már
04

Most legyenek etnikai kisebbségek, vagy ne?

Hallatlan dolog történt a minap Szlovákiában. A parlament elfogadta a „hazafiassági törvényt”, ami lényegében a nemzeti jelképek kötelező imádatát erősíti az állam összes polgára számára. Noha ilyen törvények teljesen háborítatlanul születnek és vannak érvényben a fejlett világban is – esetleg enyhébb változatokban –, hiszen a nemzeti jelképek tiszteletét normális jelenségnek tartjuk, joggal vagyunk mi magyarok érzékenyek az ilyesmire, és joggal háborodunk fel.


Rettentően előremutató és a hazafiasságot növelő dolog lehet egy szlovákiai magyar számára a szolvák himuszt énekelni minden tanítási hét elején, vagy éjjel-nappal bámulni a kötelezően kirakott szlovák állami jelképeket. Be kell, hogy valljam, én ebben a helyzetben napról napra csak egyre gyűlöletesebbnek találnám ezeket. De hogy közelebbről elemezni tudjuk a felháborodásunkat, végezzünk egy gondolatkísérletet! Mi lenne, ha a magyar törvényhozás döntene úgy, hogy magyar nemzeti jelképekkel kell kidekorálni minden tantermet, és minden oktatási hét elején a magyar himnuszt kell énekelni? Hát, azok, akik idehaza joggal felháborodtak a szlovák példán, nagy részben semmi kivetnivalót nem találnának ezen. Sőt, örülnének. Pedig hiába van nálunk – az ismert sajnálatos történelmi okokból kifolyólag – sokkal kevesebb nemzetiségi, nekik ez pont ugyanolyan rossz lenne, mint a határon túli magyaroknak.


Nyilvánvaló, hogy itt is egy olyan frusztrált helyzet alakult ki, ahol végre meg kellene haladni az ellentéteket, és valami nagyon új megközelítésben kell kezelni a problémát. Látszik, hogy mindkét félnek igaza van, de igazából egyiknek sem (a sehol sem helyes szélsőséges megnyilvánulásoktól, amelyek mostanában Szlovákiában a kormányzat szintjét is elérték és az idézetthez hasonló szabályok buzgó gyártásában is testet öltenek, tekintsünk el, azokban senkinek sincs igaza). Ahelyett, hogy folytatnánk az adok-kapok politikáját, ki kell lépni az ördögi körből.


Erről írtam régebben, amikor azt javasoltam, hogy az EU-n belül gyengítsük a nemzetállamot és erősítsük a nemzetet. Mert olyan megoldást kell találni, ami innen és onnan nézve is kielégítő, amiben szinte mindegy, hogy ki melyik oldalára születik a piros vonalnak, ugyanúgy teljességben megélhesse etnikai hovatartozását. Mitől szlovákabb valaki, mert egy mesterségesen meghúzott vonal északi oldalán él? Mitől magyarabb valaki, mert délen? Ugyanolyan intenzitással kellene tudnia hozzáférni a saját kultúrájához minden szlováknak és minden magyarnak a határ mindkét oldalán.


Ha nem így lesz, maradnak az etnikai tisztogatás puha formái, amelyek onnan kezdve, hogy magyarként magyar többségű területen sem hagyják, hogy az anyanyelveden elboldogulj a hivatalokban és a boltban, vagy hogy nincs Mérges pókok támadása 12. magyarul a tévében, egészen odáig tart, hogy elkezdenek büntetni azért, ha magyarul beszélsz. Végül majd a nagy adok-kapok végén csak-csak beolvad minden kisebbség az „uralkodó” nemzetbe. Az eszközök erősségén már csak a beolvadás sebessége múlik, és a végén mindenki ülhet a saját, homogén szószában.
Jó lenne így folytatni? Vagy legyen más?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr921809156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.03.04. 18:01:42

A probléma a következő:

1. a magyar külpolitika elképzelése az volt, hogy kétoldalú szerződéseket kötnek a szomszédokkal, mi azt vártuk el, hogy a határon túli magyaroknak garantálják a kisebbségi jogokat, cserébe mi nem fogunk sírni Trianonért, nem akarunk határmódosítást stb.

2. a szlovák belpolitika (Fico vs. Slota) ezt a dílt megszegte, azaz ez a külpolitika csődöt mondott

9mmPara 2010.03.04. 21:51:36

Én komolyan rühelleném, ha a magyar himnuszt minden héten énekelni kellene. Közel s távol nincs még egy ilyen depressziós nóta. A közoktatásunk egyébként is pocsék állapotban van, más se hiányozna, hogy még sulykolják is a mentális nyomort.
Jól sejtem, hogy a tótok himnusza más jellegű?

@meta_: ha tényleg ez a magyar külpolitika kiindulópontja, akkor nem csoda, hogy rendszeresen föltörlik velünk a padlót. Ki az a hülye, aki komolyan elhiszi nekünk, hogy erőszakos határmódosításra hajlandók és főleg, hogy képesek vagyunk? Magyarul azt ajánlottunk volna, hogy nem teszünk meg valamit, amit egyébként se tennénk.

