aug
14

Idealizmus, mint politikai ideológia?

„Több szem többet lát” tartja a mondás. Nincs ez másképp e blog szerzői esetében sem. Pollack: Mindennek van határa című írása engem is megihletett, és talán nem haszontalan ugyanazt a témát több szempontból is megvizsgálni.

Talán akkor a legélesebb persze ez a több szem, amikor problémák, hibák észrevételezéséről van szó, különösen pedig akkor, ha a probléma a szomszédnál, másoknál van. Ahogy Petőfi írta „más szemében a szálkát megleli, a sajátjában a gerendát feledi”.

Valami ilyesmi történt most is a szlovák kormányzat részéről, amikor Dusan Caplovic a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes a világ tudomására hozta, hogy szerinte a romaellenesség Magyarországról szivárog be Szlovákiába.

Velős kinyilatkoztatás, szándékosan hangulatkeltő. Nem kell nyomozónak lennünk ahhoz, hogy átlássunk rajta, amikor a világ, de legalábbis Európa közvéleménye Magyarország kapcsán romák sorozatos kivégzéséről beszél, akkor a szlovák hazai romaellenességet könnyen el lehet bagatellizálni azzal, hogy hozzájuk csak és kizárólag Magyarországról „exportálják” a hazánkban erőre kapott szélsőségesek. A kontinens nyugati felén lakók ezt a fél perces hírt pedig aztán könnyedén összepárosítják azokkal a képekkel, amelyeket legutóbb szintén Magyarországról láttak, hogy fekete egyenruhás félkatonai alakulatok masíroznak az utcákon, meg középületek állnak lángokban. Ha a cél Magyarország nemzetközi lejáratása, akkor a feladat teljesítve. De tegyük hozzá, ez a mi hathatós „közreműködésünk” nélkül nem lett volna kivitelezhető. A romagyilkosságok, és a szélsőségesek randalírozásaiért nem a szlovák politikusokat terheli a felelősség.

Első felindulásában az ember könnyen a „rossz hír hozóját” teszi felelőssé, őt tekinti bűnbaknak. Az orvosok gyakran számolnak be arról, hogy amikor a páciens tudomására hozzák a betegségét, akkor tehetetlenségében a beteg az orvosra kezd hirtelen haragudni. Valami ilyesmiről van szó Caplovic kijelentése kapcsán is. Lehet, hogy a szándékai sötétek, de attól még nehezen vitatható az, hogy ma Közép-Európában talán Magyarországon a legintenzívebb a cigányellenesség, legalábbis itthon sorozatos kivégzések történnek, amit nem lehet és nem is szabad elbagatellizálni. Azaz tetszik vagy sem, de azzal szembe kell néznünk, hogy Caplovic állításának van igazságtartalma. A Magyar Gárda szlovák megfelelője a Slovenska Pospolitost (SP) vezetője Marian Kotleba nyilatkozta az alábbiakat szerdán, miután szombaton Szentmihályfalván Fico-Slota rendőrsége kíméletlenül feloszlatta a nem engedélyezett menetüket:

„További meneteléseket tervezünk a roma bűnözés ellen, rövidesen pedig pártot alapítunk, mert csak így adhatunk lehetőséget a polgároknak, hogy az igazi változásra szavazzanak.”

Cseh „testvérpártjuk” a Delnicka strana honlapján pedig egy másik vezetőjük Ivan Sykora a következőket mondta:

„Legfőbb ideje annak, hogy igazoljuk: cseh testvéreinkhez hasonlóan öntudatos szlovákként mi is képesek vagyunk tettekkel megvédeni nemzetünk minden egyes tagját, nem úgy, mint Robert Fico vagy Ján Slota, akik csak papolnak a cigány bűnözők elleni határozott fellépésről.”

Ezek hallatán, különösen ami a párttá alakulást illeti, nehéz nem gondolni arra, hogy az SP vérszemet kapott a Magyar Gárda és különösen a Jobbik EP választási sikerét látva. Ilyen módon valóban látható némi „dominó effektus”, legalábbis ami a szélsőjobb szerveződését illeti. Nyilván nem állítom, hogy Szlovákiába Magyarországról szivárog be a cigányellenesség, az ugyanis ott is „őshonos”, de abban nehezen tagadhatóan van igazság, hogy a szélsőjobb önszerveződésére Magyarország sajnálatos módon „jó példát” szolgáltatott. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy a nálunk „véresszájúnak” tartott Slota a szlovák szélsőjobb számára „kevés”. Legyen ez intő jel a hazai legerősebb ellenzéki párt Jobbikkal szimpatizáló szárnya számára.

