jún
16

A hatodik koporsó

„A hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja, hány évünk is ott fekszik.” – mondta Orbán Viktor 1989. június 16-án.

És milyen igaza volt.

De hogyan kellene elhangzania e beszédnek 2009. június 16-án?  Valahogy így:

„Polgártársak!

Az elmúlt húsz év alatt a magyar nemzetnek nem volt egyszer sem bátorsága, hogy valóban elérje 1848-ban és 1956-ban kitűzött céljait: a politikai szabadságot és a valódi demokráciát. Céljaink máig nem változtak. Ma sem engedünk ’48-ból és ’56-ból, így nem engedhetünk ’89-ből sem.
Azok a fiatalok, akik ma egy működő demokrácia megteremtésén küzdenek Magyarországon, két okból emlékeznek meg Nagy Imre és társainak újratemetéséről. Mi tiszteljük azokat a rendszerváltókat, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik képesek voltak leszámolni az államszocializmussal.
De nem tiszteljük azokat, akik a nagy pénzek árnyékában vállalták, hogy a társadalmat morálisan és anyagilag megtizedelők sorába álljanak, akik néhány felügyelőbizottsági tagságért megtagadták azt a nemzetet, amely elfogadta őket, és bizalmát beléjük helyezte. Nem tiszteljük azokat, akik egy olyan új rendszert alakítottak ki, amely elhallgatta a régi rendszer bűneit és a bűnösöknek lehetőséget adott hatalmuk átmentésére; sem azokat, akik folytatták az elhallgatás és a titkos akták politikáját.
Nem tiszteljük azokat, akik bármikor képesek voltak politikai elveiket feladni azért, hogy rövidtávon szavazatokhoz jussanak.
Mi az ő sorsukból tanultuk meg, hogy a demokrácia és az öncélú hataloméhség összeegyeztethetetlen.

Jól tudjuk, a rendszerváltók egy része korunkbeli, hozzánk hasonló fiatal volt. De nem pusztán ezért félünk egy újabb, hetedik koporsótól. Mind a mai napig 1989 volt hazánk utolsó esélye, hogy a nyugati fejlődés útjára lépve valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat és egészséges környezetet teremtsünk. A ma vállunkra nehézkedő csődtömeg egyenes következménye annak, hogy feladták a rendszerváltás eszméit, és belekényszerítettek minket egy zsákutcába, amelyből most megpróbálunk kiutat találni.
Valójában ekkor, az 1989-et követő 20 évben vette el tőlünk, mai fiataloktól jövőnket ez a néhány, hatalomban egymást váltogató parlamenti párt. De mi nem hagyjuk, hogy egy hetedik koporsóba temessenek bennünket, ahogy eltemették saját generációjukat a hatodik koporsóba.

Barátaim!

Mi, fiatalok sok mindent nem értünk, ami talán természetes az idősebb generációk számára. Mi értetlenül állunk az előtt, hogy az előző rendszert hangosan bírálókról kiderül, hogy ugyanannak a kádári politikának a folytatói, míg a rendszerváltás előtti szocialista tervgazdaság hívei a neoliberális-neokonzervatív politika képviselőivé válnak.
Azt sem értjük, hogy azok a vezetők, akik a rendszerváltáskor az emberi jogok és a politikai szabadság harcosai voltak, ma korlátozzák mások szabadságát, és szinte tülekednek a jogsértők kitüntetésénél.

Mi úgy véljük, nem tartozunk hálával azért, hogy húsz év után végre elindíthatjuk a változást, és nyugdíjazhatjuk régi pártjainkat. Csak a tevékeny állampolgároknak jár köszönet azért, hogy ma már működhetnek alternatívát kínáló politikai és civil szervezeteink. A magyar politikai vezetésnek nem érdeme, hogy az átláthatóságot és felelősségvállalást követelőkkel szemben, bár lehetőségeinél fogva ezt megtehetné, nem lép fel. Fel kellene lépnie ellenünk, de nem a pozíciójuk bebetonozását célzó, hanem a követeléseket oktalanná tevő módszerekkel.

Polgártársak!

Ma, 20 évvel a rendszerváltás és 19 évvel a III. köztársaság első kormányának felállása után esélyünk van arra, hogy új, konstruktív keretek közt érjük el mindazt, amit a rendszerváltók önhibájuk miatt nem tudtak elérni. Ha hiszünk a magunk erejében, képesek vagyunk véget vetni a korrupt Mutyiországnak. Ha elég eltökéltek vagyunk, rászoríthatjuk az uralkodó elitet, hogy alávesse magát a törvényeknek, és ne a saját gazdagodásával foglalkozzon. Ha nem tévesztjük szem elől ’89 valódi eszméit, olyan képviselőket választhatunk magunknak, akik azonnal leállítják jövőnk felélését. Ha van bennünk elég mersz, ha van bennünk elég mersz, hogy mindezt akarjuk, akkor, de csak akkor beteljesíthetjük a rendszerváltás akaratát. Senki sem hiheti, hogy ezek a pártok maguktól fognak megváltozni.

Emlékezzetek, 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén, Orbán Viktor, a demokratikus ellenzék egyik vezéralakja bátran kiállt az előző rendszer piszkos ügyei ellen. Csak négy év telt el, és saját pártja nem tudott elszámolni a rá bízott állami vagyonnal. Hat évre rá a kormánya kétes hátterű cégekkel kötött nagy összegű állami megbízásokat. Ezért nem érhetjük be a rendszerváltó politikusok semmire sem kötelező ígéreteivel.

Nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó pártok, ha akarják, se tudják ezt az állandó jogsértő magatartást alkalmazni ellenünk. Nincs más mód, hogy elkerüljük az újabb koporsókat, az újabb generációk elsüllyedését. Pártok vezetői, miniszterek és miniszternők, egykori forradalmárok és reformerek: eljátszottátok a politikai közösség bizalmát. A magyar fiatalok, akik előtt a rendszerváltás eszméi még ma is sérthetetlenek, nem vesznek példát rólatok.

Nem nyugodhatunk tovább!”

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr971189033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolee666 2009.06.17. 16:21:03

@clownfish: Nem is kértelek ilyenre!:)
Ami biztos nem véletlen,hogy borsod majdnem 25%-a rájuk adta le a voksát!;)

Lehet azt mondani,hogy minden 4. választó rászístá,vagy el is lehet gondolkozni egy kicsit!
Én már annak is örülök,hogy 2 év alatt a JOBBIK és az M.G.-nak köszönhetően legalább bekerült a közéletbe az itteni(inkább régiós) probléma és végre elkezdtek róla beszélni az emberek és nem tabu téma...

Aki követi a törvénykezéseket az látja,hogy sok törvénymódosítás és javaslat ezek hatására született!
Ha ez tovább fejlődik akkor akár békés úton rendeződhet az itteni helyzet,de akkor most nem szabad leállni,hanem ezt végig kell csinálni!

clownfish 2009.06.17. 16:44:36

a jobbik a jelen kérdéseire ad szűk látókörű választ.
fentebb is említettem, a jobbik gazdasági programja több pontján is erősen sántít. kíváncsi lennék egy előretekintő, hosszútávú gazdasági stratégiára a jobbiktól... egyébként a szociális témák mellett kevésbé propagálható területeken is lehetne fakítania a jobbiknak. de amíg pl. az oktatási "kabinetet" ilyen észkombájn hölgyikék vezetik, mint Dúró Dóra, addig inkább a jobbik helyében nem büszkélkednék. az idei magyarérettségi után mi mindennek elmondták Spiró Györgyöt, amikor egy teljesen korrekt vitaalapul vehető véleményét adták ki érvelő feladatnak, amit a kisasszony el se olvasott. (megjegyzem, kiugróan magas arányban választották ezt a feladatot az érettségizők, zömük ráadásul egyetértett vele, a sors fintora, hogy én csak részben, de nyilván ez nem ide tartozik). úgyhogy ezt vehetjük szögkibújásnak is... rögtön magyarellenes írónak titulálta a posztmodern magyar epika egyik minőségi (!) alkotóját.
kultúra liberalizmus nélkül=0.

Zolee666 2009.06.17. 17:15:03

@clownfish: Valóban nem tökéletes...
Azonban én egy elszabadult liberalizmustól is eléggé tartok!
Láthattuk,hogy ugyan úgy betiltanák,törölnék,kirekesztenék azokat akik nem értenek egyet velük...én jót mosolyogtam ezeken a munkálkodásaikon,hiszen a kirekesztés ellen kirekesztéssel kampányoltak!:D

Az érettségit nem firtassuk...szerintem egyszerűen nevetséges!
Olyan szinten megkönnyítették,hogy akárki át tud menni 2-3assal 0 tanulás mellett,mi voltunk az elsők akik az újfajta rendszerbe érettségiztek így fel sem készítettek minket rendesen mert nem tudtak mire!:D
Meglepődtem milyen könnyű volt,hiszen bárki megírhatta jóra!
Érdekes a kormány oktatási politikája,hozzányúltak a közép szintű képzéshez totális cső,ugyan ez tapasztalható az egyetem és most következik az általános iskolai oktatás megreformálása...6éven keresztül csak írni,olvasni,számolni tanulnának a gyerekek...mi ez ha nem tudatos népbutítás?

clownfish 2009.06.17. 17:26:51

önálló gondolkodásra való serkentés.
egyébként izzasztó volt pl. az idei szövegértés feladat! az elemzések pedig nagyon jól össze voltak válogatva! én egyébként az ideit nehéznek találtam. a matekot is, de az meg a favorit nálam. :P
az oktatási rendszer valóban elég érdekes, de azért szerintem történt előrelépés bizonyos területeken. egyébként szükség volna a magyar bálint-i és a régi, túl szigorú oktatás közötti arany középútnak.

Zolee666 2009.06.17. 17:41:27

@clownfish: Lehet,hogy szigorú volt,de amikor letették hozzá voltak szokva a tanuláshoz,viszont most ha az érettségi után tovább megy valaki mondhatni furcsa.Hiszen mióta végeztem(4éve) azóta mindig megnéztem az érettségiket és véleményem szerint nagyon könnyűek voltak,az idei matek sem volt nagy durranás,egyedül német/angol érettségit tartottam nehézek.

Most nézegetem a híreket...kíváncsi vagyok,hogy a kerepesi újabb iskolai verést amiről videó is készült mikor vallják be a Tv-ben...már a neten több mint 30órája fent van...De ugyan így volt ez 1-2hónapja is...

clownfish 2009.06.17. 17:51:32

az osztályátlagunk 4,5 fölött volt (végzős osztály), 35 fővel. nem az érettségin múlik.

werjio 2009.06.17. 17:57:55

@Aradebil: nem lehet hipp hopp a jövő választásokig megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját, politikai kultúráját. Nem tudom észrevettétek -e, de ez a blog már pl. jobb felül tegnap óta azt jelöli, hogy ez nem egy hivatalos LMP blog.

Nem kéne annyira koncentrálni arra jövő évi választásra, hanem szépen, lassan bevonni az embereket. Van különbség szavazat és szavazat között. Aki azért szavaz valakire, mert nincs jobb, mert előtte 2 nappal ezt mondták neki, mert a polgármester megüzente, az nagyon más mint aki saját belátása szerint, a célok megértésével és egyetértésével adja le azt a voksot. Remélem megfutja az LMP a maga választási hadjáratát és valahol közben észreveszi mennyire elkanyarodott az eredeti céloktól...

Aradebil 2009.06.17. 18:04:28

Csak azért raktam ide,mert nagyon sokan támadják pl a jobbikot azóta,mióta bejöttek nekik a "populista" dumáik,de el kell fogadni,hogy egy tömegpártnak az ilyen emberekre kell építenie,értelmes emberekből egy egészséges 5 % sem lehet kihozni.Viva la Democracy!

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.06.17. 18:19:44

@Aradebil: semmi köze az LMP-nek ehhez a Mali nevű csávóhoz. Inkább maradunk örökre 5% alatt, mint hogy ilyen emberekre építsünk.

werjio 2009.06.17. 18:31:01

@bnct: Szivemből szóltál. Olyan jó lenne látni, olvasni hogy többen is ezt gondoljátok az LMP-n belül.

Aradebil 2009.06.17. 18:36:24

@bnct: akkor hogyan lehetne más a politika?tömegbázis nélkül sajnos azt kell mondanom,hogy sehogy sem.

werjio 2009.06.17. 18:54:38

@Aradebil: Pontosan látod a kardinális kérdést, hogy a tömegre mennek -e rá, és a bekerülésre (Pgeri: Kié lesz az 50%?), vagy az üzenet és annak megértetése, lassú megemésztése marad fókuszban.

A történelem során, az "először legyen tömeg mögöttünk, aztán majd mindent jobbá teszünk" tipusú kisérletek befuccsoltak, mert mire eljutnak odáig hogy nagyban támogatják őket már el is felejtik az eredeti célt és üzenetet (lásd az Összes mostani párt). Ha mást akarnak, máshogy kéne csinálni.

Zolee666 2009.06.17. 19:03:57

@werjio: Na és persze kell egy pártatlan média!
A JOBBIK-kal eredetileg kb. annyit foglalkoztak volna mint az LMP-vel,szóval arányosan keveset(a hatalmon lévő pártokhoz képest),de nekünk besegített a többi párt a lejárató kampányukkal! :D

A médiának igen nagy hatalma van,de egyre nagyobb van az internetnek.Ezt bizonyítja a mostani választás is!

clownfish 2009.06.17. 19:19:24

quote of the day: "Na és persze kell egy pártatlan média!"

Aradebil 2009.06.17. 20:27:35

@werjio: csak megint elfelejted hogy
-tömegbázis nélkül hatékony kampányt sem tudsz folytatni
-az átlagember még mindig buta,és az is marad amíg kerek a Föld(igen,lehet hogy ebbe mi is beletartozunk!)
-az átlagember politikai emlékezete mondjuk 2 év,és akkor már sokat mondtam...ha most megreked az lmp a tavasszal 2-3% körül,a kutya sem fog rájuk emlékezni
-az átlagember mi alapján fogja eldönteni hogy mit ért el az lmp?hány szívecskét ragasztgattak ki?
-sőt,a célokról sem fog tudni senki semmit,mert a választók 90%-a nem olvassa el a pártja programját,mert mint említettem : buta

"A történelem során, az "először legyen tömeg mögöttünk, aztán majd mindent jobbá teszünk" tipusú kisérletek befuccsoltak"
Ilyen hozzáállás kíváncsi lennék,hogy szerinted mi nem fuccsolt be ezidáig?

werjio 2009.06.17. 21:52:15

@Aradebil: Akkor nem lehet más a politika?

9mmPara 2009.06.17. 22:43:24

@Zolee666: "6éven keresztül csak írni,olvasni,számolni tanulnának a gyerekek...mi ez ha nem tudatos népbutítás?"
Remélem, lesz olyan fórum, ahol a közoktatás témáját alaposan ki tudjuk majd vesézni, de addig itt tennék pár megjegyzést:
1, jelenleg gyakorlatilag nagykorúságig tankötelezettség van és ezen idő legnagyobb részében u.n. közismereti tárgyakat tanulnak a diákok, tehát nem szakmát, hanem matekot, történelmet, irodalmat, biológiát, ilyesmiket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszer végigveszi a történelmet gagyi szinten az ősembertől a rendszerváltásig az általános iskolában. Aztán ugyanazt kicsit kevésbé gagyi szinten a középiskolában. Dettó ugyanez megy szinte az összes tantárggyal. Mindez úgy, hogy eszetlenül zsúfolt a tananyag és egy kicsit lassabb gondolkodású gyerek már 6-7 évesen össze tudja szedni azt a hátrányt, ami egész diáksága során végig fogja kísérni. Ez elfogadhatatlan, embertelen és nem utolsó sorban a szellemi javak nagymérvű pazarlása.

