okt
31

Darth Merkel

Valamikor régen, még kétezerhétben, egy ma már nagyon távolinak tűnő galaxisban, Németország EU és G8-as elnöksége idején Merkel kancellár asszony nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a klímakatasztrófa elleni küzdelem hős harcosaként vonuljon be a köztudatba. Brüsszelben, Heiligendammban, Mesebergben, New Yorkban, JapánbanBalin, de még Grönlandon is hirdette az igét a klímaigazságosságról, sőt egyszer még azt is ki találta jelenteni, hogy a klímavédelem állampolgári kötelesség. Igaz, ekkor még ott voltak koalíciójában a szociáldemokraták, akik nem csak hogy az akkori környezetvédelmi bársonyszéket birtokolták, de elég büszkék voltak a klímabarát politikai fordulatra, amit 1998 és 2005 között a zöldekkel közösen Németországban elindítottak. 

Angie IcewalkerAngie Icewalker látszólag feltartózhatatlan metamorfózisa a sötét oldal felé természetesen csak annak meglepetés aki képes volt bedőlni nagypolitikai happeningek píárjának és dallamos, ám következménymentes zárónyilatkozatainak, illetve nem figyelt oda, hogy a német kormány emmisszárjai valóban milyen érdekek mellett törnek lándzsát a brüsszeli bazáron. Merthogy valószínűleg nem véletlen kapta a kancellár asszonyt a "Mercedes főlobbistája" elnevezést, hogy a többi nagyerejű német iparlobbit (élükön a fosszilis és atomenergia monopolistáival) és más legkevésbé a klímagázok megfékezésének lovagjaiként jellemezhető érdekcsoportokat ne is említsünk.

A folyamat legfrissebb epizódusa a COP15 fedőnevű koppenhágai klímaösszecsapás egyik legfontosabb előkészítő küzdelmének tekinthető: A napokban Brüsszelben dől el, hogy az Európai Unió milyen alkupozícióból vág neki a decemberi csetepaténak. Ismerve a többi fajsúlyos résztvevő ill. a fejlődő országok álláspontjait, egyáltalán nem mindegy az eredmény szempontjából, hogy az eddig a klímavédelem protagonistái között számontartott EU milyen munícióval felvértezve indul a csatába. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a korán iparosított országok, akik jelenlegi jólétüket annak is köszönhetik, hogy az elmúlt 150 évben a bolygó klímája ellen elkövetett gaztettek túlnyomó része az ő számlájukra írható, mit tud felajánlani a többieknek annak érdekében, hogy azoknak a hasonló jóléti szint elérése érdekében ne kelljen ugyanazokatt a környezetromboló balfaszságokat elkövetniük illetve lélekszámarányban hasonló mennyiségű klímagázt a légkörbe kilőniük. Merthogy azt ugyebár a bolygó kicsit nehezen viselné.

Szóval, Merkel kancellár asszony, aki pár éve még india útján olyan kijelentésekett tett, miszerint elvben minden egyes földlakót ugyanannyi szennyezési jog illet meg (ami történelmi távlatra kiszámolva igen érdekes képleteket és anyagi transzfereket eredményezne), nos, ugyanez a Merkel asszony a mostani brüsszeli csúcson jólértesült források szerint mindent megtesz, hogy megakadályozza, hogy az EU konkrét finanszírozási kötelezettségeket vállalva tegyen ajánlatot a koppenhágai tárgyalófeleknek. Mindezt miért? Nos az indíték érthető, de ettől még nem kevésbé felháborító. Németország kasszáját nem csak a válság elleni küzdelem folyamán a bankok feneketlen torkán lenyomott eszméletlen mennyiségű euromilliárdok terhelik, de ráadásul a napokban írt alá egy nagyszabású adócsökkentést beharangozó koalíciós szerződést a liberálisokkal, akiknek jól kereső klientúrájuk rövidtávú érdekei láthatóan fontosabbak a bolygó jövőjénél.

