okt
02

Zöld önállóság korszaka jön Németországban

10'7 %-ot értek el a Zöldek a német Bundestag-választásokon, ami a legjobb eredményük megalakulásuk óta.
 
Ugyanakkor az eddig nagykoalícióban kormányzó keresztény- és szociáldemokrata néppártok történelmi léptékben gyengének bizonyuló szereplései figyelmeztető jelek: fősodrú politikájuk tehetetlenül állt a globális kapitalizmus válságával szemben. Mindennek következménye a politika egyre élesebb polarizálódása, a neoliberális szabad-demokraták és a populista baloldal előretörése. Világos, hogy a Zöldek ellenzéki politikáján is múlik majd, hogyan fest a német politikai paletta 4 év múlva.
 
Neoliberális – konzervatív koalíció várható
 
A - minden eddiginél szerényebb, 70,8 százalékos részvétel mellett zajló - választásokat Angela Merkel kancellár vezette konzervatív párt, a CDU nyerte, a vártnál gyengébb, 33,8 százalékos eredménnyel. Várhatóan Merkel marad a kancellár és a CDU a neoliberális FDP-vel (14,6%) alakít majd kormányt.
 
A részben Magyaroszágon nem is igazán létező választó csoportot és társadalmi réteget (piacról élő felsőközéposztály, nagyvállalkozói csoportokat) képviselő liberálisoknak van okuk a legnagyobb örömre: 5 százalékkal kaptak többet, mint a 2005-ös választásokon, szintén eddigi legjobb eredményüket elérve.

Ez a felállás a CDU a kelet-német születésű és elvált Angela Merkel elnöklete és kancellársága során fokozatos középre (összességében tehát balra) tolódásának következménye – amiért jelentős számú liberális jobboldali szavazó pártolt el a kereszténydemokratáktól. Így az utóbbiak 237, míg az FDP 93 mandátummal számolhat a Bundestagban, ami abszolút többséget jelent. Nyilvánvaló, hogy a radikális szabadpiacpárti liberálisok jelentősebb befolyással bírnak majd, mint Kohl kancellár idején.
 
Éppen a "szociális piacgazdaságot" hirdető CDU-val várható viták miatt tudunk keveset a következő kormány gazdaságpolitikájának részleteiről. Angela Merkel a győzelem másnapján igyekezett eloszlatni a félelmeket, miszerint az alakulandó kormány egy „szociális tarvágással” ér majd fel. Ugyanakkor a szabad-demokraták is világossá tették, hogy kemény feltételekkel mennek csak bele a koalicióba.

 Míg például nagykoalíció szociáldemokrata pénzügyminisztere nyíltan felvállalta a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatását, nos ilyesmire még egy tiszta CDU kormány esetén sem igen számithatnánk. Viszont komoly viták várhatóak adórendszer, a munkaerőpiac állami szabályozásának, az egészségügyi biztositás, az adatvédelem ügyében. Ha kereszténydemokraták valóban mérsékelni szeretnék a válságban komolyan visszaeső német gazdaság beiinditásának társadalmi költségeit, engedniük kell majd a liberálisok az belbiztonsági adatvédelmet szigorító követeléseinek és a politikusi identitását komoly részben a külpolitikai szereplésére épitő Merkel is több teret lesz kénytelen engedni a külügyi tárca és az alkancellári tisztség várományosa Guido Westerwelle, FDP elnöknek. Amiben viszont biztos nem lesz vita „rádió-aktív koalíció” fekete és sárga pártjai között, az atomenergia és az új szénerőművek kérdése – jól mutatja ezt, hogy a RWE energiaipari vállalat részvényei már a győzelem másnapján magasba szöktek.

Átalakulás előtt a baloldal

A szociáldemokraták történelmi vereséget szenvedtek vasárnap. A 23% azt jelenti, hogy a '98 óta tartó kormányzásuk alatt gyakorlatilag minden második szavazójukat elvesztették a „szociáldemokrácia keserű napján”. Ilyen mértékű támogatás csökkenést a háború óta nem szenvedett el párt Németországban. Csak azért nem beszélhetünk Berlinbe befutó "Budapest - Varsó járatról", mert a német szocdemek sosem voltak állampárt. Sőt a kelet-német kommunistákat magába foglaló Die Linke csillaga éppen felivelőben van. Berlin szocialista polgármestere már másnap teljes tisztújítást követelt a párt élén. E felszólítás azért is üzenetértékű, mert Berlint jelenleg Szociáldemokrata – Balpárti koalíció irányija és a pártban többen sürgetik az eddig szalonképtelennek és populistának tartott poszt-kommunista baloldal felé való országos szintű nyitását. Annál is inkább, mert a szocik veszteségéből idén is a pacifista retorikával és az erős szociális állam igéretével kampányoló Baloldali Párt (11,9%)  profitált a legtöbbet – másodsorban pedig a Zöldek.

Mindez a baloldal átalakulását vetíti előre. Könnyen lehet, hogy a posztkommunistákból, nyugatnémet ex-szocdemekből és szakszervezetisekből álló, populistának tartott baloldali párt előretörése a politikai szalonképesség eddigi kereteit is újrafogalmazza majd. De hogy az átalakulás pontosan miben fog állni, nagyban függ attól képesek lesznek-e a Zöldek szimbolikus ügyeik megtartásával pragmatikus fordulatot végrehajtani.

 

A der Spiegel publicistája szerint egyedül ők lehetnek képesek arra, hogy az egymástól egyre távolabb kerülő politikai táborok között mozogjanak.
 
Voltak, akik már eddig is a fekete CDU, a sárga FDP és a Zöldek alkotta "Jamaica-", mások viszont a piros SDP-vel kiegészülő sárga-zöld, azaz "jelzőlámpa-" koalíciónak drukkoltak, de az utóbbi két párt kizárta az együttműködést.

A jó eredmény ellenére sokan többet vártak a török vendégmunkás családból származó Cem Özdemir és az néhai rockzenekar menedzser Claudia Roth vezetett párttól. A Zöldek ugyanis nem teljesítették fő választási célkitűzésüket, a jobboldali-neoliberális, - többek között Németország GMO mentességét eltörölni készülő – koalíció kormányra kerülésének megakadályozását. Másrészt nem válhattak a liberálisokat megelőzve "harmadik erővé", de a Die Linke előretörésével negyedikké sem.
 
Hogy merre mozdunak tovább, attól is függ, milyen összetételű koalíciók alakulnak tartományi szinten, azaz Saar-vidéken és Thüringiában, ahol nemrég tartottak időközi választásokat. Magyar szempontunkból mindenképpen kedvező üzenet hogy a poszt-materiális értékeket zászlajára tűző párt a volt kelet-német tartományokban, de a hasonló gazdasági struktúrájú Saar-vidéken is eddigi legjobb eredményét produkálta.


Egyes elemzők szerint a Baloldali Párt növekvő befolyása a baloldalon válaszút elé állítja majd a Zöldeket. Mások szerint viszont jobb eredményt érhettek volna el tegnap is, ha világosabban pozícionálják magukat egyik, vagy másik oldalra. Claudia Roth ugyanakkor kijelentette: „konstruktív és kreatív ellenzékiségre készülünk…”, „Ellenzékben sem lépünk koalícióra” – ezt már Cem Özdemir mondta, majd úgy fogalmazott:  „A zöld önállóság korszaka következik”

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr71417307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása