már
24

Programajánló

Kedves egybegyűltek!

Itt most egy hosszabb sorozat első darabját olvassátok. Megjelentek az LMP plakátok, amelyeken 1-1 fő programüzenetünk látható. Meg - nem mellesleg - megjelent az LMP programja is, ami a 6 darab plakátot egy "kicsit" részletesebben is megtámogatja.

Ezek alapján a blogcsapattal csinálunk egy 6 darabos posztsorozatot, ahol az egyes bejegyzések arról szólnak majd, hogy mit mond az adott plakát a poszt írójának, aki legtöbbször az LMP programját viszonylag jól ismeri. Nem szó szerinti programismertetéséről lesz tehát szó, inkább szabad asszociációs játékról az adott plakát alapján. Érdemes mindenkinek odafigyelni, és vitatkozni: az LMP az egész országban választható erő lesz.

Induljon hát a sorozat!

 

Szerintem ez a plakát azt sugallja, hogy politizáljunk végre másképp. Kezdjünk el az agyunkat használva odafordulni az egyes ügyekhez, azaz vegyük le a szemellenzőt, lássunk tisztán. És ha egy mód van rá, bízzunk a jövőben, tudjunk vidáman, humorral politizálni. Ehhez lényegében három dologra van szükség: érdeklődésre, hozzáértésre és információra.

Több demokráciát!

Ha igazi demokráciát akarunk, akkor nem kerülhető ki a nép aktívabbá tétele. Nem drukkerként viselkedő kemény magokra, hanem a logikáját, tudását, tapasztalatát használó emberekre van szükség, ha jól működő országot akarunk. Ha az emberek elkezdenek érdeklődni a közös ügyek iránt, akkor lesz igazán jó a demokrácia. Ehhez persze nem árt tenni is: fontos a civil szervezetek és a pártoktól független sajtó erősítése, hogy aki tenni akar, az találjon magának lehetőséget. De fontos az állampolgári ismeretek érthető és gyakorlatilas oktatása is. Vajon hányan tudnák komolyabb hiba nélkül vázolni például azt, hogy miért kapnak majd két papírt maguk elé április 11-én?

Több hitelességet!

A zemberek szerint minden politikus lop. Ami - látva pl. a nokiásdoboz karrierjét - nem egy túlzottan meglepő kategorizálás. Mégis. Ha nincs bizalom, akkor nehéz demokráciát csinálni. Akkor csak annyi lesz az életérzése a pógárnak, hogy négyévente egyszer elmegy dühből ikszelni egyet a "kisebbik rosszra", egyébként meg "úgysem tehetek semmit ezekkel ott fent", meg "úgyis csak látszólag osztják egymást, a háttérben együtt lopnak". Hitelességet és bizalmat leginkább az kérhet, aki az elmúlt 20 év felelőtlen és korrupt politikájának nem volt részese. Ha a Jobbik mellett az LMP is bekerül, az hosszabb távon újrarajzolhatja Magyarország politikai térképét.

Korrekt versenyt a pártok között!

Ki kell nyitni a pártrendszert, hogy valódi versenyt teremtsünk a pártok között, azaz a politikai "piacra" való belépés korlátját alacsonyabbá kell tenni. El kell törölni a kopogtatócédulás rendszert, és le kell vinni 3%-ra a parlamentbe jutási küszöböt. Minden egyéni jelölt elindulhat, ha vállalja, hogy nyilvánossá teszi vagyonnyilatkozatát, politikai múltját és programját. A hazugságon kapott jelöltek természetesen törlődnek a listáról.

Tehát a magas belépési korlátot lebontjuk. Mi kell még? A valódi versenyhez például az, hogy ne lehessen mutyipénzekből irgalmatlan költségű kampányokat csinálni, bizonygatva, hogy "de hát ez pont belefért 386 millióba".

Kevesebb korrupciót!

És akkor el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami - azt hiszem - nem nagyon igényel magyarázatot. A tehetetlenség mellett elsősorban a gátlástalan korrupciónak köszönheti a kormányoldal, de részben a teljes mai politikai elit, hogy totális bizalmi válságba került. Fontos természetesen az elszámoltatás, nem lehetünk tovább következmények nélküli ország. De ennél még fontosabb, hogy át kell alakítani a rendszert, ami így majd lényegesen kevesebb esélyt ad a korrupcióra.

