feb
16

Közösségeim

Réges-régen barlangásztam, az volt az igazi. Sárban-vízben, mélységek fölött, néha egymásra bízva akár az életünket. Az volt életem első igazi közössége, nagyon sokat tanultam, magamról meg az emberekről, már csak azért is, mert nagyon sokfélék voltunk, segédmunkástól professzorig. Gyerekeim lettek, nem járok már barlangokba, van, akivel már évek óta nem találkoztam, de ha nagy bajban lennék, biztos őket hívnám.
Járok tornázni, egy anyuka tartja, anyukáknak, lehet vinni a kölköket is, játszanak, amíg mi ugrálunk. Pletykálunk, szoptatási és altatási kérdéseket vitatunk meg, kinőtt gyerekruhákat cserélünk egymás között. Jó csapat. Néha vigyázunk egymás gyerekeire is, egyszóval számíthatunk a többiekre.


Fiam elsős, az iskoláját pár család alapította, most már majd' 100 gyerek (és családjaik) tartoznak a közösséghez. Vannak közös programok, kirándulástól bálig, istentisztelettől futóversenyig. Vannak reformátusok, katolikusok, meg olyanok is, akik még nem döntötték el. Kell tenni is néha ezt-azt: kertrendezés, takarítás, teafőzés, mikor mi. Igazi csoda ez az iskola. Ha egy családba új jövevény érkezik, a közelebb állók megszervezik a komatálat: egy-két hétig ebédet visznek az egész családnak, hogy megkönnyítsék anyuka életét. Most összevissza, több helyszínen tanulnak az osztályok – de nemsokára elkészül az épületünk, adományokból, hitelből, a családok hozzájárulásából és kétkezi munkájából. Nemrég sódert lapátoltam a református pappal, az igazgatóval és egy közeli város polgármesterével (no és sok más szülővel) együtt. Ma, Magyarországon, van ilyen.
Biztos vagyok benne, hogy nem csak ez, hanem még sok más működő közösség létezik. Népdalkör, kertészklub, sportegyesület. Ha emberek összefognak, jó célokért, majdhogynem csodákra képesek. Meg kell dolgozni érte, hogy egy jó közösség része légy (néha még lapátolni is kell), de megéri, mert olyat ad, amit nem szerezhetsz meg máshogy. Hiszek abban, hogy ezeken a kis közösségeken is múlik – sőt, leginkább rajtuk múlik –, hogy más legyen az ország, hogy jobb legyen.


Hogy jön ez ide? Valahol az LMP is egy ilyen közösség. Kicsit kaotikus, kicsit könnyed, kicsit nem e világból való. Befogadó, hamar otthonra lelni benne. Aztán hamar össze lehet balhézni, és gyorsan kibékülni. Nem maradhat ez így, egyszer rendes párttá kell válni, de a mostani helyzetnek is van varázsa. Fura közösség ez, van akivel élőben még nem is nagyon találkoztam, de online egészen az életem része lett. Mások mindennap együtt kocsmáznak, és már több komplett kormányprogramot vetettek a söralátétre. Amikor szórólapozva, kopogtatva a hóban talpalok, és ronggyá ázik a cipőm, a zoknim, tudom, az ország másik felében van, akinek ugyanezért, ugyanígy fázik a lába. És hátha a végén még mi is csodát teszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr301761360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az évek meg a rutin 2010.02.16. 15:08:51

"És hátha a végén még mi is csodát teszünk." Úgy legyen. Csak nehogy úgy járjunk, mint az egyszeri LMP-s, akinek összejött a 750 és az egészet rutinból kidobta a szelektívbe.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.16. 17:13:34

Barlangászni csak egyszer voltam, de az tényleg elég jó dolog, mászni, úszni és a végén kijönni talpig mocskosan, de kinnt vár a váltóruha és a környék tele van olcsó kocsmákkal, nagyon király volt.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.02.18. 09:07:14

Ezekben hiszek én is, hajrá! Egy országot megváltoztatni egyikünknek sem lehet, de téglát téglára rakva iskolát építeni, vagy kesztyűt ragadva a mellettünk lévő patakot kiganéjozni, azt már inkább. És akkor darabról darabra Magyarországon jobb lesz élni.
Hazafiságom három pilléra, egy bölcs kollégám után:
- ne szemetelj!
- fizess adót!
- ne vezess buszsávban!
... és a haza fényre derül.
Emellett persze a nagy dolgokra is figyelő szemekkel kell vigyázni, hiszen az én, te és ő fizetésének több mint felét központilag újraosztják, minden vásárlásod negyedét újraosztják, az autód lámpája, a házad formája, a gyereked iskolai ideje, a házasságod elismerése mind-mind államilag szabályozott, máspedig amíg az állam és helyi helytartói elvonó-újraosztóként és szabályozóként ilyen erősen jelen vannak, addig nem mindegy, hogy ez milyen értékek mentén és hogyan teszik.
Hajrá!

