nov
05

Budapesti Közlekedési Krízis(kezelés)

Meg leszünk váltva, legalábbis közlekedésügyileg: ennek ígéretével lép fel a Fidesz, amikor – egyébként teljesen logikus módon – megszervezi a Budapesti Közlekedési Központot (sőt, a múlt idő a megfelelő, ugyanis az október 27-i közgyűlésen már el is fogadták a koncepciót, az alapító okiratot és felállították az igazgatóságot). Tarlós legalább a közvélemény előtt biztosra akar menni, mikor az e téren eddig legaktívabb és egyértelműen elismert civil szervezet, a VEKE főalakját, Vitézy Dávidot tette meg a BKK vezetőjének. Személyes ismertség okán nyilván elfogult vagyok, de emiatt első nekifutásra még az én bizalmam is töretlen (vannak persze, akik másképp látják). Ennek ellenére nem árt felhívni a figyelmet néhány apróságra, amin akár bukhat is a szépen kezdődő koncepció.

Az agglomeráció kérdése

A hibák felsorolásánál ugyan szerepel, hogy esetleges az agglomerációs közlekedés koordinációja és ellenérdekeltek a felek, de később csak általánosságokat találunk arra nézve, hogy ezen hogy kéne változtatni. A BKK a főváros tulajdonában lesz. Ez a tény akár nehezítheti is egy későbbi, központi régióra kiterjedő közlekedési szövetség kialakítását, bár akár annak előfutára is lehet. A ma hiányzó törvényi feltételek megteremtése a Fidesznek – ha van rá terve – hetek kérdése csupán, így tényleg érdekes, hogy a BKK koncepciója miért nem tartalmaz sokkal ambiciózusabb terveket az agglomerációra nézve.

Lesz-e tarifacsökkentés? Miből fedezzük?

A közösségi közlekedés árszintje a 90-es évek eleje óta az inflációt meghaladóan emelkedett, miközben – meglepően hangzik, de igaz – az üzemanyagárak az olajár robbanásszerű növekedése ellenére az inflációnál kevésbé emelkedtek. A mai tarifaszint tehát egyszerűen irreális, még a személyautóval szemben is versenyképtelen, a szegényebbeket pedig kifejezetten nehéz helyzetbe hozza. Az általános csökkentésről a koncepció nem szól, ami nem feltétlenül hiba, de valószínűleg jelzi, hogy ez a kérdés nem fajsúlyos a Fidesz szerint.

A fentieket igazolja, hogy a „miből” kérdése is elnagyolt. Homályos például a behajtási díjhoz való viszony. Lehetséges elemként egy helyen szerepel, így elvileg a Fidesz komolyan is gondolhatja a bevezetését, de közel sem kapott hangsúlyos szerepet. A reklámbevételek sem látszanak az egységes közlekedési kasszával foglalkozó ábrán, így csak remélni tudjuk, hogy az értékes reklámfelületeket nem kótyavetyélik el az eddigiekhez hasonló módon.

Kapcsolat a MÁV-val és a volánokkal

A két regionális szolgáltatóval az „aktív kapcsolattartás” elég csekély vállalás. Jelenleg a Budapesten belüli közlekedésben ez a két szolgáltató – a BKSZ-bérletből kapott fix részesedés ellenére – gyakorlatilag ellenérdekelt, így az első feladat a finanszírozási környezet megváltoztatása. Erre vonatkozólag a BKK-koncepció akár konkrétumokat is tartalmazhatna, hiszen bizonyos budapesti útvonalakon a volán-társaságok vagy a vasút jelentős részt vállal az utasok elszállításából (pl. Bécsi út).

A négyes metró és társai

A koncepciónak ez már nyilván nem lehet része, de még ha a fentiek nem is teljesülnek, és „csak” annyit sikerül elérni, hogy a kizárólag fővárosra koncentráló, elavult presztízsberuházások korának vége legyen, már megérte. A budapesti közlekedési rendszerterv (BKRFT) nem csupán azért problémás, mert nem lett a mindennapi döntések sorvezetője (ahogy a koncepció fogalmaz) – sőt, talán jobb is, hogy így alakult, tekintve a BKRFT minőségét, ami jelenleg nem más, mint egy trükkök százaival megtámogatott négyesmetró-propaganda.

