sze
08

Igazi párt lett a Kétfarkú Kutyából

A magyar választópolgárok apolitikus attitűdje számtalan esetben nyilvánul meg néhány sört követő idióta fiktív pártok alapításában. Legalábbis én már elég sokszor tapasztaltam ezt. Főleg mivel Magyarországon már 10 fő és még pár könnyen teljesíthető dolog elég a pártalapításhoz. Ez az információ a baráti társaságok mókamestereit mindig percekig tartó ötletelésre buzdítja. Az Éden Pártja, a Hazugságok Pártja, a Magyar Királyság Pártja, és hasonló hallatlanul fantáziadús nevek ütik fel a fejüket a kocsmákban, haveri körökben és más helyeken. Nyilván egyikből sem lesz semmi, az üzenet azonban egyértelmű: az esetek többségében minősíthetetlenül viselkedő korrupt politikai elit kifigurázását semmilyen körülmények között nem hagynák ki a választópolgárok. 

A Kétfarkú Kutyapárt viszont olyan hallatlan lazasággal és profizmussal keltette életre a mostani politikai klientúra frappáns karikatúráját, hogy csak les az ember. A kezdetek óta imádjuk a szegedi hegyeket meg az ingyen sört. Nem történt semmi más, csak néhány intelligens és kreatív fiatal találó, kritikus, konfrontatív üzenetekkel plakátolta ki Szeged utcáit. Ma már valószínűleg kevés olyan internetfelhasználó létezik, aki ne ismerné őket. Nem kellett az akcióhoz se sok pénz, se komoly létszámú tagság. Csak néhány szabad óra, meg minőségi humorérzék. Már a 2006-os választásokon olyan fricskát jelentettek az akkori pártok számára, amilyen a magyar demokráciában addig nemigen volt tapasztalható.  

Most azonban tőlük teljesen szokatlan megmozdulásra szánták el magukat. Pártot alapítottak. Olyan igazit. És részt vesznek az önkormányzati választásokon. Az igazin.

Ezeken túl persze semmi nem változott: a nevük ugyanaz, a programjuk pedig természetesen a korábbiakhoz hasonló sületlenségekkel van tele. Eltolnák a Margitszigetet, meg lenne Ürügyminisztérium; évi plusz 99 napot, általános és teljes adócsökkentést ígérnek a jó magyar népnek. Villamosmosással és Nokiás dobozokkal kampányolnak. A különbség most csak az, hogy az állampolgárok szavazhatnak is rájuk. Plakátjaik elárasztották Budapest utcáit. 

Azt gondolom, hogy ez komoly fenyegetést jelenthet a magyar demokráciára nézve, mivel a választók egy ilyen voksolással jófejnek, és nem utolsó sorban politikailag aktívnak érezhetik magukat – teljesen alaptlanul. És úgy tűnik, sokan közülük szívesen viccelnének szavazatukkal, ha arra kerülne a sor. Egy friss felmérés szerint Budapesten 2%-on áll a – szavazólapokra végül nem kerülő – párt támogatottsága.

A Magyarországon élő  emberek húsz éve érzik azt, hogy folyamatosan csak átverik és meglopják őket a politikusok. Hogy a voksuk minden negyedik évben a kukában landol. A proteszt- és bizonytalan szavazók köre szerintem most is jóval túl van a lakosság 50%-án. Erre most itt van egy párt, akinek a segítségével úgy érzik, jól megmondhatják az elitnek a tutit – habár ezt a tutit nagyjából a rendszerváltás óta szajkózza nagyon sok mindenki a rendelkezésére álló szinte minden lehetséges eszközzel. Mert ugye attól függetlenül, hogy nagyon viccesek, mondanivalójukkal azért eddig rejtett titkot semmiképp nem fedtek fel az emberek előtt. 