2, ennek köszönhetően gyakorlatilag analfabéta, értő olvasásra képtelen, önmagukat sem szóban, sem írásban értelmesen kifejezni nem tudó, elemi következtetésekkel is hadilábon álló fiatalok tízezreit termeljük minden évben. A rengeteg "disz-"-es gyerekről nem is beszélve, akik nem a fán nőnek ám, hanem az iskolák (sőt az óvodák) gyártják őket, ugyanis ...

3, ... éppen az alapképességek fejlesztése marad el, amire minde egyéb épülne, mert "jajistenem, mi lesz, ha legkésőbb első osztály téli szünet előtt nem jutunk el a T betűig?" Mi lenne? Valójában semmi. Miért kellene egy 7 éves gyereknek írni-olvasni, ha még nem érett meg rá? Mi múlik rajta? Nem kap munkát? Nem tudja aláírni a hitelkérelmét?
Majd akkor, mikor tényleg be kell állni az igába és szaggatni az istrángot, akkor kell, hogy kész ember legyen, de ehhez kell ráérős, nyugodt, játékos, boldog időszak az élete elején, amikor megtanul tanulni és megszereti a tudást. A mai közoktatás megutáltatja. És a mai közoktatás lényegében ugyanaz a porosz rendszer, amelyiket az általános írástudatlanság megszüntetése érdekében vezettek be és amelynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy a 4 elemi után a 10-11 éves gyerek elmehessen inasnak. Nem véletlenül épült erre rá a 8 osztályos gimnázium.

Az a helyzet, hogy a porosz oktatási rendszer fenntartása, pláne restaurációja, az a valódi népbutítás.
De, remélem, tényleg lesz még módunk beszélni erről.

Zolee666 2009.06.17. 23:16:49

@9mmPara: Szeretem az ilyen írásokat mert végül is átgondolom ezeket a dolgokat magamban!

Ebben is van valami,hogy gyors az oktatás,de problémás is...
Nem hiszem,hogy megoldás lenne az ha 4 év helyett 6 évig tanulnának a gyerekek írni,olvasni számolni.Hiszen a mostani 4 általános sem áll különösebben másból.

Aki nem tudja ezeket 4 éve alatt megtanulni az 6 év alatt sem fogja!

Sajnos az a legnagyobb probléma amit én észreveszek a "hátrányos térségekben",hogy nem csak nem tudnak megfelelőképen írni,olvasni,számolni hanem egyáltalán nem tudnak!De ez nem teljes osztályokra vonatkozik,csak adott rétegekre.
Én meglepődtem azon amikor 8.os gyerekek között azt vettem észre,hogy nem tudott írni,nem tudta melyik az összeadás és a kivonás mindezt 15-16évesen(!!!)...

Sokkal komolyabb átalakítások kellenek az oktatásban és nem hinném,hogy ez a hat osztályos változtatás mindent megoldana.

Teljesen át kellene értékelni az egészet ami pedig a legrosszabb,hogy mindezt régiók szerint különböző!
Soha sem tartottam megfelelőnek ezt az erőszakos integrációt,hiszen ezeknek a gyerekek nagy részének sajnos speciális oktatásra van szükségük...sokszor tényleg félelmetes volt amit tapasztaltam és felmerült benne a kérdés,hogyan tudott eljutni valaki 8. osztályos koráig úgy,hogy fejből nem tudott megmondani alapvető adatokat sem magáról és a családjáról...
Tiltakoznak a szegregáció ellen,de az nem megoldás,hogy ennek hatására egy osztály 50%a próbál tanulni és a többit próbálják felzárkóztatni mert nekik az a sebesség követhetetlen!

Próbáltam rövidre fogni a mondanivalómat,de erről sajnos oldalakat lehetne írni,viszont attól semmi sem lesz jobb!

Aradebil 2009.06.18. 08:09:27

@werjio: hát ilyen hozzáállás egészen biztosan nem

Zolee666 2009.06.18. 10:12:01

Nem lenne itt semmit probléma,ha a média hiteles tájékoztatást adna mindent pártról biztosítva az egyenlő esélyeket a kicsiknek is,nem csak a nagyoknak...

De ez ami most megy...egyszerűen nevetséges,még az egyik pártnak alkalma sem volt szinte megszólalni addig más órákig prédikálhatott.Ez számomra elfogadhatatlan!

A választási kampányfilmek levetítések arányosságát a Tv-be pedig még csak ne is firtassuk...

De ugyan ez érzékelhető bármilyen események kapcsán!
Lassan két napja fent van a interneten és különféle hírportálokon a kerepesi eset és az arról készült videó,de úgy látom ez nem olyan súlyos és nem éri el a sajtó és a média ingerküszöbét...Bezzeg fordított esetben már a New York Times címoldalán kötött volna ki az eset.Nem is húzom fel magam vele,aki korrektül akar informálódni az nem a Tv-ből szerzi meg a szükségese infókat hanem az interneten különféle nagyobb oldalakról,ha többet is figyelemmel kísérünk akkor valós képet kaphatunk...

Na igen ezzel az esettel kapcsolatban még felvetődik bennem a kérdés,hogy ilyenkor miért nem szajkózza senki sem az emberi jogokat?Miért nem firtatják a támadás indítékát,mint más "hasonló" eseteknél...

werjio 2009.06.18. 10:56:42

@Aradebil: Értem, írd le légyszi hogy te hogy képzeled, mi az ami működne, és megváltoztatná a jelenlegi politikai kultúrát

9mmPara 2009.06.18. 14:47:03

@Zolee666: "...ha 4 év helyett 6 évig tanulnának a gyerekek írni,olvasni számolni.Hiszen a mostani 4 általános sem áll különösebben másból"
Ennek így kellene lennie, de korántsincs így. Jó magyar szokás szerint más a hivatalos és más a tényleges helyzet. És igazad van: sok-sok oldalt lehetne írni a témáról. Szerintem kellene is egy jó kis közoktatós poszt. Ott majd jól kitaláljuk a megoldást, az LMP aljas módon lenyúlja és kormánypártként megvalósítja. Bár így lenne!

Halló, hivatalos LMP-k! Valaki alkalomadtán dobjon fel egy vitaindítót, ha kérhetem!

gyurbánisztán 2009.06.18. 17:48:10

ügyes ez a jobbikos gyerek, hamar beszól, hogy a poszttal már ne foglalkozzon senki.

Zolee666 2009.06.18. 20:02:19

@gyurbánisztán: Ha ez nekem szólt akkor sajnálom nem szándékosan tettem,de mivel nincs fórumotok így valahová írnom kellett...

@9mmPara Nem lenne rossz ötlet ez a fórum dolog,mert ott lehet az ilyen témákról vitatkozni.
Én most olvastam pont ezzel kapcsolatban az MNO oldalán egy cikket "Aggasztó méreteket öltött hazánkban az iskolai agresszió" címmel ajánlom figyelmedbe!

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.06.18. 21:35:44

@9mmPara: szívemből szólsz! Közoktatásos posztot!!!

blogosch 2009.06.19. 01:27:25

Most néhány tényt szeretnék - bocs AKAROK - közölni mindenkivel!!!
Ez nem az az oldal ahol arról kellene vitatkozni, hogy a poszliberálszoci-pszeudokommunista trendit hogyan lehetne kozmetikázni...

Kedves jobbikosok honnan lesz pénz a csendőrségre?

mert az én zsebemben már nincs - egy kb. huszonhatodik (nemzetőrség, városőrség, önkéntes polgárőrség, és polgárőrség csak simán ezután itt van még a Nemzeti Erdővédelmi Szolgálatba beépített Erdőőrök, mezőőrök, halőrök, gátőrök) ilyen műintézményre meg végképp - azt a kicsit a fiamra, meg a két nevelt fiamra szeretném költeni. Botorság azt állítani, hogy csak azért kell, hogy egyel több legyen - nekem mindegy de, hogy nem old meg semmit az biztos...

A Karakószörcsögi csendőr pedig egész a falu határáig fogja - tudja üldözni a "gangesz parti székelyt" (az idézett kifejezés a jobbik honlapjáról)és két kilométer után kénytelen átadni a hajszát a Karakói csendőrnek...tudod tudod ezért döglött be a KMB-s rendszer is...

MI LMP-sek úgy gondoljuk, hogy LEHET MÁS-ként is...

A közoktatásról is lehet ugyanezt elmondani...
Kedves Jobbikosok a közoktatást az elmúlt húsz év alatt tették tönkre - és a jobbik programjából még nem derült ki (a programban található 37,5 sor -soronként 42 leütéssel- ehhez túl kevésnek találom) mi az az új dolog amivel rendbe hoznák azt a szerencsétlen düledező szétlopott és alulfinanszírozott közoktatást...

MI LMP-sek úgy gondoljuk, hogy LEHET MÁS-ként ezt is...

kedves @Zolee666 !
gondolom Te is végzett szociálpedagógus vagy hiszen egy szakmai kérdésről írsz - mellesleg olyanról melynek megoldása SOK SZAKEMBER szerint
NEM LEHETSÉGES a társadalom
etnikális,
egészségi és
életkori
sajátosságaik miatt perifériára szorultak teljes SZOCIALIZÁCIÓJA NÉLKÜL...
és szívesen írok a kenyai, ugandai, burkina-fasoi és egyiptomi tapasztalataimról is...ott is vannak gondok

Kedves @werjio !
azt írod, hogy "az átlagember még mindig buta,és az is marad amíg kerek a Föld(igen,lehet hogy ebbe mi is beletartozunk!)" nos én átlagember vagyok de nem érzem magamat butának téged viszont egy új kor új prófétájának tartalak és direkt nem írom le mennyire és milyen gondolkodásúnak tartalak...

MI LMP-sek úgy gondoljuk, hogy LEHET MÁS-ként ezt is...

ezek a buta átlagemberek voltak akik mindíg ott voltak 1956-ban Budapesten,
1968-ban Prágában és Párizsban,
1980 forró nyarán Danskban és Varsóban
1989-ben Budapesten, Prágában, Bukarestben, Berlinben...
1990-ben HIGANYBARCIKÁN
1990-ben Beregsurányban
Bősnél kb. 2000 buta ember volt a tározó zónában amikor a Szlovák hozzáértők rájuk eresztették az elterelt Dunát...
A Zengőn pár buta átlagember elég volt és nincs a tetőn radarállomás...

ÉS EZEK A BUTA ÁTLAGEMBEREK szavaztak a Jobbikra...

ara a Jobbikra ahol a szakértői energiapolitika = atomerőművek építése (az orosz gázfüggőséget had váltsa föl az orosz atomzsarolás)

arra a Jobbikra ahol a szakértői klímapolitika = alföldi foszilis energiahordozók kitermelése (erről persze nem árt tudni, hogy kb 2000 fokos a hőmérséklete és a nyomása sem a normális és a földön két cég termelt már ki ilyen mélyről és nyomáson)

A sokadik tény a segély az jár - ha van rá keret
AZ PERSZE KÉRDÉS, HOGY MIÉRT NEM ODA KERÜL A PÉNZ AHOL A SZÜKSÉG...

A SEGÉLY az Segély a munkáért pedig fizetés jár...
kevesen tudják, hogy az önkormányzat által közmunkáért kifizetett béreket is közterhek terhelik ezért nem munkabérként, hanem segélyként fizetik ki a pénzt...

ez azért jó mert így többnek jut és mert ez így ADÓ ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI CSALÁS...

MI LMP-sek úgy gondoljuk, hogy LEHET MÁS-ként ezt is...

Zolee666 2009.06.19. 08:25:24

@óvadóc:
Ne is haragudj,de nekem ez nem mond sokat.hogy "MI LMP-sek úgy gondoljuk, hogy LEHET MÁS-ként ezt is..."
Hogyan lehetne másként?

A kampány során egy mondatot nem hallottam tőletek,hogyan lehetne a közbiztonságon javítani?!

Le lehet ugatni a másikat amiért nem szakértő én azt hittem,hogy itt el lehet mondani a véleményünket,mert lehet más...ezek szerint NEM!

Nem kell,hogy tele legyen egy párt szakértőkkel ahhoz,hogy hozzányúljon az oktatáshoz!
Elég ha kikérik az érintettek véleményét...
(mint ahogy tette ezt a jobbik egy rendőri és egy orvosi szakszervezettől is,hiszen talán azok jobban értenek hozzá mint néhány "szakértő"...)
Ha megkérdezik a tanárokat,a szakszervezetüket és kikérik a véleményüket akkor talán döntsék már el ők,hogy mi lenne a jó változtatás és ne annak ellenére próbáljanak bevezetni valamit,hogy mindenki kézzel lábbal tiltakozik ellene(ennek ellenére megtettek már sok ilyet)!

Valóban szimpatikusabb az az energiapolitika amit az LMP hirdet...de ez azért sokkal komolyabb és keményebb lesz ha meg is akarjátok valósítani mint ahogy gondoljátok...
Ha a geotermikus energiára gondoltál az írásodban akkor,arról nagyon jó véleménnyel vagyok,hiszen a hő és a nyomás amit te is írtál szinte korlátlan keretek között hasznosítható ezzel az eljárással.Az egyetlen gond,hogy a befektetésre NINCS PÉNZ!!!Önerőből nem valósítható meg,de még részleges önerőből sem,hiszen nagyon drága...Innentől lehet róla vitatkozni,hogy mennyire jó és környezetbarát...

Látom a segély kérdésében gondok vannak...
Én egy olyan családban ahol van 6-8gyerek és közel 150000Ftos "segélyt" kapnak az ingyenes étkeztetés,tankönyv,táborozás és egyebek mellett akkor a saját 90-es fizetésemet inkább titulálnám SEGÉLYNEK AMIÉRT 8 ÓRÁT KELL LEHÚZNOM még neki SEMMIT SEM!!!

A segélyt leszorították így ezzel rákényszerítve az embereket,hogy vállaljanak munkát amit egy önkormányzat boldogan biztosít,hiszen nem kell a teljes FIZETÉSÜKET kifizetni neki,hiszen az állam állja a jelentős százalékát(ha nem hiszed nézz utána)!
Munka pedig van!Mégpedig nagyon sok,ezáltal közel fél év alatt azt látom,hogy megszűntek a illegális szemétlerakók,kitakarították az árkokból a hulladékot,vágják az utak szélét,sepregetnek,ültetnek...
De ezért ők FIZETÉST kapnak!Így szerintem vissza is szorítható az,hogy a kapott a pénz ne a helyére kerüljön,hiszen azt az összeget amit nem ingyen mindenféle kötelezettségek nélkül kaptak eddig,attól most egy nagyobb összeget kapnak de ezért már dolgozni kell=remélhetőleg megbecsülik!
Az,hogy ez mennyire van elterjedve az országban az sajnos önkormányzat függő,de felénk nagyon elterjedt!
Talán azért is,mert ezzel pénzt takarítanak meg az önkormányzatok hiszen az a pénz amivel egy közmunkás fizetéséhez hozzájárulnak sokkal kevesebb mint az,ha segélyt kapna.
Így maradnak egy kis pénz az önkormányzatok zsebében amit az ADÓSSÁGOK törlesztésére tudna fordítani mert igen elvannak adósodva,a közintézményeken és egyéb ingatlanjaikon jelzálog van,ez pedig egy idő után úgyis kibukna...

Na jól van befejeztem a "hülyeségeimet"...
Majd nyilatkozzanak a "szakértők" mivel én nem vagyok!
Sajnálom,ha kevés az ha valaki tapasztalatok alapján alkot véleményt!:S

Szebb Jövőt!

Zolee666 2009.06.19. 08:36:45

@blogosch: Csak még egy szót!
Honnan lenne pénz a "csendőrségre"(nevezzük másnak mert ugye ezt már megvitattuk,hogy ez a szó egyeseket zavar)?

