ápr
30

Tavaszi kizöldülés Izlandon

Izland az utóbbi fél évben történelmének egyik legnehezebb időszakát élte át. Olyan mértékben érintette a globális gazdasági krízis, ami a korábban elképzelhetetlen mértékű recesszióba taszította az országot. Ez a társadalmi feszültségek növekedésével, és a politikai káosz eluralkodásával járt együtt.

Ám most szombaton egy új korszak vette kezdetét a gejzírek hazájának történetében. Az eddig kormányzó konzervatív Függetlenségi Párt vereséget szenvedett, és ahogy az várható volt, a szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb voksot. A mi szempontunkból azért érdekes ez az előrehozott választás, mert a zöldek eddigi történetük legjobb eredményét érték el a szavazatok 21,7 százalékának begyűjtésével. Ez az eredmény pedig azt jelenti, hogy a szociáldemokratákkal január óta tartó együttműködésük egy új fázisba lép.

A szocdem-zöld koalíció nekiláthat a gazdaság rendbetételének egy új irányvonal mentén, mivel nyilvánvaló, hogy az eddig kormányzó politikai elit rossz útra vitte az országot. Olyan mértékben, hogy a rég nem látotott mértékű munkanélküliség mellett megjelent a tíz százalékot meghaladó infláció, s a gazdaság visszaesése - várhatóan - Izlandon lesz a legnagyobb az idei évben.

De az izlandiak a hétvégén nem csak pártokra szavaztak. Az elitváltásra és a megújulásra is. Felismerték, hogy akikben eddig megbíztak, azoktól sok jót már nem remélhetnek. Ennek köszönhető, hogy a hatalomgyakorlásból eddig kiszorult zöldek, és az újonnan párttá alakult Polgárok Mozgalma együttesen a voksok közel harmadát szerezték meg.

Korábban már kifejtettem a közhellyé vált kifejezés kapcsán, hogy Magyarország miért is nem Izland. Pedig az összehasonlítás közel sem (volt) alaptalan. Az elmúlt évtizedben regnáló kormányok mindkét országot tévútra vezették, mert helytelen gazdaságpolitkát folytattak. A jólét mítoszába ringatták, és a növekedésorientáció bálványimádatába hajszolták az állampolgárokat. Ez a felelőtlen politizálás pedig kiszolgáltatottá tette a két államot a válság beköszöntével, aminek első nagyobb hullámai megroppantották a gyenge alapokra épített gazdaságokat.

Éppen ezért kívánatosnak tartom, hogy kövessük az izlandi példát. A júniusi EP-választás után a jövőre esedékes parlamenti választásokon is egy olyan új erőre kell szavaznunk, ami a leghitelesebben képviselheti a megújulás politikáját, s lándzsát tör az elitváltás mellett. Egy olyan pártra, mely a tiszta beszédet használja fegyveréül, és nem a populista uszítással szerez magának támogatottságot.

"Ha rozoga lett a házatok, ha düledeznek a falai, mit csináltok? Zászlót tűztök ki rá, avagy nemzeti színűre festitek, hogy össze ne omoljék?! Ugye nem, hanem megerősítitek a falakat, esetleg új fundamentumot ástok neki."

(Jászi Oszkár)

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr341088932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.04.30. 10:22:52

"pálcát tör az elitváltás felett"
Csak én érzem úgy, hogy ez a kifejezés pont az ellenkezőjét jelenti annak, amit mondani akarsz?

Pollack 2009.04.30. 10:43:36

@bm613: jogos észrevétel, átírtam, köszi.

törzsmókus 2009.05.02. 22:48:29

azér ugye itthon nem lesz szocdem-zöld koalíció?

Pollack 2009.05.03. 09:55:16

@törzsmókus: biztos nem, mivel itthon nincsenek igazi szocdemek. csak névben...

hulyeinformatikus 2009.05.03. 12:16:19

@Pollack: De van akkora elvonás, mint a skandináv országokban..
Nem szocdemek kellenek.

hunor76 2009.05.03. 20:12:04

@hulyeinformatikus: Nincs. Ha mondasz egy konkrét "elvonás" mutatót ami szerinted azt jelzi hogy van, szívesen kikeresem neked a számokat hozzá, amiből kiderül, hogy nincs.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.03. 22:06:21

Bizony hogy nincs. A Rekordok Könyve szerint (igaz, nem mai adat) Norvégiában vannak olyanok, akik az adóköteles jövedelmük >100 %-át kell befizessék. No persze nyilván van az ilyen gazdag üzletembernek egy csomó nem adóköteles jövedelme is, de érdekesen hangzik. És nem 101-102 %-ra kell gondolni, a rekord 491.
Netes forrás is van:
www.independent.co.uk/news/uk/the-bluffers-briefing-tax-1489182.html

Bartoki 2009.05.04. 14:34:08

@hunor76: "Ha mondasz egy konkrét "elvonás" mutatót ami szerinted azt jelzi hogy van, szívesen kikeresem neked a számokat hozzá, amiből kiderül, hogy nincs."

