dec
10

Mentsük meg a Dunakeszi tőzeglápot

A nemrégiben szélesebb nyilvánosság elé került Dunakeszi tőzegláp kálváriája jellemző és kiábrándító látleletet ad a hazai természetvédelmi hatóságok működéséről, az önkormányzatok területkezelési és rendeletalkotási szokásairól, a szabályozások kijátszhatóságáról. A több évre visszanyúló történet részleteiről jó néhány cikk jelent meg a közelmúltban, illetve a lápot évek óta védeni próbáló civilek honlapján is tájékozódhatunk a jelenlegi helyzetig vezető történésekről, ezért a múltbeli eseményeket most csak futólag tekinteném át, illetve kiemelnék néhány szempontot a szombati demonstráció (melyről a részletes információkat lásd a bejegyzés végén) háttere gyanánt.

A Dunakeszi tőzegtavak az egykori nagyobb, összefüggő, mozaikos természeti terület maradványaként bújnak meg Budapest és Dunakeszi határában, egy nagy Auchan hipermarket és egy jelenleg horgásztóként működő bányató közt. A 90es évek elején a tőzegtavak még egy kiterjedt, lápos – homokbuckás, védett fajokban gazdag terület részei voltak, amelynek nagy része 1998-ban áldozatául esett az M0-ás autópálya miatti építkezéseknek. A Dunakeszi tőzegtavak kis foltja azonban megmaradt, és az egyre növekvő forgalmú urbanizált területbe kis oázisként ékelődve továbbra is kitartóan biztosít élőhelyet számos növény- és állatfajnak. Él itt tőzegpáfrány és számos fűz faj, tavi szivacs, pettyes gőte és mocsári teknős, fészkelnek és táplálkoznak különféle énekes és vízimadarak. 

A szomszédos Auchan azonban bővíteni akarja az áruház és a parkolója területét, ami egy hipermarkettől tulajdonképpen érthető is. A jóhiszemű állampolgár azt gondolná, hogy azért vannak a törvények és a hatóságok, hogy minden szereplő tudja, meddig nyújtózkodhat… Az események azonban mást mutatnak: Dunakeszi önkormányzata 2006-ban egy huszárvágással gazdasági-ipari övezetté nyilvánította a Nemzeti Ökológiai Hálózat részét képező, az ex lege védett lápot is tartalmazó területet, illetve a természetvédelmi hatóságot képviselő Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009 júniusában egyszerűen nem létezőnek ítélte a lápot, holott az előző években több nemzeti park szakértői bizonyították ennek ellenkezőjét. A Hatóság ezt a kafkai ítéletét egy olyan új szakértői véleményre alapozta, amely egészen egyszerűen nem a lápot, hanem a mellette fekvő földnyelvet jellemezte, és erre az apró hibára a civilek beadványban fel is hívták a figyelmet. Mindhiába.

Ennyi a történet dióhéjban. A láp státusza tehát bizonytalan, az Auchan pedig parkolót szeretne. A legutóbbi információink szerint a bővítést és a parkoló építését egy időre elhalasztották, de ez a helyzetet cseppet sem oldja meg, hiszen a láp hivatalosan nem létezik, bármikor feltölthetik betonnal, ha a jelenlegi tulajdonosnak kedve tartja.

De miért is olyan nagy baj ez, miért rossz nekünk, ha eltűnnek a Dunakeszi tőzegtavak? Először is mert az élet, a biológiai sokféleség önmagában érték. Mert ha egy tavaszi reggelen kimegyünk sétálni a lakóhelyünk határába, és érezzük a virágzó fák illatát, halljuk a madarak énekét, az nyugalommal tölt el minket, felfrissít, csökkenti a szorongásainkat, eszünkbe juttatja nagymamánknál töltött gyerekkorunk emlékeit, és máris jobb kedvvel indulunk munkába, nagyobb lesz a teljesítményünk, és valószínűleg gyomorfekélyt is kisebb eséllyel szerzünk be a stresszes hétköznapok során. Amivel mellesleg egyértelműen költségeket takarítunk meg a nemzetgazdaság számára.