Addig ameddig egy elítéltnek költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint. 1 évben az már 3 000 240 forint.(nem hinném,hogy adóznia kell ebből!:D)
Ellenben egy hallgatói normatíva 116 500 forint évente addig nem lesz rá pénz!

Tehát éves szinte 26 egyetemista képzésének a hozzájárulása kerül annyiba mint egy elítélt eltartása akkor miről is beszélünk???

Még mielőtt le leszek oltva a "szakértelmem" hiány miatt és,hogy "honnan merészelek informálódni?" elmondanám,hogy egy elítélt napi költsége több mint egy éve volt 6ezer Xszáz forint körül járt tehát durváén 7000,ebben teljesen biztos vagyok!
Az egyetemi hozzájárulás is körülbelül itt jár,lehet szőrösködni a pár ezer forintos eltérésen nekem mindegy!

KatiPotter87 2009.06.19. 18:10:40

Hééé!!! Én is LMP-szimpatizáns vagyok, és úgy gondolom, hogy valakit, a jó szándékból idejön véleményt cserélni másik pártból (ahogy tette ezt Zolee666), azt nem kellene leugatni. Más a véleménye dolgokról (és nem is mindenről, szerintem van nem is egy közös pont), de írásait olvasva nem azért jött, hogy jól lefikázzon minket, hanem hogy véleményt cseréljen, abszolút demokratikusan!

KatiPotter87 2009.06.19. 18:42:29

Bocsi, nem általánosítani akartam, nem mindenki ugatta le. Zolee666: tudd, hogy vannak, akik értékelik, hogy ide jöttél jó szándékból véleményt cserélni.

valaki76 (törölt) 2009.06.19. 20:26:04

@Zolee666: Segély:

150 ezer ft/hó – 6-8 gyerek + két felnőtt
egy főre kb. 15 ezer HUF jut –

EZ NYOMORSZINT …

Mit kéne itt irigyelni?

valaki76 (törölt) 2009.06.19. 20:50:57

Energiapolitika:

Jelenleg erről nem folyik értelmes szakmai vita.

Csak annyit lehet megállapítani, hogy a jelenlegi helyzet fenntartásában érdekelt lobbi csoportok óriási összegeket veszítenének az alternatív, decentralizált energiatermelés térnyerésével és az energiahatékonyság erősítésével…

Néhány hónappal ezelőtt
– lényegében mindenféle érdemi előkészítés, társadalmi egyeztetés nélkül a kormány biankó csekket adott a paksi atomerőmű kibővítéséhez.

Érdemes beleolvasni az alábbi címen elérhető – sebtiben – összeállított módosító javaslatba.

(Nem nagyon jut Magyarországon idő társadalmi egyeztetésre, formai kör ez nálunk, független háttéranyagok sincsenek, lelkesen lehet helyeselni…)

A 2-4 oldalon található indoklás igen érdekes kérdéseket vet fel… (pl. mennyibe kerül ez, valóban ez a leghatékonyabb megoldás, stb.)

www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/atom-modosit_0904.pdf

Efféle, roppan fontos dolgokra persze érdemi előkészítés nélkül is van pénz…

Zolee666 2009.06.19. 21:34:20

@valaki76:
Na akkor pontosítás!
Csúnya dolog kiemelni az egybefüggő szövegből egy részletet és csak arra reagálni!;)

"Látom a segély kérdésében gondok vannak...
Én egy olyan családban ahol van 6-8gyerek és közel 150000Ftos "segélyt" kapnak az ingyenes étkeztetés,tankönyv,táborozás és egyebek mellett akkor a saját 90-es fizetésemet inkább titulálnám SEGÉLYNEK AMIÉRT 8 ÓRÁT KELL LEHÚZNOM még neki SEMMIT SEM!!!

Kibővíteném még az egyebeket: a gyógyszer támogatással,ingyenes ruha juttatásokkal,és még igen igen sok támogatással amit egy átlag gyerek akinek mind a két szülője dolgozik nem kap meg!Kezdve a 3.0 feletti átlag utáni ösztöndíjjal ÁLTALÁNOS iskolában!!!

De ha csak az összes juttatások nélkül nézzük azt,hogy 15000Ft/hó/koponya a jövedelmük amiért csak annyit kell tenni,hogy felveszik,nem olyan rossz...
Ráadásul a gyerekeket szinte teljesen ellátják az iskolában az óvodában pedig FULLOSAN!

Addig ugye a kedves szülő mit is csinál?
Otthon műveli a kis kertjét és eteti a jószágait,hogy ezen is spórolhasson a család!:)Ugye?
Hát nem így van!!!
Erős munkaképes emberek az egész napjukat átdöglik,nemhogy arra nem képesek,hogy egy kertet megműveljenek(adtak magot több helyen is,eladták mert nem tudtak mit kezdeni,meg ugye kapát azt nem adtak hozzá,kaptak állatokat is és ahelyett,hogy etették volna levágták őket)de még csak arra sem,hogy a lakókörnyezetüket tisztán tartsák!

A könyvtámogatást,az étkezési utalványt eladják!
Miért adja el valaki az étkezési utalványt ha éheznek??????
Jaaaaa!!!!Cigit,piát jobb helyeken nem adnak ki rá...ráadásul az a fránya játékgép sem fogadja el!Micsoda pech!:)

Zolee666 2009.06.19. 21:52:34

@valaki76: Megkérdezhetem milyen erőforrás lehet még kiaknázni ami hosszú távon megtermeli Magyarország áramellátását fixen(a környezet viszontagságaitól mentesen)?
Mert ugye:
- A szélerőmű,csak akkor termel ha fúj a szél(azért a szelek kimérésével nagyon jól telepíthetők),ja eladtuk a telepítési jogot:),ráadásul "tájidegen"!
- A vízi erőmű az károsítja egy folyó élővilágát(ez nem kérdéses)!
- A szivattyús erőmű miatt szinte le kell rombolni egy hegyet és medencét csinálni a tetejére.Az nem szép!
- A naperőmű az tetszene mi?Csak gyenge kapacitás,csak olyan országokban van értelme ahol a napsütötte órák száma magas!Ja és kuvva drága!
- Geotermikus energia?Kuvva drága(de ez még akár meg is valósítható)
- Milyen egyéb alternatívák jöhetnek még szóba?
- Vagy kezdeményezzük a közösségek/lakások felszerelését így leválasztva területeket ahol nem csak áramot termelnek de még vissza is táplálnak a rendszerbe?

Lehet szidni az atomerőművet én nekem sem szimpi,bár én már elmondhatom,hogy jártam benne és ismerem a biztonsági rendszerét,a nem régi meghibásodásának a hátterét és kicsit bizakodó vagyok vele(bár a meghibásodásával kapcsolatban már kevésbé),hosszú távon mindenféle képen ki kell váltani!
De hogyan is?Tüntessünk és akkor bezár?Lesz egy hőstett!És az ország áramigényének a 40%át honnan vesszük?Külföldről?Annak az előállítása sem káros anyag mentes ám!:)

Szeretnék végre egy olyan tervet látni magam előtt amit ha elolvasok azt látom,hogy hogyan lehet a megújuló energiaforrásokkal kiváltani a mostani egyáltalán nem környezet barát rendszereket,de ezzel az ország áramellátásának a stabilitását nem veszélyeztetjük(értsd ha nem süt a nap és nem fúj a szél az ország jelentős részén akkor is mennyen a Tv-m!:) )
Na és persze mindez mennyibe kerülne!De a lényeges honnan lenne rá pénz?Milyen ütemű lenne ez a fejlesztés?

Addig úgy látom mindenki eljutott,hogy az atomenergia az csúnya,gonosz és be kell szüntetni,de a további lépésekről én még nem olvastam semmit sem...

KatiPotter87 2009.06.19. 22:24:30

@Zolee666: Jó hír: vannak megoldások arra, amiket írtál. Rossz: a mostani politikusok nem gondolnak erre kellőképpen... A szélerőművek: az időszakosan előállított energiát lehet tárolni, de persze ez nem elég, többféle energiaforrás is kell, attól függ, hova mit érdemes. Az atomerőművek: ha megoldják teljesen a belőle eredő veszélyes hulladék elhelyezését, akkor az is jobb, mint amikor égetéssel nyerünk energiát. Van erre egy érdekes módszer, amit be lehetne vezetni: "nukleáris vakondok": megfelelő technikával több km mélyre vezetni a hulladékot, ahol felhígul és nem árt. Csak ott van még az is, hogy az alapanyagot bányászni kell hozzá,ami szintén árt. Nincs olyan módszer, ami tökéletes lenne, de vannak különbségek :)
Tökéletes nem lesz a helyzet, de ha nem indulunk a fenntarthatóság irányába, akkor... A másik, amit írtál, és igazad van, a pénz kérdése. Emiatt ez nem lesz szerintem gyors folyamat, az átállás, de amennyit csak lehet, fel kell rá használni. Pl. a környezetszennyező technikát használókat jobban megadóztatni, és az ebből befolyó összeget fejlesztésre fordítani.
De szerintem itt jobban le van írva, tegnap vizsgáztam belőle :)
mek.niif.hu/01400/01452/html/kornypol/index.html
A környezetpolitika eszközei, a környezetvédelem szabályozása. Írja, mindennek van hátránya, de ennél, ami van, lehet sokkal jobban is csinálni. A pénzeket át lehet jól csoportosítani, pl. korrupcióval is annyi elmegy.. annyit meg lehetne takarítani, ha más lenne a politika...

valaki76 (törölt) 2009.06.20. 13:30:27

@Zolee666:


Értem, hogy miről beszélsz – csak nem értek vele egyet.

A rossz, visszaélésekkel terhelt támogatási rendszer - TÜNET.

A valódi problémát az elmúlt húsz év félresikerült gyakorlatában lehet és kell keresni, lényegében a teljes rendszert át kell alakítani szociális megfontolások mentén.

Segély
· A legkisebb rossz elve mentén kialakított szükségmegoldás (a börtön, az állami gondozás sokkal drágább..)
· A döntő többségét nem a szülő, hanem a gyerek kapja.
· Az állami „pénzosztás” jelentős része nem a valóban szegényeknél ér földet (pl. a magyar vállalkozók nagyon kreatívak az államilag támogatott „adómenedzsmentben”)
· A természetbeni juttatásokkal és bizonyos feltételekkel pl. iskolalátogatás igazolása egyetértek
· Az összes többi megoldás – legalábbis kezdetben – többe fog kerülni. Nem azért magas Magyarországon a szociális ráfordítások aránya, mert a „kedvezményezettek” otthon dőzsölnek, hanem azért mert nagyon sokan vannak.

valaki76 (törölt) 2009.06.20. 13:44:57

@valaki76: @Zolee666: Nem tudom mennyire olvastál bele a mellékelt linkbe. Számomra a következő volt érdekes:
· A projekt nincs előkészítve
· A szükséges hatásvizsgálatokat, összehasonlító értékeléseket a döntés után akarják elvégezi,
· A döntésnél csak a beruházásban érdekelt energetikai szektor érvelését vették figyelembe
· Hozzávetőleges elképzelésük sincs arról, hogy mennyibe fog kerülni,
· Csak minimális munkahelyteremtés várható
· A beruházási költség döntő hányada külföldre kerül
· Lényegében nem várhatóak jelentős tovagyűrűző hatások
· Nem foglalkoztak az alternatív megoldások lehetőségével (pl. energiahatékonyság, az alternatív energiatermelés és az energetikai rendszerirányítás területén az utóbbi években bekövetkezett forradalommal).

Zolee666 2009.06.20. 14:30:32

@valaki76:
Én akkor is ezt tartom megoldásnak és nem tudom mi ezzel baj?
"A segélyt leszorították így ezzel rákényszerítve az embereket,hogy vállaljanak munkát amit egy önkormányzat boldogan biztosít,hiszen nem kell a teljes FIZETÉSÜKET kifizetni neki,hiszen az állam állja a jelentős százalékát(ha nem hiszed nézz utána)!
Munka pedig van!Mégpedig nagyon sok,ezáltal közel fél év alatt azt látom,hogy megszűntek a illegális szemétlerakók,kitakarították az árkokból a hulladékot,vágják az utak szélét,sepregetnek,ültetnek...
De ezért ők FIZETÉST kapnak!Így szerintem vissza is szorítható az,hogy a kapott a pénz ne a helyére kerüljön,hiszen azt az összeget amit nem ingyen mindenféle kötelezettségek nélkül kaptak eddig,attól most egy nagyobb összeget kapnak de ezért már dolgozni kell=remélhetőleg megbecsülik!"

Természetesen ez nem végleges megoldás...Viszont arra nagyon jó,hogy munkához szoktassák az embereket!Jelzen a rendszeres segélyen tartott családok szinte alig dolgoztak és az ezekben a családokkal felnőtt gyerekek még csak most fognak kikerülne egyre növekvő ütemben!

Reagálnék arra is amit a segélyről írtál!
"A legkisebb rossz elve mentén kialakított szükségmegoldás (a börtön, az állami gondozás sokkal drágább..)"
- Azért ugye ezt te sem gondolod komolyan,hogy ez normális dolog?
"A döntő többségét nem a szülő, hanem a gyerek kapja."
- Az lehet,hogy a gyereke kapja,de a szülő nem rá költi!
"A természetbeni juttatásokkal és bizonyos feltételekkel pl. iskolalátogatás igazolása egyetértek"
- Ennek örülök,csak mint ahogy írtam nem működik!
- Igen megtilthatják a gyermektámogatás kifizetését ha a gyereket nem járatja a szülő iskolába!De ezek ilyen "pótintézkedések"
"Az összes többi megoldás – legalábbis kezdetben – többe fog kerülni."
- Hát azoknak valóban nem éri meg ezzel foglalkozni akik csak 4 évre terveznek...
"Nem azért magas Magyarországon a szociális ráfordítások aránya, mert a „kedvezményezettek” otthon dőzsölnek, hanem azért mert nagyon sokan vannak."
-Na de miért is vannak ennyien?Nézzük csak meg!Nem felelőtlenség az amikor egy családnak nincs meg az ALAPVETŐ háttere 1-2gyereke felnevelésére sem ennek ellenére 6-7-8 gyereket bevállal...Persze a nagy "családi szeretet",erről az a mondat jut eszembe amit segélyosztáskor hallottam "Minek dolgozzak én?Eltart engem a

KatiPotter87 2009.06.20. 18:27:11

@Zolee666: A segélyezés dolog: sajnos igazad van. Nem igazságos, hogy egy dolgozó család sok esetben 1-2 gyereket is nehezen tud eltartani, másoknak meg van egy csomó gyerek, és segélyből, amit sok esetben, nem is arra fordítanak, amire kellene. Az én falumban is tapasztalható ilyen, néhány magyar család esetében is (tehát nem származásra akarok utalni). Márpedig ha az ilyen rendszerhez sok gyerek hozzászokik, és majd ők sem akarnak dolgozni, akkor ez éppúgy fenntarthatatlan, mint a mostani energiapolitika :(
Habár, amit most kitaláltak, ez a közcélú-foglalkoztatás, egyrészt jó, mert munkára szoktatja, akik eddig nem dolgoztak, de hátránya, hogy a mostani helyzetben másoktól veszik el a munkalehetőséget sok esetben (én emiatt nem kaptam most otthon diákmunkát nyárra, amit tavaly megkaptam, az iskolából emiatt küldtek el egy egyébként lelkiismeretes dolgozót), szóval, ez a megoldás nem teljes. Ha kicsit más lenne a politika, akkor még lehetne egy csomó munkahelyet teremteni. Reméljük, később így lesz:)

valaki76 (törölt) 2009.06.20. 23:41:01

@Zolee666:

Magyarországon 2008-ban 170 ezer ember szorult rendszeres szociális segélyre – a részükre kifizetett összeg a GDP 0.5% volt (kb. 55 milliárd forint)

A továbbiakban inkább idéznék

„Aki nem dolgozik, ne is egyék”?
2008. október 1. 15:17
www.szochalo.hu/hireink/article/114965/3218/

Idézet:

„A tízmillió lakosú Magyarországon mintegy 170 EZER EMBER SZORUL RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRE. Ezek az emberek (és családjuk) tekinthetők annak a legalacsonyabb státuszú rétegnek, mely a legiskolázatlanabb, s a legkomorabb kilátásokkal rendelkeznek a jövőre vonatkozóan akár az egészség, akár a munkavállalás terén. A JELENLEGI POLÉMIA éppen arról szól, hogy ezen „UNDERCLASS” RÉTEGTŐL MIKÉPPEN LEHET ÉS KELL MEGVONNI A TÁMOGATÁST azzal a címszóval, hogy tagjait munkavégzésre kényszerítsék.”

