okt
23

Elvesztegetett húsz év

Húsz éves a Magyar Köztársaság. Húsz évvel ezelőtt a magyar polgárok nagy többsége hitt abban, hogy lehet más a politika. Hogy az elnyomást felválthatja a választók aktív részvétele, hogy a jövő felélése helyett a felelős döntések fogják meghatározni a politikát, hogy a mutyik világa helyett átlátható állami intézmények jönnek létre, amelyek méltóak a polgárok bizalmára.

Az elmúlt húsz év politikájának mérlege meglehetősen siralmas. A rendszerváltás utáni politikai osztály nem csak a közpénzeket csapolta meg, de ellopta a választóknak a demokráciába vetett hitét is. Mi, a Lehet Más a Politika tagjai azért küzdünk, hogy visszaadjuk a demokratikus politika becsületét. 2010-től ott leszünk az országgyűlésben és mindent megteszünk azért, hogy elvesztegetett két évtized után megvalósuljanak 1989 októberének ígéretei.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr291469402

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Színjátszókört alapít a Fidesz-frakció 2009.11.02. 15:16:22

Az október 10-i, Kossuth téren megrendezett tüntetés Lúdas Matyi-jelenetének sikerén felbuzdulva amatőr színjátszókör megalapítására szánta el magát a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának számos tagja.Pósán László a Parlament büféjében elmondta: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2009.10.23. 19:53:20

Nemrég olvastam Csengey Dénes könyvét a rendszerváltás idejéből - Mezítlábas szabadság (esszék és beszédek 1984-1989).

Nekem is az jutott eszembe, hogy szinte semmire sem jutottunk az azóta eltelt 20 évben. :(

Érdekes, hogy a miszter már 89 előtt egy csomó dolgot annyira helyesen látott, és mennyi társadalmi zsákutcát előre sejtett... Én csak most, a 20 év végigélése után jutottam el oda, ahol ő már akkor tartott. :)

Remélem hogy velem együtt sokan mások is "felvilágosodtak" időközben, és ez a második próbálkozás már végre sikerülni fog!

netopi 2009.10.24. 18:02:37

Tetszettek volna ...

Egyre több birka ismeri fel, hogy kár volt elsumákolni a felelőségrevonást de későn, mert mára olyan mértékű a korrupció amiről Kádár még álmodni sem mert. Ma zsidó bankároknak van elzálogosítva az összes termőföld, ivovíz, út és épület. Nem veszitek, hogy már nincs mit rendszerváltani? Már nincs rendszer, csak röhögnek rajtunk bozgorokon, el lehet mennünk ebből az országból mást mér nem tehetünk. Hála nektek, "későn ébredő" birkáknak. Vagy az a cél hogy megetessetek még egy ilyen "rendszerváltással" és még 20 évig bégessünk békésen? Zseniális terv, mondhatom :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.24. 18:22:52

@netopi: Mesélj csak, milyen föld, víz, út és épület van bárkinek is elzálogosítva. Forrásként nem fogadok el kurucinfót, szentkoronarádiót, gondolát, bombagyárat és bűntársaikat.

dth1 2009.10.24. 19:18:49

Hi! Itt az idő! Nem az a kérdés, hogy 2010-ben országgyűlés tagja lesz-e az LMP, hanem, hogy hány képviselővel! :)

Saddlenode 2009.10.24. 19:35:38

<A HREF="http://rednews.hu/exkluziv/elmelet/a-liberalis-alom-vege-magyarorszag-1989-2009/minden-oldal.html">A liberális álom vége: Magyarország 1989-2009</A>

Saddlenode 2009.10.24. 19:36:39

hehe, úgy látszik nem lehet beágyazni.
na szóval 1 másik értékelés eme fennkölt 20 évről:

A liberális álom vége: Magyarország 1989-2009

rednews.hu/exkluziv/elmelet/a-liberalis-alom-vege-magyarorszag-1989-2009/minden-oldal.html

darkgreen 2009.10.24. 23:26:30

@netopi: Gondolod, hogy ha ezt a zsidók csinálnák, ekkora sz@rban lenne az ország? Azoknak ennél sokkal több eszük van.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.24. 23:45:46

@darkgreen: Biztos, hogy az ő köreiben a "gondol" ige használata helyes? :D

ranger1 2009.10.25. 08:51:04

Hello!
Szerintem is biztos bekerülünk a parlamentbe ha sikerül elég kopogtatócédulát meg szavazatot begyűjteni.De ehhez kellene valamit mondani is a tisztelt választópolgároknak.
Mit is akar az LMP pontosan?
Mondjuk a népszerű FIDESZ-hez képest:
- akarunk e nagy gazdasági növekedést amelyből a társadalom 5 százaléka élvezi a megtermelt javak 80 százalékát vagy inkább a javak igazságosabb elosztását próbáljuk meg elérni.

- akarunk e nagymértékű adócsökkentést vagy inkább az adómentességet élvező multikat ill. az adócsalókat próbáljuk meg a közteherviselésbe bevonni.

