jan
17

Melyek a nemzeti együttműködés határai?

Szerintem kevesen lesznek, akik meglepődnek azon, hogy a Véleményvezért a magyar internet legmegbízhatóbb elemzői egyikének tartom. Talán egyszer fordult elő, hogy nem értettem egyet a véleményükkel, de már arra sem emlékszem, hogy ez milyen téma volt (valószínűleg valami olyan gazdaságpolitikai tézis, amely nekem túl neoliberálisnak tűnt).

Van azonban néha egy kis elszomorító mellékzönge a mondanivalójukban, amely mintha az LMP érzelmi elutasításáról szólna. Nem szépítem a dolgot, lehetne az LMP professzionálisabb, lehetne gyakorlatiasabb, lehetne szervezettebb, hasonlíthatna jobban a hétköznapi ember által elvárt „párt” képre, és mindezek eredményeképpen ívelhetne a csillaga meredekebben felfelé, de a Véleményvezér részéről ezen hiányosságok tényszerű megállapításán túl én valamifelé lesajnálást és az LMP törekvéseinek ellhallgatását is érzem.

Óvatosságból szerintem bárki, bármikor leckét vehet Török Gábortól, de – ha jól szedem össze emlékezetem foszlányait – még ő is inkább ragadtatta magát reménykedő, esetleg elismerő megjegyzésekre az LMP-vel kapcsolatban.

A Véleményvezér mai cikkében ez a mellékzönge már elérte a kritikus erősséget. A cikk persze nem közvetlenül az LMP-ről szól, hanem arról, hogy ugyan a méltán szapult és minden normális elme számára felesleges médiatörvény kapcsán minden eddiginél nagyobb ellenkezéssel kell a kormánynak szembesülnie, azonban a viták értelmét elveszi, hogy a mai magyar „kétpárti”, „szekértáboros” politikai térben a fideszesek minden ellenfelüket maszoposnak állítják be és vice versa.

Hová álljanak a belgák? – kérdezi a cikk. Azonban óriásit maszatol, amikor a parlamentbe frissen bejutott, a két nagytól világosan elkülönülő új pártokat egyszercsak, minden előzmény nélkül kiírja a „belgák” közül. Ma, 2011 január 17-én valaki lehet fideszes, maszopos, jobbikos, elempés vagy belga. Most, hogy az LMP és a Jobbik már idestova jó fél éve melegíti az országgyűlés padjait, már ők sem képviselhetnek a Fidesztől és az MSZP-től eltérő álláspontokat? Vagy ha tizenöt párt lesz a parlamentben, akkor a Véleményvezér csak azokat tiszteli majd meg a belgasággal, akik legalább egy tizenhatodik véleményt képviselnek?

Ha mégis az a véleménye a vezérnek, hogy akár a Jobbik, akár az LMP valamiért a két régi oldal részét képezi, akkor kíváncsi lennék arra, hogy ezt miért gondolja. Nem azért, hogy csak úgy vitázzak vagy veszekedjek, hanem azért, mert tényleg kíváncsi vagyok. Okos a Véleményvezér, tudnia kellene, hogy a kétoldaliság dogmájának kritikátlan sulykolása, az új pártok elhallgatása vagy valamelyik oldalhoz döngölése kizárólag a két régi párt céljait szolgálja. Ez per pillanat az MSZP részéről a második erőként való túlélés, a Fidesz részéről pedig a vakcinagyengeségű, lejáratódott MSZP mindig verhető második pártként való továbbtenyésztése.

Az ország érdeke ezzel szemben az lenne, hogy minél több, minél újabb alternatív vélemény szökkenjen szárba. Miért ódzkodik a Véleményvezér attól, hogy ennek drukkoljon? De ha nem is, miért moderálta ki az erre irányuló kérdéseket tartalmazó hozzászólásaimat? (A Véleményvezér kommentjei előzetes moderálás után jelennek meg. Két, két óra különbséggel elküldött hozzászólás eltűnését okozhatta technikai malőr? Ha igen, én kérek elnézést, de a fenti, lényeget érintő kérdéseim állnak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr352590584

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ügyvezetővé alakult az LMP választmánya 2011.01.18. 15:46:01

Mivel az LMP választmányának 13 tagjából négyen lemondtak mandátumukról, ezért helyükre új tagokat kell választaniuk. Addig ügyvezetőként működik a párt választmánya.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.01.17. 20:45:33

Nagyon jó, teljesen egyetértek.

