jún
08

Az ancien regime hajótöröttjeinek

Nagy Feró és a Beatrice: Nem kell! 


A tegnapi választáson bebizonyosodott, hogy az LMP csillaga erősen felívelőben van.
Miként az is, hogy a parlamenti pártok egy részének meg leáldozóban, fontos lépéseket tettek megérdemelt helyük, a történelem roncstemetője felé.
És ez egyre inkább így lesz.

Ha az előttünk álló időszak nehézségeire gondolok, nem én vagyok az egyetlen, akinek a legkellemetlenebb feladatnak az tűnik, hogy elhajtsuk a kiesett pártok zsugorodó húsosfazekai mellől kiszorult, és sikerünk szagára hozzánk csapódó kóbor szerencsevadászokat, ingyenélőket, udvaroncokat. Róluk, hozzátok szól ez a bejegyzés.
Diszklémer: nem az elsősorban kistelepüléseken dolgozó, helyi viszonyok folytán más pártok környékére sodródott, helyi politikában tevékenykedő másod, harmad vonalbeli pártpolitikusokról van szó. Az egy egészen más motivációjú, hátterű közeg. Közöttük sok jó emberrel vagyunk kapcsolatban, sokuk már kellő ismerkedés után megtalálta helyét nálunk.
Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek.

Azért írok, hogy ne gyertek ide. Ne fogalmazzatok levelet arról, hogy ti is szeretitek a természetet, hogy mindig is rokonszenvesek voltunk a számotokra, hogy ti hiába próbáltátok belülről megreformálni az SZDSZ-t / MSZP-t, ne retusáljátok át az életrajzotokat, ne fedezzétek fel magatokban az ökopolitikai gyökereket, ne lássatok bennünk semmilyen lehetőséget, ne akarjatok „szakértelmetekkel” segíteni, egyáltalán, ne szeressetek minket! Ne gondoljátok, hogy itt majd újraélhetitek fiatal, idealista hónapjaitokat!
Egy dicsérő szóra sem tartunk igényt tőletek.
Ez nem a ti helyetek, nem a ti közegetek, nem is értenétek, ami itt folyik.
Az LMP nem volt, és nem is lesz befogadója az ancien regime hajótöröttjeinek. Ússzatok ki a partra, ácsoljatok kunyhót, és műveljétek meg a földeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr511170399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.06.17. 13:43:51

A vihar kapujában"Hogy állunk a csodafegyverekkel?""Jönnek. Jönnek."(A tizedes meg a többiek, 1944/45 telén)Szakad a barna eső, és a pályaudvar restijében hárman sakkoznak magukban.Reform vagy halálNem értem. Egyszerűen nem értem. Felt…

Trackback: Non Plus Ultra 2009.06.08. 13:35:37

A baloldal megásta saját sírjátIzgalmas eredményeket hozott az EP választás, és igazi meglepetésekkel kecsegtetett. Korábbi posztomban összefoglaltam saját álláspontomat az okokról, hogy mi miért alakulhatott úgy, ahogyan. Ez a poszt inkább a közeli jövőb…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfredo 2009.06.10. 15:03:45

@Surko: Hogy mi baj az SZDSZ ex-szimpatizánsaival? Semmi. Egy rossz szót nem írtam róluk. Akikkel "baj van" (legalábbis az én véleményem szerint): azok, akik a legutóbbi évekig is az SZDSZ-en belül politizáltak! De szerintem ez benne van a posztban is és többször, többek által is ki lett fejtve.
Akik szimpatizáltak az szdsz-szel (bár ide több más párt nevét is lehetne írni), de kiábrándultak belőle és úgy érzik az LMP-nek az SZDSZ-től több tekintetben is idegen értékrendjét, céljait magukénak érzik, aktívak akarnak lenni, azoknak szvsz jó esélyük lehet bekerülni az LMP-be.

RobinGood 2009.06.10. 15:04:26

@Surko: @VörösDani:
Jaj ne csináljátok már! Pontosan tudjátok, hogy a bejegyzés miről szól és mégis úgy tesztek, mintha nem értenétek.

Látjátok mi folyik. A média azt sugallja, hogy kis SZDSZ az MSZP elgondolkodott az összefogáson az LMP-vel.
Az emberek ezt hallják meg. Erre nem lehet nem mondani semmit. Pont azért mert nem célcsoporthoz csinál politikát az LMP.

RobinGood 2009.06.10. 15:10:06

@dolphin: szerintem nagyon egyet beszélünk
Azt mondo én is, hogy komplex programok kellenek. A külföldi példák jók lehetnek, de valóban nem várható, hogy itt is működjön minden, de iránynak jó lehet.
Csak el kell végre kezdeni, és talán a Jobbik erre jó lesz, mert az látszik, hogy itt már nincs mire várni.

Fecikun 2009.06.10. 15:13:10

@RobinGood:Meggyőztél,rendben betiltani a pártot nem , de a gyűlletbeszéddel akkor is kell kezdeni valamit,mert úgy nem lehet javítani a helyzeten ha ez nem oldódik meg, a gond ezzel az ,hogy a társadalom nagy része nem is akarja megoldani ezt a problémát...ezért kell az LMP-nek is kidolgozni egy konkrét hosszú távú programot ennek megoldására. Ezért kell a mai politikai elitet leváltani és bizony nem szabad felveni a későn ébredőket, most még évek múlva talán lásd.MDF -Bokros...

párka 2009.06.10. 15:16:11

@Accept-HA: Nem, nem megoldások, csupán azt akartam érzékeltetni, hogy oka van annak, hogy lassan készül a program:-)

RobinGood 2009.06.10. 15:16:21

@Accept-HA: A rendőrség megerősítése fontos, de ezt is a hitelesség helyreállításával kell kezdeni. No meg a cél nem a tyúktolvaj cigányok összefogdosása kell legyen, hanem azoknak az uzsorásoknak a kikapcsolása akik miatt tyúkot mennek lopni.

RobinGood 2009.06.10. 15:19:30

@Fecikun: Amennyiben olyasmi hangzik el azt a jogszabályoknak megfelelően szankcionálni kell. Arra viszont ügyesen vigyáznak, hogy ne hangozzék el olyan.

A többivel szemben pedig csak a cselekvés lehet a megoldás.

Fecikun 2009.06.10. 15:21:30

@dolphin: Én is egyetértek ,hogy a nemzetközi példa jó lehet kezdésnek,de gondoljunk abba is bele ,hogy kis hazánk gondolkodásban eléggé le van maradva az angolszász államokhoz képest( tisztelet a kivételnek).És azért azt is látni kell ,hogy az ötvenes években az USA-ban is tilos volt egybuszon utazni a feketéknek a fehérekkel ,egy padra ülni ,egy étterembe járni, szerencsére ilyen nálunk nincs viszont nehezebb is talán mert nálunk nem azzal van a baj ,hogy milyen a bőrszíne valakinek hanem a sajátos kialakult érték és gondolkodásmódbeli ,kultúrális és edukációs különbségek okoznak gondot.

Fecikun 2009.06.10. 15:25:23

@RobinGood: A jogszabályok sem teljes mértékben felelnek meg a szankciónálásra, az igazságszolgáltatás terén is van mit tenni.De valóban ügyesen forgatják a köpönyeget ,hogy ne lehessen kikezdeni őket ,habár szerintem pont az a baj ,hogy így konkretizálva van ,hogy mit nem szabad kimondani, attól még mondhat olyat virágnyelven ami ugyanazt fedi.

VörösDani 2009.06.10. 15:37:57

Kedves Marci
Van egy rossz hírem:
Az ancien regime megmarad

Míg az ancien regime egyik csoportjának leáldozik, egy másik alakulata a hatalom kapujában van.
A klientúraburzsoáziának több csoportja van. Most a szocialistának nevezett szoclib csoport és a mögötte álló (kapitalista) uralkodó osztály csoportja került a politikai hatalom elvesztésének a közelébe.
S a jobboldali pártok, s a mögöttük álló burzsoázia fogja megszerezni a hatalmat. (kiúsztak 7 éve a partra, s már jól vannak.)
Lehet még a fuldokló rugdosásával jó pontokat szerezni, de szerintem a közeljövőben, majd még inkább középtávon a politikai erőtérben az erős jobboldali ancien regime erőivel kell együtt létezni, s erre kell felkészülni, s ez sokkal nehezebb lesz.

Az ancien regime éppen e váltógazdálkodással stabilizálja magát.

És mi lesz a rendszerváltás másfél millió hajótöröttjével, köztük a cigányokkal?

