jún
02

LMP EP-program: Vidékfejlesztés

Hazánk népességének javarésze vidéki környezetben él. Ahhoz, hogy vidéken élni ne jelentsen egyet az elmaradottsággal, és a fiatalok számára ne a városba költözés legyen az egyetlen alternatíva, sokat kell még tenni. A leginkább kritikus helyzetben a kisfalvak és a tanyás térségek vannak, ezeket már csak erőteljes európai és állami segítséggel lehet kihúzni a csávából.

Magyarországnak egyetlen stratégiailag fontos ágazata van még magyar kézben, az agrárium. A mezőgazdaság és a mezőgazdasági termékeket feldolgozó élelmiszeripar szervesen kapcsolódik a vidéki életformához. Az LMP mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az ágazat továbbra is magyar kézben maradjon, így a külföldiek földtulajdonlásáról szóló moratórium 2011 után is fennmaradjon. 

Az Európai Parlament következő ülésszakának egyik fő feladata a Közös Agrárpolitika reformja lesz. Az LMP képviselője a zöld frakcióban azért fog munkálkodni, hogy az élelmiszer-önrendelkezés alapgondolata hassa át a reformot. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a nagybirtokon intenzív mezőgazdálkodást folytatók támogatása helyett a kis és közepes üzemmérettel rendelkező, ökológiailag kímélő, illetve biogazdálkodást folytató termelők jussanak hozzá a támogatások nagy részéhez. E termelési forma ugyanakkor növeli a helyi foglalkoztatást, és hosszútávon is fenntartható.

Az LMP számára fontos a kis hatótávolságú és a közvetlen kereskedelem. Ez azt jelenti, hogy a helyben előállított termékek – alacsony szállítási és környezeti költséggel – a helyi piacokon értékesíthetők. Az ilyen, közösségileg támogatott mezőgazdasági rendszerek (CSA) európai szintű képviselete nagy lökést adhat a helyi termelők, közvetítők és fogyasztók szövetségén alapuló kistérségi kereskedelmi formáknak.

A vidéki élet nagy előnye a városival szemben, hogy a hagyományos közösségek szálai még sok helyen átszövik a helyi társadalmat, megkönnyítve ezzel a vidéki emberek életét. Az LMP olyan közösségi tevékenységeket támogat (közösségi földhasználat, termelő és értékesítő szövetkezetetek, szociális szövetkezetek, helyi pénzek), melyek megerősítik ezeket a társadalmi hálózatokat. A közszolgáltatások rendszerének támogatása nélkül nem maradhatnak fenn ezek a közösségek. Az LMP olyan településeket szeretne, ahol megközelíthető távolságban van az iskola, az orvosi szolgáltatás, a posta, elérhető ahol elérhető az internet, és ahol erős a közbiztonsági rendszer.

Vidéken még a mezőgazdaság és a szolgáltatások új reneszánszával sem képzelhető el, hogy ne legyen szükség a mainál sokkal jobb közlekedésre. Még fejlesztésekkel sem tehető minden közszolgáltatatás minden egyes kistelepülésen elérhetővé, és az sem valószínű, hogy minden vidéki lakos saját lakóhelyén talál munkát. A fő prioritás a közösségi közlekedés, ahol a szolgáltatók közti együttműködéssel a mai járatgyakoriságot meg lehet többszörözni, a menetidőt pedig akár radikálisan is csökkenteni lehet. Az LMP reálisnak tartja egy olyan rendszer kialakítását, melynek keretében 1-2 óránként minden településről elérhető az ország bármely pontja. Emellett szükség van a vasúti szárnyvonalak fenntartására, a rossz állapotú alsóbbrendű utak rendbetételére, illetve a helyközi kerékpárút-hálózat kialakítására is.

Legfontosabb célunk a vidéki népesség megtartása és az, hogy a magyar agrárium ismét régi fényében ragyogjon. Ehhez elengedhetetlen az összefogás, a termelőknek, a kereskedőknek és a fogyasztóknak szövetséget kell kötniük, hogy egy fenntartható mezőgazdasági rendszer jöjjön létre, és ne a multinacionális áruházak diktáljanak a magyar élelmiszerpiacon.  

Olyan országban akarunk élni, ahol a vidék újra a lehetőségek hazája!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr501159071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.06.03. 09:36:28

Szeretném a kampányotok kapcsán figyelmetekbe ajánlani ezt a most megírt elemző posztot: grafter.blog.hu/2009/06/03/lehet_mas_erzem

Bernics Gábor 2009.06.03. 10:06:38

Felvállalom a vitaindító nem túl hálás szerepét. :-)

"Magyarországnak egyetlen stratégiailag fontos ágazata van még magyar kézben, az agrárium."

Mennyire stratégiai egy olyan ágazat, ami a GDP 5%-át sem adja?
(a foglalkoztatottak aránya ennél valamivel magasabb, de a keletkezett jövedelem más iparágaknál lényegesen kisebb és a foglalkoztatás jellemzően időszakos)

"E termelési forma ugyanakkor növeli a helyi foglalkoztatást, és hosszútávon is fenntartható."

Ez lenne az iparosított mezőgazdaság alternatívája?

"és a fiatalok számára ne a városba költözés legyen az egyetlen alternatíva,"

vs.

"és az sem valószínű, hogy minden vidéki lakos saját lakóhelyén talál munkát."

Bernics Gábor 2009.06.03. 10:53:49

Tessék egy kis korporatízmus:

"The Federal Government is sending each of us a $US600 rebate.

"If we spend that money at Wal-Mart, the money goes to China. If we spend it on gasoline, it goes to the Arabs.

"If we buy a computer it will go to India.

"If we purchase fruit and vegetables it will go to Mexico, Honduras and Guatemala.

"If we purchase a good car it will go to Germany.

"If we purchase useless crap it will go to Taiwan and none of it will help the American economy," he opined.

"The only way to keep that money here at home is to spend it on prostitutes and beer, since these are the only products still produced in US.

"I've been doing my part,"

"A központi kormányzat mindannyiunknak visszaad 600 dollárt. Ha ezt a pénzt a Wal-Martban költjük el, a pénz Kínába kerül. Ha benzint veszünk rajta, akkor az araboké lesz. Ha komputert veszünk, akkor Indiába jut. Ha gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk, akkor Mexikóé, Hondurasé és Guatemaláé lesz. Ha jó autót veszünk, akkor Németországba kerül. Ha semmire sem jó faszságokra költjük, akkor a pénz Taiwanra vándorol. Egyik sem segíti az amerikai gazdaságot.
Az egyetlen lehetséges mód, hogy a pénzt itthon tartsuk Amerikában, ha kurvákra és sörre költjük, mert ezek azok, amelyek még hazai termékek. Én ehhez tartom magam..."

Marc Faber - befektetési guru

Bartoki 2009.06.03. 11:29:21

@Bernics Gábor:

"Mennyire stratégiai egy olyan ágazat, ami a GDP 5%-át sem adja? (a foglalkoztatottak aránya ennél valamivel magasabb, de a keletkezett jövedelem más iparágaknál lényegesen kisebb és a foglalkoztatás jellemzően időszakos)"

Annyira stratégiai, hogy ha netalán összevesznénk az eddigi haverokkal, akkor jó lenne ha lenne belőle sajátunk. :)

Vagy mondjuk ha nem is veszünk össze a haverokkal, akkor is jó ha minél erősebb kontroll alatt tudjuk tartani pl. a minőségét (lehetőleg ne kínai fokhagymát együnk, ami ki tudja milyen mérgező anyagokkal van tele - ott nem olyan erős a környezetvédelem mint az EU-ban).

Egyébként fogadni mernék hogy sem az itthoni villamosenergia, sem az olajipar nem tesz ki sokkal többet mint 5%, szóval csak ne tessék azt az 5%-ot lebecsülni. :)

Bernics Gábor 2009.06.03. 12:14:31

@Bartoki: Eddig nem úgy tűnt, hogy ne lenne megoldva az élelmiszerellátás, sőt éppen az alacsony árak miatt panaszkodnak folyamatosan a gazdák. :-)

Itt kellene kezdeni: a teljes támogatási rendszer megszüntetése, valódi piaci viszonyok kialakítása ( az EU költségvetési kiadásának 40%-át nyeli le, miközben 3%-ot ad az unió GDP-jéhez, hol van még egy ilyen ágazat?!).
Ezt kérik egyébként már évek óta az afrikai országok oda dobott segélyek helyett.

"lehetőleg ne kínai fokhagymát együnk, ami ki tudja milyen mérgező anyagokkal van tele - ott nem olyan erős a környezetvédelem mint az EU-ban"

Megfordítom: miért ne együnk kínai fokhagymát, vagy chilei cseresznyét, ha lényegesen olcsóbban tudják előállítani?

Ezek ellenőrzését az EU-n belül kell elvégezni, szerintem ez eddig is így volt..

Bernics Gábor 2009.06.03. 12:16:28

@Bartoki: "Egyébként fogadni mernék hogy sem az itthoni villamosenergia, sem az olajipar nem tesz ki sokkal többet mint 5%, szóval csak ne tessék azt az 5%-ot lebecsülni. :)"

Talán mert nem vagyunk energiahordozó nagyhatalom, de állítólag mezőgazdasági viszont igen..