Ehhez az LMP erősebb ellenőrző szerveket (ÁSZ, ombudsmanok, alkotmánybíróság) szeretne, ahol a parlament által választott vezetők újraválaszthatósága megszűnne, ezzel növelve függetlenségüket. Ez azonban önmagában nem elég.

A kampányfinanszírozás mindenki által ismert hibája a korrupció egyik legfőbb hajtóereje. A tiszta kampányhoz le kell választani a pártok kampánykiadásait a működési költségekről, azaz nyílt kampányszámlát kell vezetni, minden kampányköltés csak erről lenne lehetséges. A hirdetési cégek kizárólag nyilvánosan közölt, minden párt számára megegyező listaárral dolgozhatnak. Törvényileg gátat kell szabni annak, hogy a mindenkori kormányzat közpénzen sikerpropagandát folytasson.

A korrupció azonban ennél általánosabb probléma. Erre már nagyon régóta készen áll az LMP antikorrupciós 12 pontja, aminek talán legfontosabb tétele a közbeszerzések lényeges egyszerűsítése és teljes nyilvánossága. Az átláthatóság a közbeszerzéseken túl ki kell, hogy terjedjen az állami szféra további területeire is, mint például a képviselői juttatások, vagy az állami-önkormányzati cégek működése.

Használjuk a technikai lehetőségeinket!

És egy kis technikai kitekintőként elmondom, hogy miért bízom én személyesen abban, hogy meg lehet csinálni egy átlátható, korrupciótól legalább nagyjából mentes rendszert. A legtöbb szkeptikus ismerősöm az "átlátható állam" szókapcsolatra csak legyint, hogy de hát eddig sehol nem volt ilyen. Igen, valóban. De eddig nem látott technológiák nőttek ki a semmiből az elmúlt években, amelyek - megfelelő szabályozás mellett - alkalmasak az átláthatóság megteremtésére és hatékony ellenőrzésre.

A nyilvános adatbázisok és az Internet együtt elvi lehetőséget adnak az átláthatóságra, a nagy információtömeg kezelésére használható keresőszoftverek és a webkettes alkalmazások pedig ezt gyakorlati lehetőséggé változtatják: akárki, viszonylag kis erőfeszítéssel rámehet kedvenc ügyére, és ha valami gyanúsat észlel, az információt iszonyú gyorsan elterjesztheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr691857715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lehet, hogy Túl Más ez a Politika? 2010.03.31. 08:47:46

Az LMP annyira más eszközökkel akar politikát csinálni, hogy ezzel ők maguk teszik lehetetlenné, hogy sikeresek legyenek.  (Fotó: lehetmas.hu) AZ LMP tegnap arra kérte szimpatizánsait, hogy adjanak pénzt a párt kampányára, mivel pártkasszájuk &quo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.03.24. 13:17:33

Én ehhez még hozzáfűzném a képviselők jogállását, mert anélkül nem lehet más a politika. Ha a parlamenti képviselő nem a választói érdekében jár el, vissza lehessen hívni. Ez is nagyban erősítené a részvételt és a demokratikus kontrollt.

almapu 2010.03.24. 14:18:05

A korrupcióban résztvevő aktív és passzív fél egyaránt a teljes vagyonával feleljen a károkozásért, beleértve a csalárd módon való ajándékozást és vagyontárgy átruházását. Az állami foglalkoztatott az összeg mértékétől függően ne tölthessen be állami tisztséget, illetve ne lehessen állami alkalmazott, a kár méretétől függően 2-5 év vagy még hosszabb időre.

aliendriver 2010.03.24. 15:22:47

En egy egyaltalan nem a legfontosabb dolgok koze tartozo, de a mindennapjainkat sokkalta inkabb erintett javaslatot irnek (a tobbivel ugy is mindenki mas foglalkozni fog :D:D)..megpedig a szorakozohelyeken, ettermekben, kavezokban stb. a dohanyzas korlatozasat. Az egeszseges eletre nevelesnek ez egy fontos resze lehetne.

aliendriver 2010.03.24. 16:25:29

@lehet?: jogos :D:D minek jartatom a szam, ha meg csak az 50. oldalig jutottam :D:D

Kosinva 2010.03.24. 16:44:41

Kérdezném az LMP-sektől, hogy a parlamentbe a normális ötletek szintjén mindenkivel együtt fog működni?
Pl. ha a Jobbik benyújt egy értelmes indítványt amiben az LMP-nek sincs kifogása akkor együtt szavaz a Jobbikkal vagy a gonosz szélsőségesek felkiáltással csatlakozik az MSZP-hez?
Ez egy elég életszerű példa lesz meglátásom szerint a következő parlamentben.