Accept-HA 2009.06.10. 15:38:04

Csak úgy csendesen megjegyzem, hogy első hozzászólásomból itt a blogban, azt hiszem nem éppen az LMP méltatása olvasható ki. Ennek ellenére már letöltöttem néhány anyagot a weblapjukról és nekifogtam átolvasni.Furcsa, az is, hogy bár néhányan a post hangnemet kritizálták ( magam is) teljesen normális a hozzászólások hangneme és internetről lévén szó ez felettébb üdítő tud lenni.Már olyan kevéssel is beéri az ember.. :-)

bornemissza 2009.06.10. 15:46:06

@VayMárton: Kedves Márton!

egyet értek, igazad van, és azt hiszem így totálisan félre értettem a mondanivalódat: nem olvastam figyelmesen vagy csak megtévesztett az érzelmi töltet. A cikkedben tényleg azt írod nem a 2. meg 3. vonalbeli politikusokról van szó, tehát rám nem vonatkozik. Tökéletes!

Azt mindenképpen deklarálni kell, és ebben megint csak igazad van, hogy a ballib elittől teljesen független az LMP, DE(!) ugyanakkor azt is ki kell mondanotok, hogy nyitottak vagytok a korábban ballib és minden másféle szavazók és aktivisták támogatására, nélkülük ugyanis nem fog menni az 5 % jövőre!

Az itt kibontakozott éles vita egyébként csak arról győzött meg, hogy amilyen gyorsan lehet, személyesen is meg kell ismerkednem az LMP-sekkel, hogy teljes legyen a kép és lássam más lesz-e a politika.
A múltamat nem titkolom, szennyes nincs benne tán csak gikszerek. Remélem így is jó leszek aktivistának!

adieu

Jöjjön el az új rendszerváltás!

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.06.10. 15:48:41

@RobinGood:

Igen, sajnos jo esely van arra, hogy a rendorseg megerositese egyelore a tobbsegi tarsadalomnak szolgalo latszatmegoldas lesz. Ennek lesz rovidtavu (politikai) elonye, de hosszu tavon csak az lehet megoldas, ha a ciganysag is bizni fog bennuk.
Meg van mit tenni addig:
index.hu/belfold/2009/06/10/meg_nincs/

Bartoki 2009.06.10. 16:31:19

@-Samael: "Lehet más az MSZP?"

Tuddommal világosan meg lett mondva már a kampány legelején, hogy az LMP a jelenlegi parlamenti pártok közül egyikkel sem tudja elképzelni az együttműködést.

Mert nem együttműködni kell velük, hanem kiváltani őket.

Surko 2009.06.10. 17:32:59

OK, engem is sikerült meggyőznötök, hogy érdemes mellétek állni.

Hát akkor gyerünk, csináljuk meg!

De a sikerhez még sok munka kell. A legfontosabb a média jelenlét. Be kell kerülni a közbeszédbe, állást kell foglalni az embereket érdeklő kérdésekről. Tematizálni kell a közvéleményt!
Ne az LMP igazodjon a többi párthoz és bizonygassa, hogy miben különbözik tőlük, hanem dobjunk fel önálló témákat, saját megoldási javaslatokat.
Rendezzünk utcai flash mob-okat, mint amilyen a zöld szívdobbanás volt a Hősök terén.

A fiatalság, a lelkesedés és a kreativitás csodákra képes. Ezt bizonyították azok a fiatalokat tömörítő szervezetek, akik a tőlünk keletebbre fekvő országokban aktívan hozzájárultak a demokrácia térnyeréséhez. Lásd: az Otpor Szerbiában, a Kmara Grúziában, a Pora Ukrajnában - akik nélkül soha nem jött volna létre a Narancsos Forradalom.
De igazából az 1990-es Fidesz is olyan előkép, amiről érdemes példát venni. (Csak ne végződjön ugyanúgy a történet...)

Egyszóval ha bármilyen performansz készül, ne hagyjatok ki! :)

marokkó marci 2009.06.10. 17:56:08

jó, de én ezt tényleg nem értem. az lmp-ben mit keresnek olyan végtelenül leszerepelt arcok, mint mile lajos?? könyörgöm,az mdnp alelnöke volt, tehát elsővonalbeli figura.
és ivády gábor?? a monoki modell nagy barátja? herényi károllyal tartott közös sajtótájékoztatót!!

sztem ezt a pártot naon félreértették sokan...köztük én is.
az ilyen posztokkal egyáltalán nem könnyítititek meg az érzelmi azonosuást olyan embereknek, mint nekem. aki nem politizál az szdszben. semmilyen szinten. de őszintén úgy gondolom, h fodor gábor tisztességes és hiteles liberális(mint korábban írtam, ti is tárt karokkal vártátok volna).

én az ilyen írások helyett azt várnám, hogy leírjátok, hogy mostantól kiálltok olyan emberi jogi kérdésekben, melyekben a szadi is kiállt, mint a melegek jogai, cigányság egyebek...
mert eddig csak azt látom, hogy nagyon utáljtáok a szadit, meg mondjáto, h nem is liberális, de öszintén szolva, egy rohadt szot sem hallottam, h ti képviseltétek volna a liberális értéeket.

számíthatok rá vagy teljesen hagyjak fel a szavazással amíg nincs újra liberális párt?

Bartoki 2009.06.10. 18:05:16

@marokkó marci: "és ivády gábor?? a monoki modell nagy barátja? herényi károllyal tartott közös sajtótájékoztatót!!"

Érdekes... én úgy láttam (Havas Henriknél, ATV) hogy egyetértett azzal hogy munkát kell biztosítani a leszakadó rétegeknek, de kritizálta is a monoki modell bizonyos elemeit.

"számíthatok rá vagy teljesen hagyjak fel a szavazással amíg nincs újra liberális párt?"

Az LMP nem liberális párt.

A "liberális minimumot" határozottan képviseli (szabályozott piacgazdaság, emberi jogi kérdések), de szó sincs róla hogy az SZDSZ irányvonalát vinné.

Részletek a programban, gondolom olvastad már. :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.06.10. 18:13:49

Én értem azoknak a "félelmét", akiknek most lett szimpatikus az LMP, és most ezzel a kicsit karcos megmondással találkoznak.

Mint régi (:)) LMP tag, azt tudom mondani, hogy aki segítésen, akár tagságon gondolkozik, az olvassa el alaposan az Alapító Nyilatkozatot (lehetmas.hu/alapito). Ez a vérszerződés.
Ha az ott felvázolt értékekkel azonosulni tud 70-80%-ban, és a maradék 20-30-tól se vágja hanyatt magát, akkor javasolt továbblépni, mert akkor úgysem lehet kiszekálni innen. Már most vannak köztünk olyanok, akik régebben/nem is olyan régen más pártnak voltak az aktivistái, de szívvel lélekkel csinálják, mert az LMP-ben találták meg azt, amit máshol kerestek. És igen értékes tapasztalatokkal gazdagítottak ráadásul minket más pártok belső működéséről (esti horromesék mesélése a tábortűz körül:), ami csak megerősiti a közösséget, és jó példákat ad, hogy hogyan ne:)

Wahun 2009.06.10. 18:54:45

Azt tudom tanácsolni az LMP-nek, hogy csak továbbra is keményen, és ne foglalkozzanak az új bőrbe bújt szadeszos netkommandókkal. Ahogy előttem is mondták, a meglévő pártokkal nem kell (nem is szabad!) együttműködni, hanem ki kell váltani őket. 20 év alatt milliónyi esélyt kaptak a csinovnyikjaik, de mindet következetesen elkúrták. Nekik üzenem: HÁNY ESÉLYT AKARTOK MÉG? HÁNYÉVET AKARTOK ELKÚRNI AZ ÉLETÜNKBŐL ÉS HÁNY EZERMILLIÁRDOT A PÉNZTÁRCÁNKBÓL?

Én nem kérek belőlük. Ha az LMP hagyja, hogy behízelegjék magukat akkor be fog bizonyosodni, hogy NEM LEHET MÁS A POLITIKA. Nincs szükség azokra akik megbuktak, nekik takarodniuk kell. Ennyi.

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.10. 19:09:24

@marokkó marci: szerintem ez már lejárt lemez, hogy az LMP politikusait támadjuk, hogy ez ebbe a pártba volt benne, az meg a másikba. Egy pártot sem lehet teljesen friss politikusokkal feltölteni, szükség van szakértelemre, és tapasztalt politikusokra is. A mi politikusaink nem lejáratottak, korruptak.
Ha megnézzük, az istenített jobbikos Morvai Krisztina sem "szűz" mint ahogy beállítják.
www.hetivalasz.hu/cikk/0906/morvai_krisztina_medgyessy
www.hetivalasz.hu/cikk/0906/medgyessy_morvai
Szerintem teljesen felesleges a sárdobálás.
Egyik pártnak sincsenek "szűz arcai", nem tudom, hogy miért pont az LMP szúrja a szemed.

werjio 2009.06.10. 20:04:23

@Lastres: ezt vártam, annyira kívánkozott volna a post végére, a kiket nem várunk után, hogy kiket igen.

Ez a hozzászólás hangulatában tökéletesen megfelel annak remény/hit/elkötelezettség áradatnak amit az alapítóban olvastam most éppen, és teljesen feldobott.

Írhatnál postot is a blogra Lastres.

werjio 2009.06.10. 20:53:45

Ennek a postnak és a vitának lett egy gyönyörű tanulsága számomra, mégpedig hogy ne azonosítsam az egyéni véleményeket egy párt vagy egy szervezet álláspontjával.

Ez blődlinek hangzik, de a politizálás ahogy manapság folyik sok esetben ezt alapfeltételként kezeli. Ő fideszes, ő mszp-s, stb akkor amit mond az a szervezetét tükrözi. Valahol elfelejtődött az az egyszerű tény, hogy egy párt különböző emberek tömörülése, akik fő irányvonalakban egyetértenek ugyan, de sok másban máshogy nyilatkoznak meg.

Ennek a toleranciája - pl. hogy egy párton belül egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkoznak tagok - nagyon alacsony manapság, pedig ez lehetne elfogadható, ha egy párt alatt nem egyenre faragott kiskatonákat értünk.

Erre takszi, Bartoki és Alfredo (már Bakkerkarfiol) kommentjei valamint az alapítóban található bekezdések világítottak rá:

- Legelemibb célunk rácáfolni arra a mélyen rögzült tévhitre, amely szerint ép eszű és erkölcsű embernek nem szabad politizálásra adnia a fejét. Akkor mondhatjuk magunkat sikeresnek, ha közéleti szereplésünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy az állampolgárok visszanyerjék hitüket az elvhű, polgárbarát, közérdeket szolgáló, tisztességes politika lehetőségében

- A demokratikus szerkezetet nyitottá kívánjuk tenni a részvételi demokrácia különféle eszközeinek intézményesülésére és az elektronikus demokrácia eszközeinek használatára. Fontosnak tartjuk az állampolgárok részvételre képesítését, valamint azt, hogy a politikai közösség tagjai a részvételi, illetve a közvetlen demokrácia fórumain a döntési alternatívák kellő mérlegelése alapján érdemi, megfontolt döntéseket hozhassanak.


Amúgy megtehetnétek, hogy az alapító egyes részleteit közlitek lassanként a blogon, és azon elnyammogunk mi itt, még ki is sülhet belőle valami, de mindenképp jó tájékoztatást ad.

Szmöre 2009.06.10. 21:57:02

Lám, 2,6 százalékkal is lehet éppoly pökhendinek és arrogánsnak lenni, mint 50-nel. Ilyen stílussal jó úton jártok, hogy két hét alatt az ancien regime részévé váljatok.

cowboy001 2009.06.10. 21:58:59

@marokkó marci:
igen, Mile is aktív 1. vonalbeli volt - DE MÁR RÉGÓTA TAG!!! beletett időt, energiát, stb - vmibe, ami egy nagy bukta is lehetett volna vasárnap!!!
szval erről ennyit.

@nemtomki:
Fodorról is volt szó: ha jöhetett volna valóban(mert az csak FELTÉTELEZÉS, hogy mi, kishalak nem vétóztuk volna meg a belépését!!!), akkor is még abban az időben jött volna, mikor 0%-on álltunk, nem amikor 2,6-on.

@rózsamisi:
na mivan, hol vagy?!!! jaaa, tuti a jobbikra lettél uszítva :DDDD

@akik kishalak voltak bárhol máshol:
jajj, nemá ezt a kirekesztős dumát-tessék már elolvasni, mit írt a Marci...
belépéssel kapcsolatban meg lassan a testtel. nem lesztek párttagok azért, mert azok szeretnétek lenni, előbb dolgozni kell sajna, plakátozás, akciók, cetligyűjtés :( aztán majd ajánl egy régi párttag. aztán mi meg kishalak majd vagy támogatunk, vagy megvétózunk.
ahogy Rausch.Peti mondta: sajnálom, de procedúra nélkül nincs demokrácia.

@jobbikosok, éhesló, stb:
mivel rendszeresen idejöttök trollkodni, ideje elgondolkozni rajta, én mért nem járok át trollkodni hozzátok (jujjjujj, remélem, most nem voltam kirekesztő... szegény jobbikosokkal, akik folyton nálunk trollkodnak...)

ja, és lmp tag vagyok.
és az lmp nem liberális párt, az lmp zöld párt.

Fecikun 2009.06.11. 00:55:39

Oké van itt valaki aki tud segíteni ?
Mert nem tudok kommentelni a térképes postnál nem enged belépni vagy mi van már!

Éhesló 2009.06.11. 07:04:15

@Fecikun: Anyapártotokat az SZDSZ-t kellett volna betiltani mielőtt túszulejtett egy országot, te kis demokrata. Eltévesztetted a naptárt, csermanek és róth már halottak, híveik, meg csak nicknevek fedésében ilyen "bátrak".
A "betiltás" nem megoldás a problémákra, főleg nem a politikai-ideológiai ellenfeleké. Szerencsétlen.

Éhesló 2009.06.11. 07:07:16

@bakkerkarfiol: Egyik sem az,de más posztokban már idéztem a vezetőitek életútját, elég ha elolvassátok.
A padödö és más lmp támogatók meg köztudottan távol állnak az szdsz-től. Mint alferdoo....

Éhesló 2009.06.11. 07:20:36

@cowboy001: Amennyiben egy nyílt bloghoz,a szíved csücskével kapcsolatos - többségi véleménytől eltérő, esetleg azzal teljesen szembeforduló - hozzászólás nálad trollkodás, akkor üdvözöllek az ignorált tufaagyúak táborában.
Érdekes lenne mindenkitől hallelújját olvasni nap nap után és elvitatkozni velük a..... miről is?
ilyen hívekkel megáldva szoktam volt leírni: nem különböztök a (mostoha?)anyapártotoktól.

Bartoki 2009.06.11. 10:44:54

@Éhesló: "A padödö és más lmp támogatók meg köztudottan távol állnak az szdsz-től."

A Pa-Dö-Dö nem LMP-támogató, honnan veszed ezt?

alfredo 2009.06.11. 12:03:20

@Éhesló: Igen, máshol is írtál már butaságot, olvastam.
Ha a padödö támogatja az LMP-t, akkor az LMP vezetői egészen bizonyosan az SZDSZ vezetői voltak korábban. Visszamenőlegesen is! ;)
Na, az LMP vezetői, meghatározó emberei, az ep-választási lsitán szereplők között egyetlen olyat sem találsz, aki valaha is meghatározó ember volt az szdsz-ben. találni olyat, aki korábban, 15-20 éve az mdf-ben politizált (de otthagyta őket, mert csalódott bennük), aki a fidesz értelmiségi holdudvarához tartozott - de olyat, aki az szdsz első, második vagy harmadik vonalához, na olyat nem.

alfredo 2009.06.11. 12:04:54

off
bocs mindenkitől a névkavarásért! nem volt rosszhiszemű!
on

takszi 2009.06.11. 12:21:23

Megpróbálok még mélyebbre fúrni a konfliktus gyökeréhez,remélve hogy nem csak a társaság fele fogja megérteni hogy mi a problémánk.
Én azért is foglalkozom ennyit ezzel a kérdéssel, mert nagyon is lényegesnek találom a pártotok jövője szempontjából. Senki ne bizonygassa, hogy ez igenis fontos, mert nem ellene beszélek. Azt is féligmeddig lenyomtátok már a torkomon,hogy igenis szükséges ilyen hangnemben írni, hogy jó érőssen nyomatékosítsátok a dolgot, pontosan a dolog fontossága miatt. Az egy másik kérdés, hogy én nem vagyok a nyomatékosítás ezen eszközének a híve, de belátom hogy ez célcsoport/pártszinpátia kérdése, és hogy ti elveitek miatt nem kívántok ezzel foglalkozni. Egy kérdés azonban nem hagy nyugodni, és ennek már velem együtt sokan hangot adtak, hogy pontosan kire is vonatkoznak a fent elhangzottak. Hiába kommanteltek róla oldalakon keresztül, a posztba attól még nem fog bekerülni,és mint azt már írtam nem hiszem hogy mindenki elolvassa a kommenteket. Egyesek szerint ez egy állvita, mert mindeki tudja hogy kikről van szó. Szeritem ez nem így van, biztosan sok olyan ember olvassa ezt a posztot, akinek fogalma sincs róla. Nem is beszélve arról hogy ez tipikusan egy olyan kérdés amit demokratikus úton kéne meghatározni, nem pedig az "úgyis mindenki tudja" ködjébe burkolózni. Mások azt mondják hogy ez a posztból egyértelmúen kiderül. Valóban?
"kiesett pártok zsugorodó húsosfazekai mellől kiszorult, és sikerünk szagára hozzánk csapódó kóbor szerencsevadászokat, ingyenélőket, udvaroncokat. Az udvaroncok, ügyeskedők sleppjéről beszélek. "
Szerintem ez sokkal inkább tűnik jellemzésnek, mint meghatározásnak.Mint azt fentebb írtam, a bicskanyitogató hangnemen túlteszem magam.
Egymás között, kommentekben, lehet ilyen általánosításokat írogatni, de egy post-nak a párt hivatalos álláspontját kell tükröznie. Ugye nem kell mondanom kiknek a módszere az hogy, bicskanyitogató hangnemben minősítenek relytett,elmosódott alanyokat. És az most teljesen mindegy hogy éppen miről van szó, ettől vonatkoztassatok el, nagyon kérlek szépen benneteket. Hivatalos nyilatkozatoknál kell hogy legyenek külön szalonképességi irányelvek. Az őszinteség fontos, de ez is. Higgyétek el. Fontos.

alfredo 2009.06.11. 12:24:42

Egy blognak nem kell hivatalos álláspontot képviselnie. Hivatalos álláspontokat találni az adot párt honlapján, de semmiképp nem egy blogon.

takszi 2009.06.11. 12:55:08

@alfredo: Akkor ez lehet a konfliktus forrása, köszönöm, hogy kimondtad. Ha visszagondolsz azokra akik negatív véleményüket fejezték ki a posztról, a legtöbbjük a pártról alkotott véleményt ez által.

alfredo 2009.06.11. 13:12:44

@takszi: Mit mondtam ki? Azt mondtam ki, a blog nem hivatalos forrás. Ez persze nem azt jelenti, hogy a blogban írottak szembemennek avval, amit a párt vezetősége, tagsága érez, gondol, tervez. Nem kell ezt túlspilázni. Én például teljesen egyetértek avval, a leszerepelt politikusok ne jöhessenek be. Ha csak rajtam múlna, biztosan nem jönnének. Ha mégis, akkor inkább én megyek. Ezzel a véleménnyel pedig - úgy néz ki - nem vagyok egyedül. Ez ennyire egyszerű.

Bartoki 2009.06.11. 13:18:15

Ki kéne már írni egészen konkrétan a blog tetejére hogy mi a blog státusza. Az újonnan érkezőknek tényleg megtévesztő lehet, és az az érzésem hogy a következő hónapokban 10x annyi lesz az újonnan érkező, mint eddig volt.

Andrea77 2009.06.11. 14:06:45

Én részemről, örülök, hogy olvastam ezt az írást.(LMP-re szavaztam pécsen, pár hónapja hallottam a pártról,ajánlottam ismerőseimnek,tetszett/ik stb.)Ugyanis vasárnap este nézve a választási hírműsorokat és látva az LMP szereplését,örültem,de aztán rögtön el is szomorodtam mert, rögtön elkezdtek arról beszélni, hogy az SZDSZ az LMP-el szövetkezve juthatna be a parlamentbe stb. én részemről, úgy gondoltam, hogy akkor ok, többet nem szavazok az LMP-re, ez volt az első és az utolsó. Ugyanis nekem az vélményem,hogy amennyiben a Lehet Más a Poltika nemcsak egy ötletesen kitalált név, hanem valódi változásokat elérni akaró emberek egy csoportja, akkor szó sem lehet semmiféle választási szövetségről az SZDSZ-el vagy akármelyik "régi" párttal.Ettől számomra(és lehet, hogy csak számomra)hitelét vesztené ez az egész. És attól is ha olyan nevekkel találkoznék később a jelöltek között amelyek "ismerősek".Szóval érezzétek magatokat megfenyegetve:), ha ilyesmit tapasztalnék később, akkor 1 szavazattal kevesebb jut nektek jövőre. Amúgy pedig sok sikert a munkátokhoz!

cowboy001 2009.06.11. 15:03:47

@Éhesló: akkor te minek neveznéd azt, amit csinálsz, te szellemesen antipatikus, kockafejű vitrioltégely?
1. nyilvánvaló tény, hogy RózsaMisi szdsz ágens (tag?bérfirkász?)
2. RM minket ekéz, mindenhol
3. ÉS kimegy egy kamulevél az LMP nevében
4. ÉS szdsz nevében körlevél is indul, hogy ne szavazzon senki az LMPre

5. te meg mantrázod tovább a nyilvánvaló képtelenséget, egy olyan post kommentjei közt, amelynek a mondandóját nem értetted meg - ugyanis Kókának, Gusztosnak, Fodornak, Hornnak (istenem, hogy utálom azt az embert) szól.
Vagyis nyilvánvaló, hogy nem vesszük át őket.

Te, én arra gondolok, hogy vagy nagyon átmosták az agyad, vagy nagyon buta vagy.

Apropó, Morvai szdszfidesz Krisztáról mi a véleményed? Mivel a J. arca lett, az ő műltja már tiszta lett?! mondj már erről valamit.

cowboy001 2009.06.11. 15:05:24

@Andrea77: Kedves Andrea! Ha így lesz, jómagam is kilépek, meg a mostani tagság zöme - hisz úgy gondolkodunk, mint te.

Surko 2009.06.11. 15:23:32

Sziasztok! Nem egészen értem, hogy miért bizonygatjátok oldalakon át, hogy nincs közötök az SZDSZ-hez. Egy pártnak nem attól nem lesz köze egy másik párthoz, mert folyton erről beszél, hanem akkor ha egyszerűen tényleg nincsen hozzá köze.

Szerintem az LMP-nek nincsen köze az SZDSZ-hez és senki máshoz sem. Ezt a vak is látja, így nincs értelme vitába szállni az ezt tagadókkal, hiszen az olyan benyomást kelt, hogy "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél".

Gondolkodjatok, mielőtt magyarázkodni kezdtek. Kinek áll vajon érdekében ezt terjeszteni?
Egyfelől az SZDSZ-nek, hiszen számukra ti igenis versenytársak vagytok a felvilágosult, mérsékelt, demokrata, esetleg alternatív szavazókért. Ki akarják fogni a szelet a vitorlátokból.
A másik pedig a Jobbik, hiszen a mai magyar közéletben rajtuk kívül csak ti vagytok képesek megszólítani a fiatalságot, így más kontextusban de számukra is igenis versenytársak vagytok.

Ezért próbálnak meg titeket "hírbe hozni". De erre nem az a jó válasz, hogy kínos magyarázkodásba kezdtek, hiszen azzal csak legitimáljátok ezt a témát. Ennek következtében a ti felvetéseitek és programotok helyett erről kezd el szólni a sajtó, hogy akkor most mi is a kapocs az LMP és az SZDSZ között.
Ha magyarázkodni kezdtek, azzal besétáltok a csapdába, hiszen ellenfeleitek éppen ezt akarják.

Inkább találjunk ki valamilyen új figyelemfelkeltő performanszot, amivel a saját programotokat tudjátok becsempészni a közbeszédbe.

Csak akkor van ugyanis esély jövőre az 5%-ra, ha többen megismernek benneteket, ha beszélnek rólatok és a céljaitokról.

alfredo 2009.06.11. 16:04:58

@Surko: Pedig szerintem érthető. Ha egy beszélgetés során valaki azt mondja, LMP=SZDSZ, akkor aki ezzel nem ért egyet az elmondja az ellenkező véleményét és az ahhoz tartozó érveit. Nem csak úgy, magában "mantrázzuk", hogy nincs közünk hozzá, hanem egy beszélgetés során. Egyébként én meg azt nem értem, ha te nem érted, hogy valaki válaszként sokadszor is elmondja, a két pártnak nincs köze egymáshoz, akkor miért világos számodra, ha ugyanilyen sokszor mások az ellenkezőjét álíltják ennek, pláne érv nélkül.
Egyébként én korábban az egyik poszt kommentjében azt is elmondtam, a Jobbikhoz sincs közünk, mert pl. az MSZP résztulajdonában lévő napilap ilyesmit állított.

alfredo 2009.06.11. 16:16:45

@Surko: Még annyi: ez egy korlátozottan a nyilvánosság előtt folyó vitában nem biztos, hogy szükségesek az általad javasolt egyébként bölcs és politikus lépések, azaz az alaptalan vádaskodások válasz nélkül való hagyása. Ez itt csak egy blog azt azt követő "beszélgetésekkel".
:)

takszi 2009.06.11. 16:45:26

@pic-ard: A semmelyik párt fogalmába gondolom a fidesz is beletartozik. Merem remélni hogy azért nem hangsúlyozzák ezt külön ki sehol, és azért csak én válaszolok neked, mert ezzel az egy dologgal még senki nem vádolta meg őket(legalábbis én nem tudok róla), így említésre sem méltó.

alfredo 2009.06.11. 16:50:09

@takszi: Szerintem meg azért sem lett kihangsúlyozva ez, mert pillanatnyilag a Fideszben kevesen érzik úgy, hogy süllyed a hajó. Ergo: kevesen ugornának át egy másikra.

werjio 2009.06.11. 20:20:23

Ehhez a süllyed a hajó témához lenne egy gondolatom. Ha politikus vagy és nem választanak meg egyszer csak, akkor egyelőre még nincs lehetőség ahol folytathatnád. Ugye itt 4 évente mindenki küzd, hogy bent maradjon és ezért mindenre képes, mert azután egy nagy para van, hogy mit kezdjen magával, meg státusz vesztés meg miegymás.