Rózsa Misi 2009.06.03. 12:33:56

"Magyarországnak egyetlen stratégiailag fontos ágazata van még magyar kézben, az agrárium."

Ezt akár a Jobbik is mondhatta volna. Mit jelent ez a mondat? Ide jöttek a gonosz külföldiek, akik gyarmatosították Magyarországot? Igaz, akár a szélsőbal is mondhatna hasonló demagógiát.

Rózsa Misi 2009.06.03. 12:35:24

"Az LMP számára fontos a kis hatótávolságú és a közvetlen kereskedelem. Ez azt jelenti, hogy a helyben előállított termékek – alacsony szállítási és környezeti költséggel – a helyi piacokon értékesíthetők. Az ilyen, közösségileg támogatott mezőgazdasági rendszerek (CSA) európai szintű képviselete nagy lökést adhat a helyi termelők, közvetítők és fogyasztók szövetségén alapuló kistérségi kereskedelmi formáknak."

Mi tiltja ma ennek megvalósítását? Semmi. Sikerült a csőben feltalálni a lyukat. :-)))

Rózsa Misi 2009.06.03. 12:37:36

Üres populista demagógián kívül sikerül esetleg a mezőgazdaságról valamit mondania az LMP-nek?

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.06.03. 12:43:50

@Rózsa Misi:
Szerintem egyértelmű, hogy Rózsa Misi miért kommentelget itt.

Ezt a levelet például Rózsa Misi írta:
(a D. Demszky-t jelenti)

Tavaly elkezdtük az SZDSZ „nettkommandóját” szervezni, idén viszont gőzerővel el is kell indítani a közös munkát. Ez az év a kampányok éve lesz. A kampány eredményes megvívásában rendkívül nagy szerepe lesz a Világhálónak, így nektek is, akik ennek használatában mind kifejezetten profik vagytok. Eddig is sok eredményt elértek a liberálisok azzal, hogy elmondták a véleményüket, hogy megcáfolták az ellenfeleink rágalmait, hazugságait. Viszont szervezetlenül ez kevesebbet ér. A főváros liberális vezetői ismerték fel először, hogy ez egy fontos terep és az ő kiemelt segítségükkel indulhatott el a dolog. Ebben nagy jelentosége volt D.-nek is. A rendszer működése a következő lenne. A Nett összes nagyobb fórumán jelen kell lennünk. El kell érni, hogy mindenhol megszólaljon a hangunk. Ezért ezeket a fórumokat fel kell osztani magunk között. Vannak a kiemelt jelentőségű fórumok, amin szeretném, ha mind rendelkeznétek regisztrációkkal. Ezek: Index, Budapest Portál, NOL, Klub Rádió. Ezeken ajánlatos lenne, ha mindenki napi legalább 5 beírást megejtene. Ezen kívül fontos fórumok: Origo, HVG, 168 Óra, Gondola, MSZP, SZDSZ, Fidesz társalgó, RTL-KLUB, TV-2, Hír-tv, stb. Ezeket az egyéb fórumokat kéne egymás között úgy elosztani, hogy mindenkire az alapok mellett legalább egy jusson ezekbol. Vagyunk 10-en, tehát a felosztás megoldható. Ne legyen olyan fórum a politikában, ahol mi nem vagyunk jelen. J Mindenkit arra kérek, írja meg az egyéb fontos fórumok alatt felsoroltak közül hány helyet, és melyik helyet tudná bevállalni. Ezekre, bőven elég napi 3-4 beírás körüli mennyiség. A másik fontos dolog, hogy a csoport létszámát folyamatosan emelnünk kell, hogy minél nagyobb legyen az általunk képviselt hangerő. Ezért arra kérlek titeket, ha van megbízható liberális ismerősötök, vagy a fórumozás közben akadtok össze normális liberális fórumozóval, akkor azt is próbáljuk meg beszervezni. Előny, ha a beszervezendő az SZDSZ tagja, vagy biztos szavazója. Elmondtam nektek, hogy D.-tól kaptuk ehhez a rendszerhez a legnagyobb segítséget. Pont ezért, D. és Budapest az egész projektben kiemelt prioritást élvez. Rendkívül fontos, hogy azokon a fórumokon, ahol ti megjelentek, a fővárossal foglalkozó bármely topicban azonnal jelenjen meg pozitív véleményetek D. és a liberális vezetés mellett. Cáfoljátok a rágalmakat és bizonyítsátok az eredményeket. Budapest az SZDSZ számára minden. Amíg Budapest a mienk, addig olyan nagy tragédia nincsen. Ha Budapestet elveszítenénk, annak tragikus következményei lennének, ezért a főpolgármesteri poszt számunkra létkérdés és ezt így is kell kezelni. Ha az adott fórumon nincs topic Budapestről, akkor érdemes csinálni egyet, vagy erre terelni kissé a beszélgetést. Elképzelhető, hogy egy fórumon erős támadás alá kerültök, vagy véleményetekkel elenyésző kisebbségbe kerültök. Saját tapasztalataim alapján, sokszor a vitát nem az érvek döntik el egy fórumon, hanem a mennyiségi többlet. Ha valami mellett láthatóan sokan állnak ki, vagy valaki mellett, akkor a támadók és ellenhangok visszahúzódnak. Magyarul, ha úgy érzitek megszorultatok, vagy nagyon erősen támadnak titeket, azonnal, tessék engem felhívni ................... vagy dobni egy mailt, ami után én a csoport összes többi tagját értesítem, hogy ezen és ezen a fórumon, ebben a topicban gond van. Megkérek mindenkit, ha ilyen tartalmú levelet kap tőlem, akkor lehetőség szerint azonnal menjen be az adott oldalra és segítse, erősítse megtámadott barátunkat. Sok lúd disznót gyoz! J A vitában az van előnyös pozícióban, aki komoly információk birtokában van. Az információ, a legnagyobb fegyver. Rendszeresen fogtok tőlem anyagokat kapni fontos kérdésekrol, amikből szabadon merítkezhettek, lesznek közöttük bizalmas információk is, amit felhasználhattok szintén. Ha bármilyen vitában anyagokra lenne szükségetek, akkor szóltok nekem és én azokat záros határidőn belül a rendelkezésetekre, fogom bocsátani. Legkésőbb február végére, létre akarok hozni egy zárt és titkos webes oldalt, amiről a csoport tagjain kívül nem tud senki. Ez az oldal külső személyek előtt láthatatlan lesz. Számotokra viszont ide is tematizálva felrakom a fontosabb információkat. Ezen túl meg fogjuk oldani, hogy fórum is működjön rajta, ahol egymástól is kérhettek információt, segítséget és meg tudjátok osztani tapasztalataitokat is. Fontos lenne, ha egy bizonyos kérdésben olyan érveket tudtatok felhozni, ami nyerő lett, akkor ezt osszátok meg másokkal is a csoportban, hogy hasonló esetben egy működő válasszal tudjanak ők is fellépni. Ha bármi hasznos ötletetek lenne, azt is osszátok meg velem. Minden ötletet továbbítok felfelé. Most a fővárosi SZDSZ vezetői és a főváros vezetése kifejezetten kíváncsi javaslataitokra, ötleteitekre és szeretnék, ha közösen építenénk fel azokat. A kapcsolattartó felfelé én vagyok. Ha bármit akartok, minden rajtam keresztül történik. Azok számára, akik nehezebb anyagi helyzetben vannak, lehetőség lesz arra, hogy a nett hozzáférésében akár anyagilag is segítséget kapjon. Később, ha a rendszer már jobban megerősödött, akkor, ha a résztvevőknek egzisztenciális, vagy munka problémái vannak, elképzelhető, hogy arra is tudunk majd helyi válaszokat, megoldást találni D. segítségével, vagy az SZDSZ-től nem túl távoli vállalkozások által. J A munkának el kell indulnia most már. Hogy az indulásnál kik kerüljenek bele a csapatba, azt én döntöttem el szubjektív módon, ehhez szabadkezet is kaptam. Úgy gondolom elég erős ütős kis csapatot, tudtam összeválogatni, és ha ebbe a munkába keményen részt tudtok és akartok vállalni, akkor erős fegyver leszünk az SZDSZ oldalán. Úgy kell működnünk, mint egy sejt. Folyton szaporodjunk. / Uraim, ne csillogjon a szemük, nem úgy gondoltam! J / Mindenki hozzon magával mégegy embert. J De ti tényleg hozzatok. Kérésem lenne még, ha regisztráltok egy oldalon, akkor küldjétek el nekem, milyen névvel regisztráltatok. Nagyon fontos, hogy tudjam ki milyen néven, és hol szerepel éppen. Az sem baj persze, ha szorgalmasak vagytok és akár több néven is, regisztráltok egy vagy több fórumon. Úgy gondolom, most már semmi akadálya annak, hogy az érdemi munkát elkezdjük. Hiszek bennetek, hiszem, hogy az SZDSZ-t a Parlamentbe fogjuk rugdosni és hiszek abban, hogy 2007-ben amikor bemegyünk a ............. úrhoz koccintani, akkor D. meg fogja köszönni, hogy segítettünk neki megőrizni pozícióját. Hogy a munka milyen hatékony lesz, az kizárólag rajtunk múlik. Felülről a munkához minden segítséget megkapunk, a zöld jelzést fellőtték, a rajthoz állhattunk, induljunk el és bizonyítsuk be, hogy méltók vagyunk a bizalmukra és tudunk jól dolgozni. Menet közben pontosíthatunk még sok mindent. Ha bárkinek kérdése volna, az forduljon hozzám bármikor bizalommal. Nos Hölgyeim és Uraim! Felkészültek? Indulhatunk?

