sze
04

Tudtátok, hogy ötödik napja zajlik a Budapest Pride?

A filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, bulikkal, közös zenéléssel tarkított egy hetes programot az idén 14. alkalommal rendezik meg. Ennek részét képezi a holnapi Meleg Méltóság Menet is. Ettől hangos a média, erről beszél mindenki. Vonulhatnak, vagy nem vonulhatnak. Sértik a közerkölcsöket, vagy nem sértik. Kell-e büszkének lenni arra, hogy valaki meleg, kell-e félniük a melegeknek, ha fel akarják vállalni identitásukat, és még több ezer kérdés kering a fejekben ezzel kapcsolatban.

A témáról írni anélkül, hogy valakikben visszatetszést keltsen, gyakorlatilag lehetelen. Korábbi posztunkban Pgeri gyülekezés jogi, emberijogi szempontból vizsgálva az ügyet, felvetette, hogy most épp egy betiltott kisebbség (gárda), szeretné betiltani, vagy legalábbis megzavarni egy másik kisebbség rendezvényét. Ez a magatartás számomra is érthetetlen, de kétségtelenül egyoldalúan vizsgáljuk a kérdést akkor, amikor a gárdát az LMBT közösséghez hasonlítjuk. (LMBT közösség, na ez az, amit a politikai korretség jegyében használunk, ha írni kell róla, pedig ezt a kifejezést magánbeszélgetés keretében, talán még soha, senki nem használta. Ismerek jó néhány saját neméhez vonzódó fiatalt. Általában gond nélkül buzizzák egymást.)

A Budapest Pride azonban jóval túlmutat gyülekezés jogi, emberijogi kérdéseken. A rendezvény célja éppen az, hogy felhívja a figyelmet a melegeket érintő kérdésekre. Hétfő óta több műhelyfoglalkozás volt a Pride keretében. Beszélgettek például arról, hogy hogyan kell fejleszteni a meleg közösséget. Volt Lelki Önsegítő Kör, beszélgetés a mai magyar leszbikus és meleg gyermekes családok helyzetéről, és arról is, hogy mennyire hatékonyan kommunikál kifelé, befelé a hazai melegsajtó. Ezen kívül még rengeteg, melegeket érintő kérdésről. Ma a melegek helyzete Magyarországon kétségtelenül problémás, ezért ülnek le beszélgetni róla. A beszélgetések teljesen nyilvánosak, nyugodtan elmehetne rájuk Ékes Ilona is, és elbeszélgethetne velük a közerkölcsről.

De ilyesmi nem történik. A többségnek fogalma sincs még arról sem, hogy ez egy egy hetes rendezvény. Ráadásul a héten volt már egy demonstráció is a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, az Összefogás a Demokráciáért és a Demokratikus Hálózat szervezésében, mely két évfordulóról is megemlékezett: 70 éve aznap tört ki II. világháború, s 2 éve tört rá társadalmunkra a Sándor-palotától a Magyar Gárda. Erről egyetlen cikket írtak. Senki sem számolt be, valószínűleg azért, mert még a Gárda sem tudott erről. Ha ők is ott lettek volna, akkor gondolom óriási hírverést kapott volna. Óriási a különbség a két kisebbség között, médiafigyelem szempontjából. A gárda masírozik, kiabál, és félelmet kelt, a média pedig rohan oda beszámolni.

A melegek, ha békésen demonstrálnak, nem halljuk meg őket, ha pedig ők felvonulnak, és szórakoznak, Urambocsá' megfogják egymás kezét, vagy csókolóznak, mint minden normális hetero pár az utcán, akkor a média rohan figyelni, hogy sértik-e a közerkölcsöt. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy tavaly úgy zajlott a menet, hogy abban nem volt semmi felháborító, ezért a média a tavalyelőtti vágóképeket használta.

Szóval miközben politikailag korrekt jelzőket keresünk rájuk, vagy az alkotmányos jogokkal foglalkozunk, itt egy közösség, aki meghalgatásra vár és figyelemért küzd. Miért van az, hogy mindenki róluk beszél, velük meg senki?