- akarunk e alkotmányt módosítani a HÍr tvt és a Lánchíd rádiót hivatalos közszolgálati csatornákká tenni vagy ragaszkodunk a teljes gondolat és sajtószabadsághoz

- akarunk e kétharmados többséget szésőjobbos bábokkal az ellenzékben vagy erős ellenzéket amely a kormány minden hibájára azonnal reagál és bármikor alternatívája lehet a kormánypártnak

-akarunk e baloldali mutyi helyett jobboldali mutyit vagy magunk mögé tudjuk állítani a magyar társadalom felelősen gondolkodó nem kis csoportját egy fentartható demokratikus igazságos Magyarországért.

De mit is akar az LMP?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.25. 11:30:05

@ranger1: "Szerintem is biztos bekerülünk a parlamentbe ha sikerül elég kopogtatócédulát meg szavazatot begyűjteni."
Na igen, ez egyenesen következik a választási szabályokból :D Egyébként egyetértek, nagyon jól leírtad, hogy mi várható a fidesztől...

Éhesló 2009.10.25. 19:24:09

Ez rendkívül kevés.
Különösen ezen a napon.
Kár, hogy csak ennyi volt a mondanivaló.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.10.25. 22:19:02

@ranger1:
Alapprogramunk már van egy éve, Agendának nevezzük, a honlapon megtalálható, bár elég nehezen olvasható formában. ugyanitt található az EP program, ahol 5 téma van kifejtve bővebben (lehetmas.hu/celjaink). A részletes program kidolgozása már folyik.
A kérdéseidre a válaszok többnyire már megvannak:
1. Olyan gazdasági növekedést szeretnénk, aminek az alapja a foglalkoztatás növelése (ami Mo-on botrányosan alacsony). tehát az inaktívakat kell visszavonni a munka világába. Ez válasz arra a kérdésre is, hogy a növekedés hasznai hogyan oszlanak meg.
2. Ennek érdekében nem nagyméretű adócsökkentés kell, hanem egyrészt az adók átterhelése (a munka terheinek csökkentése, a fogyasztás és a környezetszennyezés/erőforráshasználat nagyobb adóztatása), plusz az adminisztrációs terhek csökkentése (ami szintén kirívó, a GDP 6%-a, míg az európai átlag 3%). A külföldi tőkebefektetőknek nem szabad nagyobb kedvezményeket adni, mint a hazaiaknak; meg kell határozni, mi alapján jár támogatás, és nem ha ezt valaki teljesíti, kaphat, akár Hankook-nak hívják, akár Szabó és tsa-nak. Plusz egyes területeken (főleg élelmiszer-kereskedelem) vissza kell szorítani a multikat, illetve arra szorítani őket, hogy több helyi/hazai terméket áruljanak (a Spar-ban a nyár közepén is csak holland paradicsom volt kapható, többért, mint máshol a magyar...)

3. Nem, nagyon nem akarjuk, hogy a Hír tv legyen a hivatalos közszolgálati :)

4. Azt hiszem, a válasz egyértelmű: elég rossz lenne egy kétharmados többség. Bár szerintem ez nem igazán reális, de az se lenne leányálom, ha a jobbikkal együtt van meg a 2/3-ad...

5. Semmilyen mutyit nem akarunk, ezért alakultunk.

Hogy mit akarunk,arra már küldtem linket, még érdemes ott elfogadni az Alapító Nyilatkozatot, az az első, értékeinket lefektető dokumentum.

Éhesló 2009.10.26. 09:59:11

@Lastres: köszönöm. Egész jó post a kedves hölgytől, néhány nem túl végigvitt utalással.
De jobb mint ez.
Messze jobb.

A következő ranger1-nek adott válaszodban a 4. pont kifejtése érdekelne:
- miért lenne rossz, ha egy(több) erő (teoretikusan a fidesz-kisgizda-kdnp-mdf összefogás) alkotmányozáshoz elég legitimációval rendelkezne?
- mitől lenne még rosszabb ha ez az összefogás szélesedne egy nem buktor által kézben tartott párttal?
- az is hasonlóan félelmetes lenne-e, ha buktor "antifasiszta" népfrontot hirdetne és a mai parlamenti elittel(fidesz-kdnp-kisgizdák.mdf-ibolyka mdf-maszp-szdsz(lmp) állna le alkotmányozni, ha igen miért, ha nme miért nem?

cowboy001 2009.10.26. 16:44:49

@Éhesló: "messze jobb?" mi ez a puha fogalmazás? a tapasztalatlanok még azt hinnék, nem rongáskodni jársz ide - pedig de.
ehhez képest ilyen enyhén fogalmazol - hát mi van veled??
...
kár, h nem olvasol újságot, éhes.
mert akkor tudnád, hogy a teoretikus alkotmányozó koalíciód kisgazda szereplője a kanyarban sincs (nem is értem, miről beszélsz??), az mdf nem nagyon fog bejutni, mert nincs több bokros, és egyébként is, balra tart már rég. (esetleg megint csinál egy ideológiai váltást, de azt már tuti nem élik túl - ideje lenne mondjuk követniük az szdszt)
Az szdszt nem is értem, miért írod, remélem komolyból, mert viccnek elég szar. kizárt, h túlélje, ami most történik (hála a Jóistennek). nemhogy még 5%...
A mi zárójelünk meg indokolatlan, pont akkorát fogunk dobbantani,mint a jobbik, mérték őket 6-ra, lett 15. mérnek minket 4re, lesz 13.
de olyan alkotmány, amire az lmp rábólintana, nem lehetne, mert olyat meg a fidesz finanszírozói nem akarnak - szóval asszem, erről ennyit.
...
én személy szerint régóta szorgalmazom, h keressünk egy nemzeti szövetségest, de sajnos nincs ilyen még a láthatáron. kéne egy korrekt nemzeti erő, cigányozás-zsidózás nélkül.(tán kinő egy ilyen párt, mikor a fidesz 2014-ben földbeáll)
meg persze egy korrekt cigánypárt, nem főtolvajok vezetésével.
egy korrekt nemzeti párttal, korrekt cigánypárttal meg a humákkal fog alkotmányozni az lmp 2018-ban.
addig viszont senki.
nem viccelek, van jövőbelátó gömböm.

