jan
12

Egyedi kormánymutyi

Hát erről beszélünk.

Jön néhány cég, jól fekszik a kormánynál, oszt odalöknek nekik pár milliárdot. Most épp 6,4-et.

Egyedi Kormánydöntés. Ez magyarul azt jelenti, hogy senki által le nem fektetett, senki által nem ismert szempontok alapján, lényegében ötletszerűen osztanak pénzt. Ezt a gyakorlatot nagyon gyorsan meg kell szüntetni. Lehet állami eszközökkel segíteni a gazdaságot, terelni szabályozással, visszatérítendő támogatást adni, de ingyen pénzzel támogatni csak minden (adott piaci) szereplő által egyenlően hozzáférhető forrásokkal, világos szabályok mentén lehet. Mert ez így nem csak nem hatékony, de a korrupció melegágya is. Az meg hogy egy tőkeerős olajmultit támogatunk (BP) 3 milliárd forinttal, gáz- és olajfüggő, IMF segélyen tengődő szegény magyarok, tényleg groteszk. (A lakossági energiatakarékossági program [NEP] tavaly épp feleennyi kerettel rendelkezett, hiába volt sokszoros az igény és merült ki 2 hét alatt.)

És leggyönyörűbb az indoklás: "A gazdasági tárca szerint csak olyan beruházásoknak ítéltek oda vissza nem térítendő állami támogatást, amelyek a pályázati feltételek miatt nem juthattak uniós forráshoz". Hát talán nem véletlenül nem kaphatnak uniós pénzt?! Az uniós források megszerzésének ugyanis vannak feltételei, ha nem is sok. Teremtsen a beruházás munkahelyeket, vagy növelje az exportot, vagy a hozzáadott értéket, hozzon újabb, tisztább technológiát. Ha nem felel meg ezeknek a feltételeknek, az azt jelenti, hogy rossz beruházás, nincs - a saját profitján kívül - társadalmi haszna.

Akkor miért is az ajándék?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr311666364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkacsikristof 2010.01.12. 15:21:20

Biztos volt mögötte valami nem nyilvános bartel, de nem feltétlen korrupció ez most szerintem...

2010.01.12. 15:24:12

Van azért egy szempont, amit nem említettél, miszerint a BP 1000 munkahelyet hoz létre. Ez azonban ismét nem rendszerszerű, mert ha én 10 munkahelyes új céget indítok, nem kapok 30 milliót senkitől. Csak a szegény BP.

Lehetne pl. olyan, hogy ki-ki licitál arra, mennyiből tud új munkahelyet nyitni (persze, a szédelgőket valamiképp ki kellene szűrni). Lehet, hogy 2 millió is elég lenne. Vagy 1.

2010.01.12. 15:25:55

@zöldcirom: Barter (semmi baj). De hogy lehet ez nem nyilvános? Közpénz.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.12. 15:43:36

@zöldcirom: @iii:

A BP 900 munkahelyet hoz létre (100 már létezik) ennyiért, ez 3,3 millió forintot jelent munkahelyenként.

Erre a tevékenységre létezett EU-s pályázat, a GOP-2.1.3. ("nemzetközi szolgáltatóközpontok létrehozása, fejlesztése")

Ennek az értékelési szempontrendszerében a következők állnak (ugye 100 pont a max):
igényelt támogatás/teremtett új munkahely: max 30 pont
ha az érték kisebb, mint 1 millió Ft, akkor jár a max pont. Ha az érték nagyobb, mint 3 millió, akkor 0 jár.

Ha hátrányos vagy leghátrányosabb kistérségben valósul meg, akkor 15 pont - ez sem igaz, mert Budapest, tehát 0 pont.
Ez eddig 45 pont veszteség.
ha a diplomás munkaerőhányad nincs 75% felett, vagy az igényelt támogatási ARÁNY 22% alatt, akkor még minimum 5 pont veszteség. (a max támogatási arány egyébként 30% volt, valószínűleg ezért titkolják az összberuházási értéket).
50 pont alatt automatikusan elutasítandó.

Azaz a BP projektje azért kap most külön pénzt a kormánytól, MERT EGYSZERŰEN SZAR A PROJEKT.

Darvon 2010.01.12. 16:04:31

Látom, itt jól tájékozott emberek kommentelnek, tehát felteszem a kérdést: az Európai Bizottság szemét nem szokta szúrni, ha egy cég csak úgy kap lóvét az államtól? Tudomásom szerint ez csak akkor megengedett, ha valami fontos társadalmi szolgáltatás működtetéséről van szó (közlekedés, vízellátás, stb). Ok nélkül meg talán 200.000 € a felső határ, ami ajándékba utalható.

Bár az Eu Bizottság nem a kedvenc intézményem, de ebben az esetben nem bánnám, ha mozgolódnának.
Egy okos jogásznak erről mi a véleménye?

2010.01.12. 16:08:58

@Lastres: Na, azért az túlzás, hogy szar, mert legyen minél több ilyen, mindenesetre nem érdemes külön támogatásra. Főleg nem hasraütéssel.

