máj
23

Csereberepiac se lesz

A most bezárással fenyegetett kesztyűgyári Cserebere piacról szól ez a kis videó. Itt, a Józsefváros legszegényebb - vagyis legproblémásabb- részén, a Magdolna negyedben, a Kesztyűgyárban szervezte meg a Zöfi (Zöld fiatalok) ezt a programot, a környékbeliek részévételével. Cigányok, magyarok, többnyire egyaránt szegények vagy majdnem azok találtak itt jó és hasznos időtöltésre módot. 
 

 
A videót a Humusz (Hulladék Munkaszövetség) készítette, mert a Cserebere piac nem csak hogy egy jó és értelmes közösségi esemény (volt?), nem csak a szegény embereknek segít(ett?) ingyen hasznos tárgyakhoz jutni, hanem pont egy olyan gyakorlat, amire még nagyon sokra volna szükség az ökológiai válság megfékezéséhez. Ha valamiből nem hulladék lesz, hanem új gazdát talál, akkor ott kevesebb energiát, nyersanyagot használnak el, hulladékként nem égetik el, (hogy a keletkező mérges anyagok károsítsák az egészségünket,) nem kell neki lerakót keresni olyan helyen, ahol azt nem akarják, és így tovább.
Vagyis a Cserebere piac egy eszköz a fenntarthatóság eléréséhez.
 
Az egész apropóját az adja, hogy a nagyszerű (ex-miépes) Kocsis Máté polgármester most be akarja zárni.
 
További jó, praktikus, gazdaságos, kézenfekvő jó gyakorlatok találhatóak arra, hogy miként éljünk jobban, fenntarthatóbban a Humusz Nulla hulladékos oldalán.
Termelői tej a flakonba, újra felfedezett szerelő, javítóműhelyek, működő cserebere piacok, és egy hetedik kerületi bérház, ahol komposztálni kezdtek az udvaron, és ezzel havi húszezer szemétszállítási díjjal vannak beljebb. Valamint megjelentek a cinkék és mátyásmadarak.

A bejegyzés trackback címe:

http://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr552919908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

blz42 2011.05.24. 15:04:03

cserebere lájk, kocsi máté diszlájk

protézisesh 2012.06.12. 08:43:51

hozzászóltál a progblogon, válaszoltam rá és kíváncsi lennék a véleményedre.

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2012.11.10. 05:52:50

Bizom benne, hogy a 2014-es önkormányzati választáson Kocsis Máté oda kerül ahová való. Szerintem a Fidesz is felkészült arra, hogy bukik a VIII. kerületben. A Magdolna-negyedben pedig életemben először pár hete jártam, amikor éppen Magyarországon voltam egy lmp-s előadás miatt. Benéztem egy-egy lakózház udvarára és hihetetlen volt számomra az a nyomor amit ott láttam.

Esbahn (törölt) 2014.07.24. 16:23:24

Kocsis Máté...

Esbahn (törölt) 2014.07.24. 16:23:59

@blz42: igen, de erős jelölt kell ellene.