ápr
04

Vallás és ökológia - interjú Jávor Benedekkel

LK: Nemrégiben jelent meg a Vallástudományi Szemlében „Vallási identitás és környezeti attitűdök Magyarországon” című, a témában viszonylag úttörőnek mondható publikációd a vallásos közösségek környezetvédelemhez fűződő viszonyáról… mennyire mély a kötődésed a valláshoz?

JB: Akik közelről ismernek, tudják, nem vagyok gyakorló vallásos ember, nem járok vasárnaponként templomba, nem követem szó szerint a katolikus tanítást. Ha valaminek kellene vallanom magamat, leginkább talán keresőnek vallanám – mindeközben minden külső jel arra utal, hogy egy hard core klerikális reakciós vagyok … Pannonhalmára jártam egyházi gimnáziumba, a Pázmányon tanítok, vallás és ökológia programokat viszek, de nem úgy kötődöm a valláshoz, mint ahogy ez kívülről valószínűleg látszik. Amikor elkezdtem tanítani az egyetemen, ifjabb Zlinszky Jánossal a környezetjogot akartuk felfuttatni. Egy tanulmányt írtam a fenntarthatóság megvalósíthatóságáról demokratikus berendezkedés keretei között: amikor a közjó, a hosszú távú fenntarthatóság és a közakarat nem biztos, hogy találkoznak, arról, hogy ez a konfliktus milyen kérdéseket vet föl, milyen megoldásokat lehet találni. Így kezdtem el tanulmányozni a környezeti gondolkodás, környezeti etika, környezeti filozófia összefüggéseit. Ebben a kontextusban találtam rá a vallásos tanítás és a környezethez való viszony lehetséges kapcsolataira.

LK: Miért érdekes a vallás és ökológia kapcsolata?

JB: A vallási tradícióknak szerepe van a társadalmakban az ember és az univerzum viszonyáról való képzetek kialakításában… Érdemes kutatni, hogyan tekint a társadalom a jóra, helyesre, a természet mibenlétére, a természet önértékének mivoltára… Erre hatnak a vallási hagyományok, az egyházak szerepet játszhatnak és játszanak is abban, hogy a környezeti problémákra megoldást találjunk, ezért ez egy intellektuálisan izgalmas terület. Mindig azt gondoltam, hogy a világ megismerésének nagyon különböző útjai vannak, ezek egyike a racionális tudományos megismerés – ami ma dominál a világban –, de emellett az ember a világot érzelmi viszonyain keresztül is megismeri, értelmezi a művészet eszközevel és a valláson keresztül is. A modernitást támadó ökológiai kritika részben éppen azt mondja, hogy a modern nyugati társadalom, ami most már globális is, az egyik hibát épp ott követi el, hogy a sokféle megismerési út közül egyet priorizál: a tudományos-technikai-racionális megismerést. Ezzel fölszámolja mindazon értékeket, amelyek más megismerési útvonalakon keresztül ismerhetőek csak meg. Az hogy „szeretem ezt a rétet”, nem érv egy önkormányzati döntés során abban a kérdésben, hogy épüljön-e oda veszélyeshulladék-lerakó vagy sem. Ha be tudom bizonyítani, hogy talajvízszennyező hatása is lesz, azt már tudjuk tudományosan kezelni, és érvként be lehet hozni. De azt, hogy a helyi közösség mit gondol, mit érez azzal a területtel kapcsolatban, hogy tekint rá, azt túlracionalizált világunk semmilyen módon nem tudja kezelni.

Az a különös, hogy ezzel a területtel nem foglalkozott korábban igazából senki. Intellektuális hobbiból írtam néhány cikket, és elkezdtem egy-két kutatást… a kutató érdeklődésével kezdtem figyelni a dolgot, de nem azzal a távolságtartással, amikor az ember a gombostű hegyére szúrja a dolgokat, hanem olyan emberként, aki átéli és részt vesz benne. Izgalmas volt például, amikor a Védegyletben a vallás és ökológia programon belül képzést szerveztünk egyházi ifjúsági vezetőknek: abban a közegben lenni, és figyelni, hogy miben reagálnak másképp, mint egy zöldmozgalmár.

LK: Pártprogramra lefordítva: a vallásos, hívő emberek más módon szólíthatóak meg a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban?

JB: Jó kérdés, még nem gondolkoztam azon, hogy ez lefordítható-e pártprogramra, egyelőre nem része. De nagyon necces, hogy az ökológiai krízist meg tudjuk-e oldani. Az alapvető társadalmi-gazdasági működésünk logikáját kell újragondolni. És ha ilyen mélységű társadalmi változást szeretnénk előidézni, akkor semmilyen szereplőt nem lehet figyelmen kívül hagyni …

LK: „Felelősségünk a teremtett világért” egy publikációd címe - ezt a felelősséget könnyebben meg lehet fogni a hiten keresztül?

JB: Igen, ezért gondolom azt, hogy az egyházak sok tekintetben partnerek kell, hogy legyenek. A lakosság nyolcvanvalahány százaléka így-vagy úgy vallásosnak vallja magát, a rendszeres heti templomba járók köre is milliós nagyságrendű – őket egészen másképp lehet megtalálni és motiválni. Az egyházaknak ráadásul saját híveik körén túl is nagyon komoly hatása és befolyása van a társadalomra: tehát ha meg tudjuk mozdítani az egyházat, akkor energiát nyertünk arra, hogy olyan dolgokat megcsináljanak, amit mi civilek, zöldek, környezetvédők magunk valószínűleg nem tudnánk megcsinálni. Az biztos, hogy kölcsönösen sok az előítélet, ezeket oldani kell.

Különös találkozások vannak: miközben 2008-ban az LMP útnak indult, és nyilvánosság elé lépett, nyáron meghívtak, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar készül az ősszel kiadni egy püspökkari körlevelet a fenntarthatóságról és a környezeti problémákról: ennek a megírásában vegyek részt. Különösen szerencsés egybeesés, tekintve a hívek nagy számát. A most publikált pázmányos kutatás viszont azt mutatja, hogy különös, a várttól eltérő összefüggés van: az egyházhoz való kötődés erőssége fordítottan arányos azzal, hogy mennyire tartja valaki súlyosnak a környezeti problémákat: tehát minél erősebb a kötődés, annál kevésbé érzik súlyosnak.

LK: Nincs teendőnk, a teremtő akarata majd megoldja?

JB: Igazából erre nem gondoltam, csak kíváncsi voltam, hogyan függ össze a kettő, és azt találtam, hogy a környezeti probléma még annyira sincs jelen a hívők között, mint az átlag magyar társadalmi gondolkodásban, ami eléggé szomorú… Viszont, ha kijön egy körlevél, ami azt mondja a hívőknek, hogy az emberi történelem eddigi egyik legsúlyosabb válsága van, amit nem lehet megkérdőjelezni, amivel szemben fel kell lépni, és hogy ez a fellépés az egyházaknak és minden hívőnek kötelessége, akkor ez a dolog mozdíthat valamit az egyházon belül. Adott esetben oldhatja az előítéleteket, egyfajta bázist építhet az LMP számára egy olyan közegben, amely alapból nem feltétlenül lenne egy ökopolitikai kezdeményezés támogatója vagy törzsszavazója. Elindíthat egy olyan változást, amely miatt az egyház és a hívők egy része nyitottabbá, megszólíthatóbbá válik egy ilyen kezdeményezés számára is. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az ökológia ügye számára megszólíthatók legyenek. Valójában nem az a kérdés, hogy milyen szavazótábora lesz az LMP-nek az egyházi közösségeken belül, hanem az, hogy együtt sikerül-e végrehajtanunk azt a nagyon kemény irányváltást, ami a fenntarthatóság érdekében elkerülhetetlen. Ez a váltás nem fogja érintetlenül hagyni a mindennapjainkat, fogyasztási szokásainkat, életmódunkat. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, mindenkire szükség van. Az LMP csak egy szerepelője a történetnek, egy eszköz, ami reményeink szerint hatékonyan tudja segíteni a változást. Önmagában azonban semmire nem fog menni.

LK: A kutatásodnak mik voltak a legérdekesebb eredményei?

A fent már vázolt, és engem is meglepő megállapításon túl, hogy az egyházakhoz való kötődés ereje fordítottan arányos azzal, amilyen súlyosnak a környezeti problémákat látják a válaszadók, két fontos tanulságot emelnék még ki. Az egyik, hogy sikerült azonosítani egy olyan, a hívek kb. 30 százalékára tehető csoportot, akik elkötelezettek a hitükben, és épp ebből fakadóan látják a saját maguk és az egyház megkülönböztetett felelősségét a környezeti ügyekben. Ez – a bibliai példabeszéd alapján – általunk „jó sáfárnak” nevezett csoport úgy tekint a minket körülvevő világra, mint a Teremtő keze munkájára, amelynek megőrzése az ember feladata. Ez a csoport lehet a bázisa az egyházon belüli környezeti erőfeszítéseknek.

A másik nagyon tanulságos eredményt azzal kapcsolatban kaptuk, hogy mit várnak a hívek az egyházuktól a környezetvédelem területén. Kiderült, hogy mindenekelőtt és elsősorban példamutatást. Nem akkor fogják komolyan venni az ökológiai krízist, ha eleget prédikálnak róla a templomban, vagy kimerítően foglalkoznak vele a hittanórán, hanem amikor megjelennek a napkollektorok a plébániák tetején, biciklitároló lesz a templom mellett és szelektív gyűjtés az egyházi ifjúsági táborban. Az összes többi ehhez képest másodlagos. Én azt gondolom, hogy ez húsvéti üzenetnek is tanulságos.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr61890820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

librarian1 · http://lmpbekes.blog.hu 2010.04.04. 21:49:08

@darkgreen: Ha nem hinnék benne, hogy valami változhat, akkor nem lennék itt.

darkgreen 2010.04.04. 22:06:24

@librarian1: Én az állam és az egyház szigorú szétválasztásában hiszek. Az egyház ne politizáljon. A közintézmények nem a vallási hitvallás megtételének helyszínei, és a templomokban se folytasson senki politikai agitációt. A vallási tevékenység szerintem magánügy. Tegye mindenki otthon és a templomában.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.05. 00:13:12

@darkgreen:
Nagyon nem értek egyet veled.
Egyrészt ez ugyanaz a logika, mint amikor a homofóbok azt mondják, hogy "engem nem érdekelnek a buzik, csak otthon csinálják a négy fal között".

Miért ne politizálhatna az egyház? Főleg, ha tényleg el van választva az államtól. Egy civil szervezet lobbizhat, egy egyesület kiállhat a fegyverhasználat szabadságáért, de pont egyház ne fejezhetné ki, hogy mit gondol a társadalomról, és milyen értékeket képviselő erőket lát támogatandónak? Ez nonszensz.

KurtiGabor 2010.04.05. 01:22:11

Szerintem nem az egyházaknak nem szabadna politizálnia, hanem a politikának egyházaznia. A politika jó dolog, egyházi szinten is vállalható, a pártpolitika viszont egy egyháznak nehezen felvállalható, általában önvédelemből vagy pozíció-erősítésből fordul elő.
Vannak vallások amik teljesen apolitikusak, de a keresztény-zsidó kultúrkör, és annak magját jelentő Biblia rengeteg politikai elemet tartalmaz. Mondjuk engem meglep amikor nemzetpolitikai eszmék megalapozására használják, mert a kereszténység a történelmi tradícióktól lecsupaszítva, csak a tanítás szintjén kifejezetten globalista, nemzeteken felüli.

Nyár 2010.04.05. 09:57:30

@Lastres: Szintén bigott ateistaként a népbutítás ellen vagyok. Nemes és szép dolgok tanítása ellenére a módszerét tagadom a vallásnak. A hitet ne használja fel csordaként terelhető emberek manipulálására. O.V-ben is többen hisznek, mint amennyien érvek alapján döntenek mellette.

Higgyen minden ember önmagában, éljen akár a Biblia tanításai szerint úgy, hogy sosem olvasta azt, de ne csak egyféle megközelítés létezzen a számára. Pozitív dolognak tartom, ha az ember először mindenben kételkedik, meghallgatja mások véleményét, olvas róla, közben a sajátját ezek hatására átformálja, vagy éppen erőssebbnek érzi ezek hatására, és így alakít ki véleményt.
Bár így tartom helyesnek, belátom én sem tartom ezt be teljes mértékben, hiszen a Bibliából csak egy részt olvastam, Eszter könyvét, azt is csak mostanában, és nem kívánom tovább olvasni, nem érintett meg, nincs rám hatással. Tehát én sem tartom be teljesen, amit helyesnek tartok, de az élettapasztalat, szüleim történetei helyettesítik mindezt.

""Egyrészt ez ugyanaz a logika, mint amikor a homofóbok azt mondják, hogy "engem nem érdekelnek a buzik, csak otthon csinálják a négy fal között".""
Ezzel a hozzáállással mi a bajod?
Megváltoztatni nem tudom, viszont taszít, mert gusztustalan, nem részletezem,(Király fürdő videó). Tehát azzal, hogy nem érdekelnek, azzal éppen nagyon pozitívnak tartom a hozzáállásomat, hiszen nem támadom őket, mert én betegségnek tartom.(Ne adj Isten, nekem lenne buzi gyerekem). Nagyon tisztelem azokat a művészeket, akik ezt nem hirdetik, csak egyszerűen együtt élnek ezzel a kereszttel, hogy stílszerű legyek, amit a jóisten reájuk mért. Eddig anélkül, hogy tudtuk volna valakiről, megkapta a tiszteletet a színészi, művészi, emberi teljesítményéért. Miért kell neki az, hogy mi tudjuk róla, milyen nehézségekkel kűzd emiatt. Vagy, ha tényleg a megértésünk kell neki, akkor mint közösség, lássa be, hogy magamutogatással, csípőriszálással, nyafogással, médiatámogatással csak épp az ellenkezőjét éri el.Lastres, tehát én úgy érzem, elég megengedő és liberális vagyok ezen a téren.

takszi 2010.04.05. 10:31:18

@Lastres: A másik, meg hogy a civil szervezeteknél, és egyesületeknél, nem a lelkiismeretedet terheli ha nem értesz egyet valamivel. Szerintem mások a gondolati és lelkiismereti szabadság viszonyai. Tudom hogy hivatalosan egy ilyen kinyilatkoztatás célja nem az, hogy a hívek ferde szemmel nézzenek, nyomást gyakoroljanak azokra, akik nem az igaz utat követik, de a gyakorlatban ez mégis így néz ki.

darkgreen 2010.04.05. 19:24:13

@Lastres: "Egyrészt ez ugyanaz a logika, mint amikor a homofóbok azt mondják, hogy "engem nem érdekelnek a buzik, csak otthon csinálják a négy fal között"."

Véleményem szerint MINDENKI csinálja otthon illetve az erre fenntartott helyeken.

"Miért ne politizálhatna az egyház? Főleg, ha tényleg el van választva az államtól. Egy civil szervezet lobbizhat, egy egyesület kiállhat a fegyverhasználat szabadságáért, de pont egyház ne fejezhetné ki, hogy mit gondol a társadalomról, és milyen értékeket képviselő erőket lát támogatandónak? Ez nonszensz."

Például. Egy civil szervezetnek deklarálnia kell a pártpolitikától való függetlenségét, ha például az adók 1%-ára pályázik. Az egyházaknak nem.

Az egyház Magyarországon nincs elválasztva az államtól. Már csak azért sem, mert egy csomó pénzt kap az adókból. Mármint az 1% felett. Az első lépés az lenne, hogy a hívek tartsák el az egyházukat.

De egy civil szervezet általában egy adott cél érdekében jön létre és tevékenysége normális esetben pártfüggetlen és nem törekszik hatalmi funkciók felé. Ettől civil.

Az egyházak - és beszéljünk csak a nagy, ismert egyházakról - ezzel szemben nyílt hatalmi törekvésekkel rendelkeznek. Az állam berendezkedését teokráciában képzelik el, és ennek elérése érdekében elég sok dologra képesek.

Belegondolhatunk abba is, hogy egy képviselő a feladatait lelkiismerete szerint látja el. Ha vallásos, és egy egyházhoz kötődik, akkor ezt hogyan értelmezhetjük? Hiszen az egyház pontosan azt hirdeti, hogy tagjai akkor lelkiismeretesek, ha cselekedeteik megfelelnek az egyház tanításainak, az egyház instrukcióinak. Tehát akkor kit képvisel egy vallásos képviselő? Kinek tartozik lelkiismeretesnek lenni? A választóknak, vagy az egyháznak? És melyik egyháznak? És melyik istennek? És ha áttér más hitre? Más egyház másik istenéhez? Ilyen erőtérben nincs demokrácia, csak teokrácia. Olyan mint Iránban. Számomra nem hogy nem vonzó, hanem kifejezetten visszataszító.

sztd 2010.04.05. 23:41:05

Nem akartam az itteni dolgokba beleszólni, de most nem tudom megállni.

Először is, ha valaki az egyházak környezetvédelemhez való viszonyára kíváncsi, az itt találhat részleteket:
www.teremtesvedelem.hu/
(Azt hiszem ez csak katolikus szervezés, de nem biztos.)

Ami miatt beleszólok:
@darkgreen:
Teljes képtelenség az, amit elvársz az egyház és az állam szétválasztásától. Elvárni egyébként lehet, de szerintem hiba.
Egyrészt: az állam és az egyházszervezet szétválasztása ma közjogilag értelmezett. Magánjogi szétválasztás nincs.
Az Egyház (saját maga szerint) Isteni és emberi elemekből álló egyetlen összetett valóság. Akik Isten létét tagadják, azok számára (gondolom) egy rakás csoport, akik erkölcsileg okosabbnak képzelik magukat a többinél, vagy csak a csoportok vezetői. Akárhogy is, állampolgári jogai mindkettőnek vannak. Ez a baj?
Azt szeretnéd, ha a hívők nem politizálnának, hanem csak otthon lennének csöndben? Ezt gondolod demokratikusnak? Vagy a politikus nem lehet hívő? Ezek szerint a politikai véleményszabadságban sem hiszel.
(Ezeket egyébként tényszerűen nem gondolom, de gyakorlatilag a leírásodból erre lehet következtetni.)

