dec
09

A demokrácia ereje

Van egy miniszervezet, amely egy kicsit radikálisabban akar hasonló célokat elérni mint az LMP. Jelmondatuk, akcióik is sokkal jobban megosztják az érintetteket, annak ellenére, hogy ezek mindig békés, közösségformáló célú programok. Jellemzően azoknak szúrják a szemét a plázafoglalások, az utcai fogócskák, párnacsaták vagy a boltbalopások akiknek az antidemokratikus hatalmára/helyzetére így rávetül a fény. A rendőrök csak szimplán nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, ezért gyakran igazoltatás lesz egy-egy játék vége.

Mikulásra azt kaptuk tőlük, hogy felkerült a blogjukra az ideológiai alapot, elgondolást adó szerzőről, bizonyos Saul Alinskyről két írás, amit az ígéretek szerint továbbiak is fognak követni. A második részben jutottam el a megvilágosodáshoz. A szerző állítása szerint az első látásra esetleg demokráciaellenesnek tűnő általános tüntetéshez is az ihletet Alinsky adta. Akkor esett le, hogy ez milyen szépen rímel az őszödi beszéd alábbi három mondatára: 

Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.

Az ország miniszterelnöke itt azt mondta ki (sok egyéb fontos, de számára nagyon nem hasznos kimondanivaló mellett), hogy próbálhat a nép demokráciát játszani, de nem fogjuk figyelembe venni, mert nem tehetünk mást, baj van. Ne legyen félreértés, meggyőződésem, hogy a fenti három mondat a teljes politikai elit, sőt a magyar társadalom zömének a hozzáállását is takarja. "Minek tépjem a szám, úgysem érek el semmit egyedül. Inkább menjünk moziba, az kikapcsol." Ismerős?

Alinsky mégis képes volt kieszközölni pusztán a helyi lakosság segítségével a sokkal nagyobb beleszólást, sőt radikális változásokat. A titka az volt, hogy alulról kezdett építkezni és közösséggé szervezte az embereket. Akár az LMP. Sok korlátolt jósolja a bukásunkat, mert nincsenek milliárdjaink teljesen törvénytelenül és környezetszennyező módon kampányolni. A mi erőnk az LMP klubokban, a helyi szervezetekben van és lesz. Mi nem megmondjuk a tutit, hanem megkérdezzük és megvitatjuk. Ettől lesz részvételi a demokrácia. Az emberek ma még nem tudják mi az. Azt hiszik négyévente egy x-nél több nem jár nekik. Nem csak demokráciában élni de amúgy élni sem nagyon tanultak meg. Nem gondoskodnak magukról, mert még egy lépcsőházi izzócseréhez vagy egy homlokzatfelújítához is "föntről" várják a megoldást. Ez is az "átkos" öröksége, mint annyi más dolog, amivel (hála a rendszerváltó MDF-nek) nem néztünk szembe és a mai napig frusztrálják, igazságtalanná teszik a társadalmunkat. De ez egy másik sztori...

A mi témánk az, hogy ma Magyarországon nincs igazi demokrácia, főként nem részvételi demokrácia. Akkor lesz az, ha az emberek elkezdenek helyi közösségeket építeni, melyek a közvetlen környezetüket jobbá teszik. Az ilyen kezdeményezések sikerre vannak ítélve. Logikus a felvetés, hogy ezeknek a szerveződéseknek függetlennek kell lenniük. Pont tegnap találkoztam egy ilyen független helyi közösségi médiafelületes álommal, ami nagyon tetszik. (Abban ugye egyetértünk, hogy független médiára szükség van.) De például a fenntarthatósági célokat nem lehet megvalósítani elkötelezett kormányzat nélkül, mert egy csomó látszólag (!) ellenérdekelt csoporton és oligarcha agyán kell a szükséges intézkedéseket keresztülnyomkodni, akik csak az erőből értenek. Azt hiszem, az alapítók ennek a logikának az eredményeként indították el azt a beszélgetés-sorozatot, amely egy országot foglalkoztató kérdés köré szerveződött: vajon "Lehet más a politika?"

