okt
27

A béka, a kondér víz és a lassú tűz

Mindenki ismeri a klasszikus, biológiaórákon sűrűn elhangzó példát a békáról, amit ha beleraknak egy fazék hideg vízbe, majd begyújtanak alá, akkor észre sem veszi, hogy forrósodik az őt körülölelő közeg, s szépen lassan megfő benne. Nem ugrál, nem ficánkol, csak pislog, mint hal a szatyorban. Öntudatlanul, a külvilág változásaiból mit sem érzékelve éri el a tálalásra kész állapotot.

E fentebbi példa remekül szemlélteti a magyar társadalom jelenlegi állapotát is. Mi magyarok vagyunk az a béka, akit bedobtak a hidegvizes kondérba még idén áprilisban. Akkor be is gyújtottak alánk, s lassú tüzön, de egyre nagyobb lánggal kezdtek megpuhítani minket.

A fokozatos beetetés jó úton halad, mert a magyar ember nem ficánkol, nem tiltakozik, csendben szemléli, hogy mi történik körülötte. Teszi ezt továbbá azért is, mert a 2006-os őszi események óta az sem gondol az aktuális kormányzattal szembeni ellenvéleményének demonstratívabb kifejezésére, akiben erre meg volna a hajlam, avagy az ifjonti hevület. A társadalom természetes védelmi mechanizmusai, ellenállóképessége a béka hátsója alá került, s azóta sem mászott ki onnan.

Emiatt pedig, ha a magyar ember úgy is érezné, hogy valami nem kóser körülötte, akkor sem fog megmozdulni. Miért is tenné? Már nem a 30 éves átalakított IFA vízágyúkkal és a ráolvasástól is széttörő pajzsokkal vannak felszerelkezve a rendőrök.

Másfelől az ország java része akkor sem fog szót emelni érdekei nyilvánvaló csorbítása ellen, ha rá is jön erre, mivel mit sem sejtve ő maga áhítozott azok után, akik most a gázszabályozót tekergetik felfelé. Nem hiszik, avagy nem akarják elhinni, mert vakon, s kétségbeesetten bíznak, a média hatalom felé való szolgalelkűsége miatt pedig a kép sem igazán áll össze nekik.

Schmittnek talán örültek is, mert olyan jó svádájú ember, aki nyugodtságot áraszt  magából. Az ÁSZ elnökéről véleményük sem volt, de csak jó lehet ha a Fidesz választja ki. A választási törvényt nem is értik, miért tartanák bajnak a megváltoztatását. Az új és centralizált médiafelügyeleti rendszert csak jobbnak tartják az előzőnél. Az Alkotmánybíróság szerepében nem hisznek, mert csak a rendszerváltáskori erőviszonyok szüleménye. Az új alkotmány pedig biztosan szükséges lehet, mivel nem véletlenül ragaszkodik hozzá Viktor olyannyira, hogy még a lemondását is belengette érte.

Aztán majd a kisebb parlament létrehozása, az országgyűlési listás mandátumok eltörlése, az önkormányzati rendszer átszabása, a jogrendszer megreformálása sem fogja bennük azt az érzetet kelteni, hogy itt valami nincs rendjén.

 

A béka lassan megfő, kinek tálalhatunk először?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr492401150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A béka, a kondér víz és a lassú tűz 2010.10.27. 22:32:12

Mi magyarok vagyunk az a béka, akit bedobtak a hidegvizes kondérba még idén áprilisban. Akkor be is gyújtottak alánk, s lassú tüzön, de egyre nagyobb lánggal kezdtek megpuhítani minket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2010.10.27. 13:03:31

A kétségbeeséseteket megértem, különösen Ivádi coming-outját követően. Fontos a figyelem átterelése erről és okairól a fidesz 2/3-on alapuló problémamegoldására.

De a post által sugalltakkal szemben a képletes fazékban - mely alá most buktorék rakják a tüzet - nem a magyar társadalmat alkotó többség békái főnek meg, hanem azok, akik az országot csődbe vivő hatalmi elit tagjaként, haszonélvezőjeként, külső támogatójaként eddig a társadalom brekkencsei alatt táplálták a tüzet.

A fagyi már 2006 őszén visszanyalt, amikor még Pollack és szakasits-shiffer sem postolt semmiféle békafőzésről, hanem zavartan hallgatott az állampolgári jogok sárba tiprásán, mert hiszen a széljobber csürhét verték végig a városon, az ő egyéni és kollektív jogaikat tiporták sárba a hazudozó tolvajok és verőlegényeik, aminek ha nem is illik tapsolni nyilvánosan de nem árthat egyetlen demokratának se. (Nem csak ők, hanem sokan mások a "liberális ejropaji" "értelmiségből" ott és akkor vesztették el a jogaikat hosszú időre, bármiről morális alapon - hitelesen - nyilatkozni.)

Nos azok az idők, amikor csak a társadalom nagyobbik része lehetett kondérban főzve, tavasszal véget értek. Jó időre.
Ennek pedig nagyon fontos jelzésnek kellene lennie bárkinek, aki szerint lehet más a politika. Nektek is itt Pollack.