„Bár a közbeszédben e csoport úgy él, mint amelyik önhibájából veszítette el munkáját, s saját akaratából kerüli a munkavégzést, a TÉNYEK azt mutatják, hogy KORÁNT SINCSEN ARRA LEHETŐSÉG, HOGY AZ UNDERCLASS AKÁR KISEBB RÉSZE IS LEGÁLISAN FOGLALKOZTATOTT LEGYEN. A szóban forgó önkormányzatok úgynevezett közmunka végzésének feltételéhez kötik a segély kifizetést. A KÖZMUNKA NEM SZÁMÍT MUNKAVISZONYNAK, ÁTMENETI JELLEGŰ, A KÖZMUNKÁT VÉGZŐ EGYÉN UTÁN SENKI NEM FIZET TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁST. Jellegéből adódóan nem teszi lehetővé a munkaerőpiacra való visszailleszkedést, a munkavégző képesség helyreállítását, sem pedig az ismeretek, készségek gyarapítását, mivel általában felesleges, a társadalmi élet színtereitől távol eső helyszíneken zajlik, melyet a segélyezettnek más, általában az övéhez hasonlóan alacsony társadalmi státuszú emberekkel együtt kell végeznie. A kutatók szerint a KÖZMUNKA ÉS MÁS HASONLÓ MEGOLDÁSOK ERŐSÍTIK RÉSZTVEVŐK FÜGGŐSÉGÉT AZ ÁLLAMTÓL, ÖNKORMÁNYZATTÓL, ÚJABB KLIENTÚRÁKAT ÉPÍTENEK A SZOCIÁLIS SZAKMÁNAK. A jelenlegi diskurzus abba az irányba hat, hogy a már régóta inaktívak szociális és pszichés erősítése helyett a sokszor értelmetlen, erkölcsjavító célzatú munkavégzésre kell a leghátrányosabb helyzetűeket rákényszeríteni: ahogyan a nemrégiben távozott szociális miniszter fogalmazott, „a minimálbérért keményen dolgozók azoknak az igazságérzetét bántja a jelenlegi állapot”.”
„MENNYIT KÖLT AZ ORSZÁG A LEGSZEGÉNYEBBEKRE? Pontos összegeket rendkívül nehéz meghatározni, mivel a segélyezés, illetve a különböző támogatások nyújtása önkormányzati hatáskörbe van utalva. A szociálpolitikusok különböző megközelítései szerint az ALSÓ JÖVEDELMI DECILISBE tartozó mintegy 1 millió ember támogatására A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS mintegy 316 milliárd forintot ($2.012 bn), azaz a kiadási főösszeg KÖRÜLBELÜL 3%-ÁT fordítja. Napjaink országos méretűvé duzzadt társadalmi vitája mégcsak nem is erről az összegről szól, hanem annak mindössze jelentéktelen töredékéről, A KORÁBBIAKBAN MÁR EMLÍTETT MINTEGY 170 EZER EMBER VÍZ FÖLÖTT TARTÁSÁNAK ÖSSZEGÉRŐL, AMI A GDP MINDÖSSZE 0,5%-A. A büdzsé túlterheltsége tehát semmiképpen nem a segélyezés számlájára írható. A most kibontakozott vita hevessége azt jelzi számunkra, hogy mélyebb problémáról van szó, mint a büdzsé sorsa fölött érzett általános állampolgári aggodalom”

„A helyett, hogy az OKTATÁS ELÉGTELENSÉGÉVEL, a FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA SZERÉNY TELJESÍTMÉNYÉVEL, a KÖZÉPOSZTÁLYNAK A SZEGÉNYEBB RÉTEGEK KIREKESZTÉSÉBEN játszott szerepével szembenéznének, az ország vezető politikusai a szegények „lustaságát” és a szociális ellátórendszer „nem kellően munkára ösztönző voltát” kárhoztatják. Az állami televízió vasárnap este, főműsor-időben sugárzott politikai vitaműsorában (MTV-1, A szólás szabadsága, 2008. június 1.) a kormánypárt, illetve a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetői láthatóan egyetértettek abban, hogy az állami költségvetést minél kevésbé szabad terhelnie a szociális segélyeknek. Valójában mindkét oldal szavazatokat, illetve a szimpátia index növekedését várja attól, hogy azt üzenik, a legszegényebbek központi költségvetésből finanszírozott támogatását kell megvonni, hiszen „aki nem dolgozik, ne is egyék”. Azt sugallják, hogy a leghátrányosabb helyzetű rétegek – túlnyomó részt romák – nem a fennálló társadalmi-gazdasági viszonyok elszenvedői, hanem saját döntésük nyomán kerülik a munkát. „

valaki76 (törölt) 2009.06.20. 23:47:59

Az „Út a Munkához” című program eddigi eredményeiről semmilyen érdemi értékelést nem találtam.

valaki76 (törölt) 2009.06.21. 00:27:32

@Zolee666:

Térjünk vissza az idézett szöveghez. Érdekes kérdéseket vettetek fel itt:

www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/atom-modosit_0904.pdf


Idézet:

„A Kormány által most előterjesztett határozati javaslatból nem derül ki, hogy mi tartozikaz „előzetes, elvi hozzájárulás” megadásához. Az indoklásból viszont megállapítható, hogyaz atomerőművi blokk(ok) megépítéséről szóló döntéshez ALAPVETŐEN SZÜKSÉGES VIZSGÁLATOKAT AZ ORSZÁGGYŰLÉSI HOZZÁJÁRULÁS UTÁN KÍVÁNJÁK ELVÉGEZNI”

„A HATÁROZATTERVEZET ÖT SORBÓL, az indoklása két – többnyire általánosságokat és helyenként erősen megkérdőjelezhető állításokat tartalmazó – oldalból ÁLL.
2
Mindez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a Kormány azt kéri: az Országgyűlés úgy adjon felhatalmazást az új atomerőművi blokk(ok) megépítésének gyakorlati előkészítésére, vagyis ténylegesen azok megépítésére, hogy szinte semmilyen érdemi információval nemrendelkezik arról, hogy vajon egy új nukleáris erőmű lenne társadalmi, gazdasági,energetikai és környezetvédelmi szempontból a leghatékonyabb megoldás. Arról sincs információ, hogy amennyiben mégis új atomerőművi blokk(ok) megépítése lenne a legcélszerűbb, akkor mekkora teljesítményűt kell létesíteni. Így természetszerűleg sem az Országgyűlésnek, sem a közvéleménynek nem tud használható tájékoztatást adni. Ez az ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK (és a lakosság) VALÓDI DÖNTÉSI JOGÁNAK SEMMIBE VÉTELÉT IS JELENTI. A TÁRSADALMI SZERVEZETEKKEL, érdekképviseletekkel EGYEZTETÉS NEM TÖRTÉNT. MINDEZ TÖBB TÖRVÉNYI ELŐÍRÁST* IS SÉRT.”

„A 40/2008. számú határozat az új atomerőművi blokkok tekintetben nem jelölt meghelyszínt, vagyis annak megállapítását is a jövőben elvégzendő vizsgálatoktól teszi függővé.Mivel ilyen vizsgálatok nem történtek (vagy azokat nem hozták nyilvánosságra), a mostani határozat nem írhatja eleve elő az új blokkok helyszínét.”

„A jelenlegi globális válság és az ország eladósodottságának tükrében egy közismerten
óriási tőkeigényű, legalább 12 éves átfutást igénylő BERUHÁZÁS FINANSZÍROZÁSI KOCKÁZATAI NAGYOK, és A PÉNZÜGYI BONYOLÍTÁS KÖLTSÉGEI is NEHEZEN BECSÜLHETŐK. Ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy az így termelt áram versenyképes lesz-e a kevesebb pénzügyi teherrel termelt energiákhoz képest.”

„A Közlekedési, Energiaügyi és Hírközlési Minisztérium nemrég kijelentette, hogy az ENERGIATAKARÉKOSSÁG, ENERGIAHATÉKONYSÁG vonatkozásában „a KÖLTSÉGVETÉS sajnos SZŰKÖS HATÁROKAT SZAB A TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK TERÜLETÉN”. Ugyanakkor a rendelkezésünkre álló adatok azt mutatják, hogy UGYANAKKORA BEFEKTETÉSSEL jóval TÖBB ENERGIÁT LEHETNE MEGTAKARÍTANI, mint amennyit nyerhetünk új atomerőművi blokkok építésével. (A megtakarított, fel nem használt energia a legkedvezőbb környezeti, szociális, költségvetési és szuverenitási szempontból.) Ha ugyanis az épületek ENERGIAHATÉKONYSÁGOT (is) szolgáló felújításába, korszerűsítésébe fektetnének be ugyanakkora összeget, mint az új atomerőművi blokkok építésében, akkor több energiát tudnánk megtakarítani, mint amennyi az új blokkokban előállítani. Az is az energiahatékonyságot elősegítő felújítások mellett szól, hogy E MUNKÁK, TÖBBNYIRE HAZAI TERMÉKEKBŐL, JELENTŐS ÉLŐMUNKÁVAL és a költségvetés támogatása mellett LAKOSSÁGI ÉS VÁLLALATI TŐKE HOZZÁADÁSÁVAL VALÓSULNÁNAK MEG. Azonban amennyiben tévesek lennének a rendelkezésünkre álló adatok, azokat a soron következő vizsgálatok során kellene hitelt érdemlően megcáfolni.”

„A határozattervezet indoklása megállapítja: „Az atomerőmű vi blokk(ok) a gázfüggő ség növekedésének csökkentésével kedvező hatást gyakorolnak az ország ellátásbiztonságára…” Nem világos, hogy amennyiben új atomerőművi blokkot, blokkokat helyeznek üzembe, akkor miért növekszik az ország gázfüggősége. Ha pedig nem növekszik, akkor vajon miért szorgalmazza a kormány újabb hatalmas nemzetközi gázvezetékek megépítését, aminek költségei beépülnek majd a magyar gázárakba is? Vajon a gázvezetékek és az atomerőmű építésének költségeit hogyan fogja tudni az ország egyszerre viselni?”

„Az indoklás szerint „az új blokkok építése munkahely-teremtéssel, gazdaságélénkítéssel,
települési infrastruktúra-fejlesztésekkel jár együtt.” Az ATOMERŐMŰ ÉPÍTÉSE és üzemeltetése nem elsősorban munkaerő-igényes, hanem TŐKEIGÉNYES TEVÉKENYSÉG. Vizsgálták-e, hogy a hazai ipar mekkora hányaddal tudna a megvalósításból részesedni? Kérdés az is, hogy a BERUHÁZÁSI FORRÁSOKAT HONNAN FOGJÁK ELŐTEREMTENI, és emiatt mennyi munkahely és vállalkozás szűnik meg egyéb területeken, és hogy milyen más infrastruktúra-fejlesztések maradnak el.”
3
„Az indoklás szerint a beruházásnak „számottevő élénkítő hatása lesz a kutatásfejlesztésre, a mű szaki oktatásra és a tudományos élet felpezsdítésére.” MAGYARORSZÁGNAK NINCS ATOMERŐMŰ-IPARA. Nem itt fejlesztették ki az atomerőműveket, hanem az Egyesült Államokban, Oroszországban, Franciaországban, Németországban. Az ATOMERŐMŰ ÉPÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEINEK TÖREDÉKÉBŐL JELENTŐSEN ELŐRE LEHETNE MOZDÍTANI A KUTATÁSFEJLESZTÉST, A MŰSZAKI OKTATÁST ÉS A TUDOMÁNYOS ÉLETET – nemcsak egyetlen téren (az atomenergetika területén), hanem sok területen egyszerre. Azonban EZEKRE A CÉLOKRA SOHA NEM JUT ELEGENDŐ PÉNZ, a K+F ráfordítások hosszú évek óta a GDP 1 százaléka körül stagnálnak a kívánatos 3 százalék helyett. Jelenleg újabb megszorítások várhatók, éppen most jelentették be, hogy az egyetemektől milliárdokat vonnak el. Aligha hihető, hogy az atomenergetikán kívüli tudományterületeken nem fog még inkább romlani a helyzet, ha óriási összeget fordítanak erre az egy területre.”

„Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legutóbbi moszkvai látogatása során elmondta: AZ ÚJ BLOKKOKAT OROSZ SZAKEMBEREK FOGJÁK TERVEZNI ÉS ÉPÍTENI. Ez fokozottan felveti a kérdést, hogy a magyar adófizetők pénzéből felépítendő blokkok mennyire járulnak hozzá a magyarországi munkahelyteremtéshez és tudományos életünk fellendítéséhez. Tehát ezt a kérdést is alaposan meg kell vizsgálni.”

„Minden beruházásnak vannak előnyei és hátrányai. A Kormány által előterjesztett határozati javaslat indokolásában az új atomerőművi blokkoknak CSAK AZ ELŐNYEIT EMLÍTIK, a hátrányairól, ILLETVE AZ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉHEZ HASONLÓ NAGYSÁGRENDŰ, MEGKERÜLHETETLEN JÁRULÉKOS BERUHÁZÁSOKRÓL NEM SZÓLNAK. A tárgyszerű tájékoztatás törvényben rögzített kötelezettségének csak akkor tud az előterjesztés megfelelni, ha kiegészíti az anyagot a hiányolt adatokkal és alternatívákkal.”
*

Zolee666 2009.06.21. 09:00:16

Nagyon érdekes amit írtál és tiszta sor!

De engem nagyon érdekelne,hogy ezt:"Ha ugyanis az épületek ENERGIAHATÉKONYSÁGOT (is) szolgáló felújításába, korszerűsítésébe fektetnének be ugyanakkora összeget, mint az új atomerőművi blokkok építésében, akkor több energiát tudnánk megtakarítani," hogyan is gondolták?

Lehet én értelmezem rosszul,de azt szeretné ha az állam korszerűsítse az épületeket köztük a MAGÁNHÁZAKAT???Mert ha igen ez nem járható út...
Milyen épületek fejlesztésére gondol?
Milyen technikai megoldásokkal?
Mennyibe kerül ez?
Mi alapján számolták ki,hogy ez olcsóbb lenne mint egy atomerőmű felépítése?
Mert ezzel csak az a baj,hogy megint nem derült ki belőle...