Száz szónak is egy a vége: Tanulj Alinskytől és használd ki a demokráciát! Szervezz egy LMP klubot a szomszédokkal a jövő hétre!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr81579857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.12.09. 10:52:38

Nagyjából egészen hasonlóan vélekedek.

A múltkor volt egy címlapos poszt, arról, hogy mit csinál rosszul(?) az LMP. Ebbe én későn futottam bele, nem is szóltam hozzá. Viszont ott majd mindenki elkövette az a hibát, hogy az egész LMP kérdést a mostani választások eredményének függvényében vizsgálta. Méghozzá úgy, ha ott küszöb alatti eredmény várható - remélem nem - akkor mint a "többi hasonló" ez is el fog majd tűnni. Szerintem az LMP-nek nem az a legfontosabb feladata, hogy a minden erejét, és lendületét a 2010-es választások alkalmával felélje, hanem ahogyan jelen posztban is olvasható, folyamatosan és kitartóan, "alulról építkezzen". Ráadásul úgy gondolom, hogy a választás egyben reklám is, tehát, az ismeretségen feltételezhetően valamelyest, vagy akár jelentősen is növelhet- Ezzel újabb érdeklődőkre tehet szert a párt. Ezek érdeklődését fenntartva pedig további előnyhöz is juthat. Alapfeltétel persze, hogy egy esetleges rossz szereplés esetén ne vonuljon ki a politikából, hulljon darabokra. Ezt én valahogy nem feltételezem, de ehhez nagyobb rálátás kellene a belső ügyekre. De a körülmények, amik az LMP megszületéséhez vezettek, se nem tűnnek el, se nem lesznek jobbak. Így a tagok munkája ugyanolyan fontos és szükséges marad, mint eddig. Így a párt léte is. Ebből én is arra következtetek, hogy a vezetés alapvetően így gondolkodik. Jól teszem?

netopi 2009.12.09. 16:12:10

"A mi erőnk az LMP klubokban, a helyi szervezetekben van és lesz"

Mondj egy olyan vidéki LMP szervezetet ami rendszeresen ötnél több embert ki tud állítani. Na igen, ez az erőtök ...
LOL

Win Elen 2009.12.09. 16:24:36

@netopi: ezzel mit akarsz mondani? Hazugság az állítás? Nem értesz vele egyet? Vagy mi? Aki vidéken nem erős(?) az rossz? Az nem lehet értékes? Írjál már valamit böfögés helyett - már bocs a szóért.

Vidéken csekély, mondhatni elhanyagolható támogatással bír a párt. De ez nem változtat semmin. Egy olyan pártnak, ami azt sugallja a választóknak, hogy lehet másképp mint ahogyan a többiek. Amelyik nem a populizmussal és az érzelmekkel folytatott veszélyes játékkal kíván tőkét kovácsolni, nyilván csak szűk körben lehet támogatottsága. Azoknál, akik nem ítéletet akarnak, hanem előbb tárgyalást...

Win Elen 2009.12.09. 16:27:33

@netopi: LOL. Ok semmi :) Mindent értek, átfutottam kommentjeidet. Te vagy a szélmalom :) /ergo én a hülye hogy leálltam hadakozni/

Rigo' 2009.12.10. 12:22:32

@netopi:
Ööö, inkább azokat a vidéki szervezeteket kellene felsorolnom, ahol ez nem így van. De ezt nem kötöm az orrodra ha nem baj, pláne, hogy január végére sokat fog változni ez a kép.
Az LMP a pártok közül egyedül vette a fáradságot, hogy valós alternatívát kínáljon a vidéken élőknek, és munkahelyteremtő intézkedéseket dolgozzon ki. Éppen ezért ahol megismerik a programunkat vidéken, ott nyert ügyünk van.