9mmPara 2010.03.04. 21:57:16

@hulyeinformatikus: Köszönöm kérdésed, viszonylag jó egészségben vagyok. Van konkrét problémád a hozzászólásommal?

Bartoki 2010.03.04. 23:52:44

@9mmPara: Jól sejtem, hogy a tótok himnusza más jellegű?"

Nemtom, nekem a miénk jobban tetszik. :)

De nem vitatom el tőlük az övékét, meg leszólni sem érdemes, mert nekik meg gondolom az övék a kedves.

Igaz, a hetente kötelező énekeltetését én sem erőltetném.

A nemzeti (inkább állami) szimbólumok egy része nálunk is kinn van, nem? Államfő, címer... Na jó, a zászló talán nem.

Sajnos az egy valós probléma hogy az ottani magyarok (velem együtt) sem az alkotmány szerint, sem érzelmi elköteleződésükben sem igazán számítanak államalkotó nemzetnek. :(

Így, ilyen helyzetben ez a kötelező himnusz tényleg visszás, mindkét félnek.

Bartoki 2010.03.05. 00:05:29

@9mmPara: "Jól sejtem, hogy a tótok himnusza más jellegű?"

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szlovákia_himnusza

Bármit is gondolsz erről, érdemes óvatos formába csomagolni. Könnyű ezzel embereket megsérteni, talán érthető.

Egyébként nem szeretik ha tótoknak hívják őket.
Csúfolásnak számít a "drótos tót" vagy a "tutajos".

Nem mondom hogy ne használd ezt a szót, de tudjál róla... Nehéz a szomszéddal bármire is jutni ha előtte jól felhúzzuk egy ilyen felesleges dologgal. Az ilyesmi általában a normálisan gondolkodó embereket is felbőszíti.

"Ki az a hülye, aki komolyan elhiszi nekünk, hogy erőszakos határmódosításra hajlandók és főleg, hogy képesek vagyunk? Magyarul azt ajánlottunk volna, hogy nem teszünk meg valamit, amit egyébként se tennénk."

1) Sose lehet azt tudni...
2) Tényleg az volt a cél, hogy olyanról mondjunk le, ami már úgyis veszett ügy (az akkori kormány szerint), tehát "ingyen van"
3) Azt ajánlottuk, hogy jogilag is belenyugszunk. Ez azért nem volt teljesen biztos.

kerekecske-dombocska 2010.03.05. 00:07:21

A fejlett világot még nem értük utól, Európa szinten sem...
en.wikipedia.org/wiki/United_States_Flag_Code

A nemzet erősítése nemzetállamiság nélkül első olvasásra jó ötlet, félő az EU alkotóinak a maguk házatáján is lett volna mit keresni és inkább elsiklottak a téma felett, a tízeket sem véletlen léptették be egyszerre, nehogy egymás ellen szavazzunk később.

flimo13 2010.03.05. 07:17:28

@9mmPara: a képesség meglett volna, főleg Szlovákiával szemben a kilencvenes évek elején. Akkor kb Meciar testőrsége volt az ország egyetlen fegyveres ereje.

hulyeinformatikus 2010.03.05. 09:14:37

@flimo13: Románia, Ukrajna, Szerbia, Ausztria, Horvátország pedig nyilván malmozott volna közben.

hulyeinformatikus 2010.03.05. 09:18:29

@Bartoki: "A nemzeti (inkább állami) szimbólumok egy része nálunk is kinn van, nem? Államfő, címer... Na jó, a zászló talán nem."

Zászlónak kint kell lennie minden közoktatási intézményen.
Államfőnek talán a Rákosi rendszerben kellett. :-)

flimo13 2010.03.05. 10:59:33

@hulyeinformatikus: Ettől még a szlovákok fostak tőlünk. A szerbek és a horvátok ugyanis épp egymással malmoztak, hasonló okból, és senkinek nem akaródzott beavatkozni.

Bartoki 2010.03.05. 11:55:09

@flimo13: "a képesség meglett volna, főleg Szlovákiával szemben a kilencvenes évek elején. Akkor kb Meciar testőrsége volt az ország egyetlen fegyveres ereje."

... ha leszámítjuk a 25-40e fős sorozott néphadsereget ami kb. ugyanolyan erős vagy gyenge volt mint bármelyik varsói szerződéses országban.

A bátyám ráadásul akkor volt katona... ha azt mondom hogy "nem örültünk volna" egy háborúnak, akkor még vissza is fogtam magam...

Szerinted kit küldtek volna az első sorba, ágyútölteléknek?

"A szerbek és a horvátok ugyanis épp egymással malmoztak, hasonló okból, és senkinek nem akaródzott beavatkozni."

Oszt ők is ugye milyen jól jöttek ki a háborúból?

hulyeinformatikus 2010.03.05. 12:19:52

@flimo13: Gondolod, hogy a Románok vagy Osztrákok, Ukránok visszautasítottak volna egy kis magyar földet, ha tálcán adják át nekik?