Bár ugyanennyire érdekelne, hogy az LMP-nek mi a hivatalos meglátása a határontúli magyarokról és az azoknak adó jelképes állampolgárságról?

Pollack 2010.03.24. 17:27:01

@Kosinva: Az első kérdésedre reagálnék most. A válasz igen. Amennyiben a Jobbik egy olyan tervezetet nyújt be a Tisztelt Ház elé, amivel az LMP nem csak nagyjából, de részleteiben is egyet ért, úgy együtt fogunk szavazni velük. Ebben a tekintetben nem teszünk különbséget a pártok között.
Viszont hangsúlyoznám a részletek szót, mert ugye abban bújik meg az ördög. Sok olyan javaslata van a Jobbiknak, ami kísértetiesen egybecseng az LMP álláspontjával, de közel sem biztos, hogy nagyító alá téve a két párt nézőpontját, ugyanazt látjuk.

szabdav 2010.03.24. 18:25:21

Egy korábbi véleményhez a dohányzásról: Az rendben van, h. senkinek sincs joga mások egészségét károsítani. Az is rendben van, hogy az egészséges életmódra ösztönözzük. Na de hogy az ellenkezőjét tiltsuk?
Természetes, hogy nem lehet dohányozni iskolákban, kórházakban és éttermekben sem, ahol mások esznek. Na de, a kocsmákban sem? A német alkotmánybíróság szerint ott megtiltani az már az egyén jogainak szükségtelen korlátozása.

Kosinva 2010.03.24. 20:29:19

@Pollack: Ezt a meglátást vártam az LMP-t, egy korrekt ellenzéki párt elfog kelleni az országgyűlésben. A második kérdésben majd még várom a választ, hisz a határontúli magyarok fontosak szerintem mindenkinek aki magyarnak tekinti magát és nem szopta be az MSZ(M)P 23 millió romános kampányát véglegesen.

A Fidesz pedig szerintem örömmel fog együttműködni azokban a kérdésekben amikben egybe cseng a véleményünk vagy ahol lehet közelíteni a véleményeket. Ami a Jobbik és a MSZP esetében nekünk fideszeseknek sok pontban nehéz, mert ők kíméletlen ellenzékiségre készülnek és bár sok pontban a Fidesz és a Jobbik álláspontja hasonlít, ahogy például az LMP és a Jobbiké is, de radikálisok (mert szerintem a Jobbik, eltekintve egyes párttagoktól, nem szélsőjobbos vagy náci) olyat akarnak ami nem biztos hogy célravezető és építő jellegű. Ők forradalmat akarnak, mi rendet és fejlődést és gondolom az LMP pedig demokráciát, az utolsó kettő pedig nem zárja ki egymást szerencsére.

stranger_than_fiction 2010.03.25. 11:58:55

@szabdav: (a dohányzáshoz) Aki egészséges szeretne maradni az ne járjon kocsmába? Végülis ez is egy vélemény csak sántít az emberi jogvédő oldala.

darkgreen 2010.03.25. 13:39:38

@Kosinva: Lehet, hogy én nem értem, de nekem ez az állampolgárság kérdés azok közé a kérdések közé tartozik, amit nem kellene feltenni. Nincs rá értelmes válasz, ezért nem jó másra, mint az emberek egymással szembe állítására.

Nyilván nem az LMP álláspontjáról beszélünk, hanem az enyémről.

Ha ezt a kérdést úgy tenném fel, hogy akarjuk-e, hogy Magyarország visszakapja az elcsatolt terülteit, valószínűleg a lakosság többsége úgy érezné, hogy igen, szeretnénk. Ha viszont ez csak háborúval menne, arra már attól tartok csak néhány elvetemült vállalkozna.

Az állampolgárság is hasonló dolog. Alapvetően egy közigazgatási fogalom. Egy magyar állampolgárnak vannak iratai, vannak jogai és kötelességei. Például van lakcímkártyája, amit a területileg illetékes okmányiroda állít ki. Melyik lenne az illetékes határon túli területileg illetékes okmányiroda?

