okt
16

Rasszisták lencsevégen

Elvertek egy főiskolást nemrég. Ez egészen mindennapos eset lenne egyébként, ha nem lett volna kissé speciális oka a verésnek. Az esetnek, és az ezt követő eseményeknek, illetve bizonyos események hiányának mindenesetre van néhány elég fontos tanulsága.

Hol vannak a békés együttélésért valóban aggódó cigány vezetők?

Problémának érzem, hogy ilyenkor, amikor "sajátjaik" követnek el valamit, ami jelentős médiafigyelmet kap, nem szólalnak meg a cigányság hivatalos(nak látszó) vezetői, holott ellenkező esetben ezt azonnal megteszik, és elvárják az ország élén állóktól is. Persze ahol épp több büntetőeljárás is zajlik a cigány érdekképviseleti csúcsszerv, az OCÖ vezetése ellen, ott nem lehet csodálkozni, hogy nincs idejük követni a napi híreket.

De az, hogy itt nem (sem) álltak ki az erőszakos, cigány bűnözőkkel szemben, hogy nem mondták el: "az ilyen tettek száz és száz normálisan élni akaró cigány társunk napi harcát teszi semmissé", az mindent elmond arról, kik vezetik ma (névlegesen) a cigányságot. Mert legyenek akár korrupt disznók, ezzel sajnos ma nem lehet kitűnni a politikai elitből. De azzal, hogy nem érdekli őket, ha valaki durván megsérti az együttélés normáit, ezzel tápot adva az előítéleteknek, a cigányok nagy többségét hozva még rosszabb helyzetbe, azzal egyszerűen nem lehet kibékülni. Kevesen ártanak ma annyit a cigányságnak, mint az állítólagos vezetőik. Talán nem véletlen, hogy végre kritikus hangokat is hallani a cigányság soraiból: lassan tudatára ébrednek, hogy eddig lényegében nem volt képviseletük.

Mi (majdnem) mind rasszisták vagyunk! Ez lenne a fő gond?

A másik tanulság, hogy nem csupán agresszív állatok és hülyék, de rasszisták is vannak mindkét "oldalon". Nem a széljobb privilégiuma a rasszizmus, jelen van a szoci táborban majdnem pont olyan erősen, mint a mérsékelt jobboldalon, sőt, jelen van a cigányokban is. Ezt persze többen eddig is sejtették, de itt most egy jól dokumentált eset van, ami alkalmas ennek szemléltetésére. Bár a megvert srác nyilván szívesen lemondott volna a szemléltetőeszköz státuszról.

A mostani helyzet emiatt az érdekes indíték miatt kapott nagy figyelmet, holott az alapvető probléma szerintem az erőszak. Mert gondolatban gyűlölni - bár sajnálatos, hogy van ilyen - szabad valakit, de összeverni nem. Kell, hogy legyen egy világos határ. Ha ilyen nincs, akkor az előítéletek állandóan újra és újra megerősítést nyernek az ehhez hasonló erőszakos cselekmények által, és a rasszizmus mindkét oldalon kiírthatatlanná válik. Sólyom László fogalmazott úgy nemrég, hogy "a kisebbségnek viszont követnie kell az ország jogi és erkölcsi normáit". Ezt kiegészíteném azzal, hogy természetesen nem csak a kisebbségnek.

A következő pár évben az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy egy erőszakmentes társadalom irányába mozdítsuk el Magyarországot. Jelenleg még sokszor nyerő erőszakosnak lenni az élet számos területén, ezt meg kell változtatni. Ahol lehet, szép szóval és pozitív motivációval, ahol nem, ott - az állam számára egyedül fenntartott - erőszakkal. Enélkül sok minden hiányozni fog a normális élethez, péládul a felhőtlen cigány - nem cigány együttélés is. Aminek persze számos más feltétele is van, de az erőszak megszüntetése is egy ezen feltételek közül.

Térfigyelő kamerák, közbiztonság

És akkor jöjjön a legkevésbé elvont tanulság így a végén. Sokan sokfélét mondanak a térfigyelő, ill. egyéb kamerákról, legutóbb például a BKV-t szidta össze az adatvédelmi ombudsman, hogy mégis hogy jönnek ők ahhoz, hogy a járművekbe kamerát szereljenek (ez egyébként bevett gyakorlat EU szerte). De ebben a konkrét esetben a bűnözők elfogásában a kamerarendszernek kulcsszerepe volt.

