sze
18

Boldog vagyok, hogy ismerhettem

2002. márciusában a Friedrich Ebert Alapítvány egyik konferenciáján vettem részt. A témájára már nem emlékszem, csak a mellettem ülő idős hölgyre, aki a szünetben felszolgálandó három fogásos ebédre várva időnként a fülembe súgta: " Ez mért motyog?", "Mennyit beszél!", "Mikor fejezi már be?"A harmadik vagy a negyedik előadó Heiszler Vilmos volt a muzulmán-keresztény együttélésről. Évszázadokat átívelő előadása alatt vagy a hölgy némult el, vagy csak én kerültem kívül téren és időn. Harminc évvel ezelőtt hasonlóan nyűgözött le Vekerdi László és Lukácsy Sándor. Ők apám nemzedékéhez tartoztak. Heiszler Vilmos a kortársam volt. Boldog vagyok, hogy ismerhettem.

Az Eötvös József Kollégium Baráti Körének tagjai voltunk. A hatvanas-hetvenes években a Kollégium a demokrácia kicsiny, de jól védett szigete volt. A meg-megújuló politikai támadásokat úgy verte vissza, mint a IV. Bélát rejtő Trau a tatárokat. Az évente ismétlődő diákbizottsági választások íratlan szabálya volt, hogy karrierista nem lehet DB-titkár, erről a titkos választási rendszer megannyi szabálya gondoskodott. 

A működő demokrácia csodája a Kollégiumban kezdődött, de a boldog 1989 után nem ment át a gyakorlatba. Heiszlert 1990-ben önkormányzati képviselővé választották, s mint erkölcsös politikus magára maradt. Úgy mesélte, "illegalitásba kényszerítette a kerületi SZDSZ-t”, mert amikor bement a polgármesteri hivatalba párttársai feltűnő sebességgel mentek el máshol intézni mutyiügyeiket. 1994-ben Heiszler távozott, a mutyi maradt. Tizenöt éve tapasztaljuk, hogy építik át (most éppen Verók elvtársék) a csendesen szép Terézvárost. Azt is látjuk, hová jutott az ország. 

Amíg élünk, remélünk... 2009. június 7-én Heiszler Vilmos még kijön a kórházból az LMP-re szavazni, de azt, mivé válik új pártja, már nem fogja megtudni. Halála nem csak a Lehet Más a Politika vesztesége, Magyarországé is. Az LMP akkor méltó Heiszler Vilmos emlékéhez, ha a demokrácia elveit, játékszabályait nem áldozza föl a kicsinyes személyes ambíciók, a minden áron hatalomra jutás oltárán. Úgy legyen.

 

Pálvölgyi Márta

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr351390344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2009.09.18. 20:47:51

Újabb szépen dokumentált példa arra, hogy az lmp=szdsz.
De semmi gáz, nem lesz más a politika és ami megbukott egyszer, bukik másodszor is.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.18. 21:28:44

@Éhesló: Ebben bízom én is. 2014-ben Viktor vezér másodszor, és immár örökre bukik...

cowboy001 2009.09.18. 22:28:45

@Éhesló:
Egy becstelen pártból becsületessége miatt jó korán kilépett ember emlékére született poszt alkalmából történt megnyilatkozásod kritikán aluli.
Ha így folytatod, a te emlékedre sehol sem fog poszt születni.

Pollack 2009.09.19. 02:14:25

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezzel kiérdemelnél egy örök kitiltást. De vedd úgy, hogy ez egy utolsó figyelmeztetés, tehát kérlek, disztingválj a jövőben, mert az ilyen szintre való lealacsonyodásodnak mi nem kívánunk felületet biztosítani.

2009.09.19. 02:59:06

@Éhesló: az éhes ló makkal álmodik... :-D Attól lenne az lmp=szdsz, hogy tagja volt egy tiszteletreméltó ember, aki nem bírta elviselni párttársai mutyizását?

Ha körülnéznél egyszer a vezetőség körül, akkor észrevehetnéd, hogy jöttek az LMP-be jobbról, balról és középről is, de leginkább olyanok vannak, akiknek nincs semmilyen pártmúltjuk. Az SZDSZ vezetői előtt az LMP zárva van, de az egyszerű tagok előtt, főleg ha már korábban kiléptek onnan, milyen okból tagadnánk meg a belépést?

Politikai tekintetben pedig az SZDSZ soha nem vállalta fel a zöldpolitikát, a fenntartható fejlődést, ami az LMP fő profilja. Az, hogy emberjogi tekintetben hasonló az álláspontunk, természetes: minden demokratikus pártnak osztoznia kellene ezen.

kalapácstollú 2009.09.19. 14:42:35

@bm613: Komolyan ezt szeretnéd? Mert ugye, ebben a kívánságban benne van, 2010-ben jusson hatalomra, húzza ki a ciklus végéig, de az eredmények olyanok legyenek, hogy a választók ne adjanak neki újbúl bizalmat.
Én ezzel szemben például azt szeretném, hogy 2010-től - bárkivel is - javuljanak az életkörülmények és javuljon az ország mentális helyzete is. Ha OV-ral, hát akkor vele! Meglepő, hogy van, aki ennek az ellenkezőjét akarja; legyen rossz az országnak, csakhogy emiatt bukjon a "nemszeretem politikus".

kalapácstollú 2009.09.19. 14:43:17

@cowboy001:
Ez viszont egy roppant korrekt és helyénvaló megszólalás volt! Tisztelet érte!

Éhesló 2009.09.19. 19:47:54

Sajnálom, hogy egy szdsz-ből az lmp-ig ívelő életút kapcsán tett megállapításom ilyen felháborodást keltett.
Elnézést kérek, érte!
Mint az alaposabb olvasását követően kiderülhet az elhunytról nem állítottam és nem is szándékoztam állítani semmi dehonesztálót.
(Ha csak a politikai elkötelezettsége - melyet a post írója is le mert írni - nem az, ez esetben kérem, hogy a megítélésében is legyetek következetesek.)

bm613: buktor buktájáéert én is drukkolok. Ebben legalább egyetértünk.:)

cowboy: nem áhítozom megemlékező postokra, főleg nem itt.

Pollack: azt tilta(t)sz ki innen akit akarsz, ez a ti "nyilvános" blogotok, ha úgy tetszik a ti házatok. Azon csodálkozom, hogy eddig nem tettétek meg, mivel a nézeteink meglehetősen távol állnak számos kérdésben egymástól és ennek eddig hangot is adhattam itt. A düh ezek felett párszor durva személyeskedésbe és sértegetésbe váltott, természetesen következmények nélkül, hiszen a politikai-ideológiai ellenféllel szemben bármilyen módszer megengedett, még ha kevésbé szeretett vendég is itt....
Ettől sem lesz más a politika.Többek között.

Fluture: az eszmei - politikai - ideológiai folytonosságot nem csak a vezetésben, tagságban, támogatók között fellelhető személyek életútja demonstrálja, hanem az ezt övező kötődések, kapcsolati háló és az azonos eszmei - ideológiai - politikai hitvallás is. De ezen nem kell megsértődni, hanem el kell gondolkodni, kell-e egy lejárt szavatosságú csomag ismét a társadalomnak, vagy sem.
(Potenciálisan van 5-10% akinek kellhet (és kellett) az ilyesmi. Valakiknek ennyiért már érdemes pártot szervezni, mert ebből 2-300 ember jól /többen meg éppen hogy/ megélhet, nem is rosszul.)

Hogy ki kit fogad be, az a konkrét szerveződésre tartozik, csak nem kell szégyellni és feldühödni, ha ezt valaki szóvá teszi, észrevételezi (nem mellesleg a jobboldali lmp-s ki lenne?).

Emberjogi ügyekben az lmp-nek kétségtelenül egységes álláspontja van azokkal a "demokratikus" pártokkal, akik a tömeges jogsértések kapcsán nem emelték fel szavukat az ártatlanul, vagy jogszerűtlenül megvert, letartóztatott, megvádolt (majd felmentett) emberek kapcsán a törvénytelenséget és justicmordot elkövető állami hatóságokkal szemben.
Szintén nincs szava az azóta is folyamatosan gyakorolt hatalmi visszaélések kapcsán, kivéve, ha a kitüntetett és a társadalom "elmaradott és rasszista" többségét provokáló akciókról van szó, mert ezen megmozdulások továbbra is kitüntetett helyet foglalnak el a vezetők szívében....
Szóval ettől nem más az lmp mint az szdsz és a politikája sem az.
A máz más.
Ma még.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.19. 21:05:40

@kalapácstollú: Szeretné a fene. Legalábbis azt nem, hogy hatalomra jusson, de ez elkerülhetetlen. Mivel hatalmas többsége lesz (akár 2/3, akár kicsivel alatta), ki is húzza 2014-ig, hacsak nem lesz valakinek elege a diktatórikus módszereiből a párton belül. El tudok képzelni mondjuk egy Kósa és Pokorni fémjelezte szárnyat, amely az erős helyi hátországát kihasználva fel mer ellene lépni, bár sok esélyt nem látok rá. Ettől persze Viktor is fél, nem véletlenül üzente meg nekik már évekkel ezelőtt, hogy nem lehet egy seggel két lovat megülni.