Ezek után az ellen, hogy sikeresen ránk ragasszák, hogy „Európa legcigányellenesebb, legintoleránsabb országa” vagyunk, amely „megfertőzi” a térséget, azzal tehetünk, ha

   1. igazságot szolgáltatunk a romagyilkosságok ügyében
   2. teszünk végre valami érdemlegeset a romák társadalmi integrációja érdekében

Ez nem csak azért fontos, mert így elkerülhető, hogy a jövőben hasonló kijelentésekkel diszkreditálják hazánkat, hanem azért is, mert a romák sikeres integrációjával húzható csak ki a szélsőséges eszmék mérefoga. A Gárda betiltása ugyanis csak tüneti kezelés, a probléma gyökerét messze nem érinti. A gárdakérdés akkor oldódik meg, ha a gárda létrejöttéhez vezető okokat szüntetjük meg, mint például a cigány-magyar együttélés feszültségei.

Ez persze messze nem egyszerű feladat, nyiulvánvalóan nem én, nem itt és nem most fogom megoldani a romakérdést. De ahogyan több szem többet lát, talán több ész is többre jut. Miért ne?

A romák integrációja az egész kelet-közép-európai térségben megoldatlan. Szlovákiától hazánkon, Románián és Szerbián át egészen Bulgáriáig közös a probléma. Sajnos azonban egyetlen országban sem látható működő modell, de még csak kezdeményezés sem. Így ha a szomszédok ránk mutatnak, hogy mi vagyunk a cigányellenesség fertőző gócpontja, akkor – miután a probléma közös, a potenciális megoldásból is mindannyian profitálhatunk – vegyenek részt ők is a közös gondolkodásban, hogy miként oldható meg ez a problémakör. Dusan Caplovic kijelentésére az az eurokonform válasz (szerintem), ha meginvitáljuk az ő szakértőiket a kérdésben, hogy segítsenek megtalálni a közös megoldást. Amennyiben ők már tudják, akkor osszák azt meg velünk, mi örömmel fogadjuk a működő jótanácsaikat.

Sőt, épp ebből a kérdésből látszik, hogy több dolog köt össze minket közép-európaiakat, mint ami elválaszt, hiszen közös örökségünk, közös problémáink és közös jövőnk van. Dolgozzunk hát együtt a közös problémák megoldásában, mert mi más tudja jobban összehozni az embereket, mint a közös együtt végzett munka.

Mi, a megoldásokat kereső, a helyzetet nem csak kritizáló, a minket körülvevő világot jobbá tenni akaró, a problémák iránt nem közömbös emberek miért ne kereshetnénk meg a hozzánk hasonlókat a környező országokban is? Miért ne hozhatnánk létre Közép-Európa „LMP hálózatát”? Ha a szélsőséges eszmék „megfertőzhetik” a térséget, miért ne terjedhetne ennek pozitív ellenpárja is? Ahogy országon belül egymásra találtunk és találunk nap mint nap, ugyanúgy jöhetne létre egy nagy közép-európai közössége a tenni akaróknak. Magyar, szlovák, román polgárok közössége, amelyeket összeköt a saját környezetükért, közállapotainkért való aggodalom és tenni akarás. A közös munkát pedig elkezdhetnénk éppen a roma népesség integrációjának kérdésével. Hiszem, hogy ez a napi – legalább virtuális - kapcsolat hozzájárulhatna egymás jobb megismeréséhez, és az előítéletek fokozatos lebontásához.

Hiszek az idealizmusban!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr391305486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.08.14. 12:23:07

Szép dolog az amit írsz, és ez is az egyetlen megoldás. Sajnos azonban nagyon messze állunk mindettől. Persze létrehozhatunk akár egy nemzetközi hálózatot, de tudjuk jól hogy a szélsőséges eszméknek mindig tízszer akkora lesz a támogatottsága. Sajnos ez tény, az emberi természetből adódik, meghát a primitívségből is. Mocskolódni könyebb mint gondolkodni, ez így van. Amit azonban soha nem gondolnak át a radikálisok, hogy ha más országokban is érvényesül az amit ők akarnak az adott hazájukban, akkor mi lesz közben a világgal? Mert akkor mindenki utálni fog mindenkit, és minden szomszédunknál ottlesz a modern berlini fal, mert nehogymár a büdös magyar/román/szlovák/szerb jöjjön át hozzánk. Ez nem megoldás, zsákutca, amit felkéne ismerni, de mint már írtam, gondolkodni nem olyan egyszerű mint ordibálni.

