feb
25

A kontárok dicsősége

Egyik kedvenc vicclapomat olvasva (annyit segítek hogy a címe 1 hét időtartamot jelent) megakadt a szemem egy neves filozófussal készült, politikai témákat feszegető interjún. Rögvest el is olvastam, a hasonló írások mindig számottevően képesek javítani a közérzetemen. Megerősítenek abbéli meggyőződésemben hogy Magyarországon két dologhoz ért mindenki: a focihoz és a politikához. Elgondolkodtató, hogy finoman szólva nem vagyunk a csúcson egyik műfajban sem.

Éppen azért mert ennyire elharapódzott a "hozzáértés" a társadalom minden rétegében, úgy gondolom, érdemes lenne osztályozni eme "szakértőket" a könnyebb felismerhetőség érdekében. Annyit azért hozzáfűznék hogy az alant említett típusokba nem mindenki tartozik bele az adott szakmából, de akinek inge az nyugodtan vegye magára.

- a Filozófus: A Filozófus régi, letűnt korokban többnyire megelégedett azzal hogy felvázolja az állam ideáltípusait, esetleg propagálja elképzeléseit, melyek elvezethetnek a szerinte tökéletes társadalmi berendezkedéshez. A mai Magyarországon viszont a Filozófus úgy érzi, hogy saját szakterületén szerzett tudása feljogosítja arra, hogy teljes magabiztossággal elemezzen aktuálpolitikai történéseket, pártprogramokat, politikusok személyiségét vagy bármit, ami kicsit is kapcsolódik ezekhez. A Filozófus egyik kedvenc szava a "demokrácia", ami már csak azért is érdekes, mert ezt rendre kis hazánk politikai berendezkedésével hozza összefüggésbe, ami némiképp alátámasztja azt a közvélekedést, hogy a Filozófus világának és a valóságnak a metszete igen kicsi, sőt, erősen konvergál a nullához. A Filozófus általában rendkívül gazdag képzelőerővel megáldott ember, és eme képességét akkor is kamatoztatja, ha politikáról van szó - mikor is Tolkien regényeit megszégyenítő fantáziáit ország-világ elé tárja.

- az Újságíró: A szakértők eme archetípusa könnyű helyzetben van, hiszen amint állást kap egy médiumnál, automatikusan az adott téma (esetünkben a politika) szakavatott ismerőjévé válik. Bármely politikai témához játszi könnyedséggel képes hozzászólni, és természetesen mindig igaza van. Mivel tévedhetetlen, az Újságíró véleménye magától értetődően atlényegül tudássá, amihez mindenkinek illik okosan bólogatnia, mint megfellebbezhetetlen univerzális igazsághoz. Ha a sors kifürkészhetetlen akaratából mégis valami olyan nagy ökörség jelenik meg az általa írott cikkben, ami miatt helyreigazítást kellene eszközölnie, ezt nyilvánvalóan nem fogja megtenni, hiszen mindig igaza van, és különben is nem ő volt, ráadásul nem is gondolta komolyan.

- a Közgazdász: A Közgazdász érdekes figura, mivel saját terepén meglehetősen könnyedén mozog, azonban hamar megváltozhat a helyzet, ha a politika ingoványos talajára téved. Annak ellenére hogy meglehetősen racionális ember, bizonyos rokonságot mutat a Filozófussal, amikor elkezdi fejtegetni azt hogy "mire reagálnának pozitívan a piacok". Ekkor beindulnak agyának azon részei, melyeket kénytelen volt elnyomni munkája során, és elszabadulnak legvadabb fantáziái, melyek kifejtése során még a politika mindenre képes világában is igen vad elképzelésnek számítanó forgatókönyveket vázol fel. Ezért annyira nem lehet hibáztatni, hiszen a Közgazdász univerzumát a piaccentrikus világkép tölti ki (túlhaladva a régen oly divatos geocentrikus, heliocentrikus, és még ki tudja milyen világképeket), melynek kifejtése viszont meghaladja eme írás kereteit.

- az Író: Az Író kiváló könyveket képes letenni az asztalra, még akkor is jó esély van erre, ha politikáról ír - úgy általában. Mert a baj ott kezdődik, ha az Író a pártokról ejt szót, avagy róluk ír valamit. Ugyanis ebben az esetben elhatalmasodik rajta vad gyűlölete, ami több dolog miatt törhet ki belőle: 1. vesztett a pártja egy választáson, 2. nyert a pártja egy választáson, 3. bármi más történt a pártjával. Az Író képes kedvenc pártját a földbe döngölni a nagyközönség előtt, ugyanakkor halálosan megsértődik abban az esetben, ha más teszi ezt. Az Írót ezen állapotában igen veszélyes megközelíteni, ezért páncél, sokkoló, járókeret (magunk elé tartva) stb. használata javallott.