Nincs konkrét ötletem, de ha lenne valamilyen egyértelmű lehetőség, ahol minden politikus folytathatná ha nem választják meg, akkor talán kevéssé ragaszkodnának a kis székükhöz.

Talán, csak egy ötlet. Pénzügyileg sztem egyértelműen megéri, mert nem költenek 20-30 milliárddal többet (direkt keveset mondtam) egy metróra pl. csak amiatt, hogy kész legyen a köv. választásra (amelyik kapkodásnak később még iszonyat pénzvonzata van), hanem kerül + 1 milliárdba (itt direkt sokat mondtam) egy évben, hogy a bukott politikusok kapjanak még valami pénzt (és cserébe lehetőleg olyan munkát csináljanak aminek kevés köze van a politikához), miután nem kerültek be a parlamentbe.

Tudom, hogy halott ötlet, több sebből vérzik, mert közhangulat, miért kap pénzt, és az emberek többsége talán nem akarná elfogadni a logikát, hogy sokkal kevesebbe kerül így, mintha a költségvetés millióiból költ csak arra, hogy a saját helyét még megtartsa.

Az összegekkel és a példákkal dobálóztam, ha lehet ne abba kössetek bele, a mögötte meghúzódó elv a lényeg. (előre bevédekezős :)

Mindenesetre, ez ugyanúgy fogja érinteni majd az LMP-s politikusokat, hiszen ez teljesen érthető emberi reakció, hogy a saját jövőjét szeretné biztosítani valaki. Jelenleg különben nem tudom hogy néz ki ez, egyszer csak fel is út le is út és puff, nem kap több pénzt, vagy valami végkielégítést kap... (szerintem még akkor is az a fontosabb, hogy kapjon valami munkát - ergo még egy évig mondjuk fontosnak érezhesse magát, meg valami pénzt).

De az is lehetne megoldás, hogy ha nincs valódi szakmád - amiből megélhetsz - és abban tapasztalatod, akkor nem lehetnél képviselő.

Ti erre milyen megoldást gondolnátok? Pl. ha te lennél egy parlamenti képviselő, akkor milyen megoldás lenne megnyugtatóbb, ahhoz képest, hogy ha vesztesz a választás után, akkor kampec.

Wahun 2009.06.11. 20:49:38

@werjio: mi sem egyszerűbb; a bukott politikusokat fel kell akasztani :) ez sem eszementebb elképzelés mint a tied és annál jóval nagyobb motiváló erő lehetne a számukra, hogy értékelhető munkát végezzenek ...

egyébként csak nem érintett vagy, hogy ennyire sajnálod szegényeket? a szívem szakad meg értük ...

alfredo 2009.06.11. 21:16:37

@werjio: Milyen megnyugtató megoldás? Hát, attól füg, kinek kellene megnyugodnia... A politikusn számára biztosan megnyugtató lenne, ha például nem lenne több választás, nem?

:))

takszi 2009.06.11. 23:16:06

Méghogy a fidesszel senki nem vádolja az LMP-t.
kuruc.info/r/35/41942/

Most szépen írtok egy ugyanilyen postot a Fidesz-ről is. :))

alfredo 2009.06.12. 06:33:35

@takszi: Ciki lenne. Mármint a kurucinfóval vitatkozni.
:)))

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 09:08:42

@werjio: azért nem olyan elesettek ők...
9. § (1) Ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, a volt képviselő - újraválasztásának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül az alapdíjának [i]és pótdíjának a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult. Az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít.

(2) A képviselő kérelmére az ellátást egy összegben kell kifizetni.[/i]

Ehhez még hozzátenném hogy a volt miniszterelnökök, a köztársasági elnökök kapnak életük végéig nyugdíjat, illetve kiemelt nyugdíjat, ami 1,5 millió ha más jövedelme nem lenne, és elérte a nyugdíjas kort....

werjio 2009.06.12. 10:05:44

@sétáló bárányfelhők: tehát már van ilyen, és nem ér semmit...

tommerman 2009.06.12. 11:08:55

Van ebben valami romantikus harci gőg, talán az aktivista múlt teszi, talán a mai magyar valóság, de hogy kelljen egy poszt a majdan csatlakozni kívánó korábbi "máspártban" katonákhoz...

(bár már az szdsz-es poszt sorai mögül is kikandikált egyfajta harci készültség, így vártam valami ilyesmit.)

az LMP sikeréhez gratulálni lehet csak tényleg, bravo.

de.

biztos, hogy legkellemetlenebb feladatok között kell ezt a szinte -egyébként- említésre sem méltó tételt hangoztatni, miszerint ide nem, akkor sem, árnyéka sem senkinek, aki?

mit üzen ez az érzékenyebb lelkületű rózsafüzéreknek? miért kell ez?

annyi kellemetlen feladat lesz...van.
kell erős médiajelenlét, és nem csak a szoborra mászok jellegű, mert az csak egy bizonyos körnek hat.
szükség van könnyen emészthető szóvivőkre, nyilatkozókra. szükség van arcokra, akikről nem csak a belbudai értelmiség (másod és harmad generációja)hiszi el, hogy.
el kell adni a terméket, és nem elég, hogy a legfinomabb a portéka, ha zsírpapírba van csomagolva. (Schiffer-ről készült képek katasztrofálisak, pl.)
munka,munka munka. ehhez képest, hogy majd kiket KELL visszautasítani, és hogy mégcsak meg se próbálják ők.

hát nem tudom.

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 12:15:32

@werjio: Akkor adjunk még több pénzt, még tovább?! Sose elég....

sétáló bárányfelhők 2009.06.12. 12:19:04

@tommerman: De kell, mert irányt mutat azoknak akiket érint, és azoknak akiknek bebeszélték hogy ez a xy párt kezdeménye..... Már most próbálnak oda jutni, ezt én is hallottam...
Elvekre lehet építkezni, anélkül meg hova, minek?

Fecikun 2009.06.12. 13:41:37

@Éhesló: Először is , kikérem magamnak ,hogy szdsz-es lennék én vagy az LMP az Szdsz újjáalakult formája lenne, azt meg végképp kikérem magamnak ,hogy Kádárral dobálózol ,mert hozzá kábé annyi közöm van ,mint Marxhoz tekintve ,hogy 1990-ben születtem ő meg egy évvel előbb meghalt.És ha megértetted volna amit írtam akkor nem lennél félreinformálódva , nem azt írtam ,hogy tiltsuk be a szélsőséges pártokat ,mert ők az ellenfeleink hanem azért ,mert veszélyesek a társadalomra és a békére,ha nem hiszed írd be a Google-be ,hogy Adolf Hitler vagy Sztálin...kissé elborzasztó dolgokat fogsz találni! A történelem pedig előszeretettel ismétli önmagát...

Bartoki 2009.06.12. 15:39:21

@tommerman: "biztos, hogy legkellemetlenebb feladatok között kell ezt a szinte -egyébként- említésre sem méltó tételt hangoztatni, miszerint ide nem, akkor sem, árnyéka sem senkinek, aki?"

Bőven van elég tehetséges ember azok között is, akik még nem játszották el a hitelességüket.

tommerman 2009.06.12. 17:17:00

@Bartoki: nem vontam kétségeb ezt a tételt, mi szerint van elég tehetséges ember a jelenlegi "politikai garnitúrán" kívül is. sőt, náluk majdnem csak tehetségesebbek vannak. de, az ilyen arrogáns megnyilatkozások, ami a posztból lejön, szerintem nem keltenek jó érzést egy külső szemlélőben, ezért kár érte.

lehet ezt úgy magyarázni, hogy állásfoglalás, és hogy később ez (is) viszonyítási pont.

de ha így is van, lehet más a stílus.