Másrészt a roma integráció egy borzasztó nehéz dolog. Ugyanis azt akarni kellene, nekik is, és nemcsak nekünk. Én nem tudok számokat, nem akarok ezzel dobálózni, de tény hogy a romák óriási többsége egyszerűen nem akar beilleszkedni, nekik jó úgy ahogy. Ugyanis a csak azért mert cigány vagyok mondattal mindent megkap, a segélyből pedig megél. Ha épp nem kap segélyt akkor meg a posta előtt van hogy miért nem dolgoznak a magyarok?
Csak ennek is van egy másik oldala, amit meg már a szélsőség nem vesz észre. Nagyon nagyon sok rendes cigány ember van, aki csak azért nem integrálódik mert nem hagyjuk. Dolgozna de nem tud, elküldik csak a bőrszíne miatt, rosszul néznek rá, nemtud kitörni pedig akar. Ezen nagyon gyorsan segíteni kellene. Sajnos nemtudom hogy hogyan lehetne elválasztani egymástól a kettőt, de megoldás az kell. Túl sok ötletem mondjuk nekem sincs.
A szélsőség veszélye hogy valós problémákkal foglalkozik, amikkel általában a politika nem, csak a lehető legegyszerűbb és legrosszabb választ adja rá.

ranger1 2009.08.14. 20:27:12

hello!az idealizmussal óvatosan bánnék, ha jól tudom az amerikai álom is ezen alapul aminek a lényege hogy szabadon elfogyaszthatsz mindent amit meg tudsz szerezni magadnak ( ha valamiből úgy érzed fogytán van bevonulsz hadsereggel).
itt közép európában beszéljünk inkább társadalmi igazságosságról, vagy a fenntartható gazdaságban megtermelt javak igazságos elosztásáról ami nem szocializmus de komoly szerepe van benne az állami és civil kontrolnak. Ez lehet az útja a roma integrációnak is hiszen ha a mai folyamatokkal ellentétben tényleg ilyen irányt venne az ország fejlődése és ebből kimaradnának a romák akkor jogos lenne a rasszizmus vádja, addig maradjunk a politikai elit árulásánál. ezek akiki olvavatlanul megszavazták a liszaboni szerződést mert garanciát látnak benne saját pollitikai és gazdasági túlélésükre (az eu integráció az ő szemükben semmi másról nem szól)nyilvánvalóan képtelenek lesznek bármi is tenni a leszakadó társadalmi rétegek megsegítésére pártállástól függetlenül.

törzsmókus 2009.08.15. 01:36:35

> Ahogy Petőfi írta

izé, Jézust idézni már ciki?
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=7&vs=3-5

A témához: mostanában kevésbé követem a híreket, de a Nemzet Józsikája ( index.hu/bulvar/0523pj/ ) óta tudjuk, hogy nem kell minden roma megtámadása mögött rasszista indítékot látni... én megvárnám a nyomozás végét.

Wahun 2009.08.15. 13:15:27

Ja, megint megy a nácizás és a mocskolódás de eddig még mindig nem vettétek arra a fáradságot, hogy kiadjátok a cigányügyi programotokat ... persze, még néhány hét és kész lesz mi? nevetségesek vagytok, csak a szátok jár de közben tanácstalanul toporogtok egy helyben mert gőzötök sincsen, hogy mit kellene csinálni. ugyanis a szokásos nácizás nem fog megoldani semmit, de ezt még az összes diplomátokkal együtt sem bírtátok felfogni :(

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.08.15. 14:19:09

@Wahun: Eltudod mondani a jobbik cigányügyi programját? :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.15. 15:19:33

@balazs_88: Ha a Jobbikét nem is, de a példaképeik programja tudjuk, hogy a kiirtás volt...

valaki76 (törölt) 2009.08.16. 12:29:38

@Wahun: „Cigányügyi program” = marhaság

Ez lényegében „gettóba zárná” a problémát…

Persze az általános szakpolitikákon (nem feltétlenül klasszikus programokon…), belül lehetnek etnikai elemek, de mindenképpen az általános összefüggésrendszeren belül és nem azon kívül kell a választ keresni.