NATO-val pedig nyilván megdumáltad volna, hogy hagyjanak minket kalandozni egy kicsit, de a Szerbeket azért bombázgassák, mert, ha nem teszik most minden bizonnyal cirill betűkkel értekezünk.

Bartoki 2010.03.05. 13:08:37

@hulyeinformatikus: "Államfőnek talán a Rákosi rendszerben kellett. :-)"

Sorry, ezt nem tudtam.
Én még egy másik országban jártam iskolába...

Eléggé örültünk amikor Husákot (a Csehszlovák Kádár) egyszercsak kicserélték Havelre. :) Igaz, őt közfelkiáltással választották meg, szóval akkor még nagy volt az új rendszer iránti lelkesedés.

Persze az új szlovákiai rendelkezéseket én sem tartom jónak. Sok európai ország (F, D) valóban a nemzetállamból nőtte ki magát olyannak amilyen most, de Szlovákiában, 15-20% nemzeti kisebbséggel ez nehezen fog menni. Erős asszimilációval is legalább 3-4 generáció mire a "tiszta nemzet" megvalósulhat, addig a 60-80 évig nem is akarnak semmit sem előre lépni? :O

Finnország, Svédország fel tudott fejlődni a nemzetállami stáció nélkül is, és a multikulti Anglia vagy a föderációs Svájc is egész jól elmuzsikál (Belgiumot direkt nem említem, mert az nem annyira :).

Szóval lenne itt lehetőség ilyen szembenállás nélkül is boldogulni... :(

Éhesló 2010.03.06. 08:31:36

Érdekelne az lmp (nemlétező?) nemzetstratégiája.
Esetleg az a nemzetstratégia, hogy nem kell nemzet?
Komolyan?

Nyár 2010.03.06. 09:43:51

Hátha ez is érdekel valakit itt az LMP blogján:
INFORMÁCIÓ: www.valasztas.hu/pv10vt/j24p.jsp?JLCS=25

Már 9 jelölt INDULHAT státuszban, 1 jelölt döntésre vár. Nézzétek meg! Hajrá LMP! Segítsen mindenki! Finisben eddig is jók voltunk!
A többi jelöltnek is ezalatt a két hét alatt 50-100 max 150 hiányzik már csak.

flimo13 2010.03.06. 11:18:31

@hulyeinformatikus: nézd át kicsit a történelemkönyvet.

9mmPara 2010.03.06. 20:07:55

@Bartoki: "Egyébként nem szeretik ha tótoknak hívják őket.
Csúfolásnak számít a "drótos tót" vagy a "tutajos"."

Bocs, ezt nem tudtam. Számomra a "tót" épphogy kedveskedő jelentéssel bírt, ellentétben a rideghivatalos "szlovák"-kal, amit egy csomóan összekevernek a szlovénnal.
A drótos tót, mint egy kihalt, de anno rendkívül fontos vándormesterség művelője, szintén pozitív. Amatőr szinten művelek néhány népi mesterséget, de ezzel meg se próbálkoznék.
A tót tutajosok, az meg éppen egyik, gyerekkori kedvenc regényem főhősei voltak. Mit összeálmodoztam róla, hogy ha nagy leszek, nyomok egy tutajtúrát. A környéki öntözőcsatornákon száguldoztam is egy traktorból kioperált tankon.

bozon 2010.03.07. 00:14:22

@Éhesló:
"Érdekelne az lmp (nemlétező?) nemzetstratégiája.
Esetleg az a nemzetstratégia, hogy nem kell nemzet?
Komolyan?"
Pont az ellenkezőjéről írtam! Sokkal erősebb kell, hogy legyen a nemzet a mainál, olyannyira erős, hogy ne lehessen mindenféle állampolgárságokkal és térképre rajzolt vonalakkal elnyomni. Nincs erősebb nemzeti-kulturális autonómia annál, mint hogy ha te dunaszerdahelyi magyar vagy, akkor úgy dönthetsz, hogy úgy fogsz tanulni, úgy fogsz ügyeket intézni, úgy fogod a gyerekeidet nevelni, ahogy a többi magyar (odaát és ideát). Ha meg pilisi szlovák vagy, akkor hasonlóképpen annyira éled meg ezt a tanulásban, a helyi közösségben az ügyintézésben és a tévénézésben, amennyire azt egy szlovákiai szlovák teheti.