"Ez nem a ti helyetek, nem a ti közegetek, nem is értenétek, ami itt folyik."

magunkfajták, magatokfajták, ha ismerős valahonnan.

alfredo 2009.06.12. 19:42:37

@Fecikun: Nyugi, Éhesló bevallottan szdsz-es, egyszerűen scak így provokál,l így akarja lejáratni az LMP-t!

alfredo 2009.06.12. 19:44:06

@tommerman: Csúnya dolog volt elkezdened magunkfajtáznod. Egy követ fújsz morvaiékkal. :(

Fecikun 2009.06.12. 21:19:14

@alfredo: Köszönöm, egyáltalán nem is értem minek irogat ide ha nem szereti az LMP-t.Én is megnéztem minden pártnak a honlapját , felelőségteljes választóként informálódni akartam a lehetőségeimről és én se irogattam se az szdsz se a Jobbik blogjába semmit mégha bosszantott is illetve nem értettem egyet velük, pont azért mert nem akartam olyan hangnemet megütni ami esetleg az ő szimpatizánsaikat bántotta volna tiszteletben tartom a döntésüket.

tommerman 2009.06.12. 22:00:33

@alfredo:

most vagy én nem értem a cinikus humorod, vagy Te nem azt, amit írtam.

a lényeg, amit mondani akartam: politikai identitásból se zárjunk ki meg nem fogható, alig azonosítható "utálom" csoportokat. mert a logika nem nálam megy Morvai-féle irányba.

Fecikun 2009.06.12. 22:06:15

@tommerman: Miért ne mondhatnánk azt ,hogy sok tehetséges ember van a parlamenten kívül..nem igaz talán ,hogy húsz év alatt nem sok mindent csináltak, de legalábis az uiós csatlakozás óta...ez így van leszámítva az utóbbi időben a Bajnai kormányt...kár ,hogy késön ébredtek ,de attól még az is igaz ,hogy egy tizenévesekből összeállított parlament is többet tenne 4 év alatt mint ők eddig...igenis ki kell mondani ,hogy hiába "értenek jobban hozzá"...mégis ilyen helyzetbe sodorták az országot.

tommerman 2009.06.12. 22:29:26

@Fecikun: persze, egyrészt hogy jön ez ide, de ki kell mondani, hogy egy kalap szart sem ért az utóbbi 7 év. és alig egy kalapot az előtte lévő 13. és nem értenek hozzá.

több bizodalmam van akár a poszt írójában is, mint az egész magyar parlamentben, még ha a poszt nem is sikerült teljesen jól.

Fecikun 2009.06.12. 23:31:28

@tommerman: Na akkor egyetértünk , a post hagy némi kívánni valót maga után ,de azokat tisztáztuk itt a blogban legalább is megpróbáltuk , mert az ide blogolók többsége egészen művelt és inteligens...a blogolással csak az a baj ,hogy sok mindent félre lehet érteni és ne feltétlenül hülye aki félreért valamit!

alfredo 2009.06.13. 08:23:29

@tommerman: Szósincs "utálom-csoportokról", szó sincs "megnemfogható, alig azonosíthatókról", pláne nincs szó kizárásról.

Kizárni eleve csak azt lehet, aki már bent van. Hogy utálok-e valakit vagy sem, az személyes érzés. Itt viszont az LMP-ről van szó. Egy párt pedig nem utálhat.
Az posztban említett csoport pedig elég jól behatárolható.
Sajnálom, hogy emiatt te elkezdtél morvaiskodni, magunkfajtázni. :(

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.06.14. 19:36:38

@takszi: ez mehetne inkább a humor rovatba, mint az egész kuruc.info :)
ez meg a másik förmedvény.
kuruc.info/r/26/41990/

Éhesló 2009.06.14. 22:29:30

@Bartoki: mélyedj el az lmp megalakulásának és kezdeti lépéseinek történetében.

Éhesló 2009.06.14. 22:50:08

@alfredo:
Ez régi vitánk:

2009.05.03. 00:01:25

@alfredo: Nem olvastad az LMP honlapját:
Hámori Hanna: "Ez az érdeklődés vezetett később a Szeretem Magyarországot Klubhoz, ahol másfél évig dolgoztam, és ahonnan némileg csalódottan jöttem el. Amikor pedig az érdeklődés tenni akarássá alakult, az SZDSZ szekerét próbáltam többféle módon tolni előre – sajnos a visszaható tehetetlenségi nyomaték jóval nagyobb volt..."
Rauschenberger Péter:"A rendszerváltáskor és az azt követő három évben aktívan politizáltam a Fidesz színeiben, évekig tagja voltam az SZDSZ nagykanizsai szervezetének."

Nos ez esetekben mindenképpen felvetődik, hogy állításod megfelel-e a valóságnak.

De van igazi politikai kalandor is:
A legszebb a Mile Lajos: "A nyolcvanas évek vége felé alapítottam MDF-et, egy kicsit SZDSZ-t is, meg FIDESZT is, lapot szerkesztettem, helyi ellenzéki kerekasztal megbeszéléseket vezettem, sürögtem-forogtam. 1990-ben országgyűlési képviselőnek választottak, elváltam, megnősültem, Kistokajba költöztem, meg Budapestre.
Az Országgyűlésben dolgoztam a Honvédelmi Bizottságban, majd a Kulturális Bizottságban. Tagja voltam az un. nemzeti liberális csapatnak. Elvegyültem, kiváltam, alapítója, majd országos alelnöke lettem a szép emlékű Magyar Demokrata Néppártnak. Az 1994-es nagy ruha után négy évig még tagja voltam a megyei közgyűlésnek, aztán 1998-ban felhagytam az aktív közéleti tevékenységgel."
És persze a showman Ivádi Gábor: "2004 és 2005 között egy évig a Fidesz választókerületi elnöke voltam, majd erről a posztomról lemondtam, és a Fideszből kiléptem. A 2006-os választásokon az MDF színeiben mérettettem meg magam, de szoros kapcsolatom velük ezen kívül nem volt."

Nem citáltam ide a Soros által pénzelt CEU-n végzetteket, mert már így is túl hosszú a lista. Az ő szellemi-politikai beállítottságuk sem valószínű, hogy más, mint SZDSZ-es társaiké. Csak szavakban, ígéretekben. Abból van elég. Mindenfelé.

Éhesló 2009.06.14. 22:53:12

@cowboy001: Ezt a stílust nem engedtem meg magamnak veled szemben. Tőled sem gondolom, hogy el kellene fogadnom. Sajnálom, hogy a veled nem egyező vélemények ilyen reakciókra késztetnek.
Ignore on.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.06.15. 07:13:06

@Surko: Na, így keletkeznek a rémhírek - a Nagy Szívdobbanás nem a Hősök terén volt, hanem a Kossuth téren. Összekevered a Békejellel.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.06.15. 07:35:10

@alfredo: Már a régi blogon is volt írtunk erről: egyszerre pénzeli az LMP-t az mszp, a fidesz, az szdsz, a jobbik stb. Talán arról nem volt egyedül még szó, hogy az mdf pénzeli az LMP-t :)

alfredo 2009.06.15. 09:19:53

@Éhesló: Ezeket a butaságokat már korábban is leírtad. Találtál két személyt, aki tag volt az szdsz-ben, de nem politikus. Ez magyon kevés. Akkor már sokkal inkáább igaz lenne a logikád szerint, hogy SZDSZ=FIDESZ, hiszen Fodorgábor...

Tudod, ha Kincze, Fodor, Horn Gábor, stb. lennének csapatostúl az LMP-ben, azt mondanám, igazad van. Azonban az lmp-ben lévő ex-szdsz-es politikusok száma: 0, azaz nulla. Ex-szdsz-es aktivistát (plakátragasztó) is csak kettőt sikerült összekaparnod. Kevéske, nagyon kevéske...

