jún
17

Zöld forradalom?

Nem, most kivételesen nem az ökopolitika áttöréséről lesz szó.

A zöld forradalom most éppen a zöld színnel kampányoló Mir Hoszein Muszavi körül tömörülő iráni ellenzékiek szombat óta tartó megmozdulásait jelenti.

Mint követni lehetett, a pénteken rendezett iráni elnökválasztás után az eddigi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád győzelmét jelentették be, de többen már előre jelezték, hogy a hivatalban lévő elnök választási csalásra készül. A voksolás valóban gyanús körülmények között zajlott, és mostanra viszonylag meggyőző bizonyítékok mutatnak arra, hogy Ahmadinezsád nemhogy nem nyert fölényesen, de Muszavi mellett a másik, szintén reformpárti (értsd: nem bigott fundamentalista) jelölt, Mehdi Karrubi is megelőzte.
Az azóta tartó tüntetésekre adott hatalmi reakciónak már több, mint 20 halálos áldozata és számos sebesültje volt, és a helyzet továbbra sem kecsegtet semmi jóval.

Van-e nekünk, magyaroknak tennivalónk ezzel? Természetesen igen. Ha komolyan gondoljuk a demokratikus elkötelezettségünket, akkor nem mehetünk el szó nélkül egy választási csalás mellett. És – különösen Nagy Imréék újratemetésének évfordulóján, és az elmúlt két és fél év tapasztalataival gazdagabban – nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, ha egy állam antidemokratikus módon, halálos áldozatokat szedve, karhatalmi erővel lép fel saját állampolgárai ellen, vagy hagyja, hogy szélsőséges paramilitáris alakulatok tegyék ugyanezt.

Mit tehetünk? Például – és ezt ajánlom a külügyminiszter figyelmébe – csatlakozhatnánk a nemzetközi nyomáshoz, amely az új, szabad választások elérését célozza – ennek érdekében be lehetne rendelni a külügybe Irán Magyarországra akkreditált nagykövetét, és elbeszélgetni vele, ahogy az ilyenkor szokás.

Vagy, mint egyszerű júzerek, addig is segíthetjük az iráni ellenzéket a Facebookon, a Twitteren vagy a hivatalos iráni honlapok bénításával.

Talán nem sok, de ki tudja, talán ezen is múlik, hogy a választók akaratának megfelelően eltűnik-e a színről a jelenlegi keményvonalas vezetés, és győznek-e Iránban a demokrácia hívei, a zöldek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr711191570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trig 2009.06.17. 19:38:01

Ez tök jól hangzik, de nekem a sajtóból úgy tűnik semmi különbség nincs a két párt vagy mi között. Ha a "reformer" zöldek lennének hatalmon akkor sem lenne nagy különbség - a zöldek nem a demokrácia hívei, Irán nem demokrácia (nem is kell annak lennie)

Remélem nem lesz nagyobb vérontás.

clownfish 2009.06.17. 21:05:21

Obama is tett egy ilyen nyilatkozatot a közelmúltban.
amúgy ha tovább olvassátok a cikket, ott van, hogy a reformpárti fiatalok (teheráni srácok :P ) tovább mennének, mint Muszavi. amúgy az a találjuk ki az eredményt-mese elég hihetetlenül hangzik... a Libérationt meg nem nevezném a leghitelesebb lapnak. a Figarot már inkább.

szerkesztőnek: a második kihívót Mehdi Karroubinak (Karroubi) hívják.

clownfish 2009.06.17. 21:06:02

hoppá, a zárójelben a magyaros alak, Karrubi akart lenni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.17. 22:54:20

Óvatosan a támogatással! Ha a nyugat egyértelműen Muszavi mellé áll, akkor könnyen süthetik rá, hogy a Nyugat ügynöke... Ahmadinedzsád roszabb, mint Sztálin és Rákosi együtt - többet árthatunk az iráni ellenzéknek, mint segitünk. Jellemző, hogy Muszavi nem frontálisan támadja a fundamentalista imámokat és a Ahmadinedzsádot, hanem az a jelszavuk, hogy Alah Achbar - vagyis Hatalmas Isten, amit ebben a környezetben úgy értelmeznek, hogy az imámoknál is hatalmasabb Isten, az ő hatalmához nem mérheti magát ember... szóval, nagyon érzékeny ügy ez. Obama is igen óvatosan fogalmazott - nem véletlenül.