A helyzet az, hogy a keresztény egyházak egy világnézetet és annak követését hirdetik. Amíg a politika az emberi értékek mentén is működik (márpedig mindig is fog), addig a keresztény egyházak azt fogják hirdetni, hogy azt támogassa a hívő, amelyik a leginkább közel van az értékrendjükhöz. Ennek nem kell örülni, de jobb tudomásul venni.

"Az egyházak - és beszéljünk csak a nagy, ismert egyházakról - ezzel szemben nyílt hatalmi törekvésekkel rendelkeznek."
Nos, a Katolikus Egyház papjai konkrétan semmilyen közfeladatot nem láthatnak el a kánonjog szerint. Ez tilos. (Kivéve külön engedéllyel olyan helyeken, ahol ez elkerülhetetlen, de ilyen helyek csak Afrikában vannak olyan falvakban, ahol pl. csak a pap tud olvasni.) Ennyit a törekvésről.
A valóság az, hogy ezt a feladatot (hatalomgyakorlásra való törekvés) a hívekre bízzák.

"A vallási tevékenység szerintem magánügy. Tegye mindenki otthon és a templomában."
Függetlenül a véleménykülönbségtől erre olyasmit lehet mondani, hogy a saját vallásod és a világnézeted lehet magánügy, de (mivel az ember közösségi lény) másoké még nem kell feltétlenül, hogy az legyen.
Az persze ateistaként idegesíthet, hogy van, aki nem ateista, és még hirdeti is, de ettől még lesznek ilyen emberek.

"Az első lépés az lenne, hogy a hívek tartsák el az egyházukat."
Ez egyébként egy jogos észrevétel, csakhogy az államnak van egy rakás adóssága. Minden történelmi egyháznak volt jövedelemtermelő vagyona (természetesen a katolikusoknak volt a legtöbb). Ezt a vagyont nagyrészt hívőktől kapták az évszázadok alatt. Az állam ezt elvette ellenszolgáltatás nélkül. Ha visszaadná, akkor jogos lenne, hogy a hívők tartsák el az egyházukat.
Jelenleg amit az egyházak ilyen pénzt kapnak:
- a (termőföldeket leszámítva az) ingatlanok kb. feléért - amit nem kaptak vissza - cserébe az állam kamatként évi rendszeres juttatást ad az egyházaknak
- azokért a közszolgáltatásokért amik állami feladatok (oktatás egészségügy) olyan állami támogatást ad, mint az állami intézményeknek
- az alap- és középfokú egyházi intézmények megkapják azt a támogatást az államtól, amit az önkormányzati intézmények az önkormányzatoktól (azon az alapon, hogy az egyházaknak nem lehet jövedelemtermelő tevékenységük, míg az önkormányzatoknak igen, pl. rendeletileg szedhetnek és behajthatnak adót)
- műemlékvédett egyházi épületek felújításába beszáll az állam/önkormányzat
- hívők 1%-a (+ a kiegészítés, aminek viszont bevallaom, nem ismerem a szabályát)
- hívők adománya

@Nyár: "Szintén bigott ateistaként a népbutítás ellen vagyok."
OK. A filozófiai ismereteim szerint isten létezik. A keresztény (iszlám, zsidó, hindu stb.) tanítás istenei hit kérdése, de valamilyen abszolút valóság (aki/ami nem származik semmitől, hanem eleve létezik) van. Azt nem tudom, hogy a bizonyítás alapján ez szükségszerűen tudatos-e vagy csak 1 db. van-e.
A lényeg, hogy bigott ateistaként kizársz egy valószínű lehetőséget, szóval... bocs.

"Higgyen minden ember önmagában, éljen akár a Biblia tanításai szerint"
Ez önellentmondás. Nem kell tudnod, hogy miért, de aki a Biblia tanítása szerint él, az nem önmagában hisz.

brov 2010.04.06. 00:27:11

@librarian1: "a liberális értékrend vallásos ember számára nem követendő eszme"

Szerintem bizonyos liberális értékek egyáltalán nem ellenkeznek a vallással, sőt. De szerintem a liberális szónak ma Magyarországon van egy egyházellenes mellékhangja. Nekem péládul korábban ezek a gondolatok futottak át az agyamon: liberális, ha liberális, akkor SZDSZ, ha SZDSZ, akkor egyházellenesség. Talán emlékeztek az SZDSZ "Jöjjön el az én országom" plakátjára.

A liberálisnak is van több jelentése, és szerintem teljesen normális, hogy amit ma gazdasági liberalizmusnak neveznek, az ellenkezik az keresztény egyházak tanításával, hiszen a gazdasági liberalizmus a piac mindenhatóságát hirdeti, ami úgy tűnik azt jelenti, hogy a profit mindenek előtt.

Szerintem ez a modell pont az, ami figyelmen kívül hagyja az olyan dolgokat, hogy a rét mennyire fontos az embereknek, mert az profitban nem mérhető.

denisson23 2010.04.06. 00:31:36

Szerintem egy kicsit félrement a diskurzus. Az alaptéma az volt, hogy a környezettudatos gondolkodás kialakítása, mint minden új szemlélet meghonosodása a társadalomban, a különböző emberi közösségeken keresztül (családi, vallási, lakóhelyi, iskolai, munkahelyi, sport, stb.) tud hatékonyan megvalósulni, mégpedig követésre érdemes minták által, sok-sok beszélgetésen keresztül. Ezek közül a közösségek közül pedig az egyik legnagyobb, leginkább kiterjedt hálóval rendelkező közösségek a vallási közösségek, ezért tényleg sokat számít az ő hozzáállásuk a kérdéshez. És ez független attól, hogy milyen Magyarországon az egyházfinanszírozás, független attól, hogy ki vallásos, ki nem. Itt egy ügyről van szó, amely mögé érdemes felsorakozni mindazoknak, akik ezt jónak tartják, valahol erről szól a részvételi demokrácia. Amúgy nem vagyok vallásos, de a fenntarthatóság szerintem abszolút összepasszolhat az egyház által képviselt világképpel. Egyik volt általános iskolai osztálytársam piarista tanár és az elmondása alapján a környezettudatos szemlélet egyre fontosabb szerepet tölt be az egyházban és speciálisan náluk, valószínűleg ők abba a 30%-ba tartoznak, akik erre a leginkább nyitottak.

Nekem egyébként ebben a cikkben leginkább a komplex gondolkodásmód tetszik, amellyel a kérdéskört megközelíti és ez a gondolkodásmód az LMP programjának összefoglaló részében (az első 24 oldalában) is megvan. A részletek kidolgozása, minél szélesebb körű megvitatása nyilván a következő évek feladata lesz, hogy egy szerves egésszé álljon össze a kép. Erre pedig van 4 év.

denisson23 2010.04.06. 00:50:40

@brov:

Szerintem kár az "izmusokkal" foglalkozni, az idők folyamán mindegyik eszközzé vált az érdekérvényesítéshez, így köszönőviszonyban sincsenek már az alapeszmék azzal, amit a képviselőik valójában tesznek, Magyarországon meg pláne. Emellett olyan gyorsan változott a világ, hogy a klasszikus irányzatokat túlhaladta már az idő, ezért szerintem itt a dolgok alapvetően más megközelítésére, paradigmaváltásra van szükség, amely képes integrálni a korábbi irányzatok értékeit, de túl is tud lépni rajtuk azáltal, hogy nem törésvonalakban, skatulyákban, hanem megoldásokban, együttműködésben, értékszintézisben gondolkodik.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.06. 09:08:46

@sztd:
egy időben, szintén ateistaként, úgy gondoltam én is, hogy az egyházak ne politizáljanak, hanem "foglalkozzanak a hívők lelkével". Erről azonban sok helyütt folyt már vita a blogoszférában, és elfogadtam azt az álláspontot, hogy az egyház is ugyanúgy társadalmi szervezet, mint az LMP, így politizálhat. Meg különben is, ha egy párt lehet KERESZTÉNYdemokrata, akkor egy egyház is lehet KDNP-s.
Másrészt van egy fontos különbség, ami az egyházakra vonatkozik. Az, hogy én LMP-s vagyok-e, csak a saját, önkéntes döntésem, nem kötelező. Az egyházaknak is tudatosítaniuk kell mindenkiben, hogy egyháztagnak sem kötelező lenni, sőt, hívőnek sem kell lenni. (Azaz az olyan esetek, amiről hallottam, hogy a pap pokollal fenyegette a nem Fideszre szavazókat, elfogadhatatlanok, hacsak nem teszi hozzá, hogy ez kizárólag a mi dogmarendszerünket elfogadók számára érvényes.)

""Az első lépés az lenne, hogy a hívek tartsák el az egyházukat."
Ez egyébként egy jogos észrevétel, csakhogy az államnak van egy rakás adóssága."

Tulajdonképpen ezért írtam ezt a kommentet: ez az álláspont a számomra a legkevésbé sem fogadható el. Az egyház a korábbi vagyonát olyan körülmények között szerezte, ami manapság a legkevésbé sem számítana jogállaminak, de nem is ez a baj. Hanem az, hogy egy bizonyítatlan hiten nyugvó szervezetnek semmi alapja nincs arra, hogy valós vagyonokra tartson igényt. Mert ha pl. a Repülő Spagettiszörny egyházának nem adunk költségvetési támogatást, az ok, mert ugye hülyeség. De sajnos a keresztény vagy egyéb vallások Istene sem megalapozott jobban, mint a spagettiszörny.
Kevésbé blaszfém módon: a valódi, kézzelfogható gyerekekkel dolgozó, kézzelfogható problémákat megoldó, kétségkívül közhasznú Gyermekétkeztetési vagy Gyermekrák Alapítvány sem kap földet vagy birtokokat, pedig megalapozottabban kérhetné, mint bármely vallás szervezete.

Hogy ontopic is legyek: a vallásosak alacsonyabb környezeti érzékenysége nem valami amerikai téma? Az ottani hülyevallásosak szoktak olyannal jönni, hogy Isten akarata minden így, ahogy van.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.06. 09:12:03

@sztd: "Minden történelmi egyháznak volt jövedelemtermelő vagyona (természetesen a katolikusoknak volt a legtöbb). Ezt a vagyont nagyrészt hívőktől kapták az évszázadok alatt. Az állam ezt elvette ellenszolgáltatás nélkül."

Kapták??? Ez szerinted adekvát kifejezés? Talán maguktól adták a szerencsétlen emberek, akiknek sokszor nem volt mit enniük, de az egyház luxusát finanszírozniuk kellett Magyarországon közel ezer, Nyugat-Európában még több éven keresztül? Menjenek a jó büdös francba, és adjanak vissza mindent legalább a kifosztottak kései utódainak... A Vatikánnak a világon az egyik legnagyobb aranytartaléka van. Ezt tanította Krisztus? Halvány közük sincs hozzá, és leszámítva a legelső időket, amikor még csak egy kis üldözött szekta voltak a Római Birodalomban, soha nem is volt.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 11:08:15

Hitéleti támogatásról beszélt green.
Ne keverd ide az egyház által átvállalt állami feladatok finanszírozását.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 11:12:53

@brov: Egyházfik sem képesek a "liberalizmus" és az "szdsz" között különbséget tenni.
A két halmaz metszete üres.

"Keresztény hitünkkel ellenkezik minden olyan liberális, a kereszténység alapértékeit támadó-kigúnyoló világnézet, amely tagadja az élet szentségét,"

Ez különösen bájos.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 11:19:56

@denisson23: "Itt egy ügyről van szó, amely mögé érdemes felsorakozni mindazoknak, akik ezt jónak tartják, valahol erről szól a részvételi demokrácia"

Egy olyan szervezet mögé kellene állnia az LMP-nek, amely a liberalizmust úgy aposztrofálja, mint aki az élet szentségét tagadja?

hulyeinformatikus 2010.04.06. 11:27:02

@peetmaster: "Az ottani hülyevallásosak szoktak olyannal jönni, hogy Isten akarata minden így, ahogy van."

A biblia alapján nyugodtan mondhatják ezt, hozzátéve, hogy arról nem szó a fáma, hogy Isten biztosítani fog egy Föld 2-t.

denisson23 2010.04.06. 12:25:14

@hulyeinformatikus:

Nem. Az "ügy" alatt a természettudatos gondolkodást értettem és emögé álljon be minden olyan csoportosulás, közösség, amely ezt jónak tartja, függetlenül attól, hogy más kérdésekben egyetértenek-e.

Azt jól látod, hogy a liberalizmus szitokszó ma Magyarországon, ő lett a bűnbak a válság miatt, pedig nálunk se liberális párt, se liberális gazdaságpolitika nem volt az elmúlt jónéhány évben. Ezért a vele kapcsolatos értékelések általában érzelmi alapúak, sőt, mesterségesen túlfűtöttek, ezért értelmezhetetlenek. Figyelmedbe ajánlom a "Mi a frász az értékszintézis" topicot, ott bővebben megfogalmaztam a véleményemet a témában.

sztd 2010.04.06. 13:53:13

Az elején szeretném leszögezni, hogy ezen a fórumon senkit nem akarok megtéríteni. Azonban ahhoz, hogy megértsétek az egyházak álláspontját minimum el kell fogadni, hogy ők nem ateisták, a saját világnézetüket megalapozottnak, mitöbb, abszolút igaznak gondolják. Enélkül semmiféle megértés nem fog menni.

Azt sem árt megérteni, hogy attól, hogy a világnézet abszolút igaz, még az egyes ember (aki itt most egy pap) nem fog tudni minden kérdést tökéletesen megítélni, egyrészt, mert maga sem tökéletes (legalábbis egy keresztény pap/lelkész magát nem gondolhatja tökéletesnek), másrészt a hozzá eljutó információk sem teljesek.

Ha valaki esetleg azt hinné, hogy a gondolatok csak neki szólnak, akkor szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy egyelőre még csak olyan gondolatokat láttam, amit már sokan említettek.

Ezek megértése után lehet elolvasni a továbbiakat.

@peetmaster: "De sajnos a keresztény vagy egyéb vallások Istene sem megalapozott jobban, mint a spagettiszörny."

A helyzet az, hogy ez nem igaz. Akkor sem, ha egyébként ateista vagy/voltál.
Azon, hogy az Isteni lét igaz-e lehet vitatkozni (csak hülyeség), de a történelmi vallások világnézeti megalapozottságát vitatni nem érdemes. Ennek egyszerű oka van. Míg egy tudományos világnézetet 3-400 éve érlelnek, gondolnak át újra és újra, addig a mostani világvallásokat kb. 3000 éve érlelik. Szóval, ha kihajítod az ablakon a társadalmi tudásukat, akkor gyors fejlődés esetén is alapból évszázadokig behozhatatlan hátránnyal indulsz. Erre jön általában egy sablonszöveg, hogy a világ változik, de a válasz az, hogy csak a kihívás változik, az ember nem igazán.

"Az egyházaknak is tudatosítaniuk kell mindenkiben, hogy egyháztagnak sem kötelező lenni, sőt, hívőnek sem kell lenni."
Mint ahogy üdvözülni sem kell.
Mondhatod, hogy mit mondjon az adott egyház, de azt mégsem várhatod el, hogy az ellenkezőjét mondja, mint amit gondol. Pontosabban elvárhatod, de akkor ne csodálkozz, ha nem teljesítik az elvárásaidat.

"Azaz az olyan esetek, amiről hallottam, hogy a pap pokollal fenyegette a nem Fideszre szavazókat, elfogadhatatlanok, hacsak nem teszi hozzá, hogy ez kizárólag a mi dogmarendszerünket elfogadók számára érvényes."
Elvileg csak azok számára érvényes minden, aki ismeri (tehát érti is) a tanítást, és hallotta a felszólítást. Az nem feltétel, hogy elfogadja.
Ettől függetlenül ez a kijelentés sehogy sem elfogadható, mert:
- a Katolikus Egyház politikailag nem tévedhetetlen
- nem biztos, hogy a pap jól látja a körülményeket
- nem biztos, hogy a hívő jól látja a körülményeket
- nem a pap dönt a kárhozatról, és nem is a szavazáskor, hanem kb. a halálkor dől ez el.
Ha egy ilyen valóban megtörténik, akkor nem kell vele foglalkozni, vannak hülye emberek. Én sem gondolom, hogy az összes zsidó ki akarja irtani az összes keresztényt, pedig anno a Tilos Rádióban az egyikük azt mondta, hogy ő igen.

@bm613:
Hogy a Vatikánnak mennyi az aranytartaléka, azt nem tudom, de a többi állításod tévedésen alapul. Egyrészt aki éhezett, az mindig is kapott egyházi segítséget. Másrészt aki nem volt hívő (pl. zsidók), attól sosem várták, hogy az egyháznak adót fizessen.
Azt nem állítom, hogy az egyházak mindig a lehető legkörültekitőbbek voltak a költekezésnél, de a mai világban azt állítani, hogy a kommunista államnál jobb helyen volt a pénz...
Ez is egy álláspont. :)
Hogy mennyire van közük Krisztus tanításához, azt viszont eszembe sincs itt megvitatni. Ha csak arra utaltál, hogy ők is bűnös emberek, akkor pedig nem mondtál újat.

@hulyeinformatikus:
"Hitéleti támogatásról beszélt green.
Ne keverd ide az egyház által átvállalt állami feladatok finanszírozását."
Ha ez nekem szólt, akkor azért írtam le a pénzforrásokat, hogy lássátok, hogy az állam az egyházaknak nem ad hitéleti támogatást. Pontosabban azt hiszem, hogy vannak rendezvények, amik kapnak mindenféle (sokszor EU-s) támogatásokat, és ez akkor is így van, ha ezt egy egyház rendezi.

"Keresztény hitünkkel ellenkezik minden olyan liberális, a kereszténység alapértékeit támadó-kigúnyoló világnézet, amely tagadja az élet szentségét,"
Ez, ha elolvasod, azt jelenti, hogy hogy azok a liberális nézetek ellenkeznek a keresztény hittel, amelyek támadják és kigúnyolják a kereszténység alapértékeit, ÉS tagadják az élet szentségét.
A többi leberális világnézet ez alapján nem ellenkezik a keresztény hittel.