Darth MerkelDarth Merkel igazán büszke lehet az üzenetre, amit ezzel a stratégiával a jövő generációi és fejlődő országok népeinek küldd a brüsszeli halálcsillagból. Bocs gyerekek, de elkártyáztuk a jövőtöket a pénzpiacokon és a hatalmas adóterhek alatt nyögő német fogorvosok nyomora is jobban nyomja a cipőmet mint a klímakatasztrófa, melynek bekövetkeztekor én már remélhetőleg rég nem leszek hatalmon.

A föld megmentésén fáradozó felkelőknek van mit tanulniuk a hatalom arroganciájából. És már most el kellene gondolkozni azon, hogy mi lesz a bolygó jövőjével, ha a COP15 csatájában a sötét erők maradnak felül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr101487200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darvon 2009.10.31. 09:30:40

Teljesen egyetértek, mindig is gyanús volt hogy Merkel csak úgy "lenyúlja" a zöldek témáit, de amíg ezt tette, legalább foglalkozott az ügyyel. Most már ennyi sem jut... A legrosszabb, hogy felületesen tekintve, Merkel elég szimpatikusnak tûnik, ez sokat segíthetett neki a választásokkor. És talán még ennél is szomorúbb, hogy pont egy olyan témában tévesztette meg a német közvéleményt, ami nem annyira fájó, mint mondjuk az adócsökkentések, amiket persze betartanak, tehát akár jelentôsebb népszerûségveszteség nélkül is megúszhatja az egészet.

Hiába, a sötét oldal nagymesterei tökéletesre fejlesztették a hatalmi játszmát

Zetek 2009.10.31. 09:48:17

Ha az egymilliárd indiaitok nem akar belefulladni saját szarába, csak leáll a szaporodással és a kosztermeléssel. Ha nem, akkor megjelenik a nem nyert hangszórót felirat. Fogják vissza ők magukat. Ha annyira aggódsz értük költözz oda. Ennyi. Merkel is hál' Istennek belátta, hogy van elég teendője otthon és véget értek azok az idők, amikor ész nélkül szórták a pénzt a nyomoroncok megsegélyezésére. Nem véletlen, hogy a zöldek az utolsó az utolsó bejutó helyen landoltak a német választásokon.

köszönni meg én fogok 2009.10.31. 10:29:48

@Zetek: Az az utolsó hely 10%-ot jelentett. Asszem az LMP nem búslakodna ilyen eredménnyel :)

Egyébként meg nagy seggfej vagy. Te személyesen 10-szer annyi erőforrást fogyasztasz, mint egy átlag indiai. Azaz sokkal egyszerűbb egy forró sünt a te seggedbe feldugni, és így tehermentesíteni a bolygót.

2009.10.31. 11:58:49

Amivel nem értek egyet, az a fosszilis és atomenergia összemosása. Szerintem tévedés volt a német zöldek részéről is az atomenergia likvidálása, ahelyett, hogy a légkörre, az egészségre nagyságrendekkel károsabb szénerőművek bezárásáért harcolnának. Ehhez pedig szükséges az atomenergia a jelenlegi formájában is, ugyanis a megújuló energiaforrások nem képesek helyettesíteni ezeket teljes mértékben.

Zetek 2009.10.31. 12:05:41

@köszönni meg én fogok: Azért nézd meg, hogy ki mindenki előzte meg őket.Mindegy, a dagadt sertések most egy ideig nem ugatnak bele a politikába.
De, ha már a tegeződésénél maradunk, te és kis barátaid aggódnak az indiaiakért, akkor tegyetek értük! Pl. oszd meg velük az általad felhasznált erőforrásokat, ahelyett, hogy másoknak szerveznél programot.

hunor76 2009.10.31. 12:17:30

@Zetek: Köszi hogy ilyen plasztikusan demonstráltad, hogy milyen könnyű populista lózungokra vevőt találni. Ha el is olvastad volna a cikket mielőtt billentyűzetet ragadsz, talán kiderült volna, hogy az nem a fejlesztéspolitikáról (mondjuk arra vonatkozólag is téves lenne amit állítasz, de ez egy más téma), hanem a klímavédelemről szól. Márpedig elég bornírtnak kell ahhoz lenni, hogy az ember még mindig ne vegye észre, hogy teljesen mindegy, hogy a földön ki és hol termeli a klímaváltozást okozó gázokat, annak együtt szívjuk meg a levét. Ezért szükséges az általad felhasznált erőforrásokról is beszélni.