Ezek pedig bizony nem érvek!
Hogy Mile Lajos politikai kalandor? :)))) Hehe... Fiatal kiscsákó lehetsz te, azért nem emlékszel arra, hogy a rendszerváltás előestéjén az ellenzéki szervezekbeli tagság nem zárta ki, hogy más szervezet tagja is lehessen valaki. Mile is ott volt két ellenzéki szervezet gründolásán (MDF? SZDSZ), de aztán már csak az mdf-ben politizált - egészen addig, amig az túlságosan el nem távolodott tőle. Ő - megőrizve elveit - nemzeti liberalizmus - társaival átlépett az mdnp-be, majd 96-ban felhagyott a politizálással.
Meg ne sértődj, de két valamikori szdsz-es aktivista (tehát nem politikus) miatt egy pártot azonosítani az szdsz-szel legalábbis közvetett bizonyítékot mutat hozzánemértésedről. A rendszerváltáskori párttagságok nemismerete pedig elátámasztja tájékozatlanságodat. Nem vonom kétségbe, az élet számos területén bizonyára kiváló szakamber, esetleg hobbiszakértő lehetsz, de a mindenki számára ingyért hozzáférhető hazai politikai ismeretek terén kicsinység van még miről tájékozódnod.
;)

clownfish 2009.06.15. 10:19:59

a kurucok válasza a turuldíszítésre:
index.hu/bulvar/2009/06/15/serescsulkoket_raktak_a_holokauszt_emlekmu_cipoibe/

ezt valahol tudat alatt már vártam... és lőn!

valaki76 (törölt) 2009.06.15. 11:41:45

@werjio: Inkább az országgyűlés munkáját kéne átláthatóbbá tenni.

Ez jótékonyan hatna a szakmaiságra – ergo jóval több olyan szakpolitikus lépne be a politikába, aki szakmai múlttal, egzisztenciával rendelkezik és valóban szakmai szempontokat akar képviselni.

Jó példa:
Washington State Public Affairs TV network
www.tvw.org

Kizárólag Washington állam közügyeivel foglalkozik, riportok, panelbeszélgetések, hírműsorok, élőközvetítések, stb.

Az átláthatóság jegyében minden nyilvános esemény, ülés (pl. bizottsági ülések, de akár a legfelsőbb bíróság ülései is) azonnal publikálásra (videó, mp3 formátumban letölthető hanganyag, jegyzőkönyv)/archiválásra kerül.
(Media archives
Audio video archives)

Érdekes kísérlet a közügyek társadalmasítására – persze ez elsősorban szűk közönségnek szól, de ettől függetlenül hasznos szerepet tölthet be a szakmaiság erősítésében és a társadalmi vita kiszélesítésében.


Ráadásul nem különösebben drága –
a TVW mindössze 25 alkalmazottal és 13 millió dollár költségvetéssel működik.

Bartoki 2009.06.15. 12:05:22

@Éhesló: "mélyedj el az lmp megalakulásának és kezdeti lépéseinek történetében."

Egészen konkrétan mire gondolsz?

Surko 2009.06.15. 18:35:56

@Will-O-The-Wisp: Igaz, ott a pont, a szívdobbanás tényleg nem a Hősök terén volt...

Amúgy viszont továbbra sem értem az itt folyó vitát. Mit számít az, hogy az LMP-nek mely pártokhoz van eszmei kapcsolódása? Kár lenne tagadni, hogy az LMP-ben van liberális vonulat, amit nem takargatni kell, hanem büszkén vállalni.
Liberálisnak lenni egyáltalán nem szégyen, kár, hogy itt Magyarországon szitokszó lett belőle... Én büszkén vállalom, hogy liberális vagyok!

Viszont liberálisnak lenni nem egyenló azzal, hogy SZDSZ-es vagy, mert sajnos az SZDSZ fényévekre távolodott rendszerváltáskori valóban liberális szabadelvű önmagától. (Ahogyan sajnos az akkori Fidesz is.)

Vagyis (szerintem) az LMP-ben valóban van liberális vonulat (ahogyan zöld, meg konzervatív, meg szociális érzékenység is), de ez még (sőt messze nem!) jelenti azt, hogy bármiféle köze lenne a - hangsúlyozottan - mai SZDSZ-hez.

Leegyszerűsítve sokak számára:

LMP nem = SZDSZ
SZDSZ nem = liberalizmus
LMP (részlegesen) = liberalizmus

Surko 2009.06.16. 00:34:22

Még egy gondolat: ha az SZDSZ-es káderek mentőcsónakot keresnének, az biztos nem az LMP lenne, hiszen aki mentőcsónakot keres, az tutira akar menni, márpedig az LMP-nél még azért valljuk be van rizikó.
Vagyis a menekülő SZDSZ-esek az MSZP karjaiban kötnek ki és nem vállnak kockázatot. Csak úgy, mint történt az az ex-KDNP, ex-MDF és ex-kisgazda politikusokkal is.

Nem lennék meglepve, ha a most kizárt 3 MDF-est is viszontlátnám jövőre a Fidesz listáján...

Az LMP-hez legfeljebb egyszerű "hithű" liberálisok csatlakoznak, ami meg valljuk be nem is feltétlenül baj.

ypod 2009.06.16. 11:18:11

Ne hagyjátok magatokat. A mi - régi - generációnk alkalmatlan a demokratikus létre. Hiába "ellenáltunk" - már aki - a kádárizmus ott van a bőrünk alatt. Úgy gondolom, majd a ti gyerekeiteknek lesz esélye a normális gondolkodásra. A szocializmus egy olyan fertőzés, mint a malária. Amikor a legnormálisabb polgondolkodó vagyok, akkor is gyakran rajtakapom magam olyan következtetéseken, amelyek nem származhatnak ép gondolkodásból. ( ... és hányszor lehet olyan, amiket észre sem veszek ... )
Sok sikert!

Éhesló 2009.06.17. 22:11:43

@alfredo: index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/
Érdekes cikk.
Leírja a lényeget.
Lehet tagadni.
Ez némileg Surkonak is válasz, a kádervándorlásra.

halar 2009.06.18. 13:07:28

hát lányokfiúk kár, hogy már az elején nagytakarítást kell csinálni a kis tutajotokon
index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/

alfredo 2009.06.18. 14:34:04

@Éhesló: Az index, amelynek publicistája lefasisztázta az LMP-t? Aha. Egyébként Mali Zoltán tagja az LMP-nek? Nem.
Akkor emg miről is beszélünk?

Éhesló 2009.06.18. 18:36:59

@alfredo: Erről beszélünk:
"Az EP-választáson a Lehet Más a Politika (LMP) az ormánsági Drávapiskiben érte el a legjobb eredményt, a szavazók 51,35 százaléka voksolt rájuk. A második a Fidesz lett 27 százalékkal, az MSZP 18,9 százalékot kapott, a Jobbik 2,7 százalékkal negyedik. (A faluban összesen 37-en szavaztak.) Drávapiski korábban majdnem színtiszta SZDSZ-es település volt.

Drávapiski polgármestere az a Mali Zoltán, aki SZDSZ-es tagtoborzóként vált híressé a párt 2007-es tisztújítása előtt. A településen 2005-ben tűnt fel először, és a 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ színeiben a szavazatok 55 százalékának megszerzésével rögtön polgármester is lett.

Az SZDSZ tagjaként ezután helyi szinten pártszervezésbe kezdett, működése alatt nyolc-kilencszáz taggal nőtt a szabad demokrata párttagok száma."

lmp = szdsz

alfredo 2009.06.18. 20:17:36

@Éhesló:
Mali zoltán azt tesz szabadidejében, amit akar. De nem tagja az LMP-hez, köze nincs hozzá.
Nem lehet egy oylan emberrel értelmes vitát folytatni, aki érv helyett csak azt hangoztatja,lmp=szdsz. Ok, számodra az.

Éhesló 2009.06.19. 10:02:03

@alfredo: Elbeszélünk egymás mellett.
A létszám vicces. A tendencia érdekes. És nem a kissé kriminoid polgármester, hanem a "tagság", a szavazóbázis.
Összességében lényegtelen, lépjünk túl rajta.

alfredo 2009.06.19. 19:33:44

@Éhesló:
Szavazóbázis? Nincs olyan, hogy pl. a jobbiknak fideszes v mszp-s, az lmp-nek szdsz-es a szavazóbázisa, stb. Az lmp-re voksolók alkotják a pillanatnyi lmp-s szavazóbázist. Tökmindegy, hogy korábban kire szavaztak. Ugyanis nincs olyan, hogy szdsz-es (fideszes, mszp-s, stb.) szavazó. Olyan van csak, hogy valaki pillanatnyilag valakire voksol.
Az lmp szavazói között vannak olyanok akik korábban az szdsz-re voksoltak? Ettől még Horn Gábornak praktikusan 0% az esélye, hogy belépjen a pártba.