A közösségi tereken - ide most utcától, hivatalon át a BKV-ig kb. mindent bele lehet érteni - elkövetett bűncselekmények számának csökkentésére sok más eszköz mellett szerintem alkalmas a kamerázás is, mégpedig a lebukási valószínűség növelésén keresztül. Maga a kamera persze nem csodaszer, bizonyos (pl. előre eltervezett) bűncselekmények ellen nagyjából hatástalan, és ahol rögzít valamit, ott sem védi meg az aktuális áldozatot. De ha a támadók közül elég sokan a sitten végzik, akkor ez eleve csökkenti az épp szabadon lévő erőszakos állatok számát. Ha pedig elterjed a hír, hogy már nem lehet csak úgy szabadon bárkit összeverni a buszon, vagy az utcán, akkor az épp kint, szabadon mászkáló állatok is el fognak talán gondolkozni azon, hogy másképp is le lehet vezetni az agressziót. Le lehet menni például bokszolni, karatézni. Bár a helyzet nem egyszerű, hiszen ahhoz bátorság kell: ott nem lehet öten egy ellen menni, vagy a pici és/vagy sovány srácokat, netán lányokat elkapdosni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr741441601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darvon 2009.10.16. 09:12:44

A szöveggel nagyjából egyetértek, de a térfigyelôkamerákat továbbra is ellenzem.
"De ebben a konkrét esetben a bűnözők elfogásában a kamerarendszernek kulcsszerepe volt."
Ez igaz, de az erôszak ettôl nem csökken. Az angoloknál sem csökkent, és a németeknél sem akadályozta meg, hogy S-Bahn-állomáson agyonverjenek valakit (ez többször is megtörtént). A térfigyelôkamerák nem érnek semmit a "hírtelen" és meggondolatlan erôszak ellen, hiszen ha egy idôs férfi Münchenben figyelmeztet egy pár részeg fiatalt, hogy az állomáson tilos a dohányzás, vagy itthon egy fôiskolás betéved egy romák lakta udvarba,ha az indulatok felhevülnek erôszak lesz a vége.

kalapácstollú 2009.10.16. 09:23:54

@Darvon: Tudtommal Magyarországon viszont visszatartó ereje van. Nem is kell feltétlen kamera, sokszor elég egy kameradoboz, az az alacsonyabb iskolázottsági szintet felmutatni képes lehetséges elkövetőket máris visszatartja.

pgeri 2009.10.16. 11:37:41

@Darvon: valóban nem csodaszer a kamera, az általad írt problémákat a cikk is tartalmazza. A hirtelen erőszak azonban nem is annyira hirtelen, egyszerűen vannak, akik hajlamosak az utcai erőszakra. Őket segít eleinte elkapni, hosszabb távon talán megváltoztatni a kamera.

Ezekkel az előnyökkel szemben nem nagyon áll számottevő hátrány. Egy élőerőt nem (nagyon) alkalmazó rendszer elég olcsó, adatvédelmi aggályok sem nagyon lehetnek, ha egy idő után automatikusan törlésre kerül a felvétel (kivéve persze ha rendőrségi ügy van)

8kerlakos 2009.10.16. 11:40:09

@Darvon: ez az utca konkrétan a Tavaszmező utca, elsősorban jellemzője, hogy naponta közlekednek ott százával-ezrével főiskolások, akik az utcában levő felsőfokú oktatási intézménybe járnak (Kandó). Azaz napi gyakorlat, hogy az ott megforduló/lakó romák kiválóan együtt tudnak élni ezzel a ténnyel, és fordítva.
Épp ezért érdekes, hogy hogyan jelenhetett meg olyan közlemény és terülhetett szét ellenállás nélkül a médiában, amely nyilvánvaló leegyszerűsítéssel egyértelműen rasszista indítékot feltételez a támadás okaként, és nem vizsgálja, hogy volt-e egyéb jogosnak vélt/jogtalan indítéka, vélt vagy valós sérelem, amelyet a romák ily módon akartak megtorolni. Nem szándékom semmilyen erőszakot menteni vagy igazolni, semmilyen önbíráskodási formát nem helyeslek és nem szeretnék védhetőnek feltüntetni, de ha volt más indítéka is a roma agressziónak, akkor mindjárt nem lehetne - szerintem előítéletesen - ebben az esetben roma rasszistázásról beszélni, hanem egy konkrét konfliktus konkrét körülményeit kellene mérlegelni, (még akkor is, ha elhangzik benne, hogy magyar ne jöjjön a romák utcájába).
Az újságírás mai tendenciája, hogy "instant" anyagból dolgozva, kritika nélkül vesznek át és adnak le nem egyszer felületes tájékoztatásra alkalmas, szenzációnak szánt "híreket". Ennek következtében oknyomozói újságírás hiányában lehetőségünk sincs az valódi helyzet komplex és árnyalt megítélésére - így a következményeken sem csodálkozhatunk: leegyszerűsítő véleményeket pufogtatunk, anélkül, hogy megérthetnénk a helyzetet, amelyből általánosítunk.

R01 2009.10.16. 11:45:57

Én nem teljesen értem, hogy egy nem bűnöző hajlamú embernek milyen baja lehet a térfigyelő kamerákkal.
Én valahogy sosem éreztem arra késztetést, hogy az utcán olyat tegyek, amit akárki meg ne nézhetne, mondjuk akár egy rendőr valahol egy teremben...
(Persze a szobám ablakán senki se nézzen be :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.16. 13:24:20

Kiváló cikk, na ezt a vonulatot kéne sokkal-sokkal hangsúlyosabban kommunikálni, különben a biztosnemnyilasok viszik a boltot.

@Darvon: no és már gondoltál arra, vajon mennyivel több erőszakos cselekmény lenne Londontól Münchenig, ha nem lennének a meglévő kamerák?! A kamerák nem direkt akadályozzák a bűnözést sehol, hanem csökkentik a "következmény nélküliséget". Londonban pölö jelenleg nem a kamerák számával van gond, hanem túl kevés embert tudnak beállítani a mögéjük + nem mindegy, mennyire engedi a jogi háttér a felvételeket - már ha készül ilyen és nem csak rögzítés nélküli monitoros megoldás - effektíve a bűnüldözésbe bevonni (vö kontraproduktív dogmatikus jogvédői terror).

zöld dani 2009.10.16. 13:26:01

@R01: Jól látszik, h nem fejtettél még ki olyan rendszerellenes tevékenységet, mint stencilezés, plakáthekkelés és társai?
Krumplit a rokikártáyával járdán parkoló fekete dzsip kipufogójába?
:-)

Bartoki 2009.10.16. 15:15:16

@R01: "Én valahogy sosem éreztem arra késztetést, hogy az utcán olyat tegyek, amit akárki meg ne nézhetne, mondjuk akár egy rendőr valahol egy teremben..."

A '68-as prágai tavasz után sok embert az utcán készült fényképek alapján vontak felelősségre (hoogy tüntetni mertek a rendszer ellen).

Londonban a kiterjedt CCD rendszereket szeretik a közlekedési szabálysértések villámgyors büntetésére használni - épp csak megállsz a parkolni tilos helyen, már indítják is a kerékbilincs-kommandót.

Nem, nem azt akarom mondani hogy szabad a tilosban parkolni, de a kamerák telepítését mindig a KÖZTÖRVÉNYES BŰNCSELEKMÉNYEK visszaszorításával indokolják, sohasem a KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYSÉRTÉSEK jobb büntethetőségével. Mert ez utóbbi egyszerűen nem olyan súlyos, hogy megérné korlátozni érte a szabadságodat - az én információszabadságomhoz hozzátartozik, hogy ne figyeljenek folyamatosan kamerával, az utcán se.

Te mit szólnál ha a kamera felvétele alapján megbüntetnének járdán biciklizésért vagy zebrán áttekerésért?

A BKV inkább arra koncentrálna hogy csak fizető utasok utazzanak a járműveiken. Akkor nem hiszem hogy szükség lenne kamerára.

pgeri 2009.10.16. 16:36:08

@zöld dani: sötétben, csuklyában kell rendszert hekkelni. :-) Bár asszem a leírtak még a szabálysértést sem érik el, úgyhogy sokra nem mennének a felvételekkel.

