nov
30

Mit üzen nekünk James Watt?

Watt volt az, aki az ipari forradalom idején a korabeli kezdetleges gőzgépekből végül kialakította az akkori viszonyok között csúcskategóriásnak számító, takarékos modelljét. A hangsúly a takarékos jelzőn van.

Watt ugyanis egy olyan újítást vezetett be, hogy a munkahenger soha nem hűlt le, így megtakarította az újrafelfűtésének az energiáját. Így ugyanahhoz az elvégzett munkához jelentősen kevesebb szénre volt szükség. Ez azonban még mindig semmi, hiszen takarékos újítások időről-időre mindig megjelentek. Amiben azonban Watt teljesen eredetit alkotott, az az értékesítés módja volt. Az érdeklődőknek ugyanis ingyen (!) adta oda a gőzgépeit, cserébe azt kérte, hogy meghatározott ideig ugyanazt az összeget fizessék neki rendszeresen, amit korábban is kifizettek szénért. Cserébe Watt biztosította a szén ellátást a gőzgépekhez, sőt még a karbantartásukat is elvállalta.

Vagyis mit is ajánlott Watt? Azt, hogy a vevőnek egyetlen plusz fillérjébe sem kerül az új gőzgép, de mégis egy vadonatúj géphez jut, amelyhez ráadásul ingyenes karbantartás jár. Watt pedig szépen megkereste azt az összeget, amit a gépe megtakarított szénfogyasztásban. Ezt követően nem meglepő módon Watt gőzgépeit vitték, mint a cukrot.

Mi a tanulság napjaink számára? Hát az inatlanok szigetelésének és energiafelhasználásának összefüggése. Ha Watt marketing megoldását alkalmaznánk, tömegessé tehetnénk az épületszigetelést, amely egyfelől munkaerőt szívna fel, azaz hozzájárulna a gazdaság újraindításához, másrészt mérsékelné az energiafüggőségünket is.

Ehhez kormányzati kezdeményezésre lenne szükség, amely összehangolná az energiaszolgáltatók, a beruházáshoz hitelt nyújtó bankok, az építőipari kivitelező  cégek és a lakossági számlafizetések folyamatát. A lakosság vállalná, hogy a megtérülési időn belül ugyanazt a korábbi fűtésszámlát fizetné, mint eddig, ebből persze kevesebb jutna az energiaszolgáltatónak, a fennmaradó rész vagy az építőipari céghez, vagy közvetlenül egy kereskedelmi bankhoz kerülne. Mindez teljesen piaci alapokon, állami kamattámogatás nélkül. Az állami feladat mindössze annyi lenne, hogy garanciát nyújtana, hogy a bankok ne vonakodjanak a hitelnyújtástól. Hiszen a lakosságnak sok esetben hiányzik a szükséges önereje, de persze a megcsappant fűtésszámlából származó megtakarításokkal képes lenne részletekben kifizetni a szigetelés költségét.

Ez egy igazán elegáns megoldás lenne. Hiszen a piaci logika tenné lehetővé és kifizetődővé a folyamatot, nem az adófizetők forintjai kerülnének szétosztásra. A lakosság számára anyagilag mégis semleges lenne, a nemzetgazdaságnak egyenesen előnyös, az egyetlen szereplő, aki veszít, az az energiaszolgáltató. Az állam szerepe pedig pusztán annyi, hogy ha a piaci szereplők maguktól nem állnak össze, akkor ösztönözni kell őket.

Szabályozni és szervezni, nem adófizetői pénzt szórni ész nélkül! Ez a modern állam ismérve.