Zetek 2009.10.31. 12:32:53

@hunor76: Természetesen mindegy, hogy ki és hol termeli. De legalább ennyire fontos, hogy hányan termelik. Merünk erről az utóbbi problémáról (is) beszélni?
Amúgy hajrá, védjétek a klímát. Sok sikert. Tájékoztassatok az eredményekről. De azt azért hagyjuk, hogy mindenért csak Európa fizessen.

köszönni meg én fogok 2009.10.31. 12:54:31

Nem a klímát, hanem téged védünk, Te nagyonhülye, hogy legyen mit innod 20 év múlva is, és ne keljen tevét bérelned, ha Pestről Kecskemétre mész. A fejlődők (Kína, India) csak akkor mennek bele egy csökkentési megállapodásba, ha kompenzációt kapnak. Azaz ha Európa - és Amerika - nem fizet (ahogy te szeretnéd), akkor itten Armageddon lesz.

Zetek 2009.10.31. 13:13:25

@köszönni meg én fogok: Megható, hogy ennyire jók vagytok hozzám, de valahogy el leszek nélkületek. Nem térítenétek inkább Kínában és Indiában? Ott mintha egy kicsit gyorsabban terjedne a sivatag, ráadásul ott kicsit több mocskot termelnek. Amúgy pedig kérdéses, hogy húsz év múlva érdemes lesz-e még élni és nem a tevés mesétek, hanem pl. a demográfiai folyamatok miatt.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.10.31. 15:31:22

érdekes vélemények.
szerintem ezért volt nagy sláger a "ha nem tudom nem fáj" c. örökbecsű mű.
nem azt mondom, hogy minden nap rettegve kelljen fel az ember, de a zöldebb gondolkodás igenis tanulható volna.
kicsit jobban képbe hozni az embereket, sokat segíthetnek az egyházak is ebben

Darvon 2009.10.31. 16:23:51

@Zetek: Teljesen megértem a helyzeted.
Ott ülsz egyedül a szobádban, szombat délelôtt van, épp kimásztál az ágyból, semmi dolgod. Nem megy semmi érdkes tévében, a napi híreket gyorsan átböngészted... hmm, de most mit is csinálj, amíg este el nem mész buliba?
Megvan! "Megyek kicsit trollkodni az elempésekhez, jujj de vicces lesz", gondolod egy nagy vigyorral a szádon, ráklikkelsz a legfelsô blogbejegyzésre és már írod is a varázsigét.

Mondom, teljesen megértelek, nekem sincs jobb dolgom, nem is volt soha...

Zetek 2009.10.31. 17:26:23

@Darvon: Nem magadból kellene kiindulnod.Még véletlenül sincs igazad. Éppen az idegesít, hogy jómódú dagadt LMP-sek nincs más problémájuk, mint Indiáért aggódniuk, miközben borzalmas bajok vannak itthon, vagy a szomszédban is. Ráadásul a jólétbe belehülyült nyugati szemléletben, a harmadik világ az igen, mi pedig dögöljünk meg itt Kelet-Közép-Európában.

ranger1 2009.10.31. 21:16:51

hello!

Mostanában ez idáig a legélvezetesebb témaválasztás és a hozzászólások is jók.
Zetek kolléga nyilvánvalóan irtózik a gondolattól hogy napi 8-10 óra munkával tartsa el a családját akár kevesebbet fogyasztva a jelenleginél hogy esélyt adjunk az unokáinknak is. Ő inkább Gy. Fletóval és O Viktorral ért egyet most kell ellopni mindent és felélni. A mi unokáinkat ki tudjuk majd lőni a Holdra vagy atombunkerbe bujtatjuk őket ha nagy gáz lesz, a többieké meg le van sz....
De addig is nyomjuk a hazug lózungokat Merkel és egyéb EU-s technokratákkal.
Zetek nem vagy te egy kicsit retek?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.11.01. 00:09:56

@Zetek:
"LMP-sek nincs más problémájuk, mint Indiáért aggódniuk, miközben borzalmas bajok vannak itthon,"

Dehogynem, elég sok más problémánk van. Például az alacsony foglalkoztatási ráta, a korrupció, az oktatás, a magyar kisebbségek... Csak ezekről szóltunk már eleget (programokban).

