dec
15

Európa utolsó diktatúrája

Bár nagy felhajtás és ünneplés nincs körülötte, de mégis mostanság érünk a rendszerváltás 20 éves jubileumához. Sajnos manapság sokan érzik úgy, hogy nincs ezen mit ünnepelnünk. Sokan vannak a csalódottak, általános a kiábrándultság. Persze nem tökéletes a rendszer, de ahogy Pelikán elvtárs mondta a Tanúban, „kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.” Még ez a „gulyásdemokrácia” is jobb, mint a szocializmus legvidámabb barakkjában élni. 

Ha ugyanis figyelmünket kivételesen nem nyugati irányba, hanem kelet felé fordítjuk, talán könnyebb átéreznünk, hogy milyen jó is nekünk, és egyúttal nosztalgiázhatunk egy jót a kádári emlékeket felidézve. Tőlünk alig 500 kilométerre észak-keletre terül el Fehéroroszország a maga 10 millió lakosával. Az ország közállapotairól sokat elárul, hogy a parlamentben minden képviselő ugyanazon pártnak a tagja… Az elnököt, Alexandr Lukasenkót pedig 2006-ban „hivatalosan” 83%-os eredménnyel választották elnökké immár harmadik alkalommal, miután két évvel korábban népszavazáson változtatták meg az alkotmányt, törölve belőle a két egymást követő terminusra vonatkozó korlátot. Hiába, ilyen egy hiteles államférfi, akinek a népszerűségét nem koptatják kétes ügyek, no meg olyan úri huncutságok, mint ellenzéki számonkérés…

A véleménynyilvánítás persze „szabad”, hiszen mindenki azt mondhat, amit szabad, azaz ami megengedett… A média száz százalékig állami ellenőrzés alatt van, nincs sem független televízió, sem rádió. A két ellenzéki hetilapot úgy lehetetlenítették el egy időben, hogy az állami nyomdavállalat nem vállalta a nyomtatását. Később a nyomtatást megoldották a határokon túl Oroszországban, ám ekkor az állami kézben lévő hírlapterjesztő hálózat jelentette, hogy nincs már hely a palettán. Akik pedig most cenzúrát kiáltanak, azoknak mondom, hogy itt kérem, csak „technikai” nehézségek adódtak…

Persze repedések az ottani rendszer talapzatán is vannak, ahogyan a ’80-as években nálunk is. Elsősorban a fiatalok követelnek maguknak több szabadságot, de az olyan szervezetek tagjait, mint az Ifjúsági Front, a Zubr (Bölény), vagy a Fiatal Demokraták, rendszeresen zaklatják, bebörtönzik, néha azonosíthatatlan személyek megverik, vagy újabban – mióta a Nyugat felemelte a hangját a politikai foglyok miatt – soron kívül behívják a seregbe. Az embernek ettől óhatatlanul is déja vu érzése lesz. A ’80-as években Deutsch Tamás, Demszky Gábor, Orbán Viktor és még sokan mások ugyanígy küzdöttek az akkori zsarnok rendszer ellen.

Lehet, hogy a mi mai rendszerünk sem tökéletes, de legalább nem kell hasonlóktól tartanunk. Mi, akik ma nem értünk egyet a fennálló renddel, békésen szervezkedhetünk és kifejthetjük nézeteinket, gondolatainkat. Miközben e sorokat írom, nem tartok attól, hogy holnap kirúgnak, bebörtönöznek, vagy behívnak a seregbe. Ez óriási különbség a 20 évvel ezelőtti rendszerhez képest!

„Azért szavazok rá, mert őt le lehet váltani”

2004-ben Ukrajnában is győzött a „Narancsos forradalom”. Azóta sokaktól hallottam, hogy nincs abban semmi köszönet, hiszen azóta a káosz az úr. Piti politikai csatározások, torzsalkodások, személyes hatalmi ambíciók küzdőtere lett az ukrán politika. Ezek a vélemények úgy állítják be az eseményeket, mintha 2004-ben semmi fontos nem történt volna. „Gengszterváltás”, mondják néha 1990-re is. 

Ezek a vélemények nem vesznek tudomást a legfontosabbról, amit egy ukrán „narancsos” barátom fejtett ki még 5 évvel ezelőtt: „nem azért szavazok Juscsenkóra, mert ő a legideálisabb, hanem azért, mert őt le lehet majd váltani.” Bizony, ez a lényeg, ez a demokrácia lényege: hogy ha akarsz, változtathatsz. Kádárt nem lehetett leváltani, ahogy Lukasenkót sem. Persze 2004 Ukrajna esetében sem váltotta be az összes rózsaszín álmot, ahogy 1990 sem a mieinket. De ahogy mi is, úgy ma már ukrán barátaim is szabadok, kifejthetik véleményüket, és bele is vetették magukat a demokrácia sűrűjébe, ami persze gyakran abban csapódik le, hogy a rivális politikusok igyekeznek lejáratni egymást. De mégis más a mostani kampány, hiszen a végén a szavazók döntenek és nem a szavazatszámlálók, és remélhetőleg most nem mérgeznek meg senkit.

