okt
03

Szelektíven miért nem lehet?

Egy reggel a munkahelyemre menet a budapesti Moszkva téren két reklámújságot találtam a földön heverve. A közelben nem volt senki sem, aki elejthette volna őket, csak a rohanó emberek és néhány közterület-felügyelő. Nemrég ejthették el, mert nem voltak se koszosak, se agyontaposva, ezért gondoltam, hogy felveszem és kidobom mindkettőt. Ne legyen tele a járda szeméttel. Aztán eszembe jutott, hogy miért dobjam ki őket a kukába, ha a szelektívbe is dobhatom?

És itt kezdődött a probléma. Bár a környék tele van narancssárga kukákkal, egy darab szelektív hulladékgyűjtő sziget sincs a munkahelyemre menet, és amúgy is nagyon kevés van belőlük. Gondoltam, hogy akkor inkább kidobom, de ekkor még hangosabban megszólalt bennem a zöld énem, és inkább elvittem a reklámújságokat a munkahelyemen lévő papírgyűjtőbe.

És felmerült bennem a kérdés: miért nincs legalább néhány kuka mellett szelektív hulladékgyűjtő is?

Mondjuk, legyenek olyan színűek, mint a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, így mindenki felismeri a funkcióikat. Ide dobhatnánk a nap mint nap kapott szórólapokat, ingyenes újságokat, kiürült PET palackokat, stb., melyek általában vagy a földön vagy jobb esetben az egyik narancssárga kukában végzik. Ha lenne egy könnyen elérhető hely, ahova be lehetne dobni az utcán keletkezett újrahasznosítható hulladékot, amit aztán újrahasznosíthatnak, akkor nem csak a környezetünknek tehetünk jót, hanem még a narancssárga kukákba is több igazi szemét férne bele, mert nem tömnék tele újsággal és szórólappal.

A színes kukáknak egy másik kellemes is tulajdonsága lenne, hogy megneveli az embereket. Kezdetben nyílván mindenfélét beléjük dobnának, esetleg fel is gyújtanák őket, de hosszútávon ez segítene rászoktatni az embereket a szelektív gyűjtésre, így egyre többen kezdenék el otthon is szelektíven gyűjteni a hulladékot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr611417459

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: The Fun Theory 2009.10.24. 11:59:50

Avagy hogy változtassuk meg az emberek viselkedését szórakoztatással. A világ legmélyebb kukája: Még 2 ötlet: The Fun Theory Via: szanalmas.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.10.03. 14:29:37

Budapestről a panasz ismét :). Vidéki városokban sajnos jó ha 1-2 szelektív gyűjtő van városonként. Magam részéről ha tudom hogy megyek az egyetemre akkor megtartom a szemetet és ott szelektíven is kidobhatom.

Mindenképpen jó lenne ha gyorsabban fejlődne a hulladékgyűjtés (is).

Surko 2009.10.03. 15:21:23

Jogos az észrevétel a szelektív kukák hiányáról. Bár nekem még inkább az otthoni gyűjtés módja szúrja a szememet.

Én pl. egy 8 emeletes társasházban lakom, ahol a szeméttároló helyiségben emlékeim szerint 6 normál mérető zöld "vegyes" kuka áll.
Azaz ha szelektíven szeretném gyűjteni a szemetet, akkor nem elegendő lesétálnom (na jó, lelifteznem :) ) a földszintre, hanem még jó néhány utcányit is sételnom kellene a szeméttel a kezemben, hogy találjok egy gyűjtő "szigetet".

De ha egyszer a saját házamban nem egyetlen konténer, hanem 6 elkülönülő kuka áll készenlétben, akkor miért nem lehet azt a 6 kukát "szelektívre" összeválogatni?
Mondjuk 2 a biohulladéknak, egy a papírnak, egy az üvegeknek, egy a fémhulladéknak, konzervesdobozoknak, és egy a műanyagnak.

Több szemét akkor sem képződne, ha szétválogatnánk, mint ahogy attól sem lesz kevesebb, hogy összeöntöm őket.