prometheus_X 2009.06.18. 00:04:25

Ahmedzsinádnak a szeme se áll jól. Pont olyan bíztató benyomást kelt, mint ha Orbán Vikrot és Gyurcsány Ferenc keresztezéséből alakult volna ki. Phfú... belegondolni is sajgó fájdalom :S

Amúgy nem vagyok híve annak hogy bárki vagy bármilyen ország beleszóljon más ország dolgaiba, ha csak nem kérik ezt határozottan. Ez eddig se vezetett semmi jóra. A legtisztább az, ha egy nép maga vívja ki a saját dicsőségét. Sajnálatos hogy a napvilágot látott komcsi információk alapján ez nekünk sem sikerült 20 éve önerőből - bár ez is csak azt tudta megrázni, aki eddig nem gyanította, de őket azért sajnálom.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.06.18. 00:12:34

Hogy kell nyomáshoz csatlakozni? :)

Surko 2009.06.18. 02:00:04

Pl. azzal fejezhetitek ki a szimpátiátokat, ha megnézitek az alábbi videót és megírjátok hozzá a véleményeteket.
www.youtube.com/watch?v=fnVdIihkQXU&feature=related

A legszörnyűbb talán az egészben, hogy 30 éve a mostani elnyomó rezsim egy éppen ilyen össznemzeti forradalom segítségével döntötte meg a - valóban korrupt és elnyomó - sah hatalmát. Majd az álmokból az a rendszer született, amelyik ma a saját polgáraira nyit tüzet...

Milyen fura fintora a történelemnek, hogy igazán egyetlen nagy forradalomból sem született igazi demokrácia. A forradalmi szép elvek rémálommá torzultak az 1789-es francia forradalomban, 1919-ben Oroszországban, és 1979-ben Iránban is. Mindenhol egy szabadabb és igazságosabb világot akartak teremteni, ehhez képest diktatúrába torkollott végül mindegyik...

Remélem, hogy a mostani események inkább hasonlítanak majd az ukrajnai Narancsos Forradalom végkifejletére, ahol a népakarat végül diadalt aratott.

Kitartás fiatalok, a szabad világ veletek van!

Surko 2009.06.18. 02:09:20

@Trig: Irán a közel-kelet leginkább demokratikusan működő állama. Persze ezzel együtt messze áll a mi tényleg teljesen szabad demokráciántól, de összehasonlítva Egyiptommal, vagy Szíriával, ahol nem működhetnek szabadon ellenzéki pártok, és az "elnökválasztásokon" általában csak egyetlen jelölt indul, messze szabadabb ország.

A mostani elnökválasztás ráadásul komoly lépés volt előre, hiszen Irán történetében először került sor élő TV vitára, ráadásul a kampány során szokatlanul nyíltan lehetett beszélni a problémákról.

Óriási különbség a két jelölt között, hogy Muszavi nyitna a világ felé, és véget vetne Irán elzárkózásának, több szabadságot biztosítana a társadalomnak - pl. támogatná független TV csatornák elindítását is - míg Ahmadinezsad folytatná az elszigetelődés politikáját, ráadásul tovább szigorítaná a vallási-konzervatív társadalmi kontrollt.

Ezzel együtt sajnos nem teljesen egyértelmű, hogy valóban történt-e választási csalás, ugyanis Ahmadinezsad sajnos népszerű, főként az alacsonyabb iskolázottságú, vidéki és szegényebb népesség körében köszönhetően a végtelenül populista retorikájának.

Ami viszont vitathatatlan, az az, hogy a rezsim kegyetlen brutalitással válaszolt a tüntetésekre. Többek között megostromolták a tüntetők központjának számító Teheráni Egyetem kollégiumát. Az első halottak itt estek el.

Szorítsunk együtt a szabadabb Iránért!

beszóló 2009.06.18. 10:40:56

Szerintem koncentráljunk inkább a hazai demokrácia javítására.

Az évek meg a rutin 2009.06.18. 10:43:59

@Surko: Sajnos Ukrajnában sem lett jobb vége az eseményeknek, az oroszbarát helyett nyugatbarát elit ült a hatalomba és úgy nagyjából semmi sem változott. Na jó, lehet tüntetgetni.
Ezzel együtt minden fórumon fejezzük ki minden eszközzel szolidaritásunkat a szabad Iránért küzdők sokaságával! Ne feledjük, Teheránban kimenni az utcára egy kicsit más következményekkel jár, mint mondjuk nálunk (kivéve 2006 ősze).