Tgr 2011.01.18. 00:16:16

Úgy kísérletképpen tudnál mutatni egy olyan Véleményvezér-posztot, amiben legalább egy darab önálló, eredeti gondolat vagy meglátás van?

azAttis 2011.01.18. 08:52:22

Az lmp az szdsz. Karácsony frakivezető Kóka és Pető magyar hangja. Van kérdés? :)

Nagyon sokan tényleg ennyit látnak az lmpből. Mivel páran együt lógnak, fótózkodnak a "nagy" öregekkel szerintem nehéz ezt lemosni.

Így meg nagyon könnyű lesöpörni a pártot/elképzeléseket és nehéz komolyan venni, ha egy korrupt, bűnszövetkezet utóvédjének ilyen könnyen beállítható.

Szerintem ilyen, más szó híján hitelességi problémátok van.

bozon 2011.01.18. 11:44:20

@azAttis: Értem a problémafelvetést és az aggodalmat, és szorgalmazom is a múlt erőitől való távolságtartást, de nem az a helyzet, hogy akár van rajtunk sapka, akár nincs, valakik mindig szdsz2-nek fognak minket tartani? Ez nem egy olyan vád, amely pusztán az emlegetésével "igazolja" önmagát? Ha Schiffer András együtt töltene egy fél napot Orbán Viktorral, utána meg egy buszon utazna egy percig Pető Ivánnal (látszik, hogy csak gondolatkísérlet, mert mikor száll Pető Iván buszra? :)), akkor nem az utóbbival lenne tele az ellendrukkerek szája?

Sajnos, manapság azzal kapcsolatban is akad probléma, hogy van-e jogom szorgalmazni a múlt erőitől való távolságtartást. Én ugyanis a NENY-ig azt hangoztattam, hogy a Fidesz konstruktív partner lesz, és még a kétharmad se veszélyes. Most egy kicsit nem jobb, ha meghúzom magam? ;-)

Bartoki 2011.01.18. 22:07:26

"Nem szépítem a dolgot, lehetne az LMP professzionálisabb, lehetne gyakorlatiasabb, lehetne szervezettebb"

Ebben van valami.

Még mindig két külön Facebook group van?
Vagy több is?

És az Facebookon az Áb, MANYUP, médiatörvény ügyekben miért nem lépünk kicsit szervezettebben? Igen, semmi másra nem gondolok, csak arra, hogy felhívjuk a zemberek figyelmét ezekre, ha már nem mi kezdtük el őket (mert azt is lehetett volna).

Van egyátalán valamiféle PR-csoport, aki ezzel a láthatósággal "munka" jelleggel foglalkozik? Ha már a mainstream médiába olyan nehéz bekerülni, legalább az interneten kicsit jobban kellene látszani...

Éhesló 2011.01.19. 20:38:24

A "véleményvezér" egy cenzúrázott blog, ahol bármilyen vélemény előzetes cenzúrát követően kerülhet fel.
olyan is: egyoldalú, elfogult, bírálhatatlan és gyakran tűnnek el érdemi hozzászólások.

Ennyit is ér, ezért aránytévesztés túlértékelni.

Az a vágya az lmp-nek, hogy belga lehessen egy flamand-vallon történelmi vitában, idehaza anakronisztikus, mert a magyar politikai megosztottság történelmi kérdéseken (identitáson, hitvalláson, viszonyuláson) alapul kies hazánkban, melyekre nincs semmilyen "belga" válasz.
Vagy-vagy van, melyből az lmp eddig (leginkább valamiféle zsigeri PC reflexből) PC ballib válaszokat adott és ad ma is.
Ezért az oldalválasztása egyértelmű: aki úgy szól, mint az szdsz, úgy reagál mint az szdsz, uyganazok a médiaszekerének tologatói mint az szdsz-é az persze, hogy szdsz-reloaded lesz.
Szdsz2.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.01.31. 16:41:32