@Bartoki: viszonylag egyszerű a megoldás. Csak a rendőrök nézhetik meg a felvételeket, és csak akkor, ha bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja merül fel. Egyébként törlés X héten belül. Persze ha diktatúrát vizionálunk, akkor szar a helyzet, de ugye a jövőbeli elképzelt diktátor úgyis kiépíti ezt 1-2 hét alatt, úgyhogy sokat nem nyerünk. Akkor miért ne használnánk addig is békés célokra?

Nem feltétlenül értem, hogy miért ne lehetne a felvételeket akár szabálysértések ellen is használni (a járdán biciklizés persze elég irreális példa), mégha a fő cél nem is ez.

A parkolási problémáknál meg a gyorshajtáshoz hasonlóan az objektív felelősség elve lenne megoldás, a kerékbilincseket ebben az esetben el lehetne felejteni, csak egy fénykép, aztán legközelebb nem áll oda az illető.

A BKV meg ettől függetlenül koncentráljon csak szépen a bliccelőkre, de hidd el, például az elsőajtózást is megnehezíti, hogy ma egy vadállat gyakorlatilag bármit megtehet (és meg is mer tenni) a sofőrrel szemben. A kamerázással ráadásul nem csak az utasoknak, de az ellenőröknek is kerülniük kéne a balhékat.

R01 2009.10.16. 18:39:23

@zöld dani: Szívesebben látok egy olyan rendszert, ahol nem kell rendszerellenes tevékenységet végezni, talán elsősorban ezen kéne dolgozni, és nem a kamerák ellen lázadni.

A többi eset meg:
- a fekete dszippest büntessék csak meg (nyilván feltűnik, ha nem annyira rokkant a faszi/nő benne)
- járdán biciklizni nem túl szép, szebb lenne, ha a biciklisek nyugodtabban tekerhetnének pl. az úttesten is (mert az autósok betartják a szükséges távolságokat)

Bartoki 2009.10.16. 20:17:31

@pgeri: "viszonylag egyszerű a megoldás. Csak a rendőrök nézhetik meg a felvételeket, és csak akkor, ha bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja merül fel."

Ez így talán már elmegy. Vagyis ha nincs on-line nézegetés, de ha ügy van, akkor bizonyítékként használható.

"Nem feltétlenül értem, hogy miért ne lehetne a felvételeket akár szabálysértések ellen is használni (a járdán biciklizés persze elég irreális példa), mégha a fő cél nem is ez."

Azt hittem megindokoltam... A köztörvényes, erőszakos bűncselekmények talán elég súlyosak ahhoz, hogy igazoljanak egy állandó kamerás figyelést (az információszabadság csorbulását), de az anyagi kárral nem járó szabálysértések már nem biztos.

Éhesló 2009.10.16. 20:20:45

A cikkben van néhány "vörös farok", amitől maga a cikk sem lehet korrekt: egy lapra helyezi az évszázadok óta - kevés kivételtől eltekintve - beilleszkedni képtelen erőszakos bűncselekményekben élenjáró "kisebbséget" és az ezt elszenvedő többséget. Ez több mint hiba: hibás szemléletmód.
Ellenben számos kérdésben eddig itt tabunak számító dolgokat ír le. Ezért összességében talán mégis csak hasznos.

A térfigyelő kamerákról: ezek az eszközök a felhasználók szándékától függően lehetnek a terror és a totális ellenőrzés eszközei, rendszerei is a hatalmat birtoklók kezében és érdekében. Ez nem rajtunk, hanem a felhasználóikon múlik: Mi nem ellenőrizhetjük és már számos alkalommal kiderült, hogy azok a felvételek nincsenek meg, vagy nem értékelhetőek, melyek a hatalom embereinek törvényszegését rögzítik. Ez is arra utal, hogy a rendszer nem a törvényt szolgálja, hanem a hatalmat birtoklókat.
ÉS igen is van félnivalója annak is, aki nem áll tilosban, vagy nem megy át tilosban: az a hatalom amely ezeket az eszközöket egyre kiterjedtebb mértékben használja (teljes bankszámla és bankkártya kontroll, e.mail és telefon lehallgatások és forgalmi adatok rögzítése továbbá számos olyan eszköz, melynek rosenfeld pribékjei visítva tapsoltak volna) nincs tekintettel a bűnösségre, vagy ártatlanságra, ha az érdekében valakinek az eltiprása-ellehetetlenítése áll. Akkor ezeket az eszközöket minden különösebb morális aggály nélkül felhasználja az egyén ellen.