Visszatérve a másik vitára:
"Magyarországon 2008-ban 170 ezer ember szorult rendszeres szociális segélyre – a részükre kifizetett összeg a GDP 0.5% volt (kb. 55 milliárd forint)"

Ezzel nem is lenne akkora probléma,ha egyenletes eloszlású lenne,de ez régiókra koncentrálódik!
Na már most,te biztos,hogy nem fogod bemesélni annak az önkormányzatnak akinek az ÉVES költségvetésének a 50-60-70%-a segélyek kifizetésére megy el,hogy ez nem akkor összeg!Mert van a környéken olyan önkormányzat,hogy nem tudja a segélyeket is kifizetni és az intézményeit is fenntartani(értsd kikapcsolták a fűtést is,mert a segélyek kifizetése az alap)

"Az „Út a Munkához” című program eddigi eredményeiről semmilyen érdemi értékelést nem találtam. "

Mivel ez egy nemrég indult kezdeményezés nehéz is lesz értékelést találni róla.
Én ahogy látom és tapasztalom a környéken,ahol ebbe belefogtak ott nagyon nagy számban tudtak bevinni embereket!Munka pedig van bőven számukra,ez pedig annyiból is jó,hogy hozzá szoktatja őket a munkához és vannak már páran akik első lépésben rájöttek arra,hogy nekik nem éri meg a segélyért otthon ülni ezért jelentkeztek közmunkára,most már pedig elkezdtek gondolkozni,mert hát ha már dolgozik akkor akár több pénzért is tudna és több év után elkezdtek MUNKAHELY UTÁN NÉZNI!!!
Ha csak azt mondom,hogy tiszták az utcák,virágok és zöld területek vannak telepítve amit folyamatosan gondoznak,folyamatosan vágják a füvet már nem csak a bel hanem a külterületeken is,megszűntek a szemétlerakatok és szemetelés is visszaesett hiszen ha nincs a környék tele vele akkor már lesz az emberben egy késztetés,hogy ne dobja le mellé hanem keressen egy szemetest,de a gazirtás területén is óriási fejlődés történt hiszen most már ezeket a területeket is gondozzák,nem letarolják hanem "ligetesítik".
Közel 200ember van bent egy ~3500 fős településen közmunkán és hihetetlen a változás!
Arról nem is beszélve,hogy ezek közül az emberek közül akik napközben pl szemetet szedtek,takarítottak,hihetetlen módon otthon is elkezdték rendbe tenni a környezetüket!:)

Véleményem szerint nagyon is érezhető a változás ebben a régióban,de csak azokon a településeken ahol az önkormányzatok vállalták ezt a "terhet",hiszen korán sem egyszerű ezek megvalósítása,rengeteg utánajárással,szervezéssel,egyeztetéssel,pályázatok készítésével és még egyéb dolgokkal jár,de csinálják és remélem egyre többen fogják követni őket,hiszen ez mind törvényes keretek között történik,erre megvannak a rendeletek,jogszabályok,intézkedések de ezek kihasználása már az önkormányzatok feladata(amiket ugye csökkenteni szeretnének,hogy 1500fő alatti településeken ne legyenek...aminek hatására nyugodtan kimondhatjuk,hogy azokon a településeken a fejlődés megcsappan,vagy megszűnik!)

Galadhriel 2009.06.21. 13:16:02

@valaki76:
Az Út a munkához eredményeiről valóban keveset olvasni, nekem Zolee tapasztalatai biztatóak.

Az a gondom a 'hozzáértő' cikkekkel, amit idéztél valami szocháló szájtról, hogy éppen ezek a szerzők vizsgálhatnák meg, van-e eredmény. Örülnék, ha összehasonlítanák a különböző módszerek eredményeit.

Ehelyett ilyeneket nyilatkoztatnak ki, mint idézed: a TÉNYEK azt mutatják, hogy KORÁNT SINCSEN ARRA LEHETŐSÉG, HOGY AZ UNDERCLASS AKÁR KISEBB RÉSZE IS LEGÁLISAN FOGLALKOZTATOTT LEGYEN. Pufff. Nincs lehetőség.

Jó lenne, ha elolvasnák pl ezt: metazin.hu/node/1774
A mexikói kormány szegénység elleni programja feltételekhez kötötte a segélyt: csak azoknak a szülőknek folyósítja, akik iskolába járatják gyerekeiket. Ennek immár egy évtizede. Azóta a modellt több mint harminc állam alkalmazza. (Jut eszembe, ezt a Fidesz kormány bevezette, aztán elhalt a dolog.)

A cél a szegénység kultúrájának megtörése az iskolázottság szintjének növelésével és az egészségügyi helyzet javításával. Az ötmillió mexikói szegényt ellátó program mára az ország legfontosabb szociális intézményévé vált.

Érdemes elolvasni a teljes Metazin cikket. Szerinte a program sikerének titka abban rejlik, hogy szakít a szegénységgel kapcsolatos hagyományos jobb- és baloldali klisékkel.

NOS, KEDVES LMP!. Ültök két hete a váratlanul jó eredményen (grat.grat), hajtjátok el nagy lelkesen a hozzátok áramló tömegeket (derék dolog), Gaiaman nagy szellemesen OrbánViktorkodik egyet.
De könyörgöm!! egyetlen pártszerű megnyilvánulásotok sincs. Például a segély vagy munka ügyben.

G.

Kosinva 2009.06.21. 20:55:19

@Zolee666: Általában nem szoktam senkit se dicsérni, de mint nemzeti liberális felfogású eu-s és magyar állampolgár igazat kell adjak neked.

Bár az atomerőmű beruházásnál több magyar szakértelmet is belehetne vonni és olyan megállapodásokat kötni, hogy a magyar pénz egy része más beruházások formájában térjen vissza az országba. De legfőképpen nem Paksot kell kiváltani, hanem a fosszilis tüzelésű erőműveket kell megújuló energiákat felhasználó erőművekkel fokozatosan helyettesíteni. Itt nem a pécsi biomassza címszó alatti fatüzelést kell érteni. Hanem például a geotermikus erőműveket kell létesíteni nagy számban, ami munkát jelent sokaknak és csökken a környezetszennyezés, amit főleg az olaj és gáz tüzelésű energiaipar károsít.

ranger1 2009.06.21. 20:59:42

hello!Most láttam a híradóban hogy a szentesi polgármester disznókat meg kis zártkerteket osztogat majd a szegényeknek hogy a saját mini gazdaságukban tanulják újra a gazdálkodást és a rendszeres munkavégzést.
ez szép gondolat csak azt nem értem hogy akkor az elmúlt húsz évben minek kellett a piacgazdaság álarca mögé rejtve a háztáji gazdaságokat életképtelennek nyilvánítani és mindent megtenni azért hogy a falusi fiatal generáció kedvét elvegyék a gazdálkodástól ( eu-s szabványok, felvásárlási mizériák), hogy jobb esetben tollaslabda pályát alakítsanak ki a kiskert helyén az ólak anyagából meg szalonnasütő helyet.
Lehet hogy mégsem lesz mindenkiből vezető meg tisztségviselő ebben az országban?
Mégse kellet volna engedni hogy ügyeskedők összeharácsoljanak 100 ha-os vagy még nagyobb birtokokat (amik után most 10 milliós normatív támogatást kapnak évente az EU-tól) a "gazdák"?
Bukott TSz-elnök 1000 ha-os magánbirtokát(Kft) 12 fővel üzemelteti? Foglalkoztatás,fenntarthatóság,vidéki közösségépítés Európa vagy Dél-Amerika?
Hol is lesz itt hely a volt tsz dolgozóknak a kevésbé iskolázott fiataloknak, a romáknak?
Torgyán meg merte csinálni hogy több támogatást adott az 5 ha -os gazdának mint az 100 hektárosnak, ki is nyírta a kisgazdákat a FIDESZ kellett ám nekik is jó olcsón a terület meg a eu-s támogatás ( lásd állami gazdaságok privatizációja).
Lehet a dél-amerikai modellt követni csak fel kell készülni az éhséglázadásokra, a zavargásokra, a kőkerítésekkel meg kutyákkal őrzött birtokosokra.
Szerintem mégis jobb lenne ha az LMP képviselője képviselhetné a fenntarthatóságot és a társadalmi igazságosságot az Európai Parlamentben.
De most még többen voltak azok akik a szegénység problémáját erőszakkal, vagy a gazdasági növekedés nem létező áldásaival akarják megoldani az összefogás és a közös áldozatvállalás helyett.

Zolee666 2009.06.21. 21:43:40

@Kosinva: Bizony Kosivan pontosan ez lenne a lényeg!;)

@ranger1: Régebben is osztogattak a hátrányosabb régiókban állatokat mondhatni 0 sikerrel!
Hiszen mint feljebb is írtam egyszerűen levágták a kapott állatot!
Hiszen akkor nem kell etetni meg jól is laknak!:D
Azt mondták,hogy "Takarmányt nem adtak hozzá!"

Hosszú távra ezek közül az emberek közül igen kevesen gondolkodnak...

Egyébként pontosan a te 5 nappal ezelőtti írásodra reagálva néztem fel erre a blogra...

valaki76 (törölt) 2009.06.22. 00:16:16

@Zolee666: Lakossági energiamegtakarítást eredményező utólagos hőszigetelésre irányuló beruházások támogatása / NEP-2008-3

www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/fd4095d990e5e7b4c1257411003fca19/195389662fc8cb09c12574110031f844?OpenDocument

az utolsó ilyen pályázatot 2008 decemberében írták ki, normatív elbírálással – általában néhány nap alatt kimerül a pályázati keret. (óriási rá az igény)

Felvetett probléma:
· Óriási az energiapazarlás
· Újabb erőmű építésére van pénz – energiahatékonyságra nincs pénz

Atomerőmű

Lényegében semmilyen számítás sincs mögötte.

Európában jelenleg mindössze Finnországban folyik atomerőmű-építés (Teollisuuden)

– a projekt késik, a költségvetést 60%-al lépték túl. Finnország mintaország – mi jobbak leszünk?

(Jók vagyunk mi a nagyprojektekben – gondolj csak a 4-es metróra:))

energiahatékonyság
rendszerirányítás
megújuló energiák

a számítástechnika fejlődésével és a fosszilis tüzelőanyagok 2008-as árrobbanásával párhuzamosan polgárjogot nyertek ezek a fogalmak az üzleti világban, óriási lehetőséget látnak bennük. Az Economist néha már szinte környezetvédelmi folyóiratra emlékeztet…

pl.
Energy Building the smart grid
www.economist.com/sciencetechnology/tq/displayStory.cfm?story_id=13725843


Segély:
A szociológusok mindössze a megalapozott kételyeiket fogalmazták meg…
Sokkal több kéne ennél…
A „tálalás” pedig nagyon rossz volt…

Tények:
Fizetés 28500 ft/hó
Támogatási költségvetés - 97.5 milliárd ft (a GDP 0.3%-a)
Munkamegtagadás szankciója – segélymegvonás

Forrás:
Út a munkához: mennyiből és kinek?

www.tavmunka.org/content/view/520/236/

„2009-ben a segély-előirányzatból 24,5 milliárd csoportosítható át a foglalkoztatás finanszírozására, tehát közfoglalkoztatásra 47 milliárd forint áll rendelkezésére az „Út a Munkához” program szabályozási koncepciója szerint. Összességében a TÁMOGATÁSI RENDSZER finanszírozására rendelkezésre álló 97,5 milliárd forintnak több mint 50 százaléka szolgálna foglalkoztatási célokat az eddigi 22 százalékkal szemben. A közfoglalkoztatási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezne meg. ”

„A Humán Rent Press információi szerint a közfoglalkoztatási támogatás havi összege rögzített lenne, a család összetételétől, jövedelmétől függetlenül az ÖREGSÉGI NYUGDÍJ LEGKISEBB ÖSSZEGÉVEL (2008-ban 28.500 Ft) egyezne meg. A munkavégzéssel töltött napokra nem a támogatás, hanem a munkabér járna, amelyet a minimálbérre vonatkozó szabályok betartásával kell megállapítani.”

(2008-ban több mint 26000 ezer milliárd ft volt a magyar GDP)

Ha valódi pazarlást akarsz látni akkor nézz bele az alábbi anyagba, meglepően sokfelé folyik el nálunk a pénz…

Az államháztartás ökoszociális reformja
www.levego.hu/letoltes/kiadvanyok/zoldkolts_tan_2008.pdf

Zolee666 2009.06.22. 12:28:59

@valaki76: Ez lenne a nagy energiamegtakarítás?
Egy sz*ros szigetelés amit Németországban már nem is alkalmaznak sőt bontják le mert rájöttek,hogy egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket!Mi meg most kezdjük el használnia?Haladás...

Ez az a szigetelés amit a panelprogram keretében feltettek a házakra azzal a jelszóval,hogy olcsóbb lesz a fűtés majd,mivel kisebb a hőveszteség,kicserélték a nyílászárókat is aztán meg nem,hogy nem csökkentek de emelkedtek a fűtésszámlák!
Na ez aztán valóban megoldás lenne...

Én olyanra gondoltam,hogy pl az iskolák fűtését geotermikus hővel megoldanák ami lehetséges Magyarországon,aztán ha beválna(miért ne válna be)mivel máshol is alkalmazzák már akkor akár egyéb helyeken is felhasználható lenne!

A szigetelés önmagában nem sokat ér,pláne ha nem megfelelő technikát használnak...

valaki76 (törölt) 2009.06.22. 13:17:18

@Zolee666: Ez csak egy példa volt:) (Mármint hogy van ilyen támogatási konstrukció.)

Akárcsak az alábbiak.

Nemzetközi Passzívház Kiállítás és Konferencia októberben
www.alternativenergia.hu/kategoriak/technologiak/epuletek/passziv-haz


A Magyarországon FELHASZNÁLT ENERGIA 40%-A A LAKOSSÁG ÁLTAL - ÉS ENNEK 75%-A AZ ÉPÜLETEK FŰTÉSÉRE ÉS ÚJABBAN HŰTÉSÉRE KERÜL FELHASZNÁLÁSRA. Az eredetileg Németországban kifejlesztett és ott már elterjedt, úgynevezett passzívházak a hagyományos építési módokkal szemben jóval kevesebb – minimális - energiát fogyasztanak, vagyis „passzívvá” válnak.


Az erre szolgáló megoldások meglévő épületekben is alkalmazhatók. A passzívházak olyan extrém alacsony energiaigényű épületek, amelyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A FŰTÉSRE FORDÍTOTT ÖSSZEG 80-90 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTHETŐ EZZEL A TECHNOLÓGIÁVAL. Az energiahatékonyság csúcsát képviselő passzívházak, és bennük a megújuló energiaforrások alkalmazása közösen vezet a hosszú távon fenntartható épületek létrejöttéhez. Az ajánlott kiegészítő megoldások: hőszivattyús fűtés, napkollektoros melegvíz-előállítás, fotovoltaikus (napelemes) áramtermelés, pellet- és biomassza fűtés.

Befejezés előtt az első energiatermelő ház Magyarországon
forrás: MTI

www.alternativenergia.hu/befejezes-elott-az-elso-energiatermelo-haz-magyarorszagon/4155

TÖBB ENERGIÁT ÁLLÍT ELŐ ÉVENTE, MINT AMENNYIT ELFOGYASZT a Pilisszentivánon épülő, és befejezés előtt álló első magyar aktív készház.
Előzetes számítás szerint A HÁZ NÉGYZETMÉTERENKÉNT 270 EZER FORINTBA KERÜL - mondta a szakember. Ugyanakkor az ilyen házak modul rendszerűen is felépíthetők, kiszámítható, hogy az adott háznál érdemes-e napelemeket felszerelni, megéri-e számítógép vezérléssel intelligensé tenni a házat

GEO PROGRAM- Fűtsön olcsóbban a Föld energiájával!
www.alternativenergia.hu/geo-program-futson-olcsobban-a-fold-energiajaval/3609

A HŐSZIVATTYÚ az egyik legkörnyezetbarátabb, geotermikusenergiára alapozott fűtési megoldás, mellyel fűthet,hűthet, melegvizet állíthat elő, sőt épülete optimális levegőztetését is biztosíthatja 75% környezeti és mindössze 25%-nyi elektromos energia felhasználásával. Ez annyit jelent, hogy 1 KWH BEVEZETETT VILLAMOS ENERGIÁBÓL MINTEGY 4 KWH FŰTÉSI ENERGIA születik, köszönhetően a hőszivattyús technológiának. Társaságcsoportunk ehhez kínálja az új GEO tarifát, melynek segítségével minden korábbinál kedvezőbb üzemeltetési költség mellett biztosíthatja otthona tökéletes hőmérsékleti komfortját.
Már többet fektet a világ megújuló energiába, mint hagyományosba
www.alternativenergia.hu/mar-tobbet-fektet-a-vilag-megujulo-energiaba-mint-hagyomanyosba/4495
Mintegy 155 milliárd dollárnyit fektettek világszerte megújuló energiába tavaly, azaz - az ipartörténet során első ízben - többet, mint hagyományosba, ami összesen 140 milliárd dollárnyi befektetést kapott
Megújuló energiára áll át egy vecsési hotel
www.alternativenergia.hu/megujulo-energiara-all-at-egy-vecsesi-hotel/3919
A régi szállodarész gázfogyasztása - az eddigi áron számolva - MÁSFÉL ÉVEN ÁT HAVI 600-800 EZER FORINTBA került, amíg az alternatív energiaellátással alig 60 EZER FORINTOT TENNE ki. Így a számítások szerint a BERUHÁZÁS 4-5 ÉVEN BELÜL MEGTÉRÜLHET - hívta fel a figyelmet a szállodatulajdonos. Gubacsi Mihály hozzátette: az alternatív megoldás kiépítése 30 millió forintos beruházással jár.

