aug
12

Mindennek van határa

Azt már lassan kezdjük megszokni, hogy Szlovákia vezető kormánypolitikusai rendszeresen magyarellenes hangulatot keltenek, s mondhatni már-már uszítanak. Jan Slota szavain már csak meg sem lepődök, mert mióta tankokkal akart volna Budapestre jönni, azóta tudom róla, hogy nem egészen van tisztában szavai súlyával. Emellé párosul még borgőzös nacionalizmusa, amiről hazai példákból tudjuk, hogy veszélyes gyúelegyet tud képezni. Nem komolyan veendő figura.

Aztán ott van Robert Fico, aki mint hazája miniszterelnöke, bort iszik és vizet prédikál. Egyszer a magyarországi kisebbségi önkormányzatok miatt aggódik, máskor olyan nyelvtörvényt fogadtat el kormányával, melyet a Habsburg kamarilla is megirigyelhetett volna. Közben szemet huny a magyarverések felett Nyitrától Dunaszerdahelyig.

Ezeken már a híreket figyelő ember fel sem kapja a fejét, csak sóhajt egy nagyot, vagy a nyilatkozó szlovák politikus néhány kedves felmenőjét illet sokrétű jelzőkkel, melyekben a magyar nyelv páratlanul gazdag e világon.

Ám amikor már a szlovák kormány kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettese, nevezett Dusan Caplovic beszél hülyeségeket félre a hétvégi neonáci megmozdulások kapcsán, akkor már betelik a poharam.

Az nem érdekel különösebben, hogy milyen víziói vannak arról, hogy mely országokból áramlik be Szlovákiába a cigányellenesség (nekem is vannak arról, hogy Magyarországra honnan, s kik is gyilkolásznak, de ezt megtartom magamnak). Ám azt nem veszi be a gyomrom, amikor szerecsenmosdatása ékes jeleként ezt kell olvasnom a "jogvédő szlovák kormányzatról":

„…ha valaki úgy lép fel, hogy saját szabadságát mások szabadsága fölé emeli, nagyon keményen és kompromisszumok nélkül lépünk fel ellene jogi normáink keretein belül.”

Kérdezem alásan, a szlovák kormány teljesen véletlenül nem helyezett a magyarok szabadságának, azaz a szabad nyelvgyakorlásnak fölébe vmi mást, más valakik szabadságát? Ebben az esetben miért nem lépnek fel keményen?
Ezek költői kérdések voltak…

Ezután pedig már meg sem lepődtem, amikor az alábbi szakaszhoz értem:

”…erősen hiszem, hogy egy ilyen programmal rendelkező párt, mely xenofóbiát hirdet mások ellen az országban, nem jöhet létre azon elvek alapján, melyeket a belügyminisztérium hagyott jóvá.”

Jó, hogy nem lesz még több ilyen ismérvű párt a Néppárton és Szlovák Nemzeti Párton kívül, melyek együtt így is több mint 20%-ot értek el 2006-ban. Mert nem lehet eltagadni e két párttól, hogy nem csak nacionalisták, de „bújtatottan” xenofóbok (értsd: magyarellenesek) is. Belügyminisztériumuk elveiről pedig elég annyit elárulni, hogy ezen pártok tagjai is ott ülnek a bizottsági székekben. És nem az ő ténykedésük fogja meggátolni az idegengyűlölet terjedését a pártpolitika szintjén, hanem a piac telítettsége – de ezt csak halkan jegyzem meg.

Azzal, hogy ezek a politikusok ilyen szinten felelőtlenek és/vagy soviniszták, nem csak a szlovákiai magyarok járnak rosszul, s nem csak az amúgy jobb sorsra érdemes szlovák-magyar kapcsolatok mérgesednek el. A szlovák nép neve is besározódik, s ugyanúgy billogot kapnak a hátukra néhány tökfilkó politkusuk kártékony kijelentései miatt, mint a magyarok a cigányok elleni aljas támadások miatt. Itt sem, ott sem a nemzet a hibás, hanem azok, akik hasznot akarnak húzni a nemzetiségi béke felbomlásából.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr141304502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.08.12. 19:22:19

Legyen mindenkinek intő jel szlovákia, mi is jó úton haladunk e felé a politika felé, erősítjük a saját hülyéinket, de vigyázzunk, két hülye nem oltja ki egymást.

Ouaid (törölt) 2009.08.13. 18:44:51

Biztos vagyok benne, hogy a nyelvtörvény megbukik. Vagy már a bevezetése előtt, vagy amint összegyűlik megfelelő számú túlkapás. Ezt a diszkriminációt az EU-ban nem fogják tűrni.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.08.13. 19:00:59

@Nikon: Eddig sem tettek ellene semmit, pont ez a baj. Egy ejnye-bejnyénél többet kellene tenni.

Wahun 2009.08.15. 13:18:38

@Nikon: királylány, hiszel még a mesékben? :D

Különben is mi az az EU? Kit kell felhívnom ha Európával akarok beszélni?

Leszarnak minket és igazuk is van; a mi problémánk, nekünk kell megoldani nem csak a sültgalambot várni.

Gyáva népnek nincs hazája.