Ha sikerül a felesleges metróhosszabbítások helyett ésszerű megoldást találni Újpalota problémájára (pl. gyorsvillamos akár a metróalagútba, akár a Rákóczi útra vezetve), ha sikerül inkább olyan projektekre fókuszálni, ahol kis befektetéssel radikális változást lehet elérni (pl. a gödöllői hév metróba kötése vagy a Rákóczi úti villamos visszaépítése), illetve ha sikerül végre normális módon megtárgyalni a régiót lefedő gyorsvasúti hálózat jövőjét, akkor elmondhatjuk: a BKK valóban új érték lett a város életében.

A fentiek megvalósulásának esélye ma nagyobb, mint valaha volt az elmúlt húsz évben. Az LMP a jelen helyzetben egyet tud tenni: minden erejével azon lesz, hogy a programjában szereplő elvek (pl. egységes közlekedési rendszer a teljes központi régióra, átlátható közlekedési kassza) maximálisan érvényesüljenek a BKK működése és a városi közlekedésfejlesztési beruházások prioritási sorrendjének meghatározása során. Igazgatósági tagként ezért személyesen is mindent meg fogok tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr302414704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2010.11.05. 11:53:55

Bizony az agglomerációban lenne mit rendbe tenni. :(
Pl. igazságtalan a külön agglomerációs bérletek rendszere is - azzal együtt már tényleg nagyon drága a tömegközlekedés, főleg a botrányos szolgáltatási minőség (állva, szorongva zötykölődés) mellett.
Miközben egyátalán nem egyértelmű hogy egy agglomerációs lakos tényleg 1.5-2x annyiba kerülő BKV szolgáltatást használna - a napi "max. 1 óra 1 irányban" limit ugyanúgy érvényes rájuk is, mint a Budapest külső kerületeiben lakókra.

A járatok szervezésében is akkora tartalékok vannak még hogy csak na... Solymárra pl. két irányból is jár ki busz:
- A 64/164 buszok Hűvösvölgyből
- A 218-as busz az Árpád hítdól

De a 218-as csak az Auchan-ig jön :) onnan a falu központja (és a 64-esre átszállási lehetőség) még vagy 2 km távolság és majd 100 méter szintkülönbség. Értelemszerűen senki sem vág neki gyalog...

Pedig ha ez a két buszjárat a két külön nyomvonal helyett egy félkörjáratba lenne összevonva (legalább a kisebb, a 218-as busz forgalmának erejéig), akkor Solymár egy jelentős részéről végre normálisan elérhető lenne a vasútállomás és a helyi Auchan (meg a solymári iparterület más részei) tömegközlekedéssel. Sőt, akár még Hidegkútról is...

Bartoki 2010.11.05. 11:57:00

@Bartoki: "max. 1 óra 1 irányban" - úgy értem hogy a legtöbb tömegközlekedő ennyit hajlandó vállalni. Esetleg kicsit többet, ha az esetek többségében kényelmes, ülő megoldásban az időt jobban ki tudja használni (olvasás, szunyókálás).

hulyeinformatikus 2010.11.05. 13:21:09

@Bartoki:

off:

Szerintem ez baromi sok.
Elköltöznék a lakóhelyemtől, ha napi 2 órát kellene ingáznom.

Bartoki 2010.11.05. 14:12:14

@hulyeinformatikus: "Szerintem ez baromi sok.
Elköltöznék a lakóhelyemtől, ha napi 2 órát kellene ingáznom."

Szerintem is baromi sok :( mégis a budapestiek igen nagy része utazik 2x 40-50 percet ajtótól ajtóig. Nem fér el mindenki Újlipóciában meg a Nagykörúton belül...

