ápr
29

A felelősségről

Kedves Mindnyájan!

A következő egy-másfél hétben eldől a sorsunk. Az elmúlt napokban mintegy 200 vidéki gyűjtőt, szervezőt, koordinátort, mozgalmi embert hívtam végig és nekem is iszonyatos többlet-motivációt adott, hogy azt érzékeltem: az ország minden szegletében tisztában van mindenki a téttel és hatalmas energiákat mozgósít.

A tét nem az, hogy most valamelyikünkből idén EP-, jövőre parlamenti képviselő,esetleg települési polgármester lehet. Ez önmagában nagyon nem érdekes. A tét ennél sokkal nagyobb! Pár napja azzal hívott fel egy, a rendszerváltás azóta is köztiszteletnek örvendő kulcsfigurája, hogy a nyakamba zúdítson temérdek – amúgy jogos – kritikát a megjelenésünkkel kapcsolatban és mindezt azért, mert szerinte ez a legígéretesebb politikai kezdeményezés ’90 óta. Azt mondta, hogy irtózatos a felelősségünk: ha mi elbukunk, az egyben üzenet az egész magyar társadalomnak, hogy nincs menekvés, nincs remény, nem lehet más a politika. A jelenlegi elitnek ebben az esetben legfeljebb a Jobbik lehet az alternatívája. Ez az igazi tét és ez mindannyiunk felelőssége, ezt kell mindenkinek átéreznie!

A legnagyobb kihívás most nem az, hogy ne lenne 20.000 potenciális szimpatizáns az országban. Ennél sokkal több is van: ha listát tudunk állítani, ennek akár a tízszerese is belehullhat az urnákba! Az a nehézség, hogy – százmilliós háttér, milliárdos infrastruktúra híján – miként tudjuk felporszívózni az állampolgári ajánlásokat.

A dolog nem megcsinálhatatlan! De csak akkor nem az, ha mindenki megalkuvás nélkül utána megy minden egyes cetlinek, nem rendül meg az apatikus, szkeptikus reakcióktól, a jobb-és baloldali politikai paranoiától. Ha senki nem elégszik meg a szűk családból, a szomszédtól begyűjtött cédulákkal, hanem utánamegy az ismerős ismerősének is. Ha felkeres olyat, akivel húsz éve nem találkozott: engem pár napja 25 éve nem látott általános iskolai osztálytársam hívott, hogy hol adhatja le. Ha senki nem dől hátra, ha eléri korábban személyesen tervezett a 10-20-50-100-as mennyiséget, hanem a következő 8-10 napban ezt megpróbálja megduplázni! Ha mindannyian kreatívan használjuk a kommunikációs csatornákat. Csak így fog menni!

A tét nagy, a felelősség közös. Ugyanakkor ne a történet nyomasztó oldalát nézzük! Nap mint nap érnek minket teljesen váratlan helyekről lelkesen átadott cédulacsomagok. Egy egyre bővülő országos mozgalom részeként teheti hozzá mindenki a magáét egy történelmi áttöréshez. Ahhoz, hogy visszaadjuk a reményt az embereknek. Ennek szellemében tekerjük végig a következő hetet!

 

Schiffer András

az LMP választmányának tagja

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr441090981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2009.04.29. 10:45:42

Schiffer, mint aki majd megmutatja LMP!
Vicces lenne nagyon, ha őt és a többit nem ismerhetnénk már régről. Beszédes életutak.
Minden esetre a kopogtatócédula háborúban ma több a fasiszta és a náci mint aki vele gondolja másnak a politikát. Talán ezért a kétségbeesés.
Érdeklődve várom a következő médiahullámot!
Sok sikert!

prometheus_X 2009.04.29. 17:53:07

Sziasztok! Az LMP oldalán megjelent "Kipostázatlan ajánlószelvények a XII. kerületben" c. cikkhez szeretnék hozzászólni. Én Csepelen lakom a XXI. ker.-ben, egyetlen szem ajánlószelvényt sem kaptunk, sem én, sem a nejem, pedig mindketten egésznap itthon vagyunk január óta!
Mivel nem volt időm rendesen tájékozódni az elmúlt időben, elképzelésem nincs hogy mikorra kellene leadni a szelvényt, és egyáltalán honnan a bánatból könyörögjem(jük) ki, valamint, hogy hol lehet és milyen jogcímen panaszt tenni, mert ez teljesen abszurd!!!

