már
31

Programvita, 4. rész: nők, család

 

Karrier vagy család? Esetleg kevésbé „törtetőknek”: munka vagy gyerek?

A nők már az állásinterjún szembesülnek hátrányos helyzetükkel – ha van gyerekük, pláne kicsi, netalántán több is, eleve baj („Ugye van kire bízni, ha beteg?”), ha nincs, ritkán nem kerül elő a kérdés: „És mikorra tervezi a családalapítást?” A munkáltatók részéről persze érthető a hozzáállás, de így aztán nincs mit csodálkozni, ha „fogy a magyar”, a foglalkoztatási mutatók pedig európai viszonylatban siralmasak. Aztán pedig hiába a szándék, a felmérések szerint a magyar házaspárok végül jóval kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyi eredetileg szándékukban volt. Ennek oka természetesen főleg anyagi természetű, hiszen dolgozni kéne, ha fel akarom nevelni a porontyokat, de ha gyerekem van, sokkal kevésbé jutok munkához.

A nők ezen kívül is hátrányos helyzetben vannak: azonos munkáért kevesebb fizetés, „üvegplafon” a szakmai karrierben, háttérbe szorítottság a közéletben, csak hogy néhány példát említsünk.

Családbarát munkaerőpiacot!

Magyarországon a távmunka, a részmunkaidő, a megosztott munka fehér holló, pedig Európában a munkavállalók negyede dolgozik így, Hollandiában közel a fele. A nyolcvanas években azokban az országokban voltak magasak a termékenységi mutatók (Spanyolország, Írország), ahol a nők kevesebb mint harminc százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A mai adatok azt mutatják, az egy nőre jutó szülések száma (Dánia 1,85, Svédország 1,77, Franciaország 1,94) ott a legmagasabb, ahol a foglalkoztatottsági mutató is 50 % feletti (Dánia 71,9, Svédország 70,4, Franciaország 57,6)

Nehéz dolog összeegyeztetni a családot és a munkát, de nem volna lehetetlen; főleg, ha volna választási lehetőség: ha az édesanyák dolgozhatnának négy-hat órában, vagy éppen otthonról. A munkaadók ellenérdekeltek ebben, hiszen amíg több járulékot, egészségügyi hozzájárulást kell fizetni két részmunkaidősért, nyilván azt választják, aki egyedül is ellátja az adott feladatot. Ahhoz tehát, hogy változzék a helyzet, az atipikus foglalkoztatási formák elteredésének állami ösztönzésére van szükség. Az LMP támogatja a szülők esélyegyenlőségét, így az apák gyermeknevelési szerepének növelését célzó ösztönzők – például az apai gyes és munkaidő-kedvezmény – bevezetését is.

Több bölcsődét, óvodát, rugalmasabb ellátást!

Amíg nincsen elegendő óvodai, bölcsődei férőhely, megfizethető családi napközi, megfelelő nyitvatartási idejű nappali ellátás, addig az sem tud visszamenni dolgozni, aki szeretne, és volna is hová. 3-6-9 otthon töltött év után pedig mindenképpen hátrányból indulnak az anyák – pláne, ha közben teljesen kiestek a rutinból, és a szakma is fejlődött éppen eleget.

Szerintünk nem központilag kell eldönteni, hány gyereke legyen egy nőnek, mennyit maradjon otthon velük és utána mikortól, mennyit dolgozzon – a választási lehetőséget kell megadnunk. Nem csak az atipikus foglalkoztatási formákat kell támogatni, hanem megfelelő minőségű, rugalmas nappali gyermekellátást is biztosítani kell azok számára, akik ezt igénylik.

Egyenlő munkahelyi bánásmódot!

A nők a munkavállalás terén aránytalan nehézségekkel, sok esetben egyértelmű diszkriminációval szembesülnek. Ugyanazért a munkáért kevesebb bérre számíthatnak, a szakmai előmenetelért, megbecsültségért, előrelépésért lényegesen jobban meg kell dolgozniuk. Az alacsonyabb fizetések, a kisebb foglalkoztatási arány – különösen az alacsonyabb iskolázottságú rétegekben – kiszolgáltatottsággal is együtt jár. A háztartásban végzett munkáért sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülés nem jár. A már elfogadott, az egyenlő bánásmód biztosításáról szóló törvénynek érvényt is kell szerezni, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, illetve a civil jogvédő szervezetek megerősítésével, a diszkriminatív gyakorlat szankcionálásával.