Zolee666 2009.06.22. 14:39:40

Na ezek már sokkal érdekesebbek!:P

Köszönöm a linkeket!Amint lesz időm részletesen tanulmányozom őket mert nagyon sok hasznos dolgot találtam közöttük!;)

Éhesló 2009.06.22. 18:18:02

Hú basszus, ezt buktor nem teszi zsebre!
De hogy a postíró lazán rákente az elmúlt 20 évet, nos ez már nagyon szdeszesre sikeredett. Ettől nem lesz más a politika.

Éhesló 2009.06.22. 18:26:27

@clownfish: Nagyjából ötször több ember véleménye szerint jobb megoldásokkal rendelkezik a jobbik, mint az lmp.
Ezért azt, hogy a csendőrség jó-e vagy sem egyenlőre ne akard szavazásra bocsátani, mert elbukhatod.
A rendőrség lejáratódott, elfogult, nem törvénytisztelő és korrupt. Megújulásra képtelen, mert állományát még az 1989 előttiek irányítják, és gondolkodásuk a legutolsó sarki rendőrig meghatározó: nemzet- és többségellenesek.
Velük nem lesz közbiztonsági forradalom, és még reform sem. A társadalom bizalmát és támogatását mára elveszítették.

Éhesló 2009.06.22. 18:29:47

@clownfish: A történelmi tényeket összetéveszted a román vasgárdával. Ők intézték el sajátkezűleg a dolgokat.
A hazai állami erőszakszervezetek a vidéki zsidóság deportálásban vették ki a részüket, melyik így, melyik amúgy. Tömeggyilkosságokban nem.

Éhesló 2009.06.22. 18:32:22

@clownfish: nem bírsz elszakadni a bemagoltaott sablonoktól, igaz? Kakastollas nyilasok lövik a zsidókat a Dunába? SZDSZ?

Éhesló 2009.06.22. 18:48:51

A további kommentek egész jók és kulturáltak voltak.
Kár, hogy a programokban nem jön át.

Zolee666 2009.06.22. 22:25:04

@Éhesló: A rendőrség valóban padlón van,jobban jár ha mindenki magára számít és nem rájuk...
Hogy miért mondok ilyet?Elsősorban a saját tapasztalataim miatt!Láttam mennyire tehetetlenek és ameddig nem folyik vér addig jórészt nem avatkozhatnak beles semmibe sem...köszönjük ezt a túlbuzgó jogvédőknek meg egyéb hulladékoknak akik túlságosan lelkesen végezték a munkájukat!

De csak lássuk két éppen aktuális eseteket!
Békéscsaba:
Hiába hívták a rendőrséget,hiába tettek feljelentést addig nem csinált semmit a rendőrség még meg nem öltők a lányt...
Nyíregyháza:
Három "ember" megfenyeget egy pultos lányt(micsoda tett),mire egy negyedik vendég a segítségre siet,cserébe megkéselik az illetőt,aki mindössze annak köszönheti az életét,hogy a barátja wcből kijövet meglátta az újra szúrni készülő elkövetőt(hinnénk azt,hogy gyilkossági kísérlet miatt felelni fog) és kirúgta a kezéből a kést!
Ezek után annak aki a pultos lány segítségére sietett garázdaság vétsége miatt kell felelnie(ez a valóság)...

Ezek után van kedve valakinek rendőrt hívni?...

clownfish 2009.06.23. 15:36:53

@Éhesló: bocs, de inkább nem akarlak kommentálni. ha vetted volna a fáradságot, hogy elolvasd a belinkelt cikkeket, nem írnál ekkora bunkóságokat. biztos a jobbik is örül, hogy így propagálod őket.

clownfish 2009.06.23. 15:40:03

"A történelmi tényeket összetéveszted a román vasgárdával."

ez még egy lol-nak elmegy! :D

clownfish 2009.06.23. 15:46:07

@Zolee666: én múltkor a boltban egy (nagy, kopasz, bőrszerkós) alkesz rendőrt láttam garázdálkodni. fel volt háborodva, hogy a 60 forintos betéti díjú üvegért visszaváltáskor csak 10-et számolnak fel, és dögöljön meg az összes "*/Łł\פ$" (itt elhangzott pár etnikum, vallás, nemzetiség) boltos, élükön a pénztárosnénivel, majd elkezdte csapkodni az üveggel a pultot, és fizetés nélkül távozott. (ő mondta, hogy rendőr). gondolom ez nem a kommunista mentalitású volt...

a jelenlegi btk-n éppen most szándékoznak változtatni, hogy az önvédelem ne legyen olyan bonyolultan magyarázható, és a jelenlegi támadót (röhejes) védő törvénykezés helyett inkább a védekező felet részesítsék előnyben, ahogy annak lennie kéne. de ez még csak terv egyelőre.

Zolee666 2009.06.23. 20:36:42

@clownfish: Jó lenne ha valóban változtatnának már végre mert engem is jelentettek fel (valóban röhejes,de) önvédelem miatt!

clownfish 2009.06.23. 21:17:20

a magyar jogászoknak mindigis elég érdekes jogértelmezési gyakorlatunk volt történetünk során... :D

clownfish 2009.06.23. 21:18:56

-n
meg azt hozzáfűzném persze, hogy nyilván ez nem mindenkire vonatkozik. ;)

Zolee666 2009.06.23. 22:28:07

Ez nem érdekes,hanem inkább nevetséges!

Soha nem felejtem el amikor bejött a sulinkba egy magasabb rangú rendőr előadást tartani.
Azt mondta,hogy ha belénk kötnek vagy megtámadnak akkor fussunk el(már ha tudunk)és még csak véletlenül se üssünk vissza mert akkor feljelenthetnek minket a támadó...LOL

Akkor én is röhögtem...pár évvel rá megkaptam a feljelentést a fentebb leírt esetben...akkor is elsőre csak röhögtem mert azt mondtam ilyen nincs!De van!Jó,hogy nem csatolták hozzá,hogy "rablás megakadályozásának vétsége miatt!" -.-"

clownfish 2009.06.23. 22:46:05

nem lehet, hogy azt azért mondta, hogy egy késelésbe torkolló dulakodás károsabb lehet, mintha elfutsz? nyilván szándékosan te sem kerülsz szendvicsbe senkivel.

Zolee666 2009.06.23. 23:22:43

@clownfish: Na jó,csak ha belegondolsz akkor is vicces volt ezt hallani egy rendőr szájából!
Szerintem azért mondta,hogy fussak el mivel tudják ők is kit védenek és kit nem a törvények...

Szánalom ami most megy!

Erről csak egy nagy igazság jut az eszembe amit még régebben hallottam.

"Vagy fuss,vagy addig üsd ameddig mozog!"

Valóban ez lenne a megoldás?Mert az eddigi tapasztalataim alapján közel áll a valósághoz!:S

clownfish 2009.06.24. 00:05:17

embere válogatja... nem vagyok erőszakpárti, de az életösztön bennem is erős, nyilván élet-halál szituációban próbálnám úgy hatástalanítani az ellenfelemet, hogy ne legyen baja, és rohadjon a börtönben, annak ellenére, hogy nem érdemelné meg, de a gyilkolást én a lehető legmocskosabb dolognak tartom. ezért ellenzem a halálbüntetést is.

Zolee666 2009.06.24. 00:36:54

Véleményem szerint igen sok ember érdemelné meg a halálbüntetést!
De legyünk "humánusak",legyen életfogytiglan,de valóban az,nincs 30év után ugrálás,hogy ki szeretne jönni!

Viszont felmerül a következő probléma!
Ki fogja eltartani azt a rengeteg bűnözőt akiknek darabja ~8000Ft-ba kerül!!!!Ez ám a luxus!
Drága a net,megy a műholdas tv nekik vagy mi a szösz?:S

Viszont van erre egy nagyon jó cikkem,nemrég olvastam!
vastagbor.blog.hu/2008/07/09/padlofuteses_luxusborton_vagy_tent_city
(direkt megkerestem egy másik helyen mert az eredetin nem lettetek volna hajlandóak elolvasni:D )
Ennek úgy érzem van visszatartó ereje,de a hazai börtönöknek nincs!:S

clownfish 2009.06.24. 00:44:40

igazából legjobban erről egy kriminológus tudna leginkább beszélni, ezernyi oka és módja lehet a bűnelkövetésnek, de bevallom, nem látok optimális megoldást.

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 10:05:40

@Zolee666: Egyetértek veled:
A közbiztonságot erősíteni kell!

De ez a börtönös link (szerintem) nem túl szerencsés.

Tények:


A MUNKAVÁLLALÓKKAL (PL. BÖRTÖNŐR, EGYÉB SZEMÉLYZET) KAPCSOLATOS KÖLTSÉGEK teszik ki a büntetés-végrehajtással kapcsolatos büdzsé kiadási oldalának 85%-át

Valószínűleg a dologi kiadások sem teljes mértékben a rabokra mennek el…

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetése

http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/9309B7F90DD1B576C12575220033471C/$File/2009kvtv.pdf

Idézet:

XIV. IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI
MINISZTÉRIUM

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS 33 685,0


Működési költségvetés
SZEMÉLYI JUTTATÁSOK 21 841,7
MUNKAADÓKAT TERHELŐ JÁRULÉKOK 6 158,3
Dologi kiadások 7 932,2
Ellátottak pénzbeli juttatásai 2,7
Felhalmozási költségvetés
Intézményi beruházási kiadások 200,0
Felújítás 157,7
Kölcsönök 108,0

2009-ben 2 700 milliárd forint BEVÉTELT ÉRT EL A BÖRTÖNRENDSZER – ez kevesebb volt, mint az összköltségvetés 8%-a.

AMERIKAI RENDSZER:
2.3 millió elítélt (a felnőtt lakosság 1%)
4.5 millió felfüggeszett, ill. próbaidőn lévő
55 milliárd dollár költségvetési kiadás pusztán a börtönrendszer kapcsán
+ 13.5 milliárd dollár egészségügyi kiadás (ez nem a luxust hanem a félresikerült amerikai egészségügyi rendszert tükrözi)
30 ezer dollár (több mint 6 millió forint/elitélt/év) kiadás

A rendszer jelenleg átalakítás alatt van, A CSŐD NYILVÁNVALÓ, Kaliforniában pl. 30%-al fog csökkeni a börtönnépesség.

A RENDSZERT nem a társadalmi ésszerűség, hanem a börtönrendszer és az ehhez kapcsolódó támogatások fenntartásában érdekelt LOBBI-CSOPORTOK ÉRDEKEI MENTÉN ALAKÍTOTTÁK KI. Ez egy évi 70 milliárd dolláros biznisz. Az általad mellékelt link AZ Ő REKLÁMJUK RÉSZE. Ezek az emberek ebből élnek… (egészen jól…)

ÖSSZEHASONLÍTÁS:
Magyarország 18 elítélt / 100 ezer fő
USA 73 elitélt / 100 ezer fő

Az amerikai börtönök túlzsúfoltak, a BÖRTÖNÖN BELÜLI KÖZBIZTONSÁG KATASZTROFÁLIS (még az elítélteket sem tudják megmenteni egymástól, a rehabilitáció és az ellátás siralmas).

Minden kriminológiai mutatóban jobbak vagyunk az amerikaiaknál, pl. az USA-BAN 100 EZER FŐRE VETÍTVE 3-SZOR TÖBB EMBERT GYILKOLNAK MEG.

Az amerikai példa kapcsán érdemes vizsgálni a következő kiadásokat is:
• Bíróságok költségvetése (egy halálos ítélettel kapcsolatos procedúra átlagosan több mint 2 millió dollár – és mindig találnak utólag ártatlanul kivégzetteket)
• Rendfenntartással kapcsolatos kiadások
• A lakosság által vásárolt BIZTONSÁGTECHNIKAI/ÖNVÉDELMI ESZKÖZÖK/SZOLGÁLTATÁSOK (őrző-védő szolgáltatások, önvédelmi fegyverek, riasztóberendezések, drágább lakókörnyezet preferálása közbiztonsági okokból, stb.)

Az összes fenti tétel esetében messze a magyar átlag felett költenek (részarányosan is…)

ELÍTÉLTEK „JÖVEDELEMTERMELÉSE”:

Fő problémák:
• „BECSÜLETES” EMBEREK MUNKÁJÁT VESZIK EL
• Rossz minőségű termékeket állítanak elő
• Kevés közöttük a valóban képzett használható „munkaerő” – pont ezért kerültek börtönbe:) – tehát A LEGSZEGÉNYEBB „BECSÜLETES” EMBEREK MUNKÁJÁT VESZIK EL…
• Extra kiadások merülnek fel (még több őr kell, a lakosságtól el kell őket szeparálni, stb.)
• A döntő tétel a fogva tartásuk költsége, tehát aki spórol rajtuk az elsősorban a BÖRTÖNŐRÖKÖN ÉS A SZAKSZEMÉLYZETEN SPÓROL (nincsenek ezek túlfizetve…)

A börtönipar Amerikában nagyon szerény eredményeket tudott felmutatnia (pedig szinte mindent megpróbáltak) – az előbb említett 70 milliárd dollár a megtermelt „értéken” felül kell kapják - támogatásként:

A Brief History of the Prison Industry
www.insideprison.com/prison-industry-labor.asp


Valóban jó példákat SKANDINÁVIÁBAN lehet találni itt nagyon kevés ember kerül klasszikus börtönbe (leginkább erőszakos bűncselekmények miatt csuknak le embereket) – ellenben VISZONYLAG SOKAN KERÜLNEK SPECIÁLIS „OTTHONOKBA”, AHONNAN MINDENNAP KIJÁRNAK DOLGOZNI.

Ergo – KONTROLLÁLVA VANNAK, DOLGOZNAK, nem esnek ki a társadalomból és miután veszetni valójuk van (valódi börtönbe kerülhetnek) –
EGYÜTTMŰKÖDNEK (minimális kiadás mellett)

És sokkal több energia marad a súlyos bűncselekményekért elítéltek rehabilitálására (EZEK MÁR PSZICHIÁTRIAI ESETEK) - sokkal sikeresebbek az amerikainál ezen téren.

KÖZBIZTONSÁG VALÓDI ERŐSÍTÉSE:
Hatékony
SZOCIÁLISPOLITIKA,
GAZDASÁGPOLITIKA
LAKÁSPOLITIKA
OKTATÁSPOLITIKA
Stb.

Csak ez hatékony, a börtön (drága) tüneti kezelés.

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 10:14:06

2009-ben 2 700 MILLIÓ forint BEVÉTELT ÉRT EL A BÖRTÖNRENDSZER – ez kevesebb volt, mint az összköltségvetés 8%-a.