Éhesló 2009.10.26. 19:05:10

@cowboy001: per pill. a buktor által vezetett csapat a fidesz cimke alatt fog össze volt jobbos maradékpártokat: kdnp, torgyánról leválasztott kisgizdák, és ibolykától lepattant mdf-esek. Róluk írtam. Ez lehet az az alap amiből buktor gazdálkodhat ha megcsípi a 2/3-ot velük.
Ameennyiben nem, 2 választása lesz:
1. Antifasiszta koala a 2/3-os kérdésekben. Ekkor az ő erejükhöz még hozzájöhet a maradék ibolyka féle mdf és az mszp is, megerősítve (listára véve)volt szdsz-eseket is és az esetleg bejutó lmp-t. Ez alakulhat töredékekben is, amikor innen választ a megegyezéshez partnert adok-veszek alapon (mint most az állampolgársági törvény kapcsán).
2. "Szélsőjobb" koala a Jobbikkal.
Ezekről tettem fel kérdéseket.

Buktorék szükségszerű bukását egyformán látjuk.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.26. 20:44:48

@cowboy001: "pont akkorát fogunk dobbantani,mint a jobbik, mérték őket 6-ra, lett 15. mérnek minket 4re, lesz 13"
Izé... ha ez annyira analóg volna, akkor az a dobbantás meg is lett volna a nácikéval együtt, nem? :S
És a magyarázat is egyszerű: a nácikra szavazók érzik, hogy kissé gáz, ezért tagadták le sokan előtte. Az LMP-re szavazni nem gáz, nincs értelme tagadni.

ranger1 2009.10.26. 21:02:23

Hello!
A gazdasági növekedés dologgal arra akartam rákérdezni mennyire rendszertagadó az LMP. Ugye akinek egy kicsit is zöld a szíve az tudja hogy a még középtávon sem fenntartható az EU-ban dívó gazdasági modell mivel a nem megújuló energiaforrások hamarosan igen drágák lesznek a tömegfogyasztás fenntartásához. Vagyis ki merjük e mondani hogy ma Magyarországon többet fogyasztunkmint amit az ökológiai lehetőségeink engednek, ráadásul iszonyú igazságtalan ( még az EU átlagnál is gyengébb) elosztásban.
Gondolom nem akarjuk a kínai gazdasági növekedést sem másolni: igénytelen és haszontalan dolgok gyártása alacsony bérekért.
Vagy ha ilyenekről is beszélne az LMP akkor még 5 % sem lenne meg?
OV is mindig azt mondja hogy visszaállítja október 23 méltóságát meg rendet tesz meg tiszta közélet meg minden....
A világ dobogós környezetszennyező gazdasági közösségében tisztességes zöldnek maradni nem könnyű feledat.
A kétharmadról meg az alkotmányozásról meg annyit: a gyerekemnek ha nem akar ne kelljen egyszer sem imátkozni ha meg szeretne imátkozhasson naponta 15 ször is. Vallási politikai meggyőződése ne legyen értékmérője egyetlen embernek sem. Vigyázzunk erre mert már sok generációja szenvedett ettől a magyar nemzetnek.

Pollack 2009.10.27. 09:35:21

@bm613:
Írod: "Izé... ha ez annyira analóg volna, akkor az a dobbantás meg is lett volna a nácikéval együtt, nem? :S"

Azért azt ne feledjük el, hogy a Jobbik 2003-ban alakult párttá. 2006-ban pedig 1% felett végeztek (a MIÉP-el karöltve), így állami pénzekből erősödtek meg. Láthatjuk, hogy ez már egy 6 éves történet.

Ezzel szemben az LMP fél éve lett párt, utána 3 hónappal már 2,6%-ot ért el, mostanában stabilan 2-3%-on (vagy felette) mérik. Közben pedig nincs állami támogatás, nincs milliomos háttérgárda.

Az, hogy ez így mire elég, az jövőre kiderül.

Éhesló 2009.10.27. 10:01:01

@Pollack: Nem téveszteném össze azt a médiatámogatást amit ti és amit (elhallgatásban) a jobbik kapott.
Véletlenül sem.
Mert azért a médiában is tudják, ki a mi kutyánk kölyke és ki nem.
Ez a mostani médiajelenlétben is jól látható.
A 6 év és a korábbi pártokban kialakult radikális kemény mag vándorlása kétségtelenül előny.
DE ez kevés lett volna, vagy a szűk 5%-ra lett volna előny.
Kellett hozzá az eqrás is és buktor szájkaratés semmittevése is, amellyel a mutyit üzemeltetni lehetett tovább, miközben a társadalom lecsúszott és elsüllyedt a PC újbeszéllel borított mocsárban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.27. 10:02:08

@Pollack: De nem erről volt szó... hanem arról, hogy a közvélemény-kutatásokban mért adat a Jobbik esetén nagyon eltért a valóstól. Feljöhet az LMP, és remélem, fel is fog jönni, de arra semmi esély nincs, hogy ekkorát tévedjenek a felmérések az ő esetükben is.