A politikától való  szigorú távolmaradás kultúrája a Kétfarkú Kutyapárt segítségével lehet, hogy egy kicsit feloldódik a választókban, de az is lehet, hogy éppenséggel megerősödik. Az örök pesszimizmus azonban vélhetően így nem fog csökkenni. Ahhoz főleg értelmes alternatívát nyújtó hiteles pártokat prezentálni tudó politikai rendszerre lenne végre szükségünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr52279702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaktusztea 2010.09.08. 12:47:48

Azt látom, hogy a cikkíró nem a választókat félti, hanem meg van győződve róla, hogy "végre itt egy normális párt (LMP), arra kéne szavazni". Ez a párt az ő saját pártja.
De ez csak 1 nézőpont. Van akinek az LMP sem szimpatikus és nem nemtörődömségből, hanem tudatosan akar érvénytelenül szavazni, vagy valamilyen formában protestálni a jelenlegi vállalhatatlan politikai erőkkel szemben.
A Kétfarkú nem a jófejségről szól, még csak nem is paródia. Hanem a _kendőzetlen_ valóság.
A politikusok mindent megígérnek és cs*sznek betartani. Sok pénzt akarnak. Maguknak.
A Kétfarkú egy tükör feléjük, egy kép, ahogy mi látjuk őket. Szerintem hiánypótló.

Zöld_Dani 2010.09.08. 15:19:06

@kaktusztea: Szerintem teljesen félreérted. Jávor Benedek, amikor az index kérdezte, h nem fél-e a kutyák cédulaelszívó hátásáról, valami ilyesmit mondott:
a kétfarkú kutyák jó és szükséges színt vittek a kampányba, örülünk neki. eddig az szdsz meg az mdf vitt el tőlünk cédulákat, ilyen mindig van és mindig lesz, nincs benne semmi rossz.
Tekintsd ezt az LMP állásfoglalásának! :-)

hunor76 2010.09.08. 15:33:50

1. Azért az, hogy a főpolgijelöltjük minden "médiahátszél" és közvéleménykutatás ellenére másfél millióból 3.000 ajánlószelvényt tudott összegyűjteni, azért erősen helyére teszi, hogy valóban mennyire is veszélyes a jelenség a demokráciára.

2. A Kétfarkú jelenség szerintem pont arra jó, hogy az embereket ráébressze arra, hogy a jelenlegi pártok nagy része és igéreteik semmivel sem vehetők komolyabban a MKKP-nál. Ezek a pártok és az alkalmatlanságuk jelentik a valós veszélyt a demokráciára és teszik azt hiteltelenné a választópolgárok szemében, nem az, aki erre felhívja a figyelmet.

3. A jelenlegi politikai helyzetben az irónia talán az egyetlen valós fegyver a kormánypárt hatalmi túltengéseinek visszaszorítására. Az a következmények nélküli bohóckodás, ami a parlamentben "ellenzék" néven folyik, biztos nem az. Az "értelmes alternatívát nyújtó hiteles pártok" tanulhatnának az MKKP-től, hogy miként is kell megmutatni az embereknek, mennyire meztelen valójában a forradalmi köntösbe öltözött császár.

FEszter 2010.09.08. 15:55:59

Hogy a part szükseges es nagyon is szorakoztato szinfoltja a mostani politikai helyzetnek, nem kerdes. (erröl szol a 2. bek.) En is ott tolongtam a standjuknal a Moszkvan hogy kaphassak az "Altalanos es teljes adocsökkentest!" es az "Evi + 99 nap!" plakatjukbol meg hogy dumalhassak nehany percet valamelyikükkel.
A valasztason valo indulasuk erthetetlen szamomra. Ez az elsö olyan akciojuk, aminek nem ertem a valodi üzenetet, celjat. (vagy inkabb nem akarom erteni) Mert azt gondolom, karos hatassal lehet a valasztopolgarok amugy is negativ politikahoz valo hozzaallasara. Ha az apolitikus magatartasukat a szavazatukkal is jelezhetik, nem fogunk tudni elörelepni egy tapodtat sem meg jonehany evig.
Nem az LMP a megoldas, hanem meg több olyan part, ami ertelmes alternativa a valasztopolgarok szamara.

2010.09.09. 15:29:46

@hunor76: <<a következmények nélküli bohóckodás, ami a parlamentben "ellenzék" néven folyik,>>

Miért, a kutyapárt nem ez? Miért gondolná bárki, hogy ez bármire gyógyír lehet?