2014-ben pedig azért bukik jó eséllyel, amiért bukott 2002-ben is. Ugyan 2000-ben indultunk el a lejtőn, de ez akkor még valóban nem volt érzékelhető a mindennapi életben, nem lett volna ok a szavazók többsége szemében arra, hogy leváltsák.
Viszont a határtalan arrogancia, az ellenfél ellenséggé nyilvánítása, a már 98-ban elkezdett rágalmazások (megfigyelési ügy), a teljesítetlen (és irreális) ígéretek, a lopások, csalások, korrupciós ügyek (Orbán papa dolomitja, "ne mi kapjuk a legtöbbet" szőlőügy, Josip Tot, Kaya Ibrahim, hogy csak néhányat soroljak fel), a kézivezérlésű ügyészség, az adócsaló, saját maga ellen az eljárást megszüntető Simliska, mindez megspékelve az ígéret ellenére a koalícióba bevett kisgazdák egészen elképesztő, kicsinyes ügyeivel, ezek így együtt elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a többségnek elege legyen belőlük egy időre.

Nyolc éve éheznek arra, hogy ezt folytathassák. Ráadásul ki kell fizetni a támogatóikat, úgyhogy rongyos pár tízmilliárd semmire nem lesz most elég. És az emberek négy év alatt megint meg fogják unni. Nagyon bízom benne, hogy utána (ha lesz még szabad választás egyáltalán, meg ha nem a külhonban élők döntik el helyettünk) lesz olyan lehetőség a szavazólapon, amire milliók képesek jó szívvel szavazni.

Ha tudnék abban bízni, hogy Orbán és bűnbandája megváltozott, az más volna. De erre a leghaloványabb esélyt sem látom, így csak azon drukkolhatok, hogy ha már egyszer adott, hogy ez az alak fog kormányozni, akkor legalább utána tűnjön el örökre... Persze, jobb lenne, ha jól és tisztességesen vezetné az országot. De pont ő? Vagy bárki közülük?

Surko 2009.09.20. 21:06:28

@Éhesló: Nem egészen értem, hogy miért csodálkozol azon, hogy "eddig nem tiltottak ki".

Egy szabad országban egy demokratikus párthoz közeli blogban ugyan miért tiltanának ki bárkit is?

Ez lehet, hogy a kurucinfon, meg a jobbikhoz közeli helyeken így múködik, de az más világ.

Látod, ettől lehet más a politika. Hogy itt te is szabadon kifejtheted nézeteidet, még akkor is ha az baromság. Ez a szép a szabadságban.

kalapácstollú 2009.09.21. 07:38:01

@Éhesló: Ne hülyéskedj már, olyan dolgokban várod az LMP állásfoglalását, melyek jóval a párt megalakulása előtt történtek. Most akkor talán azt is hiányolod, hogy a tatárjárást nem ítélték még el Schiffeék?

A hatalmi visszaélések kapcsán azonban az LMP-nek volt szava, ezügyben alultájékozott vagy.

