nov
25

A konyhapolitológia nyomorúsága

Vasárnap időközi polgármesterválasztás volt Budapest VIII. kerületében. 1990 óta ezt a posztot mindig az SZDSZ szerezte meg. A párt jelöltje és elődje lemondása óta ügyvivő polgármester legalább 5 millió forintos költségvetésű kampányával a voksok valamivel több mint 8%-át szerezte meg. Aztán meg volt ott egy új párt, amely kevesebb mint 400.000 forintból és a támogatói lelkesedéből vitte végig a kampányt: Az LMP jelöltjére, Kispál Gergelyre majdem ugyanennyien szavaztak, eredménye megközelítette a 8%-ot.

Eddig a tények. Azonban a tények nem csak makacs, de száraz dolgok is, ezért a legtöbb magyar sajtóorgánum a fentiek közlését "értelmezésként" megtoldotta egy kis sci-fivel is. A sci-fi műfaj a magyar sajtóban gyakran "politikai elemzés" címszó alatt fut, helyes fordítása "tudományos köntösbe bújtatott fantasztikum".

A "hazai bulvárpolitológia celebje" (copyright: Szürkekardigán blog), Kiszelly Zoltán MTI-nek adott és szinte mindenhol szó szerint leközölt elmefuttatása szerint "az LMP szintén nyolcszázalékos eredménye bizakodóvá teheti a pártot az egy százalék elérésére a jövő évi országgyűlési választásokon, ami már költségvetési támogatást jelent a szervezetnek".

Az ember (többek közt a Kettős Mérce szerzője is) első olvasásra azt hiszi, az illető biztos 5%-ról beszél, hiszen az ezt megelőző bekezdésben még azt fejtegeti, hogy az oszlódásnak indult SZDSZ számára a hasonló mértékű "nyolcszázalékos budapesti eredmény azt is mutatja, hogy 'éles helyzetben', egy országos választáson nem elérhetetlen az öt százalék megszerzése". A költségvetési támogatás emlegetése – azon kívül, hogy meglehetősen rosszmájú spekuláció az LMP motivációjáról – viszont egyértelművé teszi, hogy nem nyomdahibáról van szó.

Felettéb érdekes kérdés, hogy kiváló augurunk vajon milyen képletet használhatott. Az SZDSZ polgármesterjelöltje a Józsefvárosban 2006-ban ugye 50,5%-ot szerzett, most 8,15%-ot. Országos listán 2006-ban 6,5%-ot kaptak. Már azt is izgalmas lenne tudni, hogy ebből miképp jön ki az 5% feletti országos eredmény jövőre (egy egyszerű lineáris extrapoláció 1,05%-ot dobna ki). Aztán van egy másik párt, történetesen az LMP, mely 2006-ban még nem is létezett, tehát a nyóckerben nulláról jött fel 7,85%-ra. Ami megközelítőleg ugyanannyi mint az SZDSZ eredménye, bár a mi meglátásunk szerint meglehetősen más irányba mutató tendenciával. Még izgalmasabb rejtély tehát, hogy Kiszely Zoltán logikája hogyan hozhat ki az LMP esetében egy 1% körüli országos elvárást. Indoklás hiányában a gyanakvó olvasó sajnos nehezen tud más következésre jutni, minthogy szimpla részrehajlásról van szó, legyen annak bármi is a motivációja.

Hab a tortán

A fentieket persze mind letudhatnánk azzal, hogy szabad országban mindenki azt nyilatkozik, amit éppen nem szégyell. Ami viszont tényleg elgondolkodtató az az, hogy miért jelenhetett meg az ország szinte összes sajtóorgánumában egy efféle, az SZDSZ-t a parlamenti küszöb fölé fantáziáló, az LMP-t ellenben enyhén szólva dehonesztáló "elemzés", aminek a matematikai tartalmáért legkésőbb hatodik általánosból kivágnák az ember gyerekét.

Az egy dolog, kérem szépen, hogy hírforrásként csak az MTI-re futja. De tényleg muszáj minden fantazmagóriát, amit ők közzétesznek, szerkesztés nélkül leközölni? Valóban ennyire siralmas állapotban van a "negyedik hatalom"? A kérdés költői. Szegény, szegény Magyarország.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr691549788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2009.11.25. 14:22:15

Ennyire. Amúgy a cirka 8% szép eredmény, de az LMP-s elemzésből (lehetmas.hu/hirek/759) nagyvonalúan kimarad hogy szép, szép, hogy az EP-s 5,6%-ból mostanra 8% lett, csak éppen ez egyrészt nem országos, hanem nagyon is helyi minta, másrészt pedig és (ez legalább ilyen fontos), ezúttal nem volt MDF és nem volt Jobbik induló. Utóbbi szavazótáborával valószínűleg elég csekély az átfedés, de az MDF-éről ezt már távolról sem merném ilyen biztosan kijelenti.