Ha nem tűnt volna fel országos párt vagyunk amely hetente több LMP klubot rendez szerte az országban. Egy évvel elkésett a hozzászólásod köbö. :-)

Win Elen:
A Választmány nevében nem nyilatkozhatok (nem is tenném), de a legutóbbi kongresszuson többször elhangzott, hogy nem tehetjük meg az országgal, hogy nem adunk egy reális politikai alternatívát nekik ekkora kiábrándultság és égbekiáltó igazságtalanságok mellett.

Win Elen 2009.12.10. 12:49:53

@Rigo': Mit kell érteni az alatt, hogy elengedhetetlen reális politikai alternatívát kínálni az állampolgároknak? Esetleg ez arra utalna, hogy elképzelhető egyfajta fellazulás a párt belső integritásában, az események kedvezőtlen alakulása esetén?

Lehet ez biztató, ösztönző megnyilvánulás, alapvető irányelv, de lehet egyfajta figyelmeztető jele is olyan belső problémát eredményező folyamatoknak, mint az ügybe vetett hit és eltökéltség csökkenése, széthúzást és általános morálromlást eredményező kétségek megjelenése.

Rigo' 2009.12.10. 13:21:44

Nem. Pusztán arról van szó, hogy nincs B terv. Mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy tavasszal meglegyen a 176 körzet zömében az indulónk. Ha ez sikerül, bekerülünk. Nem fogunk szétesni, mert sikerülni fog. Ezért indult el az egész lassan két éve.

Tudjuk, hogy kemény menet lesz és mindenki tisztában van azzal, hogy elvileg előfordulhat egy csalódást keltő eredmény, de ezen kár agyalni.

A civilként elérhető eredmények könnyű fajsúlya miatt döntött a tagság magja a pártalapítás mellett. Nincs fellazulás, sőt pont most van csak igazán egység és céltudatosság. Enélkül nem is lehetne. Nem azt számolgatjuk, hogy mennyi az esélyünk, hanem azt, hogy mennyit kell még dolgoznunk ahhoz, hogy meglegyen mint a 176 körzetben a jelöltállítás. :-)
Ilyen tökegyszerű. :-)

Szóval ne félts minket, menni fog. Pláne, ha segítesz ajánlószelvényeket előregisztrálni te is a honlapon! :-)

netopi 2009.12.10. 15:36:45

@Rigo': Akkor én kérek elnézést! Minden rendben, tovább előre a lenini úton, nehogy valami megzavarjon, mint pl ez:

Zala megye 04. számú OEVK
0
regisztráció gyűlt össze eddig

Zala megye 03. számú OEVK
0
regisztráció gyűlt össze eddig

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 06. számú OEVK
1
regisztráció gyűlt össze eddig

Somogy megye 05. számú OEVK
1
regisztráció gyűlt össze eddig

Komárom-Esztergom megye 03. számú OEVK
2
regisztráció gyűlt össze eddig

Jász-Nagykun-Szolnok megye 02. számú OEVK
1
regisztráció gyűlt össze eddig

Hajdú-Bihar megye 07. számú OEVK
1
regisztráció gyűlt össze eddig

Bács-Kiskun megye 03. számú OEVK
1
regisztráció gyűlt össze eddig

Frank'Leó 2009.12.10. 19:29:39

@Rigo': Nem akarom elrontani a választási készülődést, de elolvastam a 4K-sok céljait. Az országról, mert ők nem csak egy-egy szegénynegyedet akarnak boldogítani, ahogy Alinsky tette, hanem rögtön az országot.