Szóval, nemzet azzal válik erőssé és szabaddá, hogy felszámoljuk a nemzetállami röghözkötést. Nem a lakcímnek van nemzetisége, hanem az embernek!

hulyeinformatikus 2010.03.07. 09:40:37

@flimo13: Segíts, kérlek: mit keressek pontosan, ami ellentmond Nekem?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.07. 11:02:35

@bozon:
"a te dunaszerdahelyi magyar vagy, akkor úgy dönthetsz, hogy úgy fogsz tanulni, úgy fogsz ügyeket intézni, úgy fogod a gyerekeidet nevelni, ahogy a többi magyar (odaát és ideát). Ha meg pilisi szlovák vagy, akkor hasonlóképpen annyira éled meg ezt a tanulásban, a helyi közösségben az ügyintézésben és a tévénézésben, amennyire azt egy szlovákiai szlovák teheti. "

Szerintem ez infrastrukturálisan lehetetlen. Most az összes közszolgálati dolgozó beszéljen 10 nyelvet, a évéket feliratozzák 10 nyelven, vagy legyen digitális tv kapcsolgatható nyelvvel (ez még talán lehetséges lenne), csak azért, mert, valakinek eszébe jut, hogy ő most piréz, és szolgálják ki pirézül?
Nem kell nemzet. Elavult fogalom. Lehetetlent kérnek a minden nemzetnek minden jogot álláspont képviselői.
Mindenki elsősorban ember és csak véletlenül piréz stb. Célszerű emiatt valami KÖZÖS nyelvet megtanulni, közös identitást vállalni, először mondjuk Európában, aztán egyre nagyobb körben.

Bartoki 2010.03.07. 12:09:21

@peetmaster: "Szerintem ez infrastrukturálisan lehetetlen. Most az összes közszolgálati dolgozó beszéljen 10 nyelvet, a évéket feliratozzák 10 nyelven"

Persze, ez lenne a másik véglet.

De jelenleg odaát az a helyzet, hogy ha 20% alatti a kisebbség aránya, akkoraz állam nemhogy nem biztosítja az adott nyelven beszélő közszolgálati dolgozót, hanem még tilos is neki az adott nyelven megszólalni - akkor is, ha netán véletlenül tudna. :O

Szerintem reális elvárás, hogy mindent megtegyenek azért, hogy egy jelentős kisebbségnek, aki ráadásul egy tömbben lakik, az anyanyelvén is biztosítsák a közszolgáltatásokat.

Egyébként meg ezen felül miért ne lehetne JOGA a piréz kisebbségnek ahhoz, hogy a saját nyelvén feliratozva is nézhesse a TV-t? Pénz lehet hogy nem lesz rá, de joga attól még lehetne...

"Nem kell nemzet. Elavult fogalom. Lehetetlent kérnek a minden nemzetnek minden jogot álláspont képviselői. ... Célszerű emiatt valami KÖZÖS nyelvet megtanulni, közös identitást vállalni, először mondjuk Európában, aztán egyre nagyobb körben."

Szerintem Te sem szívesen vállalnál más identitást mint ami "belülről jön". Nem lehet egy ilyen egységesítést erőltetni...

Jelenleg a kínaiak vannak a legtöbben a világon, az EU-ban a németek.

Eldobnád a saját identitásodat hogy ezeket felvedd?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.07. 12:20:25

@Bartoki: "Eldobnád a saját identitásodat hogy ezeket felvedd? "

Nem. Eldobatnám mindenkivel a sajátját, hogy együtt felvegyünk egy közöset. Nekem ez jön "belülről".

Bartoki 2010.03.07. 12:23:06

@9mmPara: "Számomra a "tót" épphogy kedveskedő jelentéssel bírt, ellentétben a rideghivatalos "szlovák"-kal, amit egy csomóan összekevernek a szlovénnal."

"A drótos tót, mint egy kihalt, de anno rendkívül fontos vándormesterség művelője, szintén pozitív."

A szavakhoz kapcsolt jelentés idővel változik...
A Tót atyafiak már elég régen íródott, akkor még nem volt ez a negatív csengése.

Amennyire én gondolom, a drótos tót és a tutajos azért alkalmas sértegetésre, mert úgy érzik hogy a szegénységet, a "kultúrfölényt" dörgölik az orruk alá.

Itthon is sokan megharagszanak ha parasztnak hívod őket, pedig hát az is egy alapvetően szimpatikus, keményen dolgozó ember lenne, nem? :)

"Mit összeálmodoztam róla, hogy ha nagy leszek, nyomok egy tutajtúrát. A környéki öntözőcsatornákon száguldoztam is egy traktorból kioperált tankon."

Turistáknak szerveznek tutajostúrákat, rendes, hegyi folyókon:

www.pieniny.sk/ciele/dunajec/en.html

Mert ugye ilyenkor már sértésből nemzeti büszkeséggé változik a dolog. Már nem "paraszt", hanem "puszta csárda" meg "skanzen".

Bartoki 2010.03.07. 12:28:47

@peetmaster: "Eldobatnám mindenkivel a sajátját, hogy együtt felvegyünk egy közöset."

És ha ők nem akarják? :)
Kényszeríteni csak nem lehet...

Most is az a baj, hogy az európai "nagyok" (F, D, GB) közül egyik sem akarja eldobni a sajátját. Igaz, mi "kicsik" legalább megtehetnénk hogy csak azt fordítunk magyarra amit nagyon muszáj, és egyébként EU-nyelvhasználatban valamelyik blokkhoz csapódunk.