Nyár 2009.09.21. 08:54:38

@bm613:
Én most teljesen egyet tudok érteni, azzal, amit írtál. Én is így látom a Fideszt, még hozzátehetném, hogy az ő kormányzásuk alatt nem közvetítették a parlamenti üléseket, ami enyhén szólva nem demokratikus. Én 90-ben Szdsz-Fidesz-re szavaztam, nem érdekel mit gondoltok ezért rólam, én akkor ittam a szavaikat, lelkes voltam, bizakodó. Azóta is dilemma nekem, hogy már akkor is csak szédítettek, vagy akkor még lelkesek voltak, mint most az LMP, és ők is jót akartak, nem tudom. Bár akkor ők rengeteget szerepeltek a tv-ben és így "jobban meg lehetett őket ismerni", nem úgy, mint most az LMP-t. Imádtam őket. 94-ben szintén így szavaztam, és aztán soha többet Szdsz. Az Szdsz nálam hiteltelenné vált, mivel lepaktált az Mszp-vel, ezért 98-ban már csak a Fideszre szavaztam. De már megint csalódnom kellett. 2002-ben már nem volt mire szavaznom, abban reménykedtem, hogy majd a távolmaradásommal tüntethetek az eddigi pártok tevékenységéről. De tévedtem, az emberek képesek voltak elmenni szavazni a szerintük kisebbik rosszra. 2006-ban, bár ezzel a módszerrel nem tudtam kifejezni az akaratomat, megint nem mentem el szavazni.
Mindezzel azt akarom mondai, hogy semmi sem fekete vagy fehér. Nem ismertem Heiszler Vilmost,így aztán nem török pálcát felette, attól még, hogy Szdsz-es volt, lehetett tisztességes ember is akár.
Én azt szeretném, ha az LMP-ben nem kéne csalódnom, ha 2010-ben bejut a parlamentbe, akkor legyen erős ellenzék! Ne olyan, mint ezek voltak. Az ország helyzetéért legalább annyira felelős a mindenkori ellenzék, mint a mindekori kormány. Ne hagyják, hogy a kormány a maga kedve és kénye szerint írja a törvényeket, most nincs aki és ami gátat szabjon nekik (erős ellenzék hiánya), addig mitől várhatom a változást?
Szerintem a Fidesz is attól kurvult el (bocs, nem találtam képletesebb kifejezést), hogy amikor még az igazat akarta, nem jutott hatalomra, és a 8 év alatt eltanulta, hogyan is csinálják ezt a nagyok és amikor hatalomra jutott, már ők is csak harácsoltak.
Bízva abban, hogy az LMP ezt a hibát majd nem követi el, rájuk fogok szavazni a mielőbbi választáson.

Nyár 2009.09.21. 09:00:53

A mielőbbi választáson ezt értettem:
www.magyarhirlap.hu/belfold/bajnai_brusszelbe_vitorlazhat.html
Parlament feloszlatása Mszp fogatókönyv szerint, Bajnai EU-ba, Szili miniszterelnökjelölt, előrehozott választások.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.21. 09:27:34

@Nyár: Na ha a Hírlap ezt írja, akkor egyben biztosak lehetünk: nem így lesz :D

kalapácstollú 2009.09.21. 10:29:52

@Nyár: Én sem kívánom a Fidesz hatalomrajutását. Azonban mégkevésbé az szdsz-ét vagy az mszp-ét (vagy a jobbikét).
Azonban, ha csak kettő közül lehetne választani (Fidesz vs mostani "koalíció"), természetesen a fideszt választaNÁM.

kalapácstollú 2009.09.21. 10:31:39

@Nyár: Ennek meg van a reális eshetősége. Ellene szól azonban, hogy éppen az a kritikus néhány hónap következhet, melyben pozitívra forduló eredményeket lehet felmutatni, igaz, inkább csak makrogazdasági szinten.

Éhesló 2009.09.21. 10:47:25

@Surko: A fenyegetésed kapcsán írtam, és nem állítottam itt példaként elétek egyik fórumot sem, mert - minden hibájával együtt - ez még egy többé - kevésbé "liberális" fórum és blogtár az index farvizén.....
Amennyiben nem fenyegettél volna meg (talán alaptalanul, hiszen a válaszomnak erre a részére nem volt reakciód) még el is hinném, hogy lehet más, de szerintem nem.
A párbeszéd és a tisztázó vita nem az cenzorerő poziciójából, vagy a másik démonizálásából indul.
Itt sem, amott sem.
Már ha számítanak az ideák.
Ha nem, akkor meg még inkább nem lehet más.