A kulturális és rekreációs értékeken túlmenően egy-egy ilyen természetes élőhelyfoltban fennmaradt állat és növényvilág konkrét hasznot is hajthat számunkra, például az itt fészkelő, búvóhelyet találó madarak megeszik a kártevők lárváit a kertünkben. A vizes élőhelyeknek emellett fontos szerepük lehet a környékbeli kisvizek vízellátottságának szabályozásában is, hiszen minden felszíni víztest egy nagyobb helyi vízkörforgalomba van beágyazva, így aztánpontos vizsgálatok nélkül (de néha azokkal sem) sosem tudhatjuk, egy-egy vizes élőhely kiszárítása - vagy éppen lebetonozása - hány környékbeli patakot, halastavat, kutat száríthat ki, vagy éppen okozhatja a vizük elszennyeződését egy természetes szűrőfunkció megsemmisítése miatt. A vizes élőhelyeknek szerepük van a helyi mikroklíma szabályozásában, és a koppenhágai klímacsúcs miatt most amúgy is sokat hangoztatott széndioxid megkötést is említhetném mint konkrét hasznot, de ez nemcsak a szóban forgó lápra, minden természetes élőhelyre érvényes persze.

A fentiekben csak kiragadott példaként említett, de még sokkal hosszabban sorolható, a természeti környezetnek az emberek számára biztosított konkrét „juttatások” fontosságát felismerve a tudomány ezeket elnevezte ökoszisztéma szolgáltatásoknak, és ökológusok, közgazdászok, szociológusok együtt vizsgálják ezek mibenlétét, értékelésüknek lehetőségeit. Az talán nyilvánvaló, hogy a biológiai sokféleség által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokat veszünk igénybe akkor, amikor kirándulni vagy vitorlázni megyünk, de abba már kevesen gondolnak bele, hogy akkor is ezekre támaszkodunk, amikor méhek által beporzott gyümölcsfák termését esszük, vagy ha tüzelőt használunk, sőt, élelmiszerekben, tiszta levegőben és ivóvízben is a természet szabályozó és ellátó funkcióinak jóvoltából részesülhetünk.

Könnyű belátni, hogy hová vezethet a természeti környezetünk egyre kiterjedtebb rombolása, amelynek baljós jelei a világ egyre több pontján jelentkeznek kisebb-nagyobb környezeti ártalmak, olykor katasztrófák formájában. Ráadásul mindebből komoly gazdasági kárunk is származik, hiszen még ha részben vagy ideiglenesen ki is tudjuk váltani technológiai megoldásokkal azt, amit a természet ingyen, „ajándékba” ad nekünk, az mindig súlyos költségekkel jár.

De ahelyett, hogy belemennék a tudományos közéletben zajló, az ökoszisztéma szolgáltatások pénzbeli értékelésének értelméről folytatott vitába, még valamire szeretném felhívni a figyelmet. A természeti táj közös örökségünk része, amiért felelősséggel tartozunk, és amelyet erkölcsi kötelességünk megőrizni a következő generációk számára. Ez akkor is így lenne, ha a pillanatnyi gazdasági érdekek épp az ellenkezőjét támasztanák alá. Hiszen mondjuk az Esztergomi Bazilika sem hajt túl nagy közvetlen anyagi hasznot, sokkal jövedelmezőbb volna fantasztikus panorámával rendelkező wellness hotelt nyitni a helyén. Szerencsére ez azért legtöbbünknek mégsem jutna eszébe.

Demonstráció a helyszínen: december 12. szombat, 11 óra

Az LMP is fontosnak tartja maradék természetes területeink megőrzését és a hatályos törvények betartását. Kérek mindenkit, aki hasonlóan vélekedik, jöjjön el szombaton 11 órától Dunakeszi alsó vasútállomás felől gyalogosan is megközelíthető, a 322. számú út körforgalmától észak felé kiágazó, forgalomnak át nem adott útszakaszhoz.

Akadályozzuk meg közösen a törvények kijátszását és az értelmetlen természetpusztítást!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr271585761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2009.12.10. 12:39:17

"Hiszen mondjuk az Esztergomi Bazilika sem hajt túl nagy közvetlen anyagi hasznot, sokkal jövedelmezőbb volna fantasztikus panorámával rendelkező wellness hotelt nyitni a helyén." - Ne adj ötleteket a kiskirályunknak! :)

9mmPara 2009.12.10. 19:50:08

@Meggyes a hibás: én már láttam a megvalósíthatósági tanulmányt

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.10. 20:33:34

Jó reggelt Vietnam!
A Vastagbőr volt talán az első (2009.11.02) blog amelyik foglalkozott a témával, kár hogy pont az LMP-sek sértődöttsége miatt le kellett venni a linket a www.tozegto.freeweb.hu/ oldalról.
Több infó itt:
vastagbor.blog.hu/2009/11/02/a_kornyezetvedelmi_hatosag_lefekudt_az_auchannak

Éhesló 2009.12.10. 20:55:28

Ez kissé utánlövés a radikális jobboldal akciójának, ráadásul említésük nélkül:
barikad.hu/node/41676
Felhívnám a dátumra a t. olvasók figyelmét: 2009.11.30.
A többi OK.