Zárás után  érkezett: már megírtam a fenti posztot, amikor az egyik hetilapban olvastam egy hazai cégről, aki LED alapú fényforrásokat gyárt. A LED lámpák ismérve, hogy a hagyományos izzókhoz képest 90%-os energia megtakarítás érhető el, amivel még a kompakt fénycsövekhez képest is takarékosabbak, élettartamuk alapján pedig szinte elnyűhetetlenek. (50 ezer óra, azaz több, mint 5 és fél év non-stop működés)

Egyetlen hátrányuk az áruk, ami sajnos jelenleg még kissé borsos. Itt jön azonban a képbe a hazai vállalkozás leleményessége (talán ők is olvastak Wattról?), ugyanis nagytételű vásárlók számára egyedi alapon lehetőséget nyújtanak a részletfizetésre, azaz arra, hogy az alacsonyabb áramszámlán megspórolt összegből fizessék ki részletekben a beruházás induló költségeit.

Valami talán elkezdődik…

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr761562775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bignózi 2009.11.30. 14:33:13

Ez nem is rossz elképzelés. Ha ezt még megtudnánk spékelni azzal, hogy a kvótaeladásokból befolyt kb 28 Milliárd Ft-ot ténylegesen zöldberuházásokra, esetleg szél és egyébb újrahasznosító energiaforrások beruházására fordítanánk akkor még rövidebb idő alatt is megoldhatnánk az energiafüggőségünket. Ki az aki ezt nem akarja?

9mmPara 2009.11.30. 15:19:03

@Bignózi: Hát pl. nem akarja a GE, Philips, Osram, meg a többiek, akik pénzt fektettek a kompakt fénycsőbe (de a LED-be korántsem annyit) és szeretnének még egy kicsit kaszálni. Megjegyzem, kimondottan az a benyomásom támadt, hogy ugyanezen cégek már a 100 wattos izzó megszüntetésétől is a világgazdaság újabb összeomlását vizionálták.
Egyébként érdekes: család vett egy ledes lámpát -- csak kíváncsiságból -- és bizisten, egész jó a színvisszaadása.

2009.11.30. 15:19:30

De miért Jamas? :) Egyébként jó ötlet.

9mmPara 2009.11.30. 15:24:58

@iii: a kémek félrevezetése érdekében. Hogy aki James Wattra gugliyahuzik, nehogy idetévedhessen :)

Egyébként osztrákiában láttam nem egy céget, amelyik ingyen ad a síszállodáknak komplett faaprítékos kazánt, cserébe n évig ő a kizárólagos tüzelőszállító.

Bignózi 2009.11.30. 16:08:02

@9mmPara: Ha még azt mondod hogy, Gasprom, lukoil, és a többieket sorolnád akkor még megértem, de az általad felsoroltakat nem értek egyet. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.30. 20:53:07

én osram ledes lámpát vettem. Nem is rossz.
Az energiaszolgáltatónak sem rossz a szigetelés, mert pl. a gáz nem piaci, hanem állami termék. Így függőséget okoz egy másik államtól.

sztd 2009.12.02. 10:10:44

Szenzációs ötlet! Csak kicsit kevésnek tűnik, persze ne mnagyon.
Egyrészt, ha már spórolni akarunk, akkor az épület teljes energiagazdálkodását át kell nézni. Magyarul amellett, hogy hőszigetelnek, a fűtést is szabályozhatóvá kell tenni (sok helyen ez sem adott). enélkül könnyen lehet, hogy a fűtésszámla még növekszik is (kinyitja az ember az ablakot, mert nem tudja letekerni a fűtést).
Ettől függetlenül szerencsésebb lenne alaposabb munkát végezve egyenesen passzív, vagy alacsony energiaigényű házakká alakítani az épületeket. Ez szellőztető rendszert is feltételez, de ez esetben elvben megoldható az, hogy kb. nincs (vagy nagyon kevés a) rezsi, így van miből fizetni.

Egy ház esetében ez több millió Ft, ami havi 20-30 ezer Ft-okból elég nehezen jön össze, szóval még mindig kell hozzá külső támogatás, hogy a dolog működjön. Ez persze nem baj, hisz mire adjunk támogatást, ha nem erre!

