ápr
14

Óvakodj a törpétől!

Gondolom, nincsenek sokan, akik ne fogadtak volna arra, hogy ha az LMP bejut a parlamentbe, akkor az elmúlt évek baloldala varázsütésre meg fogja kedvelni ezt a pártot. Hol van már az idétlen rizsa a fideszes trójai falóról és a komolytalan hippibandáról? (A „Fidesz Centrumja” – csak nem a vádló múltbeli machinációiról rántja le a leplet ez a vád?) Most jó kis együttműködési ajánlat van, nem is kisebb szereplőtől, mint a honi szavahihetőség és professzionális kormányzás apostolától, az MSZP-től.

Most akkor ezt így hogy? Átlátunk a szitán, elutasítjuk a kedveskedő „barát” halálos ölelését, és ebben már sajnos nemcsak a józan ész van a segítségünkre, hanem a múlt is. A magyar pártrendszer egyszer már belelépett ebbe a csapdába: a baloldali rendszerváltó SZDSZ, amely akkoriban Antallék ellenzékeként a „másik demokratikus oldal” szervezőereje lehetett volna, ki tudja, hogy milyen okokból – de ez ma már talán mindegy is – lassan, de biztosan lenullázta magát egy ilyen döntéssel.

Az SZDSZ akkor nem vált egyébbé, mint egy MSZP-nyúlvánnyá, amely egyre fogyó híveit folyamatosan és üzletszerűen átverve, azok demokratikus szavazatait csatlósként és hű fegyverhordozóként a nagy testvérhez áramoltatta át. Ahhoz a párthoz, amely sem akkor, sem később nem volt érdekelt Magyarország gyors és visszafordíthatatlan demokratizálódásában.

Bármennyire maga mögött szeretné tudni az LMP a rendszerváltás utáni megosztó besorolásokat, bármennyire idegen is tőle a rendszerváltás utáni „létező baloldal” öröksége, stratégiailag most mégis pontosan abban a helyzetben találta magát, mint a kilencvenes évek eleji SZDSZ. Azonban túl azon, hogy az LMP értékszintetikus programjával, ökoszociális hitvallásával olyan messze van a halott SZDSZ-től vagy a padlóra került MSZP-től, mint Makó Jeruzsálemtől, már minden létező és leendő magyar kispárthoz hasonlóan megtanulta a leckét.

Az LMP nem fogja az eddig kiásott árkokat az MSZP-vel karöltve ki is betonozni. Nem fogunk a programok, értékek és politikai gyakorlat szintjén tőlünk teljesen idegen MSZP-vel hirtelen egymás nyakába borulni csak azért, mert állítólag a Fidesz az ördög földi helytartója.

Félreértés ne essék, mi sem repesünk az örömtől, ha a leendő kormánypárt – az esetlegesen kialakuló szűk kétharmad elolvadásáig – nélkülünk is megalkothat bármiféle törvényt, hozhat bármilyen döntést, de a cél még akkor sem szentesítené az eszközt, ha az a cél az MSZP részéről nem a túlélés, a nyolc évnyi elkúrás kármentése, a folytatódó kiszorítósdi lenne. Ezt is magukért csinálják, nem másért. Mi viszont magunkért se kötnénk elvtelen kompromisszumokat.

A születésünk napján temessük el magunkat és új politikai pólusunkat az utódpárttal együtt? Ezek azt hiszik, hogy mi vagyunk Pali Baba, ők pedig a negyven rabló…

Címkék: mszp

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr191917820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vége az SZDSZ-nek 2010.04.14. 16:10:01

Az MDF-es mentőövvel sem jutott a parlamentbe az SZDSZ. amely - mivel nem indult a választásokon - mostantól nem részesül állami támogatásban. Sokan már fel is oszlatnák a pártot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 12:36:11

Ez így nagyon kedvező színben tünteti fel a szadeszt. A szadesz nagyon szeretett volna ilyen nyúlván lenni, akik ehhez finnyásak voltak, már 94-ben kiszálltak a pártból. A szadesz nem csak azokat jelentik, akik alapítottak, hanem számomra azokat is, akik 94 után meghatározták. Már pedig a zsíros bödönhöz férés - ahogy te fogalmaztál - nyúlványként volt elképzelhető. Márpedig ez nem kitudjamilyenok, hanem igenis kézzel fogható nokiás dobozok voltak.
Ha már a törpétől kell óvakodni, az legalább annyira a szadesz és annak nyúlványai, emberei, tanácsadói, holdudvara, mint mondjuk a szociké. (Azért azt se felejtsük el, hogy a szadesz sipítozó fürdős kur.. khm, törpeként nem egyszer, nem kétszer csicskáztatta a szocikat. Nehogy már úgy csináljunk, hogy a drága jó szadeszt, a grál lovagok ártatlan kórista lányait, a csúnya, gonosz mszmp-s bácsik megrontották. A szadesz ugyanannyira sáros, ha nem jobban, mint a szocik.)
Tehát ha lehet, akkor én a szadesz kinyúlásaitól még inkább óvnám az LMP-t.

Improver 2010.04.14. 15:01:52

ÍGY kell ezt csinálni srácok! Kitartást a politika útvesztőjében! Maradjatok mindig ilyen bölcsek.