2009.12.10. 21:26:38

@Éhesló: Hát annak a levélnek a szövege a no comment.

Éhesló 2009.12.10. 21:31:36

@iii: No comment, de talán (ezek) a célok közösek és ez talán megérne egy említést, akár azzal is, miben nem értetek egyet velük és miben igen.
Az agyonhallgatás nem nyerő és nem is hatékony, mert a jobber portálok jobban olvasottak és szervezettebbek mint ti: ezeken egy lmp említés több emberhez jut el, mint ez a blog és a saját mozgósításotok.
Nem utolsó sorban ez talán nem olyan politikai kérdés, melyben ne juthatnátok konszenzusra, bemutatva lmp.
De nem lehet.
Szemmel láthatóan nem.

Pollack 2009.12.10. 22:51:33

@Éhesló: Ez most valami verseny? Aki előbb vizelte körbe, azé a téma? :)

De ha már linkek, akkor:
lmpdunakanyar.blog.hu/
Itt kissé korábban is foglalkoztak már a történettel.

2009.12.10. 23:41:36

@Éhesló: Tudod, az a különbség, hogy ha nem a gonosz Auchan akarná a lápot, a Jobbik sose mozdult volna erre rá. Az LMP meg akkor is ellenállna ennek, ha Kovács János nemzeti vállalkozó szeretné ugyanezt megtenni és ott a Vona elnök úr által megénekelt nemzeti teszkót akarná felhúzni.

De egyébként örülök, hogy a Jobbik is támogatja a környezetvédelmet, tényleg. Kár hogy korábban ez nem derült ki, csak mióta az LMP is megszületett. ;-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 06:16:45

@Pollack: Láton nem olvastok! Ha már LINKEK, feljebb szóltam, hogy a Vastagbőr! (LMP-sek szerint Jobbik-közeli, náczi, stb. - amúgy meg nem blog), a 2009-es Goldenblog verseny GYŐZTES MAINSTREAM-blogja rengeteg olvasóval, már 2009.11.02, azaz 2009 november másodikán foglalkozott a témával.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.11. 09:04:56

@iii:

Kár, hogy a magukat liberálisnak mondók a legkirekesztőbbek, és még ebben az ügyben is az a fontos számukra, hogy ők legyenek reflektorfényben.

Azt is le kéne ám írni, hogy a levelezőlistán csaknem többet írtatok politikáról, mint a lápról.

Éhesló 2009.12.11. 09:16:07

@Pollack: Ezt írtam volna? Nem. Nem ezt írtam, hanem ezt:
"...alán (ezek) a célok közösek és ez talán megérne egy említést, akár azzal is, miben nem értetek egyet velük és miben igen.
Az agyonhallgatás nem nyerő és nem is hatékony, mert a jobber portálok jobban olvasottak és szervezettebbek mint ti: ezeken egy lmp említés több emberhez jut el, mint ez a blog és a saját mozgósításotok.
Nem utolsó sorban ez talán nem olyan politikai kérdés, melyben ne juthatnátok konszenzusra, bemutatva lmp.
De nem lehet.
Szemmel láthatóan nem. "
De erre nincs válaszod.
Nem csodálkozom rajta.

Éhesló 2009.12.11. 09:17:26

@iii: Én nem tudom hozzád hasonló magabiztossággal kijelenteni ki mit tett volna egy másik esetben. Ezért nem is erről írtam, hanem másról.
Ez nem lépte át az ingerküszöbötöket.
Nem csodálom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 09:17:50

@laspalmas: "Azt is le kéne ám írni, hogy a levelezőlistán csaknem többet írtatok politikáról, mint a lápról."
Ez épp így ebben a formában nem igaz, de apropózás és tűzcsinálás volt elég.

