sze
17

Tegnaptól egy kicsit jobban érzem magam

Tegnaptól egy kicsit jobban érzem magam. Biológus barátom újságolta, hogy elkezdték visszatelepíteni a bölényeket a Kárpátokba, sőt, állítólag már a Zemplénben is engedtek szabadon a bölényes vadasparkból. Persze abba nem érdemes beleélni magunk, hogy bölénnyel találkozunk, mert nagyon félénk állat: az egyik kutató hiába kereste a szemével a rádiójeladóval megjelölt állatot, ami kütyüje szerint 30 méterre volt, majd kiderült, hogy a bölény elbújt egy fa mögé, és csak a két szarva látszott ki.

Lehet, hogy én vagyok sötétzöld, de nagyon örülök. Egész más érzés egy olyan ország betonrengetében irodai munkát végezni, ahol pár száz kilométerre, az erdőben bölények legelnek. Egészen más.

(A kép egy vadasparki szelid, vélhetően kiflifüggő darabot ábrázol.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr311373483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalapácstollú 2009.09.17. 14:45:08

Bölény a Zemplénben? Nocsak! Merre?

Karcolt lendület 2009.09.17. 18:05:18

Az már vszeg kevésbé fog tetszeni, ha szaporodnak, akkor az ökológiai egyensúly miatt is időnként le kell őket vadászni, ugyanis a természetes ellenségeiket is sikeresen kiírtotta az ember.

Amúgy én is örülök a zempléni bölényeknek. :-)

kalapácstollú 2009.09.17. 19:26:56

@Karcolt lendület: Ez csak természetes, egy idő után. Mivel a természet mesterséges hiányosságát mesterségesen pótolni kell.
Huh..., ebbe kicsit belekeveredtem.:)))

Trine 2010.02.16. 03:31:08

Én pedig nemrég tudtam meg, hogy 15-20 farkas él vadon Magyarországon. Ettől nekem is jobb kedvem lett:)

DjKaller 2010.03.19. 01:40:31

Sőt Hiúz is!
Farkasok és hiúzok elsősorban a Börzsönyben és a Zemplénben találhatók, ahová északi szomszédainktól jönnek át. A Börzsönyben több helyen ki is van téve a figyelmeztető tábla, legutóbb Drégelypalánkon láttam.

Régebben úgy 10 éve volt bölény a budakeszi vadasparkban is, nem tudom azokkal mi lett végül.

Ja és ha Tótkomlós és bölény, akkor ne feledkezzünk meg a veresegyházi medvékről sem. Összegyűjtött és "leselejtezett" cirkuszi medvéket gondoznak kb. 25-30 egyedet a veresegyházi medvefarmon, ahol is némi adományért cserébe egy fakanállal és egy üveg mézzel lehet körbejárni. Mindenkinek ajánlom, nagyon édesek a mackók, ahogy a rács túloldalán leheverednek és az általad benyújtott fakanálról lenyalogatják a mézet!
süti beállítások módosítása