Az ún. roma aspektus többek kötött arról szól, hogy az ő esetükben még valódi belső kohézióról lehet beszélni (ezt akár klán-szellemnek is nevezhetjük), míg a körülöttük élő – hasonlóan súlyos problémákkal küzdő – nem-roma népesség esetében már nem.

Kiindulópont – Érdemes lenne:
· a hajléktalan definíció esetében az általános nyugat-európai gyakorlathoz igazodni. Vagyis kimondani, hogy a romatelepeken élő – hozzávetőlegesen 150 ezer fős – lakosság hajléktalan.
· Áttekinteni azt, hogy a mostani segélyezési, ellátási rendszeren belül mekkora arányt képviselnek az ún. adminisztrációs költségek (vagyis valójában mennyi jut el a célcsoporthoz…)
· Szociális segély helyett pedig foglalkoztatási bonuszban (negatív jövedelemadóban) gondolkodni.

valaki76 (törölt) 2009.08.16. 12:36:12

Nyugat Európában az „emberi hajlék” összkomfortos lakást (mondjuk, pl. szociális bérlakást) jelöl, aki komfortnélküli „putrisoron” lakik az hajléktalan…

Ez alapfeltétel a valódi integrációhoz…

Éhesló 2009.08.18. 12:00:48

Egy ismételt nekifutást olvashattunk arra, hogy a határon túli magyarságot érő sérelmek hosszú sorának legfrissebb elemét lmp-tlenül blogra hozó írás kapcsán - amúgy cigányosan - jól arcba lehessen köpni minden magyart és mellesleg közép és Délkelet-Európát. Mint Mórickának, akinek mindenről ez jut eszébe: ahol a magyarok jogairól mernek beszélni, ott bele kell hányni az arcokba mindazokat a vélt, vagy valós sérelmeket, hibákat, melyek ennek a "bűnös" népnek a történelmét és eredendően fasiszta lelkét terhelik!
Gratulálok hozzá!
Természetesen a magyarellenesség hagymázas elfogultságán kívül sehol egy olyan pozitív példa a "fejlett" országokból (Finnország, Svédország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Írország stb..) ahol a cigány népesség integrációja több pénzzel és több idővel, kitűnő módszerekkel sikerült volna 3-400 év alatt.
És persze sem szociális-, sem cigány-program nincs sem a szerző fiókjában, sem az lmp tájékán, sem sehol.
Semmi baj, a stílus és a doktriner magyarellenesség igen ismerős sokunk számára: lmp=szdsz.
Sajnos, mondhatnám. De már ezt sem teszem.
Csak így tovább!

valaki76 (törölt) 2009.08.18. 13:07:36

@Éhesló: Az általad (etnikai köntösben) felvetett foglalkoztatási/szociális problémára eddig a leghatékonyabb választ az adórendszeren és a lakáspolitikán keresztül adták meg

ADÓRENDSZER - (Earned income tax credit – USA, Working tax credit – UK) – lényegében mindkettő FOGLAKOZTATÁSI BONUSZ.

Ebben a rendszerben jobban megéri kilépni a munkaerőpiacra, a kieső segélyért kompenzálják az újonnan munkába álló korábbi segélyezettet.

Ez az elgondolás Milton Friedman negatív jövedelemadó (negative income tax) elképzeléséből nőtt ki, amely túlságosan RADIKÁLIS volt a (politika-csinálók) számára, mindazonáltal még ma is nagyon sok híve van – különösen az elméleti közgazdászok között

(bár közöttük még RADIKÁLISABB elképzelésekkel is lehet találkozni, pl. garantált minimumjövedelem…).

Earned income tax credit
en.wikipedia.org/wiki/Earned_Income_Tax_Credit

Working tax credit
en.wikipedia.org/wiki/Working_tax_credit

Negative Income Tax
en.wikipedia.org/wiki/Negative_income_tax#See_also

Basic Income
en.wikipedia.org/wiki/Basic_income

Citizens’ Dividend
en.wikipedia.org/wiki/Citizen%27s_dividend


LAKÁSPOLITIKA – elsősorban lakbértámogatás. Az emberi hajlék (összkomfortos lakás) sok országban alkotmányos alapjog.