A munkahelyi szexuális zaklatás az egyik legtömegesebb és leginkább elhallgatott társadalmi igazságtalanság, amely különösen gyakori a felsőoktatásban és az egészségügyben. Nem halogatható tovább a szexuális zaklatás elleni törvény megalkotása. A jelenlegi eljárásjogot át kell alakítani, hogy az ne védje az elkövető érdekeit, a sértettek számára pedig megkönnyítse a bizonyítási folyamatot.

Nők a közéletben

A nemek közti esélyegyenlőség társadalmi érdek. Az érdekképviseletben és a döntéshozatalban nem mondhatunk le a nők szempontjainak érvényesítéséről, sem az általuk képviselt kreativitásról. Számos, a nőket közvetlenül érintő kérdésbe – munkavállalás, családpolitika, egészségügy – pont az érintetteknek nincsen elegendő beleszólása. Az ország fejlődése szorosan összefügg a társadalompolitikával, illetve a nők közéleti szerepvállalásával.

Amíg a szemléletváltozás magától nem megy végbe, szükség van a társadalmi kérdésekben határozott állásfoglalással bíró nők politikai szerepének megerősítésére, amit a nemi kvóta bevezetése segíthet elő. Ebben az LMP jó példával jár elöl: országos és területi listáinkon a nők egyharmados arányban képviseltetik magukat, és egyéni képviselőjelöltjeink egyötöde is a „gyengébb nem” soraiból kerül ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr471876572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartoki 2010.03.31. 12:33:45

Azt is meg kellene oldani, hogy ha egy gyerek nem fér be a bölcsibe/oviba, akkor a rá eső normatívát azért valahogy megkaphassa a szülő.

Marhára igazságtalan, hogy ha egy gyereket nem vesznek fel bölcsődébe (80-90e Ft a havi állami normatívát költene rá az állam), akkor utána a szülő saját pénzen, 70e Ft-ért kell maszek családi napközibe járassa.

Ilyenkor kapja meg névre szóló, beváltható utalványként. Ha az önkormányzat olyan töketlen hogy ekkora normatíváért sem bír kapacitást bővíteni, akkor a piac majd megoldja.

Bartoki 2010.03.31. 12:34:24

Kigyűjtöttem néhány európai ország korfáját.
Elképesztő hogy mennyire rossz nálunk a gyerekvállalási trend meg a társadalom korszerkezete, főleg a 100 éve stabil Franciaországhoz képest.

Bartoki 2010.03.31. 12:46:55

A sorrend:
- Franciaország - images.nationmaster.com/images/pyramids/fr-2010.png - toronymagasan a legstabilabb

- Írország - images.nationmaster.com/images/pyramids/ei-2020.png - hullámzó és csökkenő trend, de még kicsi az idősek aránya

- Norvégia - images.nationmaster.com/images/pyramids/no-2010.png - hasonló, de már nagyobb az idősek aránya

- Svédország - images.nationmaster.com/images/pyramids/sw-2010.png - hasonló, de még nagyobb az idősek aránya

- Anglia - images.nationmaster.com/images/pyramids/uk-2010.png - határozott, de talán még kezelhető csökkenés a gyerekszámban, de most még kevés az idős - de a sok középkorú 20-25 év múlva borítja a nyugdíjrendszert

Bartoki 2010.03.31. 12:48:45

A végén a problémásak:
- Szlovákia - images.nationmaster.com/images/pyramids/lo-2010.png - a harmincas korosztály után nagyon meredek a csökkenés, és egyátalán nem biztos hogy ez megállt. Az azonos színekkel vannak jelezve kb. a generációk, és a kék-lila-piros sorozatban az látszik hogy egyre szélesebb generációknak született kb. ugyanannyi gyereke. Viszont a harmincasok még sokáig eldolgoznak majd, sokára robbantják a bombát (de akkor az angliainál nagyobbat). Igaz, addig esetleg tenni is lehet még valamit, mert ez még 30-40 év. Egyelőre még az idősek aránya sem olyan magas (mint akár csak Angliában), igaz ez lehet hogy csak az alacsonyabb várható élettartam miatt van így.