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.06.18. 14:54:04

@clownfish: köszi, javítva

@Amichay: igazad lehet, nem Muszavi mellé kell állni, hanem a tisztességes választás ügye mellé

@Mdavid: együtt nyomunk? :) közösen fejtjük ki a pressziót, vagy mi a szösz

@Surko: Iránnal kapcsolatban igazad van, de Ukrajna sztem sem az a sikertörténet

@beszóló: ez nem vagy-vagy, hanem is-is. nyilván elsősorban a saját házunk táján söpörgetünk (és nem csak blogbejegyzésekkel), de kár lenne elfelejteni, hogy máshol is hozzánk hasonló emberek élnek.

iecs 2009.06.19. 00:12:30

Ajánlanám megnézini a Persepolis c. filmet. Sokat mond Iránról és a mostani rezsimről.

Éhesló 2009.06.22. 18:58:51

Nem kapkodnám el a véleményalkotást az iráni ügyekkel kapcsolatosan. Messze vannak és más történelmi, társadalmi, vallási hagyományt követnek.
Másrészről nem felejthetjük el, hogy a nyugatnak - elsősorban az USA-nak és Izraelnek, de az Eu-nak is - nagyon sok pénzében van a mostani balhé. (Ezt a kisebbik rossz elve alapján pumpálták be az "ellenzékbe", hátha kikényszeríthető egy kevésbé hajthatatlan irányzat hatalomra kerülése.)
Ezért inkább a csend és figyelem a fontos most és nem a zajongás: az irániak tudnak magukról gondoskodni. Nekünk is meg van a magunk baja.

iecs 2009.06.24. 15:06:23

A vélemény alkotás a tüntetésekkel kapcsolatban és a hatalom a tüntetésekere adott válaszával kapcsolatban nem elsietett már. Antidemokratikus amit tesznek és elfogadhatatlan.

@Éhesló A történelmi, társadalmi és vallási hagyományok eltérésében teljesen egyetértek, abban is, hogy ezek nagyban befolyásolnak mindent. Persze amit feljebb írtam azt ezek a viszonyok nem írhatják felül. Annyiban helyesbítenék: az USA "pénzpumpálása" valóban elképzelhető, de Izrael részéről ezt kizárnám, tekintve, hogy Izrael kezében fegyver Irán ellen Ahmedinezsád keményvonalassága, indok egy esetleges támadáshoz, nyugati segítségkéréshez. Izrael, a mostani helyzetben kevésbé örülne, ha a demokratikusan megválasztott Muszavival tárgyalóasztalnál kéne párbeszédet folytatnia.

Egyébként "zajonganunk" talán azért érdemes, mert amihez mostanában szívesen hasonlítják az iráni megmozdulásokat, az '56-os forradalom idején az átlag nyugati válasz is az volt, hogy: "A magyarok tudnak magukról gondoskodni. Nekünk is megvan a magunk baja."

Éhesló 2009.06.25. 22:24:18

@iecs: 2006-al kapcsolatban nem kapkodtátok el. Külföldi barátaitok sem. Pótolni sem siettetek. Ma sem.

Ritka ordas hazugság az USA és csicskásai által pénzelt, demokratikus választásokat követő, iráni zavargásokat az 56-os forradalomhoz hasonlítani. tudatos és ettől még aljasabb.

Surko 2009.06.26. 18:16:31

@Éhesló: Mégis milyen tényekre, bizonyítékokra alapzva állítod, hogy az iráni fiatalság demokrácia és szabadság iránti tüntetéseiket az amerikaiak pénzelték?

Ezzel kétségbe vonod az iráni tüntetések legitimitását, azt állítva, hogy Iránban minden tökéletes, mindenki szabad, nincs elnyomás. Hiszen, ha a tüntetések - mint ahogy te állítod - pusztán az amerikai pénz hatására törtek ki, akkor az ottani embereknek nyilkván nincs is igazából okuk a tüntetésekre.

Azzal, hogy kétségbe vonod az iráni nép szabadság iránti vágyát te magad mocskolod be '56 emlékét.

Mindkét esemény a szabadság iránti vágyról szól, és nem tisztességes egyiket a másik elé helyezni. Az iráni szabadság nem kevésbbé értékes, mint a miénk.

Végképp kötelességünk támogatni az irániakat, hiszen mi már '89-ben sikerrel jártunk. Nem hagyhatjuk cserben azokat, akik még most is küzdenek.