És e mögött is valószínűleg jelentős állami támogatás van.

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 10:16:18

Vagyis inkább 2008-ban:)
Reggel van:)
A 2009-es előirányzat sem több (meg lehet nézni a melléket PM-es linken)

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 10:30:43

Félreértések elkerülése végett:
a büntetés-végrehajtással kapcsolatos büdzsé 8%-áról van szó
(amelyen belül a börtönőrök és a szakszemélyzet bére önmagában 85%-ot tesz ki).

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 11:12:45

Lehagytam egy nullát:


ÖSSZEHASONLÍTÁS:
Magyarország 180 elítélt / 100 ezer fő
USA – 730 elítélt / 100 ezer fő

Máskülönben értelmetlen dolog az USA-val példálózni – kuriózum, nincs még egy ilyen értelmetlen rendszer a világon – az USA a világ népességének az 5%-át képviseli (jóindulattal)
A VILÁG BÖRTÖNNÉPESSÉGÉN BELÜL TÖBB MINT 25%-OS RÉSZESEDÉSE VAN.

U.S. prison population dwarfs that of other nations
www.nytimes.com/2008/04/23/world/americas/23iht-23prison.12253738.html?_r=1

Zolee666 2009.06.24. 13:31:37

@valaki76: Még nem hallottam,hogy Skandináviában ilyen jó eredményekkel lennének...érdekes!Majd utána nézek!Köszi!;)

valaki76 (törölt) 2009.06.24. 21:00:32


A személyi jutatás 85%-os arányával túllőttem a valóságon (a járulékok a bérköltségen belül értendők)

Valójában kb. 60% lehet a személyi juttatás részesedése.

Szerintem egy elítélt ellátmánya nem lehet több mint napi 1500 forint (a dologi kiadások jelentős része nem rájuk megy el.)

Egyébként meg a részleteket tekintve zavaros a kép az alábbi két cikk sincs teljesen összhangban.

www.jogiforum.hu/hirek/20861
A büntetés-végrehajtás mai helyzete

„Az igazságügyi és rendészeti államtitkár a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kőbányai, Venyige utcai objektumában tartott kihelyezett ülésen elmondta: MA A BÖRTÖNÖKBEN 122 SZÁZALÉKOS A TELÍTETTSÉG, 15.335 EMBERT TARTANAK FOGVA A 12.566 FŐ BEFOGADÓKÉPESSÉGŰ INTÉZMÉNYEKBEN. A legtöbb elítélt 1-2, vagy 5-7 éves börtönbüntetését tölti, fegyházfokozatban az elítéltek mintegy 27 százaléka van, a legtöbb fogvatartott börtönfokozatú intézményekben tölti jogerős büntetését.

Juhász Gábor tájékoztatása szerint a BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSNAK ÉVI 41 MILLIÁRD FORINT A KÖLTSÉGVETÉSE, ennek mintegy felét a rendszerben foglalkoztatott 8.537 DOLGOZÓ személyi juttatásaira fordítják. A bevétel döntő részét az állami költségvetésből kapják, egy fogvatartott napi 8 ezer forintba kerül. A piacvesztés és a gazdasági válság miatt országosan mindössze 3.900 elítéltet tudnak foglalkoztatni 12 gazdasági társaságukban, amelyből 8 ipari, 4 mezőgazdasági társaság.”

Meleg vizet már csak 2 órán át kapnak a rabok

www.origo.hu/itthon/20090519-borton-megszoritasok-sporolas-csokkent-a-buntetesvegrehajtas-koltsegvetese.html

„A takarékoskodás oka valószínűleg az, hogy a 2009-es a költségvetés szűken méri a támogatást a büntetés-végrehajtásnak. A BV ÖSSZESEN 36,4 MILLIÁRD FORINTOT KAP, ebből kell fedezni többek között a DOLGOZÓK KÖZEL 22 MILLIÁRDOT KITEVŐ SZEMÉLYI juttatásait, a munkaadói járulékokat, az intézményi felújításokat. Dologi kiadásokra az idei költségvetés 7 milliárd 932,2 millió forintot különít el. Tavaly ez az összeg még 9 milliárd 20 millió forint volt, 2007-ben pedig ennél is több: 10 milliárd 430,3 millió.”

Éhesló 2009.06.25. 22:26:49

@valaki76: Ez a poltika megbukott 20+40 év alatt. Nem működött. Ha ezerszer több pnzt nyomunk bele sem fog. Sehol nem működik.

valaki76 (törölt) 2009.06.26. 11:05:48

@Éhesló: Te az amerikai „három dobás” politikájával példálóztál.

Az alábbi anyag a szenátus honlapjáról származik.

Az anyag szerint igazságszolgáltatással és büntetés-végrehajtással kapcsolatban 2006-ban TÖBB MINT 200 MILLIÁRD DOLLÁRT KÖLTÖTTEK EL és körülbelül 2 milliárd dollárt költöttek börtönépítésre.


Ez több mint 40000 MILLIÁRD FORINT/ÉV

10 millió lakosra vetítve ez 1333 MILLIÁRD FORINT/ÉV

Az anyag szerint jelentős, nehezen becsülhető pótlólagos költségek is vannak (elitéltek kiesett bérköltsége, rosszabb munkaerő-piaci helyzete, „priusszal” rendelkezők rehabilitálása, stb.).


FACTS ABOUT THE PRISON SYSTEM IN THE UNITED STATES
October 2007
webb.senate.gov/pdf/prisonfactsheet4.html


• “THE U.S. PRISON SYSTEM HAS ENORMOUS ECONOMIC COSTS associated with prison construction and operation, productivity losses, and wage effects. In 2006, states spent an estimated $2 billion on prison construction, three times the amount they were spending fifteen years earlier. The combined expenditures of local governments, state governments, and the federal government for LAW ENFORCEMENT AND CORRECTIONS TOTAL OVER $200 BILLION ANNUALLY. In addition to these costs, the incarceration rate has significant costs associated with the productivity of both prisoners and ex-offenders. The economic output of prisoners is mostly lost to society while they are imprisoned. Negative productivity effects continue after release. This wage penalty grows with time, as previous imprisonment can reduce the wage growth of young men by some 30 percent. “

valaki76 (törölt) 2009.06.26. 13:19:51

@Éhesló: www.visionofhumanity.org/gpi/results/rankings.php

Global Peace Index Rankings

A bűnözési statisztikák alapján:

Magyarország – a világ 27. legbiztonságosabb országa

Amerikai Egyesült Államok – a világ 84. legbiztonságosabb országa

Bűnmegelőzéssel, büntetőpolitikával kapcsolatban a legsikeresebb országok:

1) New Zealand
2) Denmark
3) Norway
4) Iceland
5) Austria
6) Sweden
7) Japan
8) Canada
9) Finland
10) Slovenia

Tekintsük őket példának – különösen AUSZTRIÁT és SZLOVÉNIÁT (CSEHORSZÁG is érdekes lehet –
a 11. helyen vannak)

Érdekesség:
Magyarország 2008-hoz képest 9 HELLYEL ESETT VISSZA ezen a listán (2008-ban a 18. legbiztonságosabb ország volt a világon).

valaki76 (törölt) 2009.06.26. 13:27:19

Mármint hogy 2009-hez képest a listát év elején szokták az előző évi adatok alapján összeállítani, a módszertan a honlapon megtalálható.

clownfish 2009.06.26. 19:05:21

@valaki76: szerintem ez az egész előkelő hely a magyarországi bűncselekmények kisstílűsége miatt is lehet. de természetesen javítani kell!

Éhesló 2009.06.26. 21:54:51

@valaki76: Sokadik alkalommal bombázol olyan anyagokkal melyek azt próbálják bizonyítani, hogy a bűnözők (tartós)kivonása a társadalomból, mennyire gazdaságtalan.
Le írtam ennek kapcsán már régen, hogy ennek oka az, hogy a kivont bűnözők nem járulnak hozzá semmivel a fogvatartásuk, életbentartásuk költségeihez. Azt is leírtam, hogy ez nem helyes gyakorlat - bár megfontolandó, hogy mi jár több társadalmi kárral, kivonni őket és pénzért eltartani, vgay ráengedni a társadalomra és viselni a rombolást és a kárt.
Azt is leírtam, hogy adatsorokat időben kellene vizsgálni, tehát azt kellene elemezni, hogy milyen változást hozott a szigorítás és mi erről a többségi társadalom véleménye (már ha ez számít egy demokratikus társadalomban a népboldogítóknak).
Ezért - nem kétségbe vonva az általad leírtakat - a vitát (részemről) azzal fejezném be, hogy a liberális modell nem hozott megoldást sem a kisebbségek felzárkóztatására, sem a bűnözés visszaszorítására, ezért érdemes más receptet alkalmazni.

valaki76 (törölt) 2009.06.27. 17:26:51

@Éhesló: 100 bűnmegelőzési program,
amely szerte a világon további cselekvésre ösztönöz
www.safetyhighschool.com/pdf/bunmegprog_100prog.pdf

Új Zéland

„A Bűnmegelőzési Kabinet, a megelőző akciók alábbi hét prioritási területét jelölte ki:
• a veszélyeztetett helyzetű családok TÁMOGATÁSI hatékonyságának erősítését;
• a CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK csökkentését;
• a VESZÉLYEZTETETT HELYZETŰ FIATALOK bűnelkövetővé válásának megelőzését különféleprogramokkal;
• az ALKALMI BŰNELKÖVETŐKNEK a büntető igazságszolgáltatás formális rendszerébe kerülésének késleltetését (ELTERELÉS);
• a KÁBÍTÓSZER- ÉS ALKOHOLÉLVEZET, illetve az ezekkel történő visszaélés elleni programok irányításának koordinált és stratégiai, országosan egységes szemléletmódjának kifejlesztését;
• a FEHÉRGALLÉROS BŰNÖZÉSSEL kapcsolatos stratégia kidolgozását; és
• a sértettek és a potenciális sértettek problémáinak figyelembe vételét.”


DÁNIA
? Kihívások
Dánia (népessége kb. 5,27 millió) 1971-ben hozta létre a BŰNMEGELŐZÉS TANÁCSOT, mert szembesült a bűnözés növekedésével, a kormányzati struktúrák decentralizációjával, a dán társadalom szövetének fellazulásával, és az ellenőrzés hagyományos formáinak átalakulásával. 1975-ben alkották meg azt a jogszabályt, amely előírta az ISKOLÁK, a SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK és az ÖNKORMÁNYZATI RENDŐRSÉGEK BŰNMEGELŐZÉSI PARTNERSÉGI HÁLÓZATÁNAK megteremtését.
? Elképzelések
Általánosságban, két alapelv határozza meg a skandináv bűnmegelőzési elképzeléseket: • a legjobb eredmények akkor érhetők el, ha a BŰNÖZÉSRE HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐKKEL már GYEREKKORBAN ÉS SERDÜLŐKORBAN elkezdünk foglalkozni; • a LEGHATÉKONYABB MÓDSZER a helyi szereplőkkel közösen szervezett, és a központi kormányzat által is támogatott, integrált akció (pl. a FOGLALKOZTATÁS, az EGÉSZSÉGÜGY, a LAKÁSÜGY vagy a FIATALOK ügyeiben). Dániában, ezeket az elveket KÖZEGÉSZSÉGÜGYI MEGKÖZELÍTÉSBE ágyazták, amely arra az alapelvre épül, hogy MINDEN ÁLLAMPOLGÁRNAK JOGA VAN AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ. A dán bűnmegelőzési filozófia szerint az egyén életstílusa és életfeltételei - különösen a gyerekek esetében - meghatározzák az egészségi állapotát, ezért lehetséges és kívánatos is e területeken beavatkozni. A hatékony akció jellemzői: helyi, szakmaközi és partnerségre épülő.

A BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCS szerkezete tükrözi ezt a beavatkozási filozófiát: 80 tagja, több mint 40 állami és magán szervezet képviselője, akik a legváltozatosabb foglalkozási háttérrel rendelkeznek: TANÁROK, SZOCIÁLIS MUNKÁSOK, ORVOSOK, SZOCIOLÓGUSOK, JOGÁSZOK, RENDŐRÖK, stb. A Tanács munkáját egy titkárság támogatja.

Kezdetben a dánok által "objektív megelőzés"-nek nevezett szemléletet képviselték. E megelőzési formát másutt szituatív bűnmegelőzésnek hívják. E megközelítés hívei a környezeti feltételek megváltoztatásával kívánják a sértetté válást megelőzni. A hetvenes évek vége óta a Bűnmegelőzési Tanács egy kiegyensúlyozottabb megközelítésre tért át - a "SZUBJEKTÍV MEGELŐZÉS"-re -, amely a BŰNÖZÉS RIZIKÓFAKTORAINAK támadásával kíván eredményt elérni, különösen a gyerekek és fiatalok esetében. A "szubjektív megelőzés" háromféle beavatkozási formát foglal magába: általános programok VESZÉLYEZTETETT GYEREKEK részére, speciális programok NEHÉZSÉGEKKEL KÜSZKÖDŐ GYEREKEKNEK ÉS FIATALOKNAK, és egyéni programok BŰNELKÖVETŐ FIATALOK számára.

A Bűnmegelőzési Tanács filozófiájának harmadik fő pontja az állampolgárok bevonása, akikre mint aktív szereplőkre tekint, s nem mint a közszolgáltatások passzív haszonélvezőire. A PARTNERSÉGI VISZONYBAN együttműködő ISKOLÁK, SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK és a RENDŐRSÉG:
• hatékony helyi hálózatot hoznak létre; és
• MEGELŐZŐ AKCIÓKAT hajtanak végre, a gyerekek és fiatalok életfeltételeinek javítása érdekében."


+ Hatékony
SZOCIÁLISPOLITIKA,
GAZDASÁGPOLITIKA
LAKÁSPOLITIKA
OKTATÁSPOLITIKA
Stb.

(Új Zélandon és Dániában jól állnak ezekkel is)

valaki76 (törölt) 2009.06.27. 17:55:26

@Éhesló: A valóban hatékony büntetőpolitika a bűnmegelőzést és az ahhoz kapcsolódó társadalmi, környezeti és emberjogi kérdéseket állítja a középpontba,
az „elrettentés” önmagában értelmetlen, hatástalan és drága,
a hatékony bűnüldözés azonban alapvető (nem a büntetés súlyossága, HANEM A BÜNTETÉS ELKERÜLHETETLENSÉGE
és az ésszerű, humánus büntetés kiszabása
A FONTOS).

A „deviáns kisebbség” kapcsán – filléreket költünk rájuk. Elsősorban munkát, összkomfortos szociális bérlakást és minőségi oktatást kéne biztosítani nekik ez a legjobb befektetés.

Éhesló 2009.06.27. 20:29:25

@valaki76: Nagyon várom, hogy ezt az lmp programjában is leírjátok. Ez sokat segítene abban, hogy a még meglévő pár százalékotokat is elveszítsétek és anyapártotok az szdsz sorsára jussatok:

"A „deviáns kisebbség” kapcsán – filléreket költünk rájuk. Elsősorban munkát, összkomfortos szociális bérlakást és minőségi oktatást kéne biztosítani nekik ez a legjobb befektetés."