De akkor melyikhez? :) Eléggé kétesélyes döntés lenne ez az angol és a német között - ráadásul nálunk egyiket sem beszéli nálunk több mint az ország 10-15%-a...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.07. 16:23:17

@Bartoki: de lehessen kényszeríteni. Annak valóban semmi értelme, hogy akkor mi holnaptól németek vagyunk, a románok meg franciák.

Írtam erről: nemdohanyzom.blog.hu/2008/08/01/a_nacionalizmusrol_1

Ott jobban ki van fejtve, hogy miért.

Éhesló 2010.03.07. 16:59:19

@bozon: Örömmel olvasok itt ilyen mondatokat. Remélem komolyan gondolod, gondoljátok.
EZ már egy fontos különbség lenne az szdsz-hez képest. Mondhatni alapvető.

Éhesló 2010.03.07. 17:05:00

@Bartoki: Ők ott az ezer éves magyar - lengyel határon tutajozva manapság is: gorálok.
Nem mellesleg a tótokkal ellentétben csípnek minket és kedves vendéglátók...

Éhesló 2010.03.07. 17:09:54

@peetmaster: ez színtiszta szdsz alapvetés.
Áruld a zsidóknak legyenek akár Budapesten, akár odahaza TelAvívban...
Kíváncsi lennék ők mit mondan(án)ak rá?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.07. 21:42:17

@Éhesló: én nem vagyok náci, engem sose zavartak az SZDSZ alapvetései, sőt, inkább tetszettek. Velük az a baj, hogy alapvetésre történő építkezés helyett loptak. Te is olvasd el a linkelt posztot, majd mondd meg, van-e benne logikátlanság.
(A zsidózásért meg cserébe anyázni illene, de az nem emelné a vita színvonalát. Pedig itt arra szükség van.)

Éhesló 2010.03.08. 11:17:58

@peetmaster: miből gondolod azt, hogy ha a az szdsz alapvetésére hajazó nézeteid kapcsán egy sikeres és kemény - háborúkat is felvállaló - nemzetsratégiát folytató nép képviselőinek felkeresésére és nézeteid körükben történő terjesztésére bíztatlak, ahelyett, hogy minket szédítesz itt lejárt szavatosságú nemzetellenességedeel , az rögtön zsidózás?
Tabu leírni, kimondani ezt és még számos velük kapcsolatos szót? Vagy csak engedéllyel szabad? Te adod az engedélyt rá, vagy a társaid?

A kérdésemre nem válaszoltál: ők mit tartanának a nemzetek és identitásuk eltűnését, felolvadását felcserélését népszerűsítő nézeteidről?
Még egy kérdés:
Más népeknél is népszerűsítitek ezt (cigányok, tótok, rácok, svábok, örmények, görögök stb...), vagy ezek csak nekünk magyaroknak fenntartott javaslatok, eljárások?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.08. 12:06:13

@Éhesló: nem tudom, hogy a zsidók hogy vannak ezzel, nem is érdekel. Amit leírtam, az a magánvéleményem, még csak nem is az LMP-é. Egyszerűen azért ez a véleményem, mert ezt logikusnak tartom, az összes többit meg illogikusnak. Gyakorlati megvalósítási nehézségekkel nem foglalkoztam, miközben végiggondoltam az elméletet.

"vagy ezek csak nekünk magyaroknak fenntartott javaslatok, eljárások? "
Összeesküvés-elméletekben hiszel-e? A logika nemzetfüggetlen. Mint írtam, én az ÖSSZES nép/nemzet esetén úgy gondolom, hogy el kéne felejteniük ezt az idejétmúlt fogalmat. Olvasd el mégis a posztomat.

bozon 2010.03.08. 17:31:50

@Éhesló: "ez színtiszta szdsz alapvetés.
Áruld a zsidóknak legyenek akár Budapesten, akár odahaza TelAvívban... Kíváncsi lennék ők mit mondan(án)ak rá?"
Hát, a homogén, nemzeti kultúra nélküli emberiség szerintem is eléggé rossz gondolat, de mitől lenne SZDSZ-es? Az SZDSZ tudtommal a kérdéssel annyit sem foglalkozott, hogy akár ártalmas dolgokat beszéljen erről.

