máj
07

Egy jó este

Valamelyik este a Nyitott Műhelyben volt megbeszélésünk. Ez a Déli pályaudvarhoz közeli csendes utcában egy könyvekkel zsúfolt, bőrdíszműves helyként, kiállítóteremként is szolgáló klub - beszélgetések, kamarakoncertek szoktak benne lenni. Régi és kényelmes tonett székek, kárpit fotelek, jó teák, jó borok, első rangú házi koszt. Az ülésnek már vége volt, de nem széledtünk még szét.

Páran foglalkoztatáspolitikáról beszélgettek, ketten a bejárat melletti fotelekben üldögéltünk, és arról vitatkoztunk, hogy mire törekednénk, ha sok pénzből kampányolhatnánk a következő választáson. A hozzánk legközelebb álló 10%-ot nyüstölnénk majd, hogy menjen is el szavazni, vagy az egész 30-40%-nyi bizonytalanra mennénk rá, akiket  lényeges kérdésekben még meg kell győzni. Jó vacsorától eltelve, a langyos tavaszi estében ez egy igen kellemes probléma volt. A nyitott ajtón kiláttunk az utcára, a küszöbről Monyók, az akciókutya forgatta a fejét. Az arra járók lepacsiztak vele, benéztek, mosolyogtak, majd mentek tovább, haza.

Mintha olyan városban lettünk volna, ahol évszázadok óta nem volt háború, ahol a kultúra magától érthetődően itatja át az életet mozzanatait, mintha Krúdy Szindbádjának, egy Márai regénynek jelenetében beszélgettünk volna.
Ha ez Budapest egy reprezentatív metszete lenne, akkor ez a város remek hely lenne. Nekünk ott és akkor így is az volt, és azoknak is, akik lassítottak, benéztek. Kis harmónia, nagy kereslet.

P.S.: Egyszer a szomszédos mellékutca közepén a bazalt utcaköveken egy macska napozott, reggel fél nyolckor, a csúcsforgalomba borult Alkotás úttól harminc méterre, és én nem bírtam szabadulni a látványtól, vagy tíz percig simogattam. Szerencsénk volt, nekem és a macskának, egy autó se jött addig arra. Az egy ilyen környék.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr41109125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hulyeinformatikus 2009.05.08. 21:19:17

Ilyenkor egy kicsit sajnálom, hogy nem vagyok pesti..

De a helyi LMP-s csipet-csapat legalább ennyire lelkes. :-)

elhincha1885 (törölt) 2009.05.08. 22:50:46

Ne haragudj Márton, de ha sok ilyen blogbejegyzést kell olvasnom Tőled (Tőletek, és talán egy kicsit Tőlünk), akkor lehet, hogy mást gondolunk a világról, közgondolkodásról.
Nem hiszem, hogy cél kell legyen, hogy foglalkoztatáspolitikai és politológiai diskurzusokat folytasson mindenki, mindig, mindenhol századeleji (20.)kávéházi hangulatban. Vagyis, hogy ettől jobb hely lesz Budapest,Magyarország. Ebből sugárzik a világmegváltó értelmiségiek gőgje, ami számomra unszimpatikus.
Bár abban egyetértek, hogy amerre most tart a társadalom, a primitívség, alpári stílus, értékrendi nihil és apolitikus attítűd eluralkodása sem jó.
Ha szépírói teljesítménynek tartod, akkor ok. Kicsit giccses a bazaltkövön napozó macska tökéletes harmóniája...Remélem nincs harag! Sziasztok

törzsmókus 2009.05.09. 00:19:21

@elhincha1885: ez milyen már. ugyanolyan, mint amikor azt mondjuk, h biciklizni jó, és örülünk h sok a bringás Bp-n, akkor előbb-utóbb mindig nekünk esik vki h „dehát az nem lehet h mindenki bringázzon!!!”
persze h nem mindenki.
de mégis jobb, ha sokan.

még sok jó estét :)

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2009.05.09. 03:01:38

Nekem azért mégiscsak tetszik ez a post. Nem voltam mindig pesti, sőt, alig néhány éve vagyok az, így tudom, ha nem itt élnék, nem érteném, és valószínűleg unszimpatikus lenne nekem is ez a pár sor. Van valami megfoghatatlan különbség a pestiek és az ország között. Megfogalmazni még sose tudtam, de tökéletesen lehet érezni. Legalábbis én még érzem.
Kicsit azért szerelmes vagyok abba a hangulatba, amit leírtál. Valójában nem kicsit, nagyon. :)

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.05.09. 09:04:42

Ugye arra odafigyeltetek, hogy a szomszéd asztalnál ne egy "sötétben bújkáló rémhírterjesztő" üljön? A végén még blogbejegyzést írna a magánbeszélgetésből, valahogy így: "A mellettem levő asztalnál az LMP egyik fontos embere ült, állítólag Sajnos nem jegyeztem meg a nevét, de ki fogom nyomozni."