Rebeka LMP 2009.12.11. 10:30:59

Kedves Talon Karrde, Éhesló, laspalmas: bocs, de nem értelek titeket. Nem volt célom, hogy az ÖSSZES, a témával foglalkozó linket felsoroljam. Az első bekezdésben idézem az egyik szervező által írt Greenfo cikket, illetve a tozeglap.freeweb.hu-t, ahol egy csomó másik link is van...

Ez az írás arról szól, hogy szerintünk is gáz, ami a láppal történt, és hogy menjünk el minél többen szombaton a tüntetésre. Nem volt célom az, hogy a jobber blogokon megjelent írásokkal vitázzak vagy azokat kritizáljam, mert szerintem ez nem erről szól. Miért ne lehetne konszenzus a tekintetben, hogy a lápot meg kell védeni? Nem hiszem, hogy ennek ez a blogbejegyzés ellentmondana... kár a kákán is a csomót keresni.

Pollack 2009.12.11. 10:48:13

@Éhesló: De erre milyen választ vártál?
Miért kellene nekünk unos-untalan a a jobber média termékeivel foglalkoznunk?
Pláne, ha az ember egy blog-bejegyzést ír, akkor ne kelljen már minden hozzá kapcsolódó hírt felkutatni, majd azon külön elmélázni, hogy dejó, hogy a széljobb is azt gondolja, amit mi...

@laspalmas: Ki mondta, hogy liberálisok vagyunk?
Ki mondta, hogy nem egy politikai párt vagyunk?
Ki mondta, hogy mint ilyen, nem politizálni jöttünk létre?

Pollack 2009.12.11. 10:49:13

Amúgy örülök, hogy sikerült megint a leglényegesebb szegmenseit megtalálni az ügynek.
A láp továbbra is le van ejtve, a lényeg a trollkodás.

Éhesló 2009.12.11. 10:50:37

@Rebeka LMP: a történetisége a dolgoknak fontos szokott volt lenni. Ennek felderítése, bemutatása nem feltétlenül a kommentelők dolga, inkább a postolóé.
Az is fontos szokott lenni, kikkel fog össze a céljaiért valaki, vagy kikkel nem, és az is miért igen éa miért nem.
Ezekre nem volt válasz, a dolog olybá tűnt a postod alapján, mintha ez lmp-s és civil ügy lenne. Nem az.
Hetek óta nem, mert az lmp előtt felnyomta valaki civil és helyi szintről politikai szintre.
Ez pedig nem az lmp volt, hanem a jobbik.
Ezért érdekes kérdés - melyre nincs válaszod - hogy együtt küzdötök-e vagy külön külön. Egyeztettek-e, vagy nem léptek velük semmilyen kapcsolatba.
Ezek fontos jelzések arról, hogy lehet-e más a politika és lehet-e nem direkt politikai ügyekben, zöld ügyekben összefogni akár "az ördöggel" is.
Ahogy elnézem: nem.

Éhesló 2009.12.11. 10:55:02

@Pollack: A jobbik helyi aktivistái számára nincs ejtve a láp. Nem is volt soha.
A kérdés csak az, egyedül maradnak-e, vagy melléjük álltok?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 10:59:27

@Éhesló: "Ez pedig nem az lmp volt, hanem a jobbik. "
Ebben biztos vagy?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:00:45

@Éhesló: "Ezek fontos jelzések arról, hogy lehet-e más a politika és lehet-e nem direkt politikai ügyekben, zöld ügyekben összefogni akár "az ördöggel" is.
Ahogy elnézem: nem."
Sajnos lehet hogy ez igaz, de a holnapi nap hátha változtat ezen a szomorú valóságon.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:01:42

@Éhesló: szerintem nem állnak
Képzeld el mi lesz, ha megjelenik a Gárda, Jézusom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:06:10

@Rebeka LMP: "Nem volt célom az, hogy a jobber blogokon megjelent írásokkal vitázzak vagy azokat kritizáljam."
Ezt kérlek fogalmazd meg még egyszer, átgondolva.
Ha neked az az álláspontod hogy jobber blogon csak olyasmi jelenhet meg, amivel neked vitáznod illetve kritizálnod kell, akkor alapból elzárkózol az összefogág elől.

Éhesló 2009.12.11. 11:08:51

@Talon Karrde: Amennyiben nem mutatsz országos reprezentáltságú pártot aki ezzel publikusan (honlapján, sajtójában) foglalkozott a jobbik előtt addig igen.
Ellenkező esetben (amennyiben a jobbik előtt is volt komoly politikai támogatottsága ennek az ügynek) a kérdéseim természetesen arra a pártra is relevánsak, ami még inkább megelőzte az lmp-t.