Aki teheti, menjen el ma 16:30-ra a Pszihodráma műhelyre, vagy 18 órától beszélgessenek Andy Harley-val, a UK Gay News főszerkesztőjével. Holnap a felvonulás után pedig buli lesz a Corvintetőn. Találkozzunk azokkal, akikről vitatkozunk, és figyeljünk rájuk, ha figyelmet kérnek. Így mindjárt eggyel közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Zárópasszusként még annyit, hogy néhány héttel ezelőtt teljesen véletlenül belebotlottam az Amsterdam Gay Prideba. A csatornán a hajókon óriási buli volt, melegekek és heterók együtt szórakoztak, a folyóparton a gyerekek integettek, a környéken lakók pedig pezsgőspoharakkal, fürtökben lógtak kifelé az ablakokon. Minden üzletben rózsaszín lufik, fiatalokon „Gay for a day” póló, nagyon hangulatos volt az egész. És nem, nem voltak bőrtangás fiúk sem, akik egymás mellbimbóját harapdálták. Egy óriási színes, vidám karnevál volt. Nem lehetne itthon is inkább így? 

Címkék: program meleg pride lmpt

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr231359769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Interpellációs kérdések Ékes Ilona közmeghallgatására... 2009.09.05. 07:25:32

Ékes Ilona fideszes képviselő és civil szervezetek szerint a melegfelvonulást be kell tiltani, mert veszélyt jelent a közerkölcsre, a közbiztonságra és a közrendre. Idén különösen indokoltnak tartják a tiltást, mivel az iskolaév kezdete után valószínű...

Trackback: Nyájvonulás 2009.09.05. 07:25:19

Magyar vagy? Akkor vajmi kevés esélyed van rá, hogy hallottál a Budapest Pride nevű rendezvényről, mivel az fű alatt szerveződik. Egyetlen egy reklám nem látható róla egyetlen egy melegportálon sem. Legalábbis itt Magyarországon. A szervezők saját old...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surko 2009.09.04. 16:47:42

Szerintem klassz írás, én magam sem tudtam, hogy a Budapest Pride egy egy hetes rendezvény, amelynek ilyen sok mellékszála van.

Köszönöm, hogy ezt tudomásomra hoztad!

Surko 2009.09.04. 16:55:04

Ugyanakkor azt én máshogy gondolom, hogy "a gárdával sokat foglalkoznak, a melegekkel meg keveset".

Én azt látom, hogy a homoszexualitásról - nagyon helyesen - egyre többet beszélünk, és bár lassan, de azért kezd a korábbiaknál elfogadottabbá válni. Az igaz persze, hogy még messze vagyunk az olyan toleráns államok gyakorlatától, mint Hollandia vagy az USA.

A gárda egy "újdonság" (viszonylag) így érthető, hogy figyelem irányul felé.
(ez persze némileg túl is van pörgetve, de ez nem feltétlenül a gárda "hibája" vagy érdeme sokkal inkább a botrányokra éhes bulvármédia és a gárda jelenségből politikai hasznot kovácsoló politikai erők munkájának eredménye)

De mindez lényegtelen, mert szerintem a médiaszereplés nem is lehet cél. Egy kisebbségnek szerintem akkor jó, ha nem szerepel a hírekben. Nem az a másság elfogadásának fokmérője, hogy hány melegekkel kapcsolatos hír jelenik meg a médiában.

Vagyis nem gondolom, hogy az "LMBT kisebbségnek" médiaszereplési versenyt kellene futnia akárkivel, ideértve a gárdát is.

A jó hír, ha nincs hír.

Surko 2009.09.04. 17:04:16

Még egy. Ahogyan eddig én is csak azt tudtam a pride-ról, hogy "melegfelvonulás", a többi műhelymunka előttem ismeretlen volt, úgy lehet, hogy erről mások sem tudnak.

Így azért valamennyire érthető, hogy ha csak a "karneváli felvonulást" ismerik, akkor az adott esetben valakikben visszatetszést kelt. A felvonulás maga ugyanis (nem feltétlenül Magyarországon, de a világban általában, ahogy Te is hivatkozol a holland eseményre) ahogyan Te fogalmazol "karneváli" de ez sokak számára inkább tűnik exhibicionista provokációnak.