Jó szociálispolitika - alapelemek:
• Foglalkoztatási bonusz (negatív jövedelemadó vagy garantált minimumjövedelem)
• Hatékony bérlakás-szektor
• Hatékony LAKBÉRTÁMOGATÁS
• Hatékony, rugalmas, nyitott oktatási rendszer.

Persze lehet erről száz oldalakat írni:)

Cigányprogram = hülyeség (a lényeggel kéne foglalkozni…)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.18. 13:57:14

@Éhesló: "a cigány népesség integrációja több pénzzel és több idővel, kitűnő módszerekkel sikerült volna 3-400 év alatt."

Senki nem akarta őket integrálni ezen évszázadok alatt, és nekik sem volt ilyen szándékuk. Elvoltak külön, végezték a hagyományos munkáikat, és megéltek abból, hogy a termékeiket eladták. Persze sokakat zavart, és összevissza korlátozták a jogaikat. De baj nem volt velük. Most van, ez tény, de ez nem a cigányokról szól, hanem arról a kommunizmus során ipari munkásként dolgozó, utána pedig az ipar összeomlásával tönkrement rétegről, amelyben történetesen sok cigány is volt/van. De ezt te soha nem fogod megérteni akkor sem, ha az értelmi képességeid elegendőek hozzá, mert egyszerűen nem akarod érteni.

sztár 2009.08.21. 21:41:16

Érdekes olvasni, hogy sokan azzal vádolják, vagy enyhébben számonkérik az LMP-től, hogy nem vallt szint a romakérdésben, minta egy most alakulü pártnak az lenne az első kötelessége és kötelezettsége, hogy markánsan alkosson véleményt erről a kérdésről és problémáról, amelynek megoldásában konkrét jövőbe mutató véleménnyel az a fidesz sem rendelkezik, amely már megveti a jövőbelki kormányzás ágyát. Az ellendrukkerek nyilván várják azt, hogy fogást találjanak az LMP-n az esetlegesen jobb oldalinak vagy éppen baloldalinak tűnő cigánykérdés kezelésére teendő megoldására vonatkozóan. Szóval érzem itt ezeket a megnyilvánulásokat. És úgy gondolom, hogy az lMP helyesen teszi azt, hogy nem nyilvánul meg markánsan abban a kérdésben, amelyben nagyon nehéz markánsan megnyilvánulni, mert a cigánykérdés egy rövid dolgozat kérdése, egy tanulmány is kevés lenne arra, hogy e problémakör mélyét, gyökerét, jelenét és jövőjét feltárja. A kezelések tünetiek lehetnek csak, s ezek a problémák, vagy ezeknek a problémáknak számos eleme nemcsak a cigányság kérdése, szegénység, munkanélküliség, segély vagy támogatás, bűnözés és a bűn feltárása. E problémák mind a cigány és mind a nem cigány lakosságot érintik, tehát megoldásuk nemcsak egy társadalmi csoportra fókuszálhatnak. A sok-sok közös probbléma közül ki kellene választani minazokat, amelyek csak speciálisan a cigányságra jellemzőek, s ezt követően lehetne a változtatásokhoz hozzátenni.meg kell tudni, hogy mi az ő motiválatlanságuk oka, gazdasági, társadalmi, kulturális,mentális stb.? meg kell vizsgálni, hogy lehet-e kordában tartani az e népesség körében lényegesen nagyobb önreprodukciót. Meg kellene nézni, hogy a cigányság milyen munkákban, produktív tevékenységekben látná, tudná magát elképzelni. El kellene azon gondolkodni, hogy a pozitív diszkrimináció a cigányság esetében, pl. a jó képességűek továbbtanulásának segítése, ezen tanulók kiemelése, akár a 60-as évek mintájára milyen erredményt jelentene a cigányság számára. Szóval a cigányság problémája mindannyiunk problémája, ezért nem választhatók el a társadalom szélesebb rétegeinek problémáitól, ezért ennek megoldása közös ügy, s a közös porblémák megoldását követően lehet az ő speciális helyzetüket is megoldani. A megoldás sürgető - kétségtelenül - de akkor lesz megoldás, ha kimutjuk, hogy mik azok amelyek a cigányság esetében egyértelműen korlátozandóak, és mik azok amelyekkel pedig segítjük őket, pozitív diszkriminációt alkalmazva velük szembe. Az ő problémájuk nem fekete-fehér ügy, ha az lenne, akkor biztosan meg lehetne határozni e két szin jellemzőit. Ennél sajnos sokkal bonyolultabb ügy, s ez önfegyelmet kíván a cigányokságtól és a nem cigányságtól egyaránt. Egy újfajta közmegyezésre van szükség, aminek egyenlőre jeleit nem látjuk, sem a nagy politikában sem attól elkülönülten. Pedig ki kellene mutatnunk, hogy a cigányság képviselői is jól sáfárkodnak-e saját csoportjuk érdekeinek megjelenítésével, vallassuk őket, ők mint a cigányság képviselő mit tudnak felmutatni saját csoportjuk vezetében. Mi az a minta, amit ők adnak, adnak-e mintát, vagy a minta az csak a személyes haszon szerrzése, stb.Tartsunk tükröt saját - strukturált népcsoportjuk elé -, és tartsunk tükröt magunk elé, akik nem e csoporthoz tartozunk, hogy mi mit teszünk, és nem teszünk meg annak érdekében, hogy e népcsoport csak szitokszóval legyen illethető.