Ha hajlandó is lennél 2-3 évente költözni ahogy a munka megkívánja, nem mindig tudod megtenni - van hogy köt a saját ingatlan, vagy a család többi tagja és az ő munkahelyük/iskolájuk, stb.

Éhesló 2010.11.06. 19:07:29

Vitézi tettekben oly gazdag életútja a bukás bűzét vetíti az egész kommunikációs blöffre. Az eddig sem eget rengető teljesítményt a jövőben sem pótolja a nagyapai hatalmon, állampárti zavarosból vastagra hízott apuka, anyuka és kedves rokonok, lauderes barátok támogatása.
A coming outja is előttünk van még.
A fentiek alapján érthető tehát az indulását kísérő lmp-s szimpátia: egy vérből vannak szakasits-schifferrel és cimboráival, a közreadott vérszegény koncepció ellenére. Még a postíró is nehezen talált a reményeken kívül bármit ebben az irományban.

Az lmp képviselőjének a törekvése teljes mértékben támogatható, és kár, hogy ez kapta a legkevesebb karaktert a post végén.
/Az utalásszerűen felvetett, metró felett tervezett Rákóczi úti villamos hagymázas álmát kivéve (már a mostani egymást akadályozó és egymás seggébe érő buszkaraván is egy tragédia Kelenföldtől a Keletig, ráadásul a meglévő villamoshálózattal együtt és azonos metrócsatlakozási pontokkal futtatva)./

beszóló 2010.11.08. 10:13:38

@Éhesló:

Már megint nem érvelsz, személyeket értékelsz családjuk, apjuk, anyjuk, nagyapjuk tettei alapján.
Szerintem várd meg Vitézy intézkedéseit és utána értékeld.
A nevét pedig légyszíves helyesen írd!
Vitézy egyébként nekem csak egyszer nem volt szimpatikus: amikor BKV fb tagként vizsgálta Kocsis BKV vezér és felesége MVM-es milliárdos lopásokban való érintettségét, és akkor nem tiltakozott az ártatlanságot "bizonyító" blődli bizonyítékok láttán.

Éhesló 2010.11.08. 14:10:40

@beszóló: Szerintem max. 1 mondatot foglalkoztam a fényes pedigréjével.
Gondolom ha nem komancs, fideszes, szdsz-es hanem náci pedigré lenne az lmp is intenzívebben foglalkozna vele. Így inkább ciki és elhallgatni való.
De egye fene.
Mi van a teljesítményével, mi van a közreadott - az agglomerációról minden konkrétumot nélkülöző - lózungyűjteménnyel?
Ettől kellene lelkesnek lenni?
A metróval párhuzamosan futtatott villamos pedig neked is bejön?

beszóló 2010.11.08. 18:51:59

@Éhesló: 4 mondat volt. 4 rossz mondat.
A metróval párhuzamosan futtatott villamosról nem sokat tudok. Ha a közös szakasz nem több, mint 2 metrómegálló, a többi szakasz eltérő vonalvezetésű, akkor akár jó is lehet.
Az agglomeráció közlekedési tervéről sem tudok konkrétumot, úgyhogy addig véleményem sincsen róla.
Abban igazad van, hogy lelkesdésre a nyilatkozatok alapján nincs ok.
De fikázni is a tettek alapján kell, ha rászolgál. Vagy a tettek hiánya miatt.

Éhesló 2010.11.08. 22:06:48

@beszóló: nem értünk egyet. A múlt, a környezet és a neveltetés predesztinál. Nem mindegy mire és nem cserélhető fel, nem vetkőzhető le.
De ez itt tényleg off, csak vitézy kapcsán nehéz figyelmen kívül hagyni....

pgeri 2010.11.09. 22:58:34

@Éhesló: Vitézy esetében beszéljenek majd a tettei, erről majd még olvashatsz itt, abban biztos vagyok, akár jó, akár rossz színben, meglátjuk. Előre nem ítélnék semmiképp.