Az meg hogy globális problémákkal IS foglalkozunk, nagyon helyénvaló. Hisz hatnak ránk, meghatározzák a jövőnket. (és nem mellesleg a klímaváltozás Magyarországot az átlagnál negatívabban fogja érinteni, tehát nem valami ezoterikus dolog nemzetközi megoldást sürgetni, hanem nemzeti érdek.)

Ahogy meg az indiaikaról beszélsz, magadat minősíted.

tobias22 2009.11.01. 08:34:09

Magyarország méretéhez és kibocsátási volumenéhez képest jelentősen csökkentette a széndioxid kibocsátását. Először spontán, a nehézipar 90-es évekbeli leépülése miatt, majd a klímakonferenciák hatására az elmúlt években.
Ezek után nem racionális és nem is etikus, hogy mi is fizessünk a "fejlődő" országokbeli gazdasági riválisainknak, akik meg éppen a környezetvédelmi költségek kispórolásával fokozták a saját növekedésüket és dömpingáru exportjukat.

A németek az más szinten vannak. Ők sokkal nagyobb kibocsátásért felelősek és sokkal nagyobb hasznuk is van belőle, mint nekünk. Ők fizethetnének. De feltennék egy apró gonosz kis kérdést: miért pl. Indiának fizessenek, miért ne Magyarországnak, vagy egy közös Európai alapba. Gondolom szívesebben tennék ezt, mint hogy az Unión kívüli saját gazdasági konkurenciájuk versenyképességét javítsák.

Pollack 2009.11.01. 10:23:33

@Zetek: Ha a klíma ilyen ütemben változik, akkor a fél Alföld egy sivatag lesz, és a maradékért is küzdeni kell majd, hogy ne váljon terméketlen pusztasággá. Akkor meg azért anyáznál, hogy miért nem csináltunk semmit, előre láttuk, hát miért tétlenkedtünk, miért csak itthon csökkentettük a kibocsátást, s miért nem nógattunk erre másokat is?!
Nem a problémákat megnevezni a nehéz, hanem megoldást találni rájuk, úgy, hogy közben gondolni kell az utánunk jövő generációkra is. Bár ez téged nem hat meg, így úgy mondom, hogy a saját gyerekeid, vagy unokáid jövőjét is számításba kell venni. Gondolom nem szeretnéd, ha vízhordóként végeznék.

Zetek 2009.11.01. 11:49:16

@ranger1: Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de valahogy kiesett a közös libaőrzés. Ezért már más versenyzőnél is kértem, ha tud egy pillanatra ne magából induljon ki. Nem sikerült, nem gond, talán majd a következő körben. Mivel nagyjából három munkahelyen kell domborítanom, ezért valóban nem illek bele az LMP mátrixába. Addig is sok sikert.

Zetek 2009.11.01. 11:58:12

@Lastres: Nem vitatta senki, hogy létezik a probléma, csak vicc, hogy az ipartalanított magyar társadalmat hülyítik ilyesmivel. A minősítés helyett foglalkozzunk a tényekkel, komolyan vitatható, hogy sok az indiai?