Frank'Leó 2010.04.14. 17:15:20

Az MSZP kétségkívül kellemetlen döntés elé állította az LMP-t mert ha elfogadja az ajánlatot, akkor igen sokan csúnya taktikának sőt árulásnak tekintenék.
Ha meg nem fogadja el, és működni kezd Fidesz 2/3-a (a Fideszt ismerve működni fog), akkor pedig előjön majd, hogy lám-lám, az LMP nem segített ezt elhárítani.

Most nyilván az első veszély a nagyobb és az aktuális. Nem becsülném azért le a másik veszélyt sem.

Az LMP parlamenti párt lett (nem gondoltam, gratulálok). S máris egy kisebb darálóban van. Welcome to the new world. Ez innentől valóban kemény terep.

Egy parlamenti párt úgy dönt, ahogy akar, írod is: nem tenne jót az LMP-nek, meg elvek stb. Egy komolyabb indoklás azért nem lenne baj.
Bozon, ha nem lendületből születik ez a cikk, akkor volna bizonyára jobb érved is, mint hogy nem leszünk MSZP-nyúlvány, meg a nyolc évnyi elkúrás kármentése stb.

"esetlegesen kialakuló szűk kétharmad elolvadásáig" - ezt aligha gondoltad komolyan:
- kétharmad meglesz (val.szeg mindenképpen meglenne, de most már tuti)
- a Fidesz aligha 'elolvadós' párt.

Innen kellene kezdeni. Merthogy a Fidesz kétharmada bizony komoly dolog. És nem egyik vagy másik pártra - mert a cikk csak a pártok szemszögéből nézi az ügyet.
(Ahogy egy be nem jutott párt mondta: csak az ország - na jó: az ország is...)

OftF 2010.04.14. 17:36:00

Már megbizonyosodtam a környezetemben lévő LMP szavazókkal folytatott beszélgetéseimből, illetve az itt-ott elhullajtott kommentekből, hogy az LMP nem a protest szavazatokat gyűjtötte össze (persze biztos volt ilyen is), hanem a becsületességet ajánlotta fel azoknak, akik ezt nem találták meg sehol máshol. Az utolsó szalmaszál nekik ez a párt, amibe kapaszkodnak, hogy igen, lehet normális Magyarország, az ő hazájuk. Hogy van rá esély, hogy ha kiteszik a lábuk az utcára, ha kinyitnak egy újságot, akkor ne gyűlölettel találják szembe maguk. Bármilyen visszaléptetés ezt a szalmaszálat fogja kirántani a kezükből, lehet, hogy sokak számára örökre, mert itt hagyják ezt az országot.

Az MSZP-nek nem kell bedőlni. Természetes, hogy félnek az LMP-től, hiszen idővel ki fogja őket szorítani balközépről, és kicsúsznak szélre. És ott csak a (párt)halál van. Na meg félnek a kétharmadtól is, a Fidesz kétharmadától, amely bármelyikük mentelmi jogát is kiadhatja bármelyik pillanatban. Leginkább ettől félnek.

dolgozni kék 2010.04.14. 17:39:47

Egyszerűen amatőr, stratégiai hibának tartom, hogy az LMP nem él a kínálkozó helyzettel.

Úgy látom, hogy csak Bp-en meg lehetne fogni a 2/3-ot, és az LMP lehetne az az erő, aki ezt véghez viszi. Az LMP osztja meg legkevésbé a választópolgárokat, ezzel szemben az Mszp és a Jobbik a két véglet.

Álljatok ki, mondjátok, hogy értelmeztétek a kialakult erőviszonyokat, és úgy látjátok a 2/3 megfogását csak Ti vagytok képesek (a legkevésbé megosztó párt címén) megoldani. Miután mindegyik ellenzéki pártnak érdeke, hogy ne legyen 2/3 evidens, hogy meg kell egyezni. (egyébként is meg kell tanulni a pártoknak "különböző értékek képviselete mellett együttműködni."

Az Mszp legyen nagyvonalúbb és további 4 helyen lépjen vissza. A Jobbik már nehezebben kommunikálható, de győzzön a józan "magyar" ész.

A Fidesztől úgy lehet szavazatot nyerni, hogy biztosítjátok a szavazóikat a leendő kormánnyal való kompromisszumos együttműködésről 2/3-os kérdésekben.
Nem a Fidesz macskajancsijai lesztek, hanem önálló, független, kemény vitapartner, egy társadalmi visszacsatolással rendelkező modern párt.

Ne gondoljátok, hogy választóitok olyan nagyon "prűdek" politikailag. Ha lehetőség nyílik egy jó alkura, akkor élni kell vele. A két ellenzéki pártnak nem kell mást adnotok, mint megakadályozni a 2/3-ot.. és utána be lehet inteni nyugodtan nekik.

elendem 2010.04.14. 17:59:49

@dolgozni kék: Aha, ez nagyon rokonszenves lépés volna. :-(

LEHET, hogy másnak is elege van azokból a pártokból, amik az elmúlt 20 évben mindig éltek a "lehetőséggel"; mindig a haza megmentése címén tették és jellemzően csak személyesen jártak jól vele.

én MÁS POLITIKÁt akarok!

dolgozni kék 2010.04.14. 18:13:28

@elendem: lásd Fidesz, aki él a lehetőséggel és 2/3-ot kap.