Sok tekintetben maga a felvonás szerintem kontraproduktív. Hiszen a laikus tömegekben az a kép alakul ki, hogy a melegek "ilyenek". Holott egy homoszexuális ugyanolyan átlagos ember, mint Te vagy én. A melegek sem járnak reggeltől napestig rózsaszínben, vagy bőrtangában.

Azaz ha a saját elfogadottságomat akarom kivívni, akkor nem biztos, hogy szerencsés "karneváli" provokációval indítani a párbeszédet.

Vajon kinek lenne problémája a felvonulással, ha a résztvevők pólóban, farmerben, rövidnadrágban tennék ugyanezt?

Az, hogy valaki szabadon vállalhassa a másságát, és a provokáció között én érzek különbséget.

Ettől függetlenül mind a másságot, mind a szerintem túlzottan és szándékosan provokatív felvonulást tolerálom, hiszen nekem nem árt.

Ők is ugyanolyan emberek, mint én.

lmpspotter 2009.09.04. 17:05:08

hello elempések, big brother is watching you! :p

Surko 2009.09.04. 17:19:47

Egy utolsó (mára). :)

A melegek társadalmi elfogadottságáért szerintem sokkal többet tenne, ha köztiszteletben álló, a társadalom által ismert és elismert emberek felvállalnák a másságukat, mint a menet.

Így ugyanis az átlagemberek azzal szembesülnének, hogy jé, hát ő ugyanolyan, mint én. Ugyanúgy öltözködik, ugyanolyan munkát végez, ugyanúgy él. Azaz NEM IS IGAZÁN MÁS.
(a másság elfogadása szerintem ott kezdődik, hogy rájövünk, hogy a másik valójában nem is más...)

Míg a menet alapján az átlagemberben tévképzetek alakulnak ki. Exhibicionista, perverz közösség képe formálódik a laikus nézőkben.

Persze az is lehet, hogy én ismerem félre a menetet és bennem is tévképzetek élnek magáról a menetről.

Éhesló 2009.09.04. 19:31:33

Ismét egy klasszikus szdsz-es téma lmp köntösben, amivel a többségi társadalmat lehet frusztrálni, provokálni. A szemrehányásokról annyit, hogy teszek rá ki és mit szervez a saját barátaival, közösségével amíg ezt nem az én városom utcáin, közterein teszi. Amennyiben közterületre lép, ott rá is ugyanazoknak a törvényeknek kell rájuk vonatkozniuk, mint rám, vagy más csoportokra. Ez pedig nehéz lehet egy olyan országban, ahol ahol néma csendben molinóval demonstrálókat lehet elvezetni a "sünöknek" garázdaságért, míg a közszeméremsértés a "sünök" által védendő.
Fel sem merül a postiró egyszerű eszében, hogy az egyik közösség tagjainak jogait rendszeresen korlátozza a hatalom seggébe bújt rendőrség a közlekedés aránytalan veszélyeztetése, zavarása okán, a másik miatt pedig lezárja az egész várost és forint-tízmilliókat költ el, hogy demonstrálja többségellenességét. Ezzel mutat túl önmagán a homoszexuálisok felvonulása: bemutatja a mai kicsavart áldemokrácia igazi arcát. Demonstrálja, mit támogat, tűr és mit tilt.
Érdemes lesz így folytatni, ha a Jobbikot kormánypárttá akarjátok emelni!

Wahun 2009.09.04. 21:27:12

Újabban már egyetlen posztot sem bírtok ki kóros gárdázás nélkül?

Jó érzés tovább ásni az árkokat és megint nem a valódi problémákkal foglalkozni?

pgeri 2009.09.05. 14:53:44

@Éhesló: "Fel sem merül a postiró egyszerű eszében, hogy az egyik közösség tagjainak jogait rendszeresen korlátozza ..."

