sze
07

Cédulabiznisz

Néha sikerül a lehetetlen (az LMP-nek nem is néha) – ezt persze nem kell magyarázni.

Aztán vannak kevésbé látványos ügyek. Ugyan kevésbé izgalmasak, de ettől még oltári buktát jelentenek. Négy megyei lista, huszonegynehány polgármesterjelölt – ezen volna mit filozofálni, okokat elemezni. Vajon a lejtős pálya, a kevés aktivista, a szervezetlenség, az állampolgári érdektelenség vagy az eddigi teljesítmény (vagy annak hiánya?) nyomott többet a latba, amikor ilyen keveset bírtunk összehozni?

Az ügy kapcsán azonban én mégis leginkább magát ezt a gyalázatos rendszert – az ajánlószelvény-gyűjtést mint olyat – szeretném a sárba döngölni.
Nem azért, mert összeszedni olyan nehéz – elvégre nálunk (az egyik pest megyei városban) minden összejött, a polgi is. Egyébként persze nehéz, és utálatos dolog az otthonukban zaklatni az embereket, hogy adják meg az adataikat egy pártnak, ahol jó eséllyel mindenféle listákra kerülhetnek. Szép kis titkos választás, nulladik forduló névvel, címmel, személyi számmal… – röhej!

Igazán attól vérlázító ez az egész cédulabiznisz, ahogy működik. Könnyű összeszedni, ha van sok aktivistád, sok pénzed fizetett gyűjtőkre, esetleg egy illegális címlistád – legjobb persze, ha mindez együtt megvan. A választás ily módon a legtöbb helyen kizárólag a nagy pártokra redukálódik; a valódi civil szervezetek labdába sem rúgnak, pedig az önkormányzatokhoz nekik volna a legtöbb közük. Egyéni körzetben, egy elég kis helyen persze el lehet indulni – csak éppen semmi esély a bejutásra.

Aztán minden alkalommal telve a média a sötét ügyekkel. A feltört postaládáktól a tetten ért cédulaárusokig terjed a mocsár, és állandóak az olyan vádak is, miszerint (az egyszerűség kedvéért legyen szó rólunk), az MSZP-től vagy éppen a Fidesztől fújja hozzánk a szél a cetliket zsákszámra. Amikor ezt hallom, mindig azon gondolkodom: ha így volna (a gyengébbek kedvéért – nincs így), vajon ez miért ránk vetne rossz fényt? Mert el akarunk indulni és másképp nem megy? Miért nem a cetlivel manipulálók a patás ördögök? Az milyen már, hogy összeszedek x millió ajánlót, aztán én döntöm el, ki állhat még rajthoz velem együtt?

Egyébként ne legyen kétsége senkinek: van olyan, hogy jó lenne még egy induló a másik oldalra is, az ellenfelem ellenfelének. A négyévenkénti élethalálharc a helyi kiskirályságokért pont olyan mocskos, mint ahogy az Index-címlapról látszik. Csak közelről még undorítóbb.

Ha így nézzük, én oltári büszke vagyok a pártomra, mert ez a siralmas eredmény azt jelenti, az elempések máshol sem szálltak még be ebbe az üzletágba, ahol a cetliken kívül bizottsági helyek, városi cégek vezetőségi posztjai, és most már a külsős alpolgármesteri pozíciók is forognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr792277218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2010.09.10. 22:39:20

A pálya és a verseny olyan amilyen.
Valakiknek sikerült, valakiknek nem.
Az lmp lejárt szavatosságú szdsz-es motyója szinte csak Budapesten ért - némi rápótlással - valamit.
Folytassátok ebben a tempóban nyugodtan....:)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.10. 22:49:37

@Éhesló: Olyan jó volt nélküled. De szerintem neked is nélkülünk. Vagy csak gyűjtögettél te is, és most kaptad újra azt az ukázt, hogy térj vissza minket csesztetni?

Éhesló 2010.09.10. 22:55:37

@bm613: magadból indulsz ki és ezért tévedsz.:)
Egyszerűen csak szabin voltam, tengeren, távol a nettől.
Ellenben kipihenten érkeztem meg.
Gondolom ennek sem örülsz...

Éhesló 2010.09.10. 22:56:28

@bm613: Érdemi észrevételre nem telik, csak némi avas személyeskedésre?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.11. 08:47:15

@Éhesló: Nincs új észrevétel, semmit sem változtál. Rágalmazol, mint mindig, amióta felbukkantál. Nekünk több szavazónk volt Bp-en tavasszal, mint nektek, mégis ti kaptatok több cédulát. Mégis minket vádoltok sokan csalással. Hogy jön ez ki, mondd csak?

Éhesló 2010.09.11. 10:13:02

@bm613: azt szeretném - sokadszorra - tisztázni, hogy nem vagyok TI. Én ÉN vagyok, és soha nem szóltam mások nevében itt. Most sem. Nem ártana végre megjegyezned.
Az is fontos lenne, hogy ne olyasmiről próbálj vitatkozni itt amit nem írtam le.
Csalásról pedig nem írtam, olyasmit esetleg a heveny vaksággal és süketséggel "megáldott" bíróságaink mondhattak volna ki az elmúlt 20 évebn, de eddig nem sikerült nekik ilyesmire bukkanniuk. :)
Az eredmények és azok kialakulásának módja - és az ezek kapcsán itt született blogbejegyzés itt is - pedig magáért beszél, nem sokat kellett hozzá tennem, de amit kellett megtettem becsülettel.
(Nem nagyon) sajnálom, ha találva érezted magad, az lmpszdsz helyzete nem túl rózsás (országosan kifejezetten, BP-en még csak csak) a kiterjedt médiatámogatás és a befolyt támogatások ellenére sem.

Ez van, a tolerancia és a párbeszéd a demokrácia lényege: nyugi tehát és gyakoroljuk itt is szépen nyugodtan!

hulyeinformatikus 2010.09.11. 21:54:23

"A politika pont olyan mocskos, mint ahogy az Index-címlapról látszik. Csak közelről még undorítóbb."

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.09.12. 14:06:53

Vegyetek már föl jobb kommunikációs embereket. Már másodszorra játszátok el, hogy

1. Gyűjtitek a cetliket. 2
2. Látjátok, hogy csak a fele lesz meg a szükségesnek.
3. Sírókampány, hogy "Meglesz, mert meglesz, mert mi csodásak vagyunk, érezzük a változást, stb..."
4. 3 nap alatt valahogy beesik 5 ezer cetli.
5. ...

az általok fideszes bérencnek titulált kommentelő voltam
süti beállítások módosítása