A metróval "párhuzamos" villamost felszedték régen, azóta rájöttek, hogy ez baromság volt, ideje újraépíteni. Merthogy a Blaha és az Astoria közti párhuzamosság (ha pl. egy 28-ast nézel) számomra messze nem indokolja azt, hogy itt nincs helye villamosnak, és szálljon át inkább 2-szer az a sok barom, aki mondjuk Kőbányáról a 3-as metróval igyekezne valahová.

A példaként felhozott 7-es buszkaraván egyébként pont jó példa arra, hogy miért kell a metróval "párhuzamosan" villamost csinálni: ez is "párhuzamos" a metróval, mégsem merült fel egyszer sem a megszüntetése. Valószínűleg azért, mert a térképen látható párhuzamos szakasz ellenére egész más igényeket szolgál ki.

Éhesló 2010.11.10. 13:56:53

@pgeri: Vitézy esetében az eddigi tettek feltűnő hiánya és a (köz)szereplés feltűnő túlsúlya az ami nem bíztató egy ilyen felelősséggel járó beosztás elnyeréséhez (itt /is/ kísért a múlt, a családi kapcsolatrendszer és vagyon. Eddigi "életműve" alapján csoportvezető sem lehetne komolyabb cégnél, multinál pedig legfeljebb "kifutófiú".
Nem tudom emlékszel-e rá, de a villamos nem csak a Blaha és az Astoria között futott, hanem tovább is - Újpalotától, külső Zúglótól át a városon az Erzsébet hídon) egészen a Moszkva térig. Ezt váltotta fel a metró és a buszkaraván. Ezek szerint feleslegesen, mert most a pesti nyomvonala felett legalább 6-7 buszjárat fut (teljesen feleslegesen, egymást is akadályozva a közlekedésben) olyan sűrűséggel, hogy a megállókba be sem tudnak állni egymástól és egymást kerülgetik a busz és a középső sávon.
Igen, tudomásul kell venni: nem lehet minden lakótelephez közvetlen járatot állítani, mely elviszi a proletárt bárhová a városban! Át kell bizony szállni olyan "gyűjtőgerincekre" melyek a (nagy)tömeg szállítására gyorsan és hatékonyan (nem utolsó sorban ilyen tömegben fajlagosan olcsón) képesek.
Ilyen "gerinc" a 4-6 a többi villamossal együtt és persze a metrók. Ahol ezek mennek, a párhuzamos közösségi közlekedésnek nincs értelme, mert drágán és feleslegesen von el forgalmat olyan gazdaságosan üzemeltethető kapacitások elől, melyeket pont erre hoztak létre.
A "buszkaraván" tehát a pazarlásra és az értelmetlenségre példa, mert ahonnan (Kelenföld, Budafok, Erzsébet, Újpest) a buszok tömegei indulnak a belváros felé ott villamosok (is)járnak, melyek a metrókra hordhatnának rá.
A buszkaravánok megszüntetése azért nem merült fel talán soha, mert a felelős gazdálkodás sosem volt követelmény egyetlen fővárosi (párt) cégnél sem. A BKV-nál különösen nem.
Abban pedig, hogy a közösségi közlekedés más és más igényeket szolgál ki a párhuzamosan futtatott és egymás seggébe érő de másként számozott járataival messze nem értünk egyet, bár ideológiát gyártani bármilyen hülyeség mellé lehet.

Értelmesebb országokban a metróra (gyors-villamosokra, elővárosi villamosokra)hordanak rá, majd arról el és nem helyette, vele együtt szállítanak hosszú szakaszokon.