Azért veszem ennyire komolyan a kedves villámtüntetők céljait, mert azt írod, hogy hasonlóak a Tieitekhez. Nos a céljaik egyik "pillére" (nem erényük a jelszószerű tömörség, de lássuk):

mivel szükség van egy olyan általános stratégiára, ami társadalmi konszenzussal hosszú távra kijelöli az ország prioritásait, és ami ennek megvalósításához a társadalomban rejlő erőforrások mozgósítására épít. Annak érdekében, hogy ezt az irányvonalat ne cibálhassák ide-oda a pártok, szükség van olyan új, az emberek által ellenőrizhető intézményekre és presztízsrétegekre, amelyek biztosítják ennek az érvényesülését.

Nem cifrázom: ez egy jakobinas terv: egy általános stratégia. Ez kétszáz éve is jól hangzott, s amikor jött egy egyszerű kérdés (a gabona és a kenyér ára), akkor a jakobinusok úgy gondolták, hogy tudják a választ, és meghatározták. Történetesen a párizsi munkások érdekében, alacsonyan. Személy szerint (és nicknevem alapján) ez nagyon szimpatikus, de erre országos lázongások és tömegterror jött.

Rigó, Te nem tűnsz egy Guillotin-mániásnak ezért megkérdem: tényleg ilyen kedves rendszert akartok?
Meghatározni az "irányvonalat, ne cibálhassák ide-oda a pártok".
Azt a kutya keservit, boldogság lesz itt, ha a mindenki belegebed is!
Tényleg? Vagy csak szimpik, meg lelkesedés.

hunor76 2009.12.10. 19:49:15

@Frank'Leó: azért a "társadalmi konszenzus" nekem nem tűnik _annyira_ jakobinus (bolsevik, stb.) megfogalmazásnak…

Frank'Leó 2009.12.10. 20:31:32

@hunor76:
És ki dönti el, hogy mi lett a társadalmi konszenzus?

Van persze ilyen. Ha már a bolsevikokat említetted: a szovjetek kongresszusán (nov. 7-én) közfelkiáltással elfogadták, hogy legyen béke (történelemkönyv: dekrétum a békéről). Ez egyértelmű igény volt - de ehhez kellett egy három éve tartó háború. (No meg lett még jónéhány évig tartó polgárháború.)

De békeidőben nem ilyen egyszerű a dolog. Próbálj például konszenzust az autópélya vagy vasút kérdésben. (Mai hír: még a kerékpársáv miatt is tiltakoznak, hadd legyen ott parkoló...)

Éhesló 2009.12.10. 21:08:52

A postban leírtak fontosak a társadalom erősítéséhez.
A baj csak azzal van, ha olyan szerveződések kerülnek elő helyi kezdeményezésként, melyek nem egyeznek a PC céljaitokkal. Az ilyenek - szemükben - nácikká alakulnak pillanatok alatt.
Ezért "erősebb" az lmp ott, ahol az szdsz volt "erős" valaha és pont ezért nincs vidéki bázisa: az elveik, ideológiájuk nincs tekintettel a vidék valóságára, az ott élők gondjaira. PC nyelvezetük, gondolkodásuk életidegen és nem érthető a vidéki emberek számára.
Ezért nem lehet más a politika ezen az úton: a PC szövegek, a magyarellenesség, többségellenesség ismerős az embereknek és (ma már)nem vevők rá semmilyen formában sem.
Az "eredményekre" kíváncsi leszek, de azt nem modhatom hogy az szdsz újjászületésének drukkolnék. Sokkal inkább szeretném, ha tovább lehetne rajta lépni és lenne értelmesebb polgári-zöld alternatíva nem internacionalista alapon is.
Még nincs.

Win Elen 2009.12.10. 23:23:39

@Éhesló: Mire vevők ma az emberek? Na ezaz.

Frank'Leó 2009.12.10. 23:53:51

@Éhesló: "Sokkal inkább szeretném, ha ... lenne értelmesebb polgári-zöld alternatíva nem internacionalista alapon is.