Pollack 2009.10.27. 10:09:41

@bm613: Én értem, csak megpróbáltam rávilágítani, hogy a "nácikéval" való együttes dobbantás hiány mögött mik húzódnak meg.

@Éhesló: Erről külön tanulmányt lehetne írni. De 2006 óta azért nem éppen volt agyonhallgatva a Jobbik. Egy párt még a fókuszába is állította az EP-kampány alatt.
S azóta is, akármit és akárhol tesz a Jobbik, vagy mondanak a vezetői, az általában ott van minden portálon, újságban.

Ha ezt megközelítő (pláne nagyobb) figyelmet kapna az LMP, akkor már 15%-on mérnének. De nem, mert az utóbbi hónapokban csak akkor sikerült áttörnünk a média küszöbét, amikor Ferit feljelentettük. A többi mondandókra nem voltak kíváncsiak, mert nem volt eléggé bulváros.
De ennek nyugodtan nézz utána hírkereső oldalon: a Jobbikra egy hónapon belül 662 találatot ad ki, az LMP-re 68-at.

kalapácstollú 2009.10.27. 11:25:23

@Éhesló: Nekem úgy tűnik, az LMp elhallgatott párt. Van olyan közvéleménykutató, ahol jelen van a szadi és a madöf a maguk 1-2%-ával, az LMp-ről csak annyit írnak: "egyéb párt".
Az indexen, ha meg is említik, kb. csak antikapitalista, marxista pártként, népszabóban pedig a jobbikkal mosták össze, mondván, csak a hangsúlyokban van különbség. Tehát keveset írnak az lmp-ről, az is megdöbbentően negatív kontextusban történik.

kalapácstollú 2009.10.27. 11:26:33

@Éhesló: Ja, a jobbik pedig óriási felületen jelent meg az ep-kampányban: igaz, mindezt nem ők fizették, hanem egy másik párt. Mindegy, mert a lényeg, hogy a jobbik ettől megerősödött, cefetül.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.27. 13:31:22

@kalapácstollú: Én olvasom a Népszabadságot, de nem tűnt fel, hogy a jobbikkal összemosták volna az LMP-t valaha is.

eztnemígykéne 2009.10.28. 16:04:16

az én tapasztalatom szerint a transzparencia-demokrácia-szabadságjogok vonalon azért lehet hallani pozitivat az lmp-ről, bár keveset az tény. a mellőzése és a negatív beállítása pl. az indexen az antiglob-piac-és-multiellenes véleményei miatt van, melyek lássuk be, mutatnak némi átfedést a jobbik programjával.
én az első vonal miatt szavaztam és vélhetően fogok is szavazni az lmp-re, és a második miatt érzem ezt kicsit cikinek.
azért hajrá

Galadhriel 2009.10.30. 19:10:14

@Pollack:
"nincs milliomos háttérgárda"

Mi igaz abból, hogy a milliomos Róna Péter biztosított irodát az LMP-nek a Belvárosban?

Pollack 2009.10.30. 19:39:45

Ebből elég sok.
De remélem ez nem a háttérgárda szót fogja jelenteni senki számára sem :)

Éhesló 2009.10.30. 20:04:03

@Pollack: :) Áááá, dehogy jelenti azt, sőt....

Nyár 2009.10.31. 15:04:05

Ti mit szóltok ehhez? Kíváncsi vagyok.
www.fn.hu/belfold/20091031/nincs_orszag_vezetesere/
Kikre gondol? „Készen áll egy program a gazdasági-társadalmi megújulásra” – mondta közgazdászokra és szociológusokra hivatkozva.
Az utolsó mondat is nagyon érdekes.
"A politikai osztály ezzel szembeni ellenállását tömegmozgalommal kell megtörni – mondta."

Bartoki 2009.10.31. 16:46:06

@bm613: "Mesélj csak, milyen föld, víz, út és épület van bárkinek is elzálogosítva. Forrásként nem fogadok el kurucinfót, szentkoronarádiót, gondolát, bombagyárat és bűntársaikat."

Zálogban az állami vagyon?
www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=206028

"Balsai István ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az EU-s szerződés szerint nemfizetés esetén az állami tulajdonban lévő bármilyen vagyontárgy lefoglalható, elárverezhető. Balsai ezért Veres, Simor, illetve a szerződéshez véleményt csatoló Draskovics Tibor igazságügy-miniszter lemondását követeli."

Most hirtelen nem tudok a Balsainál hitelesebb forrást keresni, de az index is írt arról hogy az IMF-hitel fedezete a teljes állami vagyon. Hogy, hogy nem, épp akkoriban készült el az állami vagyon katasztere is :), kijött hogy az utakat, parlamentet meg mindent egybevéve 40e milliárd Ft - amit mondjuk kicsit kevesellek is, hogy lehet hogy csak 1.5 évnyi GDP?