Szerintem felmerült, csak arról már írtunk egy posztot. Már jártál is arra, hogyhogy már nem emlékszel? Lehet azért, mert akkor esetleg kétségbe vonódna életed egyik fő műve, az LMP = SZDSZ képlet. :-)

sensimilla 2009.09.05. 21:39:03

És akkor erre most én is: "Fel sem merül a postiró egyszerű eszében, hogy az egyik közösség tagjainak jogait rendszeresen korlátozza.... "

Szószerint azt írtam: "Korábbi posztunkban Pgeri gyülekezés jogi, emberijogi szempontból vizsgálva az ügyet, felvetette, hogy most épp egy betiltott kisebbség (gárda), szeretné betiltani, vagy legalábbis megzavarni egy másik kisebbség rendezvényét."

Éhesló 2009.09.05. 22:00:21

@pgeri: Nem gondoltam és blogok előszava sem utal rá, hogy az lmp felületén, magán(emberi) véleményként megjelenő blogbejegyzések kollektív alkotásnak tekintendők.
Ezért ott - annak a kapcsán - leírtam, amit fontosnak tartottam.
Ennek a potnak a kapcsán pedig itt írtam le.
Már amennyiben nem tilos, és publikusan nem vagytok ugyanazok, mert akkor a figyelmetlenségemért elnézéseteket kérem. Bár a következő hozzászólás alapján valószínűleg nem ugyanannak a személyiségnek a két része vagytok.:)

Éhesló 2009.09.05. 22:16:00

@sensimilla: Nem hagytál kétséget az iránt, ki mellett és ki ellen foglalsz állást ezen meglehetősen langyos ügy kapcsán. Jogod van rá. Arra is, hogy másokat tarts ellenszenvesnek mint mondjuk én.
Az azonban, hogy a jogsértéseket csak az egyik oldalon vagy képes észrevenni már sajátos és korántsem kiegyensúlyozott demokráciafelfogásra utal. Ezt pedig felesleges egy másik blogbejegyzésre hivatkozással és némi pejoratív szóhasználattal álcázni próbálni. Erre céloztam volt.
Jellemző, hogy a válaszodban sem érintetted és minősítetted a felsorolt jogtiprásokat, ahogyan a hivatkozott (Pgeri)postban is csak általánosságban történik utalás a politikai, ideológiai ellenfelek jogainak tiszteletben tartására, gondosan kerülve az elmúlt évek ezerszám megtörtént justicmord eseteit.
A magánélettel kapcsolatos felvetésem is visszhang nálkül maradt (Surkoéval együtt, bocs Surko!).
Mentségedre szóljon, hogy sem a kedves afroamerikai hölgyet, sem a megnyilatkozó nagykövetségeket nem a 2006-ban álarcos és azonosíthatatlan rendőrök által tucatjával véresre vert emberek, hanem a homoszexuálisok jogai izgatták.
Lelketek rajta!
Végül is, ez egyfajta értékválasztást jelez és tanulságos azoknak, akik az lmp törzsgárda és a "fejlett" ejrópai országok erkölcsi mércéire lenne kíváncsi. Kár, hogy ebből több is van, tettestől és áldozattól függően.

pgeri 2009.09.05. 23:37:10

@Éhesló: no, mégsem mennek olyan rosszul az egyenletek, a sensimilla pgeri felvázolása egész jól sikerült, én is egyetértek vele. :-) Viszont amit írtam, az akkor is igaz, ha minden posztot önálló ojjektumnak tekintesz. Ugyanis ha van egy áthivatkozás, akkor nyilván az ott leírtakat már nem kell újra leírni. Vagy teljesen félreértettem, hogy pontosan mit hiányolsz. :-)

Éhesló 2009.09.06. 11:49:02

@pgeri: A hitelesebb és kiegyensúlyozottabb megközelítést, amire a postodban kísérletet tettél.
A jogokban és kötelességekben, valamint a törvény előtt egyformáknak kell lennünk. Ez a lényeg. A többi PC rizsa.

Pollack 2009.09.06. 22:24:45

@Éhesló: A te városod... Hát persze! A többi 1,7 millió meg le van szarva. Keressenek maguknak másik várost, mert Éhesló király lefoglalta magának!?

Budapest a budapestieké :D
süti beállítások módosítása