- a Politológus: A Politológus a fény a politikai szakértelem kontárok által elsötétített egén. Elvileg. Ugyanakkor egészen sokan képesek orbitálisan nagy ostobaságokat mondani. Ennek pedig két oka lehet: vagy hiba csúszott a mátrixba, vagy pedig sokaknak nem csak a szívük, de a zsebük is egy adott párt felé húz. Lelkes honfitársaink dokumentálják is a szakértelem megnyilvánulásának eme eseteit, mintegy lenyomatként az utókornak, a szakma marxista-leninista hagyományokból építkező elfogulatlanságáról. Szerencsére van olyan is aki komolyan veszi a munkáját, mondjuk Török Gábor, aki csak egy elszólásával volt képes bekerülni a kétes dicsőségnek eme elébb említett panteonjába.

- a Politikus: A Politikus a kontárok alfája és omegája. Egyesíti magában az összes fentebb említett típus tulajdonságait, létrehozva a legveszélyesebb lényt, aki valaha politikáról beszélt. Szájának egy-egy mozdulatával képes veszettséget előidézni annak minden tünetével (nyáladzás, agresszió, rekedtté váló hang) vagy epilepsziát okozni az óvatlanoknál. Az azonnali agyhalálról már nem is beszélve. Nem lehet eléggé óvatosnak lenni eme típussal szemben, mert ezek a hatások a tévé képernyőjén keresztül is képesek elérni az embert. Ha nem tudjuk elkerülni az ilyetén ingereket, akkor nyugtató zene (fejhallgatóból), vagy nyugtató hatású teakeverék segíthet. Igaz, ezek csak tüneti kezelésre jók, így a tudomány mai állása szerint az egyetlen biztonságos módszer önmagunk megvakíttatása és forró ólom fülünkbe öntése. Ugyan rebesgetik azt is, hogy ezeket a lényeket vissza lehet űzni az alsóbb szférákba a négyévente esedékes választások segítségével, de ezt még nem próbálta senki az elmúlt 20 év alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr831725223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank'Leó 2010.02.25. 10:54:34

Ugye, Te a sommásan ítélkező, hangulatot keltő politikusokról írtál: Szájának egy-egy mozdulatával képes veszettséget előidézni

Kedves Péter, akkor ezzel a kis ócsárlással Te miért akarsz közéjük kerülni?

Mire jó, hogy ezt a blogot gyönge humorú vicclappá teszed?

Kedves LMP! BPéter csal eltévelyedés, vagz egészében ilyenek vagytok?

2010.02.25. 11:23:04

Kedves Leó! Szerintem mindnyájan egyéniségek vagyunk, ahogy azt az Orákulum is mondta, tehát mondunk ilyet is, meg olyat is. A fenti esetek nyilván nem mindenkire vonatkoznak és nem is mindenkor, hanem a butaságokat akarta kipellengérezni. A fentiekben én semmi viccet nem éreztem. Ócsárlást sem.

Baracska Péter 2010.02.25. 11:29:19

@Frank'Leó: Mindent lehet rosszhiszeműen értelmezni ahogy azt pl. az OVB is tette (mandiner.blog.hu/2010/02/24/ovb_minden_hely_munkahely) csak hát ott van az a mondat a második bekezdés végén.
Csak nem politikusnak tetszik lenni, hogy magára veszi?

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél :)

Frank'Leó 2010.02.25. 12:01:19

"Nem zörög a haraszt" - látod, Péter ezzel bárkit lehet bármivel vádolni.

Üdvözöl vitapartnered (aki kognitív disszonancia után rosszhiszemű is). :)

Egyelőre (iii) úgy tűnik, ez a gondolkodás az LMP-é; eddig 2-0.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.02.25. 12:02:12

"Megerősítenek abbéli meggyőződésemben hogy Magyarországon két dologhoz ért mindenki: a focihoz és a politikához. Elgondolkodtató, hogy finoman szólva nem vagyunk a csúcson egyik műfajban sem."

A korreláció mindenképpen áll. De szerintem az okot és az okozatot felcserélted. (Vagyis, mintha a nép lenne a hibás a foci és a politikai miatt, hogy belepofázik a SZAKÉRTŐK dolgába.)

Az évek meg a rutin 2010.02.25. 12:04:27

Ez a politikus-definíció az LMP üstökösszerű felbukkanásával (szerk.: :)) immár a múlté. Kukorelly Bandi Narancs-interjúja egzakt módon összefoglalja a politikus valódi meghatározását: boldog, szabad, civil ügyintéző. Ennél lejjebb nem adhatjuk!

Baracska Péter 2010.02.25. 12:22:57

@Frank'Leó: Ez jó, majd felterjesztem a javaslatot hogy ezentúl a bíróságok is közmondásokban fogalmazzák meg a vádakat. Sokkal szórakoztatóbbak lennének a tárgyalások. @TaTa86.: Nálunk az a baj hogy azok se igen értenek hozzá akiknek kéne. A választók pedig tőlük tájékozódnak a politikáról. Nyilván nem a nép a hibás hanem akiktől tájékozódnak a politikáról.
@Az évek meg a rutin: Van benne valami, de ennek legalább volt sajtóvisszhangja :P

Baracska Péter 2010.02.25. 12:24:00

@Baracska Péter: bocs a csúnya szóismétlésért

Surko 2010.02.25. 12:48:41

@Az évek meg a rutin: "Kukorelly Bandi Narancs-interjúja egzakt módon összefoglalja a politikus valódi meghatározását: boldog, szabad, civil ügyintéző. Ennél lejjebb nem adhatjuk! "

Ja, azt én is olvastam... El is szörnyedtem tőle...