Az az egy biztos, hogy az eddig az államnak hitelező kockázati tőkének igen jól jött hogy a fedezet nélküli sima államkötvényeket így a krízis idején egy rendes, részletes szerződéssel megtámogatott, az állam teljes vagyonával fedezett hitelre lehetett váltani. És ez is történt - az ÁKK nagyon erős kötvény-visszavásárlásba kezdett, az IMF pénzből.

A kamat ilyenkor tulajdonképpen másodlagos, a lényeg a tőke átmentése - ha netalán az állam csődöt jelentene, akkor a kötvények semmit sem érnének, de ez egy hitel, rendes fedezettel.

Persze az is igaz lehet, hogy erre a hitelre nekünk is szükségünk volt, na persze nem a napi működéshez (ahhoz egy ötödekkora hitel elég lett volna). De egyesek szerint ha nem vásároltuk volna vissza jó magas áron az államkötvényeket, hanem hagyjuk hogy a piaci túlkínálat miatt elértéktelenedjenek, akkor a jövőben nehezebb lett volna újra bevonzani a hasonló kockázati tőkét.

Hát, jó kérdés, biztos mind a két érvelésben van valami igazság.

Mindenesetre az elzálogosítás tulajdonképpen igaz.

Arról nem tudok semmit hogy ez tényleg valami összeesküvés lenne, vagy csak egy ügyes sakkjátszma az IMF részéről, netalán csak véletlen.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.31. 19:18:24

@Bartoki: Emlékszem a hírre. Balsai szokásához híven baromságot mondott. Olvasd tovább a cikket. Jó, Drazsé sem az a minden kétség felett álló figura, de több ráció van az ő szövegében. No meg az "elzálogosítás" akkor sem volna igaz, ha Balsainak amúgy igaza volna. Zálognál úgy kapsz pénzt, hogy átadod a cuccot cserébe, és ha visszaadod a pénzt kamatostul, akkor visszakapod. A hitelfedezet kicsit mást jelent.

Bartoki 2009.11.02. 13:30:19

@bm613: "Olvasd tovább a cikket. Jó, Drazsé sem az a minden kétség felett álló figura, de több ráció van az ő szövegében."

Már csak az a kérdés, hogy a (magyar) polgári jog erősebb-e mint a nemzetközi jog, ami alá a szerződés tartozik?

Na meg, még ha igaz is a műemlékes érvelés, azért engem továbbra sem boldogít hogy az állami tulajdonú termőföldek vagy más területek, állami vállalatok, közutak továbbra is beletartoznak...

"No meg az "elzálogosítás" akkor sem volna igaz, ha Balsainak amúgy igaza volna. Zálognál úgy kapsz pénzt, hogy átadod a cuccot cserébe, és ha visszaadod a pénzt kamatostul, akkor visszakapod. A hitelfedezet kicsit mást jelent."

Nem csak "zálogház" létezik, hanem "jelzálog" is...

OK, tudom hogy ez esetben még csak nem is pontosan erről van szó (technikai értelemben nem kerül sor jelzálog bejegyzésre), de gyakorlatilag ez a lényege.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.02. 14:49:08

@Bartoki: A jelzálog teljesen más, mint az elzálogosítás.

Bartoki 2009.11.02. 16:12:35

@bm613: "A jelzálog teljesen más, mint az elzálogosítás."

Lehet, nem vagyok jogász.

Azért remélem a lényegben meg tudunk egyezni: az IMF-hitel fedezete a teljes állami vagyon, és ez akkor is igaz marad ha a bombasztikus tálalástól eltekintünk. :(

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.02. 17:54:26

@Bartoki: A fedezet egy dolgot jelent: ha az ország nem fizeti vissza a hitelt, akkor elvileg (hangsúlyozottan elvileg, hiszen tudjuk, hogy még belföldön is milyen lassú egy bírósági ügy, hát még a nemzetköziek, ahol nem is nagyon van meg, hogy ki az illetékes) rátehetnék a kezüket a hitelezők valamire. No de ebben mi a kivetnivaló? Ki ad hitelt enélkül? Senki. Nincs itt semmi abnormális, és pont a "bombasztikus tálalás" a probléma, ugyanis az agyatlan tömeg simán elhiszi, hogy el van zálogosítva a Szent Korona meg minden nyavalya. És ha az egész ügyet nem is értik, ezt a szót viszont igen. És pont ez a célja Balsainak.

Gond tehát csak akkor lehet belőle, ha nem fizetünk. Na most ha I. Nagy Szent Viktor Vezér közli az egész világgal, hogy kapjátok be, oszt jónapot, akkor szívhatunk egy csöppet. Ennyire azért még ő sem lehet hülye, csak a szavazóit hecceli. Remélem... bár a pécsi eset elgondolkodtató.

Bartoki 2009.11.02. 19:36:30

@bm613: "rátehetnék a kezüket a hitelezők valamire. No de ebben mi a kivetnivaló? Ki ad hitelt enélkül? Senki."

Ha minden igaz, akkor az eddigi államkötvények ennél kevesebb fedezetet adtak, fizetésképtelenség esetén gyakorlatilag lehetetlen lett volna őket kényszerrel behajtani.