Ez a morális kötelességünk, ezt üzeni nekünk '56 és '89 emléke is.

Surko 2009.06.26. 18:18:38

@Éhesló: 2006. meg nem a szabadságról, hanem egy csapat huligán ámokfutásáról szólt...

Egy középület felgyújtását és kifosztását ne keverjük össze a százezres iráni békés tüntetésekkel, ahol a karhatalom éleslövedékkel lő a saját polgáraira.

Budapesten meg csak a párszáz fős csőcseléket fékezték meg.

clownfish 2009.06.26. 18:58:59

@Surko: azt hiszem, erre a hozzászólásodra egy vaskos adag fröcsögést fogunk kapni. nem mintha többé-kevésbé nem értenék egyet, de megint totál el fog terelődni a téma.

Éhesló 2009.06.26. 21:37:15

@Surko: Maszlag, amit azok a "demokratikus" emberek terjesztenek világszerte és itthon is, akiknek egy szavuk sem volt a 2006 október 23-i eseményekre.
Ma sincs róla mondanivalójuk, mint itt is olvasható. Helyette azzal foglalkoznak, ki mit tesz egy másik politikai-vallási-társadalmi környezetben.
Amennyiben nem tanították volna: 56-ban egy rosenfeld és társai által menedzselt, orosz fegyveres erővel védett kommunista diktatúra volt mifelénk, mely nem élvezte az emberek többségének támogatását, sőt.
Iránban csak szeretné a "demokratikus" nyugat, hogy az emberek többsége szekularizált államban, hagyományait és vallását feledve éljen. Ez még jó darabig nem lesz így. Addig is mindent megtesznek azért, hogy ott ártsanak nekik ahol bírnak. Természetesen az irániak is vica versa a nyugatnak.
Ezt "demokratikus" erők harcaként bemutatni legalább olyan aránytévesztés, mint a maoista barrosot néppárti politikusként megválasztani......

Természetesen tudatosan kevered össze a TV "ostromát" a 23-án tüntetők szétverésével, de ez is csak egy jelzés arról mennyiben más ez a politika és a pártja mint a görényit kitüntető demszkíj és a megvert képviselőtársát mártiriuszozó kuncze és a tüntetőket lecsőcselékező pártjuk....

Éhesló 2009.06.26. 21:41:40

@clownfish: Amennyiben az ártatlanul összevert embereket és polgári szabadságjogaikat gyakorló szerencsésebb társaikat csőcselékezni nem fröcsögés, akkor inkább röviden leírnám a jelet, ami ezt a stílust - mint fentebb írtam volt - azonosítja:

LMP = SZDSZ!

Remélem sok helyen tudom ledobatni veletek az emberálarcot, hogy mindenki számára világos legyen az álláspontotok és az LMP álláspontja a közelmúlt és a világ történéseiről. Csak így tovább!

clownfish 2009.06.26. 21:55:31

@Éhesló: mi nem ezekről az emberekről beszéltünk. akit ártatlanul sérelem ér, az áldozat, sok ilyen volt 2006-ban. VISZONT aki vandálkodás után sír, hogy eltörték ezt, lefújták azt, valahogy nem hat meg. kár, hogy a tévészékházat vagy az Andrássy úti telefonfülkéket nem lehet megkérdezni, nekik vajon fájt-e... amúgy egyikőnk se volt sosem szdszes, viszont biztos kellemes időtöltés lehet összeesküvés-elméleteket gyártani. :)
egyébként ha kettővel feljebb elolvasod, térjünk vissza az értelmes témákhoz, konstruktív hozzászólásaidból még nem sokat csillogtattál...

Surko 2009.06.27. 01:01:49

@Éhesló: Miután jelenleg nem vagyok az LMP tagja, ezért az én hozzászólásaimmal aztán nem sokra mész, ha a pártot akarod lejáratni... :)

Bár ha gondolod, akkor ennyi erővel a többi pártot is megpróbálhatod diszkreditálni szintén az én szavaimmal...

Mindenesetre továbbra sem kaptam tőled egyxetlen meggyőző érvet sem, hogy miért látod a Nyugat kezét az iráni eseményekben?