Egy szó mint száz: van ok örömre, de a körülményeket figyelembe kell venni, és nem szabad túldimenzionálni.

netopi 2009.11.25. 16:07:27

Az LMP örülhet ha egyáltalán listát tud majd állítani. Ez ugyanis még nagyon-nagyon messze van:
lehetmas.hu/176

132k??? Az a 20k is necces volt tavasszal, sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz meg

Az SZDSZ-t amúgy meg ki nem szarja le? Hogy rohadtak volna el már régen ...

Bartoki 2009.11.25. 17:07:45

Én nem érzem cikinek vagy bajnak hogy az LMP 1% támogatottság felett már kapna költségvetési támogatást.

Végülis, ez a rendszer, mindenki másra is ez volt érvényes, már eddig is. A 2006-os választásokon pl. nem került be a MIÉP+Jobbik, de a támogatást azért megkapták. De hát ha egyszer jár... Igaz, csak most, az EP választások előtt kapták meg, mondjuk azt nem is értem hogy miért kellett az államnak 3 évig ülni a pénzen? :O

Olyan fene nagy támogatást azért ez nem jelent hogy önmagában ezért megérje politizálni, de a pártépítéshez, a jövőbeli választásokhoz ez adhat egy vékonyka, de úgy-ahogy biztos pénzügyi alapot.

Persze továbbra is az lenne a jó, ha eleve már a parlamenti bekerülésnek ilyen alacsony lenne a küszöbe, és a jelöltállítás (jobbanmondva: a bárhonnan történő, országos/megyei listára szavazás) is sokkal könnyebb lenne.

Éhesló 2009.11.30. 16:17:38

@Bartoki: Csak nem a költségvetési támogatásra fáj az a fogacska?
Na jó, persze, hogy meglesz az 1%, ennyi csalódott méregzöld szdsz-es egy buzi- vagy "legyen szabad(kötelező) a fű" bulin is összejön...:)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.11.30. 16:51:38

@netopi: "Az a 20k is necces volt tavasszal, sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz meg"
De aztán meglett, az utolsó pár napban iszonyúan felpörgött, bejött még 7-8 ezer.
Én meg vagyok győződve, hogy meg lehet csinálni. Különösen, hogy nem 132k kell, ennél kevesebb is elég a listaállításhoz (70 körül), mivel nem kell minden egyéni körzetben jelölt, hogy megyei listád legyen.

@Éhesló: minket sajnos (nem sajnos) nem támogat Putyin elvtárs, úgyhogy abból élünk, amit kiküzdünk magunknak.

Éhesló 2009.11.30. 19:00:41

@Lastres: Ezt a kövérlacis-endvaisipánkás vádat alátámaszthatnád valami forrással.
Már amennyiben komolyan gondolod és nem viccnek szántad.
Egyébként nem a jobbik hirdette, hogy tagsági támogatásból is boldogul.
Vagy eddig tartott a szlogen?

hunor76 2009.11.30. 19:43:31

@Éhesló: Ezt az LMP se állította magáról. Viszont nem is volt annyi médiafelülete az EP-választáson mint a Jobbiknak… Forrással meg nehéz lesz alátámasztani, amíg a Jobbik nem hozza nyilvánosságra az elmúlt évek költségvetéseit…

Éhesló 2009.11.30. 20:40:18

@hunor76: Ki és milyen költségvetéseket hozott nyilvánosságra a pártok közül?
(Már amennyiben az egyenlő mérce bármoitz is számítana.)

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/02/08/koszonjuk_24

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/04/07/hogy_mondod_magyarul_hogy_fandrejzing_1

Amennyiben nincsenek források, a légből kapott marhaságok alátámasztására, akkor talán én is írhatnám itt, hogy benneteket Izrael pénzel. Ez nyilvánvalóan legalább akkor marhaság, mint amit Lastres állít a jobbikról és legalább annyira alátámasztott forrással...

fh 2009.12.01. 22:23:15

@Éhesló:
hát hogy mennyire marhaság? döntsd el, a hvg-n mindenesetre olvashatsz találgatásokat: hvg.hu/itthon/20091201_moszkvaval_baratkozik_jobbik.aspx

Éhesló 2009.12.02. 15:10:31

Az idézett "forrás" a political Capital (NBH és dávid Ibolyka által finanszírozott "elemző" szervezet, melynek vezetője lemondott az UD Zrt bukta után) híresztelését hozza, szintén forrásmegjelölés nélküli spekulációra (" ...Ezt a gyanút jellegéből fakadóan nem lehet egyértelműen bizonyítani.....")
Nos ez tényleg az amit írsz: találgatás (szerintem meg marhaság).
süti beállítások módosítása