- Magyarország - images.nationmaster.com/images/pyramids/hu-2010.png - ugrásszerű csökkenés a 30-34 éves korosztály után (ha minden igaz akkor 1976 körül szűntek meg az igazi nagy szocpolok - ezután nekem ne mondja senki hogy ez nem pénzkérdés). A csökkenés megállni látszik, de ne áltassuk magunkat - itt is egyre szélesebb korosztályoknak születik egyre kevesebb gyereke. Amint kifut ez a 30-34 éves korosztály, sírás lesz és fogaknak csikorgatása. :( Szlovákiához képest is lényegesen rosszabb az egész korfa, sokkal nagyobb az idősek aránya a fiatalokhoz/középkorúakhoz képest, és a 30-34 évesnél fiatalabb korosztályok is drasztikusan vékonyabbak - ott 20-25%-kal könnyebben "meg tudják fogni" a trendet mint mi. Nem is csoda, hogy Szlovákia lakossága még a mai napig is nő (pedig hozzánk talán még bevándorlóból is több érkezik). Persze az is lehet hogy a roma lakosság magasabb aránya (1.5-2x annyi mint Magyarországon) teszi ki a különbség nagy részét.

- Csehország - images.nationmaster.com/images/pyramids/ez-2010.png - Sírni tudnék, mintha magunkat látnám, bár néhány rész-mutató talán még rosszabb is (sokkal többen állnak közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt)

- Németország - images.nationmaster.com/images/pyramids/gm-2010.png - bizonyos értelemben akár rosszabbul állnak mint mi (idősek aránya), de a legújabb kori trend náluk egyátalán nem olyan katasztrofális mint nálunk: nem felükre csökkennek a generációk, hanem kb. 3/4 részükre, ami igen-igen nagy különbség - 2 generáció alatt így már "csak" feleződnek a generációk, míg nálunk negyedelődni fog ha így megy tovább.

Bartoki 2010.03.31. 12:50:35

Összehasonlításképpen két fontosabb nem-európai ország:

USA - images.nationmaster.com/images/pyramids/us-2010.png - kb. mint Franciaország, csak éppen szinte nem is csökken - OK, az USA-ba sokkal nagyobb a bevándorlás, de ez akkor is egy fenntartható országot mutat

Kína - images.nationmaster.com/images/pyramids/ch-2010.png - Talán leginkább Angliához lehetne hasonlítani, de sokkal alacsonyabb az idősek aránya (gondolom sokkal alacsonyabb a várható életkor is)

Bartoki 2010.03.31. 12:51:43

Ezen kívül jó kérdés, hogy ez a téma hol van a programban? :O

R01 2010.03.31. 13:23:50

Ennek a témának a részletezését én se találtam a programban... vagy majd ki lesz adva egy teljesebb, 1000 oldala program? :D

KockásLiliom 2010.03.31. 13:36:24

@Bartoki: érdekesek a korfák, egyetlen dologgal viszont vitatkoznék. Annak, hogy egy országban nem csökken a termékenységi ráta, semmi köze a fenntarthatósághoz. Pont, hogy nem tartható fenn az az ország (pl. USA), amelyikben túl sok ember túl sok javat szeretne élvezni. Jól tervezett csökkentés-politikára van szükség, aminek érdekében Magyarországon a nők oktatását célszerű támogatni, mert ez hat legközvetlenebb módon az első gyermekvállaláskori életkorra. Szerintem nagyon előnyös a lakosság csökkenése és ha a káros következményekre (időlegesen nagy arányú idős lakosság) jó megoldásokat találunk, sokan követhetnének minket az úton...

Ennek viszont nem sok köze van a nők munkaerőpiaci és közéleti szerepéhez.