Most, hogy sok kötvény bankhitellé lett konvertálva, sokkal biztosabb lett a fedezete. Például sima vállalati csőd esetén a bankhitel visszafizetése elsőbbséget élvez más tartozásokkal, pl. a kötvényekkel szemben, és feltételezem hogy ez így lenne ez esetben is.

Szóval államcsőd esetén az IMF bőven a pénzénél lesz, akár a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott államkötvények kárára is. :)

Az lenne az igazi poén, ha kiderülne hogy csak egy kis indító forgótőkével lett átkonvertálva a sok HUF államkötvény EUR hitelre: kapunk egy részletet a hitelből, ebből visszavásárolunk kötvényeket, azt a pénzt megkapjuk következő részletnek, stb.

"Na most ha I. Nagy Szent Viktor Vezér közli az egész világgal, hogy kapjátok be, oszt jónapot, akkor szívhatunk egy csöppet."

Nyilván nem fogja ezt tenni, mert egyrészt most már ilyen feltételek mellett nem is érdemes :) másrészt meg akkor sem tette ezt amikor még esetleg érdemes lett volna... Sőt, egyesek szerint ő is a nagytőke embere, az oxfordi szabadkőműves páholyból meg már csak nem parancsolnának neki ilyet. :))

Bár, szerintem a folyamatosan a sokszereplős pénzpiacon állandó megújításra kényszerített magyar államadósságot sohasem lett volna "érdemes" egyszerűen, egy kijelentéssel nemfizetni. Akik ilyentől féltek, valószínűleg egy tényleges fizetésképtelenségtől féltek - a CDS-árfolyamok alapján ezt a legrosszabb pillanatokban 5-6% valószínűségre árazta a piac.

Galadhriel 2009.11.02. 19:49:16

@Bartoki:

1. Balsainak illene ismernie a forgalomképtelen állami vagyon fogalmát - állítólag ő jogász. Ide tartoznak a természeti erőforrások (víz, ásványkincs stb.), műemlékek és még sokan mások.
Az, hogy viszik az Országházat, az színtiszta ostobaság, merthogy fogalomképtelen.
Innen kezdve Baslsait, mint szakembert vagy szavahihető embert elfelejthetjük. (Eddig is kevés ilyen volt, de ő már örökre kizárta magát ebből a körből.)

2. Tegyük föl, mégis igaz (noha Balsai mondta), hogy valóban szerepel vagyoni fedezet az IMF-szerződében.
Az IMF-nek két feladata van:
- segítsen az eladósodott államoknak
- a rábízott pénzt megfelelő biztonsággal helyezze ki.
Mindekét feladatot azzal tudja teljesíteni, ha a hitelt racionáis feltételekhez köti: az állam tegye rendbe a költségvetését. Így a következő években vissza tudja fizetni a kapott hitelt. A normál adóbevételekből. Nem az állami vagyonból.(Hülye lenne az IMF állami ingatlanok árverésével bajlódni!)

Továbbá: Ezekért a követelményekést szokás gyűlölni az IMF-et. Lehet,hogy időnként túl szigorú, de agy országnak azért nem árt, ha a kormánya nem adósodik el eszetlenül.

Fiúk, úgy tudni, borzasztó sok szakértőtök van, hát nincs közülük egy pénzügyyes (és neki tíz perce), aki ezt elmagyarázná Bartoki barátunknak?

darkgreen 2009.11.02. 21:31:12

@Galadhriel: Ezzel az IMF-es dologgal két komoly baj van:

1. Ahol eddig az IMF tanácsadói kezdték osztani az észt, még nem lett jobb. Egyetlen ország sem mászott ki az adóságcsapdából az IMF segedelmével.

2. Az IMF feltételeit a kormány letagadta. Mikor Viktorunk nevében megkérdezték, hogy milyen feltételei vannak az IMF hitelnek, azt a választ kaptuk, hogy nincsenek feltételei. Ez egy pofátlan hazugság volt. Az IMF "javasolta" a központi beszedésű vagyonadó bevezetését, vagyoni fedezetet kért, stb. Ide nem pénzügyes kell, hanem csótányirtó.

Galadhriel 2009.11.03. 16:39:19

@darkgreen:
Már elkezdtem fogalmazni, mit válaszolok neked - erre látom, hogy Te is a csótányirtás szintjére mentél le.
Kár, eddig voltak gondolataid is.

darkgreen 2009.11.03. 17:07:04

@Galadhriel: Nehéz az IMF-ről indulatok nélkül beszélni. Nem tudom, Te átélted-e a rendszerváltást. Én akkor fejeztem be az egyetemet. Már akkor sem tudtam megfelelő eufóriával tekinteni a jövő elé. Elég világosan látszott, mi fog történni, és úgy is lett. Akkoriban mindenki modernizációról beszélt, abban reménykedett, hogy Magyarország is modernizálódni, fejlődni fog. Sokféle modernizációs pálya látszott, hiszen sok ország sikeresen vette ezt az akadályt. A sok különböző modellben egyetlen közös elem volt. Minden modernizálódó ország kiemelt helyen kezelte az oktatást. Nem maradék elven, nem tekintették szociális juttatásnak. Nálunk ez a szektor mindig is maradékelven működött, nem nagyon kellett a további leépítéséhez IMF. Akkoriban az IMF egyik sarkalatos kívánsága az oktatásból további források kivonása volt. Most a közösségi közlekedés leépítését követeli. Tendenciózusan azokat a területeket nyírja, melyek bármiféle modernizáció, felemelkedés alapjául szolgálhatnának.