Putyin Ororszországa persze más. Ott aztán nincs sárdobálás, meg idegesítő politikai adok-kapok. De vajon jobb az? A demokrácia velejárója a vita és a konfliktus. Ahol nincs vita, ott demokrácia sincs.

Csendes szolidaritás a szabadságért küzdőkkel – gyújtsunk együtt gyertyát 16-án!

Én szeretem a mai Magyarországot minden hibájával és gyengeségével együtt. Örülök annak, hogy most élek, és köszönettel tartozom mindazoknak, akik lehetővé tették 20 évvel ezelőtt a zsarnokság lebontását. 

Egyúttal erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy immáron a világ szerencsésebbik feléhez tartozva támogassam azokat a nálam szerencsétlenebbeket, akik olyan helyen élnek, ahol még ma is meg vannak fosztva az alapvető jogaiktól. Ha a saját szabadságomért szerencsére már nem kell küzdenem, akkor legalább mutassak szolidaritást azokkal, akik előtt még falak tornyosulnak. 

A Day of Solidarity with Belarus2005. szeptember 16. óta Fehéroroszországban minden hónap 16. napján 20 órakor gyertyát gyújtanak a csendes ellenállás jeléül, így kifejezve szolidaritásukat az eltűntek, a politikai foglyok és mindazok mellett, akik küzdenek a fehérorosz szabadságért és demokráciáért. 

Történt ugyanis, hogy a ezen a napon fiatalok demonstráltak a politikai okokból eltűnt személyekre emlékezve. Kezükben fényképek és zászlók. A békés tüntetőket a rendőrség megrohanta, és elvették tőlük a képeket és zászlókat. Ekkor azonban az egyik fiatal – Mikita Sasim – levette a farmerdzsekijét, és azt kezdte el lengetni zászló helyett, tiltakozásul. A rendőrök ekkor leteperték őt, és a helyszínen agyba-főbe verték. A fiatal aktivista agyrázkódással került kórházba, ám így lett a farmer az elnyomás elleni lázadás szimbóluma a fehérorosz fiatalok körében.

Ha teheted, kérlek Te is gyújts egy gyertyát december 16-án!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr191597797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2009.12.16. 16:51:03

"Lehet, hogy a mi mai rendszerünk sem tökéletes, de legalább nem kell hasonlóktól tartanunk."

Vagyonosodási vizsgálat volt már?

netopi 2009.12.16. 23:21:21

@Bartoki: Az eljárás korrektségét lehet vitatni, de én még olyannal nem találkoztam akit teljesen ártatlanul hurcoltak meg vele. Valszeg azért mert ebben az országban nincs olyan ember (de olyan vállalkozó biztosan nincs) aki ne csalna adót. Ha szerinted tévedek akkor lécci hozzál néhány példát ...

törzsmókus 2009.12.17. 12:42:22

@netopi: én hallottam. tisztességben megöregedett szülők fizetik az ötgyerekes család lakáshitelét, és az apeh rájuk szállt, mondván h tisztességesen nem lehet egy orvos / főállású anya házaspárnak ennyi pénze... politikai háttérről itt nem tudok.

netopi2 2009.12.17. 13:00:10

@törzsmókus: "mondván h tisztességesen nem lehet egy orvos / főállású anya házaspárnak ennyi pénze"

Miért, szerinted lehet? Gondolom a doktor bácsi soha egy fillér hálapénzt nem fogadott el, vagy ha mégis akkor azt becsülettel leadózta, így aztán sikerült "tisztességben megőszülnie". LOL bazdmeg. Álmodj királylány!

Bartoki 2009.12.17. 19:47:53

@netopi: "Az eljárás korrektségét lehet vitatni, de én még olyannal nem találkoztam akit teljesen ártatlanul hurcoltak meg vele. Valszeg azért mert ebben az országban nincs olyan ember (de olyan vállalkozó biztosan nincs) aki ne csalna adót."

Pont az benne a nem korrekt, hogy mivel mindenkire rá lehet verni valamit, már csak azt kell célzottan eldönteni hogy kit vizsgáljunk. :)

Na meg azért az eljárásban a fordított bizonyítási kényszer és a hasonló finomságok valóban nem túl korrektek. Még ha nem csaltál is adót, akkor is főhet a fejed mire azt bebizonyítod...