A program sokkal inkább foglalkoztatási szempontból nézi a kérdést és a társadalmi igazságosság felé mutat szerintem rendkívül jó konkrét lépéseket. Ezek közül néhány a blogba is bekerülhetett volna, ha nem írjátok meg, majd idézem, feltéve, hogy valakit érdekel és szeretne róla vitatkozni. Az egyik legfontosabb kérdésnek tartom a gyerekek elhelyezését, és a lehetőségek megteremtését. Belgiumban például a szülők minden megszületett gyerek után kapnak 12 hónap államilag finanszírozott szabadságot, amit a gyerek 12 éves koráig használhatnak el, tehát pl. fél évre minkét szülő otthon marad, majd mindketten újra dolgoznak, vagy 8 hónapig otthon marad az anya, majd minden évben az apa kivesz egy hónap szabadságot, hogy a gyerekkel lehessen. Nekem ez a rendszer tetszett eddig a legjobban, mert teljes szabadságot ad a családnak, hogy a munkaviszonyoknak és a gyermekhez való viszonyuknak megfelelően dönthessenek.

Hungryhorse 2010.03.31. 14:46:51

A demográfia nem női kérdés. Társadalmi és sokkal több csoportot és területet érint.
Ha a programpont erről akart volna szólni, akkor ez nem jött össze.
Ha meg a női egyenjogúságról, akkor ez lejárt(lejáratott) lemez.
Részmunkaidő pedig ott lehetséges, ahol a családfenntartó képes a családfenntartásra.
Nálunk 2 teljes munkaidőben foglalkoztatott sem képes rá, ha gyermeket vállal.
Ezért nem vállal.

valaki76 (törölt) 2010.03.31. 16:06:19

@Hungryhorse: Hát ezzel is csak egyet tudok érteni, talán még annyit tennék hozzá, hogy az orrba-szájba sztárolt nyugat-európai, észak-amerikai részmunkaidős foglalkoztatás is sokak szerint jelentős mértékben reáljövedelem csökkenéssel függ össze.

(nem mindenki akarja megvalósítani magát)

elendem 2010.03.31. 16:31:56

Szerintem foglalkozni kéne azzal is, hogy az anyasági ellátások (gyes, gyed stb) a gyermek 2 v. 3 éves születésnapjához kötődnek. Az óvodai és bölcsődei férőhelyek viszont szeptemberben betölthetők. Volt már olyan, hogy közölték az anyukával, hogy nem szabad márciusban szülni. Ha még gyeden vagy, nem járhat bölcsődébe a gyereked, viszont semmi garancia nincs, hogyha betölti a 2-t és elmúlik a gyed, akkor hirtelen lesz állásod és bölcsödei férőhelyed. Így megy az ügyeskedés, és szívességkérés mind a bölcsiben, mind a munkahelyen pl. a beszoktatás idejére.
Nem ehhez a témához vág közvetlenül, de nyugdíj ügyben is arra gondoltam, hogy (kicsit svéd mintára) nem a nyugdíjkorhatárt kell egyszerűen növelni, hanem lehetővé tenni részmunkaidős foglalkoztatást úgy, hogy arányosan nyugdíjat is kapjon az illető, de még járulékokat is fizessen, és így növelhesse a későbbi nyugdíját. És a nyugdíjat ilyenkor ne számítsák bele az adóalapba semmilyen módon.
És igazat adok Hunryhorse-nak: a férjemnek átlagbér fölötti állása van, én is dolgoztam gyerekszülés előtt, igaz, hogy az építőiparban, így csak minimálbérre voltam bejelentve. Mióta a gyerekeink megszülettek, adósságot adósságra halmozunk, mert nem tudunk megélni 1 fizetés + gyed-ből. Tehát nem lecsúszott, stb-stb népek vagyunk, hanem középosztály. Azt gondolom, hogy nem normális, ha két értelmiségi a villanyszámlát sem tudja kifizetni, mert gyereket vállalt. És nálunk sokkal rosszabb helyzetek is vannak.

Bartoki 2010.03.31. 17:42:02

@KockásLiliom: "Szerintem nagyon előnyös a lakosság csökkenése és ha a káros következményekre (időlegesen nagy arányú idős lakosság) jó megoldásokat találunk, sokan követhetnének minket az úton..."

Mindjárt jön Éhesló azzal, hogy biztos az a cél hogy önként adjuk át a helyünket az új honfoglalóknak... :)

Na de mégis milyen megoldást lehet majd erre találni?

1) A mostani 33 helyett 100% nyugdíjjárulék
2) A mostani 65 helyett 75, majd 80 éves nyugdíjkorhatár
3) Szóma, ha mondom, segít a gondon
4) ?