Éhesló 2009.08.21. 21:42:37

Sem válasz nem érkezett a Mórickáktól, hogy vajh a magyarok jogfosztottsága kapcsán vajh miért a cigányokkal kell megjelennie itt egy lelkes szdsz aktivistának, sem olyan példa nem volt olvasható, ahol szerencsétlen európai sorstársaink kezelni tudták volna a cigányaikat az elmúlt 100 évek alatt.
Továbbra is várom a két kérdésre a válaszokat...:))

bm613: Az ipari munkásság messze nem csak cigányokból állt-áll. A nem cigányokkal tizedannyi gond sincs. Vajh mi ennek az oka?

Surko 2009.08.22. 11:02:12

@Éhesló: Úgy tűnik nem tudsz olvasni.

A magyarokat érő atrocitások esetén valóban fel kell emelnünk a szavunkat. Csakhogy most szlovák oldalról nem ilyen eset történt - magyarul nincs aktualitása a magyarvédő kinyilatkoztatásoknak - hanem csak annyi történt, hogy ez sokunk számára nem szimpatikus politikai csoportosulás tagja(i) olyan hiányosságunkra és gyengénkre mutattak rá, amiben sajnos kétségtelenül igazuk van.

Vagyis, a magyarságot érő jotiprás ellen akkor kell tiltakozni amikor ilyen történik, és nem akkor, amikor ránk olvasnak egy bántó, de sajnos igaz hibánkat.

Ha ugyanis minden esetben papagáj módra ugyanazt a nótát fújnánk (értsd: ne szóljon be nekünk az, aki eltűrni a magyarokat érő atrocitásokat), akkor semmiben nem különböznénk a mai kormánypárttól, aki azzal üti el a legnagyobb ellenzéki párt korrupciót firtató felvetéseit, hogy az Ezüsthajó, meg a Happy End kft-s ügyek után milyen alapon kéri őket számon a Fidesz.

Mindig a kijelentések és események tartalmára koncentrálunk és nem a kijelentő személyére. Függetlenül attól, hogy egyébként kedveljük-e őt, vagy sem.
Így adott esetben azt is el kell fogadnunk, hogy egy nem kedvelt személytől hallunk olyat, amiben neki igaza van. Ebben az esetben mi elfogadjuk az állítás igazságát, mert nekünk a tartalom a fontos nem a személy.

Ez persze valóban újszerű Magyarországon, így megértem, ha ez sokak számára, akik szeretnek fekete-fehér, mi-ők, jók-rosszak, magunkfajták-magukfajták klisékben gondolkodni, azoknak ez felfoghatatlan.

Bízom benne, hogy idővel a megértők tábora majd nő, mert csak így lehet meghaladni a szekértábor szemléletet.

Surko 2009.08.22. 11:10:15

@Éhesló: Az LMP egy nyitott csoportosulás, így ha Te tudod a cigányság problémájára a megoldást, akkor azt örömmel vesszük.

Ne csak kritizálj, hanem legyél része a megoldásnak.

A pálya széléről mindig okosabb és ügyesebb az ember!