Miben lett volna a szadesznak más a véleménye, mint az LMP-nek? Nyomott-e egyetlen olyan témát látványosan az LMP, amit a szadesz nem? (Talán az adó volt az egyetlen, ahol nem, de ott meg a szoci demagógia jött elő - tehát mégiscsak valahol az előző elit túlélése: balos osztogató politika, liberális jogvédelemml felturbózva.) De mondd, ha máshogy látod!
A performanszok és felszólalások ott voltak erősek, ahol a szadesz/maszop is erőlködött. Magyarország végigment az egyik legnagyobb ökológiai katasztrófán, az LMP pedig azon kesereg, hogy jaj, médiatörvény. Meg jaj, alkotmányozás. Meg jaj, egykulcsos adó.
Én sok mindenben nem értek egyet VV-rel, de ebben nagyon is. Az LMP parlamenti létének nem igazán látom semmilyen értelmét. Azt vártuk sokan, hogy lesz egy zöld párt. Én erről mondjuk már választás előtt lemondtam, de mondjuk hogy valamit az elszámoltatás ürügyén elővesz, arra csak számítottam. Meg hogy valami eredeti hang, aki kimeri/tudja mondani, hogy a király meztelen. De számomra tökéletesen hozza az egysíkú ellenzéki politizálást.

Bartoki 2011.02.07. 13:37:48

@Három Nyulak: "Miben lett volna a szadesznak más a véleménye, mint az LMP-nek?"

Pl. a 2006-os rendőrterror megítélésében, a TB-privatizációban, a vakhitű neolib gazdaságpolitikában, a korrupcióhoz való hozzáállásban.

"Nyomott-e egyetlen olyan témát látványosan az LMP, amit a szadesz nem?"

Gyurcsány Ferencet ki is jelentette fel a Sukoró-ügy miatt? Csak nem az LMP-s Schiffer? :)

"Azt vártuk sokan, hogy lesz egy zöld párt. Én erről mondjuk már választás előtt lemondtam, de mondjuk hogy valamit az elszámoltatás ürügyén elővesz, arra csak számítottam."

Mégis kit, hogyan vehetne elő egy ellenzéki párt? :)
Tud mondjuk legfőbb ügyészt jelölni? :O

Vagy van hozzáférése olyan információkhoz, ami alapján feljelentést tehetne? Ahol van ilyen - lásd Sukoró - ott feljelentést is tettek.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.14. 18:07:39

@Bartoki: Rendőrterror? Lett valami belőle? Ma úgy ismerik az LMP-t, mint aki a rendőrterror ellen nagyot küzdött volna? Vagy én emlékszem rosszul, amikor erről kedélyesen elröhégcselt Karácsony Gergely? Hm?
A TB privatizáció nem éreztem, hogy oly' nagyon napirenden lett volna a szadesznél, amikor az LMP megalakult, de a gazdpol-t azt egyébként elfogadom, ott a szoci vonalat követik (lásd adó).
A sukorói ügyet elfogadom, elismerve, hogy igazad van, bár nem Gyurcsányt jelentette fel, és ha jól emlékszem, akkor a nyílt levelet Orbánnak írta... Azt akár a szadesz is írhatta volna, de ott a pont, elvtársat nem jelentettek volna fel.
Korrupció? Ugyan már, véleménye mindenkinek ugyanaz. A pártkassza átláthatóságán túl mit is tett még ezért? Egy gyorsan elvetélt javaslat? Vagy? Esetleg letett egy javaslatot közbeszerzési eljárások átláthatóságára?
Hát, pl. ezen az oldalon is van egy Csipak építkezés, mondjuk. Mi történt ott? Ezt így lehet? Tök hülye ügyintézők, felelősség nélkül? Esetleg valami más áll a háttérben?
Vagy rákérdezett, hogy a vörösiszap pénzek akkor most hol vannak? Nem kell feljelentést tenni, de lehet kérdezni ott, ahol szaglik valami. Lehet sajtónyilvánosság előtt kérdezni mondjuk pártközeli cégekről, általuk elnyert pályázatokról, megbízásokról, stb. És persze, kérdezzen a szocikról, de ők már - remélem - a múlt, viszont ott van a jelen, ahhoz kell igazán bátorság. (Ilyen szempontból az OV levél tökös volt, de ennyi.) De ott ülnek a fővárosban is, ott nincs ügy? Elég csak egy újságot kinyitni, de ugye egy párttól azt várnám el, hogy azért kicsit többet tudjon már egy átlag olvasónál, ott ül a bizottságokban, gondolom megnézi az anyagokat, stb. És? Láttál Te ilyet?