Pollack 2009.04.29. 18:05:20

A szelvényeket a pártoknak május 8.-ig kell leadniuk, tehát e dátum előtt kell eljuttatni hozzájuk (de leginkább az LMP-hez:))
Ha nem kaptatok, de ennek ellenére szeretnétek leadni, ez esetben a kerületi önkormányzatnál kell igényelni a pótlást. Tudtommal ez nem igényel túl nagy macerát.

prometheus_X 2009.04.29. 18:19:14

@Pollack: Köszi a gyors választ.

A második kérdésem viszont továbbra is nyitott: panaszt szeretnék tenni, mert nonszensznek tartom, hogy ne kapjam meg a szelvényt, pláne úgy, hogy lassan 5 hónapja mindig van itthon valaki minden nap bármely napszakában.

Eddig csak a leadottakat csereberélték a pártok egymás közt, most már ki se küldik hanem egyből felhasználják?! :D Nagyon kíváncsi lennék, összesen hányan nem kapták meg a szelvényüket és milyen indokkal...

VayMárton 2009.04.29. 19:59:47

@Pollack: vagy ha nincs kedved az asztalt verni az önkorm-nál, akkor B-variációként azt szoktuk, h a sajátod helyett szerezd meg nekünk pár ismerősödét.
Ez kicsit egyszerűbb, mi pedig ugyanúgy örülni fogunk neki, mint ha a magadét adnád.
Üdv!

józan' 2009.04.30. 02:49:42

@Pollack:

Neked az előbb olvastam a globalizációs cikkedet( lehetmas.blog.hu/2009/04/05/reszek_az_egeszben), és felmerült bennem a kérdés, hogy egy elvileg antiglob párt blogján miért érvel valaki azzal, hogy "szükség van egy világkormányra"?
Most vagy te vagy itt meglehetősen rossz helyen, vagy az lmp vett egy jó nagy pálfordulatot. Az írásod mindenesetre minden, csak nem alterglob.(inkább pont az ellentettje)

Node igazából nem mintha túlzottan érdekelne ennek a gittegyletlmpéizének a sorsa, csak ezen megakadt a szemem.

Pollack 2009.04.30. 08:56:05

@józan': Az csupán elmélkedés volt, nem kortesbeszéd.
De ha ez első olvasatra nem érződött számodra, akkor javaslom, hogy fuss neki még egyszer.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.04.30. 20:40:15

@józan': talán azért, mert az alterglobok a globalizációt mint gazdasági rendszert bírálják (s nem az eszmék meg a turisták áramlását), azaz ők a szabályozatlan globális kapitalizmust nem szeretik.
Ebből a szempontból logikus, ha felmerül egy világkormány gondolata, ami egyenrangú lenne a világ-kapitalizmussal, tudná szabályozni.

Lacus465 2009.05.01. 13:37:35

Tisztelt Shiffer Úr!
Amire vállalkoztak, az egy hosszú út! Egyik pillanata az EP választás! Új, veszélyes távltokba kell gondolkodni! Új filozófia kell!
Kihivások: TÚLNÉPESEDÉS! Viz- élelen- és energiahiány? Népvándorlás, világméretű háború?
Tét: a túlélés!! Nem a mai generációé, hanem gyerekeink és unokáink a veszélyeztet tőmeg.
Demokrácia van? Jog biztonság van? Képviseleti demokrácia van? Magánvéleményem, hogy NINCS!
Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat????
Rengeteg kérdés van, melyre a választ csak Churchill-i kiegészítéssel lehet megadni. ( Ideális magyar létszám a trianoni határon belül 1.5 M !)
Vezető értelmiségeink jelenleg mély bizalmi válságot kénytelenek megélni (Önök is). A racionalitás, a tudás (különösen annak vásárolható dokkumentációja) kételyt ébreszt.
Miért nem siker díjban gondolkodunk??? Képviseőik felsorolják a különböző oktatási és apparátok cimét, de hiányzik, hogy ....egy hidat építettem, vagy uram bocsá a 4 metró alagutját furom. EREDMÉNYT akarok látni!!!
Ha erre az utra lépnek szívesen támogatom a munkájukat, ellenkező esetben SÜLLYESZTŐ!
Kopogtató cédulákat meg talán személyesen kellene gyűjteni - első mm a demokrácia útján!
Ennyi

Mber
á

józan' 2009.05.01. 20:55:24

@Lastres:

Ühüm. Csak az a baj, hogy ezt nem alterglobnak hívják, hanem szocializmusnak.