Bár, ha úgy vesszük, akkor tulajdonképpen Pelikánt is jogosan hurcolták meg, hiszen valóban feketevágást csinált. :)

Surko 2009.12.17. 21:37:37

Tegnap megtartották a soron következő Szolidaritás napját Minszkben mínusz 20 fokos hidegben:
charter97.org/en/news/2009/12/16/24654/

Ma pedig az EP is foglalkozott a fehérorosz helyzettel elítélve az ellenzéki aktivisták elrablását:
charter97.org/en/news/2009/12/17/24681/

Mi európaiak azzal tudnánk rövid távon is hozzájárulni a helyzet javulásához, ha tanulmányi ösztöndíjakat, kulturális csereprogramokat indítanánk, és eltörölnénk a vízumkötelezettséget.

Minél többen szereznek ugyanis saját tapasztalatot a demokratikus és szabad Európa működéséről, annál hamarabb mondják ki végleg, hogy "elég volt a zsarnokságból".

De sajnos ma az EU vízumpolitikája úgy működik, hogy alapból minden kelet-európait bűnözőként, vagy prostituáltként kezelnek...

Ahogy minket is sértett, amikor Kanada, vagy az USA vízumot követelt tőlünk, úgy ugyanez a hozzáállás jogosan sértheti az ukránokat, fehéroroszokat, moldávokat, oroszokat is.

Le a vízumkötelezettséggel Európában!

Rigo' 2009.12.18. 12:36:21

@Surko: Ez azért nem ilyen egyszerű, bár nagyon örülök az írásodnak. Ha nincs vízum valóban megrohanhat a fekete vendégmunkás sereg és ez bizony csúnya dolgokat szülhet mondjuk az építőiparban amit megérezhet az egész gazdaság. Ezt nálam képzettebbek már százszor és sokkal jobban leírták.

Viszont az írás másik üzenete tetszik. Nincs nálunk rendben egy csomó dolog, de a demokrácia keretei adottak és használhatjuk őket. Ez pedig nagyszerű dolog és élnünk is kell vele amíg nem lesz késő! Használni kell a demokráciát és rávenni a népeket, hogy éljenek azon jogukkal, hogy beleszólnak a közügyek folyásába, sőt bele is kell szólniuk legalább helyi szinten.

Surko 2009.12.19. 00:38:45

@Rigo': Abban egyetértünk, hogy a demokrácia csak egy lehetőség, de ha a választók nem élnek vele, akkor nem működik...

Vízumügyben viszont más állásponton vagyok. A feketemunkás invázió valójában alaptalan riogatás. Egyrészt aki munkát akart már vállalni, az így is megtalálta az utat nyugatra. (lásd, 100 ezer ukrán dolgozik pl. Portugáliában, moldávok Olaszországban)

Szerbiával szemben is vízumkötelezettség volt érvényben egészen 8 nappal ezelőttig. Kíváncsi leszek rá ,de erősen kétlem, hogy szerbek inváziója köszöntene be a vízummentességgel.

De a kelet-európai uniós csatlakozás hatására (ami messze több lehetőséget jelent, mint a szimpla vízumentesség) sem árasztotta el keleti munkaerő Nyugat-Európát. Egyedül Nagy-Britannia vonzott komolyabb keleti, lengyel és litván vendégmunkás sereget, de ezek csak pozitívan hatottak a brit gazdaságra. Szociális-kulturális feszültséget pedig egyáltalán nem okoztak. (ellentétben a nem európai bevándorlókkal)

Magyarországról sem keltek útra százezrek az eltörölt kanadai, vagy amerikai vízum hatására sem.

Surko 2009.12.19. 00:41:53

@Rigo': Azt kellene belátni, hogy a vízum kontraproduktív. Azokat ugyanis akik rossz szándékkal jönnének nem képes kiszűrni, mert ők bejutnak illegálisan, így csak azok ellen hatásos, akik civilek. Őket viszont a 35, vagy a beloruszok esetében 60 eurós tarifa és a procedúra nehézkessége sikeresen távol tartja Európától...

Pl. egy fehérorosz író Lipcsében mutatta volna be a könyvvásáron az új regényét, de nem kapott vízumot, mert szabadúszó íróként nem tudta igazolni, hogy van rendszeres jövedelme. Így a német követség munkatársai potenciális feketemunkásnak találták, és elutasították a kérelmét...

A vízumkötelezettség új vasfüggönyként ereszkedik Európa szívében a schengeni határokon.

Ez szerintem ellentétes az európai alapeszménnyel, az emberek szabad áramlásával.

A megoldás a "try and error" rendszer lenne, mint azt a kanadaiak teszik. Adjuk meg a vízummentességet, aztán ha azt tapasztaljuk, hogy tényleg beözönlenek a feketemunkások - amitől Te is tartasz - akkor állítsuk vissza. Kanada pontosan ezt tette velünk és a csehekkel.

Miért ne próbálhatnánk ki ezt mi EU tagok is a ma még unión kívüli kelet-európaiakkal?