És miért pont a zsidóknak kellene árulni? Van erre a felvetésre valami racionális magyarázat? Mert ha nincs, és nettó zsidózásról van szó, akkor hadd emlékeztesselek, hogy bármennyire is távolinak tűnik a dolog a meleg szobában való kommentelgetéstől, ez a gyűlölködősdi többször összeállt már működőképes mechanizmussá, és nagyon sok ember, gyerekek, férfiak, nők, öregek, _ártatlanok_ haltak meg miatta.
Ártatlan emberek halomra gyilkolásából senki ne vegye ki a részét egy tétova komment erejéig se! Tessék megjavulni! Lehet.

bozon 2010.03.08. 17:58:21

@peetmaster:
"Szerintem ez infrastrukturálisan lehetetlen. Most az összes közszolgálati dolgozó beszéljen 10 nyelvet, a évéket feliratozzák 10 nyelven, vagy legyen digitális tv kapcsolgatható nyelvvel (ez még talán lehetséges lenne), csak azért, mert, valakinek eszébe jut, hogy ő most piréz, és szolgálják ki pirézül?"
Nem, ennyire nem kell kaotikusan lefesteni a helyzetet, nem az. Például egy piréz nem csinál nyarat. De ha már vannak annyian, hogy a gyerekeik kitesznek a városban/járásban pár osztályt, meg annyit, hogy az ilyen-olyan hivatal öt ablakából egyet egész nyugodtan rájuk lehet állítani, akkor hol a probléma? Még nyelvi munkaerő is van a hivatalba, hiszen ott a sok nemzetiségi.
Illetve -- bevallom, képlékeny téma, de mégis -- van olyan is, hogy "őshonos kisebbség". Ebbe biztosan beletartoznak a szlovákiai magyarok, a magyarországi szlovákok, illetve szerintem idetartozhatnak a kulturális határzónában az olyan természetes demográfiai folyamatok során létrejövő nemzetiségi egységek, mint például a párkányi szlovákok.
De mondjuk a budapesti kínaiak, afrikaiak biztos, hogy nem őshonosak, elvárható tőlük, hogy a választott hazájuk többségi kultúráját elsajátítsák.

Fontos egyszerűsítő tényező még, hogy például tévéműsorból vagy iskolai tantervből nem is kell újakat gyártani, mert a szomszédos országban minden megvan. Miért ne lehetne valaki, aki lakhely szerint szlovákiai/magyarországi alattvaló, kulturálisan a másik nemzet része? Én azt is el tudnám képzelni, hogy pl. a magyarországi szlovákok az adójuk egy részét a "szolvák kulturális költségvetésnek" adják, és cserébe pl. teljesen szlovák finanszírozású iskolában tanulják a szlovák tantervet.

Meg azon is érdemes elgondolkozni, hogy az iskolákban az anyanyelven túl két kötelező nyelv legyen, egy világnyelv meg egy regionális nyelv (mondjuk, mifelénk magyar, szlovák, német, szerb, román, ruszin, horvát stb.). Ez is növelné az egymás közti kommunikációképességet.

"Nem kell nemzet. Elavult fogalom. Lehetetlent kérnek a minden nemzetnek minden jogot álláspont képviselői.
Mindenki elsősorban ember és csak véletlenül piréz stb. Célszerű emiatt valami KÖZÖS nyelvet megtanulni, közös identitást vállalni, először mondjuk Európában, aztán egyre nagyobb körben."
Azon túl, hogy nem lehetetlen, a saját kultúrájában létező sok nemzet arra is kell, hogy kulturális sokszínűséget hozzon létre. Nem könnyű látni, de ahhoz, hogy az emberi kultúra fejlődőképes, fenntartható legyen, egy kérdést sokféleképpen kell tudni tekinteni, sok különböző kultúrának kell egymással versenyeznie, és egymást segítenie.
Lehetne közös kultúrát erőltetni mindenkire (és ezt az angolszász kulturális globalizáció meg is kísérli), de ez eleve minden kultúrák legnagyobb közös osztója, egy minimálkultúra lenne, másrészt mindenkire akkor se passzolna, harmadrészt egysíkú, fejlődőképtelen lenne.
Nem utolsó sorban pedig minden nyelvhez kötött kulturális kincs, pl. az irodalom teljesen elveszne. Ez pedig akkor is érték, ha nem hoz pénzt.

Nem a nemzet elavult fogalom, hanem a csordaszellem, amit a nemzetállam jelent. Csordaszellemet pedig bármiből lehet csinálni. Ha nemzet nincs, akkor másból.

Éhesló 2010.03.08. 18:40:31

@bozon: tudom, hogy PC körökben feltételes reflexé vált a pánik, bizonyos szavak olvasása, hallása kapcsán. Ettől és itt azonban nem kellene ilyen heves pánikba esnetek.
A szavak és fogalmak használata értelmes ember számára nem kíván további magyarázatot, mert értő embernek ott van az írott, elmondott szöveg, amit megérthet. Számodra is olvasható amit és amilyen szövegösszefüggésben írtam.
Az érzékenységetek, mint oly soxor máskor, kissé egyoldalú. A durva magyarellenesség, történelemhamisítás, politkai riválisaitok jogai korlátozásának vágya, a számotokra elfogult média manipulációi, hazugságai soha nem váltottak ki ilyen heves érzelmeket olvtársaktól, a kommentek ezrein át, amit volt szerencsém errefelé olvasni, mint most ez a két alkalommal leírt államot, vallást és népet jelölő szó: zsidó. A tabu.