Merthogy a környezetszennyezés meg szokott állni az (ezeréves) államhatároknál ... :)

Surko 2009.12.11. 03:36:21

@Éhesló: Tudod mi az igazság? Az, hogy akik az LMP-ben vannak, azok kivétel nélkül túl tudtak lépni önös érdekeiken.

Legutóbb a VIII. ker-ben egy ex-fidesz szimpatizáns LMP-sel együtt gyűjtöttem kopogtatócédulát. Én - de ezt már biztosan kitaláltad - a liberális oldalról érkeztem a mozgalomba.

És tudod mit? Tök jól megértettük egymást. Őt is ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint engem. A megoldásokról, ugyan lehet, hogy eltérően vélekedünk, de nem ócsároltuk egymást, vagy a másik elképzeléseit, hanem megpróbáltuk meggyőzni egymást, felvázolni, hogy mi mit gondolunk megoldásnak.

Számomra ez a politika és nem az, hogy állandóan eszdéeszezünk, emeszpézünk, meg fideszezünk...

Az, hogy vannak ügyek, amelyekre konkrét válaszokat keresünk. Nem papagájként ismételgetünk vezérek mondanivalóit, hanem a saját gondolatainkat ütköztetjük.

Nem akarlak meggyőzni téged, mert már lemondtam rólad, de azt elmondhatom, hogy nekem nagyon hasznos részt venni az LMP működésében, személy szerint rengeteget tanultam az itteni "politizálásból".

Ma sokkal nyitottabb és befogadóbb, ha úgy tetszik toleránsabb vagyok, mint akár egy évvel ezelőtt.

És ezt sok tekintetben új LMP-s barátaimnak köszönhetem, akik még akkor is tárgyilagosan válaszolnak a felvetéseimre, amikor kezdünk eltérő álláspontot megfogalmazni. Így lesz ügy alapú politizálás az ideológiai politizálásból.

Jó lenne, ha mindenki így gondolkodna, mint az LMP közeli emberek.

Éhesló 2009.12.11. 09:22:39

@Frank'Leó: Feleslegesen forgatod ki azt amit írtam.
A környezetszennyezés kétségtelenül nem áll meg a határokon, és a szennyező helyek nemzeti hatáskörben vannak. Ezért egy önfeladó, nemzetellenes, érdekérvényesítésre képtelen politika eredményeit élvezhetjük Bősnél, a Rábán és nemsokára Szentgotthárdon is.
Ilyen értelemben használtam az "internacionalista" jelzőt, összefüggésben a kommentben megelőzően leírtakkal.

Éhesló 2009.12.11. 09:30:18

@Surko: örülök, hogy úgy érzed megfelelő társaságra leltél. Annak is örülök, hogy a "nyíltságod" és "befogadókészséged" "toleranciád" sokat fejlődött.
Igyekszek tenni azért, hogy ez a folyamat folytatódjon és konkrét ügyekben is megismerhessetek a te és eszmetársaidtól eltérő véleményeket, megközelítéseket, anélkül, hogy lemondanék rólad és róluk.

A cimkézésről és a táborokat elválasztó árkok nem holttestekkel betemetéséről értekezz azokkal a társaiddal akik itt vidáman náciznak, ha egy szabvány szdsz panel kritikája kapcsán hozzá merek szólni, vagy azokkal akik számára a cigányerőszak mindennapos megjelenése a társadalomban toleránsan elviselendő bármilyen többségi magyar "parasztnak".
Van még mit fejlődnünk azt gondolom.

Rigo' 2009.12.11. 15:29:06

@netopi: Gratula, sikerült 8 körzetet kibogarásznod a 176-ból ahol igazán csehül állunk.
Ha másik oldalról közelítem a kérdést: Egyik párt sem kezdte el összeírni még az ajánlószelvényeket, tehát sokkal jobban állunk náluk! :-) Nah erre varrjál valamit!