A suszter és az ő kaptafája jutott nyomban eszembe. Kukorelly lehet kiváló író, de ettől még nem lesz (sőt) kiváló politikus.
Nem szakértője a közügyeknek, így lelkes amatőrként több kárt képes okozni, mint hasznot.

Azzal a kijelentésével persze maximálisan egyetértek, hogy a politikus nem felettese a társadalomnak, hanem épp ellenkezőleg, a beosztottja.

De ezzel együtt, az a naiv bugyutaság, ami az egész interjúból árad, több, mint riasztó. Maga is elsimeri - sőt, talán még büszke is rá - hogy ő nem ért a közügyekhez, és nem is kíván beleszólni. Azt inkáb meghagyja másoknak.

Csak az a kérdés, hogy ha a választó az ő arcát, az ő nevét látja, és arra adja a voksát, akkor mégis ki lesz az a "háttérben", aki végül elvégzi majd a munkát? Ez némileg a "fogyasztók megtévesztésére" rezonál.

Az a stratégia, hogy nem politikusok, de mégis népszerű emberek legitimáljanak egy pártot, bár lehet sikeres taktika, de számomra mégis visszás.
Ez ugyanis pont arról szól, hogy nem a párt programja az amivel szimptátiát szerez, hanem "celebekkel" hitelesíti önmagát.

Az, hogy ez a celeb egy író (a "magaskultúra" képviselője), vagy egy valóságsó hőse, tulajdonképpen már lényegtelen.

A legitimitást növelő kirakatszemélyek nem helyettesíthetik a szakmai programot.

Az évek meg a rutin 2010.02.25. 15:07:19

@Surko: Természetesen ha csak Kukorelly-klónokkal lenne tele az LMP, az komoly gáz lenne. A politikai attitűd, amit megfogalmazott, az viszont nagyon fontos. Amiről beszélt, nos, azt sikerült szépen elfelejtenünk 20 év alatt/illetve bele sem tanultunk.
Ne felejtsd el, hogy Kukorelly nem szakpolitikus, az nézett volna ki hülyén, ha nekiáll nyilatkozni a programról meg hasonlókról, amihez nem ért. Az ő indítása jelzésértékű. Innentől nem értelmezhető az általad naiv bugyutaságnak nevezett hozzáállás.
Ja, és persze kérdés ki okoz több kárt: ő, a lelkes amatőr, iszonyú erős regények szerzője (Tündérvölgy és ROM rulez!) vagy az a sok "vérprofi", aki 20 éve lopja a napunkat.

Az évek meg a rutin 2010.02.25. 15:14:38

@Surko: Éhes a blogmotor, az elősző hsz-t megette. Röviden: Kukorelly azért van ott, hogy rá, az író-értelmiségire adja a T. választó acetlijét-voksát, ne a szakpolitikusra. Te is a saját szakmádvan vagy jó és senki sem kéri, hogy regényeket írogass. Az ő "lelkes amatőrsége" és "naív bugyutasága" igazán űdítő az elmúlt 20 éve profijainak naplopása és lopása után.
Bandinak pedig igenis van programja, tessék elolvasni a Tündérvölgyet és a Romot!

Frank'Leó 2010.02.26. 10:14:15

@Az évek meg a rutin: @Surko:

Én a jelöltállítási elveket nem értem. Ha egy kult.arcot indít az LMP, akkor annak megvan ez a veszélye, hogy azzal kampányol: nem ért a közügyekhez. Persze hozhat is a pártnak: bizalomban, (el)ismertségben.

Gondolom ez utóbbi megfontolás miatt indítják Kukorellyt. Meg ez alapján szerepelt tavaly több ilyen név az EP-listán.

De ha az LMP úgy látja, hogy ez megéri, akkor érdemes lenne több/sok ilyen nevet indítani. Merthogy egy Kukorelly nem ad akkora ismertséget. Ellenben egy nyilatkozattal is erősen az amatőrség látszatát kelti.

...
Itt most nem a kapkodás miatti mellényúlásokról beszélek (volt szoci polgármester, az a szerencsétlen Torgyános jelölt). A koncepciót nem értem. Vagy nincs.

Baracska Péter 2010.02.26. 18:10:20

@Frank'Leó: Egy választási kampányban az országos listán vannak húzónevek, és ún. "tolónevek". Mivel mi hála istennek nem ismert politikusokat indítunk, ezért maradnak az utóbbiak, akiknek semmi esélyük, és nem is akarnak politikai szerepet vállalni, de így támogatják az adott pártot. És mivel minimális az esély rá hogy egyéni kerületben mandátumot szerzünk, ezért meg tudjuk lépni azt is hogy egyéni jelöltnek is betegyünk egy ilyen "tolónevet".
süti beállítások módosítása