Ha MÁS POLITIKÁT akarsz, akkor küzdj meg érte, és legyen az LMP a mérleg nyelve. Akkor lesz MÁS, nem akkor ha a Fidesz 2/3 biztos többséggel, kontroll nélkül végigdarálja a következő 4 évet.

elendem 2010.04.14. 18:27:32

@dolgozni kék: Más paradigmarendszerben mozgunk.
Egy korábbi kommentemben már írtam: nem a Fidesz 2/3-a az ellenség, hanem a politikai mutyi (élni az alkalommal).

dolgozni kék 2010.04.14. 18:42:15

@elendem:
Szerintem rosszul értelmezed a fogalmakat.

A mutyi az, ha elvtelen háttéralkut kötsz, megtévesztve a választóidat.

Élni az alkalommal meg annyit tesz, hogy megerősíthetem a pártom a MSZP, a Fidesz és a Jobbik kárára úgy, hogy még mutyit sem kell kötnöm. Ők maguk adják tálcán, cserébe meg nem kapnak semmit.

Ha karba tett kézzel ülsz, akkor hogy lesz alkotmányba foglalva a kampányfinanszírozás, vagy a 3%-os küszöb? A Fidesz beteszi puszira? :) Vagy csak egy üres jelmondattá devalválódik?

Trig 2010.04.14. 20:03:53

@dolgozni kék:
"Ne gondoljátok, hogy választóitok olyan nagyon "prűdek" politikailag"
Gondolom te a szadeszen szocializálódtál.

A Fidesz kétharmada meglesz, kár is ezen rugózni. Az LMP pedig igen jól döntött, hogy nem hagyta magát belenyomni ebbe a lendvais őrültségbe.

Bartoki 2010.04.14. 23:00:43

@dolgozni kék: "Úgy látom, hogy csak Bp-en meg lehetne fogni a 2/3-ot, és az LMP lehetne az az erő, aki ezt véghez viszi. Az LMP osztja meg legkevésbé a választópolgárokat"

De mi dolga ezzel az LMP-nek? Ezt csak a választópolgárok tudják így alakítani - ha ők így döntenek, ám legyen. Az demokratikus lenne.

Maguk a választók is szerintem jobban járnak egy helyben lakó, valószínűleg az önkormányzatban is majd aktívvá váló LMP-s jelölttel, mint egy országos Fidesz-húzónévvel, aki esetleg alig néz majd be a körzetébe.

Mindenesetre ezt nekik kell eldönteni - elvileg ez lenne a demokrácia lényege, mármint hogy a zemberek döntenek. Okosan, felelősen. Vagy ha nem, akkor majd addig szívnak, amíg ezt meg nem tanulják.

leaderdani · http://hedervar.blog.hu 2010.04.14. 23:18:39

Helyes! CSak tisztán!

Magam sem protest szavazó vagyok... tavaly sajnos épp az Ep választásokon nem volt időm ilyesmivel foglalkozni, csak most néztem körül hogy mi a helyzet, pár hónapja. Így botlottam bele az lmp-be. nem hogy nincs más, hogy a legkevésbé rosszat kéne választani, hanem végre van egy normális csapat. Eddig maximálisan független voltam, aszem most már egyszerű aktivistánál is több szeretnék lenni. És jó egy-egy ismerős arcot találni a jelöltek közt..
- a régi pártok pedig le vannak szarva... A rendszerváltó pártok gyakorlatilag kiestek.. El Gattóék is nyugalomba vonulhatnak a vörös bársonyuk mögé, az Ál Grabowskit pedig megvárjuk amíg megkoronázza magát, talán utána csendesebb lesz.
és én is a MÁS POLTIKÁRa szavaztam, nem a kommersz megeyezésekre. ha bukta hát bukta. kompromisszumot is csak ésszerűen szabad kötni - azaz túl sokat sem kell soha (ezt a bőrömön tanultam meg:( ne legyünk safranekek (aszem az összes szerepet kiveséztem)
fidesz 2/3 pont.
Itt falun ez sem olyan vészes ám, ehhez a hülye arroganciához csak pesten lehet hozzászokni. 3 éve élünk Héderváron, és legjobb helyi komáim jobbikosok, fideszesek, stb. és közösen dolgozunk helyi civil szervezetben civil célokért. a kis falvak önkormányzataira pedig legkevésbé sem a pártoskodás jellemző, mint inkább sajnos a dilettantizmus.
LEHET mindig jó javaslatokat eléjük tenni (némi gerillamarketinggel fűszerezve, hogy mindenki lássa, most eléjük lett téve egy konkrét javslat...).

tehát munkára fel!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.15. 08:51:16

@dolgozni kék: "Az Mszp legyen nagyvonalúbb és további 4 helyen lépjen vissza. A Jobbik már nehezebben kommunikálható, de győzzön a józan "magyar" ész."
A jobbikkal nem is kellene együttműködni, olyan hely nincs ugyanis, ahol LMP-s meg jobbikos jelölt is továbbjutott.

dolgozni kék 2010.04.15. 10:14:18

nos, annyi biztosan látszik, hogy nem minden LMP-s támogató gondolkozik úgy, ahogy én. Sőt, a velem egy húron pendülők vannak kisebbségben.

@Trig: Jól látod, (vagy majdnem), szavaztam régebben az Szdsz-re, de azt nem mondanám, hogy csak rajtuk szocializálódtam, hanem meghallgattam mindenkit. Ha aposztrofálni kellene magam, akkor ultraliberális-baloldalinak mondanám magam, amellett, hogy kapitalista, versenyszellemű környezetben nőttem fel.

Pont ez a versenyszellem mondatja velem, hogy most nem szabad belerogyni a fotelba, hogy "hurrá! bejutottunk, pénz a szebben." Uraim, még hátra van egy forduló.