A lakcímkártya aztán további jogokat következtet. Például meghatározza a választókerületet. Ahol lehetsz jelölt és szavazhatsz. De mi lesz a határon túliak lakcímkártyájára írva? Hol is laknak? Ha sehol, akkor hogyan fognak szavazni?

Ja és kapnak adókártyát is. És akkor be kell fizetniük mindazokat az adókat és járulékokat, amiket minden magyar állampolgárnak. Hacsak nincs kettős adózást elkerülő egyezményünk. Márpedig az nincs.

Vagy ez a "állampolgárság" csak porhintés és igazából a magyar igazolvánnyal azonos, és semmilyen jogot nem következtet? Vagy lesz két állampolgárság. Egy igazi, azoknak akik Magyarországon élnek és egy másodrendű, azoknak akik nem? És aztán ki és hogyan dönti el, hogy ki elsődleges és ki másodlagos állampolgár?

Magyarázd már el nekem lszí, hogy ezek és a hasonló közigazgatási problémák szerinted hogyan kezelhetőek! Persze lehet, hogy csak én nem értem, de én nagyon nem értem.

hulyeinformatikus 2010.03.25. 13:39:52

@Kosinva:

Kíváncsi vagyok mi a véleményed ezzel a mindent egybemosással:

"1993 és 2007 között a gazdaság úgy
növekedett, hogy nem nőtt a foglalkoztatás, nem csökkent a szegénység, a jövedelmi
egyenlőtlenségek sem csökkentek, hanem az időszak nagy részében gyors ütemben
nőttek, nem csökkent a jövő nemzedékeket is sújtó eladósodottság, és a közszolgáltatások
és szociális ellátó rendszerek finanszírozása sem lett semmivel stabilabb."

lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf

Merthogy ezek a fentiek nem igazak az 1998 - 2002-ig tartó időszakra.

darkgreen 2010.03.25. 13:40:25

@stranger_than_fiction: Ez egyszerű. Dohányozni jogod van, nemdohányozni nincs.

Hungryhorse 2010.03.25. 21:25:27

@Kosinva: Radikális változásokat akarnak. Nem forradalmat. Azt demszkíj szeretett volna mao nyomdokán 1972-ben.
A két fogalom mögött meghúzódó tartalom erősen különbözik.
Nem mellesleg illene forrást is adni ilyen (hazug) állításhoz.

Hungryhorse 2010.03.25. 21:41:53

@darkgreen: az állampolgársághoz nem feltétlenül tartozik lakcímkártya:
www.sarbogard.hu/_user/browser/File/Tevekenyseg_mukodes/ugytipusok/okmany/Lakcimkartya.pdf

Az adózást a világ számos országával egyezmények rendezik, tehát ma is világos, ki és hol adózik, mert nem állampolgársághoz kötött, hanem a munkavégzés és állandó tartózkodás helyétől, és az ott az adott adóévben eltöltött időtől.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.tv

A magyar állampolgárság (kettős állampolgárság) ma is létező intézmény, Izraeli magyarok tízezrei rendelkeznek vele. Senki nem hisztizik miatta.
Morvai sem.
Automatikusan kapják meg igénylés esetén déd és nagyszülői (halott) felmenő esetén is.
Számodra milyen gondot jelentettek ők eddig?
Milyen gondot jelentenének a felvidéki és délvidéki magyarok ugyanilyen (kettős) állampolgársága?

Új állampolgársági törvény esetén pedig olyan szabályt lehet rá alkotni, ami a legjobban megfelel a törvényhozó akaratának.

Érdemes lenn kevéssé hidegrázást kapni a "liberális" oldalon az akaratukon kívül idegen (ellenséges) országok alattvalóivá tett honfitársaik sorsával kapcsolatban és a döntést talán rájuk bízni. mint Izraelben élő honfitársaink esetében.
Jó pár "kedves" szomszéd ezt szemrebbenés és vita nélkül megtette (románok, szerbek, horvátok, ukránok).

Ez eléggé demokratikus tett lenne. Nem?
Nem.
Ettől sem lesz más a politikátok.

Kosinva 2010.03.25. 21:53:36

@darkgreen: A határontúli magyarok állampolgársága egy szimbolikus jelentéssel bírna. A szavazás Magyarországi lakhelyhez lesz kötve, így csak az mehet majd el szavazni, aki Magyarországon él. Ez egyszerűen arra lesz jó, hogy azt a bizalmat növeljük a határontúli nemzettársainkban , ami megromlott a határontúliak állampolgárságának népszavazásánál. Egyedül a vajdasági magyarok járnának jól ezzel nem csak szimbolikusan, hogy aki igényli és megkapja a magyar állampolgárságot, az egyben EU-s állampolgárrá is válna. Nem mellékesen pedig a határontúli magyarok kultúrája nem csak gazdasági eszközökkel, hanem szimbolikus eszközök együttes gyakorlásával őrizhető meg.