Mondjuk havi 2000 Euró bruttó (2700 EUR szuperbruttó) fizetésre mennyi az összes elvonás Svédországban (TB, nyugdíj, SZJA, EÜ járulék, apróságok)?

Gyanítom hogy ha csak kicsit is, de kevesebb mint 1700 Euró...

OK, csalok, mert 2000 EUR itthon soknak számít, ott meg kevésnek, perszehogy alacsony lesz az adóterhelése... :)

Szóval emellett megnézhetjük az átlagbérhez viszonyítva is...

Meg a kedvencemet, a határ-adókulcsot is (átlagbért vagy medián bért keresve 1 EUR többlet kiadás a munkaadónál mekkora nettó növekményt eredményez a munkavállalónál).

hunor76 2009.05.05. 00:45:03

Mielőtt ez a vitaegy teljesen haszontalan irányban elharapódzna, álljunk meg egy percre… Természetesen lehet az "elvonást" úgy is definiálni, hogy csak a munkára kivetett terheket nézzük – akkor Magyarország valóban majdnem éllovas (a 2006-os adatok szerint az EU-ban csak Belgium előzi meg, ahol én adózok…). Ha azonban a teljes redisztribúciót nézzük mondjuk GDP arányban, akkor már nagyon más a sorrend. Pl.:
stats.oecd.org/WBOS/Index.aspx?DataSetCode=REV

Ebben a táblázatban mondjuk még nincs benne a tb, eü, nyugdíj, stb., de mindezt hozzászámolva a sorrend nem sokat változik, legalábbis ami Mo. és a skandináv államok viszonyát illeti, mondjuk Svédország felmenne 66%-ra, Mo. meg 53%-ra.

De. Igazából ennek az egyes mutatók alapján történő összehasonlítgatásnak nem sok értelme van. Hadd idézzek egy közgazdász haveromtól, akivel a témáról nemrég csevegtem:

"Ez az egész vita butaság. Akkora az állam, amekkorára szükség van. Ha sok az eltartott, öreg és beteg, akkor nagy az állam. Ennyi. Adóval ugyanez a helyzet: Ha kevés emberbből kedd kiszeded, akkor magas. Ha sokból, akkor alacsony. Olyan mint ha azt mondanád, hogy túl sokat költ gyógyszerre Kovács néni, mert Dettike feleannyit."

Nehéz nem egyet érteni vele. Hozzátenném, hogy ezért is hülyeség mind a jelenlegi kormány vonala (adózzanak csak a munkavállalók) mind a Fidesz csodareceptje (adót kell csökkenteni, az majd mindent megold). Inkább azt kell megnézni (mint ahogy azt pl., ez a reklám helye, az LMP "Zöld Élékítés" tanulmánya teszi), hogy miként lehet az adóterheket igazságosabban elosztani, úgy hogy közben az állam a feladatait azért el tudja látni.

hulyeinformatikus 2009.05.05. 14:35:17

@hunor76: Bruttó 1.200 EUR ( 300 Ft-os árfolyamon ez 360.000 Ft) fizetésből Magyarországon 194.700 Ft-ot viszel haza,
ez 53% a bruttó bér 53%-a.

Ennek még ugye legalább az ötödét áfa-ként befizeted az államkasszába, marad 155.760 Ft.
Ez a bruttó béred 43%-a.

És akkor még nem beszéltünk más adófajtákról, amit befizetsz (jövedéki, illeték, súly..stb.).

Ez minden, csak nem liberális piacgazdaság és nagyon nem vigasztal, hogy a gdp-hez viszonyítva alig 50%-os az elvonás, amiből működtetjük a mostani korrupt, ócska államot.

Bartoki 2009.05.05. 16:01:33

@hulyeinformatikus: Ráadásul, mivel a cég részéről a TB-járulékok miatt az össz-kiadás 470-480e Ft. Vagyis egy ekkora munkajövedelem esetén az összes elvonás 77-78% körüli. :)

Ez konkrétan egy olyan mutató ami nem rosszabb Svédországban, de valószínűleg az egész EU-ban nincs ilyen.

A norvégiai 491%-os eset konkrétumait nem ismerem, de simán el tudom képzelni hogy ingatlanadóból, vagy más hasonló speciális helyzetből jött össze ennyi. Vagyis nem a jövedelemadó volt 491%, hanem a jövedelméhez képest ennyit kellett fizetni. Ilyen nálunk is lehet: vegyél egy házat 30 millióért, kb. 1.5-1.8 millió az illeték. Ha éppen GYED-en vagy, akkor a tárgy évbeli jövedelmednek az 5x-ösét fizeted. :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.05. 16:48:47

@hulyeinformatikus: Szerintem az áfát hagyd ki. Az mindenhol kb. annyi, mint itt.

Bartoki 2009.05.06. 10:21:35

@Bartoki: "Ha éppen GYED-en vagy,"
Javítom: GYES-en...
süti beállítások módosítása