zöldpolitika 2009.05.02. 17:55:58

Eddig támogattam a LMP-t (és Éheslóval ellentétben, nem zavart Schiffer múltja). Mondjuk nem tetszett az, hogy nektek a brutális esetekben az összetartás csak a romákkal, és nem általában a kiszolgáltatott emberekkel való összetartást jelenti („Tatárszentgyörgy, Gyász és összetartozás”, jobban tetszett a „Gyász és összetartozás 2.” című írás), de azt még talán elnéztem volna, ha nem hívtátok volna ide Daniel Cohn-Benditet. Óvodás gyerekekkel korábbi igen kérdéses viselkedését nem is tagadja, (ld. önéletrajzát: Le Grand Bazár), és bizonyára ti is tudjátok, hogy régebben legalizálni akarta a pedofíliát, amiről csak azért tettek le az akkori zöldek, mert nagy volt a társadalmi ellenállás, jogosan. De ha még azt gondolnám, hogy ti alapvetően egy emberarcú SZDSZ vagytok, vagyis az LMP-nek hasonló liberális nézetei vannak a „szexualis viszonyok relativizmusával” kapcsolatban, de azért a liberális piacgazdaságot ellenzi, az igazságos kereskedelmet és fenntartható vidéket támogatja stb., akkor is, hogy jön ide Cohn-Bendit?! Hogy lehet elfogadni azt a viselkedést, amit Cohn-Bendit megengedett magának az írekkel és a csehekkel a diktátumszerű Lissaboni szerződéssel kapcsolatban? Fenyegeti az íreket, hogy kiteszik őket az EU-ból, ha nemmel voksolnak (kár nekik, hogy ez még sem következett be). És hasonlóképpen megengedhetetlen hangnemmel beszélt Vaclav Klausszal ugyanerről. Klausz amúgy hülye, de ebben az egyben igaza volt. Arról nem is beszélve, hogy 68-as-nak lenni nem nagy szám. Sőt! Egyre inkább egy nagy kalap hazudozásnak tűnik az egész (lásd a multimilliomos Joska Fischert!), hasonlóan a mi kis „demokratikus ellenzék”-re, úgyhogy jobb nem emlegetni 68-at. Maga "vörös" Cohn-Bendit is (elég régóta) a (neo) liberális piac a híve. Úgyhogy miről beszélünk?

Nem igaz, hogy nem volt hitelesebb zöld politikus, akit meg lehetett volna hívni a hajdani munkások ünnepére, de azért kösz, hogy ezt megtettétek, mert különben bedőltem volna a LMP-nek. Nagyot csalódtam. Így marad a Munkáspárt, a Jobbik vagy semmi.

ranger1 2009.05.03. 07:37:26

hello. Próbálok gyűjteni nektek ajánlószelvényt s ha kell plakátozok is csak először tisztázni kellene hogy most mennyire vagyunk haragos zöldek, mert a tét nem kicsi az igaz: a gyerekem és a leendő unokám jövője!
próbálok én is szolidáris meg igazságos meg jópofa lenni de ennél azért több kellene.
- a jelenlegi parlamenti pártok népszerűségüket annak köszönhetik hogy elhitetik az emberekkel 5-10-100 év múlva annyit fogyaszthatsz mint egy holland vagy német ha rám szavazol.
az LMP kimondhatná ( főleg ha nem jön össze a 20000) hogy ez az ígéret nem megvalósítható nem azért mert a magyarok nem dolgoznak vagy nem okosak hanem mert az erőforrások nem állnak rendelkezésre, és már el is érkeztünk a lényeghez.
- meddig fenntartható a külső energiaforrásokra alapozott és kiszolgáltatott magyar és európai fogyasztásra épülő gazdaság
- helyes dolog egy országot, gazdaságot csak a GDP alapján megítélni
-Orbán Viktor vagy Fodor Gábor milyen garanciákat tud adni hogy a lányom húsz év múlva a szűkülő energiaforrásokból mennyihez fog szabadon hozzájutni, a magyarok a nyertesek oldalán lesznek ( akár még 30-40 évig is rendelkezésre áll fosszilis energia)vagy Etiópia?
- ki fogja itt érdemben támogatni az energiahatékonyság növelését, a megújuló energiaforrásokat
- ki mondja ki hogy egy bizonyos mennyiségű erőforrástól többet egy tízmilliós társadalom nem használhat fel a gyermekei jövőjének felélése nélkül s nekünk a meglévő lehetőségeinket kell igazságosabban elosztani
- ki fogja felvenni a harcot a mindent elborító populista ígérgetőkkel
-ki mondja ki vére hogy fejezem már be?

megyek kopogtató cédulát gyűjteni!