Igaz, hogy régen nem követem, mit tesznek és milyen tanácsokat adnak. De annak idején az IMF-et "második hadtestként" emlegették, akinek az a feladata, hogy puha hatalmi eszközökkel biztosítsa a gyarmati viszonyok fennmaradását. És ezt nem a szocialista országokban hangoztatták. Itt nagyon szerettük és szeretjük az IMF-et.

Ha egy kicsit belegondolsz, mit is jelenthet a "jelenlegi pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése", nem egy egyértelmű pozitív üzenetet kapsz. Ebben az üzenetben az is kódolva lehet, hogy azok maradjanak nyertes, vezető pozícióban, akik már ott vannak, a többiek pedig húzzák az igát. Addig, amíg követtem az eseményeket, az IMF tevékenysége inkább ezt az olvasatot támasztotta alá. Erre vonatkozott a - valóban túl indulatos - megjegyzésem.

Bartoki 2009.11.04. 13:25:04

@Galadhriel: "Az, hogy viszik az Országházat, az színtiszta ostobaság, merthogy fogalomképtelen.
Innen kezdve Baslsait, mint szakembert vagy szavahihető embert elfelejthetjük."

Balsait nem a szavahihetőség mintaképeként hoztam fel példának, inkább annyi volt a cél hogy ne valami követhetetlen hátterű weblapot idézzek, hanem hogy ismert, követhető forrás legyen.

"Az IMF-nek két feladata van:
- segítsen az eladósodott államoknak
- a rábízott pénzt megfelelő biztonsággal helyezze ki."

Ez így van. De nyíltan meg van mondva az is, hogy mindezt nem jótékonyságból teszi, hanem pontosan az a célja vele, hogy az adott államok elkerüljék a fizetésképtelenséget.

Mert akkor közvetlen veszélybe kerülne a sok, eddig kihelyezett hitelpénz, és közvetve az egész világgazdaság is. Mondjuk főleg ezt a másodikat szokás hangoztatni, ez mégiscsak jobban hangzik, de hát ez a marketing. :)

Azt azért már én is rosszul viselem, amikor ezen a "rákényszerítenek hogy tegyük rendbe a saját gazdaságunkat" win-win célon erősen túlmennek, és valami nekünk előnytelen dologra akarnak rákényszeríteni: pl. monopóliumok privatizálására, vagy netán egy folyamatos adósságcsapdába.

Galadhriel 2009.11.04. 16:43:30

Jaj,kedves Bartoki!
A 'folyamatos adósságcsapda' attól van, hogy folyamatosan túlköltekezünk. Bokrosnál nagyot javult a helyzet, a Fidesz-kormány első felében is tartották az adósságszintet, azután jött Matolcsy mester a magyar modellel (nem magyar az, és mindenütt adóssághoz vezet). De igazán Megyó dobta a gyeplőt a lovak közé: 100 nap - 100% (mármint az ígéretek teljesítése) - a Fidesz lelkes egyetértése, sőt biztatása mellett.
Erre mondta Dávid Ibolya, hogy egy rendes jobboldali párt azt mondta volna, hogy 100 nap - száz adósság.
Azután a szoci frakció még kitalálta a 13. havi nyugdíjat, sőt, derék szociális érzülettel meg is valósították. Erreföl Orbán beígérte a 14. havit.

No ez hosszabbítja meg az adósságcsapdát.

Ha az IMF arra készteti/kényszeríti az országot, hogy takarékosabb legyen a költségvetés, akkor az éppen megszünteti az adósságcsapdát. Ugye érted??

Galadhriel 2009.11.04. 16:59:56

Kedves @darkgreen:
Akkor próbáljuk meg indulat nélkül.

Ha valaki eladósítja az országot, akkor valóban kiszolgáltatja azt a finanszírozó bankoknak, országoknak. Drága jó Kádár elvtárs a '85-ös pártkongresszusra szép növekedéssel akarta megajándékozni az ő népét. Épp negyedszázada fölfűtötték a gazdaságot - és megkétszerezték az ország adósságát. (Ma ezt a szerepet a választási évek költségvetése szokta eljátszani, talán most Bajnaié kivétel lesz.)

Tehát ha valaki csökkenti az eladósodást, akkor csökkenti a kiszolgáltatottságot. Ha ezt csak az IMF dörgedelmére képes egy ország megtenni, akkor - bizony - az IMF csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Ha már "második hadtestet" említesz, (valójában ötödik hadoszlop: akik a Franco puccsát támogatták a demokratikus Spanyolország ellen, belülről) akkor
valójában azok, alkotják akik folyton újabb eladósodásba verik az országot. Pl. Gaskó, aki nem engedte, hogy ésszerűsítsék a szárnyvonalak működését (a buszvezető tud jegyet eladni, a vonatnál kell pénztáros, mozdonyvezető, kalauz stb.).
Én nem szeretem ezeket a militarista kifejezéseket, hogy hadoszlop, de ha fáj a reménytelenül veszteséges szárnyvonalak bezárása (nekem is fáj), akkor Gaskó nevét lehet egy sóhajtásba foglalni.

darkgreen 2009.11.04. 18:59:50

@Galadhriel: Szerintem a MÁV-ot hagyjuk. Már több topikban kitárgyaltuk.