@Bartoki: "De mi dolga ezzel az LMP-nek? Ezt csak a választópolgárok tudják így alakítani - ha ők így döntenek, ám legyen. Az demokratikus lenne."

Kb ennyi lenne a dolga. Kampányoljon magáért és a következő 4 éves súlyáért a parlamentben, győzze meg a választópolgárokat, és minden konkurens párttól szerezzen szavazókat. 1 hét van erre.

Végül részemről ezt a kérdést itt be is fejezem, nem rugózok a 2/3-on többet. Csak egy voltam a 370 ezerből.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 11:39:05

@dolgozni kék: "Álljatok ki, mondjátok, hogy értelmeztétek a kialakult erőviszonyokat, és úgy látjátok a 2/3 megfogását csak Ti vagytok képesek (a legkevésbé megosztó párt címén) megoldani."

Nézd meg az eredményeket, ha a kérdéses vk-ben az összes első fordulóban mszp-re szavazó elmenne és az LMP jelöltjére adná a voksát (ami eleve kizárt), akkor sem lehetne megakadályozni a Fidesz kétharmadát.

Így tökéletese értelmetlen lenne az LMP részéről egy ilyen hivatalos megállapodásban részt venni.

Azt viszont nyugodtan kommunikálhatja az mszp szavazóinak, hogy ugyan nem fognak a pártjukkal szövetséget kötni, de menjenek el és szavazzanak az LMP-re, mert a baloldali eszméiket sokkal inkább ebben a pártban fogják megtalálni, mint a gyurcsányista utódpártban.

dolgozni kék 2010.04.15. 12:22:42

ez lesz tényleg az utolsó, mert "dolgozni kék".

@hulyeinformatikus:

a 2. fordulóra átrendeződtek egy picit az erőviszonyok. Azokon a helyeken, ahol az Mszp egyoldalúan visszalépet az LMP javára, ott meg nagyon átrendeződött.

Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz támogatói között sokan voltak olyanok, akik azt mondták, "csak ne az MSZP!" legyen.
Olyanok is sokan lehetnek, akik azt mondják, hogy a Fidesz az első körben győzött, nem megy el a második körre.
Sőt olyanok is lehetnek, akik az első körben a Fideszre szavaztak, de a 2/3-tól tartanak, ezért második körben másképp fognak szavazni.

Tehát van mozgástér.

Az utolsó bekezdésedre reagálva, egyetértek veled, kibővítve azzal, hogy minden szavazót meg kell szólítani, nem csak az MSZP-st.

Végül, ha nem sikerül fordítani, már egy szorosabb eredmény is siker. Hiszen az LMP szavazók száma valószínűleg nő a 2. fordulóra. MDF, MSZP, Fidesz szavazók szoknak át az LMP-hez. Olyan imázst lehet kialakítani, hogy "csak az LMP képes felvenni a lépést a Fidesszel".

Avatar 2010.04.15. 12:35:29

Ha feltételezzük azt, hogy adott jelölt szavazói valóban elmennek arra szavazni, akinek a javára korábbi kedvencük visszalépett, a választási matematika miatt könnyebb a Fidesz 2/3-ot úgy megakadályozni, ha az MSZPs jelöltek lépnek vissza az LMPsek javára minden helyen. Ekkor ugyanis, ha sikerül megnyerni az adott körzetet, akkor a töredékszavazatok közé nem az LMPs 10-15%os eredmények mennek tovább, hanem az MSZPs 20-30%ok!

hulyeinformatikus 2010.04.15. 13:18:10

@dolgozni kék: "Sőt olyanok is lehetnek, akik az első körben a Fideszre szavaztak, de a 2/3-tól tartanak, ezért második körben másképp fognak szavazni."

Sokkal reálisabb, hogy az MSZP országos eredménye alapján a második körbe már nem fognak elmenni szavazni a pártra ad-hoc módon szavazók, mert értelmetlennek látják.

Az MSZP számára az első fordulónál rosszabb eredményre számítok.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 13:19:53

@Avatar: "miatt könnyebb a Fidesz 2/3-ot úgy megakadályozni,"

Nem lehet a Fidesz kétharmadját megakadályozni.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 13:28:50

@Bartoki: "Maguk a választók is szerintem jobban járnak egy helyben lakó, valószínűleg az önkormányzatban is majd aktívvá váló LMP-s jelölttel, mint egy országos Fidesz-húzónévvel, aki esetleg alig néz majd be a körzetébe."

A pártok választás utáni kommunikációja (mindenki - mindenkire lő) alapján a mostani ciklushoz hasonlóan konstruktív ellenzékünk lesz.
Tehát aligha számíthatunk arra, hogy az érdemi reformok végig viteléhez szükséges kétharmados törvényeket konszenzussal szavaznák meg.
Ilyen körülmények között azt mondom, hogy az ország számára a legkedvezőbb az lenne, ha a Fidesz kétharmadot szerezz.

Más.
Az ámerikai nagykövet látogatása után kezdem érteni, hogy az LMP - jó ökopárthoz mérten - miért nem követelte a magyar katonák külföldi szerepvállalásának megszüntetését.