Éhesló 2009.09.21. 10:50:57

@kalapácstollú: Az lmp számos dolog kapcsán találta fontosnak a megnyilatkozást mind hivatalosan, mind nem hivatalosan (pl. itt is). (Ha találtál a hatalmi visszaélések kapcsán közzétett állásfoglalást linkelhetnéd okulásul.)
Az lmp nem tudja elkerülni, hogy a választók rá kiváncsi csoportjait ne szólítsa meg rendszeresen üzeneteivel. Ezek kapcsán nem kerülheti meg a mára már nem tabu kérdéseket örökké.

kalapácstollú 2009.09.21. 11:03:36

@Éhesló: Eddig kétszer válaszoltam erre, de egyik kommentem sem jelenhetett meg.
??

drótostót 2009.09.21. 11:27:54

@Éhesló: Felülemelkedve azon, hogy egy megható nekrológ olvasása után is csak az lmp=szdsz politikai számításból terjesztett suttogó propaganda jut eszedbe, pár dologra felhívnám a figyelmedet, mintha értelmes, gondolkozó emberrel beszélnék:

'89 és '94 között sok pártnak más volt az arca, ideológiája és tagsága, mint ma. az mdf-ben liberálisok ültek a szélsőjobbosok és a harmadik utasok, népi balosok mellett. A fidesz liberalizmusban előzte nem csak a későbbi, de a jelenlegi szadeszt is (jó ez a jelenlegi túlzás, nincs is többé szdsz). az szdsz meg volt az mdf-nél harciasabb antikommunista és szociálisan érzékeny párt is (sokszorosan nagyobb támogatottsággal, mint azóta bármikor). 15 éve megváltozott az szdsz. összefeküdt az utódpárttal és egy szűk klikk (pető-magyar-kuncze) kiebrudalt minden, velük nem tartó embert a pártból, majd közösen mutyizott a Hunvald-félékkel. Aki ebben nem akart részt venni, az pont nem egyenlő azzal az szdsz-szel, amit méltán utál a magyar közvélemény, te mégis ezt az egyenlőséget állítod.

A másik, hogy Schiffer és több olyan szervezet, amiben akkor szerepet vállalt, azaz a TASZ és a Védegylet elítélte a 2006 őszi rendőri erőszakot kivívva a baloldal gyűlöletét. A Védegylet ráadásul az LMP civil előzménye és tőlük indult az szdsz-esek által utált, fasisztagyanúsnak, jobboldalinak minősített Sólyom László köztársasági elnökké választása.

A harmadik pedig, hogy ameddig a jobboldal azt mantrázza, hogy az LMP=SZDSZ addig az SZDSZ rasszista-antiszemita-homofób, az "elveket eláruló" kádárista-populista alakulatnak állítja be az LMP-t (Sólyom jelölése és az egészségügyi reform támadása miatt lásd: TB-mentők).

kalapácstollú 2009.09.21. 14:42:41

@Éhesló: OK, egy rövid linkgyűjtemény ment.

Éhesló 2009.09.21. 14:42:49

@drótostót: sajnálom, hogy ami neked megható nekrológ volt, abból (a leírtak alapján) nekem az eszmeiség és a tagság sokat tagadott egyezése volt világosan és egyértelműen kiolvasható. Elnézést is kértem érte, megjegyezve, hogy ha a postirónak az ember lett volna a fontos, talán mellőzhette volna a politikai életút zegzugait, és ha ezt már ő sem tette, miért tettem volna én, miközben az elhunytról nem szóltam se jót, se rosszat...

Amit a kilencvenes évek elejéről írsz, abban nincs vitánk, nagy kanyarokkal vezetett az út oda, ahová mostanra zuhantunk és ezen kanyarokat nem csak pártok, de emberek is végigjárták. Az érdekes vita (elemzés) lehetne, hogy ki honnan hová jutott és ténylegesen hol tart. Nem véletlen, hogy erről esik a legkevesebb szó.

Aki viszont a bejárt utat a nyilvánosság elé tárja nehezen tudja bizonyítani a publikumnak (már amelyik az aranyhalénál hosszabb emlékezettel rendelkezik és érdekli egyáltalán ki nyomkodja a gombot a "demokratikus" felhatalmazása alapján), hogy mikor, mit és miért tett. Nehéz az örökségből válogatni és bemutatni hogy mit tartok meg, mit viszek tovább.
Bennem a tapasztaltak alapján már több a szkepszis, mint a bizalom és igyekszek figyelni az apró jelekre, a sorok között megbúvó üzenetekre is. Számomra a politikusi életútnak jelentősége van.
Az egyenlőségnek csak egy szegmense a személyi háttér és a politikai életútak egyezése. A másik szegmens az eszmei egyezés: a doktrinerség, a kettős mérce állandó jelenléte, a PC újbeszél, a többségellenesség, a médiamegjelenés és az ott küldött üzenetek. Nos ez (számomra) stabilan megerősíti, amit a személyi-ideológiai egyezés mutat.
Schiffert és a Védegyletet jobboldalinak aposztrofálni nagyobb tévedés, mint buktorékkal tenni ugyan ezt. Jó esetben is nemzeti liberális lehetne őket elfogadni, már ha lett volna arra energiájuk, hogy 20 év alatt egy alternatív nemzetsratégiát összerakjanak. Sólyom jobboldalisága pedig legfeljebb a szélbalról biztos.