Meggyőzhető vagyok, hogy nagyon szőnyeg alatt megy a dolog, de működik. De még arról is, hogy én vagyok a vak.

Bartoki 2011.02.14. 20:03:53

@Három Nyulak: "Rendőrterror? Lett valami belőle? Ma úgy ismerik az LMP-t, mint aki a rendőrterror ellen nagyot küzdött volna?"

Az eredeti kérdés nem így szólt, hanem úgy, hogy "Miben lett volna a szadesznak más a véleménye, mint az LMP-nek?"

Rendőrterror ügyben egyébként egyik parlamenti párt sem küzdött nagyot, és nem is ért el szinte semmit. Mondjuk aki ellenzéki annak nincs is túl sok lehetősége - igaz, a kormánynak sem, hiszen nem diktálhat direktbe az igazságszolgáltatásnak.

"Vagy én emlékszem rosszul, amikor erről kedélyesen elröhégcselt Karácsony Gergely? Hm?"

Nemtom, én nem emlékszem ilyenre (attól még lehetett).
Egészen konkrétan mit mondott?
Valahol elérhető ez YouTube-on vagy híradó archívumban?

"A TB privatizáció nem éreztem, hogy oly' nagyon napirenden lett volna a szadesznél, amikor az LMP megalakult"

Olyan rég volt már Horváth Ágnesék ámokfutása, hogy már nem is emlékszünk rá?

"de a gazdpol-t azt egyébként elfogadom, ott a szoci vonalat követik (lásd adó)."

Gazdaságpolitikában tőlem is "balra áll" az LMP, bár azt én is mindig mondtam hogy úgy kellett volna az egykulcsos adót bevezetni, hogy mindenki nyerjen vele egy kicsit. Pl. lehet hogy nem azonnal, hanem 2-3 lépcsőben kellett volna csökkenteni a legfelső kulcsot (nem a kulcsok számától bonyolult az adórendszerünk).

Igaz, azt is látni kell, hogy azok akik most hűdenagyon jól járnak (magas bejelentett bruttó fizetésűek), az utóbbi 20 évben erősen le voltak véve extra adóra, szóval nem biztos hogy jogos a "gazdagozás".

"Korrupció? Ugyan már, véleménye mindenkinek ugyanaz. A pártkassza átláthatóságán túl mit is tett még ezért?"

Az LMP-n kívül ki is tette meg? :)

"Lehet sajtónyilvánosság előtt kérdezni mondjuk pártközeli cégekről, általuk elnyert pályázatokról, megbízásokról, stb. És persze, kérdezzen a szocikról, de ők már - remélem - a múlt, viszont ott van a jelen, ahhoz kell igazán bátorság."

Kérdezett pl. a Centrum Parkoló Kft-ről.
A szocik meg a Fidesz versenyt hallgatnak az ügyben. :)

"ugye egy párttól azt várnám el, hogy azért kicsit többet tudjon már egy átlag olvasónál, ott ül a bizottságokban, gondolom megnézi az anyagokat, stb. És? Láttál Te ilyet?"

A lehetmas.hu-t szoktad olvasni?

"Meggyőzhető vagyok, hogy nagyon szőnyeg alatt megy a dolog, de működik. De még arról is, hogy én vagyok a vak"

Az valóban gond, hogy a parlamenti frakció az ottani ügyekkel foglalkozik, és az úthenger miatt ott elég kemény a tempó - naponta jönnek a több száz oldalas törvényjavaslatok, amiket átlapozni is elég lenne, nemhogy érdemben feldolgozni. A Jobbik is panaszkodott ugyanezért, szóval ebben lehet valami.