Akkor miért nem lehet szelektív kukákat helyezni legalább az olyan házakba, ahol lenne erre mód.

Így szívesen gyűjteném én is szelektíven. De háztömböket sétálni szeméttel a kezemben... Egyszer-kétszer még talán igen, lelkesedésből. De rendszeresen? Esőben, hóban?

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.10.03. 19:33:37

Nálunk van szelektív gyűjtés: egy műanyagzsákba megy papír, műanyag, fémdoboz, és kéthetente elviszik a ház elől - hát, én nem tudom, Ti tudjátok, az ilyenből hogy lesz újrahasznosítás? Mert én nem nagyon bízom benne... Mondjuk, bele lehet tenni a tetrapakot is, meg a joghurtosdobozt elmosva, ezért örülök, de amit gyűjtenek hulladékszigeten a környéken, azt inkább szállítgatom a szomszéd városokba, ha arra járok kocsival... a gyerekek mindig kérdezik is: megállunk szemétdobálónál?
És ehhez azért kell egy viszonylag nagy pince is...

R01 2009.10.03. 23:03:47

Bevallom, én már akkor elégedett lennék, ha mindenki mindig a szemetesbe dobná a szemetet. (Ha pedig épp nincs a környéken, mondjuk egy erdő közepén, akkor pedig nem dobná csak úgy el)

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.10.04. 02:20:18

@R01: Ez is igaz... Hányszor látni olyat hogy az emberek a sima kukába sem dobják ki a szemetet mert ahhoz 2 métert arrébb kellene menniük.

Nyár 2009.10.04. 09:11:52

Nálunk is van 2 db kuka erre a célra. Egy sárga, abban műanyagot, egy kék, abban papírt gyűjtünk. Állandó gondot okoz, hogy amit épp ki akarok dobni, az műanyag vagy papír? Mivel rongálom jobban a környezetemet, a kommunnális szemét közé dobálással, vagy a tejes, joghurtos dobozok tisztított vízzel való kimosásával? Állítólag ahány kék és sárga kukát megtölt a ház, annyival kevesebb kommunális szeméttel megtöltött kukáért kell fizetnie a háznak. De pár évvel hallottam olyan sztorit, hogy az iskolában a gyerekek által összegyűjtött elemeket elvitte az autó, aztán kiborította a vegyes szemét közé. Egyébként amíg nem volt a házunk aljában, addig én sem zarándokoltam el a szelektívig. Sok helyen látom, a szelektív gyűjtő mellett a sok szemetet, amit mellé tesznek. Gondolom azok, akik az erdőbe is elviszik a szemetüket, csak ne kelljen fizetni érte. Voltunk a Dunakanyarban kirándulni autóval, és eltévedtünk egy parthoz vezető úton. Előttünk ment egy autó, mentünk utána, de csak a szemetét rakta le a természetbe. Meg kellett fordulnunk, mert az út nem vitt sehova. Megoldás lehetne: olcsóbb szemétdíj, ellenőrzés, figyelni a kedvelt illegális lerakóhelyeket. Már mint az illetékeseknek.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.04. 11:16:15

@Nyár: "Sok helyen látom, a szelektív gyűjtő mellett a sok szemetet, amit mellé tesznek. Gondolom azok, akik az erdőbe is elviszik a szemetüket, csak ne kelljen fizetni érte."
Vagy azok, akik összegyűjtötték a gyűjtenivalót, odavitték, és utána látják, hogy a gyűjtő 125 %-os kihasználtságon van, ahogy szokott, és ezek után nincs kedvük a tíz szatyornyi szemetet hazavinni... mi is letesszük ilyenkor a gyűjtő mellé, és bízunk benne, hogy így is elviszik. Ha valaha is jönnek... a közelünkben levő gyűjtőnél a papírok és a flakonok tárolója kb. mindig teljesen tele van.

kalapácstollú 2009.10.04. 15:47:04

Sajnos ezek a szelektív gyűjtők sokszor kontraszelektívek: akikben meg van ahajlam a szelektív gyűjtésre azokban is letörik azt avval, hogy nem ürítik a gyűjtőket megfelelő időközönként, ill. azok a hírek, melyek szerint, hogy egyes esetekben a szelektíven gyűjtött hulaldékokat a szeméttelepen összeöntik.