sztár 2009.06.20. 16:16:11

Végig olvastam a hozzászólásokat és nagyon vegyes érzéseim vannak. Egyfelől a hangnem, másfelől a kijelentések, hogy kik környékezzék, vagy ne környékezzék meg a pártot.
Én abszolut szimpatizálok a párttal, tulajdonképpen odaállónak érzem magam, de egyet kritikusan szeretnék kijelenteni, ami nem tetszik: féltem az lmp-t a fiatalok meggondolatlan, harcias, heves megnyilvánulásaitól, mert a pártban ezeket a hangokat érzem ki erősebben. Nem látom a kicsit higgadtabb és bölcsebb megnyilvánulásokat. Háborút, csatát fiataloknak kell elsősorban megvívniuk, és valószínűleg megnyerni is ők tudják. De most békeidő van - legalább is úgy gondolom - ezért sokkal fontosabb a bölcsebb és higgadtabb megnyilvánulás. (Egyébként ezt éreztem O.V.-nál is hogy a rendszrváltásnál a fiatalos, harci lendülete sokat jelentett, de a békeidőben ez a minden fronton harcolok, és úgy gondolom kivont karddal kell cselekednem, hát ez nem igazán jött be az embereknek.) Szóval és ismételten ne tévesszük össze a politizálás stílusát és módját háborús és bekeidőben.
1./ Ha van a pártban olyan párttag, aki valóban funkcionárius volt valamelyik másikban, akkor már nem mondhatjuk azt, hogy félre innen másoknak, mert már megérkeztek.
2./ A pártba csak úgy lehet bejutni, ha dolgozik valaki, ez egy jó gondolat, de ezt megint csak egy fiatal gondolhatja, hogy mindenki mindenhez ért. Van akinek kifejezetten tetszik az agitációs munka, míg más a szakmai programok, koncepciók, vélemények, stratégiák kidolgozásában tudna tevőlegesen résztvenni. Akkor tehát az ilyen ne jöjjön azért mert nem volt ott a plakátragasztáson? Azért azt csak nem gondoljátok, hogy a legjobb plakátragasztóból lesz az LMP prominense?
3./ Az SZDSZ-szel való azonosulást tulajdonképpen az ellenpontok gerjesztik, mert a cél minden konkurrens pártnál, hogy az LMP törpe párt legyen, image-ját a levitézlett pártokkal akarják összemosni és így lejáratni. Emiatt az LMP egyfolytában védekezik. Tessék már észrevenni, hogy folyamatosan védekeztek, reagáltok, ahelyett, hogy agálnátok. Nem azt kell bizonygatni, hogy mi miért nem, hanem azt, hogy mi kik vagyunk, s ebből olvassa ki azt valaki, hogy az megfelel-e az szdsz, mszp, vagy egyéb párt programjának.
A liberalizmus szavával való illetéstől ne féljünk, definiáljuk újra azt, és értelmezzük, hántsuk le a szó elfajult vadhajtásait és mutassuk meg valódi jelentés tartalmát. A liberalizmus nem szitokszó. A legközelebbi kommentemben részletesen leírom, hogy mit gondolok erről.

alfredo 2009.06.21. 04:33:04

@sztár:

Kedves sztár! ;)

Felsoroltál három pontot. Vegyük sorra!

1. Azt hiszem, teljesen félreértetted a blogot. Nem arról van szó, hogy ebben a pártban nincs helyök azoknak, akik valaha is valamilyen szinten politizáltak. Nem, itt nem erről volt szó.

2. Na, itt viszont én nem értem, mire is akarsz kilyukadni, mert sztem azt senki nem állította, hogy csak plakátragasztóból lehet az lmp majdani miniszterelnok-jelöltje. :)

3. Nem igaz, hogy az LMP "csak" védekezik, nem kívánja meghatározni magát. Sőt! Ennek pontosan az ellenkezője az igaz. Ezt magad is ellenőrizheted, ha ellátogatsz a www.lehetmas.hu lapra. Vagy ennek a posztnak a kommentjeire gondolsz? Ugyan már, csak nem hitted azt, hogy ezek a kommentek jelentik az LMP hivatalos honlapját, programját, közleményeit, stb.! Ez itt csak egy beszélgetés! Jó vagy rossz, ügyes vagy ügyetlen, de ez itt csak egy beszélgetés, magánemberek beszélgetése. ;)

Galadhriel 2009.06.21. 13:39:00

Drága fiúk! örülök, hogy Éheslónak minden felvetésére derekasan válaszolgattok, ez a célja. Ahogy elegánsan mondják, így kell tamatizálni.

Egy kérdésre viszont tényleg válaszolhatnátok. Rákerestem az összes Dráva... nevű falu választási eredményére. Mindeütt nulla, az LMP egy helyen kapott három szavazatot.
Mali falujában viszont tietek a többség. Ugye, ennek érdemes utánanézni, gondolom megtettétek.
- Malival volt korábban kapcsolatfelvétel?
- Mali önként lelkeskedett, s most a győzelem után, mint afféle hajótörött, nagy karcsapásokkal igyekszik a hajótok felétek. Ezt valószínűbbnek érzem, mint az előzetes kapcsolatot.
Harmadik eset nincs.

Áruljátok el drága fiúk: az első vagy második eset az igazi?

Kedves Márton! Ebben a nagyívű bejegyzésedből szerintem kifelejtetted a Mali-féléket.

G.

VayMárton 2009.06.21. 20:29:32

@Galadhriel: Helló, ebben a cikkben már benne van keretessel a véleményünk:
index.hu/belfold/2009/06/17/lehet_jobbik_a_politika/

Galadhriel 2009.06.22. 18:41:16

Köszönöm, kedves Márton. Mali tehát önként bukkant fel és hozta a szavazatokat, vannak ilyen típusú emberek.

Erre írtam az előbb azt, hogy a posztodból kifelejtetted a Mali-féléket.

alfredo 2009.06.22. 22:37:19

@Galadhriel:

Lehet, hogy meg lehetett volna említeni, de szerintem a poszt egészen másról szólt. Én legalábbis úgy értelmeztem.

Galadhriel 2009.06.23. 02:04:34

@alfredo: A poszt valóban másról szólt, sajnos. Ki volt hegyezve egy-két pártra (a Tőletek szokásos elitellenesség, tudod). Persze ott sem mondta meg a poszt igazán, hogy kikről szól, emlékezz, hányan kérdeztek rá aggódva, vajon ők is ilyen hajótöröttnek számítanak-e vajon. Márton pedig szorgosan nyugtatta őket, hogy dehogy.

Állítólag kész volt már a poszt hetekkel előtte - hát, nem tudom. Nem látszik rajta. Szerintem vannak máshonnan érkező veszélyes figurák, (Mali inkább egy nevetséges alak ezek közül). Ha megnéznétek, a többi párt zűrös figurái sem annyira a más pártoktól úsztak a mai helyükre, jöttek ezek csak úgy.
A helyetekben ezek távoltartásán is gondolkodnék.

Ja, de igazán az lenne érdekes, hogyan fogjátok megtartani a most összejött számos aktivistát. OK, most szedik le az öntapikat. De van más megtartó erő számukra? Mert ők az igazi érték. Mármint szerintem.

alfredo 2009.06.23. 19:49:00

@Galadhriel:

Lehet, hogy sok zűrös figura nem más pártoktól, hanem pártonkívülről érkezik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a más pártokból érkezendő zűrös figurákat be kell engedni.
Az is lehet, hogy a posztból nem derült ki minden, de éppen ezért lehet kommentelni. Úgy gondolom, jelenleg nem sok olyan parlamenti párt van, mely az összeomlás határán áll, ezért aztán számítani lehet arra, hogy szerencselovagjaik egy szépreményű vagy annak tűnő (mindenesetre felfelé ívelő pályájú) pártba lépnének át. Hát, nekik szólt az írás, a vélemény.
Számomra világos.

Galadhriel 2009.06.23. 22:21:28

"nem jelenti azt, hogy a más pártokból érkezendő zűrös figurákat be kell engedni"

Jaj, Alfredo, ki mondott ilyet?

Ezen a szellemi színvonalon akartok Ti új politikát?

G.

alfredo 2009.06.24. 07:50:24

@Galadhriel:
Tőlem idézted? Akkor én mondtam.
És még az én szellemi szinvonalamon agyalsz?

Galadhriel 2009.06.24. 17:02:13

@alfredo: Persze, hogy Tőled, ott olvashatod kissé feljebb. Nem is értelek.

De a felvetésem, mielőtt közbeszóltál, ez volt:
az lenne érdekes, hogyan fogjátok megtartani a most összejött számos aktivistát. OK, most szedik le az öntapikat. De van más megtartó erő számukra? Mert ők az igazi érték. Mármint szerintem.

Ha valaki tudna érdemben írni erről ... pls.

alfredo 2009.06.25. 07:29:36

@Galadhriel: Ha tudod, hogy kitől idéztél, akkor végképp fura, ha azt kérded, ki mondta az idézett mondatot...

Volt egy hárombekezdéses kommented, szvsz egyértelmű mely részére reagáltam.
süti beállítások módosítása