Avatar 2010.04.15. 13:42:25

@hulyeinformatikus:
Matematikailag van még esély, de szerintem a Fidesz 2/3-os eredményét már csak egy dolog akadályozhatja meg:

Ha az első fordulóban a Fideszre szavazók _jelentős része_ úgy gondolja, hogy az rendben van, hogy a fidesz nyer, ez már zsebben van, de nem akarják azt, hogy a fidesznek 2/3-os támogatottsága legyen.
Korábbi baloldaliak és egyéb protest szavazók esetében el tudom képzelni, hogy a 2. fordulóban otthon maradnak, vagy esetleg akár átváltanak az "ellenfélhez".

Viktornak ezért kell most olyanokat mondogatnia, hogy "lesz hetente parlamenti ülés".

"Sokkal reálisabb, hogy az MSZP országos eredménye alapján a második körbe már nem fognak elmenni szavazni a pártra ad-hoc módon szavazók, mert értelmetlennek látják."

Ez a viselkedés is elképzelhető, de szerintem az MSZPnek nem sok ad-hoc szavazója lehetett. Majd kiderül.

Bartoki 2010.04.15. 15:08:22

@hulyeinformatikus: "Ilyen körülmények között azt mondom, hogy az ország számára a legkedvezőbb az lenne, ha a Fidesz kétharmadot szerezz."

Ha nem létezne a frakciófegyelem (és a pénzbüntetések) gyakorlata, és az egyéni jelöltek valóban a választóiknak felelnének, akkor semmi baj nem lenne a 2/3-dal (mert akkor úgysem csinálnának vele hülyeséget).

De a jelenlegi helyzetben én furcsának tartom, hogy egy nagyon alacsony szintű, nem is jogszabály hanem belső pártszabályzat (frakciófegyelem, megsértése esetén pénzbüntetések) segítségével lehet majd kikényszeríteni akár az alkotmány megváltoztatását is. Ez jogilag nekem visszás...

Én nem szívesen bíznám egyetlen hatalmi centrumra az ilyen kiemelten fontos dolgok eldöntését - egyedüli LMP-re sem. Szerintem sokkal jobb lenne ha nyílt vita lenne ezekről, minél több konstruktív résztvevő részvételével.

Fontos dolgok lesznek itten, mert pl. ha a parlament létszámát csökkentenék, akkor a szavazóköröket is át kell szabni, ahol jó lenne egy centrum érdekei helyett inkább konszenzusra törekedni. :)

A döntés a választók kezében van.

Ha mind a Fidesz, mind az MSZP oldalról átjönnek legalább a "csak ne a másik nyerjen" szavazók, akkor akár még sikerülhet is.

Nem szeretem a taktikai visszalépegetést, de kétségtelen, hogy ha az MSZP egyoldalúan visszalép, akkor ehhez megadhatja a kezdő lökést - akkor az első körben Fideszre szavazók is nyugodtabban szavazhatnak az LMP-re, mert "nem fenyeget az a veszély" hogy ettől majd az MSZP-s jelölt jut be.

Szerintem simán reális hogy néhány plusz LMP-s mandátum összejöhet így. 10, vagy 20 százalék esélyt akár még annak is adnék hogy pont ezen múlik majd a Fidesz 2/3.

Én bízok benne hogy ha a Fidesz megszorul, akkor jobb híján hajlandó lesz a többé-kevésbé igazságos megoldásokra a 2/3-os ügyekben hogy megkapja ehhez az LMP támogatását. Természetesen ha bármelyik közülül nem-konstruktív lesz, akkor 4 év múlva mehet a levesbe.

Bartoki 2010.04.15. 15:09:01

@hulyeinformatikus: "Az ámerikai nagykövet látogatása után kezdem érteni, hogy az LMP - jó ökopárthoz mérten - miért nem követelte a magyar katonák külföldi szerepvállalásának megszüntetését."

Neked nem szóltak, hogy kb. mindenkinél járt? :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.15. 16:22:45

@Bartoki: "Én bízok benne hogy ha a Fidesz megszorul, akkor jobb híján hajlandó lesz a többé-kevésbé igazságos megoldásokra a 2/3-os ügyekben hogy megkapja ehhez az LMP támogatását."
Az a baj, hogy ha az LMP nagyon nem lesz hajlandó segíteni egy-egy esetben, akkor a Fidesz nem lesz finnyás, és dob a náciknak egy kicsit a koncból a szavazataikért cserébe.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 17:18:11

@Bartoki: Még a pártalapítás előtt?

Bartoki 2010.04.15. 17:25:14

@hulyeinformatikus: "Még a pártalapítás előtt?"

A pártalapítás előtt hogy járt volna a pártnál? :O

Én azt hittem hogy a választási vasárnapról van szó.
Ha nem arról, akkor miről?

Frank'Leó 2010.04.15. 17:31:22

@Bartoki: "Én bízok benne hogy ha a Fidesz megszorul, akkor jobb híján hajlandó lesz a többé-kevésbé igazságos megoldásokra a 2/3-os ügyekben hogy megkapja ehhez az LMP támogatását."

Ehhez egy idézet Bródytól: "Lehetett volna, mégsem az lett."
Szerintem, ha az LMP-vezérkar feleannyit gondolkodott volna az ügyön, mint itt a kommerek, akkor árnyaltabban dönt. De legalábbis árnyaltabban fogalmaz.
Ez a zsigeri elutasítás rgyébként leginkább az MSZP-nek jó: A szavazói azt látják, semmi keresnivalójuk az LMP-nél, és maradnak.

Más:
@bozon: "az esetlegesen kialakuló szűk kétharmad elolvadásáig"
@elendem: "nem a Fidesz 2/3-a az ellenség ..."