@hulyeinformatikus: Nem érdemes egybe mosni a az elmúlt kormányokat, bár ezzel az MSZP-nek könnyű takarózni hogy a rendszerváltozástól nézve a statisztikai adatok nem festenek rózsás képet és mutogatni, hogy nem csak én vagyok a felelős. De leginkább megkell nézni az elmúlt 8 év statisztikai adatait: amieveink.blog.hu/

@Hungryhorse: Igazad van, de azok a radikális változások sok helyen alapjaiban akarják felrúgni a magyar társadalom rendjét egyes dolgokban. Mi is azt hangoztatjuk, hogy itt az idő! Itt az idő a változásra, de nem akarjuk a fürdővízzel a gyereket is kiönteni. Elszámoltatni akarjuk a felelősöket, de nem leszámolni senkivel. A Fidesz hisz a demokráciában és mindent elfog követni, hogy a demokrácia és a többpártrendszer megmaradjon és hisz az Európai Unióban és abban hogy Magyarországnak Európában a helye és nem keletebbre.

Hungryhorse 2010.03.25. 22:14:30

@Kosinva: nem tudom hol olvastál leszámolásról. Kíváncsi lennék rá.
(Én utoljára csermaneknél és rosenfeldnél találkoztam ezekkel a fogalmakkal. Ők nem csípték a reakciót. Leszámoltak vele.)

Ma senki nem akar senkivel leszámolni.
Bizonyos jelenségekkel viszont annál inkább.

peter.aszalos 2010.03.25. 22:36:26

Nekem a "Kevesebb korrupciót!" kifejezés nagyon tetszik. Nem tetszene, ha "Tűzzel-vassal kiírtjuk az utolsó korrupciót is!" mondat lenne helyette. Realista és szelíd. Úgysem lehet a világot megváltani (az állást már betöltötték), de egy kicsit jobbítani igen.
Ugyanezen okokból nem tetszett a Bokros Lajos monnyon le (vagy kérjen bocsánatot) bejegyzés a lehetmas.hu-n.
Tölgyessy Péter a Mancsnak adott nyilatkozatában azt mondja, hogy az LMP nem érti a kispárti logikát, nem túloz (vagyis nem durrant petárdaügyeket). Nekem ez így jobban tetszik és alighanem lassabban is jut el a párt addig, hogy jelentős tényező legyen. De lesz ideje a szerves fejlődésre (országimázsomat országra cserélném).

Erdei 2010.03.26. 12:09:43

Szeretném tisztázni itt a politika szó (egyik) definícióját, nevezetesen: Az a tevékenység, amely során a közösség anyagi és szellemi tőkéjét felmérve, azt a közösség javára menedzseli.
Forrás: Webster Dictionary 1878. évi kiadás

Akkor van értelme változtatni, ha a fenti gondolat nem valósul meg. Úgy látjátok, van értelme változtatni?

szabdav 2010.03.28. 19:01:21

A határon túli magyarok kettős állampolgársága elsősorban egyfajta szimbolikus kártérítés lenne azokért a sérelmekért, melyeket ezeknek a közösségeknek az utóbbi 80 évben el kellett szenvedniük. Értelme azért van, mert az érintettek fontosnak tartanák ezt a gesztust a magyar állam részéről.
Az nyilvánvaló, hogy mindez nem járhat együtt a szavazati joggal, hiszen ezt a jelenlegi törvények bejelentett, állandó lakcímhez kötik (az azért kicsit durva lenne, hogy Orbán és Basescu szavazótábora egymást generálná, és jelentős mértékben át is fedné. Ez végső soron senkinek nem lenne jó).
Ugyanakkor probléma, hogy ki is számítható magyarnak. Az elég gáz lenne, ha a dolog családfa kutatásoktól függne.
Tehát - természetesen az egyén akaratán, identitásvállalásán túl - a nyelv és a kultúra ismerete lehetne az egyetlen mérce.
De ha már így van, miért ne adhatnánk meg a magyar állampolgárságot mindenkinek, aki megtanul (középfokon) magyarul? Nehéz nyelv, és általában ritkán jár haszonnal ez a tudás a világban. Nem elég magyarságteljesítmény ez? Nem javíthatná-e ez a gesztus az országimázsunkat?
És nem lehetne-e így elvenni az irredenta élét ennek a gesztusnak?

