júl
22

Kurta kocsma

Én nem vagyok valami nagy kocsmajáró, pesti éjszakai arc, de a terézvárosi szesztilalom (este tíz után minden vendéglátóhely zárva) azért elég meredek.
Verókéknak jó pár húzásuk van, tejtestvérére, Hunvaldra már egyszer kitértünk, de ő is megérne pár feketemisét, - itt mindenesetre van egy rakás ellenük szerveződött önvédelmi csoport.
Most az történt, hogy a kerület számos, teljesen különböző kocsmáját intézték el egyetlen, az agent orange differenciáltságát idéző rendelettel, mondván, zavarják a lakókat.
Ami kétségtelenül egy releváns szempont. Az ember szeret nyitott ablaknál aludni, ami a Liszt Ferenc téren tényleg bajos. Ilyenkor nem lehet azt mondani, hogy ide szórakozni járnak az emberek, mert van, aki jóval korábban lakni jött ide, amibe a másnapi munkához szükséges regenerálódás is beletartozik. Senki nem szereti a stresszelt, frusztrált embereket, ugye?
Ha választani kell az alváshoz való jog és a hangos kocsmázáshoz való jog között, akkor az önkormányzat helyesen jár el, ha az előbbit védi. És bölcsen, ha ezt körültekintően teszi, mondjuk mediátort hív, aki közvetít az ellenérdekelt, de jogos szempontokat hangozató felek között. Ebből például elég jó dolgok tudnak kisülni - meg fognak is, mert ezt tervezi az LMP helyi csoportja.
Vagy madárjóslást tart.
Vagy bármi.
De ha a hivatalban maradt még egy cseppnyi szürkeállomány, akkor találni intelligensebb megoldást, mint az egész kerületben takarodót fújni tízkor.
A kerület kocsmái ugyanis az esetek elsöprő többségében csak azokat a lakókat érintik, akik a kijárat közelébeb laknak. A legtipikusabb példák a környék romkocsmái. Majd mindegyikük egy kiürített lakóház udvarán rendezkedett be, sehol egy szomszéd, aki hallaná a hepajt. Ha a kijáratnál hangoskodás van, ki lehet ültetni egy pedellust az utcára, mint több helyütt szokás, aki a távozó vendégeknek szól, hogy csendesebben vigadjanak - ahol láttam, ott ez meglepően jól működött.
Mondom, Terézváros kocsmáinak nagy része ilyen. Teljesen szeparált.

De hogyan és miért lehet akkor ilyen rendpárti túlkapásokat csinálni?
A rejtély nyitja az lehet, hogy a Terézvárosban jórészt kétféle ember lakik: a nyugdíjas és a bérlő. Ez utóbbi valahol máshol szavaz. Ha baja van azzal, hogy az önkormányzat a haverjaival maffiázik és ki akarja vágatni a Nagymező utcai, a Hunyadi téri, Jókai téri fákat (több fa nincs a kerületben, egyébként sem azokat kéne kivágni a kerületből, khm), hogy sorra lopják el az Andrássy úti palotákat, a Hunyadi téri piacot és vásárcsarnokot, akkor más szocikon tudja csak leverni.
A nyugdíjasok lojalitását pedig megbízhatóan hozza a Szépkorúak klubja, a temérdek Korda György fellépéssel, a gyengébb idegzetű rablógyilkosok elfordítják a fejüket, ahogy Rejtő írta. Azért van, akinek bejön, és szavazni is elmegy.
Azon meg nem problémáztak a testületben, hogy mi lesz, ha ezek a kocsmák becsődölnek, vagy csak kevesebb bérleti díjat fognak tudni fizetni - ez jól látszik a szeptemberi hatályba lépés idején is. Ha legalább a következő szezon kezdetétől, vagy január egytől tiltanának, lenne minimális esélye a vállalkozóknak a bukta veszélye nélkül alkalmazkodni, felkészülni a változásra. De így? Mérlegeltek egyáltalán ilyesmit? Most azon lakók társasházai fognak számottevő bevételtől elesni, akikre gondolva Verókék nagyon kemények, de mivel a megemelkedő közös költséget már nem fogják az ő számlájukra írni, ezért leszarják.