sztd 2010.02.18. 10:28:50

Ez egy kicsit off lesz, de talán elnézitek nekem.
Nekem is van közösségem, és kaptam egy linket.
Tegnap volt hamvazószerda, így most már nagyböjt van. A felajánlás pedig:
www.zarandok.hu/?m_id=45&m_op=view&id=6395&sessid=KjY1MjQ0OTYxMTI2NTk2MzY0ODU2NTEyNDU0

lasponya 2010.02.18. 22:09:00

@lostrider: Természetesen Hajrá.Személyesen nagyon örülök,ha egy jól működő civil szerveződésről olvashatok.
Sok ilyen legyen.De igencsak hiányolom a szerzőtől,hogy egy
szót sem szól arról,hogyan alakult ki ez a közösség,megszállta őket a Szentlélek,vagy esetleg néhány
elszánt tag hosszú és keserves munkájának eredménye.Netán a
szerző is közöttük volt,még jobban érdekelne a tapasztalata
Ha de a főkérdés:a haza fényre derül,a bőlcs kollégád után,
-ne szemetelj,OKÉ
-fizess adót:hát ki az aki Mo.-nem fizet adót.A legfeketébb
segédmunkás (nem bőrszín szerint) is fizet legalább ÁFadót
Nem beszélve a hihetetlenül kifejlesztett ellenőrző és bün-
tetőjoggal bíró szervezetekről,akiknek a munkatársai ha nem
találnak hibát,akkor nem értenek a szakmájukhoz,és velük
szemben tehetetlen vagy.Van sapkája,nincs sapkája.
-A buszsávba a közlekedők elenyésző része pofátlankodik be.
Hiányuktól nem lenne sokkal fényesebb a reggel.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.02.19. 13:53:22

@lasponya: Melyik közösségre gondolsz? Az LMP-nek én konkrétan csak fél éve vagyok tagja, és nem is a központban, hanem egy vidéki körzetben. Így hiteles beszámolót csak erről tudok adni - itt néhány elszánt tag keserves munkájáról van szó.
Ami pl. az iskolát illeti - hát itt nem kizárt a Szentlélek közreműködése sem, de szintén néhány elszánt szülő emberfeletti erőfeszítése, sokak odaadó munkája és mások többé-kevésbé erős elkötelezettsége mozgatja a dolgokat.
Én olyan közösséget még nem láttam, ahol maguktól mennének az ügyek :)
Meg olyat sem, ahol ne lennének konfliktusok, de nem mindegy, hogy megoldásra törekszünk, vagy egy jó kis balhéra inkább.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.20. 00:28:09

"Valahol az LMP is egy ilyen közösség. Kicsit kaotikus, kicsit könnyed, kicsit nem e világból való. Befogadó, hamar otthonra lelni benne."

Tehát nem párt, nem politikai érdekképviseletre vállalkozó társaság, amiben a tagok a politikai értékrendjük vagy érdekeik alapján vesznek részt politikai tevékenységükkel, illetve annak erejéig, hanem közösség, befogadó közösség, otthonra lelnek benne és kicsit nem e világból való. Vagyis ez kb. egy szekta. Rossz hírem van: a választó nem azt várja egy párttól, hogy az tagjait melengető kuckó legyen, hanem azt, hogy az ő érdekeit a parlamentben hatásosan képviselje és az ország ügyeit szakértő módon intézze. (Volt már példa szektaszerű, belterjes, nem evilági parlamenti pártra, de inkább nem mondom a nevét, mert az elempések allergiásak rá, amikor velük hozzák hírbe őket.)

"Nem maradhat ez így, egyszer rendes párttá kell válni"

Javaslatom: minél előbb!

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.02.20. 12:56:07

@dzsucseharcos: Az a nagy helyzet, hogy ez a poszt természetesen alkalmatlan arra, hogy bemutassa az LMP-t a maga teljességében. Ez a komment meg alkalmatlan lesz arra, hogy felsorolja az LMP szakértőit, meg azt a sok munkát, ami éppúgy zajlik itt, mint más pártokban.
Talán szektás a "nem evilából való", de én ezt gondolom, mert olyan emberekkel találkozom az LMP-ben, akik szerint a cél nem szentesíti az eszközt, és ez a hozzáállás már egyáltalán nem jellemző ma Magyarországon, és most nem is csak a politikára gondolok.
És a tagok természetesen értékrendjük alapján vesznek részt benne, aki máshogy gondolkodik, és csak utóbb jön rá, hogy elveit nem tudja összeegyeztetni az LMP-vel, az elmegy.
Azt, hogy párttá kellene válni, azt én főleg az operatív irányításra értem. És azt gondolom, ha tényleg jól működő szervezet lesz az LMP, akkor annak egy része, amiről fent elmélkedtem, óhatatlanul elvész majd. Ez a dolgok rendje, de most nagyrészt igenis a közösségérzés az, ami mozgatja a párttagokat és a szimpatizánsokat, mert ez az, amink van.

