jún
28

Fidesz: pereg a zöld festék

Hát eddig tartott. Sokan, bár más szempontból esetleg nem kedveltük a Fideszt, bizakodva tekintettünk annak viszonylag markáns (legalábbis a Gyurcsány-Bajnai kormánynál markánsabb) zöld ígéreteinek megvalósulása felé. Zöld Bank, Zöld Széchenyi terv, panelprogram felgyorsítása, megújulók nagyobb támogatása.

Az új gazdasági miniszter első intézkedése ezzel szemben az volt, hogy leállítja a szélenergia-tendert, amit régóta vártak, és megduplázhatná a szélenergia-termelő kapacitást.

Persze voltak már intő jelek, például az év eleji Podolák-Fónagy paktum, ahol a Fidesz minden skrupulus nélkül megegyezett a „mocskos komcsikkal”, és vidáman megszavazták, hogy az eredetileg a megújulók támogatására szolgáló KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa)  rendszer vonatkozzon a kapcsolt termelést folytató földgáz üzemű gázmotorokra is. Ez kb. 30-40 milliárd forint plusszal támogatta meg – az arra nyilván nagyon rászoruló – földgázlobbit. Ezzel együtt már a 2009-ben KÁT-ban kifizetett 140 milliárd forint 2/3-a, 95 milliárd forint a FOSSZILIS energiatermelés támogatására ment el (nem mellesleg fenntartva Európa egyik legmagasabb áramárát). Ebben a helyzetben az árverseny hiányára hivatkozni a széltender leállítása okaként, mint ahogy most a miniszter teszi, kilométeres képmutatás. Az a jó, hogy ez remekül illeszkedik a Fidesz cinizmus elleni küzdelmébe. Hajrá, csak így tovább. Nehogy összhang legyen az elvek és a tettek között.

Persze nincs nagy baj. Csak helyére kerültek a dolgok. Sajnos egy nagy és sokba kerülő párt nem tud kibújni azok makából, akik finanszírozzák. Sokak szerint ma Magyarországon Orbán Viktor uralkodik. Ez az eset is megmutatta, hogy valójában a MOL, a Magyar Villamosművek, a Kapolyik és a Demjánok. Minden más csak smink.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr392115981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.06.29. 10:26:13

A miniszter válaszol:

www.mno.hu/portal/721889

"A Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által vezetett tárca hosszú távú célja, hogy egy új, kiszámíthatóbb rendszer keretében a lakosság és a vállalkozások energiakiadásai a lehető legkisebb költség elve mentén alakuljanak – áll a kommünikében. Ennek megfelelően, elsősorban a lakosság és a kisvállalkozások érdekeit és nem a befektetői szempontokat figyelembe véve, az esetleges kockázatokat is mérlegelve döntött úgy a minisztérium, hogy módosítja a szélerőmű kapacitás létesítésére irányuló pályázati kiírás feltételeiről, a pályázat minimális tartalmi követelményeiről, valamint a pályázati eljárás szabályairól szóló rendeletet.

Mivel a Magyar Energia Hivatal (MEH) tájékoztatása alapján a 2009-ben szélenergia kapacitások létesítésére kiírt tenderre a benyújtott pályázatok között kevesebb a jogszabályi követelményeknek megfelelő, mint amekkora szélerőművi kapacitás beépítésére lehetőség van, a biztosítani kívánt ár- és támogatási verseny nem érvényesülhet. Ez azt jelenti, hogy a pályázóknak nem kell a meghirdetett kapacitásokért versenyezniük, a megtermelt villamos energiát a törvény által megszabott legmagasabb kötelező átvételi áron értékesíthetnék, ami a szélenergiával termelt áram esetében Magyarországon – az ausztriai kötelező átvételi áraknál jóval magasabb – jelenleg 29,28 forint kilowattóránként. Ez mintegy 9 Ft/kWh-val magasabb átvételi árat jelent, mint az így megtermelt energia előállítási költsége. Az előbbiek alapján a kapacitások kiosztása két éven belül érzékelhető nyomást gyakorolna a fogyasztók által fizetendő végfelhasználói árakra, ami a családok rezsikiadásainak emelkedéséhez is vezethet – írják.

A kormány kiemelt fontossággal kezeli a megújuló energiaforrások hasznosításának ügyét – hangsúlyozták. Ez a terület meghatározó eleme lesz az ország most készülő, hosszú távú energiastratégiájának, amelyhez illeszkedve a szélerőmű kapacitások létesítésére irányuló pályázat újra kiírásra kerülhet, meghatározott feltételek fennállása esetén – zárul a közlemény."

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.06.29. 10:39:38

Kár, hogy a közlemény minden érvét visszakézből cáfolni lehet.

1. Emiatt magasabb lehet az áramár: a KÁT nagy része a földgázüzemű motorok támogatására megy el, azok nem zavarnak?
Amúgy meg az energia ne legyen olcsó, mert akkor csökken az ösztönzés a takarékosságra. Ami - szavaik szerint, bár ugye most már semmi se biztos . szintén prioritása a kormánynak.