Abban egyetértek, hogy az ország eladósítása, a folyamatos túlköltekezés hiba. Én még azt sem tartanám ördögtől valónak, ha az adófizetők pénzéből élő intézmények nem vehetnének fel hitel. Egyáltalán. Tudom, hogy ennek a racionalitása erősen a nullához konvergál.

A kádárrendszer és az adóságcsapda kezdetét az olajválság idejére lehet datálni. Egészen 1972-ig nem vehetett fel az ország hitelt politikai okokból. Az olajválság hatására ez megváltozott. Túl sok volt a kihelyezhető pénz, ezért a politika meghátrált. Magyarország esetében ezekkel a hitelekkel a Lázár-féle restaurációt támogatta, véget vetve Nyers Rezső vonalának. A felvett hiteleket elnyelte a nehézipar, ami a Lázár időszak tömegbázisát képezte.

Galadhriel 2009.11.04. 20:10:03

@darkgreen:)
Hja, Lázár elvtárs, aki azt ígérte, hogy a határon megállítja az inflációt: így lett az első 10 milliárd$ adósság.
1985-ben a második 10 milliárd$.
Az 1994-es választási költségvetéssel: a harmadik 10 milliárd$.

"Ha egy nép nem ismeri saját történelmét, megérdemli, hogy újraélje azt." (idézet nemtudomkitől)

Erre jön egy Netopi nevű hozzászóló, láthatóan semmit nem ismer ebből, s ideírja a tutit: "Ma zsidó bankároknak van elzálogosítva az összes termőföld, ivovíz, út és épület."

A baj az, hogy elvileg van egy új csapat, programmal, szakértőkkel, erre az egyik főcsővezetőjük, lehetmás néven ír egy ilyen semmi posztot. Még Éheslónak is feltűnt, hogy semmiről nem szól.

Pedig olyan jó volna, ha tényleg más lenne a politika.

darkgreen 2009.11.04. 21:02:00

@Galadhriel: (folytatás)
Ezekkel a hitelekkel a nyugati világ még majdnem 20 évre konzerválta a szocialista viszonyokat. A Ragen adminisztráció pedig már tudatosan használta a gazdasági eszközöket a keleti tömb megtörésére. Azon lehet vitatkozni, hogy a Szovjetunió magától is összedőlt volna néhány évvel később, vagy sem, az viszont biztos, hogy a rendszerváltás számunkra csak a Szovjetunió nélkül volt lehetséges.

A rendszerváltáskor a nyugati hatalmak egyik központi problémája volt, hogy a közép-kelet-európai országok nehogy kihátráljanak az adósságaik mögül. Ezzel kapcsolatban nagyon sok pletyka keringett annak idején, nem lehet tudni, mi volt az igazság. Az tény, hogy Zwakkot azért hívták vissza az USA nagyköveti pozíciójából, mert tárgyalni kezdett az ország adósságainak elengedéséről az amerikai pénzügyi körökkel. Antal szerint viszont úriember kifizeti az adósságait, és inkább Zwakkot váltotta le.

Visszatérve a mai viszonyokhoz. Rengeteg lehetőség lenne a spórolásra. Az IMF nem a rongyrázó, felesleges giga beruházásokat (pl. 4-es metro) állíttatta le, nem a feketegazdaságot és nem a korrupciót kifogásolta, hanem a közösségi közlekedésbe rúgott még egyet és az amúgy is agyonadóztatott vékonyka középrétegről húzatott le mégy egy bőrt. Én nem tudom elhinni, hogy e mögött nincs hátsó szándék.

Az intézkedések lényege, hogy ne tudjon kiszélesedni és megerősödni az a középosztály, amire valódi demokrácia lenne építhető. Ez pedig két csoportnak érdeke:
1. az országot uraló gazdasági "csoportosulásoknak" (akik nyakló nélkül veszik fel a hiteleket és lopják el az óriásberuházásokon keresztül)
2. a kvázi gyarmati viszonyok fenntartásában érdekelt külföldi gazdasági köröknek.

Ez pedig nem pénzügyi kérdés! Szerintem.

darkgreen 2009.11.04. 21:08:07

@Galadhriel: Na most Te estél ugyan abba a hibába, mint én.:)

Azt megértem, hogy ezen a Ne..akármin kivagy akadva (had ne keressem vissza a nevét).

A másikban kevésbé osztom a véleményed. Ez tényleg egy kis semmi poszt, csak egy kis megemlékezés. De az LMP-nek van gazdasági programja és több nagyon jó írás jelent már meg ezekben a témákban. Ez tényleg nem az, de nem is lépett fel ilyen igénnyel. Lehet néha egy kicsit lazítani.:)

steverubellreborn 2010.01.07. 01:41:16

@netopi:
Most jobban érzed magadat,hogy zsidózhattől egyet?
Amúgy ez a poszt arról is szól,hogy a magyar rendszerváltás befejezetlen,és a változáshoz te mint állampolgár is kellesz.
süti beállítások módosítása