jan
13

Főhősök és statiszták

Látványos plakátban gyönyörködhetnek az érdiek a város forgalmasabb részein. A két négyzetméternyi felületet legfelül a polgármester hatalmas képe uralja; ott ül íróasztalánál, és jóságos arccal mosolyog. Alatta apró gyerekek láthatók, apró szüleik és apró pedagógusaik társaságában. A legalul tálalt magyarázó szövegből kiderül, hogy a város egyik általános iskoláját pályázati pénzből felújították és kibővítették.

A plakát üzenete egyértelmű, a város első embere okítja vele alattvalóit. Az érdiek napnál világosabban láthatják, hogy településük felvirágoztatását kitől várhatják. „Most megajándékoztalak benneteket egy felújított oktatási intézménnyel. Remélem, könnyes lesz a szemetek a hálától. Aztán, ha jól viselkedtek, esetleg mást is kaphattok. Tőlem. Mert rajtam múlik. Nektek csak annyi a tennivalótok, hogy rám szavazzatok a legközelebbi önkormányzati választáson, a parlamentbe pedig pártom képviselőit ültessétek be. Akkor továbbra is jutalomra számíthattok hűségetekért.”

Nem az a hír, hogy a vizuális propaganda e mesterműve elborította a megyei jogú várost. Inkább attól tartok, hogy egy sikeresnek bizonyult politikai teszt részvevőivé váltak az érdiek. A plakátok már december elején utcára kerültek, és senki sem akadt, aki azóta nyilvánosan kifogást emelt volna.

Így még majd megérjük, hogy a választási kampányban – országos szinten – a nagypénzű pártok nem elégednek meg vezetőik és jelöltjeik arcmásának, vagy felsőtestének többemeletes terjedelmű mutogatásával. Hiszen sokkal hatásosabb, ha a politikus hatalmának érzékeltetésére a sok pirinyó választópolgár is a kép aljára kerül. És érthetőbb lesz a közlés: „Tegyetek engem naggyá, a többi már nem a ti dolgotok. Csak nem képzelitek, hogy az én dimenzióimat valaha leutánozhatjátok? Ez a szereposztás – én a főhős, ti a statiszták – és esélyetek sincs, hogy megváltoztassátok.”

Pedig még mindig van esélyünk. Persze csak akkor, ha legközelebb nem tüntetjük ki bizalmunkkal a jelenlegi elitet. Akkor a leszerepelt gárdának nem lesz módja arra, hogy a választópolgárokat alattvalókká silányítsa. 

Meditativus 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr721665938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyvaradi 2010.01.13. 14:35:07

És mi ebben a meglepő? Mindenki tudja, hogy a politika csak eszköznek tekinti a lakosságot. A nagy baj az, hogy az emberek többsége jól érzi magát a statiszta szerepben. Ezért nehéz az LMP dolga.

MeeCee 2010.01.13. 16:40:07

Én Érden lakom, még sosem láttam ezt a plakátot. Talán mások sem, ezért nem is reagáltak rá :-D

steverubellreborn 2010.01.13. 23:52:18

@nagyvaradi:
"emberek többsége jól érzi magát a statiszta szerepben"

Az LMP-nek valóban nem könnyű,de pont az alattvalói mentalitáéson szeretne változtatni,hogy az emberek vegyék kezükbe a sorsuk irányítását és ne csak hőzőngjenek.Ugyanis a részvételi demokrácia lényege,hogy a politikus a hatalommegosztásból kifolyólag a választók akaratából van, a feladata az ő érdekeik képviselete,politikai szolgáltatások nyújtása és az konszenzuson alapuló döntéshozatal és a közjó előmozdítása.

sztd 2010.01.14. 09:23:41

Én is Érden lakom, és elmondanám, hogy én mit látok. Először is a plakát létezését el tudom képzelni, de én csak buszmegállóban láttam kicsiben.
1990-2002-ig H.B, egy először MDF-es, majd független polgármester volt, de 2002-ben már Fidesz - Centrum Párt színekben indult (veszített), és a választási kampánya az volt, hogy 2 jelzőlámpát megépített. Ez volt a teljes teljesítménye az utolsó 4 évében a 60 ezres telepen (csak, hogy összehasonlítsuk a mostani iskolafelújítással). Azért tudott nyerni többször is, mert a helyiek úgy gondolták más se lenne jobb.
2002-2006-ig az MSZP-s D.B. irányított. Ő rengeteg mindent csinált (vagy csináltatott pl. a megyével, cégekkel stb.), és eléggé eladósította cserébe a települést, meg egy csomó mindent privatizált. Amit csinált nem mindig csinálta jól, sokszor inkább látvány volt, mint minőség. DE: a VALAMIt, amit csinált jobban lehet bírálni, mint a semmit (bocs, 2 lámpát) amit az elődje véghez vitt. (Igaz, hogy amennyire én tudom, büntetőeljárás az oka, hogy 2006-ban nem ő indult MSZP színekben.)
2006 óta a Fidesz-es T. M. A. irányít. A koncepciója más. Amit csinál rendesen megcsinálja, és nagyjából követhető is (számomra). Az eladósodás tovább folyt, de a privatizáció inkább visszafordult (pl. a vízmű esetében). Az iskola egy valós fejlesztés eredménye, de pl. a 2007-ben elmondott ütemterv szerint halad a csatornázás is. Ez volt az első polgármester, akinél (a nyilvánosság miatt) már én is tudtam követni, hogy mikor mi történik a telepen.

Két dolog azonban még kimaradt.
1:
Megye Jogú Város?!
Megye: stimmel
Jog: stimmel
Város: na ne röhögtessetek! Maximum telep/tanyagyűjtemény. Az infrastruktúrája olyan volt mint a megyéjé a szántóföldeket is beleértve, csak házakat vetettek a búza helyett. Az utóbbi két polgármester a szememben csodát tett. Azt gondoltam, hogy ezt a telepet a falu szintjére lehet fejleszteni 15 év alatt, de ezek lehet, hogy várost csinálnak 10-12 év alatt. 2007-ben még a településfejlesztési koncepció megbeszélésére is eljutottam, pedig korábban - a közvilágítást leszámítva - fel sem tűnt, hogy településen élek.

2: Ha az LMP képes hasonló teljesítményre, az örömteli. Az, pedig, hogy a tényleges teljesítmény mellé ilyen olcsó trükköket kell bevetni, hogy folytatni lehessen a munkát, nem a politikusok hibája! A két említett polgármester egyébként az országos politikai körülmények miatt tudott nyerni a maga idejében.

Frank'Leó 2010.01.22. 18:58:57

T. Lehetmás! Szép, demokratikus bejegyzést olvashattunk Tőled. Hogyan veszik semmibe (kicsibe) a politikusok a pórnépet.
Érdekes kommenteket kaptál. Volt aki nem látott ilyen plakátokat, amik szerinted a város legforgalmasabb helyein vannak, egyvalaki látott ilyet, de nem óriásat, hanem kicsit. Tényleg jó lett volna illusztrációként egy katt a mobiloddal.
Sztd hozzászólása pedig egy kis tanulmány.

Az pedig tanulságos, hoz mindehhez több mint egy hét után egy szavad sincs.
Egy hatalomra sem került ifjú politikus, aki profi politikus módjára veszi semmibe a pórnépet.

Le a rendszerváltás utáni elittel! Lehet másé is a politikai hatalom.
süti beállítások módosítása