Aztán ha nem jön be, visszaállítjuk. Veszíteni nem sokat tudunk vele...

Surko 2009.12.19. 00:47:11

A vízumügy felmerült a néhány nappal ezelőtti varsói "Go East" Keleti Partnerségi kultúra és civil társadalom konferencián is:
charter97.org/en/news/2009/12/17/24674/

Egyszerűen megalázó és kirekesztő a jelenlegi EU vízumrezsim...

netopi2 2009.12.19. 01:14:36

@Surko: "Egyszerűen megalázó és kirekesztő a jelenlegi EU vízumrezsim..."

Gondolom akkor annakidején elsőként háborodtál fel a 23milliórománozáson. Ja, hogy akkor még Gyurcsány seggét nyaltad? Én kérek elnézést.

Simán elmehetnél illusztációnak a "köpönyegforgató" és a "seggnyaló" címszavakhoz illusztrációnak ... na jóccakát.

Surko 2009.12.19. 01:36:34

@netopi2: Miután nem tartozol az ismerettségi körömbe, ezért gyanítom nem tudhatod, hogy mi volt a véleményem a "23 millió románozásról".

De ha kíváncsi vagy rá, akkor elmondhatom: ráhibáztál, tényleg felháborodtam rajta. Azért, mert szimpla hülyeség.

Legfőképpen azért, mert aki Romániából külföldre akart menni dolgozni, az egyrészt már régen megtette, másrészt azért, mert ha már kivándorol, akkor nem a lepattant Magyarországra jön, hanem a nyelvileg is rokon Olaszországba, és Spanyolországba.

Tudod (persze ezt nehéz lehet egy pártkatonának megérteni), én olyan individuum vagyok, aki nem azt fogadja el igazságként, amit a Vezér, vagy a Párt mond, hanem amit én magam igaznak gondolok.

Meg fogsz lepődni: némely kérdésben az LMP fősodortól is eltér a véleményem... Na erre varrjál gombot!

Neked is jó éjt!

netopi2 2009.12.19. 01:53:35

@Surko: "ráhibáztál, tényleg felháborodtam rajta"

De mindettől függetlenül mégis elmentél és szemrebbenés nélkül leszavaztál "EZEKRE". Mert azt ne akard bemesélni, hogy ettől megvilágosodtál ás elmentél a Fideszre, Miépre, mifaszomra szavazni, mert azt sajna nem hiszem el. A hozzászólásaid ismeretében legalábbis nem tudom elhinni. De cáfolj meg ha tévednék.

darkgreen 2009.12.19. 10:22:05

@Surko: Teljesen igazad van! A vízum a bürokrácia munkateremtő kreativitásának egyik gyöngyszeme. Az égvilágon semmi értelme.

A feketemunkát ezer más hatékony módszerrel lehetne megfékezni. Egyszerű adórendszer, fix összegű egészségügyi járulék, elektronikus fizetési módok kötelezővé tétele, munkaügyi ellenőrzések, stb. Amivel biztosan nem, az a vízum.

Surko 2009.12.19. 23:17:18

Tegnap éjjel megszűnt végre Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai számára az EU vízumkötelezettség!
index.hu/kulfold/2009/12/19/tuzijatekkal_unnepeltek_a_vizum_megszuneset/

Végre a vajdasági magyarok is könnyebben tarthatnak kapcsolatot az anyaországgal.

Ráadásul rengeteg olyan szerb fiatal van, akik még sosem jártak Nyugaton, így végre szabadon megtapasztalhatják az európai szabadság ízét.

Komoly lépés ez Szerbia és az egész Nyugat-Balkán EU integrációja szempontjából. Szintén friss hír, hogy Szerbia napokon belül benyújtja a csatlakozási kérelmét is.

Várunk rátok!

Surko 2009.12.25. 16:07:23

Franco Frattini Olaszország külügyminisztere december 9-én moszkvai útja során felvetette, hogy kezdeményezni fogja, hogy az EU 2010-ben szüntesse meg a vízumkötelezettséget Oroszországgal szemben.

Reményei szerint a Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi, hogy a kérdésről többségi támogatással döntsenek, azaz ne legyen szükség minden tagállam egyetértésére.

www.turkishweekly.net/news/93676/italy-may-propose-visa-free-eu-travel-for-russia-in-2010.html
www.barentsobserver.com/experts-see-no-quick-introduction-of-visa-free-travel.4664242-116320.html

Vajon mi Magyarország álláspontja vízumügyben?

Csak azért, mert Észtországnak már van. Ők a Keleti Partnerség tagállamait részesítenék előnyben. Pl. Ukrajnát és Belaruszt.
charter97.org/en/news/2009/12/22/24822/

Magyarország nem szeretné vízummentessé tenni a kárpátaljaiak európai beutazását?
süti beállítások módosítása