aug
25

Háromperces politikai filmklub

Két olyan filmet mutatnék, amikért nagyon nagy kár volna, ha feledésbe merülnek.

Ez itt 89-ből, Kínából, az azóta már erősen körberajongott, de lényegében változatlan komcsi diktatúra egy pillanata. A Mennyei Béke téren diákok tartottak napok óta ülősztrájkot, amikor a hatalom tankokat küldött rájuk. A Fehér inges férfi néven ismerté vált ember, gondolom a piacról, vagy valahonnan haza tartva futott bele a tankoszlopba, és kiállt eléjük. Későbbi sorsáról nincs videó, de meg lehet tippelni. Torokszorító.

 

Ez meg az egyik legszebb momentum az elmúlt évek nagyhatalmi politikájából. Van ez a butaarcú, majomszerű ember, aki biztos pont mindenféle fegyver és olajlobbi játszmáiban, nem mellesleg a szabadság hazájából rövid idő alatt evil empire-t csinált, mélybe rántva az USA nemzteközi megítélését. Na szóval ez az ember pár szegény ország szétbombázása után ellátogatott Albániába, ahol az elnyomottak és kizsákmányoltak pontot mentettek vele szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr571337915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2009.08.26. 14:40:09

A tankos ember sztorija - egyes elméletek szerint a fickó még most is él:

en.wikipedia.org/wiki/Tank_Man

Az az érdekes, hogy ez már a Tianmen téri vérengzések után történt, ahol igen sok ember meg is halt (186 és 10000 között szórnak a különböző források). Menekülés közben lőtték őket hátba...

en.wikipedia.org/wiki/Tiananmen_Square_protests_of_1989
süti beállítások módosítása