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.06.03. 12:46:56

Régi történet, de nem értem, hogy azóta is miért hagyják ezt az erkölcs nélküli fanatikust mások blogjaiban kommentelni.

Rózsa Misi 2009.06.03. 12:52:18

Természetesen ezt a levelet Gyarmathy Palikám, ti kreáltátok, hazugság az egész.

sétáló bárányfelhők 2009.06.03. 13:23:09

@Rózsa Misi: Hát persze Rózsa Misike, most miért nem bizonygatod az eddigi alaposságoddal, hogy hol a hiba a fenti levélben? Nem akarsz vitatkozni? Pedig már úgy hiányzott a fizetett érvelésed, kötözködésed, a válaszadást nélkülöző írogatásod? Julius 7.-e után, még a jövő évi választásokig lesz pénz rád, de aztán?

Rózsa Misi 2009.06.03. 13:34:46

@sétáló bárányfelhők:

Annyi az egész, hogy ezt a levelet nem én írtam. Kedves szélsőjobbos barátaid vagy akár te magad lehetsz a szerzője. Valamit ki kellett találnotok, hiszen érveitek nincsenek, így marad a rágalmazás. Hogy egy ilyen rágalmat az LMP fent hagy a blogján, az meg őket minősíti, meg titeket, de korán sem engem.

Nem tartozom elszámolni senkinek azzal, hogy mivel foglalkozom. De látod kedves vagyok és megteszem most a kedvedért. Két diplomám van. Saját szakmámban elismert ember vagyok, ezért hosszú évek óta egy nemzetközi cégnek dolgozom, mint kutató főállásban. Mellette szaklapokban publikálok, amiért nem kevés pénzt szoktam kapni, de aki tanult és nem csak lézengett mint ti, az ezt elérheti. Mellette van egy kis vállalkozásom is, ami hosszú évek óta elég jól elműködik. És mielőtt újabb rágalmat akarnál megfogalmazni, soha nem dolgozott a cégem állami megrendelésre, nem kaptam zsíros állami munkákat, nem is olyan a profilunk, amivel azokba be lehetne nagyon szállni. Az én egzisztenciám nem függ az aktuális kormányoktól. pont olyan életszínvonalon éltem a Fidesz időszakában, mint ahogy most élek. Nekem egy normális és kiszámítható élet adatott meg. Kis részben szerencsém okán, nagyobb részben azért, mert tettem érte sokat. Jól érzem magam a bőrömben és nem függök senkitől. Hát te? :-))))

sétáló bárányfelhők 2009.06.03. 13:54:58

@Rózsa Misi: Ezzel még nem bizonyítotál semmit, és persze nem itt jelent meg ez a levél, már régen olvasható sok helyen...

Tényleg nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan nagyszerű ember sikereibe, mint te, sikerül egy igazán kis, ámde felemelő pillantást vetnem. Érzem is hogy jogos a krtikád, hogy eddig nem értem el semmit sem, egy lúzer vagyok, mint azt olyan jól megjegyezted, hisz régről ismersz már, jó alaposan, de én örülök a sikereidnek, tényleg. Jobb is lenne ha nagyszerű írói vénádat, inkább a számos, gondolom igen rangos nemzetközi lapokban kamatoztatnád, minthogy minket, haszontalan csellengőket próbálnál meg az egy, és igaz párt ideológiájához közelebb vinni. Biztos vagyok benne ott is, mint itteni tevékenységedért jól megfizetnek, de talán a nemzetközi élet jobban hinne neked mint szerény, emítésre sem méltó személyiségünk.

És kösz, ragyogóan érzem magam a bőrömben! LOL

Bartoki 2009.06.03. 15:26:32

@Bernics Gábor:

"Eddig nem úgy tűnt, hogy ne lenne megoldva az élelmiszerellátás, sőt éppen az alacsony árak miatt panaszkodnak folyamatosan a gazdák. :-)"

Ez azért erősen változó...
Egyik évben jó a termés, a másikban meg nem.

De elég lenne egy icike-picike kis klímaváltozás is ahhoz, hogy akár Magyarország, akár az egész EU bajba kerüljön élelmiszer-ellátásilag. Márpedig a klímaváltozás az már van is - mi pl. folyamatosan száradunk ki.

Ha elég tőkeerős a hazai mezőgazdaság - pl. ki tud építeni óriási öntözőrendszereket - akkor sokkal könnyebb kezelni a problémát.

"Itt kellene kezdeni: a teljes támogatási rendszer megszüntetése, valódi piaci viszonyok kialakítása ( az EU költségvetési kiadásának 40%-át nyeli le, miközben 3%-ot ad az unió GDP-jéhez, hol van még egy ilyen ágazat?!)."

De miért kellene az ágazatoknak GDP-arányosan részesülniük?

Azért kap ez ennyi támogatást, mert az európai politika ezt tartotta támogatandónak, és pont ennyire.

Elvileg a közeljövőben visszavágják majd valamennyire ezeket a mezőgazdasági támogatásokat, de valószínűnek tartom hogy a rendszer alapvetően azért megmarad.

"Megfordítom: miért ne együnk kínai fokhagymát, vagy chilei cseresznyét, ha lényegesen olcsóbban tudják előállítani?

Ezek ellenőrzését az EU-n belül kell elvégezni, szerintem ez eddig is így volt.."

Sok mindent nem tudsz utólag ellenőrizni. Ha elég dzsunka körülmények között termelik meg az adott élelmiszert, akkor igen sokféle bajod lehet tőle.

Az élelmiszer-biztonságot nem akkor kell elkezdeni amikor már megvan a késztermék és akkor "nézzük meg nem árt-e". Hanem sok mindenhová, az élet sok területére be kell építeni.

Például dioxinos guargumi az EU-ban elvileg sem teremhetne, mert nem telepítünk olyan ócska technológiájú szemétégetőket. Főleg nem termőföldek közelébe. Indiában letojják az ilyet, kaptunk is belőle.

Melaninos gyerektápszer, sőt még kutyakaja sem lehetne az EU-ban, mert nem engedünk olyan szintű korrupciót és csalásokat, hogy műanyag-alapanyaggal csalják feljebb a gabona sikértartalmát a méréskor. Kínában ez nem probléma, ha mi kínait eszünk akkor mi is ezt esszük.

Ezerszám vannak olyan mérgező vegyi anyagok, ipari eljárások, génkezelt termények és hasonlók amik az EU-ban már régóta nem engedélyezettek, pont a környezetvédelem és azon keresztül az egészséges élelmiszerek miatt.

Egy EU-n kívüli országból származó élelmiszer ezért potenciálisan sokkal veszélyesebb, és ezeket nem győzöd szűréssel megtalálni. Csak "megelőzéssel", ami pontosan az EU szabványok betartását jelenti. Illetve hát azok sem mindenhatóak - épp ez az, hogy egyre inkább az egészségesebb irányba kell őket eltolni.

A Meatrixet láttad már?
www.themeatrix1.com/

Bernics Gábor 2009.06.03. 16:17:33

"Ez azért erősen változó...
Egyik évben jó a termés, a másikban meg nem."

Itt nem egy évről, hanem évtizedekről van szó.
Az iparosított mezőgazdaság korábban soha nem látott terményátlagokat produkált és tette lehetővé a fogyasztás kiszélesedését.
Feleslegesek a romantikus leányregények a háztáji gazdaságokról, a mai viszonyok között az előbbinek egyszerűen nincs alternatívája.

"De elég lenne egy icike-picike kis klímaváltozás is ahhoz, hogy akár Magyarország, akár az egész EU bajba kerüljön élelmiszer-ellátásilag. Márpedig a klímaváltozás az már van is - mi pl. folyamatosan száradunk ki."

Klímaváltozás nem már van, hanem mindig is volt..
Fel lehet rá készülni az adott területen termesztett növények megváltoztatásával, öntözési rendszerek kialakításával.
De semmi nem utal arra, hogy itt éhínség fog kitörni a kontinensen, pont az iparosított mezőgazdaság miatt.

"Kínában ez nem probléma, ha mi kínait eszünk akkor mi is ezt esszük."

Rosszul látod.
Kínának ez nagyon nagy probléma, mert nem fogja tudni eladni a termékét.
Ezt elég jól mutatja, hogy a melaninos gyerektápszer botrány kirobbanása után pár héttel már kivégezték az állítólag tetteseket.

Összefoglalva: nem vagyok hajlandó csak azért azonos minőségű, de drágább hazait vagy európait venni, mert ez a divat.

(Fantasztikus ez a film, millió számra fognak az emberek az olcsó húsevésről rászokni a vegetáriánus életmódra..)

Bartoki 2009.06.03. 17:27:03

@Bernics Gábor:

"Az iparosított mezőgazdaság korábban soha nem látott terményátlagokat produkált és tette lehetővé a fogyasztás kiszélesedését.
Feleslegesek a romantikus leányregények a háztáji gazdaságokról, a mai viszonyok között az előbbinek egyszerűen nincs alternatívája."

Nem is kell az iparosítást visszacsinálni.