zöldpolitika 2009.05.07. 13:36:59

Én is gratulálok. Miközben Daniel Cohn-Bendit itt papolt az alulról szervező demokráciáról, a nyomás(a) alatt álló cseh szenátus (ahogy a magyar parlament is) ratifikálta az EU diktatúrát létrehozó, a tagállamot szuverenitást megcsorbító Lissaboni szerződést. Klaus még nem írta alá. Megvárja, amíg Cohn-Benditék kikényszerítik az igent az írektől. Vajon mit gondol a LMP erről? A Szociális Charta is ellenezte: www.figyelo.ro/magyarorszag/osszeuropai-nepszavazast-akar-a-lisszaboni-szerzodesrol-a-szocialis-c.html

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.05.07. 15:08:58

Mint azt írtam az Indexen megjelent kónbendit interjúról:

ilyen egy jól fizetett politikai hirdetés.
simán hánynom kell tőletek.

plusz az a negédes faszság arról, hogy "...A tét nem az, hogy most valamelyikünkből idén EP-, jövőre parlamenti képviselő,esetleg települési polgármester lehet. Ez önmagában nagyon nem érdekes...".

nem a lófaszt fontos, hogy bekerüljetek. ááá dehogy!

zöldpolitika 2009.05.07. 18:33:19

Megnéztem, kösz. Hát tényleg. Milyen érdekes, pedig nem régen összefogott az álkonzervativ és álbaloldali pártpolitikusokkal a neoliberális piac védelmében. Furcsa világ ez, amikor Sárközy sok szempontból baloldalibb, mint Cohn-Bendit.

„A Fidesz jó válasz volt a kommunizmus után, de azóta populisták lettek. A szocialisták a régi világot képviselik, és egyre erősebbek a fasiszták, a szélsőjobboldal is. Az egyetlen igazán modern új pártnak az LMP-t látom.”

Nincs is árnyalat, például „nekem úgy tűnik, hogy...” Mikor lett ekkora szakértője a magyar politikai helyzetnek?

És valaki azt írta az Indexen, hogy korábban az SZDSZ-t támogatta.

Ezt találtam az angol wikin (mert hogy, hogy nem a magyar wikin csupa pozitívum volt): „On the whole, Cohn-Bendit had participated little in the May 1968 Paris events, which continued without him, but he had become a legend, which was to be used later in the 1990s on his return to France.” Vagyis a pasasnak édes kevés köze volt a 68-as párizsi lázadásoknak. Odaállt az elején, aztán hazament, amikor eldurvult a helyzet. Ugyanott: a pedofil és terrorista gyanús (RAF) múltja, meg az, hogy az európai baloldal támadta azért, mert támogatta a szabadpiacot („neoliberális kollaboráns”) valamint az erőszakos beavatkozást Boszniában és Afganisztánban.

Undorító.

Csak engem zavar az, hogy egy elvtelen profi politikust hívott ide az LMP, mint valamiféle példakép? Egyszerűen nem értem az LMP-t. Iszonyúan pipa vagyok, mert mindenkinek az LMP-t hirdettem valódi alternatívának.

Egyébként jó "a tuti üzlet EP-képviselőnek lenni" c. írás az Indexen:
index.hu/kulfold/eu/2009/valasztas/tuti_uzlet_ep-kepviselonek_lenni/. Sok pénz, kevés munka. Azért tudott Lévai Katalin ott silány irodalmi műveket gyártani, Kovács László nők után futni, és a Fidesz azért küldi ki Deutsch Tamást, mivel ott sem kell dolgozni.

Igaz, hogy fontosabbak a parlamenti és önkormányzati választások, de jól el lehet lenni Brüsszelben.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.05.10. 04:49:52

@zöldpolitika:
"Csak engem zavar az, hogy egy elvtelen profi politikust hívott ide az LMP, mint valamiféle példakép?"

Nem, engem is zavarna, ha igaz lenne. Nekem inkább úgy tűnik, hogy a probléma az, hogy mindent elhiszel, amit hallottál róla :). Konkrétan a wikipédiás szócikk (és különösen is az európai alkotmányról szóló passzusa) szerintem kritikán aluli. Nem csak egyoldalú és torz, de még rossz is.

Cohn-Bendit egy jó szónok, kicsit talán beképzelt is, de nem elvtelen politikus. Hogy meg neoliberális volna, az baromság. Az index interjúban is ezt mondja: "Ha a probléma mélyére ásunk, azért [lett a válság], mert olyan rendszerben élünk, amely egy teljesen őrült hiedelemre épül, egy vallásra, amely azt mondja, hogy a szabályozatlan piac minden problémánkat megoldja, és magától elrendezi a világot."