Hungryhorse 2010.03.29. 08:51:51

@szabdav: az irredentizmus fogalmára kissé gyúrnod kellene.
Az, hogy Magyarország a vele határos államok módjára szabadon megadja a magyar állampolgárságot(útlevelet) bárkinek aki családi, lakóhelyi, kulturális, identitási okokból ezt igényli (mellesleg ezt ma Izraelben napi gyakorlatként űzi a t. "magyar" köztársaság, érdekes ez ellen nem emelt szót sem a 23 millió romántól óvó böszme, sem buktor) nem irrendetizmus, hanem értelmes és jogos gyakorlat, a nemzet szempontjából pedig hasznos lenne.
Hasznosabb, mint a kínaiaknak, nigériaiaknak osztogatott állampolgárság (lásd Ruzsa Magdi esetét, aki több mint 2,5 évig szívatott a "magyar" hatóság).

szabdav 2010.03.29. 17:53:28

Bocs,de egyáltalán nem állt szándékomban az irredentizmus fogalmával foglalkozni! Amikor irredenta élről beszéltem, pusztán arra próbáltam utalni, hogy másokban milyen benyomáspkat, asszociációkat kelt ez a gondolat.
Éppen arról van szó, hogy a kettős állampolgárságról, mint nem irredenta igényről próbáltam írni.
Azt nem igazán értem, miért pont Izrael gyakorlata a mérvadó és követendő példa számodra. Csodálom, hogy Romániát nem hoztad szóba, akkor lenne kerek a kép!
De a viccet félretéve: nem minden nép, nemzet határozza meg magát ugyanolyan módon, ráadásul önmeghatározásuk a történelem folyamán változik és változhat is.
Az írek többsége például egyáltalán nem beszél írül, hanem angolul, viszont katolikusok mind, szemben az angolokkal.
A szidó vallás és kultúra természetesen egész más szerkezetű és más identitásformákat vonz, mint az ír, de abban egyezik, hogy nem a nyelvi hovatartozás a döntő tényező.
Ezzel szemben a magyar (és a legtöbb európai nép) identitásában döntő szerepet nem a vallási-kultúrális, hanem a nyelvi-kultúrális tényező játssza.
Ezért is nem irrredenta a kettős állampolgárság igénye.
Mint írtam, ez a lépés szimbólikus kárpótlást is jelenthetne történelmi sérelmekért. Ezt a kárpótlást azonban nem foghatjuk fel "történelmi jogok visszaállításaként" - na ez a felfogás az, amely irredentizmusba torkollhat.
Amit elég jól illusztrál az, hogy a családfa-kutatások itten egyáltalán szóba kerülhettek...
Hiszen a szimbólikus kárpótlás a közösség egészének jár, a jogok pedig az egyéneknek, akiknek identitását nem az kell, hogy meghatározza, hogy kik voltak a dédszülői.

Hungryhorse 2010.03.29. 19:42:36

@szabdav: a benyomások, asszociációk soxor a fogalmak nem, vagy nem helyes ismeretéből fakadnak.
Számomra nem Izrael gyakorlata a mérvadó. Semmiképpen sem.
Számomra a magyar állam izraeli állampolgárok magyar állampolgársági igényeket automatikusan kielégítő gyakorlata a mérvadó. Minden szomszédos országban ennek a magyar nyelv (legalább középfokú?) ismeretével nehezített verzióját kellene alkalmazni.

A családi vonatkozást nem becsülném sem túl, sem alá. Izrael ebben keményen következetes (sehol nem olvastam erről bírálatot), a németek pedig ebben mindig szintén következetesen jártak el: családi/felmenő ági alapon adták meg vagy sem az állampolgárságot.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.02. 13:48:54

@keating: Én is olvastam, el is keseredtem, hogy már a hvg sem veszi a fáradtságot, hogy utánajárjon bárminek. Volt bárki a megkérdezettek közül (a cikk szerint), aki megerősítette a pletykát? Megkérdeztek akár egy lmp-st is? Akkor mi a fenének írták meg ezt a cikket?
süti beállítások módosítása