Szerintem az történt, hogy a BP megversenyeztette az országokat, hol adnak neki több pénzt. Mi nyertünk.

Darvon kérdése nagyon jó.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.12. 16:48:32

@Darvon: teljesen igazad van, az állami támogatási szabályok minden ilyesmire vonatkoznak (a 200.000 eurót egyébként a válság miatt megemelték tavaly 500-ra; ez három éves időtávra vonatkozik). Azt nem tudom, hogy ennek betartatása milyen szervek feladata, de ha a Hankook átment, akkor itt sincsenek illúzióim.

hunor76 2010.01.12. 17:19:07

@Lastres: Tessék bepanaszolni a DG Competitionnél… Mondjam a kontaktot?

Darvon 2010.01.12. 21:02:42

@Lastres: "Azt nem tudom, hogy ennek betartatása milyen szervek feladata, de ha a Hankook átment, akkor itt sincsenek illúzióim."

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy a Bizottságnál a kormányoknak már nem kell előre bejelenteni ezeket a pénzeléseket. Gondolom csak akkor tudják meg, ha egy másik cég jelenti náluk, vagy épp az indexet olvassák.
Mondjuk a Shell bejelenthetné ezt, de lehet hogy ők is csak most olvassák az indexen?
Esetleg egy "LMP az Európai Bizottsághoz fordul" hír is lehetne ebből.

Surko 2010.01.12. 23:05:59

Szerintem meg teljesen haszontalan és hatékonytalan dolog a "vissza nem térítendő támogatás" önmagában.

Ami ugyanis vissza nem térítendő, az ingyenpénz. Ergo pazarlásra ösztönöz, hiszen még megtérülnie sem kell.

Éppen emiatt zárják be mostanában az Alföld utolsó kisfalujában épp ilyen ingyenpénzből létesített termál- és élményfürdőket.

Ingyen jutottak pénzhez, így nem végeztek semmilyen megtérülési számítást, hiszen bukni nem tudtak vele. Nem a saját pénzüket tékozolták, még csak nem is hitel volt, amit vissza kellett volna fizetniük.
Kvázi kértek ajándékba a Jézuskától egy termálfürdőt, mert már olyan régen szerettek volna egyet... Meg már a szomszéádnak is van és én is akarok...

Az állam ne adjon senkinek semmilyen támogatást.

Vagy ha már ad, akkor semmiképpen ne vissza nem térítendő (ingyenpénz) formában, hanem mondjuk hitelgaranciát vállaljon, vagy max. adjon kamattámogatást.

Talán ha a pénzt vissza is kell fizetni, akkor jobban meggondolják a szerenncsés nyertesek, hogy mire is költsék.

Fő szabályként meg ne támogassunk tőkeerős nagyvállalatokat.

hulyeinformatikus 2010.01.13. 09:11:55

Mondjuk 6 milliárdot egy közepesen sikeres hónap alatt lopnak el a BKV-nál.
Mondhatni aprópénz.

Frank'Leó 2010.01.14. 20:56:41

Ez halovány bejegyzés után egészen tartalmas hozzászólások. (Ahogy egy régi mondás tartja, a közkatonák okosabbak voltak a kapitánynál.)

Hülye informatikusnak teljesen igaza van, ez mondhatni aprópénz ... például a MÁV százmilliárdra rúgó mindenÉVES támogatásához képest.

Az se kis tétel, amit Surkó mond, több tucat fürdő kapott támogatást, fatornyos szülővárosomban 2 milliárdot.

Frank'Leó 2010.01.14. 21:14:15

@Lastres: Amit az egyedi döntésekről írsz, abban igazad van. De valószínűleg igaza van iii-nek, hogy a BP megversenyeztette az országokat.
Erre mit lehet lépjen egy kis ország kormánya? Az Unió már elég nagy ahhoz, hogy megteheti, korlátozza az ilyen támogatásokat. De egy egy-ötvened uniónyi kis ország?

'Nincs multizás Hankook nélkül'.
Amikor ment a nagy morgás a Hankook miatt, kiszámoltam, hány % támogatást kaptak a beruházásokra: harmadannyit, mint amit a kis- és középvállalkozások kaphatnak.

A mai világgazdaság úgy működik, hogy többnyire nagy cégek exportálnak (azok a csúnya multik adják a Magyarország exportjának négyötödét), a kicsik pedig beszállítanak. Na itt lehetne segíteni a hazai vállalkozásoknak. (Egyébként az elmúlt húsz évben az ilyen kormányzati támogatások mellet ki szokták kötni, mennyi legyen a hazai beszállítók aránya.)

Ez így kicsit összetettebb, mint végig nagybetűkkel leírni, hogy "egyszerűen sz.. a projekt". Ez kevés ahhoz, hogy az LMP segítse a hazai vállalkozásokat.

Darvon 2010.01.14. 21:53:10

@Frank'Leó: Az igaz, hogy a "szar a projek" nem a legmegalapozottab kijelentés.