Darvon 2009.10.17. 10:57:00

Van egy német nyelvű cikk a Spiegel-Online hírportálon: www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,648916,00.html
Röviden összefoglalom: Körülbelül egy hónapja történt meg, hogy München egyik külkerületében, egy S-Bahnmegállóban két 18 év körüli fiatal megfenyegetett négy 13 év körüli srácot. Egy 50 éves férfi közbelépett, de a két fiatal megtámadta őt, addig verték, hogy belehalt sérüléseibe. Azon az állomáson nem voltak kamerák.
Az ottani konzervatív politikusok az üggyel kapcsolatban megismételték, hogy több biztonsági kamerát kéne telepíteni.
A cikkben idézett szakemberek azt nyilatkozták, hogy ezek a követelések rendszeresen akkor kerülnek elő, ha történt valamilyen ehhez hasonló bűncselekmény, és hogy szerintük a legtöbbször viszonylag fiatal bűnözőket a kamerák nem rettentik el. Azt is megemlítik, hogy kell személyzet, aki "élőben" látja a monitorokat [mint ahogy itt már említettétek is].
A cikk megemlíti azt a példát is, hogy Londonban statisztikailag 1000 kamerára jut egy felderített bűncselekmény, és hogy a brit belügyminisztérium bevallotta, hogy a kameráknak csak kevés befolyásuk van a bűnözés csökkentésében [Persze ez így második forrásból akár pontatlan is lehet].
Ezek után nyilatkoznak különböző rendőrségi szervezetektől, hogy a kameráknak csak akkor van értelme, ha a biztonsági személyzet számat is növelik, hogy vigyázni kell az ilyen "közbelépésekkel", van-e értelme szigorítani a büntetéseket, stb. Az egyik tettest meg pszichológiai vizsgálatra küldik (elkapták őket).
Csak hogy tudjátok, hogy - töbek között - honnan szerzek anyagot az őrült kommentjeimhez

kalapácstollú 2009.10.17. 16:21:16

@Darvon: 1000 kamerára jut egy felderített bűncselekmény. Na ja, mert ott ahol kamera van, kevesebb a bűncselekmény.

R01 2009.10.17. 16:40:32

Ha a kamerás megfigyeléseknél visszaélések vannak, akkor nem elsősorban a kamerák ellen kell fellépni, hanem az azzal való visszaéléseket kell lehetetlenné tenni.

Pl. a megfigyelőterembe is kéne kamerát tenni :)

pgeri 2009.10.17. 21:04:50

@Éhesló: ma (még) demokrácia van, hinnünk kell benne, hogy az is marad. Azonban ha egyszer átvált diktatúrába, akkor ahogy írtam, a diktátor ezt semmi idő alatt kiépíti. A mobiltelefonokkal is adott a lehetőség emberek mozgását figyelni, mégsem félünk használni ezt a technikát. Felesleges korlátozni magunkat technikailag, inkább a visszaélések lehetősége ellen kell fellépni.

Mondjuk az egy érdekes kísérlet lenne, ha mindenki tetszés szerint nézhetné on-line akármelyik kamerát. Teljes nyilvánosság. Most így hirtelen nem tudom, a hátrányok mellett megérné-e, hogy több ezer potenciális felügyelőnk, és így viszonylag gyors reakcióidő legyen. :-)

Éhesló 2009.10.18. 16:03:48

@pgeri: érdekes gondolat a teljes nyilvánosság. Kicsit svájci és hollandus illata van, de érdekes kísérlet lenne....
Nekem jobban tetszik a mostaninál.

darkgreen 2009.10.18. 20:14:54

@Darvon: Itt két teljesen különböző dologról van szó. A kamerák a felnőtt, kvázi felelősen viselkedő bűnözők számára elrettentőek. A fiatalkorú bűnözés és annak elképesztő terjedése a mai fejlett nyugat egyik legnagyobb problémája. Ezért az, hogy ott a kameráknak milyen elrettentő ereje van, illetve nincs, az az itteni viszonyok tekintetében nagyon nem releváns.

A fiatalkorú bűnözésnek nem vagyok nagy szakértője, de általában a média által sugárzott teljesen torz, következmények nélküli kép, a pedagógusok totális eszköztelensége szokott felmerülni az elkövetőkkel kapcsolatban. Ezek a fiatalok általában nem érzik a tetteik súlyát és következményét. Miért pont a kamera lenne, amit mégis érzékelnek?