Mondjatok a zsidókhoz hasonlóan sikeres népet az elmúlt 50 évből, mely ilyen eredményt ért volna el saját életterének, (jujjj micsoda förtelmes fogalom!!!)hatalmának megteremtésében, megvédésében és nemzeti érdekei érvényesítésében.
Nos ha megvan ez másik nép (esetleg ezen népek) folytassuk a beszélgetést róluk és arról, hogy vajh miért is dobnák el nehezen kivívott, megőrzött nemzeti identitásuk alapjait, vagy cswerélnék fel valamely másra.
Arról is érdemes lenne beszélgetni itt, hogy ez hivatalos lmp program, vagy csak egy ötlet, mit lehetne megőrizve továbbfejleszteni az szdsz durva és agresszív magyarellenességéből?

Bartoki 2010.03.08. 19:07:17

@Éhesló: "Arról is érdemes lenne beszélgetni itt, hogy ez hivatalos lmp program, vagy csak egy ötlet, mit lehetne megőrizve továbbfejleszteni az szdsz durva és agresszív magyarellenességéből?"

Biztos kényelmes lenne ezt hinni, de el kell hogy szomorítsalak. :)
Az csak egy ember saját, különbejáratú utópiája volt, láthattad az ellenző kommentelőket.
A hivatalos programot meg megtalálod a hivatalos weblapon, de szerintem ezt mondták már többen is. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.08. 23:27:58

@bozon:
"De mondjuk a budapesti kínaiak, afrikaiak biztos, hogy nem őshonosak, elvárható tőlük, hogy a választott hazájuk többségi kultúráját elsajátítsák. "

Szóval őshonos az, akit te annak tekintesz :) Mindenki jött valamikor valahonnan, pl. ezek a k0cs0g hátranyilazó onogurok is, ránk, békés morvákra.

"Nem könnyű látni, de ahhoz, hogy az emberi kultúra fejlődőképes, fenntartható legyen, egy kérdést sokféleképpen kell tudni tekinteni, sok különböző kultúrának kell egymással versenyeznie, és egymást segítenie."

Most versenyezni vagy segíteni? Épp az a bajom a nemzetfogalommal, hogy nem látom, hogy a kettő egyszerre lehetséges volna.

"Lehetne közös kultúrát erőltetni mindenkire (és ezt az angolszász kulturális globalizáció meg is kísérli), de ez eleve minden kultúrák legnagyobb közös osztója, egy minimálkultúra lenne,"

eddig ok, legalább valami, amit mindenki tud vállalni,

"másrészt mindenkire akkor se passzolna,"

Ebben már csak olyan minimális dolgok lennének, mint a törvények; akik azt sem akarják betartani, azokra amúgy sincs szükség,

"harmadrészt egysíkú, fejlődőképtelen lenne."

Mondod te, ismét. Szerintem megmaradhatnának a különböző kultúrák, mint mondjuk egy szakácskönyv. Én szeretem más népek ételeit kipróbálni, házaikat megcsodálni stb., de nem gondolom, hogy ehhez szükség lenne arra, hogy magamat valami lényegileg különbözőnek lássam ezektől. Ahogy a croissant és a kifli is csökkenti az éhséget, ugyanúgy a francia és a magyar is ELSŐSORBAN ember, azaz ugyanannak a halmaznak az eleme. Hasonlóságaink fontosabbak, mint különbségeink. Nekem.

"Nem utolsó sorban pedig minden nyelvhez kötött kulturális kincs, pl. az irodalom teljesen elveszne. Ez pedig akkor is érték, ha nem hoz pénzt."

Még ha így is lenne, a háború is veszne vele, ami jelentős haszon. De szerencsére van műfordítás.

"Nem a nemzet elavult fogalom, hanem a csordaszellem, amit a nemzetállam jelent. Csordaszellemet pedig bármiből lehet csinálni. Ha nemzet nincs, akkor másból."

Akkor azokat a más dolgokat is be kell tiltani :) Ha a csordaszellemet kivesszük, akkor szerintem a te nemzetfogalmadból annyi marad, mint az enyémből. Szakácskönyv.

@Éhesló: még egyszer mondom: ez a _saját_ véleményem, nem az LMP-é.
"az szdsz durva és agresszív magyarellenességéből?"
Ezt meg nem tudom - és nem is igazán akarom értelmezni.

bozon 2010.03.10. 07:00:52

@Éhesló:
"tudom, hogy PC körökben feltételes reflexé vált a pánik, bizonyos szavak olvasása, hallása kapcsán."
Elnézést a többiektől, nem akarom a témát húzni, de ha van egy csoport, amelyiknekkel szemben évszázadok óta nem zsenánt előítéleteket táplálni, és amely csoport egy népirtást szenvedett el 70 éve, akkor egy kicsit több kontextust kell adni annak a mondatnak, hogy "áruld ezeket a nézeteket nekik".
Utálom a pc-t, de lássuk be, hogy a múlt bűnei sokszor a ma kommunikációját is befolyásolják. Trianonról, 56-ról és a kommunizmus bűneiről is elvárja minden jóérzésű ember, hogy tisztelettel és félre nem érthető módon beszéljünk az áldozatokról. Még akkor is, ha nincsenek előítéleteink, és tisztessége szándékkal hozzuk e dolgokat szóba. Ez van, add meg ezt a többletet a zsidóságnak is akkor, amikor szóba kerülnek! Nem ők tehetnek arról, hogy ez érzékeny pont. Ők is szívesen kihagyták volna...