@denisson23:
Annyiban talán nem ment félre a diskurzus, hogy, ha egy gondolathoz szövetségeseket keresel, akkor nem árt elfogadni őket. Ebben pedig segíthet a személyes ellenérzések kibeszélése.
Egyébként abban egyetértek (másik oldalról nézve is), hogy bizonyos kérdésekben jobb minél szélesebb társadalmi konszenzusra jutni. A fenntartható fejlődés és annak követelményei szerintem ilyenek.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.06. 13:54:57

Döbbenten olvasom némelyik véleményt - tényleg ezt hozza ki ez a poszt belőletek? A fanatikus egyházkövető birkát (nem a hívőt), és a bigott ateistát (véletlenül sem a liberálist)? Komolyan, vannak a népnyúzó, hatalommániás, pénzéhes, pedofil vallásosok és a véresszájú, nemzet- és családgyilkos, profithajhászó szadeszesek, köztük meg a nagy, néptelen sivatag?
Asszem, én egy másik bolygón élek, ahol a hívők és az ateisták, a keresők és az érdektelenek is tudnak egymással szót érteni, és nem csak a környezetvédelem, de még a politika témájában is. Pedig többnyire nem is lmp-sek. (Mindig tudtam, hogy mázlista vagyok.)

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.06. 14:17:04

Az előző kommentem természetesen nem mindenkinek szólt :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.06. 14:45:36

@sztd: "a saját világnézetüket megalapozottnak, mitöbb, abszolút igaznak gondolják. Enélkül semmiféle megértés nem fog menni."
És emiatt semmiféle érveken alapuló vitára nincs lehetőség velük. Ennyi.

darkgreen 2010.04.06. 14:48:12

@sztd: Jó lesz az elején egy két dolgot a helyére tenni. Alapvetően nem vagyok vallásellenes. A problémám általában a civil szféra és a hatalom viszonyával van. Ellenérzéssel viseltetek minden olyan SZERVEZET iránt, amelyek nyíltan vagy burkoltan totális hatalomra törnek. Totálisnak azt a hatalmat tartom, amely ki akarja vonni magát a civil kontroll alól.

Itt kezdődnek a problémáim az egyházakkal és az egyházak politizálásával. És nem a vallásos emberek politikai életben való részvételével. Semmi bajom azzal, ha egy vallásos ember politizál. Azzal viszont, ha egy egyház teszi ugyan ezt, már nagyon is van. El tudod képzelni, hogy egy képviselő egyszerre legyen tagja a Fidesz és az MSZP frakciónak? De azt már igen, hogy egyszerre feleljen meg az egyháza és a választói elvárásainak. Szerintem viszont nem lehet egyszerre két urat szolgálni. Egy képviselő valamennyi választóját kell, hogy képviselje a SAJÁT lelkiismeretének megfelelően. Azokat is, akik nem rá szavaztak. Az egyház pedig pontosan azt mondja, hogy ha tagjai nem az egyház által képviselt politikát követik. (Már amennyiben ugyebár az egyháznak van politikai irányultsága.)

Persze az egyház vezetői is tévedhetnek egyes politikai kérdések megítélésében. De ha ebben tévedhetnek, másban is. Például az abortusz, vagy magának isten létének megítélésében is. Tudod, a dogmákkal ez a baj. Melyek azok a kérdések, melyekben az abszolút igazság a birtokodban van, és melyekben nincs?

Szóval mikor is viselkedik lelkiismeretesen egy szerencsétlen vallásos képviselő? Itt van egy egyszerű példa. Mesterséges megtermékenyítés. A lengyel püspöki kar elfogadhatatlannak és tilosnak minősítette. Ez egy elfogadott és elterjedt orvosi beavatkozás. Feltételezem, hogy a választók többsége kívánatosnak tartja a fenntartását, az egyház viszont nem. Na most mit is kell képviselnie a választott képviselőnek? A választói akaratot, amire esküt tett még akkor is, ha a papok szerint ezért elkárhozik? Esetleg meggyónja, és szépen feloldozzák?

Nem akarom tovább nyújtani. A megoldás az, hogy az egyházak nem politizálnak, távol tartják magukat a világi élet dolgaitól.

darkgreen 2010.04.06. 15:13:33

@sztd: "A filozófiai ismereteim szerint isten létezik. A keresztény (iszlám, zsidó, hindu stb.) tanítás istenei hit kérdése, de valamilyen abszolút valóság (aki/ami nem származik semmitől, hanem eleve létezik) van. Azt nem tudom, hogy a bizonyítás alapján ez szükségszerűen tudatos-e vagy csak 1 db. van-e.
A lényeg, hogy bigott ateistaként kizársz egy valószínű lehetőséget, szóval... bocs."

"Azon, hogy az Isteni lét igaz-e lehet vitatkozni (csak hülyeség), de a történelmi vallások világnézeti megalapozottságát vitatni nem érdemes. Ennek egyszerű oka van. Míg egy tudományos világnézetet 3-400 éve érlelnek, gondolnak át újra és újra, addig a mostani világvallásokat kb. 3000 éve érlelik. Szóval, ha kihajítod az ablakon a társadalmi tudásukat, akkor gyors fejlődés esetén is alapból évszázadokig behozhatatlan hátránnyal indulsz. Erre jön általában egy sablonszöveg, hogy a világ változik, de a válasz az, hogy csak a kihívás változik, az ember nem igazán."

Már ne haragudj, de ez nettó hülyeség.

A filozófia alapállása az, hogy a priori létezők nincsenek. A létezés nem bizonyítható és nem cáfolható. Csak feltételezhető.

A hétköznapi és a tudományos álláspont ettől eltér. Elfogadjuk, hogy a tapasztalataink és érzékeink egy, az elménkkel felfogható, létező világgal állnak kapcsolatban. A tapasztalataink alapján bizonyos tényállások fennállását valószínűsítjük, modellezzük, logikai és kísérleti úton ellenőrizzük, és ha nincs ellentmondó tény, akkor azt mondjuk, hogy annyira valószínű, hogy elfogadjuk.

Ezzel szemben bármiféle totalitás (mit isten) léte teljesen valószínűtlen és ellentmond a legalapvetőbb logikának.

A vallásokhoz köthető bölcsességek vagy megállnak a vallás nélkül is, és akkor már szépen a vallástól elválva beépült a tudományos ismereteinkbe, vagy pedig a vallás nélkül nem áll meg, azaz mehet a szemétdombra. Mi a fenét kellene kezdenünk 2000 éves tudással??? Azzal a nagy tudással, aminek fényében megégették Jordano Brunot? Esetleg higgyük el, hogy az embert isten teremtette és semmi közünk az evolúcióhoz?

A vallásnak nincsen semmiféle világnézeti megalapozottsága. A vallás egy pszichológiai igényt elégít ki, ami különösen akkor jelentkezik, ha az ember olyan helyzetbe kerül, ami meghaladja az erejét. Hogy hasznos, vagy káros, azon lehet vitatkozni, bár magam részéről többnyire károsnak érzem.

A részletekről ajánlom figyelmedbe Richard Dawkins Isteni téveszme című könyvét. Szépen darabokra szedi isten létének bizonyítékait, és a vallás hasznosságát.

darkgreen 2010.04.06. 15:22:02

@sztd: Mégis miért kellene bárkit kártalanítani azért, amit az elmúlt n évben valaki elvett??? Az egyik nagyapámnak a birtokát államosították, a másiknak az üzletét és a házát. Az egyik nagyapám munkaszolgálatos volt, a másik orosz hadifogoly. Én azt gondolom, hogy a mi családunknak is vissza járna, amit tőlünk vettek el. Aztán jöhetnek a többiek. Olyan hosszú sorban, hogy 20 év sem lenne elég a számbavételükhöz.

Hagyjuk már ezt a baromságot! A múltban elszenvedett sérelmek nem igen jogosítanak senkit semmire. (Kivétel az el nem évülő bűncselekmények.) Leginkább nem az egyházakat.

Ha pedig közfeladatokat látnak el, azt tegyék azonos elbírálással, azonos körülmények között, mint bárki más. Csak az ismeretségi körömben többen is próbálkoztak magánóvoda illetve bölcsőde létrehozásával. Röviden annyit, hogy nem egyenlőek sem a pályák, sem az esélyek.

darkgreen 2010.04.06. 15:35:06

@sztd: "aki éhezett, az mindig is kapott egyházi segítséget"

Ez szimplán nem igaz. A legnagyobb nyomor az egyházi birtokokon volt a "keresztény kurzus" alatt. A karitatív egyházi segítség mindig is az egyházak leghatékonyabb marketingje volt. A valóság pedig a pápák mérhetetlen kapzsiságáról szól. Nagyrészt ez szülte a reformációt.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 15:49:29

@óvadóc: Épp a kiadott egyházi útmutatás általánosít a végletekig.

darkgreen 2010.04.06. 15:49:51

@sztd: ""Keresztény hitünkkel ellenkezik minden olyan liberális, a kereszténység alapértékeit támadó-kigúnyoló világnézet, amely tagadja az élet szentségét,"
Ez, ha elolvasod, azt jelenti, hogy hogy azok a liberális nézetek ellenkeznek a keresztény hittel, amelyek támadják és kigúnyolják a kereszténység alapértékeit, ÉS tagadják az élet szentségét.
A többi leberális világnézet ez alapján nem ellenkezik a keresztény hittel."

És ha nem liberális, csak kigúnyolja a keresztény alapértékeket, akkor már annyira nem baj? Nyilván nem ezt jelenti. A helyzet az, hogy a mondat második fele nem (csak) szűkíti az első felét, hanem definiálja is azt. Azaz a mondat másik jelentése az, hogy a liberális világnézet az a világnézet, ami kigúnyolja a keresztény alapértékeket és életellenes. És ha nem ez lenne alapértelmezésnek szánva, a liberális szó irreleváns, és egyben felesleges lenne a mondatban. De nem az, mert a mondani való a liberalizmus minősítése. Már csak azért is, mert számos olyan eszmerendszer van, ami a definíciónak sokkal inkább megfelelne, mint a liberalizmus. Arra pedig nehezen tudnál magyarázatot adni, hogy a liberalizmus, hogyan lehetne életellenes???

A papok mindig is nagyok voltak az ilyen kétértelmű, sikamlós mondatok megfogalmazásában. Egyértelmű a jelentésük, de nem lehet rájuk húzni, hogy kirekesztőek, ellenségesek vagy inkorrektek lennének. Mindig is szerettem az ilyen korrekt, egyenes embereket.

darkgreen 2010.04.06. 15:53:09

Amúgy a Katolikus Egyház kimondott célja volt(?) a Római birodalom "reinkarnációja", amit ma világuralomként értelmezhetünk. A szervezet azóta nem sokat változott, ahogy az eszmék sem. Szerencsére a körülmények igen, és ez így is marad.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 15:53:26

@darkgreen: "Mégis miért kellene bárkit kártalanítani azért, amit az elmúlt n évben valaki elvett???"

Főleg, ha az a tulajdon, mondjuk finoman szólva meglehetősen érdekes körülmények között került egyházi tulajdonba. :)

hulyeinformatikus 2010.04.06. 15:56:54

@sztd: "Másrészt aki nem volt hívő (pl. zsidók), attól sosem várták, hogy az egyháznak adót fizessen."

Remélem, ezt viccnek szántad.

darkgreen 2010.04.06. 15:57:49

@hulyeinformatikus: Az a baj, hogy ez nem általánosít. Az egyház mindig is árkokat ásott. A hívek voltak az egyik oldalon, az ellenségek a másikon. Ezt ma már szerencsére nyíltan nem lehet játszani, de így becsomagolva és a helyi plébános "végrehajásával" már működik. Van sok értelmes, jóérzésű pap is, ezt nem tagadom. Csak félek, hogy nem sokra fogják vinni, már ha egyáltalán papok maradnak.

Nyár 2010.04.06. 21:26:33

@sztd: "Higgyen minden ember önmagában, éljen akár a Biblia tanításai szerint"
Ez önellentmondás. Nem kell tudnod, hogy miért, de aki a Biblia tanítása szerint él, az nem önmagában hisz.

Én nem fogalmaztam érthetően. Úgy értettem, hogy én, az ateista is élhetek olyan módon, ahogy a szentírás előírja. A szép, nemes, becsületes gondolkodás mindenkié, nem csak a hívőké. Vallás, Isten nélkül is lehet az ember tiszta.

hulyeinformatikus 2010.04.06. 22:23:02

@Nyár: "Úgy értettem, hogy én, az ateista is élhetek olyan módon, ahogy a szentírás előírja."

Nem élhetsz, de (legalábbis a szememben) lehetsz igaz ember.

darkgreen 2010.04.06. 22:29:32

@hulyeinformatikus: Ez így igaz. Szerencsére csak nagyon kevés vallásos embernek jut eszébe az, hogy úgy éljen, ahogy a szentírás előírja.

Például Afganisztánban a tálibok. Ott egy kicsit más a szentírás, de nagyon hasonló.

sztd 2010.04.07. 00:41:14

@óvadóc: Normál esetben visszautasítanám, hogy lebirkázol, de szerintem képes vagy figyelni, és látni. Most is azt javaslom, hogy törekedj erre.
Ki pedofilozott, és családgyilkosozott...? Szerintem a vita hangneme megközelítőleg sem hasonló.

@bm613: Nem a filozófiai alapokról kell vitatkozni, hanem a konkrét esetekről, vagy a problémák megoldásáról. :)

@darkgreen:
"Totálisnak azt a hatalmat tartom, amely ki akarja vonni magát a civil kontroll alól."
Ez esetben az egyházak valóban totálisak. Hisznek azonban egy olyan hatalomban, amelyik egyértelműen fölöttük áll, nem átverhető, ellenben amelynek biztosan el kell számolni. Akkor is hisznek benne, ha te nem.

"A filozófia alapállása az, hogy a priori létezők nincsenek. A létezés nem bizonyítható és nem cáfolható. Csak feltételezhető."
Nem vagyok filozófus, szóval nekem ez nem jelent érdemi eltérést. Azt is feltételezem, hogy te tényleg ember vagy és nem csak egy kommentrobot. :)

"Ezzel szemben bármiféle totalitás (mit isten) léte teljesen valószínűtlen és ellentmond a legalapvetőbb logikának."
Pontosabban a te logikádnak. Ha az a premissza, hogy Isten nincs, akkor nem lesz az a konklúzió, hogy van.

"A vallásokhoz köthető bölcsességek vagy megállnak a vallás nélkül is, és akkor már szépen a vallástól elválva beépült a tudományos ismereteinkbe, vagy pedig a vallás nélkül nem áll meg, azaz mehet a szemétdombra."
Vagy megállnak vallás nélkül, de sokkal jobban megáll a vallással, így ebben a formában előbbre jut, mint bármi más, máshogyan.

"És ha nem liberális, csak kigúnyolja a keresztény alapértékeket, akkor már annyira nem baj? Nyilván nem ezt jelenti."
Valóban nem, de más ilyen ideológia nem nagyon jelenik meg a közéletben mostanában. Pontosabban vannak a Bibliát látszólag elfogadó, de ténylegesen átköltő tanok, amik magukat nem tekintik liberálisnak, de amik ellen szintén fellépnek.

"Arra pedig nehezen tudnál magyarázatot adni, hogy a liberalizmus, hogyan lehetne életellenes???"
Nem lenne nehéz, de hosszú lenne, és nagyon OFF. Nem elég hosszúak így is a hozzászólásaim???

- fontos rész -
1. "Szóval mikor is viselkedik lelkiismeretesen egy szerencsétlen vallásos képviselő?"
Ha követi a lelkiismeretét. :)
Szerintem a képviselőnek nem a választói elvárásoknak kell megfelelnie, hanem a választók érdekében kell tevénykednie. Az érdekek pedig szerintem végső soron azonosak, akkor is, ha maguk a választók különbözőnek képzelik saját érdekeiket.

2. "Persze az egyház vezetői is tévedhetnek egyes politikai kérdések megítélésében. De ha ebben tévedhetnek, másban is. Például az abortusz, vagy magának isten létének megítélésében is. Tudod, a dogmákkal ez a baj."
Tudod a dogmák is fejlődnek. Nem állítom, hogy az abortusz vagy Isten létének megítélésében 'fejlődés' lesz, de a mesterséges megtermékenyítés vagy az alternatív orvoslások megítélésében szerintem ráfér(ne).

3. Pl. ha egy LMP-s hívő is, akkor (ahogy én látom) simán foglalkozhat a fenntartható társadalommal, esélyteremtéssel, szóval olyan dolgokkal, amivel az LMP foglalkozni szokott (ahogy én látom).
Az pedig a politikában nem lényeges, hogy az ember túlfejlett biológiai lény, vagy teremtmény. Ha meg akarja őrizni a szabadságát, akkor ugyanazok a feladatai.
- fontos rész vége -

"Amúgy a Katolikus Egyház kimondott célja (...) amit ma világuralomként értelmezhetünk."
A kimondott cél így hangzik:"Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!" (Mt. 28, 19)
;)

"Mégis miért kellene bárkit kártalanítani azért, amit az elmúlt n évben valaki elvett???"
Nem tudom mi a véleményed a tulajdonhoz való jogról. Azért. Egyébként ez vonatkozik a nagyszüleidre is, stb.

@hulyeinformatikus:
"Főleg, ha az a tulajdon, mondjuk finoman szólva meglehetősen érdekes körülmények között került egyházi tulajdonba. :)"
A rendszer most is így működik. Egyházi adó van, most sem kötelező (a mértéke általában nem tized). Adományok régen is voltak stb. Az tényleg nem tiszta, hogy ezzel mi a prblémád.

@Nyár:
Ez esetben ebben kb. egyetértünk.

darkgreen 2010.04.07. 09:12:36

@sztd: ""Totálisnak azt a hatalmat tartom, amely ki akarja vonni magát a civil kontroll alól."
Ez esetben az egyházak valóban totálisak. Hisznek azonban egy olyan hatalomban, amelyik egyértelműen fölöttük áll, nem átverhető, ellenben amelynek biztosan el kell számolni. Akkor is hisznek benne, ha te nem."

Ezzel pontosan megfogalmaztad mi a baj. Néhányan kinyilatkoztatták, hogy ők egy mindenek felett álló hatalom földi képviselői. Sem a felettük álló hatalmat, sem az ő autentikusságukat senki kétségbe sem vonhatja. Csakhogy ezt más felettes hatalmakkal mások is így gondolják. Ebből lettek a keresztesháborúk és ezen alapul a terrorizmus. Az, hogy az emberek többsége normális esetben nem ezt látja az egyházban (vallásban), nem jelenti azt, hogy ez nem az egyik fenntartó célja az egyházaknak.

Nyár 2010.04.07. 09:14:05

@hulyeinformatikus: Igazad lehet. Nagyon restellem, hogy "osztottam" az észt arról, hogy az ember tájékozódjon és csak azután alkosson véleményt, miközben tudtam, hogy vallási témában, bizony nem felelek meg ennek a magam állította követelménynek. (A Szentírást nem olvastam, mégis hivatkoztam rá). Mégis most is úgy érzem, ahogy írtam, hogy élettapasztalat alapján, a vallás egy önámító dolog.

hulyeinformatikus 2010.04.07. 09:24:36

@sztd: "). Adományok régen is voltak stb. "

Azok nem önkéntes adományok voltak, hanem adó módjára, ellenszolgáltatásként beszedett sarcok.

Nyár 2010.04.07. 09:25:29

@sztd:
"Ez esetben az egyházak valóban totálisak. Hisznek azonban egy olyan hatalomban, amelyik egyértelműen fölöttük áll, nem átverhető, ellenben amelynek biztosan el kell számolni. Akkor is hisznek benne, ha te nem."

Az ember azért legyen jó felebarátaival, azért ne lopjon, azért ne legyen pedofil, azért igyon vizet bor helyett, (itt nem a bor ellen vagyok, hanem az igazmondásra próbálok célozni) azért ne kérkedjen külsőségekkel (a pápa gyönyörű ruhája, gyönyörű, drága paloták, miközben pusztít a szegénység, nekem már ennyi elég lenne, hogy ne higgyek az egyháznak), hogy tiszta lelkiismerettel ébredjen minden reggel. Nem kell ehhez semmiféle félelem az égi számonkéréstől. Ne azért légy igaz ember, mert pokolba kerülhetsz.
Mi az, hogy nem átverhető? Honnan tudod? Ja, hogy ebben is hiszel. Akkor a túlvilágon mi biztos nem találkozunk, mert te a Paradicsomba én meg a Pokolba kerülök, pedig jó ember voltam én is.

darkgreen 2010.04.07. 09:29:33

""A filozófia alapállása az, hogy a priori létezők nincsenek. A létezés nem bizonyítható és nem cáfolható. Csak feltételezhető."
Nem vagyok filozófus, szóval nekem ez nem jelent érdemi eltérést. Azt is feltételezem, hogy te tényleg ember vagy és nem csak egy kommentrobot. :)"

Kommentrobot? Nem, csak engem a másik irányból legalább annyira érdekel ez a kérdés mint téged.

A lényeget illetően ez egy óriási különbség. Azt írtad, hogy "A filozófiai ismereteim szerint isten létezik.". Márpedig a filozófia alapvetően mást állít.

""Ezzel szemben bármiféle totalitás (mit isten) léte teljesen valószínűtlen és ellentmond a legalapvetőbb logikának."
Pontosabban a te logikádnak. Ha az a premissza, hogy Isten nincs, akkor nem lesz az a konklúzió, hogy van."

A premissza nem az, hogy isten nem létezik. A XIX. század matematikája még nagyon nagy mértékben a skolasztika hatása alatt állt. Az akkori matematikusok egy része azt akarta bebizonyítani, hogy lehetséges tisztán szellemi úton teremtés. Ennek első lépésének az aritmetika tisztán logikai megalapozását tekintették. Az eredmény az lett, hogy az aritmetika tisztán logikai alapon nem építhető fel, mert fellép egy, Russel által publikált ellentmondás.

Szóval a premissza az volt, hogy isten létezik, csak éppen kiderült, hogy egyetlen totalitás sem egyeztethető össze a legalapvetőbb logikai igazságokkal. A baj az, hogy ezek annyira alapvető logikai összefüggések, hogy nélkülük a gondolkodás lehetőségéről kell lemondani. Választani kell. Isten vagy a józan ész. Én az utóbbit választottam.

Ha ezt a kérdést nem élezed ki, lehet egyfajta kettősségben élni. Sőt, még csak nem is rossz. A baj akkor van, ha a kettő szembekerül egymással.

Isten létének valószínűségéről nem szeretnék itt irkálni. Van ennek jó nagy irodalma. Ha érdekel, beleolvashatsz. Jó lenne, ha legalább annyira megismernéd, mint amennyire én tettem ezt a keresztény vallással.

hulyeinformatikus 2010.04.07. 09:30:27

@Nyár: "Mégis most is úgy érzem, ahogy írtam, hogy élettapasztalat alapján, a vallás egy önámító dolog."

Mindenkinek a szuverén joga, hogy miben higgyen és milyen vallást gyakoroljon.
Liberális demokrácia, teccik érteni.
Nekem sem a hittel, hanem annak az anyagi világ sekélyességét hirdető, milliós aranyékszerek telelógatott prédikátoraival vannak fenntartásaim.

hulyeinformatikus 2010.04.07. 09:35:44

@darkgreen: "Isten létének valószínűségéről nem szeretnék itt irkálni."

Nincs értelme valószínűségről beszélni.
A hit nem absztrakt, képletekkel leírható, matematikai úton bizonyítható vagy cáfolható.
Túl kocka vagy. :-)

hulyeinformatikus 2010.04.07. 09:43:20

@darkgreen: "alapvető logikai összefüggések"

Ezek cáfolhatatlanok?
2.000 évig axiómaként tekintettek az euklideszi geometriára, majd jött egy Bólyai János nevű faszi..

Nyár 2010.04.07. 10:03:26

@hulyeinformatikus:
"Nekem sem a hittel, hanem annak az anyagi világ sekélyességét hirdető, milliós aranyékszerek telelógatott prédikátoraival vannak fenntartásaim."

Igen, én is ezt tartom a legegyértelműbb visszásságnak az egyház által hirdetett szólamok és a valóság között. De ezt meg is írtam az előbb.
Ugyanez a helyzet nálam a politikánál is. Addig hiszek az LPM-ben, amíg nem hasonlik meg. Remélem, és bízom is benne, hogy nem is fog. Bár már értek csalódások 1990 óta. Akkor sokakat nagyon bátornak, okosnak, forradalmárlelkűnek láttam, aztán csalódnom kellett. És mégis bízom abban, hogy lehet másképp is. Ez is egy hit, az emberben, az emberekben. Benne van a pakliban, hogy ez is csak egy hit marad. De ez legalább ebben az életben kiderül és számonkérhető.

sztd 2010.04.07. 11:20:12

@hulyeinformatikus: Sajnos én a jelenkor adományozóinak sem látok a fejébe, a múlt adományozóinak még kevésbé. Így lehet, hogy igazad van. :P

@darkgreen:
"Szóval a premissza az volt, hogy isten létezik, csak éppen kiderült, hogy egyetlen totalitás sem egyeztethető össze a legalapvetőbb logikai igazságokkal. A baj az, hogy ezek annyira alapvető logikai összefüggések, hogy nélkülük a gondolkodás lehetőségéről kell lemondani. Választani kell. Isten vagy a józan ész. Én az utóbbit választottam."

Valóban nem ismerem a XIX. századi elméleti logikai levezetéseket. Nem akarok kitérni a válasz elől, de a saját tapasztalataim szerint (és ezek tényleges tapasztalatok) amikor az előtted álló dolgok létét logikailag akarod bizonyítani, akkor már rég túlléptél a józan ész határán. Itt most a hangsúly a józanon van.

Ezek miatt a tapasztalatok miatt engem veled ellentétben ténylegesen nem érdekel, hogy filozófiailag vagy matematikailag bizonyítható-e Isten léte. Amit írtam, másoktól hallottam. Ha tévedtek, akkor én is.
Amikor istenről írtam (kis betűvel), akkor az abszolút valóságot neveztem annak, és azt értettem alatta, hogy olyan valóság, ami nem származik semmitől, hanem önmagában létezik. Nekünk voltak szüleink, a gépet gyártották, szóval ebben a fogalomkörben mi relatív valóságok vagyunk, mert származunk valahonnan.
Az isten nevet ez az abszolút valóság kapta.

Ha ilyen dolog létezik (vagyis az állítás igaz), az téged cáfol, de engem nem igazol. (Ha bizonyítjuk isten létének szükségességét, meggyőződésem, hogy a keresztény tanítás Istenének létét akkor sem fogjuk tudni bizonyítani.)
Pl. az általad leírt esetben - azt hiszem - az "alapvető logikai igazságok és összefüggések" jelentik az abszolút valóságot.

A lényeg, hogy az én hitem (@óvadóc: szerinti birka mivoltom) nem ezen, hanem egészen más jellegű tapasztalatokon alapul.

"Az, hogy az emberek többsége normális esetben nem ezt [a totális hatalomra való törekvést] látja az egyházban (vallásban), nem jelenti azt, hogy ez nem az egyik fenntartó célja az egyházaknak."
Szerintem viszont pontosan ezt jelenti. Az, amikről írsz (keresztesháború, terrorizmus), szerintem a szélsőséges megnyilvánulások, nem maga a lényeg.
Jelen esetben sajnos nem beszélhetek minden egyházról, de a történelmi egyházakról szerintem igen.

@Nyár:
Bár szerintem nincs teljesen igazad, abból semmi problémád sem lesz, ha "csak" a tiszta lelkiismereted miatt leszel "jó". A keresztény tanítás szerint így pokolra sem kerülsz. Persze lehet, hogy Isten, hazudott, és igazából a rosszak üdvözülnek. :P

hulyeinformatikus 2010.04.07. 11:24:52

@sztd: ": Sajnos én a jelenkor adományozóinak sem látok a fejébe, a múlt adományozóinak még kevésbé. Így lehet, hogy igazad van. :P"

Persze, most is van ilyen jövedelem-adomány, társasági-adomány, forgalmi-adomány, út-adomány.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.07. 14:18:57

Drága sztd, hogy birka vagy-é, vagy hívő, azt én nem tudom, de nem is akarom eldönteni :) bár a kommentjeid alapján az utóbbira tippelnék.
Lehet, hogy túl félreérthetően fogalmaztam, meg hogy az is magára vette, akinek nem szántam, ez esetben bocs. (Mentségemre szolgáljon, hogy a másik végletet se dicsértem agyon)
És hogy segítsek visszakanyarodni az eredeti témához: ismerek egy keresztény iskolát, ahol augusztusban köremailt küldenek a szülőknek, hogyan lehet "zöldebben" beszerezni az iskolaszereket :) Oda jár a fiam.

darkgreen 2010.04.07. 14:34:12

@hulyeinformatikus: Nem tudom, hogy cáfolhatatlanok-e. Az elmúlt 150 évben több százezer filozófus és matematikus sportolt rajtuk. Eddig nem sikerült.

Azzal a bizonyos euklideszi axiómával Bólyai előtt nagyon sokan próbálkoztak. A többihez képest nagyon bonyolult és körülményes axióma ez, amit Bólyai előtt mindenki megpróbált bizonyítani, pontosabban egyszerűbb axiómákból levezetni. Az ő sikertelenségükön felbuzdulva Bólyai egy laza mozdulattal kihajította. Ez azért egy kicsit más történet, mint a cáfolat. Ebben a történetben az derült ki, hogy az euklideszi geometria egy annál általánosabb térleírásnak a speciális esete.

Azaz a euklideszi geometriát eddig még senki sem cáfolta meg.

sztd 2010.04.07. 15:49:11

@Nyár: "Ugyanez a helyzet nálam a politikánál is."
Szerintem az átlagpolitikus olyan, mint az átlagválasztópolgár. 2006-ban olyan volt a magyar átlagválasztópolgár, mint a parlament, amilyet választott. 2010-ben is olyan, amilyen parlamentet választ.
Szerintem bánj csínján az ítéletekkel, mert a tágabb környezetedet ítéled meg magadat is beleértve.

@óvadóc:
1. részemről megbocsájtok. :)

2. Én egy katolikus közösségbe járok, ahol egy éve fél éven át a természetvédelem és fenntartható növekedés/csökkenés volt a téma.
Utána volt egy ökumenikus ifjúsági találkozó Pécsett és ott volt egy előadás teremtésvédelem témában. (www.teremtesvedelem.hu - erre hivatkoztam feljebb)

Ezeknek komoly hatása nem volt rám, mert egyrészt olyan életmódot propagáltak, ami egy kereszténynek evidens, és olyan viselkedéskultúrát, ami szintén evidens, másrészt amúgy sem volt a téma korábban sem közömbös. Megvalósítani ezt is nehezebb, mint elmondani, és ez is evidens. :)

Utána jött egy előadás Hetesi Zsolttól: ffek.hu/
ami viszont már egyéb ismeretekkel együtt kiverte a biztosítékot. Emiatt kezdtem tájékozódni az LMP irányában, így végső soron emiatt van/volt ez a hosszú vita.
Megérte?

3. Az életmód itt szerintem egy kulcsszó. Egy kereszténynek elvben tényleg evidens, de egy átlagpolgárnak a mai kultúrában legkevésbé sem az. Emiatt sokat lehetne tanulni a keresztény egyházaktól, de ahhoz azt az (egyébként általános) ellenállást a jelek szerint csökkenteni kell.

4. Keresztény oldalról egyébként nehézséget jelent, hogy a saját értékeiket az általános hozzáállás miatt nem kezelik a helyén, így sokszor nem is élik meg. Ennek @darkgreen: örül, de ez szerintem az előbb elmondottak miatt ez inkább komoly probléma.

lukácszoltán1 2010.04.07. 16:11:57

Sziasztok!

Nagyon érdekes ez a cikk és a kommentek is tanulságosak. Én személy szerint magamat a hívő kategóriába sorolom, és amellett, hogy igyekszem a vallást gyakorolni is, elég nyitott vagyok más eszemerendszerek felé is. Az az érdekes, hogy én éppen azért csatlakotam az lmp-hez, mert a kereszténység alapján kialakult világ és emberképemből azt vezettem le, hogy ez az a párt, amelyik legközelebb áll az elveimhez.

Az egyház kapcsán, kicsit belülről én azon a véleményen vagyok, hogy igenis lenne mit változtatni. Külföldön élő ismerősömtől hallottam például, hogy Franciaországban egy püspököt nem vesznek körül olyan külsőségek, pompa, amely magyarországon jellemző, és nem is távolodtak el annyira a hívektől. Persze tudok Mo-on is olyan püspököt, aki példamutató életet él, de sajnos nem ez a jellemző. Jogilag szerintem is jár a kárpótlás az egyháznak, de nem biztos, hogy ez mindig jót is tesz neki. Általában a hívők hitének minősége akkor a lejobb, legmélyebb, ha az egyházat üldözik. Persze erre nem lehet egyházpolitikát építeni, de tudnék támogatni olyan kezdeményezéséket, hogy az egyház a vagyonát, jövedelmeit nagyobb arányban fordítsa közjóléti célokra, intézmények működtetésére, karitász tevékenységre, és mondjuk a püspökök ne audikkal járjanak és ne tartsanak fenn reprezentációs célokra palotákat. (Ez lehet, hogy egy kicsit demagóg, de így gondolom.)

Ami a liberalizmust illeti. Eszmetörténetileg a kereszténység az, amely a perszonalizmus révén az egyén, a személyiség előtérbe helyezését eredményezte. Az egyén szabadsága, döntéseinek jelentősége ebből adódik, és a kereszténység az, ahol az emberi személy az isteni személlyel kapcsolatba lép és nem egy embertől távoli istenséget imádunk, hanem kapcsolatba lépünk valakivel aki személy szerint szeret bennünket.

A liberalizmus tulajdonképpen ebből a tőből fakad, csak véleményem szerint azzal, hogy az egyént szinte teljes mértékben kiszakítja a közösségből átesik a ló túloldalára.

darkgreen 2010.04.07. 23:08:24

@sztd: Attól tartok félreértettél. Az, amit a logikai problémákról írtam, csak egy nagyon szűk szelete a problémakörnek, amit nem nagyon boncolgat az ezzel foglalkozó irodalom. Ezért ezt fejtettem ki. (Már amennyire.) A többi vonatkozásában talán most leginkább a Richard Dawnkins Isteni téveszme című könyvére hivatkoznék. Nem lenne jó ennek a kérdésnek a mélyére merülni, mert erre egy blog nem alkalmas.

Amennyiben "az abszolút valóságot" nevezed istennek, attól tartok az nagyon messze van a keresztény istentől. Minek a valósághoz imádkozni? A valóságnak nincs akarata, nem büntet és nem oldoz fel. Ezt a kérdés Sartre feszegeti a Lét és a semmiben. (Többek között.) A magában és a magáért való létezést.

Magam részéről mindenki abban hisz, amiben akar. Nap körül keringő teáskannákban, spagettiszörnyekben, Zeuszban, Allahban vagy a jóistenben. De ettől sem jobb, sem különlegesebb nem lesz, mint bárki más.

darkgreen 2010.04.07. 23:21:20

@sztd: Ami engem az egyházak fellépésében és szereplésében zavar, az a hatalomhoz való viszonyuk, a hatalmi törekvéseik. Egyetlen vallás sem képes egyház, azaz szervezet nélkül fennmaradni. Fennmaradni pedig azok a szervezetek voltak képesek, melyek vagy birtokolták, vagy legitimálták a hatalmat. Az ószövetség nem egy iszonyatos kegyetlen mészárlást, több népirtás leírását tartalmazza. Isten nevében és kifejezett parancsára.