Az lmp-t nem a támadások minősítik, hanem saját táborának tettei, és az lmp-t képviselők életútja, hitelessége. Valakinek ez jobboldali, valakinek pedig balliberális, nézőpont kérdése. A kalapácstollútól kért link ide is érvényes. Szívesen olvasnék tőlük olyan állásfoglalást, melyben a hatalom ellen védik a szabadságjogaikat gyakorló ideológiai-politikai ellenfeleiket is, mint a demokrácia és liberalizmus valódi alapértékeit.

kalapácstollú 2009.09.21. 14:52:08

@Éhesló: Te a kb. 15-20 évvel ezelőtti szdsz-es és a jelenlegi lmp-s eszmeiség között találsz némi átfedést, ezért aztán az lmp-t a jelenlegi szdsz-szel azonosítod. Ez szerintem logikailag bukfenc, hiszen a 15-20 évvel ezelőtti szdsz éppen azért változott meg mára ennyire, mert a heiszlervilmosok nem tudván tovább azonosulni vele, otthagyták azt. Magyarán a mai és a régi szdsz között óriási a különbség. Bár azért kisebb, mint az LMP és a mai szdsz között, hiszen az LMP bár eszmeiségében némiképp talán hasonlít is egy kicsit a két évtizeddel ezelőtti szdsz-re, azonban egyáltalán nem egyezik vele ideológiailag - sem.

Éhesló 2009.09.21. 14:56:09

@kalapácstollú: Köszönöm, megkaptam.
Az öt linkből 4 antikorrupciós témával foglalkozott. Ráadásul a sukoróival úgy, hogy meg sincs említve ki plankolta fel és hozta le a forrásokat és infót elsőre (idézhetetlen nevű honlap, "terrorista" forrása).
Egy az agrártámogatások kifizetésével foglalkozik.
Eközben:
- legalább 50 olyan rendezvényt tiltott be, vet szét, vagy akadályozott a hatalom a közlekedés aránytalan akadályozására hivatkozással, mely tizedannyi gondot sem jelentett (volna) a városnak, mint a botrányba fulladt homomenet, melyre az lmp testületileg nem tudta eldönteni, hogy elmenjen-e hivatalosan, avagy csak a háttérből támogassa....
- megöltek pártucat ártatlan magyart, néhányat besitális kegyetlenséggel, míg más százakat megloptak, kiraboltak, tönkretettek;
- elárvereztek párszáz ingatlant a válságban tönkrement ügyfeleik feje felől a rekord nyereségeket és állami támogatásokat lekaszáló hazai bankok, páran megöngyilkolászták magukat a földönfutókká váltak közül, a többiek kilátástalan jövő elé nézhetnek;
- politikai okok miatt törvénytelen szabálysértési és büntetőeljárások százait indították szabadságjogaikkal élő- élni próbáló emberek ellen.

Ezekről az lmp-nek eddig nincs és úgy tűnik nem is lehet (PC?? újbeszélben megfogalmazható) véleménye.
Talán tabuk?

kalapácstollú 2009.09.21. 17:13:35

@Éhesló: Persze, ha hozok tíz példát, akkor még mindig lehet találni másik tizet. Mindig.
1. Nem tudom, milyen jogtalan rendezvénybetiltásról beszélsz, melyet az LMP nem tett szóvá.
2. Pontosan milyen, a hatalom által (vagy: hatalmi visszaélésből) elkövetett gyilkosságok esetében hunyt szemett az LMP?
3. A bankok valóban arcpirítóan mohóak. Ez azonban nem hatalmi visszaélés.
4. Itt megint tisztázásra szorul, milyen eljárásokra gondolsz.

kalapácstollú 2009.09.21. 17:41:56

@Éhesló: + Te azt mondtad, nincs szava az LMP-nek hatalmi visszaélések ügyében. Néhány pédán keresztül bemutattam Neked, hogy van. Most arra hivatkozol, hogy a példák csak példák és, ha nagyon keres az ember, akkor talál olyan példát is, amit én nem írtam le. Ez igaz. Ahogyan az is, tehát elismerted, hogy tévedtél, azaz az LMP mégis foglalkozott/foglalkozik a hatalmi visszaélésekkel.