De ha Ausztriában 20 hektár az átlagos gazdaság, akkor nekünk sem a 200-at kellene minden erővel megcélozni.

Egy 20 hektáros családi gazdaságban már bőven lehet hatékonyan gazdálkodni. Afelett már nem olyan sok méretgazdaságossági tartalék van.

Viszont ha egy családi gazda a saját 20 hektáros földjének a közepén él, akkor 2x is meggondolja hogy mivel permetezze le a saját környezetét, vagy jó-e ha az egész környéken disznószar terjeng.

Aki meg a 2000 hektáros nagybirtokát csak a távolból "igazgatja", az 1 Ft-tal több haszonért akár atombombát is dobna rá, ha az tényleg növeli egy kicsit a hozamot. :)

"Klímaváltozás nem már van, hanem mindig is volt..
Fel lehet rá készülni az adott területen termesztett növények megváltoztatásával, öntözési rendszerek kialakításával.
De semmi nem utal arra, hogy itt éhínség fog kitörni a kontinensen, pont az iparosított mezőgazdaság miatt."

Épp ezért stratégiai ágazat a mezőgazdaság.
A jelenlegi, fejlett EU-s mezőgazdaság egyátalán nem a semmiből van, hanem az elmúlt 10-20 év agrárpolitikájától lett ilyen.

"Összefoglalva: nem vagyok hajlandó csak azért azonos minőségű, de drágább hazait vagy európait venni, mert ez a divat."

Persze nem kötelező, semmi sem kötelező.
Én hazait veszek (ha van), mert általában jobb az íze.

Sőt, akár az is elég lehetne ha minden élelmiszeren egyértelműen feltüntetnék hogy az EU-n kívüli cuccot, GMO-t, akármit tartalmaz, és a tudatos fogyasztó majd eldönti hogy szereti-e vagy sem. Hihetetlen, de a GMO lobbi még ezt is be akarja tiltani: azt mondják hogy ne lehessen ráírni, ugyan már, miért kellene? Vicces :)

Persze jó kérdés hogy azt hogyan tudom megszabni, hogy mondjuk a gyereknek az iskolában ne GMO-sat főzzenek?

Én az EP-n keresztül szeretném ezt az álláspontomat képviseltetni, persze megértem hogy másoknak meg más az álláspontja. Semmi gond, majd az EP-ben a fizetett képviselőink leboxolják.

"(Fantasztikus ez a film, millió számra fognak az emberek az olcsó húsevésről rászokni a vegetáriánus életmódra..)"

De hát a vegázást a film nem is erőlteti... Inkább csak arra ébreszt rá, hogy legyünk észnél, és ne a legolcsóbb, deviszont túlzsúfoltan tartott, térdig szarban tapicskoló, a folyamatos gyógyszerezés ellenére is betegségektől hulló állatokból és vegyi anyagokkal össze-vissza kezelt növényekből próbáljunk enni.

Hanem szerencsére a világ fejlettebb felén már a normálisabb körülmények között termelt élelmiszer is megfizethető, ezért válasszunk tudatosan, és együk azt.

Persze nem feltétlenül kell a lóval szántást visszahozni - a traktor meg a kombájn azért maradhat. :)

Galadhriel 2009.06.03. 19:23:39

@Bartoki: Érdekes a vita, de ez szíven ütött: nekünk sem a 200-at kellene minden erővel megcélozni.

Hát ti nem tudjátok, hogy ezen már túl vagyunk? A földek nagy részét olyan bérlők művelik, akik 200-400 hektáron gazdálkodnak.

Nem csodálom, hogy kissé romantikusra sikeredett ez a poszt. A helyi pénzek bevezetését ugye csak viccből került bele?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.03. 23:11:31

@Bernics Gábor: "( az EU költségvetési kiadásának 40%-át nyeli le, miközben 3%-ot ad az unió GDP-jéhez, hol van még egy ilyen ágazat?!)"

Nagyon sok ilyen ágazat van. Ugyanis a mezőgazdaság az egyetlen, teljesen központosított politika. Erre csak EU-s támogatást lehet kifizetni. Minden más szektort lehet hazai költségvetésből támogatni (és támogatják is). Ha az összes EU-s és tagállami költségvetési támogatásokat összehasonlítjuk, a mezőgazdaság aránya egyáltalán nem kirívó.

@Galadhriel: a távolsági kereskedelemmel egyrészt az a baj, hogy a kára nincs beárazva. Ezért tűnik olcsónak, miközben a globális felmelegedést pörgeti, a tengerbe' meg alig van már hal. Másrészt a már említett minőségi kockázat, harmadrészt, hogy nagy monopóliumok kezében van a világ éllelmiszerkereskedelme, tehát nem a termelő országok járnak jól (akik éhbérért latifundiumokon termelik a szóját).

apeti. 2009.06.04. 02:08:32

Szerintem a mezőgazdaság támogatása fontos, akkor is ha GDP 5% adja, mert nagyon sok minden épül rá. Pontosabban épülhetne ha pl. a búza nem egyből külföldre kerülne, hanem a minőségi alapanyagokra minőségi élelmiszeripar, és a minőségi termékékre természetesen minőségi szolgáltatás. Az EU komoly előírásokat ad a gazdáknak, ezért van szükség a támogatásra hogy versenyképesek (kéne lennie) legyenek más országok mezőgazdasági termékeivel szemben, amikre nincsenek olyan komoly előírások.Azért hogy létrejöhessen a "láncreakció" amit írtam a mezőgazdaságra épülő ágazatokat is támogatni kéne. Persze pénz és még több pénz kellene hozzá, amiből hiány van.

Sokféle embernek sokféle véleménye van. Jó lenne ha az emberek választott képviselő valóban az ország érdekét nézné, nem pedig személyeskedések, sárdobálás menne. Egymás kérdéseire válaszolnának, nem kitérő válaszokat adnának, tudnának vitázni, kompromisszumra törekedni. Ami a másik fél mond az egyből nem utasítanák el,mert Sok törvényhez, módosításhoz ügyebár kétharmados többség szükséges.

Az utolsó rész nem a témához kapcsolódik, de kikívánkozott belőlem. Alapvető dolgok, csak sokszor úgy látszik, hogy sohasem lesz minden politikusnak az...

Galadhriel 2009.06.04. 10:19:54

@Lastres: Köszi a választ, szerintem nem nekem szántad, de érveket írsz, ezért válaszolok.

Szerintem is baj, hogy a távolsági kereskedelem kárai nincsenek beárazva. Amit a Levegő Munkacsoport szokott javasolni, az OK. Ezt itt kell megfogni. De hgogy jöb ide a mezőgazdaság. Ilyen alapon többletadó kellene minden ágazatnál, amely sokat szállít, vagy támogatás, amely keveset szállít. Ugye, ez butaság lenne?

Minőségi kockázat. Ha valaki eszetlenül szórja a növényvédőszert, az a hazai kistermelő, már évtizedek óta. Dániában a paraszt a saját földjét is csak felsőfokú végzettséggel művelheti, jobban is bízok az ő élelmiszereik biztonságában. Megintcsak, bocsi, úgy tűnik, hogy ti a vidéket, mezőgazdaságot könyvekbő ismeritek, de azokból sem olvastatok eleget.

akik éhbérért latifundiumokon termelik a szóját
Itt ugye nem Magyarországról beszélsz - miközben a cikk végig a MAGYAR agráriumról.

Na itt szégyelljétek egy kicsit magatokat. Pengetitek a nemzeti húrokat, minden javaslatotok a mezőgazdasági bezárkózást célozza: Ezzel ti is csökkentitek a fejlődők piaci lehetőségeit.

Bartoki 2009.06.04. 11:00:21

@Galadhriel: "akik éhbérért latifundiumokon termelik a szóját. Itt ugye nem Magyarországról beszélsz - miközben a cikk végig a MAGYAR agráriumról."

Hát éppen ez az - ne azt támogassuk hogy a fejlődők éhbérért latifundiumokon termeljék a szóját, hanem termeljük meg mi magunknak azt ami itt is jól megterem.

Galadhriel 2009.06.04. 11:17:55

@Bartoki:
OK, ők éhbért sem kapn4jaak, mi pedig termeljünk a szójánál kevésbé értékes tápanyag-tartalmú - kukoricát. Drágábban.

Ha én 2-4száz hektáros agrárvállalkozó lennék, akkor rátok szavaznék. (Ha érted mi az, leírom: egy hektár kukorica munkaidő-igénye 6 óra - évente!)

Ha már szóba kerültek a fejlődő világ földművesei: nem inkább a fair trade-t kellene fejleszteni?
Attól lehetne jobb a világ.

alfredo 2009.06.04. 11:34:25

off
Azért érdekes, hogy az az szdsz-es papol itt, aki a 168 óra fórumán moderátorként gyakorlatilag minden, tőle eltérő véleményű fórumozót kitiltott, letiltott. Egy kis diktátor beszél liberalizmusról, nevez mindent, de mindent demagógiának, ami nem egyezik az ő és pártja érdekeivel.