MegaLOL!
Csak így tovább!
Írjátok már ki az lmp programjába is!!!!

valaki76 (törölt) 2009.06.28. 16:31:44

@Éhesló: Olcsóbb az általad képviselt „megoldásnál”,
és legalább van benne perspektíva:))

valaki76 (törölt) 2009.06.28. 16:37:49

@Éhesló: „MENNYIT KÖLT AZ ORSZÁG A LEGSZEGÉNYEBBEKRE? Pontos összegeket rendkívül nehéz meghatározni, mivel a segélyezés, illetve a különböző támogatások nyújtása önkormányzati hatáskörbe van utalva. A szociálpolitikusok különböző megközelítései szerint az ALSÓ JÖVEDELMI DECILISBE tartozó mintegy 1 millió ember támogatására A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS mintegy 316 milliárd forintot ($2.012 bn), azaz a kiadási főösszeg KÖRÜLBELÜL 3%-ÁT fordítja. Napjaink országos méretűvé duzzadt társadalmi vitája mégcsak nem is erről az összegről szól, hanem annak mindössze jelentéktelen töredékéről, A KORÁBBIAKBAN MÁR EMLÍTETT MINTEGY 170 EZER EMBER VÍZ FÖLÖTT TARTÁSÁNAK ÖSSZEGÉRŐL, AMI A GDP MINDÖSSZE 0,5%-A. A büdzsé túlterheltsége tehát semmiképpen nem a segélyezés számlájára írható. A most kibontakozott vita hevessége azt jelzi számunkra, hogy mélyebb problémáról van szó, mint a büdzsé sorsa fölött érzett általános állampolgári aggodalom”

„A helyett, hogy az OKTATÁS ELÉGTELENSÉGÉVEL, a FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA SZERÉNY TELJESÍTMÉNYÉVEL, a KÖZÉPOSZTÁLYNAK A SZEGÉNYEBB RÉTEGEK KIREKESZTÉSÉBEN játszott szerepével szembenéznének, az ország vezető politikusai a szegények „lustaságát” és a szociális ellátórendszer „nem kellően munkára ösztönző voltát” kárhoztatják.

Éhesló 2009.06.28. 18:12:48

@valaki76: Sajnos csak ismételni tudnám magamat: Írjátok meg programként és oda kerültök ahová valók vagytok ezekkel a nézetekkel, anyapártotok az szdsz mellé.

valaki76 (törölt) 2009.06.29. 00:02:27

@Éhesló: Nem igazán értem, hogy miről beszélsz
Rendszeres szociális segélyt
– havi 25650 forintot –
már csak MUNKAKÉPTELEN ember kap.
Aki pedig „munkaképes”
az havi 28500 Ft
„rendelkezésre állási támogatás”
fejében bármikor kirendelhető munkára.

ugyintezes.debrecen.hu/ugyintezes/papiralapu/szocialisugyek/aktivkoruakellatasa2009_szocialisugyek.html


A./RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY
Jogosultság feltétele aki:
- MUNKAKÉPESSÉGÉT LEGALÁBB 67 %-BAN ELVESZTETTE, ILLETVE 50 %-OS MÉRTÉKŰ EGÉSZSÉGKÁROSODÁST SZENVEDETT, VAGY VAKOK SZEMÉLYI JÁRADÉKÁBAN RÉSZESÜL,
- fogyatékossági támogatásban részesül,az 55.életévét betöltötte, vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel és a gyermek ellátást napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani
feltéve, hogy saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosított, és keresőtevékenységet nem folytat.
Akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem, nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %- át, 2009. évben 25.650.- Ft-ot, és vagyona nincs.
AZ ELLÁTÁS ÖSSZEGE: egyedülálló esetében : 2009.-évben 25.650.- Ft/hó, családok esetében egyénenként eltérő összegű.
A rendszeres szociális segély legmagasabb összege 2009. évben 57.815.-Ft.


B./ RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI TÁMOGATÁS
Jogosultság feltételei:
- akik az előző kategóriába nem tartoznak,feltéve, hogy saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosítható. Akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem , nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %-át, 2009. évben 25.650.-Ft-ot, és vagyona nincs.
AZ ELLÁTÁS ÖSSZEGE 2009. évben 28.500.-Ft/hó. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege: 2009.évben 28.500.-Ft

valaki76 (törölt) 2009.06.29. 00:04:25

@Éhesló: Egyébként a jeles szociológusok „bakiztak” a 170 ezer szociális segélyen lévő ember nem a GDP 0,5%--át, hanem a KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZEGÉNEK 0.5%-át „nyelte le” (ez kb. a GDP 0.2%-a, amely a lakosság 1.7%-ának ellátására ment el).

Most pedig már havi 28500 forintért munkára kötelezhetők.

Összehasonlításképp:
Börtön – 240 ezer forint/hó/fő
Hajléktalanszálló – 45 ezer forint/hó/ágy
Állami gondozás 150 ezer forint/hó/fő

Éhesló 2009.06.29. 08:48:02

Feleslegesen habosítod, attól még az marad, ami.
Nem oldott meg semmit a pénzzel való tömésük, sehol és soha.
A bűnözők elzárva tartásának költsége pedig nem vethető össze azzal a potyapénzzel, amit a társadalom a semmittevésért fizet, mert az egyik arról szól, hogy ne ölhessen meg, rabolhasson ki olyasvalaki aki a törvényeinket nem tiszteli, a másik meg egyszerű szavazatvásárlás és a társadalmat a hátán tartó önfenntartó, vagy munkavállalóként adót fizető középosztály fosztogatása.
Javasolom, hogy kötelezd munkára pl. az ózdi telep cigányait a pénzért ami nekik "jár". Várom a tapasztalataidat.

valaki76 (törölt) 2009.06.29. 10:55:03

@Éhesló: Pontosítás:

Az adót fizető középosztály befizetésének 0.5 azaz NULLA EGÉSZ ÖT %-a

Éhesló 2009.06.30. 09:55:27

@valaki76: Elnézést a hosszú anyagért, de ma kaptam.
A szerzője nem én vagyok, de amit leír az egy kitűnő megoldás, ami közel jár ahhoz, amiről írtam, és gyakorlatban is működik.....
Nos kissé hosszú, de érdekes:
"Padlófûtéses luxusbörtön vagy "Tent City"?
Vágjunk egybõl a közepébe: Tudtátok, hogy az állami költségvetés szemszögébõl nézve 26 egyetemi vagy fõiskola hallgató = 1 elítélt? Ugyanis a hallgatói normatíva 116 500 forint évente, még egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint.
1 évben az már 3 000 240 forint. Ha utánaszámolok, akkor szépen kijön, hogy az egész évi adóm nem fedezi, mondjuk "K. István" elítélt éves "fogvatartását" ... ej, de szép!
Máris motiváltan dolgozok tovább...
Enyhítendõ a börtönök túlzsúfoltságát 2 magánbörtön épül az országban (lásd a vasárnapi Naplós-riportot). Jelenleg 11 500 férõhely van az országban, de 18 000 elítélt van a falakon belül. Az minisztérium szerint az "okok között szerepel a hatékonyabb rendõrségi munka, a Btk. számos paragrafusának és a bíróságok büntetési gyakorlatának szigorodása". Szerintem még az okok között kellene lennie, hogy szarnak az emberek a törvényekre és megy mindenki lopni-csalni. És ugye ha nem adnának ennyi felfüggesztettet, akkor mennyien lennének a börtönökben ...
A magánbörtönért a legnagyobb cégek (OTP Ingatlan Rt.-Hérosz-Magyar Építõ Rt. konzorcium, Wallis Ingatlan Rt. stb.) versenyeztek, mivel ez remek üzlet - nekik.
A szombathelyi - már átadott - börtön 9 milliárdba került a befektetõknek és az õ feladatuk az üzemeltetés, karbantartás, az étkeztetés és a rabok foglalkoztatása. És mit kapnak ezért cserébe? Az állam évi 2 milliárd forintot utal át nekik, 15 éven keresztül...
A tiszalöki magánbörtönt a KÉSZ Kft. építi:
"Hosszú távon megéri majd az intézmény üzemeltetése, ráfizetésre nem számítunk, bár ez a cégünk üzleti kockázata" - mondta a jövõrõl Árvai. Nyereségre egyébként a cég az üzemeltetésen való spórolásból és a rabok foglalkoztatásából (nekik a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni) számíthat. Emellett az épület is a KÉSZ tulajdonában marad, amelyet a 15 esztendõs licenc lejárta után akár el is adhat, például a BVOP-nak.
Vissza Szombathelyre. Az átadott börtön pár jellemzõje: 13 hektáros terület. Maximum 4 fõs, padlófûtéses, zuhanyzós cella. 7 kispályás focipálya és több szabadtéri sétáló. Számítástechnika terem, könyvtár, hangszerek, kondigépek.
6 évet húztam le egy egyetemi koleszban, 3 ágyas kis szobában, ahol a lábam a szobatársam szájába lógott. 1 mosdó/WC jutott 40 szobára a folyosó végén. Számtechterem 5 db lestrapált Pentium 1-es gép volt. Volt egy ütött-kopott focipálya, világítás nélkül. Padlófûtést pedig még az életemben nem láttam, még hotelben sem, de ez biztos az én hibám, hiszen dolgozok-adózgatok, nem "jutok el" egy luxusbörtönbe sem ...

Összehasonlításért ugorjunk a "luxusbörtönök" földi paradicsomába. Irány az USA! Mellesleg az Amnesty International és az 1 lakosra esõ legtöbb jogvédõ hazája .
Példaképünk az "ország legkeményebb sheriffjének" titulált Joe Arpaio sheriff, aki az ország negyedik legnagyobb önálló rendõrségi körzetének, az Arizona állambeli Maricopa Country börtöneiért felel. Elöljáróban annyit, Joe Arpaio nem egy kedves ember. Az rebesgetik, egyszer elmosolyodott vagy 40 évvel ezelõtt, de rögtön meg is bánta. Sem a hírességek, sem a kisgyerek nem hatják meg: A sheriff egy kissé szigorú nagypapának tûnik, de vajon mivel érdemelte ki az ország legkeményebb sheriffje titulust? A legenda a 90-es években született meg, amikor is Arizona állam 4 millió dollárért új börtönt akart építeni. Joe sheriff viszont bevállalta, hogy õ ezt 100 ezer dollárbõl kihozza. És megszületett "Tent City".
Joe a sivatagban (itt megnézhetõ a Google Maps-on, nem egy kellemes nyaralóövezet) felvert több tucat katonai sátrat, feltûrte a sátrak oldalait és elhelyezett vagy 2000 elítéltet. A sivatagban 50 fok van, egy újságíró szelíden megkérdezte, hogy a rabok egészségét ez nem veszélyezteti-e, Joe szerint viszont "ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bûnözõknek". Ezzel megindult a hírnév felé, a média felfigyelt Joe bácsira.
És még rá is pakolt egy-két lapáttal:
Arpaio börtönében a rabok az udvaron kizárólag láncon mozoghatnak, ez alól a nõk sem kivételek. A sheriff szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a két nem számára ugyanazokat a jogokat biztosítsa. Világítás is csak akkor van, ha az erre a célra rendszeresített szobabiciklit éppen tekeri valaki, mert az fejleszti az áramot. Egyszer az egyik fennhatósága alá tartozó börtön adminisztrációjából a rabok fekete pólókat loptak, amelyeket aztán a börtön falain kívül értékesítettek. Arpaio ekkor úgy határozott, hogy a férfi rabok által leginkább utált színben vásárol rabruhát. Az elítéltek azóta rózsaszín göncben feszítenek, s a pólólopás is megszûnt.
Az Amnesty International és az American Civil Liberties Union többek között azért tiltakozik, mert Arpaio megtíltotta a raboknak a kávét, a cigit és a nõi magazinokat. A sheriff azzal védekezett, hogy mindezt takarékossági okokból tette. Hihetõ érv, hiszen Arpaio még az étkeztetéssel is spórol: mindössze napi 60 centbõl hozza ki a "vendégek" napi ételadagját. Szerinte a liberálisok azért nyafognak, mert zavarja õket, hogy a rendõrségi kutyák napi kosztjára õ ennél többet, 1,10 dollárt szán. Arpaio kutyaszeretetét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy minden kutyának saját matraca és takarója van (!), amit a rabok tisztítanak. Arpaio a rabok alakjára is vigyáz: nem ritka, hogy az elítéltek büntetésbõl egy héten keresztül csak kenyéren és vízen élnek.
Joe bácsink nem igazán bízik a rehabilitációban. Jobban szereti az elrettentést. A legvitatottabb cselekedete az volt, amikor 300 elõzetes letartóztatásban lévõ gyanúsítottak részére fenntartott fogdákba 4 webkamerát szereltetett fel. A kameráknak köszönhetõen az interneten élõben nézhették a fogvatartottak mindennapjait, egy cseppet sem csorbítva az Egyesült Államokban oly gyakran emlegetett emberi jogokat. Az egyik kamera éppen a nõi cellába nyújtott állandó betekintést, s nem volt ritka az élõben közvetített verekedés és szexuális erõszak sem. Az oldalt már az elsõ nap 3 millió találatot kapott. Sokan azért bírálták a sheriff bekamerázási akcióját, hogy ezzel megsérti azon fogvatartottak jogait, akiket még nem ítélt el a bíróság. Arpaio ezzel szemben úgy vélte, hogy igenis hasznos dolog az átláthatóság :"Szerintem annak a fickónak, akit azért hoztunk be, mert éppen most szedett össze egy kurvát, ez egy nagyszerû alkalom arra, hogy a kamera elé álljon és üzenjen a feleségének:'Édesem, drágám, itt vagyok, ne aggódj, egy kicsit késõbb érek majd haza'."
"Tent City", ahol színes kijelzõ hirdeti, hogy "Vacancy" vagyis hogy van üres hely még. Joe mottója nagyon egyszerû, ha nem követsz el bûncselekményt, nem kerülsz ide:
Joe sheriffet idáig mindig újraválasztotta Arizona kissé konzervatív és fegyvermániás népe, érthetetlen, hogy miért? :-)
Joe Arpaio sheriff nem nagyon retten meg a celebektõl sem, például Mike Tysont is bevarrta Tent City-be, nagyon cuki volt a rózsaszín zokni, a priccsen meg már ott figyelt a rózsaszín póló.
És a legnagyobb dobása, mellyel végképp belopta magát a szívembe: Az "American Idol " mintájára Tent City-ben megrendezte az Inmate Idle-t, a börtön megasztárt. Zsûrinek meghívta a szétcsúszott Alice Coopert, a gyõztes jutalma pedig - kapaszkodjunk meg - egy szelet pizza volt!
Szóval csökkenteni kellene a zsúfoltságot a hazai börtönökben. Szerinted merre tovább?
9 milliárdért luxusbörtön, vagy 1 millióból sátortábor az Alföld közepén?
Szavazz! xD"

Idézet vége. Nos szerintem is ez lenne a megoldás. Olcsó és elrettentő.

valaki76 (törölt) 2009.07.01. 20:58:56

@Éhesló: Egy probléma van az egésszel: NEM IGAZ:)

Éhesló 2009.07.02. 09:57:08

@valaki76:
Rendben, lehet.
De mi nem igaz?
A Tent City?
Az egyetemista vs. börtöntöltelék költségarány?
A börtönépítés, azok felszerelései és az új börtönök finanszírozása?
Már csak okulásképpen....

Ouaid (törölt) 2009.07.03. 01:30:43

Lehet, hogy hülye a kérdés, nézzétek el nekem. De miért mondta Orbán, hogy a következő húsz év a koporsóban fekszik? (Eddig jutottam a cikkben... és máris meg vagyok gabalyodva)

Éhesló 2009.07.04. 21:21:33

@Komment Nick: Talán, mert tudta, vagy csak sejtette, hogy az ország nem rázhatja le magáról a kádári évtizedeket magáról, mint kutya vizet, nem is szólva a már akkor is tetemes államadósságról, melyet szerető kommunista vezéreink hagytak ránk.
Túl optimista volt:
mára az államadósság megháromszorozódott, a nemzeti vagyon eltűnt, a hazai iparral együtt.

Ouaid (törölt) 2009.07.04. 22:38:26

Köszönöm, akkor túlságosan szó szerint akartam értelmezni...
süti beállítások módosítása