Rögzítsük először a tényeket:
- az iráni elnökaspiránsokat a konzervatív Őrök Tanácsa hagyta jóvá (ebbe kevés beleszólása lehet az amerikaiaknak...)
- az iráni történelemben először vettek részt a jelöltek élő TV vitán
- ezen a vitán, de a kampányban többször is igen élesen merültek fel a politikai problémák (szabadságjogok, sajtó, gazdaság)

És amíg számodra a demokratikus Magyarország diktatúra, ahol "ölik a magyart" - ami csak a te képzeletedben történik - addig Iránban valóban szigorú viselkedési szabályok vannak érvényben, amelyek be nem tartását büntetik.
Ahol nőket reguláznak meg a nyílt utcán, mert a fejkendőjük hátrébb csúszik a fejükön, az nem szabad ország, az jogosan háboríthatja fel a nagyvárosok tanult fiataljait.

Ugyanúgy, ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a tüntetések másik fókuszpontja az iráni gazdaság kétségbeejtő állapota volt. A tüntetőknek elegük van a 20% körüli inflációból és abból, hogy minden ígéret ellenére nem részesednek tömegek az olajjövedelemekből. A nagyvárosi értelmiséget a nemzetközi elszigetelődés is zavarja.

Senki nem állítja, hogy itt a hamvas demokrácia és a kőkemény diktatúra feszül egymásnak, de aki nem látja, hogy reformerek és keményvonalasok állnak szemben, az nem ért a kérdéshez.

ANyugat - és ide tartozik Magyarország is - elemi érdeke, hogy Iránban enyhülés következzen be, és elmúljon a katonai összeütközés veszélye. Ez nagyságrendekkel kisebb ha a reformerek nyitnak a világ felé, mintha marad Admadinezsad őrült rezsimje.

És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy csaltak-e a választáson vagy sem.

Surko 2009.06.27. 01:11:39

@clownfish: Az, hogy bizonyos személyek nem képesek elszakadni a maguk paranoiás köréből, illetve akik összekevernek randalírozást békés tömegdemonstrációval, végképp akik egyenlőségjelet tesznek az iráni rendszer és a demokratikus Magyarország közé, az hadd ne eredményezze már azt, hogy akkor én a csendes többség ne fejthessem ki az álláspontomat.


Ha ennek az a következménye, hogy valaki fröcsögni kezd, akkor ámen. A hamis állításra akkor is reagálni kell.
Az összeesküvés elmélet a kiagyalóját minősíti. Szánalmas.

Ráadásul Éhesló még önellentmondásba is keveredik: egyrészt állítja, hogy a tüntetéseket az USA szította, másrészt meg maga állítja, hogy az iráni szembenállás nem demokraták és a diktatúra híveinek szembenállása.

Ha viszont a reformer oldal is az iráni rendszer terméke, akkor miért gondolja vajon, hogy őket a Nyugat szabadította Iránra???

Miért nem képes valaki elhinni, hogy vannak organikus társadalmi folyamatok világszerte amerikai közreműködés nélkül is?

Éhesló, szerinted a tiennanmen téri eseményeket is a CIA szervezte? :)
Sőt, szerintem maga Nagy Imre is ügynök volt, de nem ám keleti, hanem nyugati ügynök...

Surko 2009.06.27. 01:25:51

Egyébként meg nem vagyok feltétel nélküli Amerika barát. Sőt szerintem még az irán atomfegyver sem feltétlenül rossz dolog, ahogy azt az alábbi cikkben is kifejtettem:
www.fntudosito.hu/riport/2883

Az iráni atom a térség békéjének kulcsa. És erre a békére nem Irán, hanem az Egyesült Államok az inkább veszélyes.

Éhesló 2009.06.27. 09:11:51

@clownfish: Senkiről nem beszéltetek, vagy ha igen szívesen olvasnám akár blogon, akár hivatalos álláspontban.
Ezenkívül a BBC és a CNN sem foglalkozott a kilőtt szemű emberekkel, a megvert és megalázott asszonyok, lányok, édesapák képe sem keringett megható történetekkel a világhálón és a nemzetközi mértékadó sajtó címlapjain. Arról sem esett sok szó, hogy lakásokba lőttek be gránátokat és vendéglátóhelyek közönségét verték végig akkurátus alapossággal.

Itt egy olvtárs pedig csőcselékről írt. Én erre válaszoltam.

Amennyiben a konstruktivitást itt az jeleneti, hogy a másik szellemi képességeit és világnézetét, meggyőződését fikázom, akkor kétségtelenül felülmúltál benne.