Viszont hozzáfűznék valamit ehhez is: "A mai világgazdaság úgy működik, hogy többnyire nagy cégek exportálnak (azok a csúnya multik adják a Magyarország exportjának négyötödét), a kicsik pedig beszállítanak"
Ez igaz, de gondljunk csak bele, hogy hol is helyezkednek el "a kicsik": nem feltétlenül Magyarországon.
Ha egy multi úgy dönt, hogy keleteurópai üzemet nyit, ezek a fő érvek: Alacsony bér, viszonylag jó infrastruktúra, közelség a nyugati piachoz. Az infrastruktúra nem csak azért kell nekik, hogy könnyen ki tudják vinni az országból a terméket, azért is kell, hogy könnyen be tudják hozni az alapanyagokat. Ha valami Lengyelországban, Romániába, Törökországban vagy esetleg Kínában olcsóbb, mint Magyarországon, akkor a magyar beszállítok nem kellenek.
És ha ki szokták kötni a hazai beszállítók arányát, akkor érdekelne hogy, mennyiben szoktak megállapodni, és ez meddig érvényes.

Frank'Leó 2010.01.15. 15:54:19

@Darvon: Hát, nem a legmegalapozottabb, ahogy több más ingerült megállapítás sem. Ilyenekkel a Kapcsolat-on meg jobbos fórumokon szoktam találkozni, persze Lastres alapvetően kulturáltabban fogalmaz.

Hogy 'miért megy a multi valamely országba'? Kb. egyetértek azzal, amit írsz.
Bár nekem úgy tűnik, az utóbbi években már nem annyira az olcsó (és viszonylag képzett) munkaerő a fő vonzerő kis és tágabb hazánkban (Közép-Európában). Inkább jellemző, hogfy szolgáltató-részlegeket hoznak ide, és kevesebb az ipari gyártás. (Bár épp mai hír, hogy a Bosch 900 ipari munkahelyet hoz ide.) A szolgáltatás (pl. könyvelés) inkább képzett munkát jelent. (A call-centereknél az indiaiak sokkal olcsóbbak).

Persze el lehet utálni ezeket a beruházásokat (ahogy Gyöngyösön sikerült egy gumigyárat), de utána kellene írni egy igazi vidékfejlesztési programot, hogyan lesz az embereknek munkájuk.

hulyeinformatikus 2010.01.16. 19:57:37

@Frank'Leó: A HanKóka tragédia volt.
Piszkos drágán (most nincs kedvem kiszámolni, ha jól emlékszem több millió/fő-ről van szó) hoztak létre alacsony hozzáadott értéket képviselő, olyan környezetszennyező munkahelyeket, amit még Indiából is száműzni akartak.

Ki lehet nevezni prioritással bíró ágazatokat (hasamra csapok: megújuló energetika, IT, HR, oktatás), ahol - versenyeztetve - lehet létjogosultsága állami támogatásokat adni.

hulyeinformatikus 2010.01.19. 17:19:30

Ki gondolta volna, hogy ezek a kormánydöntések mögött milyen erős érzelmi szálak vannak:

"Szandrocha Kamilla, az ITD Hungary Zrt. osztályvezetője az ügynökség és a Noerr és Társai ügyvédi iroda tegnapi rendezvényén tartott előadásában elmondta: jelenleg két jelentős, egyedi kormánydöntéssel támogatandó autóipari k+f kapacitásbővítési projekt folyik."

www.mfor.hu/cikkek/Autoipari_nagyberuhazas_tart_Magyarorszagra.html

Olyan ismerős ez a csaj, keressünk csak rá..

"A nagy politikusok vitái mellett egy igazi csemegére lett figyelmes a Blikk. Kóka János exelnök barátnője, Szandrocha Kamilla vékony alakját jól kiemelő ízléses, szűk kosztümben feszített az SZDSZ szombati küldöttgyűlésén."

www.blikk.hu/blikk_aktualis/20080609/koka_baratnojenek_kivillant_a_bugyija/

Megint belebotlunk ebbe a jóemberbe...képzeljük csak el, hogy eme kedves hölgy vissza nem térítendő támogatások ügyében lobbizik az akkor még gazdasági miniszter férjénél, aki éppen a szabad verseny fontosságáról tart fejtágítást liberáliséknál.

Frank'Leó 2010.01.22. 19:13:37

@hulyeinformatikus:
Azt igyekeztem elmondani, hogy egy nagy beruházásnál mások a nagyságrendek. A több millió Ft/fő támogatás, ha arányában nézed, még mindig a harmada annak, amit a kisebbek szoktak kapni.
Egy multi beruházása úgy lehet hasznos nekünk a munkahelyeknél, ha hazai beszállítói lesznek - kicsit könnyebben, mintha egy ilyen gyár mondjuk Lengyelországban lenne.
Az segítene a foglalkoztatáson, ha ezek a beszállítások növekednének (írtam fentebb). Erről szívesen olvasnék az LMP-től, a sivár multizás helyett.

Egy szó a Hankookról. A nagy környezetszennyezésről a telepítés előtt sokat hallottan. Amióta működik, azóta nem. Lehet, hogy betartják (az elég szigorú) uniós normákat?
süti beállítások módosítása