Rigo' 2009.12.02. 11:01:55

Panelproliként van szerencsém belülről látni a panel programot. :-) nyílászárócsere+külső hőszig+fűtéskorszerűsítés Ez másfél miska per kopp. Ennek harmadát fizeti a panel progiram (ha egyszer végre eldöntik, hogy ki fogják fizetni, mert megnyerni itthon már kevés egy támogatást).
Harmadát adja az önkori (ez sztem még nagyobb lutri).
Harmadát pedig lakás előtakarékosságból fizetjük ki, amin van állami kamattámogatás és 5 rongy havonta. Ez az összeg nagyjából annyi, amennyit megspórolunk az új fűtésrendszeren. A necces az 2-3 hónap amíg építkezünk, mivel akkor még a magasabb távhődíj mellett fizeted az előtakarékosságot is. Nálunk ezen is hörögtek a nyugdíjasok. Persze pont azok akik fél millót kóstáló biztonsági ajtót építettek be a minap...

Szóval a rendszer ki van találva, csak kicsiben és nyögvenyelősen. De ott van benne a lehetőség és fura, hogy odafönt ez miért nem jutott az eszekbe...

Amúgy ha leválsz a főtávról, akkor az új (külföldi) szolgáltató átvállalja a szükséges 2/3-ot és megcsinál ill. ellenőriz minden munkafázist. Cserébe viszont később magasabb lesz a számlád, hiszen abba építi a munka díját. Másrészt ez a főtáv cserbenhagyása, ami sztem nagyon nem szerencsés dolog és igyekeznek is akadályozni mindenféle jogi ravaszkodással, hiszen a hőerőművek üzemeltetési költsége ugyanannyi lesz, csak kevesebb lakos fogja ezután összedobni...
Amúgy meg zöldül és takarékoskodik végre a főtáv is. A múltkori számlám végre tíz rongy alatt volt és nem is kicsit. Ki is bontottam egy üveg bort... :-)

Bartoki 2009.12.02. 14:53:11

@Rigo': "Amúgy meg zöldül és takarékoskodik végre a főtáv is. A múltkori számlám végre tíz rongy alatt volt és nem is kicsit."

Nem csak a választási osztogatás (ÁFA-csökkentés) miatt volt kevesebb?
Jövőre még tovább csökken majd a távhő ÁFÁ-ja, csak hogy mindenki képben legyen hogy hova kell X-elni. :(

lasponya 2009.12.02. 22:21:31

Vajon ki határozhatta meg,hogy a panelszerkezetü épületek utolagos hőszigetelésére 5-6 cm vtg-u hőszigetelő anyag elegendő.A panelban lévő 10 cm vtg-u kőzetgyapot vagy Hungarocell vagy a párától átázhatott,vagy elporladhatott. A ma épülő családi házaknál a 40 cm vastag hőszigetelő téglafalra 7-10 cm vtg hőszigetelő anyag kerül.
Egyebként meg vajon miért a Népszabadságból kell megtudni és nem innen,hogy létezik álló tengelyü szélerőmű kisérleti példánya,amely várhatóan,lényegesen hatékonyabb mint a jelenlegi rendszerek.Ja és persze magyar találmány.

9mmPara 2009.12.05. 17:33:01

@lasponya: én ezt a kütyüt mintha pár éve már láttam volna a feltaláló kiállításom -- nekem elsőre az ezer évvel ezelőtti, közel-keleti, álló tengelyű malmok ugrottak be. A lényegesen nagyobb hatékonyság egyébként kérdőjeles, mert különböző szélsebességekre más és más az optimális profil. Ezzel együtt szurkolok a feltalálóknak.

9mmPara 2009.12.05. 17:37:39

Ja, egyébként a népszabó TIT-es szárnya egyáltalán nem rossz: a svájci pedálos-tekerős-akkus-villanymotoros kisautóról is ott lehetett először olvasni tizensok évvel ezelőtt. Fel is hívtam a cikkszerzőt, beszélgettünk egy kicsit, nagyon képben volt, még az árazásról is tudott mindent. Azóta sincs egyikünknek se :(
süti beállítások módosítása