Éhesló 2009.09.21. 20:02:24

Semmi baj. Elbeszélünk egymás mellett.
Én hatalmi visszaélésekről kérdeztelek, melyekről nincs szavatok sem, erre te idehozol korrupcióról szóló linkeket.
Erre pontosítani próbálom, mire gondoltam és te nem akarod megérteni.
Semmi gáz.
Megértettem:
- Nektek nem fáj, ha a buzikon kívül más nem vonulhat fel a főváros utcáin, terein.
- Nektek az sem fáj, ha embereket a transzparensük, ruhájuk, jelképeik vagy csak egyszerűen az utcán tartózkodásuk miatt letartóztatnak, megvernek, zaklatnak.
- Nektek az sem számít, hogy a társadalom egy jól azonosítható csoportja potenciális áldozatként bánik a többséggel és annak fosztogatásából él akár szerződéssel, akár fizikai erőszakkal teszi.
Ezekről nincs szavatok sem.

kalapácstollú 2009.09.21. 20:57:52

@Éhesló: A korrupció az hatalmi visszaélés! Az állami vállalatok/önkormányzatok esetében elkövetett korrupció pedig a kormányzat/önkormányzatok visszaélése.
Hogy ez ellen felemelte a szavát az LMP azt Te kétségbe vontad mikor azt írtad, hatalmi visszaélés esetében az LMP csöndben marad. Én pedig bizonyítottam, hogy mégis megtörtént. Emellett azt is kijelenthetem, abból, ha egy párt felemeli a szavát a korrupció ellen, nem következik, hogy az adott pártnak nem fáj, ha műsfajta hatalmi visszaélés is történik. Ebben is tévedtél tehát.
Azonkívül pedig nem írtad le, hogy a három gondolatjel mögött miről is írtál.

Pentvalley 2009.09.21. 22:20:17

@Éhesló:

Idézet a Magyar Nemzet cikkéből:
"Schiffer András ügyvéd-jogvédő is úgy látja, a szombati egy tipikus spontán tüntetés volt, hiszen részben a gárdát feloszlató csütörtöki bírósági ítéletre reagált. Így a bejelentés elmulasztása címén nem oszlathatta volna fel a rendőrség – mutatott rá a jogvédő. Emlékeztetett: a strasbourgi bíróság 2007-ben éppen arra hivatkozva marasztalta el a magyar államot, hogy még egy be nem jelentett, spontán tüntetést sem lehet feloszlatni, amennyiben megőrzi békés jellegét; majd az Alkotmánybíróság is hasonlóan foglalt állást. Schiffer szerint a szélsőséges csoportok népszerűsödéséért és radikalizálódásáért súlyos felelősség terheli a rendőri vezetőket és az őket irányító politikusokat is, mert évek óta a liberális jogállam szabályait áthágva lépnek fel ellenük, szombaton pedig mártírt csináltak a szélsőjobb vezetőiből."

kalapácstollú 2009.09.21. 23:07:48

@Pentvalley: Éhesló szerint nyilván ez is csak egy újabb bizonyíték arra, hogy LMP=SZDSZ. ;)

Éhesló 2009.09.22. 21:05:43

@Pentvalley: Köszönöm az idézetet. Remélem lesz még ilyen több is!

Éhesló 2009.09.22. 21:06:47

@kalapácstollú: A lustaságodon segített egy kolléga, inkább megköszönnöd kellet volna, ha már tisztességes válaszra nem jutott écesz.

DjKaller 2009.09.23. 00:46:57

Heiszler Vilmos emléke mintha eltűnt volna a topikból. Szegény, pedig ez ő érte jött létre, de valahogy áldozatul esett a napi politikának.