Csak ismételni tudom magam. Semmiféle hatalom nem vonhatja ki magát a civil kontroll alól. Magam részéről mindazokat, akik bármire, akár a bibliára, akár a koránra, vagy bármilyen istenre hivatkozva ezt megteszik, ellenségnek tekintem. Nem a vallásos embereket, hanem a hamis papokat, akik a vallásos emberek érzéseit, hiszékenységét, vagy félelmeit saját hatalmuk építésére és legitimálására használják.

darkgreen 2010.04.07. 23:31:31

@sztd: "Keresztény oldalról egyébként nehézséget jelent, hogy a saját értékeiket az általános hozzáállás miatt nem kezelik a helyén, így sokszor nem is élik meg. Ennek @darkgreen: örül, de ez szerintem az előbb elmondottak miatt ez inkább komoly probléma."

Nem értem minek kellene örülnöm? Senki kárán nem szoktam örülni. Ha valamelyik hozzászólásomat cinikusnak éreznéd, akkor valamit félreértettél, vagy rosszul fogalmaztam. Ilyen formán a megjegyzésedet kissé cinikusnak érzem. Valóban nálam a vallás és a babona egy polcon vannak. De ettől miért örülnék bárminek, ami számodra rossz? Ha valaminek örülök, az az, hogy ezzel a mondatoddal, pontosabban ezzel a kommenteddel elárultad, hogy te is érzel valami problémát a saját házatok táján, azaz egyáltalán nem az elvakult birkák közé tartozol. Ennek tudok örülni, bár egy pillanatig sem gondoltam másként.

darkgreen 2010.04.07. 23:42:46

@sztd: ""Mégis miért kellene bárkit kártalanítani azért, amit az elmúlt n évben valaki elvett???"
Nem tudom mi a véleményed a tulajdonhoz való jogról. Azért. Egyébként ez vonatkozik a nagyszüleidre is, stb."

Röviden az, hogy az általános 5 vagy 10 éves elévülési szabály érvényes. Minthogy a '80-as években nem volt törvénytelen vagyonelkobzás (azaz csak bűncselekmény mellékbüntetéseként róttak ilyet ki), elévült. Egyszerűen elfújta a szél. Vagy a történelem.

Amúgy az államosítás jogilag rendben volt. A fennálló jogi rendszer szerint ment végbe. Ebben a kérdésben semmiféle jogi csűrés-csavarásnak nincs helye.

A kárpótlás és történelmi kártalanítás az egyházak esetében (is) politikai döntés kérdése. Az, hogy senki más nem tudott olyan szintű kártalanítást elérni mint az egyházak, azt mutatja, hogy az egyházaknak nagyon is van HATALMUK és ezzel vissza is élnek. Ebben a kérdésben az egyházak viselkedése nagyon is jól példázza a hatalmi törekvéseiket, azt, hogy a színfalak mögött igyekeznek irányítani a politikai döntéshozatalt. És ez nekem nagyon nem tetszik. Ha ezt az iszlám tenné, neked sem tetszene.

darkgreen 2010.04.07. 23:49:43

@lukácszoltán1: Franciaországban az állam és az egyház elég szépen szét van választva. Szinte példa értékű. Az egyházakat a hívek tartják el, az egyéb tevékenységek külön, átlátható alapítványokon keresztül végezhető, és közintézményekben nem viselhetsz hivalkodó vallási jelképeket. Talán emlékszel az iszlám fejkendő körüli botrányra? Az iszlám fejkendő vallási jelkép, ezét iskolákban a viseletét tiltja a törvény. Ezen a menedékjogot és állampolgárságot kapott muszlim házaspár lányai(!) annyira kiakadtak, hogy lázadást szítottak az iskolájukban. Nálunk mindenféle kereszteket meg szobrokat állítgatnak a köztereken, a Nyugati aluljáróban meg nem lehet végigmenni úgy, hogy legalább kétszer ne akarna valaki megtéríteni.

Szóval igazad van. Én is ezt szeretném.

tiszi 2010.04.08. 11:26:32

Sziasztok!

Sok érdekes dolgot olvastam itt. Szerintem az Egyház és az állam kérdéséről még sok vita fog zajlani az LMP-ben. Eddig itt vélemények hangzottak el. Én meghatározásokat írnék le és gondoljuk át, hogy helyesek-e, mert ha nem tisztázzuk a fogalmakat, könnyen elbeszélünk egymás felett.
Egyház = hívek és az egyházi vezetők(papok: pápa, bíborosok, püspökök, plébánosok, káplánok).
Egyházi vezetők: a Katolikus Egyházon bellül Magyarországon ez szűkebb értelemben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Hit (természet fölötti): Isten létét valamilyen belső megtapasztalás által igaznak tartani.
Hit (természetes): egy állítást igaznak tartok, feltételezek. Pl: van tej a boltban.
Hívő: valamilyen hitet - (általában Istenben való hitet), amely életét alapvetően meghatározza - elfogadó, megvalló személy.
Vallás: a hit gyakorlásának általában közösségi módja.
Ateista: Isten nemlétében hívő és ezen hitet valló személy.
Erkölcs: az a helyes magatartás, amit ha követek boldog emberré válhatok.

Ezen meghatározások alapján az egyház hívő tagjai, mint állampolgárok természetesen politizálnak. Az egyház vezetői a híveket figyelmeztethetik hitbeli, erkölcsi igazságokra politikai döntésük meghozatalában, de amennyiben ez a figyelmeztetés nélkülözi a hívek önálló politikai véleményének a feltételezését ellenérzést válthat ki a hívekben (lásd a püspöki kar választások elötti körlevele, felolvasásra jelölték Virágvasárnap). Az egyház egy történelmi folyamat része. Amikor az egyház kártalanításáról vitatkozunk kérdezzük meg mire fordítaná a kapott összeget? Aranyat venne a Vatikánnak? Szerintem inkább a hatalmas kegyúri birtokok támogatása által felépített és fenntartott a Magyar Állam kultúrális örökségének számító templomait tartaná fenn. Mert lehet, hogy az az 5 nyugdíjas, meg az a pár száz túrista erre képtelen lenne. Tudom az ateista adófizetők ezt igazságtalannak tartják, de lehet, hogy az én adóforintjaimból is építettek országunkban olyan utat, amin soha nem fogok járni.
Az egyházon bellül is létezik liberalizmus, vagyis hit a nagyobb szabadságban. Ennek egyik jeles képviselőjének tartom Wildmann Jánost (remélem ezért nem perel be senki). LMP-s. Számomra az LMP olyan emberek csoportja, akik számukra fontos kérdéseket politikai szinten kívánnak képviselni. Alapvetően változó közösség, mivel a változás ha fejlődés, akkor az életrevalóság jele. Remélem, hogy ez a változás sok belső vita, sok ember szabad véleménye alapján történik. Gondoljunk csak bele, hogy a FIDESZ mennyire egyházellenes volt a kezdeti időkben (Magyar Narancs) és most a katolikus egyházi vezetők politikai bástyájuknak tekintik. Szerintetek nem fognak csalódni? :)
Akik az egyház környezettudatosságával kapcsolatos elveire kíváncsi az nézzen utána a Pápa Úr 2010. jan. 1-én minden templomban felolvasásra kijelölt igen terjedelmes körlevelére, amit a Klíma Konferencia után adott ki egyből.
Még egy def.:
dogma = biztos hitigazság. A dogmában való kételkedés bűnnek számít, mivel hitellenes cselekedet. Dogmák általában zsinatokon születnek, csak a hit tartalmára vonatkoznak és semmiképpen nem hordoznak aktuálpolitika útmutatásokat.
Az egyház és állam anyagi szétválása mindkét fél jól felfogott érdeke. Ennek a folyamatnak a következő 4 évben is zajlania kell. Olyan megoldást kell találni ami mind a hívő, mind a nem hívő állampolgárok számára is elfogadható.

sztd 2010.04.08. 12:29:47

@darkgreen:
"Az, amit a logikai problémákról írtam..."
Figyelembe véve, hogy a téma nagyon off (csak egy példaként akartam felhozni), a józan ész józan mivoltáról vagy mást gondolunk, vagy tényleg elbeszélünk egymás mellett, és a problémakör ilyen kezelését nem érzem életszerűnek, a vitát a magam részéről lezártnak/felfüggesztettnek nyilvánítom. Igazat adok neked abban, hogy nem ide való.
Az ajánlott könyvet beteszem az olvasnivaló listára (ami sajnos hosszú), és egyszer majd remélem elolvasom (de nem a vita ideje alatt).

"Amennyiben "az abszolút valóságot" nevezed istennek, attól tartok az nagyon messze van a keresztény istentől."
Ez nem lep meg. Ha nem így gondolnád, nem lennél bigott ateista. :)

"Magam részéről mindenki abban hisz, amiben akar. (...) De ettől sem jobb, sem különlegesebb nem lesz, mint bárki más."
Tapasztalataim szerint ez nem igaz. Azt látom, hogy az ember hite sokkal inkább hat a személyiségére mint az esze, szóval nagyon nem mindegy, hogy valaki miben hisz, és az sem, hogy tisztában van-e azzal, hogy ő maga mit hisz el.
Erről azért nem szeretnék vitatkozni, mert akkor abba is bele kellene menni, hogy mi a hit, és miben különbözik a véleménytől.

"Ha valamelyik hozzászólásomat cinikusnak éreznéd, akkor valamit félreértettél, vagy rosszul fogalmaztam."
Van ilyen. Ha rákattintasz a kicsi zöld feliratra, akkor elvben azt is látod, hogy melyik hozzászólást értettem félre, vagy fogalmaztad meg rosszul.

"kommenteddel elárultad, hogy te is érzel valami problémát a saját házatok táján"
Az egész vallásomnak egyik legfontosabb tanítása az, hogy tökéletlenek és bűnösök vagyunk, és, hogy ezzel mit kell kezdeni. :)
Képzeld milyen lenne, ha már az alapfeltevést sem hinném el. ;)

"Röviden az, hogy az általános 5 vagy 10 éves elévülési szabály érvényes."
A büntetésre lehet, de a tulajdon nem évül el.
A politikai ok pedig egyszerű. A kapitalista rendszerben a tulajdonhoz való jog alap. Ha valamelyik állam megengedi magának, hogy eltulajdonít, akkor utána elég nehezen szerezhet befektetői bizalmat.
Egyébként volt földkárpótlás, zsidókat is kárpótolták stb.
Több volt szocialista országban reprivatizáció volt (nem csak az egyházi vagyonokra, hanem az arisztokraták visszakapták a kastélyaikat stb). Igazából szerintem az lett volna a helyes.

Ha már itt tartunk, a nagy léptékű egyházi tulajdonnal (értsd föld vagy gyár) én sem értek egyet. A saját maguk által hirdetett feladat nem az, hogy gazdálkodjanak és pénzt keressenek.
Azzal azonban nem árt tisztába lenni, hogy erkölcsi tartást mások még csak meg sem próbálnak képviselni (liberális demokrácia), általános erkölcs nélkül viszont jogállam tartósan nem működtethető. Emiatt az állam kifejezetten rá van szorulva az egyházakra, amennyiben azok a valódi feladatukat látják el.
Ahhoz, hogy az egyházak működjenek viszont pénz kell. Ezt a pénzt a társadalomnak kell valahonnan előteremteni. Hogy ezt hogyan teszi, és mennyi pénz kell, azon lehet vitatkozni, és mindig van tökéletesítenivaló.

"Ezen a menedékjogot és állampolgárságot kapott muszlim házaspár lányai(!) annyira kiakadtak, hogy lázadást szítottak az iskolájukban."
Sőt, az ottani katolikus iskolákba mennek tanulni, mert ott viselhetik a csadort. Ennyit a toleranciáról és a vallásszabadságról. A francia példa jellegét tekintve szerintem a rossz példa.
Az egyház finanszírozása tekintetében lehet, hogy jó, azt nem tudom.

Nem megy nekünk ez az eredeti téma. :(

@tiszi:
A hit definíciója szerintem nem jó. Szerintem az a vélemény. A hit az, ami olyan alázatot feltételez, hogy a cselekedeteimet is hozzá igazítom.
Pl. az szerintem nem hívő aki elmegy a templomba vasárnap, de a hétköznapi cselekedeteiben ez nem látszik. Az vallásos, akinek az a véleménye, hogy van Isten, és az Egyház képviseli.
Jellegre: véleményezni alapvetően könnyű, hinni viszont nehéz.
Az erkölcs definícióját sem érzem pontosnak, de most nem tudnék jobbat.

hulyeinformatikus 2010.04.08. 15:32:56

@sztd: "A büntetésre lehet, de a tulajdon nem évül el."

(Tehát a tulajdon fontosabb, mint adott esetben az emberi élet?)
Meddig menjünk vissza? Hol az a pont, ami után már nem mehetünk tovább?
Ki fogja ezt a pontot kijelölni?

"Emiatt az állam kifejezetten rá van szorulva az egyházakra, amennyiben azok a valódi feladatukat látják el."

Jogállamban mindenki számára egységes, követendő törvények vannak.
A többi részére inkább nem válaszolok, maradjunk annyiban, hogy nagyon nem a Római Katolikus Egyház az, akinek bármilyen jogalapja lenne a követendő erkölcsi út kijelölésére.

hulyeinformatikus 2010.04.08. 15:34:56

@sztd: "Az vallásos, akinek az a véleménye, hogy van Isten, és az Egyház képviseli."

Melyik Egyház?

sztd 2010.04.08. 17:58:37

@hulyeinformatikus:
"Meddig menjünk vissza? Hol az a pont, ami után már nem mehetünk tovább?"
No ez a politikai kérdés. A választ nem tudom, de nekem úgy tűnik, hogy a nem rendezett ügyek évszázadokig is képesek mérgezni a bizalmat.

"Melyik Egyház?"
Az éppen aktuális. A hívő reformátust és a híő muzulmánt is hívőnek gondolom, amennyiben a hitének az életvittelére hatása van.

"Jogállamban mindenki számára egységes, követendő törvények vannak."
Ez igaz. Csak (és ez most nagyon off) ez önmagában nem jelent semmit. Erkölcs nélkül a törvényeket ugyanis tartósan nem fogják követni, függetlenül attól, hogy azok vannak-e, vagy nincsenek.

"nagyon nem a Római Katolikus Egyház az, akinek bármilyen jogalapja lenne a követendő erkölcsi út kijelölésére."
A véleménnyel nem vitatkozom, csak jelzem, hogy alkalmasabb közösséget nem nagyon találsz. Persze jöhetnek a protestánsok, hogy az ő egyházuk alkalmasabb, de protestáns vezetőket a katolikus egyház erkölcsi hitelességét megkérdőjelezni én még nem hallottam. (Egyébként katolikus vezetőket sem hallottam a protestánsok erkölcsi hitelességét megkérdőjelezni.)
Szóval, ha nem a katolikus, akkor felőlem lehet valamelyik másik történelmi egyház is, ennek érdemi jelentősége nem nagyon van.

Annak van jelentősége, ha nincs senki.

darkgreen 2010.04.08. 19:58:09

@sztd: Csak két dologra reagálnék.

Szerintem a zsidó kártérítés más tészta. Soha el nem évülő emberiség ellenes bűncselekmények tömegéről beszélünk. Ezt azért nem kellene összemosni egy gyenge kis államosítással.

Az elbirtoklást a törvény ma is ismeri. És azt is említettem, hogy a törvényeket a mindenkori legitim hatalom hozza, és az államosítás teljesen törvényes volt. Ezért az egész kérdés nem kezelhető jogi elveken.

A véleményem pedig az első pillanattól fogva az, hogy senkinek nem jár vissza semmi. A bejelentett igényeket lehetetlen ellenőrizni, és minden földdarabra többen is bejelenthetnek egyszerre kárpótlási igényt. Képtelenség igazságot tenni. Az egész kárpótlás csak az eddigi igazságtalanságok sorának következő eleme. És eme igazságtalanság kiharcolásában az egyházak jelentős szerephez jutottak.

A másik felvetett problémakör az erkölcs. Erről a kérdésről rengeteg szociológiai kutatás készült. Az eredmény az, hogy nem a vallás az erkölcs forrása, hanem fordítva. Az emberek természetes erkölcsi érzékét építette magába a vallás, és merev rendszerré formálta. Ezért aztán később pontosan a vallás vált az erkölcsi fejlődés kerékkötőjévé. Sőt az is kimutatható, hogy a vallás egy speciális kettős mércét alakít ki a hívekben.

darkgreen 2010.04.08. 20:18:21

@sztd: Még valami.

""Magam részéről mindenki abban hisz, amiben akar. (...) De ettől sem jobb, sem különlegesebb nem lesz, mint bárki más."
Tapasztalataim szerint ez nem igaz. Azt látom, hogy az ember hite sokkal inkább hat a személyiségére mint az esze, szóval nagyon nem mindegy, hogy valaki miben hisz, és az sem, hogy tisztában van-e azzal, hogy ő maga mit hisz el.
Erről azért nem szeretnék vitatkozni, mert akkor abba is bele kellene menni, hogy mi a hit, és miben különbözik a véleménytől."

Ne ez az egyik amivel a leginkább fel lehet nyomni az ateisták agyát. Ezzel annyit mondtál, hogy a hívők eleve fejlettebb személyiséggel rendelkeznek az ateistáknál. Ez egy rettenetesen sértő szamárság és semmi köze ahhoz, hogy mi a hit.

Gondolod, hogy mások lenézése, ami az ellenségképzés első lépése, a társadalmi béke alapja?

sztd 2010.04.08. 23:39:05

@darkgreen:
"A véleményem pedig az első pillanattól fogva az, hogy senkinek nem jár vissza semmi."
Hát ebben alaposan eltér a véleményünk.

"Az eredmény az, hogy nem a vallás az erkölcs forrása, hanem fordítva."
Ismerve az emberi gondolkogás működését ezt most inkább nem vitatnám. Maradjunk annyiban, hogy az eredet szerintem két irányból is magyarázható, szóval én nem tennék ilyen kijelentést.

"Ezért aztán később pontosan a vallás vált az erkölcsi fejlődés kerékkötőjévé."
Ez a kijelentés viszont túl általános. Nem állítom, hogy nincs benne igazság (mert azt gondolom, hogy tudok ilyen példát), de azt igen, hogy van ellenpélda (mert azt gondolom, hogy erre is tudok példát).