Itthon tehát ezzel kellene kezdeni a takarékoskodást:
egy-két átszállással többért, jobb, gyorsabb, olcsóbb, tisztább, szebb közösségi közlekedést kellene kialakítani. Megszüntetve ezzel a párhuzamosságokat, a megállókba percekig besorolni képtelen füstöt okádó, a szétesés határán egyensúlyozó, mocskos, bliccelőkkel, senki által meg nem büntetett koszlidércekkel és zsebtolvajokkal tömött a város főbb sugárútjain két-két sávot is elfoglaló buszkaravánok helyett.
Nem is szólva a tönkre vágott felszántott utakról, melyet maguk után hagynak a városrészek teljes bénulását okozó felújításokat követő második évre.
De az úthálózatot hagyjuk. Ez másik állatorvosi ló, melyet nekünk tartanak fent, százmilliárdokat lopva el tőlünk, szánalmas viszonyokért cserébe.

beszóló 2010.11.11. 10:29:12

@Éhesló:
Ebben most egyetértek veled.

Bartoki 2010.11.11. 12:05:19

@Éhesló: "egy-két átszállással többért, jobb, gyorsabb, olcsóbb, tisztább, szebb közösségi közlekedést kellene kialakítani."

A 7-es busz vonalán lehet hogy már csak ez segít - bár szerintem a 4-es metró beindulása után jobb lesz ott a helyzet - de általánosságban én inkább a fonódó, átszelő hálózat híve vagyok az átszállások számának növelése helyett.

Példák:

Solymár-Üröm jelenleg 2-3 átszállás. A járatok ritkák (vonat félóránként, BKV 20 percenként, Volán összevissza) és a dugó miatt jól szét is csúszik a menetrend. Kb. 1.5-2 óra alatt lehetne "biztosan" odaérni. Hiába csak 10 km a távolság, de az asszony kocsival kell járjon dolgozni, mert azzal legalább "kiszámítható" hogy normálisan 15 perc, dugóban 40 a béna 10-es úti ürömi kereszteződés miatt (nincs külön balra kanyarodó sáv). És nem kell esőben-hóban várakozni a tető és szélvédelem nélküli megállókban az átszállásokra.

Egy átszállás nélküli agglomerációs körjárat igen sokat tudna dobni a dolgon. Szerintem nem teljesen egyéni szoc. prob. a példa, mert a gyerek tanítónője meg a Nagykovácsi-Solymár útvonalon jár be. Ez is csak 13 km, ami autóval 25 perc, de BKV-val 50 perc plusz a megállóig gyaloglás. Maga az átszállás itt nem is olyan sokat hosszabbít (ha éppen jó ütemben összejön :), de a kényelmetlenséget jócskán megnöveli.

Arról már ne is beszéljünk, hogy bizonyos dolgokat - pl. munkaügyi hivatal - Budaörsön kell intézni. 24 km, kocsival 30-40 perc (este/hétvégén Budapesten, máskor Budakeszin keresztül kell menni). BKV-val 2-3 átszállás, 80-100 perc között szór az elméleti menetidő, a gyakorlati gondolom inkább 100-120 (az már 2 óra!).

"a megállókba percekig besorolni képtelen füstöt okádó, a szétesés határán egyensúlyozó"

Troli kellene. Vagy még inkább hibrid troli, ami a gerinc-végi elágazáskor el is tudná hagyni a felsővezetéket.

És kisebb buszok, jobbanmondva kisebb TENGELYTERHELÉSŰ buszok. Mert jelenleg a BKV-nak az az olcsó ha minél nagyobb batárral jár, ez viszont nagyon nem optimális egy csomó más szempontból (ritkább a járat, jobban tönkreteszi az utakat).

Ha lenne tengelyterhelés, környezetvédelmi besorolás és km-alapú útdíj, és igenis a tömegközlekedés is fizetne (kaphat ennek fejében egy fix többlet támogatást), akkor legalább lenne egy motiváló erő ami ebbe a jó irányba terelné őket is.

Addigis legalább annyit kellene tenni, hogy ha a buszsávot úgyis szinte csak a BKV amortizálja, akkor tartozzon is az ő kezelésébe.

Olcsóság: lehet rossz példa, de a 4-es metró sokkal többe kerül mint a 7-es buszkaraván 50 évi fenntartása. Még ha nem lehúzós áron lenne a metró, valószínűleg akkor sem lenne lényegesen olcsóbb mint egy troliközlekedés.
süti beállítások módosítása