Ettől még szó sincs arról, hogy nem jön kutyára dér. Jön. Rövidesen koccintunk is az ügyben.
Másfél év, és más lesz a politika Terézvárosban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr111255592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prometheus_X 2009.07.22. 10:27:09

Én nem is értem, miért nem hirdettek a VI-ik kerületben mindjárt inkább statáriumot - nem meghatározott időre. Ez a mentalitás minden jel szerint amúgy is közelebb áll a szocikhoz, mint egy polgárbarát 22 órai pizsilövés.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.07.22. 11:01:26

Azért nagyon vicces (elképesztő), hogy a fél lábbal börtönben levő szoci-szadsz kerületvezetés milyen bátran vállal fel egy sokfrontos harcot.

Tegnap a híradóban megkérdezték Kékesit (miután kiderítették, hogy a lakókat képviselő szervezet sem akart ilyen tilalmat), hogy mégis, ki támogatja ezt, ha sem a lakók, sem a vendéglősök. A válasz: "a képviselőtestület"*. Hát gratulálok, b+. Kicsit túl sok filmet néztek, kedvük lett eljátszani a piszkos tizenkettőt...

* ami teljesen igaz, nert az összes fideszes képviselő is csont nélkül megszavazta...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.22. 14:48:07

barikad.hu/node/33069
LMP-Jobbik egységfront! ;-)

Vodka, connecting people!

Csendrendelet monnyonle!

Win Elen 2009.07.22. 17:05:03

@TaTa86.: Egysegfront nem is, de kozos pontok vannak, mas mas stilusban, mas-mas eszkozokkel. Es ez igy is van rendjen :)

Valoban erdekelne, hogy mi lehet ennek az oka, mert igy csak ellehetetlnitest szolgal, es inkabb visszavesz a kornyek vonzerejebol... a hangoskodast mint ervet elfogadhatatlannak tartom. Egyszeruen nonszensz. Ha 1000 emberbol 20-at zavar (es mar akkor is sokat mondtam) nem lehet felresoporni a tobbi 980-at. Bar most hogy jobban belegondolok a mai magyar politika kb. igy mukodik. Csak legyen hatalma annak a 20-nak, maris tobbet er mint tobb ezer :)

prometheus_X 2009.07.23. 10:32:30

@Win Elen: Hát, mivel a csendrendelet nem vonatkozik a hotelekre és szállókra, így első körben körülnéznék hogy melyik képviselőknek van a kerületben ilyen jellegű érdekeltsége.

prometheus_X 2009.07.24. 09:09:07

Egyébként ha már az elmebeteg helyi vezetőknél tartunk, szerintem Fótot se kéne kihagyni a szórásból. Mádlyt is bottal kéne a Dunába kergetni, ha amaz csakugyan ki nem veti magából...

Win Elen 2009.07.24. 09:42:45

Nekem tamadt egy masik otletem. Mivel azt mondjak, hogy az iparuzesi adobol egyre kevesebb folyik be, (lasd szerencsjatek zrt felvetese) megprobaljak a helyeket rakenyszeriteni arra, hogy magasabb osztalyba emelkedjenek, melegkonyha, stb. kialaikitasa reven. Es igy talan tobbet kelljen fizetniuk. Illetve nyitva lehetnek tovabb is. Bar tobb helyen van ilyen (potkulcs tuti). Na mindegy. Nincs ralatasom az ilyesmire.

A hoteleknek es szalodaknak pedig ezek a helyek nem konkurenciai. Szerintem az vakvagany. Nem hiszem hogy a Radison orulne, ha az instant kozonsege, vagy a mono-e bevonulna szorakozni hozzajuk :) no meg az arak... Nem celkozonseg.
süti beállítások módosítása