Ha az ember arra gondol hogy lesz majd járulékfizető is és nyugdíjas is, akkor egyik megoldás sem túl csábító. :)

Nem mondom hogy exponenciálisan szaporodva kellene tönkretennünk a földet, de egy szinten tartás, vagy lassú csökkenés sokkal kezelhetőbb lenne. A generációnkénti 40% csökkenés nem igazán kezelhető.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.31. 18:26:50

énsok helyen dolgoztam már, de sehol se tapasztaltam, h nők ua -ért a munkáért kevesebbb pénzt kapnának

pgeri 2010.03.31. 23:27:37

@KockásLiliom: a lakosság csökkentése akkor (lenne) hasznos, ha erre az egész világot rá tudnád venni. Vagy ha hermetikusan le tudnád zárni a határokat az emigráció elől. Egyébként csak népességcseréről beszélünk.

minorita 2010.04.01. 08:14:13

A program szerintem nem vizsgálta meg a valós gazdasági helyzeteket, a nők, családanyák foglalkoztatását akadályozó egyéb tényezőket nemcsak a nők és családanyák oldaláról, hanm a foglalkoztatók szempontjából. Ma a foglalkoztatóra lőcsölnek minden költséget a betegséggel, a nők családanyai szerepével kapcsolatban. Ma az orvosokat semmi sem akadályozza abban, hogy egy szülő nő, tudjuk persze a szülés nem betegség azonnal táppénzre vegyen, és ennek költségét bizony a munkáltatónak kell, ha nem is egészen, de jelentős módon finanszíroznia.

A jelenleg nagyon magas foglalkoztatási költségek mellett a munkáltatók meggondolják, hogy milyen munkavállalót foglalkoztassanak. Olyat aki a téli hónapokban kis gyerekei betegsége miatt munkáját csak "miint esetenként alkalmi munkavállaló" lássa el, vagy valós munkatársként. Nekem az a bajom,hogy a programok írójának nagyon kevés a kinti élettel kapcsolatos ismerete. Amit a program leír, azok valóban szépek, populisták, de messze vannak az igazság és a tények, okok teljes feltárásától.
A megközelítés nemcsak szociológiai gondolkodást kíván, hanem sokkal inkább jogi, gazdasági megközelítést, mert a megkövesedett munka törvény könyve, vagy éppen a gazdasági-adójogi szabályok sokkal inkább hátráltatják e problémát, mint a leírt szociológia okfejtés.

Abban pedig egyetértek egy hozzászólóhoz, hogy azt a fajta népességreprodukciót, amit fennen hangoztat mindenki éppen csökkenő tendenciára kell állítani, hisz a világ fenntarthatósága megkérdőjelezi azt, hogy valóban a világ népességének ilyen robbanásszerű mértékben kell-e növekednie.
Valóban ezt a növekedési trendet kell-e képviselni, amit ma pozitiv adatokként mutatunk be. A világ népessége már ma is túl futott mindazon a mértéken, mely önmaga biztonságos fenntartásához szükséges lenne.

Szóval koncepció váltásra lenne szükség. persze a túlnépesedést a biológia és az ember meg fogja majd oldani, világméretű járványokkal, háborúkkal, természeti katasztrófákkal stb. Ezekre nem lenne érdemes várni?

Frank'Leó 2010.04.01. 23:37:21

OK, amit leírsz Óvadócz, részmunkaidő, távmunka egyéb 'atipikus'. De ezek egy-két évtizede műsoron vannak. Mitől lesz változás, főként a munkáltatók hozzáállásában?
Ez itt az izgalmas kérdés, különben megint csak jókat kívántunk magunknak.

Egy helyen viszont nem értelek: "A háztartásban végzett munkáért sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülés nem jár. A már elfogadott, az egyenlő bánásmód biztosításáról szóló törvénynek érvényt is kell szerezni"
Hm. Az Egyenlő Bánásmód Hivatal majd elintézi, hogy járjon anyagi megbecsülés a háztartási munkáért? A férj köteles fizetni a kivasalt ingért?

Mintha itt több minden nem lenne kitalálva ...

Bartoki 2010.04.02. 10:21:18

@minorita: "Ma a foglalkoztatóra lőcsölnek minden költséget a betegséggel, a nők családanyai szerepével kapcsolatban."