Javaslom, szavazzon az szdsz-re mindenki, aki még hisz nekik! Személyszerint nekem már azelőtt elegem lett belőlük, hogy többmilliós forint értékű ingyenreklámot csináltak volna a Jobbiknak (valójában kicsit elégedetlen is vagyok, hogy csak a náci pártnak csináltak ilyen hírverést, az LMP-nek pedig nem...;)). sajnos az szdsz nem liberális már, régen nem az. Bízom benne, rövidesen már párt sem lesz. Pedig de sokáig hittem nekik, én ökör!
:(

Bartoki 2009.06.04. 14:12:57

@Galadhriel: "OK, ők éhbért sem kapn4jaak, mi pedig termeljünk a szójánál kevésbé értékes tápanyag-tartalmú - kukoricát. Drágábban."

Ki mondta hogy pont kukoricát? :O

Egyébként a szója sem feltétlenül olyan hű de egészséges - vannak ellenvélemények ebben is bőven. Például:

The Downside of Soybean Consumption
www.nutrition4health.org/NOHAnews/NNF01SoyBeatrice.htm

Mondjuk én nem szeretem az ízét sem... (persze ettől más még szeretheti).

A szóját a GMO lobbi is erősen nyomja - az USA-ban termelt szója 8%-a génmódosított fajta.

Egyébként is, szerintem a közös, európai pénzeinket elsősorban a saját érdekeinket nézve kellene felhasználni.

Akit annyira izgat a fejlődő országok életszínvonala, bátran adakozhat a saját pénzedből, amennyit akar.

Például pontosan a fair trade keretein belül.

Galadhriel 2009.06.04. 14:50:24

Azt írod, Kedves Bartoki: Akit annyira izgat a fejlődő országok életszínvonala, bátran adakozhat a saját pénzedből, amennyit akar.

Nos, ez az a bezárkózó szemlélet, amiről ma délelőtt írtam.
Persze ez a cinikus, lelketlen szöveg; remélem azért az LMPtől távol áll. Ugye, fiúk?

Bartoki 2009.06.04. 16:59:01

@Galadhriel: "Persze ez a cinikus, lelketlen szöveg; remélem azért az LMPtől távol áll. Ugye, fiúk?"

Amiket én írok, az az én magánvéleményem (nem vagyok még csak tag sem, csak szimpatizáns).

Az LMP párt-álláspontját itt találod:

www.lehetmas.hu/img/lmp+ep+program.pdf

Bár szerintem nem számít cinikus és lelketlen hozzáállásnak, ha az EP választáson egy hazai párt elsősorban a hazai és európai érdekeket akarja képviselni... A Monsanto érdekeit majd úgyis képviselik a GMO lobbistáik. ;)

pgeri 2009.06.04. 23:27:23

Csak annyit akartam hozzátenni, hogy az LMP egy másik fő célja, hogy a kevésbé képzett, főképp vidéki népességet értelmes munkához bírja juttatni. Ez a zöld ipar felfuttatása mellett a mezőgazdasággal mehet még viszonylag könnyen tudtommal. Ezért lehet, hogy a GDP-hez mért aránya szerény a mezőgazdaságnak, de a lehetőségeink egyrészt jók, másrészt meg munkahelyek szempontjából a GDP aránynál sokkal fontosabb ez a terület.

sztár 2009.06.05. 07:42:58

Eddigi hozzászólók nagyon sokával vitatkoznék, mert a véleményekből az rajzolódik ki, hogy tulajdonképpen nagyon sokan csak nagyon messziről ismerik a mezőgazdaság és a vidék problémáját, így csak puffogások, no meg jó adat nemzetieskedés a végeredménye a hozzászólásoknak.
1./ A föld vásárlás kapcsán ma is előjoga van a helyben lakónak, a szomszédos föld tulajdonosának elővásárlási joga van
2./ Földet ma csak magán ember vásárolhat, cégek nem. Tehát a föld tulajdonlásához csak magán jövedelem megléte szükséges.
3./ Egy magántulajdonos csak 300 hektár földet tulajdonolhat, tehát nagy tulajdonok a jelenlegi szabályozás mellett nem realizálhatók.
4./ A föld tulajdonlásában ma is jellemző, hogy a korábbi - jogszabályi lehetőségek mellett létrejött - nagyobb tulajdonok mellett a föld másik jelentős része kis szétaprózódott parcellákban található. A mai falusi lakosság néhány hektáros területtel rendelkezik zömében, amely tetéződik azzal, hogy a parcellák szóródnak 3-5 km-es vonzáskörzetben.
5./ Ma 20 hektáron nem lehet megélni senkinek, tehát aki azt gondolja, hogy 20 hektár megélhetést biztosít az nagyon téved több okból is:
a./ Vegyünk egy példát egy hektáron van pl. 6 tonna búza, melynek ára 40.000.- Ft/tonna, 6x40.000x20=4,8 millió Ft, ehhez meg kell venni a vetőmagot, el kell vetni, le kell aratni, a földet meg kell művelni (lehet hogy 5 tagban), vegyszert kell venni, tehát le kell vonni a anyag, eszköz stb. költségeket, no meg normál profitot is realizálnia kell, stb. Ehhez adjuk hozzá a kb: 600 ezer Ft támogatást, így együtt sem éri meg tulajdonképpen 20 hektáron gazdálkodni. NEM IS LHET. Tehát aki azt gondolja, hogy itt a kis gazdaság jövője az nagyot téved, még 100 hektáron sem lehet jó gazdaságosság miatt termelni. Több okból sem:
1./ Magyarországon elsősorban a gabonafélék termelése honosodott meg, amely gazdaságosan csak nagy üzemméretek mellett, földtulajdon mellett működtethető.
2./ A mezőgazdaságnak nincs meg a külföldi példák alapján a megfelelő infrastrukturális kiépítettsége, (mezőgazdasági utak, öntözőrendszer stb.) Tehát ha valaki pl. 20 hektáron paradicsomot szeretne termeszteni akkor azt több okbból nem tudja: nem tudja megközelíteni földjét pl. ha nagy az esőzés legalább március végéig, mert csak földben dagonyázik, nem biztos, hogy van áram a földterületen, vagy öntözési lehetőség, hogy primőr árut termeljen, nincs 10-20 milliós terepjárója, hogy naponta kijárjon a földjére, mert ugye 20 hektáros földterület ezt nem termeli ki.
A falusi lakosság nem képzett mezőgazdász, hanem bettanított mezőgazdasági munkás, aki a betanított munkához ért, de ahhoz nem, hogy mikor milyen vegyszert, védőanyagot használjon a termeléshez, stb.
A mai falusi lakosságnak ahhoz, hogy földet vásároljon ha. ár 500 ezer és 1 millió FT/hektár ár (ami az európai átlag 1/4-e, 1/5-e, tehát lényegesen alacsonyobb -tehát itt nincs európai ár, mint a gáznál olajnál, ingatlannál stb.), ahhoz hogy 20 hektár földet vegyen, ehhez kell kb: 20 millió Ft adózott jövedelemmel rendelkeznie, ami azt jelenti, hogy meg kellett kerenie kb: 40 millió FT-ot. Hol van az ilyen jól kereső falusi lakosság? Tehát a helybenlakó képtelen földhöz jutni, de ha hozzá is jut és vesz 20 millió Ft-ért földet, akkor annak mennyi lesz a kamatjövedelme? Kb: 1-2 %, mennyit kap ennyi pénzért a bankban 8-10 %-ot. Tehát ekkora birtok nem tud hozni jó megtérülést, nincs is rá pénze, eszköze, szakértelme. Szóval miről beszélünk? Mit akarunk támogatni, azt ami lehetetlen. Ebből akarunk mi gazdaságos mezőgazdaságot. Képtelenség!!!
A mezőgazdaságban ellenben a következőket lehet és kellene tenni:
1./Támogatni az optimális üzemméreket kialakulását, lehetővé tenni, hogy ne csak magánszemélyek, hanem cégek is vásároljanak földet.
2./ A mezőgazdasági infrastrukturát feltétlen javítani kell.
3./ Ösztönözni kell az egy két hektáros földek birtokkoncentrációját.
4./ A föld árnak közelítenie kell az európai árakhoz, mert egyébként így tényleg csak bóvliért árusítódik ki a föld.
5./ A mezőgazdaság nem a földtulajdonlás kérdését jelenti, s nem ez a megoldás kulcsa, a mezőgazdaság egy komplex szemléletet igénylő gazdasági ág.
6./ Feltétlen támogatni kell a feldolgozóipar fejlesztését, mert lábon eladni a buzát, állatot stb. a legolcsóbb dolog, minél tudásigényesebb egy termék, annál jobban eladható. Paradicsomot mindenki tud termelni, de lehet hogy paradicsomból gyógyászati hatóanyagot kivonni nem biztos, hogy mindenki tud.
7./ A fejlett mezőgazdasági országokban igen nagy a belső fogyasztás, ami tulajdonképpen életben tartja a mezőgazdaságot, nagy a turizmusnak a szerepe. Legjobb export az, amikor a turizta megeszi a helyben termelt burgonyát, uborkát, stb, mert ezt úgy lehet "exportálni", hogy ki sem megy az országból.
8./ Vissza kellene szerezni az elveszett exportpiacainkat mezőgazdasági feldolgozó iparunk számára.
9./ Ha nem lesz tőke a mezőgazdaságban, akkor a nemzeti földtulajdonlási büszkeségünk mentén tulajdonképpen tovább tesszük tönkre a mezőgazdaságot. Lásd a pick stb. nagy nemzeti feldolgozó ipari cégeinket, tönkre mennek, mert nincs tőke. Ezt akarjuk a mezőgazdaságban is? Ha ez lesz a szemlélet,, akkor erre a sorsra jut, de legalább lesz minden falun élőnek 20 hektárja, csak éppen semmire nem jut vele.
Sajnálom, hogy más a véleményem, de egyszer le is kellene menni a falura, beszélni kellene az ott élőkkel, azoknak akiknek van néhány hektárjuk és mit érnek el vele. Ezt a földtulajdonlási probléma nem a lényeg, ez tulajdonképpen éppen néhány nagy gazdának az érdeke, hogy lebegtesse, mert nem akarja azt, hogy további birtokkoncentráció jöjjön létre, mert az versenyképesebb lesz, s számára ez versenyt jelent. Elveszti ma meglévő versenyelőnyét. Mit is akarunk? Versenyképes mezőgazdaságot, vagy egy tőkeszegény szétaprózódott szakmailag hozzá nem értő, eszköz nélküli földtulajdonost?

