jan
25

Miért hallgat mindenki?

A harmadik után telt be a pohár. Először a Metropolban láttam, akkor még csak ráncolni kezdtem a szemöldökömet. Másodjára a neten jött velem szembe. Harmadszor pedig a Népszabadságban.

Hogy mi volt az? Nem más, mint a kormány közpénzen finanszírozott önpropagandája a válságkezelésről. Bocsánat, nem is csak válságkezelésről, hiszen oda volt írva, hogy „több, mint válságkezelés”. Így pontos.

Azzal nincs is problémám, hogy a kormány kezeli a válságot, noha nem egészen értek egyet minden ténykedésével. Azt viszont már nem értem – vagyis sajnos nagyon is értem – hogy miért van szükség ennek a tevékenységnek a reklámozására?

A kormány feladata a kormányzás. Válság esetén pedig a válság kezelése. Így az, hogy a kormány egy válságban válságot kezel az élet legtermészetesebb dolga. Minek ezt reklámozni? Egy iskola sem teszi ki óriásplakátra, hogy „tanítunk”, mint ahogy a bíróság sem fizet azért, hogy az emberek végre megtudják, hogy ők „igazságot szolgáltatnak”.

Vajon akkor miért épp most kell az emberek tudomására hozni ezt a szupertitkos tudást, hogy a kormány kormányoz? Azt ugyanis fel sem merem tételezni, hogy ennek köze lenne a közelgő választásokhoz. Nem, nem, az kizárt. Nem létezhet, hogy ennek az egésznek a célja az MSZP támogatta „pártfüggetlen szakértői” kormány „eredményeivel” a dilettáns és korrupciós ügyekbe süllyedt kormánypárt megtámogatása a választások előtt. Nem, ez nyilván csak az én túl élénk fantáziám hamis kivetülése…

Nyilván tévedek, hiszen ez a tájékoztató a kormány tevékenységének kiegyensúlyozott és objektív értékelését tartalmazza, így számot vet az elért eredményekkel, de az elkövetett hibákkal is. Ugye? Ezt mindenki döntse el maga a kormányszóvivői portál meglátogatása után.

Már csak azt nem értem, hogy miért nem hallom azon magukat baloldali vagy liberális értelmiséginek tartók hangját, akik a 2002-es választások előtt a Fidesz kormány megtévesztésig hasonló kormányzati propagandája ellen - szerintem is nagyon helyesen – felemelték a szavukat? Mert arra gondolni sem merek, hogy esetleg nem általában lett volna gondjuk a közpénzen finanszírozott kormánypropagandával, hanem csak azért, mert azt a narancs és nem a szegfű követte el. Vagy talán a szegfűnek többet nézünk el, mint a narancsnak? Ha igen, vajon miért?

Esetleg az is közrejátszhat persze ebben, hogy már belefásultunk abba, hogy pártlogótól és színektől függetlenül minden kormány ugyanazt és ugyanúgy csinálja. Ezért már szóra sem érdemesítjük a jelenséget, mert úgyis mindegy. Lassan beletörődünk, mintha megváltoztathatatlan lenne, elfogadjuk, hogy ez jutott nekünk, nálunk ilyen a demokrácia.

Pedig lehetne másként. Akár úgy is, hogy jogszabály rendelkezzen arról, hogy választások előtt 6 hónappal már ne kommunikálhassanak fizetett hirdetésben közintézmények. Ez is része lehetne a kampányetikai kódexnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr561697624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karatekid 2010.01.25. 10:25:43

Ez rettenetesen szomorú és elképesztő. És tényleg beletörődtünk már. Nem is figyelek már régóta oda, hogy mit csinálnak hogyan, mert csak felbőszítem magam azon, ami történik. És ráadásúl egyre leplezetlenebbűl. Azt még talán megértem, hogy ha egyszer kijelentik, valamilyen sajtótájékoztatón, hogy gyerekek semmi pánik, kézben tartjuk a dolgokat. De az, hogy pont most reklámozni kezdik, és így... Elképszető :( Az én szavazatomat magatokénak tudhatjátok, és még mindenki másét, akit be tudok szervezni, mert borzasztóan elegem van az össze rohadt ( elnézést.. ) bagázsból.. Menjenek el, hagyják ezt a szerencsétlen országot és irányítson már végre valaki értelmes könyörgöm.

Improver 2010.01.25. 12:11:22

Nekem is b.szta a csőröm! Rokonaimnak is mondtam, hogy milyen felháborító, erre a válasz: "mér' a fidesz nem ugyanezt csinálta?"
És akkor mi van? Ha a szomszéd lop, te is lophatsz? :P
Ideje lenne, ha véget vetnénk az ilyen piszkos trükköknek. Legyen más a politika!

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.25. 13:31:40

Ez eléggé bevett gyakorlat itt Magyaroszágonm talán már a Horn-kormány is csinálta. Másik módja az szokott lenni, hogy minden közberuházás valahogy a választási év elejére készül el. Az a durva, hogy a mostani kormány annyira impotens, hogy még erre sem volt képes.

steverubellreborn 2010.01.25. 15:05:30

"miért nem hallom azon magukat baloldali vagy liberális értelmiséginek tartók hangját"

Valószínűleg kaptak a zsetonból vagy éppen adásban vannak a Klubrádióban és arról szövegelnek,hogy a FIDESZ is ezt csinálta.

valaki76 (törölt) 2010.01.25. 17:17:27

Maximálisan egyetértek a javaslattal!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.26. 16:25:49

Én csak most láttam, nagyon durva:

szivlapat.blog.hu/2010/01/26/tipografiai_amokfutas_a_kormanytol

Ugyanaz az MSZP-s tipográfia, mint amivel az EP választásoknál nyomultak.
"Készült a Magyar Köztársaság Kormánya megbízásásából".

A jó édes.

H Stahl 2010.01.26. 19:30:00

"a bíróság sem fizet azért, hogy az emberek végre megtudják, hogy ők „igazságot szolgáltatnak”."

Esetleg jogot szolgáltat, azt is csak akkor, ha a hatalomnak úgy megfelel.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2010.01.28. 17:44:25

ejj, de jó kép...
az Állami Számvevőszék reklámkampánya arról, hogy milyen módon fékezték meg az állami vagyon elherdálását... :-DD

PIKPAK 2010.02.09. 18:46:47

Miért hallgat mindenki??ÉN már írtam,csak senki sem figyeli,egy másik blogon....
Szeretnék választ kapni..
süti beállítások módosítása