sztd 2010.02.20. 16:42:20

@dzsucseharcos: Az elmúlt hónapokban aktívabban, korábban pedig kevésbé aktívan figyeltem az LMP tevékenységét. Sajnos az utóbbi időszakban rá kellett jönnöm, hogy nem az (vagy még nam az (?)), amit keresek. Ezúttal azonban (bár kéretlenül, de) meg szeretném védeni a posztot.

Közösség nem csak olyan lehet, amelyik mindenféle embert befogad, hanem vannak profil típusú (pl. értékrend alapú, vagy barlangász) közösségek is.
Ha szekta, akkor emlékeztetnélek rá, hogy a kereszténység is egy zsidó szektaként indult, utána pedig több mint ezer évig döntően meghatározta Európa történetét. Szóval a szektás mivolt önmagában(!) nem lehet probléma.
Ha nem teljesen evilágból való... én azt sem látom feltétlenül problémának. Ez a világ sajnos egyre gyorsuló iramban halad a saját pusztítása felé, így meglátásom szerint mindenkinek, és minden csoportnak, amely pusztán (akármiért) túl akar élni, kicsit ki kell magát ebből a világból vonni.

Azt pedig, hogy a választók mit várnak egy párttól... úgy gondolom többségben maguk sem tudják.

u.i.: minden kötözködés elkerülése végett, én sem fejtettem ki a gondolataimat. ;)

Galadhriel 2010.02.20. 18:42:44

Kedves dzsucseharcos,

éles elmével vitázol, bár kicsit sematikusan.

Ha a politikából indulsz ki, akkor igazad van, egy párt az „amiben a tagok a politikai értékrendjük vagy érdekeik alapján vesznek részt politikai tevékenységükkel”. És kívülről nézve „a választó azt várja egy párttól, hogy ... az ő érdekeit a parlamentben hatásosan képviselje”.

De egy párt nemcsak politiki gépezet, hanem működő organizmus (ha már zöld párt, akkor használjuk ezt a biológiai szót). Ez onnan is látszik, hogy nem elég, ha csak hozzáértő politikusok alkotják a pártot, mert akkor nincs, aki gyűjtse a kopogtatókat.

Surko 2010.02.21. 11:31:55

@sztd: "Sajnos az utóbbi időszakban rá kellett jönnöm, hogy nem az (vagy még nam az (?)), amit keresek. Ezúttal azonban (bár kéretlenül, de) meg szeretném védeni a posztot."

Én is pont így érzek.

Ez eddig elcsüggesztett, mert arra gondoltam, hogy csak nem az igazi, de most már inkább a dolog jó oldalát látom, hogy magában hordozza a változás lehetőségét.

Az LMP egy klassz ígéret, és éppen attól klassz, amit óvadóc ír a posztban. Hogy hús-vér emberek, egy igazi közösség működteti.

Aztán, hogy mi lesz majd akkor, amikor "igazi párttá válik", az nagy kérdés.

Épp ezért kell kihasználni ezeket a napokat, ameddig még mindent körüleng az ártatlanság, és minden párttag és pártközeli szimpatizáns azt érzi, hogy részese lehet valami nagy közös dolognak.

Ez a mi generációnk kvázi-rendszerváltása. :))

Büszkék lehetünk rá!

Surko 2010.02.21. 11:33:52

@Galadhriel: "De egy párt nemcsak politiki gépezet, hanem működő organizmus (ha már zöld párt, akkor használjuk ezt a biológiai szót). Ez onnan is látszik, hogy nem elég, ha csak hozzáértő politikusok alkotják a pártot, mert akkor nincs, aki gyűjtse a kopogtatókat."

100% egyetértek.

Egy párt attól lesz igazán erős, ha van mögötte egy elkötelezett és elszánt támogatói bázis. Ez az LMP-ben megvan. Sőt, kifejezetten erős az elhivatottság.

senkifalvi 2010.02.21. 17:21:33

@sztd: én azt várom el tőlük,hogy megakadályozzák a király megkoronázását.Nem ők kerestek engem-én már 60 felé járok-hanem én kerestem olyan formációt,akiknek fontos,hogy 50 év múlva a víz esetleg aranyáron megy,s ezeket a dolgokat más szemüvegen keresztül nézik,mint a jelenlegi pártok.Az pedig számomra igen jelentős momentum,hogy nem szélsőségesek.Figyelem a tevékenységet naponta a neten-aktívak,s bizony van olyan réteg,akit elérnek.Ha az LMP rákerül a szavazólapra-és rákerül-akkor be is jut.
Senki nem politikusként kezdi,aki pedig úgy,az erősíti a szabályt...