Bernics Gábor 2009.06.05. 09:28:33

@pgeri: "Ezért lehet, hogy a GDP-hez mért aránya szerény a mezőgazdaságnak, de a lehetőségeink egyrészt jók, másrészt meg munkahelyek szempontjából a GDP aránynál sokkal fontosabb ez a terület."

Nem jók a lehetőségeink.
Nézz rá egy Európa térképre: Franciaország és Lengyelország lehet Európa éléskamrája, nekünk maximum az extra ínyencségeket tartalmazó kispolc juthat.

Sokkal inkább egy Finn-hez hasonló tudás alapú társadalomban tudom elképzelni az ország jövőjét, mint egy agrár országban.

Bartoki 2009.06.05. 11:26:21

@sztár:

20 hektár föld önmagában, gabonatermeléssel tényleg csak 2-3 millió Ft éves jövedelmet hozhat. Ha van mellette egy állatfarm is, ami helyben megeszi a megtermelt cucc nagy részét, akkor már kijön egy család megélhetése.

Abban amúgy egyetértek, hogy a föld-moratórium meghosszabbítása önmagában nem old meg minden problémát.

Abban teljesen egyetértek, hogy igazából azt kell elérni, hogy a mezőgazdaságban legyen ahhoz elég nyereség és tőke, hogy a földárak maguktól is közelednek a nyugati szintekhez.

Csak akkor lehet majd feloldani a moratóriumot, ha ez már valamennyire kiegyenlítődött, hogy ha vásárolnak is itt a külföldiek, akkor se fillérekért adjuk el amink van.

flimo13 2009.06.05. 12:01:00

Az eu rákfenéje ez a fizessük a vidéki bugrisok törpebirtokait, mert van nagy traktoruk, amitől félünk. Elsorvad a vidék, és? Ki lehet feküdni a történelem menete elé és odaláncolni magunkat, mint az atomvonat elé, de amellett hogy mindkettő ordas nagy baromság, csak hátráltatni tudja az elkerülhetetlent.

Kár volt anno hagyni szétesni a téeszeket, most hagyni kéne a természetes folyamatot, melysorán vagy újraösszeállnak, vagy csődbe mennek, és a "mocskos kulák" felvásárolja. Családok elvesztik a megélhetésüket, mondhatjátok. Én meg azt mondom, és? A bányászat kapott ennyi állami pénzt, hogy fennmaradjon? A nehézipar kapott? A csökkenő gyereklétszám miatt feleslegessé válló pedagógusoknak fizetik, hogy az üres osztályban adják le az anyagot, csak hogy ne háborogjanak? Nem.

43 milliárd eurót basznak el évente erre a szociális hálóra, miközben USA, Kína, de lassan már Oroszország is elszáguld mellettünk a jövőbe. Vagy az a jövőképünk, hogy Kína lesz Róma, Európa pedig Egyiptom?

Érzem. Fingottál. 2009.06.05. 12:16:23

@flimo13: az LMP programja szerint minél kisebb egy birtok, annál több támogatás kell neki. Rossz helyen jársz :)

flimo13 2009.06.05. 12:18:53

@Érzem. Fingottál.: nyilván épp ezért szidom itt ezt a mentalitást, és nem az Éljenek a Nagybirtokok Pártnál.

Törzs Jenő 2009.06.05. 12:20:43

@Bernics Gábor: ti mindketten LMP-sek vagytok, nem? :)))))

nem arról volt szó, hogy csak akkor nyilatkoztok bármiben konkrétan (ld: drog), ha már arról döntött a tagság?

Bernics Gábor 2009.06.05. 17:04:10

@Törzs Jenő: Ez egy demokratikus párt.
Azt mondok, amit akarok. :))))))))

Törzs Jenő 2009.06.05. 18:00:33

@Bernics Gábor: igen, azt már tapasztaltam, hogy nálatok mindenki azt mond, amit akar, de hivatalosan egyikőtök szavaiért sem vállalja a felelősséget senki.

Bartoki 2009.06.05. 18:02:48

@Bernics Gábor: "Sokkal inkább egy Finn-hez hasonló tudás alapú társadalomban tudom elképzelni az ország jövőjét, mint egy agrár országban."

A kettő nem zárja ki egymást.

Baracska Péter 2009.06.05. 18:08:08

Teljesen fölösleges számolgatni hogy milyen jövedelmező egy birtok. Egy normális méretű (nem Monaco vagy Szingapúr) és népességű országnál alapvetően fontos a mezőgazdaság. És most anélkül hogy felhánytorgatnám a GDP és GNP, mint nem sok mindenre használható gazdasági mérőszám tengernyi hibáját, gondoljunk bele hogy valójában mi van a mögött az 5% mögött. Először is beletartozik az növénytermesztés, állattenyésztés, a hal- vad, és erdőgazdálkodás. Ebből kifolyólag nélkülözhetetlen bármilyen könnyűiparhoz, és nagyon fontos a vegyiparnak, gyógyszergyártásnak, építőiparnak, stb. amik már a GDP igen jelentős hányadát adják. Ha mindezeket külföldről kell behozni az jelentősen megdrágíthatja a termelési költségeket, nem is beszélve arról hogy szívesebben ennék friss, minőségi magyar élelmiszert, mint agyontartósított külföldit. A gazdaság úgy épül fel mint egy piramis és ez egyébként elég sok dologra igaz. Lehet hogy nem az alja a legfényesebb és legfeltűnőbb, de anélkül összedőlne az egész.

Bernics Gábor 2009.06.05. 20:10:43

@Törzs Jenő: Nem feltétlenül kell teljesen egyetértenem az LMP minden elképzelésével és persze, a többi támogatónak sem az egyénnel.
Ez nem az a párt, ahol a szimpátia kimerül a vezér magasröptű gondolataira adott kötelező vastapsban...

"- Nos... - kezdett bele Brájen - mindnyájan tévedtek! Nem kell
követnetek engem! Nektek nem kell követni senkit sem! Nektek önállóan
kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!!!
- IGEN. MI MIND EGYÉNISÉGEK VAGYUNK! - mondták egyszerre.
- Ti mind különbözõek vagytok!
- IGEN, MI MIND KÜLÖNBÖZÕEK VAGYUNK!
- Én nem! - kiáltotta valaki.
- Mindent magatoknak kell megoldanotok!
- IGEN, MAGUNKNAK KELL MEGOLDANUNK MINDENT!
- Pontosan - dicsérte õket Brájen.
- FOLYTASD! - kérte a kórus.
- Nem! Éppen ez a lényeg! Ne hagyjátok, hogy bárki megmondja, mit
csináljatok, különben... juj!"

:-)

sztár 2009.06.05. 21:40:58

Nagyon sajnálom, hogy a viékfejlesztési politika nem igazán jó alapokon, koncepciókon alapul az lmp-nél. Ma a tv. az lmp- véleményét bevágta és Szabó Timea azt nyilatkozta, hogy az eu nem jól támogatja a mezőgazdaságot, mert a nagybirtok helyett a kisbirtokot kell támogatni. Szóval a mezőgazdaságot támogatni kell, de ilyen kategórikus kijelentéseket szerintem szakmailag meggondolatlan és a gyakorlattól, a magyar adottságoktól idegen, és nem is kivitelezhető. Javaslom, hogy a koncepciót még finomítsátok, menjetek ki a falvakba, beszéljetek az ottani emberekkel gondoljátok át mik az adottságaink, mit szeretnénk elérni, mik lehetnek a mezőgazdaságban az erősségeink, mik a gyengeségeink. Mik azok az adottságok, amiket nem használunk ki, mi az amivel pazarló módon bánunk, és természetesen gondoljátok végig, hogy mely területek azok amelyek a mezőgazdaságban jövedelmező tevékenységek lehetnek, merthát csak támogatással nem lehet versenyképes mezőgazdaságot létrehozni. Szóval a vidékfejlesztés messze nem a kisbirtok támogatásának a kérdése!!! Sajnos ez csak a felszín. Ez inkább csak egy populista dolog, ami mögött sem szakmai sem gazdasági racionalitás nincs. Az talán sokkal racionálisabb és nem birtok rendszer támogatás lenne, ha a mezőgazdasági infrastruktura kialakítását támogatnánk, mik ezek. mezőgazdasági utak, öntözőrendszer, erdőtelepítés, elvadult területek rendbetétele, termelési rendszerek kialakítása, stb. Ebből mindenki profitál, ez mindenkinek a versenyelőnyét javítja. Szerintem az lmp-nek, ha hiteles akar lenni, akkor messze el kell kerülnie a populizmust, és a tényekkel kell szembenéznie és nem pedig meggondolatlan, átgondolatlan sommázásokat tenni. De Szabó Timea ezt tette az ingatlanadóval is még februárban, fennen hangoztatta a bevezetés szükségességét, szerintem abban is meggondolatlanok voltatok. Szóval ha van az lmp-nek véleménye, akkor azt érlelje ki minden irányban, s csak azt követően nyilvatkozzon, vállaljon fel irányvonalat. Egyébként pedig az tetszik, hogyha valamilyen kérdésben nem tudtok kiforrot álláspontot, akkor azt jelzitek, hogy ebben még nincs átgondolt, egyértelmű véleménye a pártnak. inkább eztkell mondani, mint átgondolatlanságot, netalán populista hülyeséget. Sajnálom, hogy kritikus voltam, de - ha egyszer valamit kijelentünk- akkor annak már súlya van, ezért az irástudónak felelőssége van.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.05. 23:41:11