Más:
Azzal kapcsolatosan, hogy államok megfelelően kialakított szervezetei mit tesznek és mit mernek tenni a közel- és régmúlt történései alapján nem lehetünk eléggé pesszimisták. Gyakorlatilag bármit.
Ezért nem zárom ki, hogy a soros féle külső szervezeteke, de még a belsők is komoly összegeket költenek egy új és általuk befolyásolható Kína és Irán (és természetesen Magyarország) kialakítására.
Aki ezt képtelenségnek és összeesküvés fantazmagóriának tulajdonítja, javasolom a hazai "demokratikus" ellenzék történetének tanulmányozását.

Az iráni belpolitika az irániak belügye. Saját vallásuk és kultúrájuk gyakorlása is az. Nem venném a bátorságot, hogy ennek az ősi kultúrának a szokásai kritizáljam innen a magyarországi mélymocsárból, nem is beszélve arról, hogy hogyan venné ki magát, ha én akarnám megmondani nekik a frankót és erővel-pénzzel bezúzni őket egy olyan társadalmi berendezkedésbe amelyik kulturálisan, morálisan és gazdaságilag is megbukott mára: gazdasága összeomlott, népessége fogy, vallása, erkölcsi alapjai eltűntek, kultúrája feloldódott és kommercializálódott.
Magyarország nem a nyugat része. Szeretne, szeretett volna azzá válni, és ha 1956-ban, vagy 1989-ben odaát úgy döntöttek volna, hogy nem a gyarmati sorsot adják nekünk, talán még lehett volna az. Mára egyértelmű, hogy nem lehet. Az a nyugat amihez tartozni akartunk volt közben megszűnt, tönkretették. Olcsó bábjaik országunkat kifosztották, tönkretették, jövőjét eladták.
Ebben az összefüggésben - itthon - iráni diktatúráról és választási csalásokról szólni merőben átlátszó és propagandaszagú.
Bár tegyétek, nyugodtan.

Surko a fentiekkel neked is válaszoltam, bár nem engem szólítottál meg cizellált véleményalkotásoddal.

Surko 2009.06.27. 20:14:47

@Éhesló: Tipikus hazai provinciális hozzáállás, hogy egy (de alapvetően minden) világpolitikai eseményhez hazai párhuzamot, hazai lokális politikai értelmezést társítunk, vagy inkább társítanak egyesek.

Pl. a gondolatmeneteből azt veszem ki, hogy Te azért nem támogatod az irániak békés küzdelmét a maguk demokratikus átmenetébe, mert úgy érzed, hogy ez "azoknak a műve akik kiárúsították, gyarmatosították Magyarországot."

Miért nem lehetz valamit a helyén kezelni? Pl. az iráni tüntetésekbe nem értem, hogy miért kell a hazai közéletet belekeverni? Ha Te úgy érzed, hogy a Magyar Mocsárban élsz - ahogy ezt Te írod - akkor valóban nem szükséges véleményt alkotnod. Véleményt alkotni ugyanis csak jog, nem kötelesség.

Amúgy ha ennyire pesszimistán látod a világot, akkor szívből sajnállak. Én büszke vagyok a Magyarságomra és büszke a Demokratikus és Szabad Magyarországra. Az elmúlt 20 év egyetlen percét sem bántam meg, örülök, hogy ebben a szabad rendszerben és ebben az országban élhetek. Ami nem mindig tökéletes, de 4 évente korrigálni lehet. Kezedben a lehetőség! A Tiédben is, élj hát vele, amikor módodban áll.
Ha Te lehangolt vagy amiatt ami körülvesz, akkor vagy tegyél azért, hogy jobb legyen (Más legyen!), vagy szedj antidepresszánst!

Ahogy a régi anekdóta is szól, Józsi bácsinak mindenről a b*szás jut eszébe. Úgy tűnik, hogy Neked meg mindenről az imerialisaták meg Soros összeesküvése.

Vajon Jacko haláláért is ők felelősek???

Írod, nem szeretnéd az "ősi kultúra szokiásait kritizálni." Hát én meg igenis kritizálom, mert szerintem választást elcsalni egyetlen kultúrában sem korrekt dolog, még akkor sem ha az 2500 éves.

A kínai kultúra is magas színvonalú, ezzel együtt nem tartom a kínai kultúra szerves részének azt, amikor békés tüntetőket tipornak agyon tankokkal... Vagy ha mégis része, akkor meg elítélem.
Mert egy demokráciában - mint ami Magyarországon létezik - még ehhez is jogom van.