Láthatóan kopnak az emlékek. Pedig, ha egy nép nem tanul a történelméből, akkor megérdemli, hogy újraélje azt (sőt jobban, most kétharmaddal).
Most már teljesen biztos, mégha Orbán most óvatos egy kicsit (ld. heti ülésezés). No meglátjuk.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 19:30:49

@Bartoki: Arról, hogy Lányi állítása szerint még a hivatalos párt alapítás előtt felkeresték a nagykövet munkatársai, hogy segédkezzen egy újonnan alakuló formációban.
Ezt az LMP részéről senki nem cáfolta.
Majd, mit tesz isten, a nagykövet másfél (?) évvel rá megjelenik egy újonnan alakult, parlamenti törpe-párt választási buliján.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 19:49:32

@Frank'Leó: Korrekt volt az LMP nyilatkozata, a honlapon található hozzászólások túlnyomó többsége is helyesli a lépést.

A rövid reagálási idővel nyilván egyértelművé akarták tenni, hogy nem is gondolkodnak a kérdésen.

darkgreen 2010.04.15. 19:49:34

@Frank'Leó: A Fidesszel kapcsolatban teljesen igazad van. De az LMP szemszögéből szerintem jól választottak. A visszalépések sajnos irrelevánsak a kétharmad szempontjából. Így csak rossz és kevésbé rossz döntéseket lehet hozni. Ha valahol az LMP visszalép az MSZP javára, rögtön "kiderül", hogy az LMP az MSZP fiókszervezete, és esetleg szembe kell nézni a "fiatal" "demokraták" szeretetével. Ha meg nem lép vissza, megtarthatja az arcát, és reménykedhet egy szebb jövőben.

hulyeinformatikus 2010.04.15. 19:51:55

@Bartoki: "Ha nem létezne a frakciófegyelem (és a pénzbüntetések) gyakorlata, és az egyéni jelöltek valóban a választóiknak felelnének, akkor semmi baj nem lenne a 2/3-dal (mert akkor úgysem csinálnának vele hülyeséget)."

A pártpolitika nem erről szól.
Az LMP képviselőjelöltjeit sem kérdezte meg senki, hogy az adott körzetben együtt kívánnak-e kampányolni az MSZP-vel.
A párt kiadta az ukázt, amit követniük kell.

Bartoki 2010.04.15. 20:07:00

@hulyeinformatikus:

Na igen, jellemző az ügyre hogy maga Lányi kezdett el visszakozni, amikor részletesebben kellett volna beszélni róla:

greenr.blog.hu/2010/03/26/lanyi_az_lmp_nem_erdemli_meg_a_voksukat

"Az elismert gondolkodó elárulta azt is, hogy nem sokkal az LMP megalapítása előtt felkereste őt az Egyesült Államok nagykövetségének két munkatársa, és hosszasan faggatták arról, hogy az Élőlánc miért nem áll be az LMP mögé."

Hű, ez olyan kémfilmesen hangzik, elképzeled hogy jött két napszemüveges-öltönyös ruhásszekrény, a falhoz szorították és jól megszorongatták hogy miért nem áll be a jó kis kézivezérelt zöldpártjukba...

Kicsit később már egy szelídebb változat van:

"Majd egy évvel az LMP megalakulása előtt felkeresett az Egyesült Államok nagykövetségének két politikai munkatársa, akik kizárólag arra voltak kíváncsiak, hogy az Élőlánc Magyarországért támogatná-e a Védegyletből alakuló újabb zöldpártot."

Jön az amerikai cáfolat:

"Jan Krc, az Egyesült Államok nagykövetségének sajtóattaséja kérdésünkre azt felelte: a követség semmilyen módon nem avatkozik be a magyar belpolitikába és senkit nem bátorít politikai tömörülések ..."

Jön is a visszakozás:

"Lányi András megjegyzése:
Szó sem volt nyomásgyakorlásról. Kedves hölgyek kérdezősködtek, békebeli kávéházi milieu-ben, egy olyan pártról, amelynek a készülődéséről a hazai közvéleménynek akkor még sejtelme sem lehetett."

Fasza. :)

A végén még az is kiderülhet, hogy két unatkozó amerikai diplomatafeleség érdeklődött, pusztán udvariasságból.

Ha esetleg el tudná árulni az illetők neveit és az időpontot, akkor lehetne ezzel kezdeni valamit, utána lehetne menni.

De így az LMP mégis mit cáfoljon?
Mégis honnan tudhatnák, hogy az amerikai nagykövetség állítólagos politikai munkatársai melyik kávéházban, kitől mit kérdeznek? :O

Én kívülről azt látom, hogy annakidején, amikor az Élőlánc megalakult, egyhamar kiderült hogy két dudás (Lányi-Schiffer) nem fér meg egy csárdában. Szomorú, de van ilyen - így bomlott fel a legjobb hazai metálegyüttes, a Pokolgép a Kalapács-Kukovecz ellentétek miatt, vagy így vált kétfelé a 386BSD free oprendszeres projekt is (FreeBSD-NetBSD) (a NetBSD-ről később még az OpenBSD is levált).

Nem hiszem hogy lehet az ilyen ügyekben igazságot tenni. Általában vagy a koncepciók nem férnek össze (és mindenki ragaszkodik a sajátjához), vagy egyszerűen csak a főkolomposok személyisége nem kompatibilis. A válás pedig mindig csúnya.

Én mindenesetre szomorúan látom hogy Lányit annyira elvakítják ezek a sérelmek, hogy feszt csúsztatásokkal, befeketítéssel operál.