Éhesló 2010.02.21. 19:19:03

@senkifalvi: 1-5%-al nem akadályoz meg semmit egy poszt szdsz párt. Legfeljebb az alkotmányozáshoz kell a jobbik is.
Ez pedig sem buktor, sem a poszt szdsz=lmp, sem az mszp számára nem jelentene sok jót.

Ezért lenne okosabb dolog gondolkodni, mielőtt szdsz-es elvakultásggal olyasmivel vádolnátok egy nemzeti jelmezbe öltöztetett neoliberális és européer pártot, amit itt (is) a lekicsinylő, gúnyos jelzőitek mögé gondoltok az elmúlt 8 év után...

lasponya 2010.02.21. 19:22:29

@Surko:Egy elkötelezett és elszánt támogatói bázis.Ezt honnan veszed,vagy mi alapján állítod.Az LMP szimpatizánsai rendkivül heterogén csoport,akik a más,már
leszerepelt pártok szavazóiból kerültek ki.De ezek nem azért csatlakoztak a LMP-hez mert tetszett a zöld program,
hanem a más pártok elleni tiltakozásul.Volt már ilyen,a MSZP is igy nyert 4 évvel ezelőtt.A választóvíz a választási program megjelenése lehetne,majd akkor kiderül
hogy hányan vagyunk.A kiszivárogtatott korrupció elleni harc,és az ezer sebtől vérző zöld program nem tudom hogyan
gyarapítja a támogatók számát.
De azért hajrá LMP.

pgeri 2010.02.21. 22:57:21

Én meg réges-régen hegyet másztam, az volt az igazi. De azért az LMP sem rossz időtöltés. :-)

Abban igaza van itt többeknek szerintem is, hogy egyelőre az LMP inkább egy tanulófélben lévő, lelkes, amatőr csapat, akár egy hatalmas civil szervezet. Ennek minden bájával és bajával.

De pont ezért alkalmas arra, hogy 2014-re akár nagyon komoly tényezővé váljon. Persze addig hosszú még az út, és talán az út része lesz a posztban leírt civil báj elvesztése is.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.03.01. 17:13:45

@lasponya: Nem szó szerint értettem. Három fontos elvet soroltam fel - szimbólumok, stb. Alapvetően ebből valóban az adózás szokta "kiverni a biztosítékot", ilyen-olyan mértékben mindegyikünk fizet, és mindegyikünk valamilyen mértékban adót csal. Egyetértek: rossz a szabályrendszer, de erre nem lehet az a válasz, hogy akkor kikerülöm... Mindenkinek van felmentése, hogy miért teszi. Mindenki azt gondolja, hogy másoknak kéne nagyobb mértékben a közös kasszához hozzájárulni. Számomra az fizess adót-elv ennek az ellenkezője. (Nyilván ez nem jogszabályi szöveg, ahol egy pontos személyi és tárgyi hatályt kell meghatározni.)
A buszsáv számomra annak a megtestesítője, amikor valakik úgy érzik, hogy rájuk nem vonatkozik a közösségi normarendszer. Önmagában olyan potyautasok, akiktől a közösségnek lényegesen nem lesz rosszabb, de sokan gondolják így, akkor a buszsáv is tömve lesz. Ha általánosabban akarod:
- ne tedd tönkre a környezeted, légy fenntartható, stb.
- járulj hozzá a közösségi terhekhez, legyél szolidáris a többiekkel, stb.
- ne légy potyautas, tartsd be a szabályokat, stb.
Az én személyes élményem az, hogy a civil közösségeknek mindig volt egy lelkes, sokat feláldozó magja, ez néha egy ember, néha többek, akik motorként vitték a közösséget. Máshogy ez nem megy. Ha viszont sínen van, akkor hihetetlen sokat ad vissza nekik is, nekik a legfontosabb, és generációról generációra átörökíthető, mindig meglesznek a "motor-emberek".
Nyilván az LMP-nek is, mint minden közösségnek, megvannak ezek a központi emberei. Nekem is nagyon vegyes érzéseim vannak, mert ... Ezt máshol már leírtam, hogy miben és hogyan megy rossz vágányon ez a közösség, nyilván vannak személyes ismerettségeim is, amelyek vagy pozitívan, de helyenként negatívan befolyásolnak, stb. Szóval, mindentől függetlenül hajrá: a politikában nem neked megfelelőt választod, hanem a rendelkezésre álló lehetőségek közül a számodra még elfogadhatót. Jó lenne, ha az LMP mint lehetőség megjelenne...
süti beállítások módosítása