Nyár 2009.10.05. 07:59:46

@bm613:
Ok. Az más. Bocsika. Én olyat láttam,ahol ingek, ruhacafatok és egyéb nyalánkságok voltak a gyűjtők között és turkáltak közöttük a csövik. (Nyócker, Auróra u.-i rendelő előtt)Meg olyat láttam és írtam is a közterületfelügyelőknek, fényképet is küldtem róla, hogy mellé van szórva kb.30-40 db penészes kifli a dugig tömött konténeknek. A főúton ne legyen fémkonténer, ugyanis azokat sem ürítik, és egyáltalán minek azok a ronda fémdobozok? Szállodák vannak ma már a főutak mellékutcáiban, és ezt látják a külföldiek, nem beszélve rólunk, itt lakókról. Mi volt a válasz? Az építkezés miatt vannak ott a konténerek, azokat nem a szemetes kocsik, hanem konténerszállítók viszik el, azokat nem lehet igény szerint kiküldözgetni. Annyi azért történt, hogy a házunk elől egy másik sarokra került a konténer, de az talán még rosszabb többeknek, ha nagyon elfogulatlanul akarom nézni az ügyet. Az építkezések közvetlen közelében csodás helyük lenne. Nem is értem, mint annyi mindent.
Denisson23-nak üzenem, ha olvassa: Az ilyenekbe fáradok bele, amikor illetékes elvtárs a konténert egyik helyről a másikra tologatja, ahelyett, hogy a célterület mellett helyezné el. Nem tudok elég asszertív lenni. Ahogy elnézem nem csak én vagyok tehetetlen, nézd a TV2 szemétgyűjtő akcióit, leleplező riportjait. Utánamennek az illegálisan lerakott szeméthegyeknek, mégsincs felelőségre vonás. Hivatalos papírok az erdőben, külső kerületekben lerakva. Nem lehet tudni kié? Miért a TV jár utána? Nem ezért kapják a fizetésüket az önkormányzat illetékesei, hogy összeszedjék a szemetet? Ez is egy komédia, mint minden ebben az országban. Már mint tragikomédia. Jó jó, beszélünk róla, meg mi sem szemetelünk, meg szelektáljuk a szemetet, de mikor tudjuk kikényszeríteni, hogy akiknek az a dolguk, azok tartsanak, tartassanak rendet? Az egész országban rendet kéne tenni már.

darkgreen 2009.10.05. 09:55:03

@Nyár: Teljesen együtt érzek Veled!!!

Egyrészt én sem értem, mi ezen a szemétlerakáson a probléma. A szemét olyan mint az ujjlenyomat. Sok országban tilos a másik szemetében turkálni, mert a szemétből rengeteg minden kiderül a "termelőjéről". Elég lenne kinyomozni, ki a tulaj, pontosabban ki vitte oda és kifizettetni a nyomozás, a takarítás, a helyreállítás és az egyéb kapcsolódó költségeket. Ja, meg egy húzós büntetést. (Csak attól félek, hogy gyorsan ki fog derülni, hogy a szemetet mindig hajléktalanok rakják le. Persze csak azok, akiknek van teherautójuk.)

A szelektív gyűjtők leírt problémái miatt már írtam levelet a főpolgármesternek. A válasz annyi volt, hogy ők mindent megtesznek, de... A hulladékgyűjtő szigetek idióta nyitva tartását pedig még senki sem nehezményezte.

Érdemes lenne egy aláírás gyűjtést indítani a kérdésben. Az LMP-nek sem jönne rosszul egy ilyen kampány. Szerintem négy fő kérdés van:
1. A hulladékgyűjtő konténerek környezetét tartsák tisztán és akkor ürítsék őket, ha megtelnek.
2. A hulladékgyűjtő szigetek akkor (is) tartsanak nyitva, amikor a hangyák (droidok, igahúzó barmok, alattvalók) nem dolgoznak.
3. Lehessen szelektív kukát igényelni (nagy házak, vagy több családi ház együtt).
4. Tegyék nyilvánossá és követhetővé a szelektíven gyűjtött hulladék sorsát, garantálják a szakszerű újrahasznosítást.