Például: "Lányi kíváncsi lenne rá, hogy miként jött össze az LMP kampányához szükséges százmilliós összeg."

Ja, kérdezzünk hamis állítással. :)
Mertugye milyen százmillió, mikor a kampányszámla még csak 55 milliónál tart?
Aztán meg ott van, láthatja miként jött össze...
Az elindításhoz meg pláne nem kellett még ennyi sem.

Így a saját hitelességét rombolja le. Innentől kezdve honnan tudjam hogy mit higgyek el neki? Jobb lenne ha tárgyilagos lenne, még az ellenfeleivel is.

Ha már úgyis "kolumnista" az Echo TV-n (Civil Akadémia műsorban bármikor szerepelhet, bármi más műsorban is akármikor nyilatkozhat), akkor az Élőláncot legalább a Fidesz zöldtagozatává felfejleszthette volna, azzal is többre mennénk mint ezzel a vagdalkozással. :(

Bartoki 2010.04.15. 20:13:41

@hulyeinformatikus: "Az LMP képviselőjelöltjeit sem kérdezte meg senki, hogy az adott körzetben együtt kívánnak-e kampányolni az MSZP-vel.
A párt kiadta az ukázt, amit követniük kell."

Mintha lett volna valami 99%-os küldöttgyűlési szavazás erről... És mintha ugyanez a küldöttgyűlés szentesítené a jelöltlistát is...

Az még nem olyan nagy baj, ha valaki ilyen alapelveket előzetesen lefektet (pl. nem lépünk vissza).

Az már egészen más tészta, ha a frakciófegyelmet felhasználva utána szavazógéppé silányítják a képviselőket.

Vö egy újságíróval: perszehogy vannak törvények, amik kijelölik a sajtószabadság korlátait, ezeket be kell tartani. De egészen más lenne a helyzet ha minden cikket a pártközpontból akarnának tollbamondani.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 20:21:42

@Bartoki: Lányinak különben is hatalmas képességei vannak összeesküvés-elméletekben. A Népszabadságban hosszan leírta 2-3 éve, hogy a 2006 őszi tüntetések során látta, hogy civilruhás ügynökök egyeztettek a tüntetések vezéreivel. :))

@hulyeinformatikus: Nem a gyorsreagálással van baj, hanem szerintem zsigeri reagálás volt. Egyébként egy szofisztikáltabb érvelést hiányoltam (ld. fent), ami jobban jött volna az LMP-nek. Ha nem, hát nem.

Trig 2010.04.15. 20:41:57

@dolgozni kék:
"Ha aposztrofálni kellene magam, akkor ultraliberális-baloldalinak mondanám magam, amellett, hogy kapitalista, versenyszellemű környezetben nőttem fel."

Pártot tévesztettél. Az "ultraliberális baloldaliságnak" pont ott a helye, ahol a szadesznek és az mdfnek. Kéretik oda csatlakozni.

bozon 2010.04.15. 23:30:57

@eroica:
Hogy miért nem volt részletesebb indoklás?
- A posztban azért, mert már így is elég bő lére van eresztve, illetve a vissza nem lépésnek csak egy bizonyos aspektusával foglalkozik: azzal, hogy miért ne álljon be az MSZP "védelmező szárnyai" alá együtt rettegni minden nemjobboldali erő Magyarországon.
- Maga az LMP szerintem kielégítően indokolta a döntését (nem szállunk be a játszmába, de értelme se volna, és már a választások előtt határozat született arról, hogy LMP-s jelöltek nem lépnek vissza). A döntés gyorsasága nem rossz értelemben vett "zsigeriség" volt, hanem egyszerűen már az első másodpercben világosan látható volt, hogy az erkölcsös válasz mi lesz. Akkor meg mit gyurmázzék még a válaszon az LMP? Hagyja, hogy azt higgyék, csak a tét emelésére vár? Vagy hogy azt gondolják, hogy komolyan nem tudja, mi ilyenkor a teendő? Vagy a választók idegeit kellett volna egy kicsit tovább borzolni?

dolgozni kék 2010.04.16. 08:42:24

@Trig: Te aztán demokrata vagy! Biztos büszke lenne rád a pártod.

hulyeinformatikus 2010.04.16. 09:04:54

@Bartoki: "Mintha lett volna valami 99%-os küldöttgyűlési szavazás erről... És mintha ugyanez a küldöttgyűlés szentesítené a jelöltlistát is..."

Nem sok különbséget látok az között, hogy az egyéni jelöltnek vezetik a kezét egy országgyűlési szavazásnál, vagy, hogy megszabják, hogy adott jelölt körzetébe milyen politikai döntést hozhat.

Mindkettő a szubszidiaritás és a választó(tt)i szabadság csorbítása egy pártérdek mentén.
Nem irracionális, de nem is más..

hulyeinformatikus 2010.04.16. 09:06:20

@Bartoki: "De egészen más lenne a helyzet ha minden cikket a pártközpontból akarnának tollbamondani."

A kérdést egyébként Schiffernek is feltették egy rádiós-interjúban, ő egyértelműen kimondta, hogy szankciók elé nézz az a jelölt, aki a párt vezetésével szembemegy.

hulyeinformatikus 2010.04.16. 09:13:38

@Bartoki: "A végén még az is kiderülhet, hogy két unatkozó amerikai diplomatafeleség érdeklődött, pusztán udvariasságból."