"Arról is érdemes lenne beszélgetni itt, hogy ez hivatalos lmp program, vagy csak egy ötlet, mit lehetne megőrizve továbbfejleszteni az szdsz durva és agresszív magyarellenességéből?"
Mármint, amit én írtam? Tudtommal az LMP hivatalos álláspontja is közel van ehhez. Az biztos, hogy realistább, de az ideák szintjén ezt az irányt veszi fel.
(És ebből a kommentemből még akkor sem lenne kibeszélőbotrány, ha nem lenne igazam. ;-))

bozon 2010.03.10. 07:03:50

@Éhesló:
"mit lehetne megőrizve továbbfejleszteni az szdsz durva és agresszív magyarellenességéből?"
Ja, és az SZDSZ szerintem sem kívánkozik a magyar történelem legfényesebb lapjaira, de hogy kerül ide? Semmi köze az egésznek hozzá. Az SZDSZ dolgaiból úgy kb. mindent otthagyva el kell felejteni. Nem "megőrizve továbbfejleszteni".

bozon 2010.03.10. 07:24:56

@peetmaster:
"Szóval őshonos az, akit te annak tekintesz :)"
Jó helyen keresed a gyenge pontot, mert nem véletlenül írtam erre, hogy kényes kérdés. Igen, egy választóvonalat kell húzni. Ki az, aki őshonos? Száz év igazolt ittlét elég? Vagy kell kétszáz? Ötszáz? Jó sok eseetet megnézve nyilván be lehet lőni egy lelkiismeretes határt. És akkor ez legyen a legnagyobb baj...

"Most versenyezni vagy segíteni? Épp az a bajom a nemzetfogalommal, hogy nem látom, hogy a kettő egyszerre lehetséges volna."
A verseny jó. A verseny erősít. Abból meg ne indulj ki, amit a nemzetfogalommal a mai, nemzetállamos csordaszellem csinált. A "mindenki más ellenünk van" nem túl racionális alapvetés.

"Szerintem megmaradhatnának a különböző kultúrák, mint mondjuk egy szakácskönyv.
...
a francia és a magyar is ELSŐSORBAN ember
...
Még ha így is lenne, a háború is veszne vele, ami jelentős haszon. De szerencsére van műfordítás."
Most is értem az érvelésedet, de ellent kell, hogy mondjak. Az anyanyelvű irodalom, de a nála hétköznapibb sok-sok beidegződés, kedves és kevésbé kedves közös emlékek olyan környezetet adnak az emberi elme számára, ami nélkül a lét minősége sokkal rosszabb.
A szakácskönyvekben létező kultúrákat senki sem értené annyira, ezért senkinek sem adnának annyi szépséget, biztonságot. Pl. a latin nyelven létrejött kultúra nagy része is létezik szakácskönyvként, de alig van ember, aki akár csak feleannyira tudná ezeket a kincseket kultúraként érteni, mint egy átlagos római ember. Elveszett, és kár érte.
A szakácskönyv azért sem jó, mert -- te is látod talán -- senkinek sincs egy ilyen elsajátítására "ideje és ereje". Vagy gyerekként megkapta, vagy nem. Ezek a dolgok sokkal jobban kellenek az emberi agy számára, mint gondolnánk! Nem szabad ilyen, az emberrel együtt kifejlődött dolgokról ennyire doktriner módon ítélkezni.
Szóval mindenki elsősorban ember. Éppen ezért van arra szüksége, amire egy embernek. A minket körülvevő kultúra nélkül úgyanúgy valamiféle silányabb létbe volnánk kényszerítve, mint a lakhatástól, a mobilitástól vagy a kommunikációtól megfosztott emberek (hogy más posztokra is utaljak :)).

Ja, az meg egy hamis képzelgés, hogy a háborúk egy része elveszne a kultúrákkal együtt. Na, bumm, az a kevés szerencsétlen, aki még emiatt indít háborút, leülhetne még három percet gondolkodni egy új casus belli-n.

Éhesló 2010.03.12. 20:12:36

@bozon: Nem sokan járnak erre, ezért visszatérnék egy régi liberális elvhármashoz: szabadság, egyenlőség, testvériség.
Nincsenek "kiválasztottak" egy demokratikus és liberális társadalomban: egyenlők és szabadok vannak.
Ezért nem gondolom, hogy bármiféle történelmi vagy más vélt-vindikált jogon bárkinek több, vagy más járna a társadalmunkban, mint nekem, vagy bárki másnak.
Semmiben sem.
Ilyen szempontból a pozitív diszkrimináció minden formáját is elutasítom.
A zsidókét is.
süti beállítások módosítása