Én ezzel már elégedett lennék.:)

Nyár 2009.10.05. 13:24:46

@darkgreen:
Úgy legyen!
Bár te is írtál, én is írtam, valószínűleg már mások is írtak. És?????????? Na itt tartunk. Nagyon az elején.

darkgreen 2009.10.05. 13:45:44

@Nyár: Az általam említett helyen az üvegcserepet egyszer-kétszer összesöpörték. Ki a kicsit nem becsüli...

Együtt kellene megpróbálnunk. Talán, ha sokan együtt próbálkoznánk, lehet, hogy sikerülne. (Igazából én sem hiszek benne, csak szeretnék.)

Nyár 2009.10.05. 14:57:05

@darkgreen: Ezért beszélgetünk itt, az LMP blogján. Amit javasolsz, azt az LMP is a zászlajára tűzhetné. Hiszen oly evidens, amit felsorolsz, és mégis mily messze van

Andrea77 2009.10.05. 16:18:22

sziasztok!
sajnos kalapácstollúhoz kell hogy csatlakozzam a véleményemmel.én pécsen élek, itt évek óta szelektíven gyűjti a biokom a hulladékot, és van szelektív hulladékgyűjtőből bőven.(csak a nagyméretűből) én is hallottam sajnos azonban olyan híreket, hogy az általam és mások által szétválasztott, különgyűjtött hulladékot, a szeméttelepen aztán összeöntik. vagy csak egy bizonyos mennyiséget dolgoznak fel újra,de ez csak töredéke az összegyűltnek. amikor erről először hallottam, le is törtem rendesen, és a szelektív gyűjtéstől is elment a kedvem. aztán úgy döntöttem nem hagyom abba, bár a szájízem nem a régi. van lehetőség arra, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék útját,sorsát követni lehessen? esetleg az LMP ennek is utána járhatna.üdv

törzsmókus 2009.10.09. 01:23:31

ezektől a „szomszédasszony kollégája unokaöccsének az iskolájában azt mesélték, hogy láttak már olyat, ami úgy nézett ki, mintha a szelektív szemetet összeöntötték volna a nemszelektívvel, úgyhogy el is ment a kedvem az egésztől” szövegtől hülyét kapok.
még ha igaz is lenne, akkor is megérné a szelektív gyűjtés, a szemlélet miatt. de erősen urban legend szagú a dolog, még sehol nem láttam komoly utánajárást.

ja, Leuvenből írok, itt külön zsákokba kell gyűjteni a komposztálhatót, az italosdobozt/-flakont és a háztartási szemetet; a papír, az üveg és a veszélyes hulladék elhelyezésének is megvan a rendje. a háztartásihoz való zsák durván drága, és a helytelenül szelektálást keményen büntetik.
ehhez képest otthon kb hülyének néznek, mert külön gyűjtöm a papírt meg az elemeket. :S

darkgreen 2009.10.09. 11:09:59

@törzsmókus: Sajnos az elismert probléma, hogy jóval több szelektált hulladékot gyűjtünk, mint amennyinek a feldolgozására lenne kapacitás. Amikor ezt itt elkezdték, senki nem gondolta, hogy az emberek több mint 70% fogja szelektíven gyűjteni a hulladékot. Úgyhogy sajnos van olyan, hogy a szelektíven gyűjtött szemetet összeöntik a többivel.

Az általad leírt rendszert pedig itt is érdemes lenne bevezetni.

Most éppen azon dühöngök, hogy a szomszéd építkezésen mázsa szám égetik el a szemetet (építési hulladék: szigetelő anyagok és csomagoló anyagok, no meg némi szöges deszka, hogy jobban égjen). A közterületesek csak közterületen foglalkoznak ezzel, a rendőrség csak akkor mehetnek be magánterületre, ha bűncselekmény történt, úgyhogy igazából szabad.