:)))

prometheus_X 2009.05.11. 01:26:43

Ez a történet piskóta ahhoz képest, hogy az szdsz bejutott. Most komolyan: leülök, becsukom a szemem, és elképzelek egy szdsz-szavazót... erőlködök, de nem megy. Komolyan: látott már valaki élőben szdsz szavazót? Nekem van/volt nem kevés ismerősöm, és még egyet se láttam. Mi visz ma rá valakit, hogy az szdsz-re voksoljon, de komolyan? Mert az MDF-et még csak-csak megértem hogy valaki támogatja, a jobbikot meg pláne, de az szdsz... számomra ez egy rejtély... Van egy titkos megye valahol a föld alatt, ahol az szdsz szavazók élnek, ott szövögetik titokban a világuralmi terveket és onnan szavaznak vagy mi a szösz?

prometheus_X 2009.05.11. 01:29:14

Na, most ez olyan lett mint ha jobbikos lennék :D

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.11. 07:27:10

Én meg azt nem értem, hogy ember hogyan támogathat egy náci pártot. Akkor már inkább egy kupac balfasz, nem?

prometheus_X 2009.05.11. 12:02:07

@bm613: Szerintem érthető (indulatból, nyilván nem megfontoltság és alapos átgondolás után). Maximum ez nem elfogadható viselkedés szubjektíve. És hogy őszinte legyek, a tehetetlen töketlenkedésnél még a radikalizálódás is szerencsésebb. Ami egy országnak a legtöbbet képes ártani, az a semmittevés, a pöcsvakarás, meg az ország vezetőinek (ha-ha) az a fajta kötélhúzása, amiben balra az mszp, jobbra a fidesz, van, a kötél pedig a nép - amelyik amúgy van annyira gügügye, hogy hagyja magát, szóval megérdemli amit kap. Összesen két életképes tömörülés van amelyik megpróbál szembemenni a passzív választói apátiával (LMP és Jobbik). A kettő közt ha nagyon sarkítani akarok, akkor csak a változtatás módszereit tekintve vannak különbségek (felhasznált eszközök és ideológiai beállítottságból adódóan). A magyar sose volt az észérvek népe, általában ha megfigyeled ez a nemzet mindig huzamos ideig nyelt, nyelt és nyelt, aztán tele lett a töke egyszer csak és egyik napról a másikra felkoncoltuk azokat akik épp aktuálisan hatalmat gyakoroltak rajtunk. Ezen kár kiakadni, ilyen nemzet vagyunk. Továbbra sem állítom, hogy ez lenne a helyes viselkedés, de azzal hogy puffogunk, nem fog megváltozni. Az egész magyarság akkor került erre a pályára, amikor feláldoztuk a múltunkat és a hagyományainkat az államiság oltárán, azóta nem talál magára ez az ország, és ezért frusztrált mindenki. És ez nem szentimentalizmus, hanem tény, amit meg lehet figyelni más országok viszonylatában. Pontosan ezért leszünk mi balkán még sokszáz évig még. Ránk erőltettek egy dogmatikus vallást egy idegen társadalmi berendezkedést és soha nem voltunk képesek elfogadni vagy túllépni rajta, pedig a kettő közül az egyik szükséges volna. Foggal-körömmel ragaszkodunk a pogány motívumainkhoz, miközben sokszáz év alatt belénk rögzült az a helytelen viselkedés forma, hogy kereszténynek mímeljük magunkat mert az ad biztonságot. Ennek az élő példája a Szent Korona és a Szent Korona Tan. Úgy ahogy van, annak a szánalmas kísérlete, hogy egy nemzet legyűrjön egy tőle teljesen idegen dolgot a saját torkán: a Szent Korona azért lett személyiséggel felruházva, mert igény volt/van az efféle animizmusra ahhoz hogy le tudjuk nyelni azt a nyilvánvaló sallert, hogy nem tudtuk anno agyagba döngölni egész Európát úgy, ahogy szerettük volna, hanem be kellett illeszkednünk.
Amíg nem fogjuk felismerni, hogy azért fújunk mindenkire, azért gyűlölködünk mindenkivel, mert magunkat utáljuk, addig nem lesz semmiféle változás, maximum átmenetileg. Mi azért vagyunk irigyek mindenkire (a szomszédra ugyanúgy mint a nyugatra), mert mélyen legbelül a mai napig nem tudtuk feldolgozni, hogy az államalapításkor kasztráltattuk magunkat. Ugyanezért sírunk mindig a múltba. Azért nézünk mindig hátra, mert ott hagytuk magunkat ~1100 éve, és ezzel a nyilvánvaló gyávasággal a mai napig nem vagyunk kibékülve.