@sztár: Köszönjük a jóindulatú kritikát.
Az ingatlanadó tényleg egy necces dolog, elvben támogatjuk, de februárban még nem lehetett tudni, hogy hogyan akarják bevezetni (mint azóta sok cikk született erről, lehet jól és rosszul megalkotni. Nos, ez az utóbbi.)

A mezőgazdasági (vidékfejlesztési) programunk azért ennél átgondoltabb, bár még sokat alakulhat, finomodhat. Azt azért tudnod kell, hogy jó részt olyanok írták, akik maguk is gazdálkodók, vidéken élnek, tehát az a lekezelő tanács, hogy látogassunk falura, nem ül. Szerintem el kell fogadni, hogy nem olyan egyszerű, hogy ha valaki mást gondol, mint én (pl. a mezőgazdaságról), az azért van, mert dilettáns, nem látott még tehenet, szélhámos, stb. Hogy még hozzáértő szakértők véleménye is eltérhet.

Amiket írsz, abban sok jó meglátás van, és nem is összeegyeztethetetlenek a programunkkal. Amit azért eléggé félreértettél: mi nem törpebirtokokat akarunk, hanem életképes, 50-100 hektáros egybefüggő birtokokat. És szövetkezeteket (termelésit és értékelésit). És hogy lehetőleg a helyben lakóké legyen mindennek haszna (ez nem populizmus, hanem az egyik alapvető zöld értékből, a lokális megoldások elsőbbségéből következik).

A kulcsmondat a fenti bejegyzésben szerintem az "élelmiszer-önremdelkezés" (food sovreignity), ami egy gyorsan terjedő koncepció, ami lényegében a ötvözi az különböző követelményeket (legyen az élelmiszer egészséges, környezetbarátan termelt, a termelők éljenek meg tisztességesen, ne kelljen agyontámogatni). Azaz kicsit komplexebben kezeli a mezőgazdaságot, mint a hagyományos felfogás, amely szerint csak egy az iparágak közül, ahol a tőke, a kamat és a (rövidtávú) megtérülés szempont.

Galadhriel 2009.06.06. 13:38:51

@Lastres: Szép ez az élelmiszer-önrendelkezés, szinte érzem a friss ropogós magyar cseresznye ízét.

De közben meg azt olvasom, hogy majdnem a legnagyobb mezőgazdasági piacunk Románia, a határ közeli megyékből kaminonszámra viszik az árut. No de mi lesz, ha román szomszédaink is komolyan veszik ezt az önrendelkezést, és úgy gondolják, hogy románoknak kenyeret román búzából?
Akkor meg a mi kedvenc magyar gazdáink járnak rosszul.

Bartoki 2009.06.06. 17:02:30

@flimo13: "Családok elvesztik a megélhetésüket, mondhatjátok. Én meg azt mondom, és? A bányászat kapott ennyi állami pénzt, hogy fennmaradjon?"

Az egész ország látná kárát ha hagynánk magunkat ilyen alapon felszalámizni... Igen, valószínűleg a bányászat egy részét is meg kellett volna menteni annakidején, most ne kövessük el ugyanazt a hibát még egyszer.

Bartoki 2009.06.06. 17:10:50

@Galadhriel: "No de mi lesz, ha román szomszédaink is komolyan veszik ezt az önrendelkezést, és úgy gondolják, hogy románoknak kenyeret román búzából?"

Az a baj, hogy az ilyesmi már most is megy, ha nem is pont Romániával. Például a magyar libamáj ellenes hisztéria mögött is inkább termelői lobbiérdek, mint valódi, állatjóléti aggódás állt.

flimo13 2009.06.07. 11:24:52

@Bartoki: sikerült az ellenkezőjére kilyukadni, mint akartam. Én azt mondom, ennek az ágazatnak sem kell. Az elaprózódott életképtelen birtokok menjenek csak csődbe, és szerveződjenek nagyobb, életképes birtokokba. Az is itthon termelt élelmiszer lesz, és hogy milyen technológiával termesztenek csak szabályozás kérdése. Az a pár gazda aki műveli a biobizbaszt se azért teszi, mert neki annyira nagyon megéri, hanem mert látja, hogy vannak lelkes hippik, akik megveszik kétszer annyiért.

werjio 2009.06.07. 23:58:56

Szerintem nagyszerű, hogy vagytok, nagyszerű volt rátok szavaznom, nagyszerű éreznem, hogy jót akartok és nagyszerű tudnom, hogy még 75000 ember így gondolja.

Szeretnélek megkérni titeket, hogy képviseljetek engem és azt a 75000 embert aki rátok szavazott, mert 75000 ember SOK.

Szeretnélek megkérni titeket hogy képviseljetek azzal, hogy továbbra is a szívetekben érzitek, hogy jót akartok és már nagyon sokan mások is így éreznek.

Nyugodtan, egészen nyugodtan félretehetitek mindazt, amit elkeseredettségnek, félelemnek vagy bizonytalanságnak szoktak hívni az emberek, mert a nehezén már túl vagytok, mert elindult egy folyamat. Egy ilyen folyamat és változás fenntartásához 2 ember elég, akik egyszerre gondolják és érzik ugyanazt, mellettetek pedig ennél sokkal sokkal több van.

Egyszerűen csak lépkedjetek tovább ezen az úton és menni fog. Higgyétek el, hogy mindaz a változás amit majd egyszer a parlamentben elmondva fogtok létrehozni, az már most elindult. Nincs hova siettetni, mivel megy magától és meg fog történni.

Érzitek, hogy jót akartok? :)

Csak ez a lényeg, ez hozza a változást.

Minden minden jót!