Egy szokásos, korrupt pártban ez nem probléma, mert az ellopott milliárdokból könnyű nagy háttérintézményeket eltartani, ami elvégezhetné a munkát. De gondolom az LMP-ben ez nem opció, ezért leginkább maguk a látható emberek dolgoznak - gondolom ennyire telik.

Egyébként a Parlamentben legalább 10x annyi történik mint ami a hírekből lejön:

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_frak_esem?P_CKL=39&P_CIMZETT=null&P_FRAK=null&P_FRAK=14&P_FOTIPUS=null&P_TIPUS=null&P_ESEM=null&P_NOESEM=null

És ebben a bizottságokban végzett munka még nincs is benne.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.15. 09:10:38

@Bartoki:
1) rendőrterror
Csak a kedvedért:
mandiner.blog.hu/2010/04/21/lmp_szdsz_bratyi_mandiner_tv
Ezek szerint te ezt nem láttad, mert ha láttad volna, akkor neked is felejthetetlen élmény...
Ettől függetlenül elismerem, hogy ebben van halvány különbség az LMP és a szadesz között.
2) TB privatizáció
Én magam is azt állítom, hogy az LMP balos-osztogató gazdaságpolitikáról papol, ebben nyilván nincs egy hullámhosszon a valamikori szadesszal. Talán pont a szakember hiány miatt azonban a gazdpol-ja nem is túl erős (szerintem) a kommunikációban, semmiképpen sem hiteles (magánvélemény, nyilván).
Ami a konkrét felvetést illeti, nézd meg mikor volt Horváth Ágnes ámokfutása, és mikor alakult az LMP. A kettő között van egy időbeli űr, és már csak ezért sem tiltakozhatott ellene - de egyébként az sem tb privatizációról szólt, de ez meg már messze kanyarodna.
3) Fő témák
Olvasom, de minek? Ennél a TASZ több ügyet karol fel, mint amiről az LMP beszél... Ráadásul a flash mobon túl olyan jó lenne, ha végignyomná, mondjuk a belvárosi parkolási társaságokat, hogy mi van a centrummal, mi van az er-parkkal, milyen szerződések alapján, milyen díjakat, stb. Ez pl. egy fontos kérdés lenne, amit végig vihetne, ehelyett bohóckodik tegnap is a Parlamentben egy nyakába akasztott táblával az a szerencsétlen...
Tudom hogyan működik az Országgyűlés, azt is, hogy milyen nehéz egy kis frakciónak, de könyörgöm, ők most állami pénzeket is kapnak, és ehhez képest kevesebbet tesznek le az asztalra, mint amikor kizárólag adományokból éltek.
Én azt látom, hogy három szereplő egyéni ambícióira próbálnak építeni: elsősorban Schiffer, aztán Karácsony, és az egyre inkább kikopó Jávor. Abszolút hozzák a politikai párt összes jellemzőjét, miben is mások? Nincs egységes elképzelés, a jópofiság és a trendi performance-ok között pendliznek, és ennyi. Már a választás során is ez volt az érzésem, de most egyre erősebb: próbálják a népszerűségi index alapján meghatározni magukat. Ezt kell felkarolni, ezt nem, ez vicces lesz, ezzel bekerülünk a médiába, stb. És ez helyenként jól sikerül, helyenként nagyon is amatőr.
A szegénység felkarolása pedig kb. annyira hiteles részükről, mint Gyurcsány baloldalisága.
És ez azért baj, mert a Fidesz ma reális alternatíva nélkül zakatol előre: van egy maszop, amire bármikor vissza lehet mutatni, hogy 2002-2009, aztán csókolom, lehet farokbehúzva elsunnyogni, egy zárójelbe rakott jobbik, aki próbál elemi indulatokat mondanivaló nélkül meglovagolni, és van az LMP, ahol az amatőr, lelkes bázis kezd eltávolodni a politikából megélő vezetőktől. Szerintem.