Persze, nyilván nincs jobb dolguk az amerikai nagykövetségnek, mint a magyarországi zöld-szervezetek működését nyomon követni. :-)

"Aztán meg ott van, láthatja miként jött össze...
Az elindításhoz meg pláne nem kellett még ennyi sem."

Az EP választás után még adósságokkal volt tele a párt, talán pár száz taggal.
Osz't hirtelen ellepték az országot az LMP-s óriásplakátok..

dolgozni kék 2010.04.16. 09:24:42

A kampányünnepséget azzal kezdték, hogy "megcsörrentek a telefonok, a Fideszesek nagyon rámenősek voltak."

Erre az ajánlatra senki sem kiváncsi?

Bartoki 2010.04.16. 14:46:02

@hulyeinformatikus: "Nem sok különbséget látok az között, hogy az egyéni jelöltnek vezetik a kezét egy országgyűlési szavazásnál, vagy, hogy megszabják, hogy adott jelölt körzetébe milyen politikai döntést hozhat."

A kategória valóban hasonló, de van két minőségi külöbség:

1) A küldöttgyűlés vagy akár csak a választmány felhatalmazása sokkal erősebb, sokkal demokratikusabb mint egy frakcióvezető ukáza

2) Időrendiség. Először volt a határozat, hogy nem lépünk vissza. Utána volt a választás - a szavazók a kész helyzetben szavaztak, ha nem tetszik, lehetett máshova szavazni. Nem pedig "szerezzük meg a bizalmukat, aztán majd kitaktikázunk a helyzetből valamit".

Persze, lehetnek választók akik tényleg ezt akarják (vagy legalábbis nem zavarja őket ez a módszer). Én nem beszélek rá senkit semmire, csak felhívom a figyelmet erre - mindenki magának kell eldöntse.

"A kérdést egyébként Schiffernek is feltették egy rádiós-interjúban, ő egyértelműen kimondta, hogy szankciók elé nézz az a jelölt, aki a párt vezetésével szembemegy."

Nem egészen ezt mondta. :)
Azt mondta lesz valamilyen frakciórend, de nem lesz vasfegyelem.
Ezt még én is szomorúan hallottam - kíváncsi vagyok hogy a gyakorlatban hogy fog majd ez kinézni.

Amúgy szerintem az simán belefér, hogy a frakció olyan szabályt alkot, hogy minden döntésről egyeztetnek, és ha minősített többséggel kialakítanak egy olyan közös álláspontot, hogy együtt kell szavazni, akkor tényleg úgy kell, mert különben kizárható a képviselő a frakcióból (végülis, ha nem fúj velük egy követ, akkor logikus a kenyértörés).

Sőt, a frakciónak illene valamilyen szinten engedelmeskedni a közgyűlésnek vagy a választmánynak is (lásd SZDSZ frakció MSZP-párti ámokfutása itt a végén a párt álláspontja ellenében).

De akkor sem 1-személyes döntés és pénzbüntetés, és szerencsére erről (főleg az utóbbiról) azért nem volt szó.

"Az EP választás után még adósságokkal volt tele a párt, talán pár száz taggal."

A taglétszám hogy jön ide?
Most is elég kevés tag van, mert szigorú a beléptetés (én sem vagyok még pártoló tag sem).

Mintha az EP választás után is lett volna elszámolás, nem? Azzal kapcsolatban felmerült valami konkrét probléma, beleköthetőség?

"Osz't hirtelen ellepték az országot az LMP-s óriásplakátok.."

... amiknek egy része még tán most sincs kifizetve :)

Szerencsére az 1% megszerzése azért elég biztos volt, szóval erre azért lehetett "alapozni", ha úgy tetszik előre menekülni. És a torz elosztási rendszer miatt már 1% is 91 millió Ft költségvetési támogatást jelent - szegény Civil Mária biztos nem örül neki hogy erről lecsúszott.

Bartoki 2010.04.16. 14:50:24

@dolgozni kék: "A kampányünnepséget azzal kezdték, hogy "megcsörrentek a telefonok, a Fideszesek nagyon rámenősek voltak."

Erre az ajánlatra senki sem kiváncsi?"

4 év múlva az LMP a Fidesz legerősebb kihívója lesz.
Miért adnák el ezt a lehetőséget aprópénzért? :O

Avatar 2010.04.16. 15:57:57

@hulyeinformatikus: "Majd, mit tesz isten, a nagykövet másfél (?) évvel rá megjelenik egy újonnan alakult, parlamenti törpe-párt választási buliján. "

Mint ahogy megjelent az MSZP és a Fidesz buliján is. A Jobbikot szándékosan hagyta ki.
www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100413-a-jobbikot-kiveve-valamennyi-partnak-gratulalt-eleni-tsakopoulos-kounalakis-amerikai.html

Trig 2010.04.16. 16:00:02

@dolgozni kék: A demokratázást ismerjük:)

ossie 2010.04.16. 22:32:01

Ha az LMP visszalép, vége. Jó, hogy nem teszi.

sulphurate 2010.04.18. 01:45:30

Sziasztok!

Gratulálok az LMP-nek az eredményéhez, és nagyon sok sikert szeretnék kívánni nekik. Ja, egyébként a fideszre szavaztam. Személyükben egy hiteles új erőt képzelek el, akik újfajta hangnemet, és vitastílust tudnának a parlamentben meghonosítani, amire annyira szükségünk van mint egy falat kenyérre. Hajrá!
süti beállítások módosítása