Mert más politika kell akkor mikor a ház már leégett és a bőrünket égeti a tűz: radikálisan más.
A társadalom tagjai számára majd az eredmény minősít és nem a kóka által anno emlegetett mocsár lecsapolása miatt brekegő, főzőlébe hajított főbékáké.
A kerék fordult és az idők mások: mások a válaszok is amik a kihívásokra adhatók.
(Remélem az AB után az LB és filiáléi is helyre lesznek téve, mint arra Balsai nagyon helyesen utalt. Csak, hogy mindenki értse az eddigi magyar és többségellenes vircsaftnak vége.)

beszóló 2010.10.27. 15:20:12

@Éhesló: Ennél már írtál jobbat.

beszóló 2010.10.27. 15:21:41

Pollack is írt már jobbat.

Pollack 2010.10.27. 16:30:36

@Éhesló: Szerinted Ivády miatt meg se szólaljunk még 20 évig, vagy hogy gondolod? Essünk bűnbánatba és ne is törődjünk azzal, hogy leépítik körülöttünk a demokrácia intézményeit?
Másrészt 2006-ban én még nem blogoltam, Schiffer pedig elég erőteljesen felszólalt a rendőri túlkapások ellen - az, hogy te erről nem értesültél, az nem a mi bajunk, olvass többet :)

kristofnagy 2010.10.27. 17:56:02

@Éhesló: úgy tűnik rossz a memóriád, szóval ajánlom neked ezt, 2006.októberéből, Schiffer tollából: www.vedegylet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=524

Éhesló 2010.10.27. 21:24:09

@Pollack: pont fordítva. Nem ártana elszámolni ivádival a választóitok előtt. Azok előtt akik ezért szavaztak rátok és azok előtt is akik a pénzügyek átláthatósága és a morális alapok újjáépítése miatt.

kristofnagy legalább vette a fáradtságot, és megkereste szakasits-schiffer egy október eleji írását, melyben arról hebeg a néphazugság olvasóinak, hogy bár a szocik (ifjúkori elvbarátai) ordasat hazudtak, de a jogállamnak ezt el kell bírnia, mert a morálnál erősebb elv a jog a demokráciában és hát a jog mellettük áll, ha morálisan meg is buktak.

Amiről írtam egészen más. Az kissé később kezdődött: 2006.10.23-án, akkor amikor a jogállamnak is vége szakadt a morális csődöt követően.
No erről idézz magatoktól bárkit.
Érdeklődve várom.

9mmPara 2010.10.30. 22:03:45

Bocs, de ezt a "Viktor az új alkotmányért még a lemondását is belengette" sztorit egyszerűen nem hiszem el. Legfeljebb azt, hogy legendaépítési céllal eljátszották -- de leginkább csak bemesélték a sajtónak, az meg, amilyen, tényként kezeli.

9mmPara 2010.10.30. 22:06:52

@Éhesló: Mi a gond Ivádival? Ő maga is mondta régebben, hogy nem Ő lett attól nagyember, hogy LMP-s, hanem az LMP lett valami attól, hogy ő Ivádi. Választásilag egymásra találtak, akkor jó ötletnek tűnt, most meg szétválnak útjaik. Kellemetlen, de ez van -- szerintem.

Éhesló 2010.10.31. 09:18:24

@9mmPara: kétségtelenül ezt kommunikálja abban a pár sorban az lmp amit erről olvashattunk, de ennél azért több volt/van a sztoriban.
Az ivádi sztori (a sikkasztástól annak belső kezelésétől a szégyenteljes agyonhallgatásáig, ivády távozásáig és az ezzel kapcsolatos nyilatkozataiig) kezelése, a kommunikációja ismét csak azt mutathatta bárkinek aki érdeklődik a politika után, hogy NEM lehet més a politika (sajnos) az szdsz reinkarnációjával sem.
Az elmúlt pár nap pedig ismét egy akolba gyűjtötte az egy akolból indultakat a rettegésben. Ez is segít a baráti média kussolása mellett a belső válságukról elterelni a figyelmet.
De NEM oldja meg azt.

hulyeinformatikus 2010.11.04. 21:53:03

@Éhesló: Rájöttem. Te maga van Lányi, az antikrisztus.

hulyeinformatikus 2010.11.04. 22:13:58

@Éhesló: "Azok előtt akik ezért szavaztak rátok és azok előtt is akik a pénzügyek átláthatósága és a morális alapok újjáépítése miatt."

Drága Lányi Úr,

Aki azt hiszi, hogy 19 millióból be lehet kerülni a parlamentbe...az nagyon el van tévelyegve.

Valahogy úgy képzeled el a politikai palettát, hogy létezik a Fidesz és vannak akik ellentmondanak neki, azok a hárombetűs ördög reinkarnációi.

A szakasitsozás pedig nem modoros.
Nekem is funkcionárius volt a nagyapám, az mellett, hogy akaratlanul is minden előnyét élveztem, nem kívánok felelni a bűneiért.

Éhesló 2010.11.06. 14:00:20

@hulyeinformatikus: nem nyertél, de végül is teljesen mindegy mit hiszel.
Buktort nem kevésbé illetem kritikával mint a poszt-szdsz lmp-t.
De az olvasás (talán méltóztass nicknevemre rákeresni itt -ott) egyrészt időigényes, másrészt nehezíti az egysíkú gondolkodást, ezért érdemesebb a fikciókhoz menekülni...:)
süti beállítások módosítása