"Ezzel annyit mondtál, hogy a hívők eleve fejlettebb személyiséggel rendelkeznek az ateistáknál. "
Nem, ezt te mondtad. Az, hogy ki mit hisz, nem csak istenhitben érhető tetten. Abban is tetten érhető, hogy pl. azt hiszi-e, hogy ő több a másiknál, vagy a másikat gondolja képmutatónak. ;)
Konkrétabb példa: azt hiszi, hogy ő zsebre tehet valamit, vagy azt gondolja, hogy akkor sem tehet zsebre semmit ami nem az övé, ha senki nem látja, és sohasem bukik le. Azt hiszi, hogy a magasabb kereset a fontos, vagy azt hiszi, hogy a nyugalom és a kényelem, az anyagi biztonságot gondolja fontosnak, vagy az emberi kapcsolatokat.
Te azt hiszed, hogy a hit csak Istenhit (vagy ezt hitted az én gondolatomnak), és fel is nyomtam ezzel az agyad, pedig nem akartam, miközben én azt hittem, hogy evidens, hogy a ha hitről beszélek úgy általában, akkor ez önmagában evidens, így eszembe sem jutott pontosítani. (Ezt a hibát egyébként gyakran elkövetem mostanában, úgyhogy elnézést kérek a félreértésért.)

Ha már Zeusz. Nem mindegy, hogy valaki az emberáldozatban hisz (aztékok), abban, hogy a becsület fontosabb az életnél (szamurájok), vagy az élet Isten ajándéka, és az öngyilkosság (és a gyilkosság) bűn (keresztények).
Mindhárom esetben a konkrét cselekedetet a hit határozza meg, és az ember jellemére a három hit háromféle emberminőséget eredményez. Ez akkor is így van, ha azt már nem jelenti, hogy az összes azték helyeselte az emberekáldozatot, az összes szamuráj öngyilkos lett, és egyetlen keresztény sem gyilkolt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.09. 00:25:02

@sztd: az egyházzal az a baj (a darkgreennel folytatott vitádra reagálva), hogy tényleg nem tudja megalapozni, hogy mitől több, mint bármely más szervezet. Miért pont addig kell a kárpótlást rendezni, amíg neki jó? Ilyen alapon Koppány, Szvatopluk, Levédia népe, vagy az ősmajmok a szomszéd fáról is kérhetnének kárpótlást. Be kell vallani, hogy az egyház preferálása egy értékválasztás kérdése: azért akarod jogilag (és anyagilag) támogatni az egyházat, mert tanításával, alapelveivel, sőt dogmáival egyetértesz. Én meg ezért nem akarom támogatni.

""Az eredmény az, hogy nem a vallás az erkölcs forrása, hanem fordítva."
Ismerve az emberi gondolkogás működését ezt most inkább nem vitatnám."

Mivel a valláson (azaz valami természetfelettibe vetett hiten) egyértelműen látszik, hogy emberi konstrukció, ezért darkgreen véleménye sokkal valószínűbb. (Félreértések elkerülése végett: emberi konstrukciót Örök Igazságnak beállítani hazugság/tévedés, nem kívánt törlendő. Nekünk sajnos nagyon ez jön le a vallásokból.)

"Konkrétabb példa: azt hiszi, hogy ő zsebre tehet valamit, vagy azt gondolja, hogy akkor sem tehet zsebre semmit ami nem az övé, ha senki nem látja, és sohasem bukik le. Azt hiszi, hogy a magasabb kereset a fontos, vagy azt hiszi, hogy a nyugalom és a kényelem, az anyagi biztonságot gondolja fontosnak, vagy az emberi kapcsolatokat."

Most akkor mi van? Mi itt a hit?
(Gondolom, nem azt akarod mondani, hogy egy vallásos kevesebbet lop, mint egy ateista - ez ismét sértegetés -, még ha igaz is, akkor sem dicsőség azért nem lopni, mert Istentől félsz.)
Szóval?

sztd 2010.04.09. 01:22:24

@peetmaster:
Ha nem veszed zokon, akkor neked már nem ismételem el ugyanazokat.

"Be kell vallani, hogy az egyház preferálása egy értékválasztás kérdése"
Bevallom.

Az egyház anyagi támogatása serintem is nehéz kérdés. Tény, hogy pénzből élnek, de egy egyház klasszikusan olyan szervezet, amelynek árt az anyagi biztonság.
DE:
Azt gondolom, hogy egy iskolának és egy kórháznak ugyanazt a pénzt kell kapnia, akár állami, akár egyházi akár magán, feltéve, hogy bizonyos (minőségi) követelményeket teljesít. Ez ma nem így működik.
Darkgreen óvodás példájával így elvben egyetértek, de, hogy őszinte legyek, egyházi óvodáról még nem hallottam.

Az egész "ki mit hisz" dolgot azért írtam le, hogy kifejtsem, szerintem hibás az a gondolat, hogy: "mindenki abban hisz, amiben akar".
Sok mindenben lehet hinni, de sok mindenben nem szabad, és sok ilyen hitet engedni sem szabad. Pl. nem hihetünk az emberáldozatban, de vannak ennél hétköznapibb dolgok is.
Abban viszont hinnünk kell szerintem, hogy az igazságot keresni fontos/elengedhetetlen. Ez nem feltétlenül a soha nem tiszázható igazságokra vonatkozik, hanem első sorban a mindennapi életünket meghatározó de fontos igazságokra.

A végére:
"[az egyház] mitől több, mint bármely más szervezet"
szerintem bölcsebb, és kevésbé kell a divathoz alkalmazkodnia így sokszor állandóbb is

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.09. 01:52:49

@sztd:
Akkor én is röviden:
"mindenki abban hisz, amiben akar"
"Sok mindenben lehet hinni, de sok mindenben nem szabad, és sok ilyen hitet engedni sem szabad."

Ezek szerint van a Jónak és Rossznak olyan definíciója, amikből következik a vallásosság Jó mivolta.
("Emberáldozat Rossz, állandóság jó")
Meg tudnád ezt fogalmazni?

sztd 2010.04.09. 10:18:21

@peetmaster:
"Ezek szerint van a Jónak és Rossznak olyan definíciója, amikből következik a vallásosság Jó mivolta.
("Emberáldozat Rossz, állandóság jó")"
Ebben egészen biztos vagy?
Az azték emberáldozat eléggé vallásos az amerikai alkotmány pedig elég állandó.

Ettől föggetlenül
1. Azt nem gondolom, hogy a vallásosság rossz. Sőt jónak gondolom. (A fenti példa mutatja, hogy nem minden esetben.)
2. Nem teszek minőségi egyenlőséget minden vallás közé. Akkor sem, ha ez korrektebbnek tűnne.
3. "Mivel a valláson (azaz valami természetfelettibe vetett hiten) egyértelműen látszik, hogy emberi konstrukció"
Ezt az állítást ebben a formában nem fogadom el. Gondolom ez nem lep meg. Azt önmagában még igen, hogy a természetfeletti hit része az ember természetének.
4. A véleményemet minden esetben fenntartom, de az általánosítás soem vonatkozik (nálam) az egyes emberre, és sosem célom a sértegetés. Gondolom te sem sértegetés céljából írod, hogy a vallás emberi konstrukció, @hulyeinformatikus: sem sértegetési célból írta, hogy a Katolikus Egyháznak nincs jogalapja erkölcsről beszélni, szóval én is ezt a feltételezést kérem a magam részére.
5. Fogalmazási gondjaim voltak, vannak és lesznek. (A főnököm szerint fogalmazásgátlót szedek. :) ) Lehet, hogy nem tudok valamit megfogalmazni. Ez esetben sajnos arra vagytok utalva, hogy kitaláljátok (jóindulat mellett), hogy mire gondolhattam.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.09. 18:59:18

@sztd:

"Ebben egészen biztos vagy?"

Nem egészen, csak a te szóhasználatodból következett ez.

"2. Nem teszek minőségi egyenlőséget minden vallás közé. Akkor sem, ha ez korrektebbnek tűnne."

Ha értékesség szempontjából különböznek, akkor ok :)
Persze még mindig kérdés, hogy mi az érték (a Jó).

"sosem célom a sértegetés. "

Nekem sem, ha mégis, azt egyértelművé teszem :)

"Ez esetben sajnos arra vagytok utalva, hogy kitaláljátok (jóindulat mellett), hogy mire gondolhattam. "

Erre a jóindulatra én is számítok.

darkgreen 2010.04.09. 19:30:30

@sztd: "Az egész "ki mit hisz" dolgot azért írtam le, hogy kifejtsem, szerintem hibás az a gondolat, hogy: "mindenki abban hisz, amiben akar".
Sok mindenben lehet hinni, de sok mindenben nem szabad, és sok ilyen hitet engedni sem szabad. Pl. nem hihetünk az emberáldozatban, de vannak ennél hétköznapibb dolgok is.
Abban viszont hinnünk kell szerintem, hogy az igazságot keresni fontos/elengedhetetlen. Ez nem feltétlenül a soha nem tiszázható igazságokra vonatkozik, hanem első sorban a mindennapi életünket meghatározó de fontos igazságokra."

Ezzel ebben a formában teljesen egyet tudok érteni.

A bátyám kisfia jár katolikus óvodába. A közfeladatok ellátását szerintem jó lenne egységes szerkezettel megoldani. Például ha van egy iskola, akkor azt az iskolát egy alapítvány "birtokolja". Az alapítvány természeténél fogva nyilvános és önálló jogi személyiség. Aki az alapítvány tulajdonosa, az szabja meg a működés kereteit, nyilván a törvény adta határokon belül. Innentől fogva átlátható lenne, hogy egy iskola kitől mennyi pénzt kap. Lenne egy állami fejkvóta, amit mindenki megkap. Az önkormányzati iskolák ezen felül az önkormányzatoktól is kaphatnának további támogatást, az egyházi iskolák pedig az egyházaktól. Nem lehetne vitatkozni azon, hogy az egyházi iskolák többet vagy kevesebbet kapnak-e, mint az államiak.

Általában az egész közigazgatással és finanszírozási rendszerrel az a legnagyobb baj, hogy átláthatatlan. Minden pénz befolyik a feneketlen nagy kalapba, aztán szétosztják tisztázatlan státuszú mindenféle intézmények között. Ez volt a kádár-rendszer legitimációs módszere. A maga nemében zseniális, de azért húsz évvel a rendszerváltás után már lehetne rajta változtatni.

6310 2010.04.17. 02:12:51

Szevasztok!

Olyan szép vita alakult ki, hogy nem állhattam meg pofázás nélkül.
Néhány kérdést új alapokra helyeznék (az olvasó sóhajt).

(Miután belülről látom iskolák finanszírozási problémáit sokat gondolkodtam a kérdésen)
Ha a közoktatás ingyenes, akkor minden államilag elfogadott tantervű iskolában hasonló anyagi lehetőségeket illene biztosítani, tehát, ha az állam úgy számol, hogy a suli a hallgatói fejpénzből nem működtethető, akkor a fenntartóknak (önkormányzat, egyház, alapítvány - akik a különbözetet nyögik) egyformán forrásokat kellene biztosítani, hiszen állami feladatot látnak el, melyre minden szülő befizette az adót ugyebár. Ma az un. fejpénz igen karcsú a költségek felét ha kiteszi („hatalmas tanári fizetések mellett”) a többi a fenntartó gondja. Mindenféle az állami elképzelésen túlmutató extra áthárítható a szülőkre, de egy normális méretű osztályokkal és rendes tanári óraszámokkal dolgozó intézménynek fenn kellene tudni tartania magát.

(Magam fizikusként végeztem mellyel nem hozzáértésemet, csupán kereső érdeklődésemet szeretném alátámasztani)
Az emberi gondolkodás egy lehetséges rendszere a logika, de ezen kívül szerencsére akad más is. A logika egy a mai európai kultúrában igen népszerű dogmarendszer, melynek eredményeit sok technikai vívmány dicséri, de igazságát semmi nem bizonyítja (a mai tudományos elméletek a valóság egyes egyszerűbb mozzanatainak pillanatnyilag használható modellekként jönnek-mennek). Egyes filozófusok megpróbálják logikailag levezetni ám ez mint önmagával való indoklás eleve logikai hiba. Valódi liberális felfogás a logika mellett teret enged más típusú (intuitív, asszociatív, transzcendens, emocionális stb.) gondolkodásmódoknak is. Tulajdonképpen éppen annyira parttalan bizonygatni vagy cáfolni a logikát mint Isten létezését. Akit hisz benne az látja az igazát (látom, ha hiszem), aki nem azt racionális érvek nem győzhetik meg. És ez benne a szép!
A logika, azaz racionális gondolkodás egyébként egy nagyon hasznos eszköz az élet egyszerű problémáinak megoldására, de komolyabb kérdéseket nem tudunk vele kezelni. Nem csak a fizikában (itt az ilyen kérdések margóra kerülnek), a hétköznapokban sem. Szinte soha sem döntünk logikusan (legfeljebb ezzel áltatjuk magunkat) nemhogy mondjuk a párválasztás, vagy életmód, de az autó- vagy nadrágvásárlás esetében sem. (ki is használja a reklámipar)
Egyéb civil dogmarendszerünk itt Európában pl. az emberi jogok nyilatkozata, melyet kultúránk „tűzzel-vassal” hirdet világszerte. Aki kétségeket támaszt vele szemben azt várja a földi pokol és megvetés.

A vallás szerintem végső soron az élet értelmébe vetett hit. Ez felelősséggel, hivatástudattal és a jövőt illető reménnyel jár. Az összes többi külsőség, mely természete az emberi fogalmazásnak. Ki így fogalmaz, ki úgy. Nyilván a külsőségek gyakorlása nem feltétlenül biztosítja a tartalmat, az az üdvös, ha nincsenek nagy disszonanciában, de nem azokkal kell vitatkozni.
Az egyház egy világi szervezet, mely normálisan igen fontos közfeladatokat lát el, alapvetően nem piaci szereplőként. Az egészségügyhöz és oktatáshoz hasonlóan nem valósulhat meg igazi piaci versenyhelyzet, mert tevékenységét morális alapon és nem profitorientáltan végzi, valamint „pacientúrája” sincs elfogulatlan, szabad döntési pozícióban. Emiatt államilag (közösségileg) illene gondolkodni, gondoskodni társadalmi szerepéről.
Természetes módon (a politikát jó értelemben véve) politizálhat, sőt.., de a pártpolitikától távol kéne maradnia (felül kéne rajta emelkednie)!

Nem tudom Bence milyen módszerrel kutatta a környezettudatos gondolkodás népszerűségét, de a kérdőívek nem feltétlenül tükrözik a valóságot. Láttam olyan önzetlenségről, nemes emberi vonásokról értekező szaktekintélyt, akiről magánéletében csöpögött az egoizmus és intolerancia, természetvédőt, aki nem viselte el a szúnyogokat és olyan napkollektoros passzív házat szelektív gyűjtővel, melynek gazdája legalább 70-es ökológiai lábnyomon élt.
Mellesleg ezek a hangzatos és egyébként fontos lehetőségek valójában azt hiszem csak a valódi lényeges változások elöli menekülést szolgálják. Inkább gyűjtök szelektíven minthogy ritkábban fürödjek meleg vízben. Lehet, hogy aki vasárnap elsétál a templomba hatékonyabban védi környezetét mint aki kiugrik Kaprunba síelni egy hibrid autóval.
Vagy nem?

Tisztelettel: Egytucat

Bartoki 2010.04.17. 17:11:09

@6310: "ha az állam úgy számol, hogy a suli a hallgatói fejpénzből nem működtethető, akkor a fenntartóknak (önkormányzat, egyház, alapítvány - akik a különbözetet nyögik) egyformán forrásokat kellene biztosítani, hiszen állami feladatot látnak el"

Nagyon egyszerű a megoldás: az állami normatíva fedezze a költségek 100%-át. Ha minden igaz, akkor 10 éve még majdnem ez volt a helyzet...

"(a mai tudományos elméletek a valóság egyes egyszerűbb mozzanatainak pillanatnyilag használható modellekként jönnek-mennek)"

Ez csak azokra a tudományos elméletekre vonatkozik, nem magára a logikára.

Ne értsd félre... Nincs bajom azzal, ha valki más gondolkodásmódokat is használ, de nem állhatom meg hogy ne korrigáljam ezt az apróságot. :)

darkgreen 2010.04.18. 00:00:33

@6310: "Az egészségügyhöz és oktatáshoz hasonlóan nem valósulhat meg igazi piaci versenyhelyzet, mert tevékenységét morális alapon és nem profitorientáltan végzi, valamint „pacientúrája” sincs elfogulatlan, szabad döntési pozícióban."

Ezt ugye nem gondolod komolyan? Kevés olyan profitorientált szervezetet hordott hátán a Föld, mint pl. a Katolikus Egyház. Ebből lett a reformáció. Magyarországon az 1920-as évek környékén az egyházi birtokokon volt a legnagyobb nyomor, és itt voltak a zsellérekkel a legkegyetlenebbek. És most sem más a helyzet. Nézd csak meg milyen luxusban élnek a prominens egyházi vezetők. Miért kellene ezt támogatni?

Fizikusként azért érzékelhetnéd a dogma és a tudomány (akár a logika) közötti különbséget. A tudományban bármikor bármelyik állítást elvetheted, megpróbálhatod cáfolni, vagy tehetsz a helyére másikat. Legfeljebb hülyének néznek. De senki sem fog ezért bűnösnek kikiáltani, nem fognak bebörtönözni esetleg máglyára küldeni. Az, hogy nem fogadják el az igazadat (akár igazad van, akár nincs), nagyon más mint bűnösnek, vétkesnek kikiáltani.

Végül az emberi jogokról. A vietnami háborúban az amerikaiak mellett koreai csapatok is harcoltak. Ha egy koreai egység elfoglalt egy falut, mindenkit lemészárolt (mint a bibliában több helyütt olvashatod). És nem értették, hogy ezzel mi bajuk van az amcsiknak. Szerinted is megengedhető dolog lemészárolni mindenkit? Vagy esetleg adnál egy esélyt az emberi jogoknak?