@Frank'Leó: Szerintem a kétfarkú kutyát a hatalomnál sokkal jobban érdekli az, hogy mekkora poént tud kitalálni legközelebb. Ha ebben a tempóban fejleszti a szervezetét 2030 körül már 1 %-on lesznek. A lényeg a közösségeken és a demokráciában való részvételen van. Ennyiben érzem közösnek az elgondolásainkat. Ha bárminemű demagógiát éreznék a 4K részéről akkor biztosan nem vennék részt az akcióikban, bármekkora élményt is jelentenek.

@Éhesló
Tegnap az allee előtt ácsingózva (ma is ott leszünk - mindjárt indulok) azon beszélgettem az egyik elvtárssal, hogy szép az LMP-s zászló és ő nem nézi a focit, de a fradit utálja és kár hogy így hasonlít rá. Mondom neki, hogy hülye vagy miért utálnád, az is csak egy csapat. Aszongya jó, de akkor legalább a jobbikosokat hadd utálja. Nem vagyunk egyformák.
Nekem semmi bajom a jobbikkal amíg nem verődik tömegbe. Én pölö (és a szervezetünk tagjainak a zöme) úgy tekint a jobbik-jelenségre, mint a beteg társadalom egy tünetére. Ha egészséges lenne a demokrácia, akkor a szélsőségek nem erősödnének meg ennyire. Ebbe ugyanúgy beletartoznak a cigányok pozitív diszkriminációjából fakadó megszaporodott bűncselekmények, mint a politikusok hiteltelenné válásából fakadó általános kiábrándultság és romló közmorál. Ha ezeket a dolgokat meggyógyítjuk, akkor a szélsőségek nem lesznek ilyen erősek és a hatalomhoz való beteges vonzódás illetve az attól való félelem nem fog kitermelni ilyen szervezeteket.
Tisztában vagyok vele, hogy most még erősebb a jobbik nálunk, mert sokan szeretnének bármi mást csak nem a jelenlegi bandát látni, de csalódnék, ha 100 %-os ismertség mellett nem előznénk be őket.
A beszélgetésünk szempontjából szinte mindegy, hogy náci e vagy sem az a párt. A lényeg az, hogy szerintem a jobbikos is ember akinek szüksége van egy közösségre és akivel esetenként nagyon jót lehet beszélgetni vagy vitázni. Nem hiszem, hogy az LMP az egyetlen üdvözítő út, de abban biztos vagyok, hogy a jobbik a tévelygőké, akik nem tudják miért és mire (lenne) jó a demokrácia.

@Surkó:
Én is bírom, ahogy a társadalmi törésvonalak újra és újra felszínre kerülnek az LMP-n belül, de mivel nem szekértáborokban gondolkozunk hanem célokban és megvalósítható ideológiákban ezek a látszat-szembenállások szinte azonnal el is olvadnak. Ezért is vagyunk MI a gyógyír a demagógiára! ;-)

Frank'Leó 2009.12.11. 19:19:30

@Rigo': Én sem tartok a kétfarkúak azonnali hatalomra jutásától. :)
Egyébként ők azonosak a négy-kásokkal vagy együttműködnek?

Rigo' 2009.12.11. 19:37:41

A kétfarkú kutya párt egyetlen ember. :-) Aki mellesleg az utóbbi időben igen aktív tagja a 4K-nak is. Ennyi.

Éljen a Júdea népe front!
Nem! Az ott ül! Mocskos köpködő!
Mi a Júdeai Nemzeti Front vagyunk! ;-)

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.12.11. 22:17:12

Always look at the bright side of life!

istvanffy 2009.12.11. 23:28:47

@Rigo': Kovács Gergő se nem aktív, se nem passzív tagja a 4K!-nak. Az Általános Tüntetést csináltuk együtt. Csak hogy ne legyenek félreértések ;)

Rigo' 2009.12.12. 00:27:59

Köszönöm a helyreigazítást!

fóti péter 2009.12.12. 05:41:34

Egy szimpatikus cikk!