"a pasasnak édes kevés köze volt a 68-as párizsi lázadásoknak. Odaállt az elején, aztán hazament, amikor eldurvult a helyzet."
66-tól kezdve volt Párizsban, 68 májusáig. Az utolsó 3 hétben nem, már csak azért sem, mert kiutasították Franciaországból.

A "terrorizmus" vádja meg ugyanolyan fasság (már bocs), mint nálunk terroristának nevezni az utcai tüntetőket. (Bár nem ismerem az életét pontról pontra).

"az EU diktatúrát létrehozó, a tagállamot szuverenitást megcsorbító Lissaboni szerződést."
Azt csendben megjegyezném, hogy az LMP nem EU ellenes párt. A Lisszaboni Szerződés pedig nem sok mindent változtat a jelenlegi helyzethez képest.
Az összeurópai referendumot a Zöldek (incl. DCB) is támogatják.

zöldpolitika 2009.05.12. 23:47:27

Lastres:

Mármint melyik rész nem igaz? A pedofíliája, a fegyveres beavatkozások támogatása, vagy a neoliberalizmusa? Akkor szoktam idézem a wikipédiából, ha ott a forrás, de egyébként is köztudott az, amit Cohn Benditről írtam. Az a cikk egy egészen korrekt wiki írás. Ami a hiszékenységet illeti, hadd ne minősítsek valakit, aki hisz egy rövid, igen gyenge Indexes interjúnak, mellesleg a nem éppen objektivitással vádolható Seres tollából, miközben nagyon keveset tud DCB-ről.

"A "terrorizmus" vádja meg ugyanolyan fasság (már bocs), mint nálunk terroristának nevezni az utcai tüntetőket. (Bár nem ismerem az életét pontról pontra)."

Ha nem ismered az életét miért szólsz hozzá? És úgy látszik, hogy szövegmegértési gondjaid is vannak. A terrorizmus vádja nem az utcai lázadásokról szólt, hanem a RAF os kapcsolatairól (mint írtam), és, arról hogy Hans-Joachim Kleint bújtatta. Frankfurti ügyészek az utóbbiért megpróbálták felelősségre vonni, de nem sikerült elfogadtatni az EP-vel Cohn Bendit mentelmi joga felfüggesztését.

"Cohn-Bendit egy jó szónok, kicsit talán beképzelt is, de nem elvtelen politikus. Hogy meg neoliberális volna, az baromság. Az index interjúban is ezt mondja: "Ha a probléma mélyére ásunk, azért [lett a válság], mert olyan rendszerben élünk, amely egy teljesen őrült hiedelemre épül, egy vallásra, amely azt mondja, hogy a szabályozatlan piac minden problémánkat megoldja, és magától elrendezi a világot.""

Ja, hát akkor ez mindjárt más. Gratulálok. Cohn Bendit POLITIKUS! Hát persze, hogy most ezt mondja! Bezzeg Seres nem is tért ki arra, hogy nem olyan régen mást vallott. Akkor töröljük az elmúlt 20 év politikai tevékenységét, amikor a francia vasút és felsőoktatás privatizációját szorgalmazta és a francia joggal védett szabad vasárnapot törölni szerette volna, mondván miért nem dolgoznak a franciák vasárnap (általában nem szíveli a szakszervezeteket, bezzeg ha nem lettek volna 68-ban...). És ha nem tudnád Daniel Cohn-Bendit elvileg nem is francia, hanem német. Francia állampolgárságáról lemondott, hogy ne kelljen bevonulnia, de a német politikai pályája után érdekes módon később mégiscsak a francia Zöld Párt színeiben indult, ahonnan folyamatosan fúrta (kb. a válságig) a hagyományosan baloldali francia politikát az EU-ban, és a neoliberális piacot támogató szabályokat rendszerint támogatta. Nyilván tévednek az európai balosok, amikor ezért támadják Cohn Benditet.

"Azt csendben megjegyezném, hogy az LMP nem EU ellenes párt. A Lisszaboni Szerződés pedig nem sok mindent változtat a jelenlegi helyzethez képest.
Az összeurópai referendumot a Zöldek (incl. DCB) is támogatják."

Hol írtam én azt, hogy az LMP EU ellenes, vagy annak kellene lennie? És látszik, hogy neked fogalmad nincs, miről is szól Lisszaboni Szerződés. És az összeurópai referendummal mi van? Nem lesz semmiféle összeurópai referendum ha az írek ratifikálják.

Nem kell annak EU ellenesnek lenni, hogy valaki a Lisszaboni Szerződést (vagy más EU politikát) elutasítsa, mert képzeld el van jó és van rossz az EU-ban!

süti beállítások módosítása