6310 2010.04.18. 00:06:22

Itt nem az ingyenes oktatás mellett szerettem volna érvelni (az másik téma), hanem a finanszírozás korrektségén gondolkodtam. Önkormányzati iskolánál ma is az állam fedezi a költségeket, csak az adó egy részét az önkormányzattal szedeti be hozzá. Attól is akinek nem oda jár a gyermeke. Persze lehetne kizárólag önkormányzati iskolákban gondolkodni, de ha az alternatívák nem rontják a kihasználtságot, minek csökkenteni a diverzitást. Ha az állam felvállalja az oktatást x %-ban, akkor egyformán osszon forrásokat hozzá minden fenntartónak, ha nem, akkor egyformán ne osszon!

Én a logikát is egyfajta tudományos dogmarendszernek látom, mely ma sem teljes és Gödel szerint nem is lesz az soha, tele van nyitott kérdésekkel (pl. konstruktivisták)- egy élő gondolkodási nyelv a sok közül.
Egyébként a lapos Föld elmélete sem tűnt el a sötét középkorral - ma is úgy gondolkodunk a hétköznapokban: Ugye hülye kérdésnek tűnik, hogy egy lakás szemközti falai függőlegesek vagy párhuzamosak? A Kőröshegyi Völgyhídnál még a mérnökök se gondoltak erre.
Szóval nem elavult szemlélet és nem is érdemes azon rágódni, hogy a sík biliárdasztalon a gömbölyű Föld miatt majd mindig középre gurul a labda!
Igaz az elméletek végülis maradnak és ha egy pontatlanabb is megfelel az elvárt tűréseknek, teljesen jogos használni. Csak néha gondoljunk rá, hogy ez nem a valóság/igazság egészen! Ahogyan a logika sem az.

Bocs, nyilván már előbb egyetértettünk, de ez olyan jól hangzott! Tovább nem okoskodom!

Csaaaaaaaaa! 12Egytucat

6310 2010.04.18. 23:25:38

@darkgreen: De igen, komolyan gondolom, hogy az egyház ne piaci szereplő legyen. Anno is az volt a bajok forrása. Bár a pap is csak ember (ennél többet nem is várok el tőle), én ismerek párat, akik meggyőzően szolgálnak (püspököt is). Tanárt és orvos is ismerek ilyet, de persze mindenütt akadnak kivételek. Nem azért más ez a néhány szektor, mert jobbak benne az emberek, hanem egyszerűen a működése nem piacra való.

Nem az emberi jogok ellen szeretnék szót emelni, hanem lássuk be hasonlóan dogmatikusan mondjuk ki és kezeljük őket, mint az inkvizíció emberei. Tiszta jóindulatból képesek vagyunk 100ezreket kiirtani, hogy végezzünk egy "gonosz" diktátorral, aki lehet, hogy maga az ördög. Mi is csak megmentjük a világot, akárcsak ők tették.
Dogmák között élünk, mert alapelveink nem bizonyíthatóak. Vagy az egyház mondja ki őket vagy az ENSZ, esetleg olvassuk egy könyvben, megtanuljuk apánktól - bele szocializálódunk. Megkérdőjelezni nem szoktuk, mert nyilván igazak - ugyebár!
Kívülről nézve némelyik talán megdöbbentő, érthetetlen sőt lehet, hogy örökre az is marad, mert életutunkat nem tudjuk újra kezdeni. Ilyenkor válik fontossá a tolerancia. Ha pedig dönteni kell két ellentmondó dogma között, akkor annak lesz igaza, aki erősebb, és azt foglalják törvénybe a következő összecsapásig.

darkgreen 2010.04.19. 09:49:48

Egyáltalán nem hiszek a "piac" mindenhatóságában. Meg van a helye, de sokkal korlátozottabban, mint ahogy azt ma állítják. Abban teljesen egyetértek veled, hogy az egyház (akármelyik) nem piaci szereplő. Hanem a hatalmi rendszer része. Ezért hasonlóan a többi hatalmi ághoz, vonatkoznia kellene rá a hatalmi ágak szétválasztásának elvének. És ezt az egyházaknak is tudomásul kellene venniük.

darkgreen 2010.04.19. 10:57:37

@6310: Nem vagyok történelem tudós, de amit itt írsz, az nagyon történelmietlen. Ha valami hasonlót írtál volna le Jordano Bruno korában az akkor kurrens dogmákról, már börtönben ülnél. Az emberi jogok és a hatalmi ágak szétválasztása a modern demokrácia két alapintézménye. Több száz éves történelmi fejlődés és "kísérletezés" igazolja a működőképességüket és szükségességüket. Az állításod attól történelmietlen, hogy ezt a több száz (ezer?) éves történelmi "kísérletsorozatot" nem tekinted bizonyítéknak. Ezeket a "kísérleteket" a világ különböző pontjain ma is ismétlik. Hasonló körülmények között, hasonló az eredmény is. Az egyházak állításai viszont nem ismételhetőek és nem ellenőrizhetőek.

Azok a háborúk, amikre utalsz egyáltalán nem kritikátlanul zajlottak. Sokan és sokszor kétségbe vonták a valódi okokat és indítékokat. És ezt büntetlenül megtehették. Ha ezt például Törökországban tetted volna meg pár évvel ezelőtt, évekre lecsukhattak volna. Ma már ott sem így van.

Az emberi jogokat senki sem használja dogmatikusan. Valóban ürügyként használták háborúk "igazságosságának" kommunikálására. De ettől még folyamatos viták és értelmezések kereszttüzében vannak. Az alapvető emberi jogokat, mint például az élethez való jog, ma már civilizált ember nem vitatja. Sokkal inkább arról folynak viták, ami a szaporodáshoz és a politikai nagykorúsághoz kapcsolódó jogokkal kapcsolatban. Például köthető e a választójog valamiféle minimum követelményez? Mondjuk, hogy a pógár tudjon írni és olvasni. A probléma ezzel ott van, hogy valakinek el kell döntenie, hogy ki az, aki tud írni és olvasni. Aki ezt a kérdést meghozhatja, olyan hatalommal fog rendelkezni, ami veszélyt jelent a demokráciára. Ezek nem dogmák, hanem iszonyat nehéz kérdések.

De ha már az egyházaknál tartunk, sokkal érdekesebb kérdés a szaporodáshoz való jog. Ebben az egyházak képviselik a dogmatikus álláspontot. Hasonlóan problematikus az abortusz, a béranyaság, és a saját testünk feletti rendelkezés alapvető jogainak ütköztetése az egyházak olvasatában. Ha ezeket az EU dogmatikusan kezelné, Írország nem lehetne EU tag, a lengyeleket pedig a kizárással kellene fenyegetni. Ez sem így van.

hulyeinformatikus 2010.04.19. 13:59:13

@6310: "De igen, komolyan gondolom, hogy az egyház ne piaci szereplő legyen."

(adómentesen) Vállalkozik, alkalmazottai vannak, marketing-tevékenységet folytat, saját terméke egyedülállóságának hirdetésével próbál monopolhelyzetbe kerülni.
Mi ez, ha nem vállalkozási tevékenység?!

hulyeinformatikus 2010.04.19. 14:16:18

"Nem engedték áldozni az MSZP egyik képviselőjelöltjét
2010. április 18. 17:34

A káplán nem adott ostyát Hetyei Lászlónak, mondván, személye nem kívánatos Isten házában

Nem engedte áldozni Hetyei Lászlót, Budapest 25. választókerületének szocialista jelöltjét a XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom káplánja vasárnap - közölte az MSZP az MTI-vel.

A párt közleménye szerint "az MSZP képviselőjelöltje húsvét harmadik vasárnapján nem kapott ostyát Repcsik Gyula káplántól". Felidézték: a párt jelöltje a lakóhelyéhez legközebbi templomban korábban áldozhatott. "Azonban alig egy hónapja a káplán telefonon közölte vele: személye nem kívánatos Isten házában, a mai misén Repcsik káplán ezt sajnos tettben is kifejezte" - tették hozzá.

Az MSZP közleményében szomorúnak nevezte, hogy "a politikai megosztás a templomokba is beférkőzött, és akiknek pont az egyenlőségről kellene tanítaniuk, pártállástól teszik függővé az áldást". Remélik - írták -, a jövőben ilyen nem fordul elő sem kampányidőszakban, sem azon túl, és a vallásos embereket "a politikai hovatartozástól függetlenül szívesen látják az egyházak".

Az MTI elérte telefonon Repcsik Gyulát, aki azt közölte: az ügyben az érsekség (az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye) fog tájékoztatást adni.

MTI"

Külön van választva.

sztd 2010.04.19. 15:00:45

@darkgreen:
"Nem vagyok történelem tudós"
Sajnos erre én is rájötem. Azért sajnos, mert az az érzésem, hogy az egész történelemszemléleted marxista könyvekből gyökerezik, és azóta sem gondoltad át ezeket a "tényeket". Pl. Simán el tudom képzelni, hogy anyagi értelemben az egyházi birtokokon nagyobb volt a nyomor, de erre azóta sem találtam semmilyen utalást máshol (míg az ellenkezőjére véletlenül igen).

A zsellérekkel szembeni kegyetlenkedés...
azért olvastam hitatlenkedve, mert a zsellérek kb. mentesek voltak a robottól és az adóktól is, mivel nem igazán volt telkük, ami alapján adózhattak volna. Személyükben a földesúr - esetünkben az egyház - ítélt a peres ügyeikben (emlékeim szerint) a földesúr döntött, de van olyan adatod, hogy ilyenkor itt jobban szívatták a zselléreket?
Most az az érzésem, hogy valami marxista reklámszlogent ismételgetsz. Én világi iskolába jártam, a történelmi olvasmányaim azóta sem egyháziak, mégsem koherensek az állításaid az ismereteimmel. Pontosabban koherensek, csak nem úgy.

A reformáció sem egészen a pénzszerzésből indult ki, de ez már nagyon messzire vezet.
A búcsúcédulát mint pénzszerzési módszert nem akarom védeni, de a célja nem a profit volt, hanem egy építkezés költségeinek az előteremtése. Más a szemlet, mint amit leírsz, ráadásul olyasmiről beszélsz, amit szemmel láthatóan nem ismersz.
Tudod miért máglyára küldték az embert, miért nem mondjuk felakasztották/feldarabolták?
Elég annyi, hogy az, hogy most azért nem ezt teszik, mert a teológia és a pasztoráció is fejlődik folyamatosan.
A helyzet egyébként az, hogy az egyház már akkor is kíméletesebb volt a világi ítélőszékeknél.

Püspökök életvitele: Szintén nem akarok senkit védeni, de én nem sokat tudok róla. Szerintem te még kevesebbet. Csak egy püspök lakását láttam kívülről, de az nem volt túl nagy. Tudod a püspöki palota nem csak lakásra való, hanem mindenféle ügyintézésre és a hivatali élet lebonyolítására is. Olyan ez, mintha egy polgármester a polgármesteri hivatalban lakna. Ráadásul általában műemlékekről beszélünk, így valamiféle rendeltetésszerű használatot illik neki biztosítani.

"A tudományban bármikor bármelyik állítást elvetheted, megpróbálhatod cáfolni, vagy tehetsz a helyére másikat. Legfeljebb hülyének néznek. De senki sem fog ezért bűnösnek kikiáltani, nem fognak bebörtönözni esetleg máglyára küldeni."
Próbáld meg elvetni a holokauszt állítását. (Ez most nem felbújtás, nem kérek ilyet, csak érzékeltetni akartam.)
Egyébként a teológia is ilyen értelemben tudomány. A szentírást nem veted el vele, de a szövegek jelentése, az erre vonatkozó következtetések újra és újra átértékelődnek. De ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a történelemben nem veted el az írásbeli forrást. Csak te konkrétan nem hiszed el azt, ami le van benne írva.

"Ha valami hasonlót írtál volna le Jordano Bruno korában az akkor kurrens dogmákról, már börtönben ülnél."
Ez ebben a formában nem igaz. A dogma hitigazság. Sosem számítottak tudományosan bizonyított ténynek. Azért tudjuk, amit tudunk, mert kinyilatkoztatták, nem azért, mert bizonyítható független tényekkel. (ez dogma :) de nem tudom, hogy pontosan hogyan szól az eredeti szöveg)

@hulyeinformatikus:
"(adómentesen) Vállalkozik, alkalmazottai vannak, marketing-tevékenységet folytat, saját terméke egyedülállóságának hirdetésével próbál monopolhelyzetbe kerülni.
Mi ez, ha nem vállalkozási tevékenység?!"
Kb. ezt csinálta a gyermekrák alapítvány is. :) A vállalkozás és a profitszerzési szándék két külön dolog.

"akiknek pont az egyenlőségről kellene tanítaniuk, pártállástól teszik függővé az áldást"
Ez a gonosz. :)
Az áldozás az nem áldás, hanem szentség. Az unokanővéremtől is megtagadta egyszer egy pap, pedig az Fidesz szavazó volt. Általában nem ezen múlik, lehet, hogy most sem.
Az pedig külön vicces, hogy az MSZP megmondja, hogy az egyházaknak miről kellene tanítaniuk.

sztd 2010.04.19. 15:15:50

@darkgreen:
"Ezzel szemben bármiféle totalitás (mit isten) léte teljesen valószínűtlen és ellentmond a legalapvetőbb logikának."
Bocs, hogy most térek vissza rá, de azóta bár a könyvet még mindig nem szereztem be, átgondoltam az állítást.

Odáig jutottam, hogy a keresztény tanítás szerinti Isten olyan értelemben nem totalitás, hogy szabad akaratot biztosít nekünk, így van egy döntési szabadságunk, amivel befolyásolni tudjuk a dolgok menetét.
DE:
Az általad leírt totalitás ráillik egyes természettudósok által keresett, a világ (beleértve az ember) működését leíró egyenletekre. Vagyis, ha olyan egyenletet keresünk, ami a világegyetem mindenféle történésére magyarázatot ad, és azt várjuk az egyenlettől, hogy minden jövőbeli eseményt leírjon, akkor ilyen nincs.

Jól értem a dolgot, vagy valamit félreértettem?

darkgreen 2010.04.19. 15:30:27

@sztd: Félreértetted. A "mindenható", a természetfeletti a totalitás. A logikai probléma közérthetően annyi, hogy ha isten mindeható, teremtsen egy akkora követ, amit nem bír felemelni. De vannak ennek más alakjai is, mint például a Russel-antinómia.

darkgreen 2010.04.19. 15:47:15

@sztd: Az információim jelentős részben nagyapámtól származnak, aki egy jó ideig különböző nagybirotokokon számadóként dolgozott. A zsellérek voltak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, mindenhol velük szemben engedték meg maguknak a legtöbbet az urak. Ez egybevág azzal amit erről olvastam. Egyébként hasonló dolgokat mesél az a 80 év körüli szomszédom, aki egy egyházi birtokon született, egy zsellér családban. De hát őt a komcsik tanítatták, ő is komcsi lett, biztos hazudik.

A reformáció korában a katolikus egyház vezetői elképesztő luxusban éltek. Az építkezések is jeletnős részben ezt a luxust szolgálták és a hatalmukat jelképezték. Ja, persze isten dicsőségét. Most nincs kedvem utánna nézni a korabeli pápák viselt dolgainak. Volt elég örömlány körülöttük, és számtalan törvénytelen gyerekük. Persze ezt a világi urak is megtették, csak közben nem prédikáltak.

Az egyházi törvényszékek humanizmusa pedig egy vicc. A papok "csak" elítélték és kitagadták a bűnösöket. A többit rábízták a világi hatalomra, akik ezután minden gátlás nélkül a lehető legkegyetlenebbül jártak el. Már csak azért is, hogy mutasság a papoknak az "együttműködő készségüket".

De, hogy őszinte legyek a történelemnek ez az időszaka minden korabeli résztvevőről ugyan azt mutatja. A megoldás a demokrácia, a hatalom civil kontrolja. Jelenleg az egyházak között találhatóak azok a számottevő szervezetek, ahol ezt nem így gondolják.

darkgreen 2010.04.19. 15:58:37

@sztd: A dogma attól dogma, hogy aki nem hiszi, az bűnös. Nem hülye, nem buta, nem máshogy gondolkodó, hanem BŰNÖS. Bűnös, akit el kell ítélni. Ha más lehetőség nincs, majd jól a pokolra kerül.

És mi van, ha azt állítod, hogy nem a fénysebesség a maximális sebesség? Semmi. Legfeljebb furcsán néznek rád. Vagy még azt sem. Nem kerülsz pokolra, nem ítélnek el. (A holokauszt egy más történet. Nem sok hasonlót tudsz mondani. Ez estben viszont elég közvetlen bizonyítékok vannak.)

darkgreen 2010.04.19. 16:06:45

@sztd: Egyetlen egyház, egyetlen képviselője sem tagadhatja meg senkitől a szetnség kiszolgáltatását. Sem az unokanővéredtől, sem senki mástól. Ennek semmi köze az egyházhoz. Szimpla disznóság.

Ha viszont ez politikai hovatartozás okán történik, akkor már egetverő disznóság. Ha pedig ezt egy egyház szervezetten teszi, az nyílt hatalmi törekvés, antidemokratikus beavatkozás a politikába. Ez lenne az, ami ellen egy demokráciában tűzzel-vassal fel kell lépni. Sajnok már ennek is a határán vagyunk.

6310 2010.04.19. 18:35:48

Nos, erre számítottam.
A dogma fogalmat körülvevő negatív aura érzékenyen érinti azt, akinek a világhoz való hozzáállását legdogmatikusozom. Nem érzékelem az óriási különbséget a bűnös (bár sztem ez nem része a definíciónak) vagy a civilizálatlan, hülye, nem érdemes a választójogra stb. kategóriák között. Valóban a civilizált világ nem igen látja saját dogmáinak problematikusságát legfeljebb perifériális, távoli anomáliák hírei zavarják, de azt ráfogja mondjuk a koreai katonák embertelenségére.