Valóban túl sokat áll a munkaadó, nem csoda hogy húzzák a szájukat. Ezen tényleg változtatni kellene.

"Ma az orvosokat semmi sem akadályozza abban, hogy egy szülő nő, tudjuk persze a szülés nem betegség azonnal táppénzre vegyen, és ennek költségét bizony a munkáltatónak kell, ha nem is egészen, de jelentős módon finanszíroznia."

Tényleg szokás a veszélyeztetett terhességet kicsit kiterjesztve értelmezni és a 3. hónap után hazamenni pihenni. :) Az más kérdés, hogy a jelenlegi pl. közlekedési viszonyok között én erősen meg tudom érteni a félelmet az orvosilag talán nem indokolt esetekben is.

Amúgy az nem úgy van, hogy csak az első 1-2 hetet állja a munkaadó, utána az állam fizeti a táppénzt?

Bartoki 2010.04.02. 10:27:00

"A háztartásban végzett munkáért sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülés nem jár."

Anyagi - a házasságban pont ezért számítanak az anyagi javak "közösen szerzett" jószágnak, nem?

Erkölcsi - azért ez erősen a "családja válogatja" kategória, nem biztos hogy így általánosítani lehet

Bartoki 2010.04.02. 10:33:24

@Frank'Leó: "OK, amit leírsz Óvadócz, részmunkaidő, távmunka egyéb 'atipikus'. De ezek egy-két évtizede műsoron vannak. Mitől lesz változás, főként a munkáltatók hozzáállásában?"

Valami már elkezdődött - a közszférában már "kötelezővé tették" hogy a szülés után visszajövő munkaerőt részmunkaidőben foglalkoztassák, ha kéri. Ez valamennyire nyomás alá helyezi a versenyszférát is. Persze csak akkor lehet ennek igazi hatása, ha erősödik a verseny a jó munkaerőért.

A Microsoft - bármennyire is utálom a rossz szoftvereiért és az üzleti praktikáiért - állítólag direkt épít is a szülés után visszatérő kismamákra. Mert lehet hogy néha beteg lesz az a gyerek, de az is biztos hogy egy ilyen munkaerő megbecsüli magát, és nem azt nézi folyamatosan hogy hova pattanjon meg 10%-kal magasabb fizetésért...

hulyeinformatikus 2010.04.02. 10:46:00

@Bartoki: "Amúgy az nem úgy van, hogy csak az első 1-2 hetet állja a munkaadó, utána az állam fizeti a táppénzt?"

Majdnem. 15 nap betegszabadság jár - ezt kizárólag a munkáltató fizeti, majd táppénz, ezt már a zállam (70%) és a munkáltató (30%) közösen.
Viszont a betegszabadság csakis a munkavállaló után jár, tehát gyerek ápolásra nem vehető ki, ez esetben az első naptól kezdve táppénzről beszélünk.

FloesTsai 2010.04.03. 19:26:03

gratulálok a prorgamhoz én mint gyermekvárás előtt álló harmincas nő örülök, hogy valaki velem is el van foglalva és nem csak azokkal akik gazdaságilag termékenyebbek. Azt akartam kérdezni, hogy mit gondol az LMP az idősebb generációk gyermeknevelésben vállalt szerepéről? ugye ha kitoljuk a nyugdíjkorhatárt, akkor ez nem nagyon működik, pedig szerintem fontos lenne látni, hogy a gyereknevelést intézményekre bízni a család helyett az nem olyan jó stratégia. Én szívesebben bíznám rá a nagymamára...van erre valami javaslat?

Bartoki 2010.04.06. 12:00:00

@FloesTsai: "szerintem fontos lenne látni, hogy a gyereknevelést intézményekre bízni a család helyett az nem olyan jó stratégia"

Mondjuk ha a beváltható bölcsi-jegyeket nem csak a bébiszitter, de a nagyszülő is megkaphatná nyugdíj-kiegészítésként...

hulyeinformatikus 2010.04.06. 13:56:14

@Bartoki: akkor még több munkanélküli lenne..

Bartoki 2010.04.06. 16:50:51

@hulyeinformatikus: "akkor még több munkanélküli lenne.."

Nem értem, miért?
süti beállítások módosítása