Darvon 2009.10.18. 20:32:56

@darkgreen: Igazad van, nem teljesen ugyanaz. De szerintem ez akkor is egy jó példa arra, hogy nem oldanak meg minden gondot a kamerák.
Ha itthon esetleg elterjednének, akkor szép lassan itt is el fog kezdődni ez a vita.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.10.19. 10:47:06

Nyilván nem jelentenek végső megoldást a kamerák, de az is egy lépés. Egyébként maximálisan egyetértek az írással.

Bartoki 2009.10.19. 14:32:53

@pgeri: "A mobiltelefonokkal is adott a lehetőség emberek mozgását figyelni, mégsem félünk használni ezt a technikát. Felesleges korlátozni magunkat technikailag, inkább a visszaélések lehetősége ellen kell fellépni."

Ha nem is technikailag, de jogilag és "munkafolyamatilag" erősen korlátozva van a mobiltelefonok követhetősége (és lehallgatása).

Ha nem lenne, akkor az így szerzett információval visszaélő emberek már rég átvették volna a hatalmat.

Az államnak meg hadd ne előlegezzek meg bizalmat. :)

Nem is olyan rég még a hatályos jogszabályokat megszegve, azonosító nélküli rohamrendőrökkel oszlattak tüntetéseket. Azóta sem látom a következményt - hol vannak az azonosíthatatlanság miatt megbukott felelősök? :O

Szóval én egyelőre maradok bizalmatlan az állammal szemben... :)

Éhesló 2009.10.19. 21:08:21

@Bartoki: amennyiben nem sért, most maradéktalanul egyetértünk. :)

pgeri 2009.10.20. 23:25:35

@Bartoki: a mobilos adatokat magáncégekre mered bízni. A kamerás felvételeket (szerintem a mobilos adatoknál kevésbé kényesek - nincs teljes nyomonkövetés például) meg senkire? Ha az államra nem, akkor tőlem lehet magáncég is, aki a felvételeket csinálja, őrzi, kezeli, és szükség esetén kiadja a rendőrségnek (ahogy a mobilosok is az adatokat).

A következmények nélküli ország problémájában egyébként teljesen egyetértünk, de ez most messzire vezetne.

Bartoki 2009.10.21. 13:37:28

@pgeri: "a mobilos adatokat magáncégekre mered bízni."

De csak azért, mert tudom, hogy a mobilos szolgáltatóm nem fog megbüntetni tilosban parkolásért vagy gyorshajtásért a cellainfó alapján. :)

Sőt, úgy egyátalán nem használhatja semmire, és még csak le sem hallgathatja a beszélgetéseimet - az NBH számára lehallgathatóvá kell tegye, de ő maga nem hallgathatja le.

"Ha az államra nem, akkor tőlem lehet magáncég is, aki a felvételeket csinálja, őrzi, kezeli, és szükség esetén kiadja a rendőrségnek (ahogy a mobilosok is az adatokat)."

Egy jól dolgozó (határozott, de elszámoltatott, nyomonkövethető, átláthatóan dolgozó) rendőrségre talán merném bízni. Persze akkor sem a folyamatos figyelést, csak a kezelést, és bírósági/nyomozati ügyekben az elővételét.

De először meg kellene teremteni ezt a jól működő rendőrséget, az már magában is nagyon hasznos lenne. :)

Libsike2008 2009.10.22. 21:20:30

Ide is berakom, mert félő az LMP blogjából ahogy a központiból is a legyen más a politika jegyében gyorsan cenzúrázni fogják:

3. sz. napirend:
K. G. az LMP polgármester jelöltje által leadott 20 db hiányosan kitöltött ajánlószelvény áttétele a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz

19/2009. (X. 22.) sz. Budapest Főváros VIII. kerületi Helyi Választási Bizottság határozata
(5 igen szavazattal, egyhangúlag)
Budapest Főváros VIII. kerületi Helyi Választási Bizottság K. G. az LMP polgármester jelöltje által leadott 20 db hiányosan kitöltött ajánlószelvényt átteszi a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz.
....
K. G. az LMP polgármester jelöltjének ajánlószelvényének ellenőrzése során, a Helyi Választási Iroda a továbbiakban HVI tájékoztatta a HVB-t, hogy az egyik 100 db ajánlószelvényt tartalmazó borítékban egymás után, 20 db olyan ajánló szelvényt talált, amely nem tartalmazta a Ve. 47. § (2) bekezdésében megfogalmazottak közül, az ajánlott személy családi és utónevét, valamint a jelölő szervezet nevét.
A fentiek sértik a Ve. 3. § b) pontját, az önkéntes részvételt a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban, valamint nem fejezi ki az ajánlónak a szándékát.
A Ve. 29/A. § (2) bekezdése szerint a választási bizottság a bizonyítékokat egyenként és összességükben értékeli, és az ezen alapuló meggyőződése szerint állapítja meg a tényállást.
.....
A Ve. 105/A. § (2) bek. k) pontja alapján
„A helyi választási bizottság a tudomására jutott törvénysértés esetén kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.”
A fentieket figyelembe véve, tette át az ügyet a HVB a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságához.
Budapest, 2009. október 22.
Galló Istvánné
a Helyi Választási Bizottság elnöke
A teljes jegyzőkönyv az esetről:
www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=list&fname=hvb_hatarozatok#MIDDLE
HVB 19/2009. (X.22) határozat

hunor76 2009.10.22. 23:09:45

@Libsike2008: na, ezt nevezik komment spamming-nek…

Surko 2009.10.23. 09:41:24

@Libsike2008: Szeretnélek tájékoztatni, hogy az LMP blogban nem divat a kimoderálás.

Itt bárki bármit kijelenthet, még akkor is, ha az baromság.

Egyúttal szeretném megköszönni neked, hogy így figyelsz az esetleges jogsértésekre.

Remélem ugyanezt teszed a többi pártgyanús ügyei, pl. az SZDSZ esetében is...

Köszönöm!

Libsike2008 2009.10.23. 10:19:33

Surko!

Az SZDSZ esetében nem merült fel a választási csalásnak a gyanúja sem.Más pártok esetében sem. Az LMP-nél igen.

Pollack 2009.10.23. 11:26:21

@Libsike2008: Mintha az SZDSZ-nek nem lenne 1000 másik terepe, ahol ügyei lehetnének.

De a cédulákra térve: amíg a rendőrség nem vizsgálja ki az ügyet, addig csalásról, hamisításról, és hasonló eseményekről írni kissé sok.

A 'Mint az oviban' c. írásnál kommentben leírtam, hogy mit kérünk ezen a blogon ezzel a témával kapcsolatban. Tartsd be kérlek.

Hegy 2009.11.06. 16:41:24

Üdvözlet hölgyeim és uraim.
Olvasgatom itt a hozzászólásokat és kicsit elkerekedett a szemem.
Jók azok a kamerák csak ne használják közlekedési szabálysértésekben stb....
Sajnos mi Magyarok hajlamosak vagyunk akkor betartani a törvényt ha tudjuk hogy figyelnek.
Így vannak ezzel a randalírozó huligánok is.
Szerintem igenis szükség van a köztéri kamerákra.
Ha nem is nagy a visszatartó ereje de legalább megkönnyíti a tettesek kézre-kerítését .
És igen, minket is ösztönöz arra , hogy betartsuk a KRESZ szabályait.
Nagycsaládos apuka vagyok és nyugodtabb lennék ha itt Pásztón ebbe a vidéki kisvárosban is lenne ilyen rendszer. Legalább az autósok meg a motorosok is betartanak az 50Km na meg a zebrán a gyalogosok felé elsősbégadási kötelezettségeit.
Sok sok rongálást és garázdaságot fel lehetett volna itt is deríteni, és apuka meg anyuka elrendezné a 14-18 éves hülye gyerekével ha ki kellene fizetniük a karokat( ezt mint Polgárőr örömmel fogadnám)
Szal 1 szónak is 100 a vége a kamerarendszer jó és kell is, tanulnunk kell nyugat-európától morált és fegyelmet az utakon mint autósok és mint gyalogosok.

steverubellreborn 2010.01.07. 01:35:01

Érdekes,hogy a párizsi buszok is be vannak kamerázva,és gondolom azért,hogy csökkentsék az utasok ellenérzéést,ki is van írva valami olysmi,hogy "Hölgyeim és Uraim mosolyogjnak mert a kamera mindent vesz az utastérben!".D
süti beállítások módosítása