már
03

Elempé-elemzések: napi négy

Index, HVG, Hírszerző, Gondola. Mi a közös bennük? Elárulom: a néhány nappal az LMP párttá alakulása után, március 2-án megjelent belpolitikai elemzéseikben már mindannyian számolnak velünk. A Political Capital-nek a Figyelőben megjelent, kétoldalas LMP-elemzése óta ez szinte kötelező. Rövid áttekintés.

Az Indexen Török Gábor az EP-választással kapcsolatos írása belső címében úgy vélekedik: "Sikeresek lehetnek az új és kis pártok":

A politikaellenes reakciókra épülő szervezetek – a Jobbik, a múlt héten párttá alakult LMP, és bizonyos értelemben az MDF – válaszai nem a kormánnyal, hanem a politikai élet egészével szemben fogalmazódnak meg, és egyenes következményei az innováció hiányának, a személyi konfliktusok permanenssé válásának.

A nagy pártok részéről jelentkező innováció hiány – amely pedig, mint láttuk, nagyrészt személyi okokra vezethető vissza – előbb-utóbb biztosan oda vezet, hogy nagyobb szerepet kapnak más pártok. Az MSZP-nek és a Fidesznek vannak eszközei a politikai piac „bezárására”, de ha hosszú távon is képtelennek mutatkoznak újítóan fellépni, a magyar pártrendszer magas belépési korlátai sem biztosítják majd, hogy valamelyik létező, vagy új párt ne váljon fontos politikai tényezővé.

A HVG cikkének felcíme: EP-től az LMP-ig. A szerző, Benkő Eszter a Lehet-e más? alcím alatt azt írja: az LMP "a csalódott liberális, baloldali, fővárosi, értelmiségi fiatalokat szólítja meg", s így "az SZDSZ szavazóit veszélyeztetheti".
(Ezúton megnyugtathatom a volt SZDSZ-szavazókat: az LMP nem jelent rájuk nézve semmilyen veszélyt - több ex-szadesz-szimpatizánson teszteltük a hatásokat, és egyiküknél sem okozott egészségkárosodást az LMP iránti rokonszenv. Sőt, továbbmegyek: korábbi MDF-, MSZP- és Fidesz-szavazók is remekül érzik magukat új politikai identitásukkal.)

A Hírszerzőn Panyi Szabolcs, a Konzervatórium munkatársa Mozgolódás a küszöb alatt címmel elemez. Az egyébként meglehetősen szkeptikus hangvételű cikk egy bizonyos kérdésben igencsak egyértelmű - a második blokk címe: Az SZDSZ és sírbaeresztői.

Az igazi, a humanistáknál veszélyesebbnek tűnő rivális azonban a most párttá alakult, s az EP-választásokon is induló Lehet Más a Politika (LMP), mely nem csak potenciális SZDSZ-es (törzs)szavazókat, hanem a körükben népszerű liberális értelmiségi ikonokat és életművészeket is el tud szipkázni. A magát középen állónak valló párt új, Zöld élénkítés című programja is megkapónak tűnhet.

A Gondolán Csorba József írása is regisztrálja megalakulásunkat, de - az előző két szerzővel ellentétben - nem spekulációk és felületes benyomások, hanem "olvasmányélményei" alapján, az értékeinket tekintve pontosan pozicionál:

Az MDF, SZDSZ, Jobbik alkotta perempárti mezőben egy új formáció is felbukkant. A Lehet Más a Politika (LMP) nevű szervezet, amelyet egy 13 tagú választmány vezet. Schiffer András szerint elsősorban az indította őket a pártalapításra, hogy úgy látják, a Magyarország sorsát 1990 óta meghatározó politikai elit alapvetően képtelen arra, hogy perspektívát nyújtson a választópolgároknak. „Az LMP olyan politikai szintézis alapján kíván működni, amely egyszerre épít az emberi jogi liberális, az újbaloldali és a közösségelvű konzervatív hagyomány elemeire.”

Azt hiszem, összességében jó a termés. Még ha egyes megállapításokkal lehetne is vitatkozni, úgy tűnik, az üzenet átment:

Hello, kedves status quo!
Megérkeztünk, itt vagyunk, kezdjétek el felkötni a gatyát!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr851016633
süti beállítások módosítása