Galadhriel 2009.08.16. 00:41:29

@balazs_88:
Jó lenne, ha a Fico-Meciar-Slota trió leglább egy ejnye-bejnyét kapna.
Többet nem várhatunk az EU-tól, mert a tagállamok őrzik az országok hatásköreit, főként kulturális ügyekben - amivel kb. én is egyetértek.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.08.16. 11:36:44

@Galadhriel: De tehet. Miért nem lehet őket gazdasági szankciókkal fenyegetni, miért nem lehet őket kizárással fenyegetni? Én az ideális EU-t úgy képzelem el ahol nincs helye szélsőségeknek, és mindegy hogy ez a magyar gárda vagy a szlovák kormány. Ez nem a jövő, ez nem a jó út. És igenis tenni kellene azért hogy ez így legyen.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.16. 17:29:51

@balazs_88: Jó volna, de sajnos a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy túllépjenek az ejnye-bejnyén. Naivak voltak, akik kitalálták, meg kéne változtatni. De most már nem lehet, mivel egyhangúan kéne dönteni, és úgy néz ki, a közeljövőben mindig lesz hatalmon ilyen banda valahol... majd amikor épp nincs, akkor talán lehet próbálkozni.

Ouaid (törölt) 2009.08.20. 01:33:57

@Galadhriel: Más a kulturális önállóság, és más az emberek kizárása a közéletből. Az államnyelvtörvény nemegyszer kimondottan ostoba. Nem lehet például idegen nyelvű tévéadót üzemeltetni, ami a vállalkozások szabadságának korlátozása, de például nemzetközi rendezvényt sem lehet szervezni, mert mindent be kell mondani-ki kell írni szlovákul is. Máshol homályos, ami mindaddig megengedhető, amíg az első magyar ember pénzbüntetést nem kap a nyelve használatáért.

Ouaid (törölt) 2009.08.20. 01:35:50

"Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, pénzbüntetést kap - ennek nagysága 100-tól 5 ezer euróig terjedhet."

Ha ezt szigorúan veszik, az egész világ rajtuk fog röhögni. Egy kultúra, ami olyan gyenge, hogy törvényileg kell tiltania a nyelvtani hibákat.

Ouaid (törölt) 2009.08.20. 01:41:13

@Wahun: ez nem hit kérdése. Az egységes Európa ma még csak álom. És ezeket a hülye tévedéseket kell legyőzni ahhoz, hogy valami is legyen belőle. Van egyébként egy úgynevezett EBLUL, a kisebbségi nyelvek hivatala, vannak minisztertanácsok, vannak jogok a szankcióra, vannak lehetőségek. Persze nem tyúkperre, de ha a törvény betartása komolyan sérti az emberi jogokat, akkor fel lehet lépni ellene.

Galadhriel 2009.08.22. 14:10:55

Szia Pollack, neked írok, de persze az LMP-nek szól.

Igazat írsz, a embert tehetetlen méreg önti el.
Én itt csöndesen lamentáltam, hogy a Fico-Meciar-Slota trió leglább egy ejnye-bejnyét kaphatna.
Balázs_88 hevesebb volt, szerinte: igenis tenni kellene.

Most, hogy ilyen orbitális taplóságot követtek el, épp a közt.elnökünk ellen, szerintem is lépni kellene.
Ráadásul Ti a szent embereteket alázták meg.
Mit terveztek?

(Nem akarok én tanácsot adni, vannak erre pr-szakértőitek, de ha már jó kapcsolatotok van az EP zöldjeivel, akkor mondjuk Cohn-Bendit köthetne egy görcsöt Fico nyakkendőjére.)

Galadhriel 2009.08.22. 14:21:45

Fiúk, nem ide tartozik, de tényleg mindennek van határa. Legalább is kellene.

Az előbbi kommentemhez megnéztem a sajtóközlemnyeiteket, bár ne tettem volna.
Kiadtatok egyet, amiben kiszámoltátok, hogy félmillió embert, háromszázezer gyereket érint a kilakoltatás.
Ezt egy olyan adatra alapoztátok, amit simán félreértettetek, legalább egy nagyságrenddel.

Előkelő társaságba kerültetek, ez alapján folytatott számháborút a KDNP-s Soltész Miklós, és a szocik nagylelkű üdvöskéje, Szili Katalin.
Lehetne azon poénkodni,hogy aki (ilyen) politikusok közé keveredik,attól nem lesz más a politika.

De a helyzet súlyosabb. Amikor kiderült, hogy el sem olvastátok a tanulmányt, amire hivatkoztok, kiadtatok egy újabb közleményt: most hagyjuk abba a számhárborút címmel.
Ti kezditek a számokkal a bűvészkedést, majd rászóltok a többiekre, hogy MOST (amikor nektek kínos lett), hagyják abba!

Fiúk, a szellemességeteknek nincs határa.
(Bocs Hanna, ha Te is benne voltál, hogy fiúsítottalak.)

Pollack 2009.08.23. 09:41:26

Most már tudom, hogy mire kell válaszolnom.

1. Igazad van, magam is szorgalmaznék min. egy állásfoglalást. Vagy akár többet annál. De ez a választmányon múlik.

2. Ez is a választmány dolga. Az, hogy mások mennyire tekintik számháborúnak a kilakoltatásokat, attól az még súlyos probléma marad. Lehet, hogy nem félmillió, hanem "csak" 100ezer ember esetében. A lényeg a lényeg.
Hibázhatott, aki megszövegezte azt a közleményt, ebbe nem látok bele igazán.

gravir 2009.11.17. 17:51:47

sajnos ez van uszitank minket és felhasználnak. ez igy nem mehet tovább.lásd gárda kontra cigányság.fico slota meg atöbiek a katonái azoknak akik elakarnak törölni minket. remélem nem sikerül.
süti beállítások módosítása