Nem akarom védeni az egyház elhajlásait, mint ahogy a civilizált társadalomét sem. Ezek valahol természetes és sajnálatos emberi folyamatok, melyeken csak úgy lehet túltenni magunkat, hogy megpróbáljuk megérteni a mögötte álló lényeket - magunkat, és a tanulságokat igyekszünk a magunk gondolkodására alkalmazni. A dogmarendszer váltás még nem old meg semmit. Érdekes, hogy a legjobb nyilasokból lettek a legigazabb kommunisták, a legelvakultabb ateistákból a legbigottabb hívők vagy fordítva és a baloldali vagy jobboldali szélsőség csap át leginkább a másikba. Mintha a szélek közelebb állnának egymáshoz a projektív geometria végtelen pontján keresztül.
Nem szeretnék felbosszantani senkit még meggyőzni sem. Ha valamire értékeled, hogy beleszóltam a blogba, elgondolkodol a leírtakon. Én is azt teszem. A tételes oda-vissza cáfolatok nem vezetnek sehova, mert a példákat célozzák és nem a velük megcélzott lényegi mondanivalót. Ezért nem is próbálok itt lecsapni néhány "magas labdát" - az a televíziós vitákra való. Abból indulok ki, hogy itt igazságot keresünk és nem igazságot osztunk. Egy csomó mindenben egyetértünk a szélsőséges példákat senki nem védi, általánosítani belőlük nem kéne - kutassuk a lényeget!

sztd 2010.04.20. 09:09:43

@darkgreen: Ok. A nagyapáddal nem akarok vitatkozni. Már csak azért sem, mert attól, hogy nem a ma használatos történelmi szavakat használja, még lehet igaz amit mond.
Pl.: szerintem a cselédre gondolsz, amikor zsellért írsz.

A teljes igazság az, hogy én kicsit hasonló kultúrkör másik oldalával találkoztam, és valószínűleg ezért láttak és tapasztaltak mást az én nagyszüleim.

Azt elfogadom, hogy nem vagy katolikus, és nem hiszel a dogmákban. Azt viszont nem, hogy ezek után nekiállsz komolyan vitatkozni arról, hogy mi az a dogma. Az sem túl szerencsés, hogy elmagyarázod, hogy az egyház szerint mit jelent az, hogy bűnös, és ki bűnös.
Nem akarom a szádba adni a helyes megfejtést, és az ebből fakadó következtetéseket. Legyen elég annyi, hogy a leírásodban akkora ferdítések (és hiányok) vannak, hogy az igazságból már nem sok marad benne.

"Egyetlen egyház, egyetlen képviselője sem tagadhatja meg senkitől a szetnség kiszolgáltatását. Sem az unokanővéredtől, sem senki mástól. Ennek semmi köze az egyházhoz. Szimpla disznóság."
Igazából nem is értem a gondolatot. Hogy jut eszedbe ilyesmit leírni? Szerintem te sem értenéd, ha átgondolnád.
Nagyon is van köze az egyházhoz. Attól várják a kiszolgáltatását, az mondja meg, hogy mi a szentség, mitől az stb. Ezek a legfontosabb vallási aktusok. Nem hülyegyerekek díszbemutatói.

"De, hogy őszinte legyek a történelemnek ez az időszaka minden korabeli résztvevőről ugyan azt mutatja. A megoldás a demokrácia, a hatalom civil kontrolja."
Szerintem viszont a megoldás az erkölcsi fejlődés. Az, hogy van valami felettünk álló szabályozás, amiről evidens, hogy felettünk áll, és ami önállóan megkérdőjelezhetetlen, de ami megfelelő átgondolással fejleszthető.
A civil kontrollal ugyanis az lehet a baj, hogy sokszor elszabadul, és esetleg belemegy olyanba, amibe nem kellene, idejekorán vért követel.
Persze te kontrollt írtál, nem irányítást. Lehet, hogy a kettő végső soron a mindennapokban ugyanazt jelenti.

sztd 2010.04.20. 09:22:28

@darkgreen:
A köves példa ott sántít, hogy a "mindenható" tulajdonságot összekeveri a "minden képességgel rendelkező" tulajdonsággal.

A Russel-antinómia következtetéseiről viszont rövid megismerés után még nem mondanék véleményt. Elsőre túl egyszerűnek tűnik, és túl sok minden kerülhette el a figyelmemet.

Köszi a segítséget.

darkgreen 2010.04.20. 10:56:53

@sztd: A példa sok helyen sántít, de a lényeget jól mutatja. Meg vannak ennek a kitisztított változatai, de azok hosszas fogalmi előkészítést igényelnek, és nem közérthetőek. A lényeget viszont mutatja. A totalistásfoglamak önellentmondóak. (Ha úgy tetszik igazságértékréshez vezetnek, aminek a feloldását az "ilyen dolog nem létezik" jelenti. Persze vannak olyan logikai kalkulusok, ahol más megoldással próbálkoztak, de azokat nem sikerült szemantikailag megalapozni.

darkgreen 2010.04.20. 11:20:07

@sztd: Persze, az egyház szerint mindenki bűnös. És valóban, aki a dogmákat tagadja, az nem egyszerűen bűnös, hanem eretnek. Mint Jordano Bruno vagy Szervét Mihály.

darkgreen 2010.04.20. 11:33:14

@sztd: Csak az utolsó bekezdéserdre reagálnék érdemben. Abban alapvetően egyetértünk, hogy a civil közösség alapvetően erkölcsi alapon gyakorol kontorllt a hatalom felett. A hatalmon lévők pedig lekiismeretük szerint látják el a közösség által rájuk bízott feladatokat addig, ameddig felhatalmazásuk tart.

Amiben nem fogunk soha egyetérteni az az erkölcs forrása. Ha feltételezed, hogy van valami felettünk álló forrása az erkölcsnek, akkor azt a hatalmon lévő kisajátíthatja és ki is fogja sajátítani. Ezzel pedig mefordul a folyamat. A hatalmon lévő mondja meg a civileknek, hogy mi a jó és mi a rossz. A hatalmon lévő a felhatalmazást nem a civil közösségtől kapja, hanem attól a bizonyos felettünk álló hatalomtól, azaz az egész civil kontrol okafogyott nyűggé válik. Évezredeken keresztül így működött a világ. Ez a bizonyos felettük álló akármi minden zsarnokságot legitimált. Remélem, ez soha többé nem fog visszatérni.

sztd 2010.04.20. 13:08:24

@darkgreen:
A logikára nem reagálnék. Az az érzésem, hogy minél inkább belemélyedünk, annál inkább el fogunk beszélni egymás mellett.

A katolikus dogma tagadásának azonban van pár komoly feltétele. Ismerni kell azt, tudni kell, hogy dogma, és így kell tagadni.
Azért ezt a három feltételt az egyszerű ember nem nagyon szokta teljesíteni. Az elsöprő többség elbukik az első akadályon.
A dogma tagadása pedig tudtommal akkor lesz bűn, ha úgy tagadod, hogy közben hiszed, hogy igaz.

Az erkölcsi forrásos következtetésed szerintem hibás. Az, hogy valami felettünk állótól származik az erkölcs, azt jelenti, hogy a hatalmon levő sem sajáttíthatja ki, mert a dolog őfelette is áll, rá is vonatkozik. A te általad említett példa pont a visszaélés, amikor a hatalmon levő úgy viselkedik, mintha az erkölcs tőle származna.
Ez működik a civil kontroll esetén is, sőt, az emlékek is frissebbek. Proletárdiktatúrának hívták, pedig a gyakorlatban nem épp a proletárok összessége diktált.

A felettünk álló dologban viszont félreértettél. Ha elfogadod, hogy atuális vita nélkül mindenkire vonatkozik, akkor már szerintem feletted áll. (Vagyis később, és általában vitathatod, de aktuálisan be kell tartani.) Ehhez még nem kell hozzá természetfeletti forrás, csak az, hogy a közösség olyannak fogadja el kb. következetesen. Lehet a forrása hagyomány, tapasztalati gyűjtemény vagy bármi más is. Ideális esetben a törvények is ilyenek de a törvény szelleme is.

darkgreen 2010.04.20. 14:19:30

@sztd: Az, amit a szentség kiszolgáltatásáról írtam, totál félreértetted. Azt akartam mondani, hogy ez csak az egyház képviselőjének az ötlete lehetett. Az, hogy a szetséget minden egyháznak mindenkinek ki kell szolgáltatnia aki kéri, az állam és az egyház megállapodásának egyik sarokköve. Ebben véletlenül teljes az egyetértés. Aki ezt nem teszi meg, az szembe megy törvénnyel, egyházzal és erkölccsel egyaránt.

A helyzet az, hogy a papnak hatalmában áll a szetnséget nem kiszolgáltatni, de nem áll jogában. Ezért, ha nem teszi, szimplán visszaél az egyház által rá ruházott hatalmával. De ennek sem a valláshoz, sem az egyházhoz, sőt még ahhoz sincs köze, amiről momentán viatatkozunk.

Ezt persze lehet fokozni, és ezt is tettem, de ennek jelenleg nincs valóság alapja. Régen viszont nagyon is volt, bár remélem a jövőben soha többet nem lesz.

darkgreen 2010.04.20. 14:36:02

@sztd: Magam részéről évekkel ezelőt elolvastam a katolikus dogmákat. Már nem tudnám felidézni őket, de ettől még állíthatom, hogy a legtudatosabban tagadom őket. Az élükön bármiféle isten létével. És ez utóbbival minden ateista így van. Az ateisták tehát eretnekek, vitának, kételkedésnek pedig helye nincs. Így tehát én és ateista társaim a lehető legrosszabb fajtájú eretneknek vagyunk minősítve. Szerencsénkre a szent inkvizíció már beszüntette a tevékenységét.

Minden cinizmus nélkül ez a "másik oldal" minősítése. Azzal, hogy vallásos vagy, nekem nincsen semmi bajom. Abszolút normális, rendes, tisztességes embernek tartalak. Mégis mit szólnál, ha az alapállásom az lenne (és hangsúlyozom, hogy nem az), hogy te egy alattomos, sunyi alak vagy, aki a disznóságait a vallás leple alatt teszi?

darkgreen 2010.04.20. 14:46:57

@sztd: Ha az erkölcsöt isteni eredetűnek tételezzük fel, a hatalmon levők kikiáltják magukat isten kiválasztottjainak, és mint ilyenek, ők állnak istennel kapcsolatban, ők szabják meg a szabályokat. Így istenekként tisztelték a fáraókat, Augusztusznak a trójai háborúból biztosítottak isteni származást, és a pápa is Jézus földi helytartója. Nincsen itt szükség civilekre. Csak katonákra, akik végrehajtják az aktuális isten akaratát.

Nekem ezzel az egy dologgal van problémám. A hatalmat vagy a civil közösség (mint az erkölcsi normák hordozója) kontrollálja, vagy isten földi helytrartója. Két urat nem lehet egyszerre szolgálni. A történelmi tapasztalat az, hogy jobb, ha a civil közösség gyakorol kontrollt, az egyházak pedig híveik lelki üdvével foglalkoznak, nem pedig a napi politikával.

sztd 2010.04.20. 15:29:43

@darkgreen:
Ha félreértettelek, akkor elnézést kérek, és örülök neki, hogy félreértés volt.

Abban kételkedem, "a szetséget minden egyháznak mindenkinek ki kell szolgáltatnia aki kéri" ez ugyanis ebben a formában a lehető legsúlyosbban ellenkezik az egyházi előírásokkal.
Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy annak kell kiszolgáltatni a szentséget, aki kéri, és általánosan nem tiltott. Az a helyzet, hogy, ha a pap konkrétan tudja, hogy az illető nincs kegyelmi állapotban (most ne menjünk bele, hogy az mi), akkor bűnt követ el az oltáriszentség kiszolgálásával (áldoztatással), az illető pedig mindenképpen bűnt követ el, ha a szentséget nem kegyelmi állapotban veszi magához.
Az újpalotai esetet nem ismerhetem, de az unokanővérem esete ilyen volt.
Azzal viszont egyetértek, hogy ez OFF, és a vitánkat sem érinti.

"Magam részéről évekkel ezelőt elolvastam a katolikus dogmákat."
Szép teljesítmény. Eszembe sem jutna több ezer oldal latin szöveget elolvasni. :) Legfeljebb a katekizmust. Az is több ezer oldal.

"Mégis mit szólnál, ha az alapállásom az lenne (és hangsúlyozom, hogy nem az), hogy te egy alattomos, sunyi alak vagy, aki a disznóságait a vallás leple alatt teszi?"
Ez az alapállás tapasztalataim szerint gyakoribb. Illetve még mondanak álszentnek, aki csak úgy tesz, de valójában...
Szóval azt gondolnám, hogy a többséget képviseled a véleményeddel.
A teljes igazság az, hogy szemtől szembe konkrétan ezt még senki nem mondta, csak azt, hogy általában így van, és lehet, hogy én vagyok a kivétel aki erősíti a szabályt.
Szóval a te esetedben igen, de általában nem lepne meg.

"és a pápa is Jézus földi helytartója"
de koránt sem csak ő van vele kapcsolatban, hanem minden hívő folyamatosan.

"A hatalmat vagy a civil közösség (mint az erkölcsi normák hordozója) kontrollálja, vagy isten földi helytrartója. Két urat nem lehet egyszerre szolgálni."
Az Úr a hívők esetében egy (és nem a Pápa). Egyébként a civil kontroll esetén is.

"A történelmi tapasztalat az, hogy jobb, ha a civil közösség gyakorol kontrollt, az egyházak pedig híveik lelki üdvével foglalkoznak, nem pedig a napi politikával."
Nos, én a történelmi tapasztalatot én nem egészen így látom, de ez tényleg reménytelenül messzire vezet, pláne, ha pontosabban akarnék fogalmazni.

darkgreen 2010.04.20. 15:44:03

@sztd: Nem voltam pontos. Egy kb. száz oldalas kivontolást olvastam. Feltételeztem, hogy elég reprezentatív.

6310 2010.04.20. 19:35:23

@darkgreen: Szevasz!
A példák nagyon fontosak én sem szeretnék végtelen fogalomdefiníciókba bonyolódni. Az a kérdés, hogy a példa sántító oldalába akaszkodunk bele a kötözködés kedvéért vagy megpróbáljuk megérteni mit akart vele kifejezni a vitapartner. Így is nehéz mert minden példa és fogalom más más jelentést hordoz a különböző hátterű személyek szemében. Ha igazán érteni szeretnénk egymást élményközösségbe kellene kerülnünk, ami lássuk be nehezen elérhető. Ki így látja a múltat ki úgy. Ha valakit megharapott egy kutya nyilván tartani fog tőle, akit ugyanaz az eb megvédett a betörőtől azt megnyugtatja a jelenléte. El kell hinnem neked, ismerőseidnek, felmenőidnek a sok megalázó, nehéz az egyházhoz vagy valláshoz kötött sorscsapást, de neked is ki kellene látnod megélt és öröklött fájdalmaid közül. Jellemző az értelmiségre, hogy az objektivitás látszata mögé húzódva próbálja elvekben, elméletekben feloldani érzelmi feszültségeit. (nehéz is a szociológusok dolga az értelmiségi csoportokkal) Jézus tanításaiban zseniális példákat láthatunk a korabeli értelmiség kiagyalt elveinek kútba dobására. Talán még nem volt ekkora dogmatörő a filozófiában (meg is feszítették) (E példa szempontjából mellékes, hogy elhisszük-e Krisztus létezését). Az ember azonban azóta is ember maradt szüksége van dogmákra és időnként az azokon való felülemelkedés lehetőségére. A keresztény embert nem szabályok irányítják, még ha ez kívülről néha úgy is látszik, mint ahogy a Gondolkodó-t sem nézzük lustálkodónak.
Az egyház nem egy "megmondó intézményszervezet", hanem a hívők (széles spektrumú) közössége. Én pl. egy iskola fogalmába is beleértem az épületen kívül a tanárokat, diákokat sőt még a szülőket is. Az a jó, ha ezt ők is átérzik. Mondhatnám az államot akár, melynek mindannyian polgárai vagyunk és rossz vezetői vagy működése esetén sem törölhetjük el csak magunkkal együtt. Hiába nem szavaztam meg a kormányfőt az enyém is lesz. Javítani leginkább magunkon keresztül van módunk én ezt nevezném civil kontrollnak. Semmit nem ér bármilyen demokratikus alkotmány, ha ez nincs mögötte.
Ha nem ismerjük be civil dogmáink erejét, akkor "szabad vagyok - mondta a majom a rácsnak".
Lehet valaki szabadságának rabja is?
És akár hiszed akár nem az én renitens gondolataimmal szemben (vannak ilyenek) sokkal türelmesebbek az egyházon belül, mint néhány (nem mindegyik) magát liberálisnak valló ismerősöm. A legsúlyosabb elutasítást, megvetést eddig erről az oldalról tapasztaltam, ami nem jelent semmi többet partikuláris személyes élményanyagnál, amin folyamatosan igyekszem felülemelkedni és próbálom megértve tisztázni. (Most mosolyogni fogsz, hogy érted miért - tulajdonképpen sokszor én is értem és akár itt, bocsánatot is kérek érte!)

darkgreen 2010.04.20. 20:27:08

@6310: Most csupa olyasmit írtál, amit nem volt célom sohasem vitatni. A vallásos embereket sohasem tartottam sem jobbnak sem rosszabbnak mint az ateistákat. Az egy másik kérdés, hogy vitatom azt amiben hisznek, ugyan úgy, ahogy ők is azt amiben én.

Sőt vannak olyan papok és lelkészek, akiket nagyon nagyra tartok, és minden általam ismert megnyilatkozásukkal mélyen egyet tudok érteni. Ilyenek Iványi Gábor és Donáth László. Mindketten liberálisnak vallják magukat, azaz a liberalizmus és a vallásosság nem kizáró kategóriák.

Nekem két dologgal van bajom. Az egyik, amit itt is fejtegettem, az egyházak és a hatalom viszonya. A másik az a kitüntetett figyelem és bánásmód, ami minden vallást és egyházat övez. Számomra a gyülekezetek a civil szféra fontos közösségei. Ugyan úgy, ahogy például a levegő munkacsoport is az. Mielőtt ezt lebecsülésnek értelmeznéd, ezeknek a közösségeknek a civil létét tartom a demokrácia letéteményesének.
süti beállítások módosítása