Bocs a regényért, és az offért, valamint az esetleges patetikus hangulatért ami a kommentemből árad.

prometheus_X 2009.05.11. 12:32:19

Látom Novák se hiszi el hogy ennyi szdsz szimpatizáns bujkál a titkos barlangok és kazamaták mélyén :D index.hu/kulfold/eu/2009/valasztas/a_jobbik_megtamadta_a_romak_es_az_szdsz_listajat/

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.05.11. 15:41:21

@prometheus_X: De az LMP-HP-nek valamiért hisz :-) Egyébként én ismerek szdsz-szimpatizánsokat, személyesen. Igaz, jobbikost többet.
Érdekes ez a felvetésed a magyar nép meghasonlásáról... azért én kevés magyart ismerek, akit felizgat ez a Szent Korona-maszlag, vagy a kereszténységétől érezné magát biztonságban. Nem vetném el, hogy történelmi okokból vagyunk szerencsétlen, öntelt, mániás-depressziós hülyék, de azért ennyire messzire nem mennék...

prometheus_X 2009.05.12. 19:59:53

@óvadóc: Szerintem egyértelmű, hogy nem a jelenben vagy a közeli múltban van a kutya elásva. Természetesen itt nem arról van szó, hogy a tudatos mindennapjainkban gondot okoz a kereszténység. Tudat alatt okoz gondot, de nem a kereszténység maga, hanem a pogány hagyományaink kereszténnyé erőszakolása. A Szent Korona csak egy példa volt erre, egyértelmű, hogy az animizmus nem létezik a kereszténységben, a Szent Korona gyakorlatilag egy keresztény motívumban megtestesített totem: meg van személyesítve, majd` ezer évig magasan privilegizált jogai voltak és gyakorlatilag istentől eredeztetett hatalmat kötnek hozzá. És ez a totem ma ott díszeleg a parlamentben, benne van a címerünkben, ki van vele dekorálva az egész ország, és mindenki számára világos, hogy ez a magyarság legjelentősebb szimbóluma - csak az nem világos senkinek, hogyan kell értelmezni. Maszlag ide vagy oda, simán túlélt 1100 évet, a legutóbbi kutatások szerint nem csak mint szimbólum, de fizikailag is. És ez az, amiért a világ összes marketingese ölni tudna. Semmiképp sem lebecsülendő - de nagyon is alulértékelt dolog.
Nincs igazán keresnivalója a magyarságnak a keresztény világban. Nem igazán gondolkodunk keresztényként, nem cselekszünk keresztényként, gyakran a keresztények sem. A magyar egy pogány nép, ezt hordozza az összes népmesénk, az eredettörténetünk, a jelképeink, mindenünk. A történelmünk ezt "tanítja": pogány tatár, iszlám török, ateista kommunizmus - csak ez a három eltartott a teljes történelmünk negyedéig-harmadáig ha összeadjuk.

Nézd meg az összes nagy pogány múlttal bíró országot, mennyire hasonlóak hozzánk: olaszok (velük állandóan párhuzamba állít minket a világ), görögök (sose fértek a bőrükbe), franciák (akik szerint a világon csak két nép él: a franciák és a többiek). Ezek a népek nem asszimilálódtak és nagyon hasonlóan viselkednek mint mi, legfeljebb annyival szerencsésebbek, hogy nyersanyagban gazdagabbak nálunk ami legalább megadja nekik a stabil gazdasági alapokat. Amelyikek legkésőbb a II. VH-ig asszimilálódtak, ők a nyugat nekünk: Nagy-Britannia, Németo., Svédország, Norvégia, Hollandia. Az USA nem számít, nekik annyi történelmük van mint Clint Eastwood-nak. Japán. Vagy vegyük Kínát, nem szaroztak, amióta világ a világ, Kínában sosem volt demokrácia. Persze, csúnya a rendszer ott de a korábbiakhoz képest nézve már csak finomkodó.