Ha van ötleted, elképzelésed a megoldásról, írj egy cikket a lehetmas.blog@gmail.com címre.
De arra felhívom a figyelmedet, hogy ez nem a Jobbik, nem a Fidesz, nem az MSZP és nem is az SZDSZ, tehát az általuk vallott elveket és javasolt megoldásokat rajtunk hiába kéred számon. Nekünk más a küldetésünk.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.23. 00:27:26

@Éhesló: Például az, hogy a hozzád hasonlóan "gondolkodó" emberek, akikkel sajnos tele van az ország, nekik adnak munkát, a cigánynak meg nem. Állam bácsi annak idején nem válogatott, adott mindenkinek (ez nem dicséret, mert nagy baromság volt az ún. kapun belüli munkanélküliség rendszere, mindössze tényközlés, hogy a cigányok sem maradtak ki), míg most magánemberek döntenek, és sok ilyen van köztük, mint te. Ha meg egy ember minden reális ok nélkül, csak a származása (vagy akármi más mondvacsinált indok miatt) miatt hosszú évekig nem kap munkát, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy végül tolvaj/élősködő lesz belőle, és jobb híján a gyerekeit is erre neveli.

Éhesló 2009.08.23. 16:54:11

@bm613: Imádom leírva látni "demokratáktól", hogy a többség egy rasszista seggfej gyülekezet, mert nem csípi ha:
- meglopják,
- a munkabérként kifizetett kevéske pénzéért nem kap semmit amit akár középeurópai értelemben is munkának lehet nevezni.
Ezért tényleg megérdemeljük amit kapunk a "demokrata barátainktól", akik persze:
- mind cigányokkal járatják gyermekeiket óvodába, iskolába
- alig várják, hogy a szomszédjukból elköltözött rasszisták helyére baráti cigány családok költözzenek.

Azt persze neked az aktív antirasszistának és antifasisztának mondanom sem kell, hogy vállalkozásaikban és a példaképeikül szolgáló multiknál az esélyegyenlőség és a pozitív diszkrimináció jegyében csak a hátrányosan megkülönböztetett kisebbség kerülhet foglalkoztatásra.

Tégy te is így és számolj be a sikerélményeidről!

Éhesló 2009.08.23. 17:02:19

@Surko: Nem gondolnám, hogy annak aki megállapítja egy odakozmált ételről, hogy bizony nem egy sikerült remekmű, mesterszakácsnak kellene lennie.
Én sem vagyok az, és cigányügyi szagértő sem.
Ellenben unalmasnak tartom a többségi társadalom fikázását a cigányság gondjai miatt egy olyan országban, ahol a svábok, tótok, rácok, szászok, örmények, görögök, zsidók és ki tudja még milyen nációk évszázadok óta otthonra lelhettek és/vagy beilleszkedhettek (mivel akarták azt).
Unalmas, hogy lépten-nyomon az Európában mindenhol sok gondot jelentő cigány kisebbség kapcsán legyen a többség kioktatva senkiházi tolvajok és más többségellenes deviánsak részéről olyan emberi-jogi sérelmek kapcsán is, melyeket magyarok ellen követnek el, lásd a jelen blog írója azonnali riposztját az ezt megelőző lmp-s blogbejegyzésre.....

Éhesló 2009.08.23. 17:10:51

@Surko: Arra a felvetésemre nincs továbbra sem válaszotok, hogy mitől jut mindenről ez az eszetekbe és a magyarokat ért jogsértések kapcsán miért kell annak eszetekbe jutnia, hogy "bezzeg a cigányok"?
Azt is leszögezném, hogy jelenleg nincs sikeres európai integrációs kísérlet és modell, ellenben van néhány nem túl eurokonform megoldás Írországban, Olaszországban, Angliában és másutt, ahol a cigányok a helyi többség haragját és ellenszenvét kivívták bűnöző életmódjukkal.
Nálunk ehelyett a PC elhallgatás volt eddig a jellemző reakció és bűnözőknek áldozatul vetett többség magára hagyása, kiszolgáltatása, miközben ezerrel harcol az ország a nemlétező, vagy marginális rasszizmus és fasizmus ellen.
Miért is?

Bartoki 2009.08.25. 13:25:30

@Éhesló: "Arra a felvetésemre nincs továbbra sem válaszotok, hogy mitől jut mindenről ez az eszetekbe és a magyarokat ért jogsértések kapcsán miért kell annak eszetekbe jutnia, hogy "bezzeg a cigányok"?"

Nem "nekünk" jutott az eszünkbe, hanem Wahun blogger vetette fel. A többiek csak az ő hozzászólására válaszoltak.
süti beállítások módosítása