Zetek 2009.11.01. 12:08:41

@Pollack: Nem anyázott is senki. Csak csendben kérdeztem, hogy miért nem ott nyomul ez a komoly szervezet, ahol valóban sok szemetet termelnek? Illetve, ha már Merkel, akkor miért nem részletezi a szerző németországi vörös-zöld projekt "hozadékait".

hunor76 2009.11.01. 16:03:31

@Zetek: A három munkahelyed egyikke nem véletlenül az FDP fejlesztéspolitikai tanácsadói posztja? Merthogy úgy látom az új miniszternek, aki kábé akkora szakértő mint nálunk Draskovics, mindenhova jó ahova a kell egy pártkatona (eddig a cikkben említett liberális fogorvosok pártjának volt a főtitkára tehát nyilván kiérdemelt egy bársonyszéket) hozzád hasonlóan jár az agya:
www.business-standard.com/india/news/germany-to-stop-development-aid-to-china-india-minister/77228/on

Biztató dolog ilyen embert látni a tárca élén, aki szerint Indiában és Kínában már nincs szegénység…

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.01. 17:47:30

@hunor76: Zetek és egy liberális párt? Ez a felvetés szerintem eléggé paradox még így poénként is.

9mmPara 2009.11.01. 21:27:08

A bankok feneketlen torka <--- ez lenyűgöző :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.11.02. 00:22:57

@Zetek: A nehézipar valóban leépült, viszont pl. az épületeink sokkal több energiát fogyasztanak fajlagosan. Mégpedig fosszilist (földgázt). Szóval lenne tere a csökkentésnek, és nem is drágán, a CO2 csökkentés mellett az orosz függőség is csökkenne, ráadásul olyan szektorban teremtene munkát, ahol az alacsonyan képzetteket lehetne foglalkoztatni (ahol a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta más országokhoz viszonyítva)... De hát ezt már elmondtuk sokszor.

a@tobias22: "majd a klímakonferenciák hatására az elmúlt években." Ez nem igaz. Eddig semmilyen hatása nem volt, nem is csökkent (max a válság hatására, a GDP visszaesés következtében).

Bartoki 2009.11.02. 16:43:30

Valószínűleg úgy lenne "igazságos" ha minden embernek ugyanannyi "szennyezési joga" lenne.

Az egy érdekes felvetés, hogy emellé a "szaporodási jogot" is korlátozni kellene... Kicsit rosszízű ez így tálalva, de az valóban igaz, hogy ha ilyesmi nem kerül a képletbe, akkor Kína/India/Brazília (vagy akár az USA) idővel egyre nagyobb CO2-kvótákhoz jutna, már csak a növekvő népesség miatt is.

Na meg hát egy dolog az igazság, és egy másik dolog a politika. :(( Mivel a kibocsátási jogokat az ENSZ keretében osztják, ezért "politikai döntés" volt annakidején hogy az 1990-es kibocsátási szintet tekintsék alapnak (ezzel a fejlett országok jártak jól, tulajdonképpen mi is).

Valószínűleg jó lenne ezt a csorbát úgy kiköszörülni, hogy erről az alap kibocsátási szintről nem mindenkinek egyformán csökkenteni kelljen, hanem egy ugyanakkora fejenkénti kibocsátási szint felé kellene konvergálnia.

Indiában jelenleg az egy főre jutó magyar kibocsátásnak csak az 1/4-ét produkálják, szerintem erre az "előnyre" nem kizárólag a népszaporulattal tettek szert:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions_per_capita

Németország valóban nagy kibocsátó, de nincs 2x akkora fejenkénti kibocsátása mint Magyarországnak, és több európai ország (Luxemburg, Észtország, Írország, Belgium, Csehország, Hollandia, Dánia) is megelőzi a németeket.

Érdekes... Angliát nem is látom a listán... Leszedették magukat? :)
Egy másik listán kb. Szlovákia szintjén voltak (1.25x a magyar fejenkénti kibocsátás)

Abban én is egyetértek hogy ez egy olyan probléma ami minket is érint (elsivatagosodás), és ezt mi egyedül nem tudjunk megoldani.
Csak a nemzetközi megegyezésben bízhatunk.

steverubellreborn 2009.11.11. 15:56:04

@Zetek: "jómódú dagadt LMP-sek nincs más problémájuk"
De van,én pl nem találok parkolóhelyet az LMP iroda előtt a biodizeles audimnak,ezért a parkolóhelyet meg kinyomnám Indiáig,az ott lakóknak meg lesz elég hely ha kevesebb koszt termelnek.
mit gondolsz így jó lesz?
süti beállítások módosítása