Ellentétben pl a szerencsétlen irániakkal, akiket megfosztanak a szabad nethasználattól, sőt néha még a kommunikáció lehetőségétől is.

Amíg ugyanis itt Te szabadon kifejtheted a véleményedet, legfeljebb nem értünk veled egyet, addig ezért Iránban adott esetben be is börtönözhetnek. Hát ennyit a Te nagyszerű ősi kultúrádról.

A szabadság és a demokrácia alapvető emberi jog és érték. Nincsen szavatossága így sosem évül el.

Éhesló 2009.06.27. 20:25:05

@Surko: Menj oda és mondd el nekik! Kíváncsian várom a válaszukat!

Surko 2009.06.28. 02:28:03

@Éhesló: Nem kell odautaznom, mivel ők utaznak ide. 100-as nagyságrendben tanulnak nálunk iráni diákok. Különösen az orvosi és a mérnök képzéseinket keresik.
Így volt szerencsém nem eggyel beszélni közülük. Nagyjából minden második tervezte csak azt, hogy a diplomázás után hazatér. A tönniek az USA-ba, Kanadába, vagy Nyugat-Európába terveznek távozni, miután otthon rosszabb körülmények, alacsonyabb fizetés és elnyomás várja őket.

Vagyis az iráni fiatalok a lábukkal szavaznak: emigrálnak.

Egyébként meg ajánlom figyelmedbe Azár Náfiszi emigráns írónő könyvét, a Lolitát olvastuk Teheránban címűt, hogy egy kicsit mélyebben megértsd az iráni hétköznapokat.
Az írónő lelkesen támogatta a sah elűzését, de mást kapott mit amit várt. Végül 1997-ben elhagyta Iránt és az USA-ba költözött, ahol a mai napig irodalmat oktat.

Én igyekszem mielőtt véleményt alkotok valamiről, utánajárni a dolognak...

Hungryhorse 2009.06.28. 18:31:06

@Surko: Azt írod:
"Vagyis az iráni fiatalok a lábukkal szavaznak: emigrálnak."
Hányan, hányból?
Hogyan alakul az iráni társadalom demográfiai szerkezete?
Nő a lakosság és fiatalodik, vagy öregszik és fogy?
A magyar fiatalok, orvosok, ápolók, szakmunkások, és egyszerű munkavállalók - már akik lelépnek az élhetetlen és tönkretett országból - mire szavaznak?
Nos, továbbra sem itthon kell megoldani az irániak problémáit, azokat majd ők megoldják. Nekünk a sajátjainkkal kell(-ene) foglalkozni. Már ha komolyan gondoljuk, amit a demokráciáról, az erkölcsről és felelősségről hirdetünk.

Surko 2009.06.28. 20:46:28

Nem vitatom, hogy itthon is van tennivaló. De a kettő nem zárja ki egymást, sőt.
Ha igazán idealista vagyok, akkor a világban zajló mindenféle hibás működés ellen fel kell emelnem a szavam. Ha ugyanis csak itthon zavar az "elnyomás", mint ahogy annak te hangot adsz, az kétségbe vonja a demokrácia és önrendelkezés melletti elkötelezettségedet. Egy igazi demokrata számára minden elnyomás és önkény egyformán taszító.

A 21. században nem zárkózhatunk be a magunk kis provinciális világába. Nyitottnak kell lenni a világ történései iránt, már csak azért is, mert sokat lehet belőle tanulnunk.

Én már a 2004-es ukrajnai események előtt tartottam a kapcsolatot az akori ukrán ellenzéki fiatalokkal, és mind a mai napig vannak szentpétervári ellenzéki barátaim.

Nem változtattam meg a világot, de hiszem azt, hogy erőt és bíztatást jelentett nekik az, hogy a világ távoli pontjain élő emberek nem nézik teljes közönnyel a küzdelmüket, megértik és támogatják őket.
Mint ahogyan a '80-as évek hazai szamizdatos ellenzékének is fontos volt a nyugati demokrata körök támogatása. (Szabad Európa rádiósok stb.)

Nekem, mint a demokratikus ellenzék szellemi örökösének kötelességem támogatni a világ többi demokratikus erőinek küzdelmét. Ezzel tartozunk az anno minket segítőknek.

Az én mottóm: tegyük jobbá Magyarországot és tegyük jobbá a világot!

Nem vagy, hanem és.
süti beállítások módosítása