sztár 2009.06.09. 23:11:05

@Lastres:
Amit írtam azt nem a felülről való letekintés tudatával tettem, hogy tudniillik le kell menni a falura és beszélni az ott élőkkel. Biztosan megtettétek. Az lmp sikere az lehet, ha valóban sok-sok kérdés és probléma gyökerét megtalálja és ez vonatkozik a mezőgazdaságra, de más gazdasági problémára is. Nagyon sok populista párttal nem kell azonosulni, mert ebben az országban nemcsak populizmusra, nemzeti melldöngető büszkeségre vágynak az emberek, hanem gondolkodásra és nem butításra. Én úgy gondolom, hogy ez a tulajdonlás kérdés butítás.Azért is butítás, mert ami Ausztriában meglévő az nem biztos, hogy nálunk megy. Gondoljuk már végig Ausztriában miért is van 20 hektáros földbirtok: földrajzi adottsága miatt - magas hegyek, stb. miatt fizikailag is ez a nagyság járható be. ott valóban elég lehet ez a terület, mert a hegyeken egyébként remek legelők vannak, ahol állatot is lehet tartani. A hegyek-dimbek-dombok ellenére jó szervíz utak vannak, tehát a terület megközelíthető. A szép tájak nemcsak termelésre adnak lehetőséget, hanem a turizmusra is, ott jelentős a belföldi turizmus, stb.Sorolhatnám a különbségeket, tehát az én meglátásom szerint nagyon-nagyon nehéz párhuzamot vonni. Én falun nőttem fel, ismerem az ottani problémákat és ma pedig vásárlás és örökség kapcsán földtulajdonnal rendelkezem, s látom hogy milyen nehéz lenne csak ennek a bevételéből megélni. Szóval a mezőgazdaság egy stratégiai ágazat, és nem lehet lemondani ennek a fontosságáról. EGy dologban nem lehet kiszolgáltatott egy ország, az az élelmiszertermelés. Tehát helyes és fontos a mezőgazdaság kiemelt kezelése, de csak akkor, ha közelíteni tudunk a versenyképesség és a startégiai fontosság között, mert versenyképesség meg nem követelése nélkül egy lyukas fazék lesz az egész. Stratégia fontosságát és versenyképességét azért is tartom fontosnak, mert szerintem a jövőben egy nagy kereslet robbanás lesz a mezőgazdasági termékek iránt. Kína és India hihetetlen módon fejlődik és nemcsak új tv-t akar venni, hanem jól is akar lakni, s a fejlődés nyilván Afrika számos országát is érinteni fogja, ezért a mezőgazdasági termékek fontossága fel fog értékelődni. Ezeket az igényeket az fogja, vagy az az ország fogja tudni kielégteni, amely képes jó minőségben és versenyképes áron terméket eladni. Egyébként pedig, hogy mely mezőgazdasági termék milyen birtokméret mellett versenyképes az nagyon változó. Hollandiában biztos nem kell 100 hektáros birtokméret ahhoz, hogy tulipánt és dísznövényt termeljenek. A borászathoz is elég már néhány hektár szőlő, amely eltarthat egy családot, és sorolhatnám azokat a növényi kulturákat, amelyek szintén kis birtokméret mellett is eltarthatnak embereket. Bár a birtok méret mindig valamilyen kapcsolatban van a munkaigényességgel és szakértelem intenzívebb meglétével. Mivel M.on nagy összefüggő, sík területek vannak, így nálunk - mégegyszer írom - a gabonafélék termelése honosodott meg, amely még 100 hektáron is gazdaságtalan. Szóval ezért írtam én az előzőeket, hogy a mezőgazdaság stratégialag fontos ág, nem elsősorban földbulajdonlás kérdése, és nincs ekvivalencia a mezőgazdaság-tulajdonlás-fejlesztés és a vidék között. A falusi lakosság és a vidék megtartó képessége, a vidék fejlődése és fejlesztése nem elsősorban a mezőgazdaság kérdése. A korszerű technikák, gépek, védőanyagok, stb. jelentős termésátlag növelést tettek lehetővé, melyek felszabadították az élőmunkát. Ez történt a mezőgazdaságban is, csakhogy a falusi lakosság felszabadult e munka alól, de ott ragad földrajzilag a falvakban. Addig volt életterük és egzisztenciájuk, amg kétlaki módon tudtak élni, egyrészt a tsz-ek állandó munkajövedelmet jelentettek számukra, háztájiként a tsz az általa megművelt földön terméssel is fizetett munkájukért, ami lehetővé tette az állattatást. E két jövedelem összeadódott, s ebből akkor sem bővelkedően, de meg lehetett élni. Ma pedig ezt a kétágú jövedelmet nem tudja realizálni, s valljuk be, a 21.században talán nem azt kellene favorizálni, hogy 20-30 disznó szaladgáljon az udvar hátsó részében. pl. erről is lehetne beszélni, hogy az állattartásnak sincs nálunk igazán kultruája. Na mindegy ez csak mellékvágány.
Szóval tessék a mezőgazdasággal igenis keményen foglalkozni, mert a természeti környezet fontosságát szem előtt tartó pártnak ez kötelessége, hisz a mezőgazdaság is tulajdonképpen a természeti környezetet alakítja át, annak része. Hasonló koncdepciót kellene készíteni, mint a korrupcióról írtak, mert az szerintem nagyon jól. Egyébként ha rajtam mult volna, akkor az egész választás előtt erre helyeztem volna a legnagyobb hangsúlyt, mert ezzel senki sem foglalkozott, mert a többség érintett e tárgyban. Másrészt ezzel nagyon sok ember tudott volna azonosulni, harmadrészt, ez az anyag valóban értékes. Ez az eredmény is nagyon jó, de nem tudtátok markánsan megfogalmazni, vagy inkább megszólítani az embereket, hogy mi mást mondtok ti. Az ökológia és e téma emberekhez való közelebb vitele ma még nálunk nehezen bevehető, de egyszer, ha ez lesz a téma erről is szívesen leírom, hogy én miért gondolom ezt. Úgyhogy egyébként hajrá, van hely a politikai palettán nekünk is, akik úgy gondoljuk, hogy lehet más a politika..

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.11. 03:09:44

@sztár: köszönöm ezt a hozzászólást.
"de egyszer, ha ez lesz a téma erről is szívesen leírom, hogy én miért gondolom ezt"
Szívesen vesszük. Írj az info@lehetmas.hu-ra, és írd, hogy a vidékfejlesztési téma érdekel (hivatkozz a nick-emre). Amikor lesz a vidékfejlesztési munkacsoportnak következő ülése, szólunk, vagy ha nem tudsz eljönni, eljuttatjuk az anyagokat.

Calhoun Mooney 2009.06.12. 22:18:36

Vidékfejlesztés? Lakópark, ipari park...kb ennyi.40 km-re a fővárostól Esztergom felé.Ez aztán jelentős forgalmat is generál a környéken.Persze, az ufónautáknak (tudod azok a kis zöld emberkék)köszönhetően a 10-es elkerülő út nem épülhet meg.A tömegközlekedés RIP. Érdekes az, hogy a zöldeknek arra van erejük, hogy hatalmas beruházásokat lehetetlenítsenek el, de építő jellegű, a változást elősegítő javaslatuk végigviteléhez gyengusok..

clownfish 2009.06.12. 23:23:19

@Lastres: wow, nem is gondoltam, hogy ilyen funkcióban lévő valakivel vesztem össze atomügyben... végtére is lehet, hogy a vidékfejlesztési téma jobban fekszik? :P
azért ugye annyira nagyon nem utálsz? :D

clownfish 2009.06.12. 23:27:07

bocs, összekevertelek darkgreennel. :P

Fecikun 2009.06.13. 01:08:18

A rendszerváltás hatalmas baklvése az volt mikor ahelyett ,hogy a TSZ-eket átalakították volna piacorientált gazdaságokká gyorsan fölaprózták és így életképtelen apróbirtokok jöttek létre, itt is jó az amerikai példa: farmok, gépesített hatalmas termelőrendszerek, azok működnek a külföldi áruval sincs baj a verseny csökkenti az árakat viszont ez nem jó a magyar gazdáknak, miért...mert mindig arra panaszkodnak,hogy ilyen alacsony árakon nem adják el inkább kiöntik , hát az sokkal értelmesebb, pont ez lenne a lényeg aláígérni a külföldi termékeknek kiszorítani őket a piacról aztán ha már kint vannak lehet emelni, csak a magyar ember telhetetlen is egyben akkor már nem elég, hogy a költségeit finanszírozza és eltartsa a családját, hanem több kell és csodálkoznak ,hogy megvesszük az olcsóbb külföldit, apropó a külföldit a külföldi gazdák miért tudják olyan olcsón adni amit a magyar gazdák nem, a szállítás nem dob rá egy kicsit , főleg ,hogy ha az Unióról van szó de sok más esetben is mindent drágábban adnak mint itthon...

flimo13 2009.06.13. 11:25:59

@sztár: no akkor mégsem pofáztam akkora hülyeséget, hogy nagybirtok, nagybirtok, nagybirtok.

Galadhriel 2009.06.13. 15:48:55

@flimo13: Ez rendben, hogy Ti ketten egyetértettetek egy reálisabb argrárprogramban.
Az igazi kérdés, hogy sztár meg tudja-e győzni az elempés fiúkat, hogy a romantikus agrár-programjuk nem vezet eredményre.

Fecikun 2009.06.13. 23:22:45

Na most ezt lehet úgyis csinálni persze ,hogy mégis a közönséges emberek járjanak jó...vegyünk példának egy 2000 fős falut ahol a földek a falusiak kezében van csak nagyo fölaprózva magántulajdonként.Gazdálkodnak is rajta csakhogy,nem éppen jövedelmező módon ...nem az a megoldás ,hogy akkor mégtöbb támogatást ad az állam, meg az unió ezekre a kisbirtokokra hanem , megbeszélni a falubeliekkel ,hogy fogjanak össze mérjék fel kinek mit ér a jószága oszt alakítsanak falugazdaságot részesedés alapján elosztva a megtermelt javakat és a jövedelmet ,persze mindig elegendőt benntartva ,hogy a jövő évi költségvetés is meglegyen és így kérni uniós zsét...

Fecikun 2009.06.13. 23:28:09

Mint egy részvénytársaság ,aztán innentől a lehetőségek korlátlanok, a falu megtermelheti magának az alapélelmiszereket...még csak eladni se muszály mind...úgyértem csinálni kell tehéngazdaságot ,sertés és baromfi telepet mellé vágóhidat, hentesboltot...máris megtermeltük a falu hús, tej és tojásszűkségletét..a takarmánnyal együtt...errre épülhet élelmiszeripar is malom, pékség , az említett vágóhíd és , hentesüzlet tejtermékgyártó üzem és már ott tartunk ,hogy új munkahelyeket teremtettünk...

Fecikun 2009.06.13. 23:31:27

Jah és az ötletet ezennel levédem..enyém...ha valaki programba akarja venni akkor velem konzultáljon...hehe:D

sztár 2009.06.20. 16:33:26

@Lastres: Köszönöm a meghívást és szívesen résztveszek e témában tartandó megbeszélésen. Én közgazdász vagyok, és nem mezőgazdász, de az én véleményem is egy lehet a sok között, amely nem egy romantikus, populista, hanem a valós problémák szembenézésére alkalmas program kialakításában segíthet, azért is, mert szerintem egyetlenegy pártnak sincs valódi vidékfejlesztési programja. Egyébként 2-3 hete megjelent egy cikk az ÉS-ben e témáról egy nyíregyházi szerzőtől, (bocs de most nem jut eszembe a szerző neve) érdemes elolvasni és elgondolkodni azon, amit leír. Olvasd el, érdemes.
süti beállítások módosítása