Ez itt nem Leuven, hanem Magyarország. Üdvözlet a valóságban!

sztár 2009.10.11. 12:16:15

külön tanulmányt érdemelne a környezettudatosság, a szemét gyűjtése. magyarországon sajnos nem az anyagi jóléttel van kapcsolatban a szemét gyűjtése, a tisztaság iránti igény. Az emberek jó része valóban nem veszi észre maga mellett a szemetet, de nincs is sok esetben elérhető távolságban kuka. Bár ez lehet, hogy megint csak nem kuka kérdése. londonban pl. a metroban nincs kuka, de szemét sem, illetve ha van, akkor azt azonnal összesprik. S hogy miért nincs, vélhetően a metro robbantás miatt eltüntették azokat, hogy ne legyen lehetőség a kukákba robbanóanyagot elhelyezni. ennek ellenére működik az egész, az emberek kuka hiányában nem ejtik le és anem dobják le a szemetet. Nálunk az önkormányzatok sem élnek azokkal a jogosítványokkal amikkel élhetnének. Nagyon sok utca, porta környéke szemetes. Ahelyett, hogy felszólítanák az ott lakókat nem tudom, hogy mit csinálnak, pedig vannak közterületfelügyelők. Szóval a demokrácia csak akkor móűködik, ha felismerjük, hogy az intézményeinek el kell látnia a feladatát, ha nem látja el, akkor csak a belső fegyelem és igényesség lehet megoldás. Erre nevelni kell az embereket, no meg megfelelő koncepciót alkotni arra, hogy ez megvalósuljon.
1./ Szeelktív szemétgyűjtó szigeteket kellene létrehozni, no de nem egy-egy tér közepére, hogy aztán az ott maradó, és a gyűjtóbe nem férő szemét az enyészeté legyen, fujja a szél. stb. Nálunk olyan jól megoldottuk ezt, hogy a város kiemelt pontjain való elhelyezése miatt szemetesebb a város, mint korábban volt. Szerintem szelektív szemétgyűjtő szigetet, de valóban szigetet - ami nem egy-egy kukából áll - a város szélén kellene kialakítani. Miután legtöben autóval viszik el a szelektíve összegyűjtött szemetet, szerintem ezt megtehetjük akkor is, ha nem a főtérre, hanem a város szélére visszük azt. Kötelezni kellene minden bevásárló köupontot, hogy a parkolójában kötelező szelektívgyűjtó kukákat helyezzen el.
aztán az önkormányzatoknak a közmunkaprogramot sokkal hatékonyabban kellene működtetniük.
Pl. akinek nincs lehetősége szelektv szemétgyűjtőbe szállítani a szemetet, annak legyen lehetősége arra, hogy szedlektív szemétgyűjtó zsákot vásárol, külön szinben a papírnak, külön a műanyagnak, külön az üvegnek, amit speciálisan csak az ellenőrzött helyeket vásárolhat meg, s így az ő általa gyűjtött szemetet azokba a zsákokba gyűjtve elviszik, hasonlóan mint a zöld hulladékot.

jakabfit 2009.10.11. 14:47:08

@sztár: Valóban nem jó, hogy a szigetek környéke gyakran inkább hasonlít egy szemétdombhoz, mint egy hulladékgyűjtő helyre, de erre nem az a megoldás, hogy a problémát eltüntetjük a szemünk elől. Főleg, mivel sokan azért nem gyűjtenek szelektíven, mert így is túl messze vannak a szigetek. Akár 500 métert is kell gyalogolni pár naponta 2-3 nagy szemetes csomaggal. Ez a legtöbb embernek sok.
Az sem jó megoldás, hogy autóval szállítsuk a szelektívet, mert nem mindenkinek van autója, és ezzel is környezetszennyezést okozunk, csak másképp.

Az egyik megoldás, hogy a meglévő szigeteket gyakrabban kellene üríteni, így nem telnének meg folyamatosan, de az igazi megoldás az lenne, ha legalább a társasházaknál helyben lehetne szelektíven gyűjteni a hulladékot.
süti beállítások módosítása