Egyetértek FEszterrel, míg korábban őszinte örömmel figyeltem és vidultam az MKKP fricskáin, a választásokon való valódi indulást addigi elveikkel (ha voltak ilyenek) ellentétesnek gondolom. Nem értek egyet Jávorral sem ebben, persze lehet, hogy az ő helyzetében nem érdemes ebben az ügyben kekeckednek, az ő hozzáállása a kuyatpártiak részére is (akik között nagyon sok LMP-szimpatizáns is van) is szimaptikus lehet. Az én véleményem viszont, hogy az indulásuk káros a demokráciára nézve. Szerencsére a magyar polgárok érettebbek voltak a vártnál és nem ültek fel ennek tömegesen.

hulyeinformatikus 2010.09.09. 19:44:44

@hunor76: 1.) Simán hatékonyabban működnek, mint az LMP.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.09. 21:38:11

@iii: Egyáltalán nem káros az indulásuk. Még akkor sem volna az, ha sikerrel jártak volna a gyűjtésben. A többi párt is nagyrészt baromságokkal kampányol, csak azokat van, aki elhiszi, mert elvileg nem lehetetlenek... bár a "kevesebb bevételből több kiadás" Fidesz-féle elve elvileg is felér az örök élet + 20 évvel.
És még akár ki is nőhetik magukat igazi párttá a hülye jelszavaik mögött, bár ehhez emberekre és időre van szükségük. Igaz, ez itt nem Izland.

Helótageci 2010.09.10. 08:59:48

Azt gondolom, hogy ez komoly fenyegetést jelenthet a magyar demokráciára nézve, mivel a választók egy ilyen voksolással jófejnek, és nem utolsó sorban politikailag aktívnak érezhetik magukat – teljesen alaptlanul.

Jááááj Béáááá! Ezt pont a kissebségek védőszentjének blogján olvasni. Drágám nagyon egyszerű a dolog. Kell egy mindenki ellen opció a szavazólapra és talán meg lesz ismét a budapesti 2% vagy még több is. Ha erre lett volna mód akkor is szegényebbek lettünk volna pár humoros előadással amibe nem számítom bele a tvinterjúkat.

Szerintem igenis a választópolgárok politikailag aktívnak érezhetik magukat mindkét esetben. Mivel az egyik lehetőség nem elérhető ezért maradt a másik.

Még mindig jelentős azoknak a tábora akik nem elégedettek a jelenlegi helyzettel viszont nincsen módjuk azt kifejezni - most nem élnék a pártalapítás lehetőségével - na ők éltek a kutyák adta lehetőséggel. Én is közéjük tartozom. Tavasszal mint aktivista is segítettem a munkátokat, azóta több dolog miatt távolodtatok tőlem.

Éhesló 2010.09.10. 22:44:36

Nos tőletek vittek leginkább cédulát.
Ebből a szempontból hasznos volt a megjelenésük és önfeledten röhöghettünk rajtuk és rajtatok is.
Csak így tovább!

creativecitizen 2010.09.12. 13:42:36

megjelent az LMP ellenzéke ...
ezt a tény utálhatjuk, de akár bele is nézhetünk a görbe tükörbe ...
:-)

szabdav 2010.09.12. 20:48:24

Szegeden az LMP kábé 1800 cetlit gyújtött a polg. mester-jelöltségre, a szükséges 2000 helyett, az MKKp pedig kábé 6-700-at. Uakkor az egyéni jelöltes cetlijüket ált. odaadták az LMP-nek. Tehát elég jelentős volt a cédulaelszívó hatásuk. Kérdés nekem, hogy akkor ők az LMP-vel voltak elégedetlenek vagy ez egyszerúen egy jó poén volt, ami fontosabbnak látszott nekik a politikai állásfoglalásnál?
Dehát ez az ő döntésük, így látták jónak, nincs jogunk ezt megkérdőjelezni.
Ja, és választhatnak majd Botka, egy fideszes bankár, meg a jobbikos között (akinek össz. 2020db érvényes cetlije lett)....

kalapácstollú 2010.09.26. 19:07:14

@szabdav: Nem hiszem, hogy az LMP ellen indultak volna. Szvsz ők mindenki ellen indultak, de legalábbis a maguk és közönségük szórakoztatására.
süti beállítások módosítása