Pedig érdekes ember volt. Tavaly őszi félévben felvettem nála egy tárgyat: Bécs, Prága, Budapest - versengés és kooperáció. A tárgy arról szólt, hogy az elmúlt kb 2000 évben hogyan fonódott össze ennek a három városnak a sorsa. Rómaiktól - népvándorláskoron át, de főleg a középkor, újkor, legújabb kor eseményeit áttekintve. Érdekes tárgy, különösen érdekes, hogy egy nem kimondottan jobboldali ember tartotta. Pedig én azt vártam volna. Ugyanakkor Vili bá szenzációs sztorikkal dobálózott, nagyon jól beszélt, nagyon jól átlátta és értette a történelmet. Néha voltak olyan megnyilatkozásai mellyel nem értettem egyet, melyből kiérződött némi inkább szdsz-mszp közeli szimpátia de másrészről mégis volt benne valami kötődés a hagyományokhoz, a magasztos századfordulóhoz, a monarchiához, stb. Most már értem ezt a kettősséget. LMP-s volt. Sose gondoltam volna. Akkor nem jutott eszembe. Kár, most legszívesebben elmondanám neki, hogy Vili bá, én is szimpatizáns vagyok. De már nem lehet. Nem baj, talán egyszer amit átadott én is továbbadhatom Bécsről, Prágáról, Budapestről.

kalapácstollú 2009.09.23. 06:53:58

@Éhesló: Luszaságomon?:) Kétszer is elküldtem neked a cáfolatot az állításodra, igaz, egyszer sem jelent meg. Utána még e-mailben is cáfoltam valótlan állításodat (miszerint az lmp mindig hallgat a hatalmi visszaélések ügyében). Több esetet is felsoroltam, mikor nem így volt. Pentvalley plusz mégegyet.
Te azonban napok nem válaszoltál a feltett kérdéseimre.
( @kalapácstollú: )

Na, ennyit a lustaságról...

Galadhriel 2009.09.23. 14:16:04

@DjKaller: Igazad van, Heiszler Vili a szép nekrológot érdemelte, nem ezt a balfék vitát, amit már megint Éhesló gerjesztett. Annyi becsület sincs benne, hogy legalább ezt a posztot békén hagyta volna.

Hát, ilyen a világ, ezt szegény Vili is tudta. Ezen próbált ő is segíteni már húsz éve is. (Jó a vele való rendszerváltó beszélgetés.)

cowboy001 2009.09.23. 16:18:49

@DjKaller: abszolút igazad van! Én sajnos nem ismertem őt, ezért jó lenne, ha minél többen, akik ismerték, írnának róla, vicces és szomorú sztorikat is.
Az Éhes által gerjesztett félresiklást pedig szépen el kéne tenni innen, mégpedig egy külön posztba.

törzsmókus 2009.09.30. 17:07:42

OFF

@bm613: > hogy csak néhányat soroljak fel
Nagyon elegem van már abból, amikor az 1998-2002 közti időszakot korrupciós fertőnek / mélypontnak / ... állítják be, majd ezzel a kb 5 darab üggyel támasztják alá.
Nem állítom, hogy akkor nem volt korrupció, de nem nevetséges ezt a néhány ügyet lobogtatni 7 éven át, miközben az azóta regnáló kormányokról kb havonta kiderül egy-egy ilyen? Szerintem igen.
Ha emlékszel, a 2002-ben még külön kormánybiztos próbált további botrányos ügyeket találni, sikertelenül. A kormánypárti közvélemény azóta is jól elcsámcsog ezeken.

Szerintem a MÁS politikához hozzátartozik, hogy ne vegyük át az uralkodó közbeszéd lerágott csontjait.

bm613, az ilyen hozzászólásaid után erősen el szoktam gondolkozni, h vajon megbízásra írsz-e ilyeneket (pártpolitikai témákban a beírásaid hemzsegnek a kormánypárti kliséktől, bár kétségkívül szofisztikáltabbak, mint pl Éhesló állandó mantrája), vagy tényleg komolyan így gondolod mindezt. bocs.

/OFF, és sajnálom HV-t, hogy ezeket az ő nekrológja alatt vitatjuk meg; támogatom a szál áthelyezését, ha ez lehetséges.

törzsmókus 2009.09.30. 17:09:12

@Éhesló: ha nem a szokásos, állandóan emlegetett prekoncepciódból indulnál ki, talán hamarabb vennéd észre az ilyesmit :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.30. 18:09:35

@törzsmókus: Én csak azt mondtam, hogy Orbán ezért nem jó, és ezért unta meg a nép is. Nem csak korrupcióról írtam, ha megnézed... Az meg, hogy Keller mit talált és mit nem... sokat nem tudott tenni, mivel Polt elintézett mindent.
A szocikat sem tartom jónak (akkor még mindig rájuk szavaznék, nem az LMP-re), de abban, amire válaszoltam, nem róluk volt szó.
süti beállítások módosítása