Egy nemzet, ami nincs összhangban a hagyományaival, vagy nem volt képes levetni azokat, csak ténfereg és folyamatosan utat keres, miközben már elfelejtette ezer év alatt, hogy mit is csinál valójában. A nemzeti frusztráltság oka az, hogy a jelképeink majd egésze pogányak, a hagyományaink pogányak, a gondolkodásunk pogány, de mi kereszténynek mondjuk magunkat, mert megszoktuk és mert elvárás. És ezt a viselkedést adja tovább a család, ezért öröklődik ez is a frusztrációval és az értetlenséggel amit a fennálló helyzet okoz. Ezt felszámolni csak úgy lehetne, hogy vagy leteszünk a múltunkról és a hagyományainkról, elfogadva hogy azok nem kompatibilisek a kereszténységgel, vagy leteszünk a kereszténységről, elfogadva hogy az nem kompatibilis a nemzet alapvető felfogásával. Az a baj, hogy amikor felvállaltuk a kereszténységet, nem volt idő arra, hogy el is fogadjuk és ezt azóta se tettük meg. Pont mint az átkosban, amikor is mindenkinek volt véleménye, csak senki se értett egyet azzal. Nyilvánvaló nemzeti anomália ez, nem egyéni kérdés, hanem minden magyar kérdése. A kommunizmust azért tudtuk lesöpörni (úgy ahogy...), mert az ellenség fizikai volt, tudtuk, hogy ki felel érte és mik a lépések ellene. Az ezeréves ellenség viszont egy letűnt világ és az abban hozott döntések összessége, áttételesen gyakorlatilag mi magunk.

Biztos ismersz vagy ismertél Te is olyan embert, aki nem tudott kibékülni magával. Tudod hogy viselkedett. Na, hasonlítsd össze az országgal. Ez tűnhet nagy lépték váltásnak, de nem az ebben az esetben: a náció másként viselkedik összességében mint a benne lévők egyenként, a náció külön entitás, de attól még érvényes rá a pszichológia, mivel emberek alkotják. Ha egy nemzetet megbántanak akkor megsértődik. Ha egy nemzet nincs kibékülve magával, frusztrált lesz és nem találja az okát és ezen frusztráltsága végett irreális dolgokat fog tenni.

El kell számolni magunkkal. Nem az elmúlt 50 vagy 100 évvel, hanem az 1100-zal. Nézd meg, minden jelentős gyengeségünk arra vezethető vissza, hogy nem akartunk vagy épp nem tudtunk elszámolni a korábbi múltunkkal. Az összes sorsfordító döntésünkre igaz, hogy nem számoltunk el utána az előző korszakokkal. Így lehet az az abszurd helyzet, hogy ma 1100 évvel kell elszámolnunk. És minél többel, annál valószínűtlenebb, hogy sikerülni fog.

Nézd meg a németeket: Hitler elővette a tarsolyából a germán mitológiát, és az egész ország ebből vett erőt a II. VH-hoz magának. Ennyi elég volt. Ha mindezt úgy teszi, hogy már senkit se érdekel a nagy germán múlt, esélytelen lett volna a próbálkozás. A VH után pedig megértették a németek is hogy az a kor elmúlt, és lezárták. Persze, egy-két idiótáért nekik se kell a szomszédba menni, de mint nemzet, már nem akarnak nagy és hatalmas germánok lenni. Megbékéltek azzal ami van.

Asszem itt abbahagyom, ez már sok nekem is :) újabb bocsánatkéréssel tartozok az off-ért és természetesen az esetleges pontatlanságaimért, vagy a véleményem sajátosságáért.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.05.12. 20:38:28

@prometheus_X: Fúúú. Hát, írsz okosakat, meg olyat is, ami elsőre elég hülyeségnek tűnik nekem. Emésztem, jó? :-)

marokkó marci 2009.05.13. 02:55:30

@prometheus_X:
jelentem, itt vgayok, hús-vér szdsz-szimpatizáns, és nem, nem egy föld alatti moszad-bunkerban élek, aki négy évent kijön onnan, h szavazhasson.
szeretek olvasni, egyetemista vagyok, vannak barátaim és családom. még semmi furát nem fedeztem fel magamon.
ellenben furának érezném, ha a nácikra szavaznék, nem érteném magam, ha afideszre, megalkuvónak, ha szocikra, nevetségesnek ha az mdfre, ellenben meg tudnám magamnak magyarűzni ha az lmp-re.
képet küldjek magamról? vagy elhiszed, h létezem?

le a 20. századdal! 2009.05.13. 13:14:03

Ezzel az írással az a legfőbb baj, hogy épp úgy a múltba nézést erőlteti, mint az összes többi párt ideológusai, legyen szó pogány hitvilágról, kersztény hagyományról, szabadságküzdelmekről stb. Ami volt, elmúlt, új életformát kell kialakítani, a mostani társadalmi jelenségekre aktualizálva, Krúdy és Márai műveit pedig nyugodtan vigyük fel a padlásra, mert abból semmi okosat nem olvashatunk ki a mára vonatkozólag.

törzsmókus 2009.05.13. 15:26:06

@prometheus_X: te pogány hittérítő vagy?
kösz h abbahagyod, sztem ez eléggé nem ide való.

Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.05.18. 17:46:52

én konkrétan a 30-40%-nyi bizonytalanhoz tartozom. mik a lényeges kérdésekben azok a bizonyos érvek? leírná valaki, hogy miért kéne az lmp-re szavaznom? (ez nem provokáció, hanem egy őszinte kérdés, egy tépelődő és csalódott választótól)

popeye99 2009.05.18. 22:56:33

@Dr_D:

Olvasd el a programunkat csúcshülye! Mit gondolsz miért tettük fel, he?

elhincha1885 (törölt) 2009.05.18. 23:49:27

@famk: Famk ne csináld már! Lehülyézni valakit, aki érdeklődik egy párt iránt akit nyilván még csak felületesen ismer? Én már pár hónapja szimpatizálok az LMP-vel és csak nemrég mélyedtem bele egyeltalán a konkrét programba, mármint a cimszavakon kívül.
Kedves Dr. D.
Azt az érvet tudnám Neked felhozni, hogy a többi párttal ellentétben, akik kizárólag belpolitikai célokra használják az EP-kampányt, az LMP releváns EP programot tűzött ki.
Hiszen programjuk fő pontjai a magyarok számára kényes témák, amiket érdemes képviselni az uniós döntéshozatalban ma már megkerülhetetlen Európai Parlamentben. Ilyen
-az energiafüggőség kérdésének megoldása a megujuló energiaforrások támogatásával(lásd januári gázkrízis),
-a fogyasztóvédelem és élelmiszerbiztonság (minket, mint az nyugati exportszemét fő lerakodóhelyét igencsak érint),
- a pénzügyi rendszer megregulázása (devizahitelek miegymás),
-élhetőbb környezet- környezetbarát közlekedés propagálása ( lásd pesti szogriadó),
- átfogó vidékpolitika

A fentieken kívül belpolitikai érveim is vannak az LMP mellett (korrupcióellenesség, aktív demokratikus részvétel igénye, kifáradt-acsarkodó-hiteltelen politikai elit leváltása)
Remélem segítettem egy picit:)
Üdv
A fentieken kívül

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.19. 00:03:45

@elhincha1885: nézd meg famk hozzászólásait, aztán meglátod, hova tartozik... az lmp-hez csak annyi köze van, hogy gyűlöli.

librarian1 · http://lmpbekes.blog.hu 2009.05.19. 07:07:25

@famk: Én nem olvastam "famk" hozzászólásait, de ilyen két mondat után nem is vagyok rá kíváncsi. Az LMP programját pedig pláne ne tegye magáévá az, aki így beszól egy érdeklődőnek. Pontosan az a cél, hogy az LMP + HP ne kövesse se programjában, se kommunikációjában (hülyének nézni az embereket) az eddigi bevált párt-beszédet. Minden jóérzésű LMP támogató nevében elnézést kérek Dr D-től.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.19. 08:54:07

@librarian1: Én is csak azért néztem meg, mert enyhén furcsa volt ez a durva reakció.
süti beállítások módosítása