2. Nem érvényesülhet az árverseny: ha felfüggesztik, tönkretéve a pályázók felét, akkor majd biztos lesz pályázni fognak megint, és lesz jó kis árverseny. Dillettáns barmok. Ezen a piacon akkora a bizonytalanság (köszönhetően az előző kormány bénázásainak, meg épp az ilyen banán-köztársaság szintű akcióknak, mint ez a mostani felfüggesztés), hogy a befektetések nagyon kockázatosnak minősülnek, és sajnos csak magasabb ár mellett mozdulnak.

3. Ausztriában olcsóbb az átvétel: ott az átlag áramár is kisebb (köszönhetően a sok vízerőműnek), a különbség kb. ugyanakkora.

4. A szél miatt érzékelhetően nőne az áramár: hazugság, az 1/20-nyi teljesítmény 30%-os felára nem szignifikáns.

Mi lehetne a megoldás?
1. Végigvinni a pályázatot, hogy megépüljenek a kapacitások
2. van még szabályozási tartalék a rendszerben, 300 MW-nyit még simán ki lehetne írni.(persze ha nem lenne a fidesz az MVM zsebében.)
3. Újra kellene kötni a szerződést a gázmotorokkal, rákényszeríteni őket, hogy szabályozási hátterül szolgáljanak a megújulóknak. Ez akár 1000-1500 MW-nyi plusz lehetséges kapacitást jelent.
Kicsit szerényebb eredmény elérhető már azzal is, ha egy működő tartalékpiacot alakítunk ki, ahol megfelelő árat kapnak a tartalékként beszálló egységek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.29. 19:31:16

Ez azért megdöbbentő. Mit gondolnak, meddig lehet még húzni a meg nem újuló energiaforrásokkal? Majd eltüzeljük a multik felhalmozott pénzét (ami amúgy már csak számjegyek sora), mert már nem lesz áram legyártani a szélerőműveket?
Naperőmű jó, ne legyen, mert lehet, a turizmuson bukott esztétikai ár magas. Vízerőmű van elég, amúgy sem elég sebes folyásúak a folyóink. De könyörgöm, itt van a szél, egy kis energiakivétel csak nem csinálna sivatagot Romániából (mintha törődnének velük)!

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2010.06.30. 11:26:40

@Member: hozzászólás nagy részével egyetértek.
ezen viszont elgondolkodtam: "Vízerőmű van elég" milyen szempontból?

1120 2010.07.06. 01:24:50

Egy újabb atomerőmű megépítésének szükségessége ma már nem kérdés. Minél tovább halogatjuk, annál többe fog kerülni!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.07.06. 08:47:36

@1120: Már miért ne lenne kéréds? iszonyú drága, és ugyanúgy nem old meg semmit, mint a szélerőművek: nem lehet visszasazbályozni, ezért rengeteg sok szabályozható kapacitás kell mellé.

Egy atomerőmű olyan, mint a 4-es metró: tízszer annyiért megoldunk egy problémát, mint amennyiért lehetne, ha gondolkoznánk.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.07.13. 17:00:13

@Lastres: Óriási különbség van az atom- és a szélerőművek közt. Az atomerőmű szinte tökéletesen megbízható (kivéve ha hiba történik, de az máshol is előfordul), fixen tervezhető energiaforrás. A szélerőmű viszont nem csak szabályozhatatlan, de kb. randomban termeli az energiát.
Még egy Paks-féle atomerőmű kellene az országnak, a kettő együtt megtermelné az átlagos szükséglet 80 %-át, a maradékra meg jöhet bármi, csak szabályozható legyen, hogy akkor termeljen, amikor kell.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.07.13. 17:15:16

@bm613: Valóban óriási különbség van. de nem így. Ha 50 évre tervezünk energiarendszert, nem lehet ilyen sematikusan és felelőtlenül.

Ha az átlagos szükséglet 80%-át termeled atommal, az völgyidőszakban már nagyon sok, akkor vissza kell szabályozni valamelyiket, vagy tározós erőművek kellenek (víz, hidrogén, lendkerekes stb.)
KÉT paksnyi atomerőmű építése iszonyatosan drága, rámenne a gatyánk is (5 db 4-es metró minimum), ráadásul bemerevítené az energiarendszerünket 80 évre. nagyon durva függésbe kerülnénk 2 db helyrajzi ponttól. Ez nem egy jól működő energiarendszer képe, ez egy nagyon sérülékeny és nagyon kockázatos rendszer képe.

A szél sem annyira kaotikus, mint írod. Vannak statisztikai előrejelzések, ami alapján be lehet lőni nagyjából, mikor mire számíthatunk; a mai előrejelzések alapján pedig 1-2 órával előtte már nagyon pontosan lehet tudni. Amikor kevés a szél, lehet gyorsan bekapcsolni a biogázos/biomasszás kiseüzemek hálózatát. Amikor meg nem kell, akkor ugyanazokat a tárolókat lehet használni, mint ami az atomnak kellene.
Ez egy sokkal
süti beállítások módosítása