Bartoki 2011.02.15. 12:07:27

@Három Nyulak: "1) rendőrterror
Csak a kedvedért:
mandiner.blog.hu/2010/04/21/lmp_szdsz_bratyi_mandiner_tv"

Nem látom a videón hogy Karácsony Gergely "kedélyesen elröhégcselt" volna.

Azt látom, hogy Pető mond egy félig-meddig mellébeszélést, valami hangadó a háttérből (talán pont a kamera mögül, mert jó hangos :) nyomatja a "véresszájú ballib" álláspontot, Pető rákontráz a hülye poénjával, erre meg a közönség egy része tényleg vidámkodik - ez mind őket minősíti.

Karácsony mindenesetre nem röhégcselt, és a metakommunikációjából (orrát fogdossa, karba font kezek) inkább az jön le hogy nem igazán értett egyet ezzel a vonallal.
Hogy konkrétan mit szólt később a témához, azt nem tudjuk meg, mert vágás van - a média diszkrét bája. :)

"2) TB privatizáció
Ami a konkrét felvetést illeti, nézd meg mikor volt Horváth Ágnes ámokfutása, és mikor alakult az LMP. A kettő között van egy időbeli űr, és már csak ezért sem tiltakozhatott ellene"

Jogos az észrevétel - ahhoz nem az LMP mint szervezet, "csak" Schiffer, Jávor és talán mások személye kapcsolható a Védegyletes "TB-mentők" kampányban.

"olyan jó lenne, ha végignyomná, mondjuk a belvárosi parkolási társaságokat, hogy mi van a centrummal, mi van az er-parkkal, milyen szerződések alapján, milyen díjakat, stb."

Ezt a legegyszerűbben a közgyűlési, önkormányzati többség vihetné végig. Persze eszükben sincs, a IX. kerületben még ki is szerveztékk offshore-ba. :(

"És ez azért baj, mert a Fidesz ma reális alternatíva nélkül zakatol előre"

Igen, ez tényleg szomorú. :( Ha lenne egy erősebb versenytárs, a Fidesz is normálisabb lenne, nem engedhetnének meg maguknak ennyit.

"van az LMP, ahol az amatőr, lelkes bázis kezd eltávolodni a politikából megélő vezetőktől."

Van ebben igazság, bár én inkább úgy mondanám hogy a "napi politikában elvesző" vezetőktől.
De hát lehet ezen segíteni: be kell lépni és belülről alakítani a dolgot (én is tervezgetem).

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.15. 13:12:01

Jó, magyarázd, ahogy szeretnéd. Szerintem egy ilyen szituban vagy fel kellett volna állni, hogy köszönöm szépen, akkor nekem ebből elég volt, vagy erélyesen kiszólni. (De hát hogy nézett volna ki: szerintem pont még ezen események során is személyes tanácsadója volt az uraknak - az időbeli egybeesés nem biztos, most nem néztem utána.)
Ettől függetlenül korrekt, hogy pont a mai napon felléptek a közkegyelem érdekében. Ezen valóban egyfajta kilépés a szadeszes köpenyből...

Sohasem mondtam, hogy a gazdpolban ne a szoci vonalat követnék. Csak konkrétan az adott összefüggést kérdőjeleztem meg.

Azért kérdezni lehet, és folyamatosan és újra, és újra, és újra. Az ellenzékben leginkább ez a feladata. Szerintem. Nem új alkotmányt, meg gazdasági programot kell írni, ehhez nem is értenek, és ezt reálisan valóban csak nagy apparátussal lehet. De kérdezni, megkérdőjelezni, utána menni viszont igen. Itt nyilván szelektálni kell, hogy mi fontos és mi nem fontos. Én ebből a szelekcióból azt vettem ki, hogy leginkább a belvárosi szadesz szavazók, liberális, jogvédő világa tetszik nekik. Az eredeti mondatom is kb. ebből indult ki, ezt továbbra is tartom, a fenti árnyalatokkal együtt.

Annál én az urakat régebb óta ismerem, mintsem hogy ebbe a pártocskába belépjek. :)

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.06.14. 02:02:52

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm

///

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.06.14. 02:06:46

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm

099
süti beállítások módosítása