A közvetlen demokrácia tényleg ez, és nem a népszavazás intézménye csupán, amivel sokszor összekeverik, (vagy megpróbálják összekeverni!) Itt Bécs mellett ahol élek, sajnos nehéz lesz LMP klubbot szervezni, mert a magyarok sürüsége ehhez kicsi, de lelkileg itt is létezik Guntramsdorfban egy LMP klub! Hajrá LMP!

Fóti Péter

Frank'Leó 2009.12.12. 14:03:20

@Éhesló: Az a korábbi kitételed (polgári-zöld alternatíva nem internacionalista alapon is) csak egy böködést ért meg. Nyilván nem azért írtál ilyen furcsát, mert nem hallottál volna, a környezetszennyezés ’határtalan’ságáról. Meg a humor sem az erős oldalad. Így most kivételesen komolyan veszem, amit írtál: „Ezért egy önfeladó, nemzetellenes, érdekérvényesítésre képtelen politika eredményeit élvezhetjük Bősnél, a Rábán és nemsokára Szentgotthárdon is.

Merthogy ez kristálytisztán mutatja, hogyan gondolkodsz/tok. Merthogy gondolkodtok, kétségtelenül.

- Legelőször is okot kerestek.
- És azt rögtön megtaláljátok. Azok, akik nemzetellenesen cselekednek (ez még nem zsidózás, ellenség-képzés, csak azok, akik rosszul, a nemzet ellenére cselekednek).
- Innen kezdve maga a téma, amiről beszélünk, az is megváltozik: Rába, Szentgotthárd. Ezeknél messze súlyosabb környezeti problémák vannak. Itt most egyetértek a ’lempésekkel: pl. a közúti közlekedés messze nagyobb gond, amit mi, közel tízmilliónyian együttesen követünk el (ebben, bocs, rossz példát mutatnak a fajtiszta gój motorosok is ...).
(Nem lényeges, de jellemző csőlátás: a Rába ügyben kormányzati noszogatásra végre megmozdultak bőr-nadrágos szomszédaink is.)

Így csúszik félre a nemzeti lendület – elfogadom: a legnagyobb jószándék és tárgyi simeretek mellett is.

(Örülnék, de nem remélem, ha/hogy erősen elgondolkodnál ezen. De nekem hasznos volt, mert ritka világos példát találtam, hogzan csúszik félra a gondolat; el is „spájzolom” más netes vitákra!)

l ember 2009.12.15. 22:38:33

OK, beszéljünk róla, hogyan képzeljük a demo-kráciát. Nekem szimpatikus a programban említésszinten benne lévő "elektronikus demokrácia", ez fontos kulcs. Szerintem kell, hogy legyen egy választókerületi honlap, rajta többek közt egy jól tematizált fórum, ahol mindenki kifejtheti álláspontját. Ez sokkal demokratikusabb, mintha csak egyének küldhetnek levelet a képviselőnek, vagy jelennek meg fogadóóráján, egyenként, avagy ráérő nyugdíjasok kis csoportjai nyilvánítanak véleményt a lakossági fórumokon. Ez túl fa-struktúrájú, hűbérúri rendszerhez hasonlatos. Egy fórum ezzel szemben erősíti a közösséget is, nyilvánvalóvá teszi, ha egy képviselő szembemegy a közakarattal (amennyiben ilyesmi egy témában kialakul), könnyű rajta helyi kezdeményezéseket szervezni, problémákat felvetni és megbeszélni, az érintettek lehető legszélesebb körű és legkönnyebb részvételével.

Mindez civil szervezetek, mozgalmak, valamint ennek a pártnak a honlapján működni látszik. Hasonló célú kezdeményezés az LMP klubhálózat, ám az ideológiához kötött. A fenti rendszert pedig a következő választás előtt már minden párt kopogtatócédula-gyűjtőitől számon lehet kérni és feltéteként szabni.
süti beállítások módosítása