Éhesló 2009.12.11. 11:10:20

@Talon Karrde: 11.06 hozzászólásodat köszönöm. Ez alapos és fontos észrevétel volt.

Pollack 2009.12.11. 11:17:55

@Éhesló: Miután sokadszori felszólításom ellenére sem hagyta abba a Jobbikkal való folyamatos példálozást (trollkodást), ezért adtam neki 1 hét pihenőt (bant).

Rebeka LMP 2009.12.11. 11:19:28

jajajaj :)
Álljunk már meg egy percre :) A lápppal helyi civilek foglalkoznak éve óta. Velük kapcsolatban vagyok, meg rajta vagyok a levlistájukon. Nincs arról információm, hogy a néhány ott aktív tagon kívül kik vannak még a levelezőlistán, de nem is érdekel. Akik ott aktívak, azokkal mind "együttműködöm", és nem kérdeztem meg előtte, hogy milyen ártnak a szimpatizánsai. Az, hogy történetesen a Jobbik is foglalkozott az üggyel, rendben van. De egyeztessenek ők is az éve óta az ügyön dolgozó civilekkel, miért kéne nekem külön megkeresnem őket? Ráadásul a civilek kérése az volt, hogy ne csináljunk ebből pártpolitikai ügyet, tehát én csak addig merészkedtem, hogy egy támogató blogbejegyzést írjak (figyelem, blogbejegyzést, nem hivatalos levelet vagy sajtóközleményt!). Most ezért vagytok így kiakadva??

Holnap ott leszek a tüntetésen. Ha ott lesznek Jobbikosok is, majd együtt tüntetek velük. Bár nem tudom, hogyan fogom őket felismerni, mert a szervezők kérése az volt, hogy párjelvénnyel nélkül jelenjen meg mindenki... most akkor mi fog szerintetek kiderülni szombaton? :)

Éhesló, a történetiség ott van az első bekezdésben, ott vannak a linkek, hadd ne adjak már teljes linkgyűjteményt!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:21:40

@Pollack: LEHET MÁS A POLITIKA?

Válasz: NEM, sajnos a politika SOHA nem lehet MÁS :(

Lehet bannolni, köszönöm a figyelmet.

Pá és puszi.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:23:51

@Éhesló: Válasz erre Rebeka kommentje. Igaza van.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 11:24:44

Egy pártnak sem kell kisajátítani ezt az ügyet. Ez egy jó ügy, össze kell fogni.

Rebeka LMP 2009.12.11. 11:25:29

bocs a gépelési hibákért... "pártjelvény nélkül"-t akartam írni az előbb

netopi 2009.12.11. 13:37:34

@Pollack: "Miután sokadszori felszólításom ellenére sem hagyta abba a Jobbikkal való folyamatos példálozást (trollkodást), ezért adtam neki 1 hét pihenőt (bant)."

Nekem is, nekem is, lécci, lécci!!! :)

Jöhettek futószalagon ...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.11. 14:52:58

@Rebeka LMP:

Kedves Rebeka, csupán arra utaltam, hogy volt szerencsém beleolvasni a levlistába, és ott bizony a dunakeszi LMP-sek azon duzzogtak, hogy az LMP linkje miért nincs kint dr. Kriskáéknál, mikor a Vastagbőré meg igen.
Véleményem szerint ha ellenszolgáltatást vársz cserébe valamiért, az már nem segítség, hanem üzlet.

De hogy a lápról is szóljak, elvégre mégis csak az a legfontosabb.
Ti, mint megfelelő háttérrel rendelkező (gondolok itt ügyvédekre, anyagi forrásokra) politikai párt, nem tesztek feljelentést a "szakértő" ellen? Hisz egyértelmű, hogy hamis szakvéleményt készített.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.11. 14:53:55

@Pollack:

Gyakorold még a szövegértést, rádfér.

Rebeka LMP 2009.12.11. 16:34:51

laspalmas, ezt a levlistázást szerintem hagyjuk, az egy zárt levlista, a listatagoknak szóltak az ott leírtak. Ha rajta vagy, nyugodtan ott is válaszolhattál volna, kicsit gáz ott hallgatni, itt meg hangosan reklamálni szerintem. Egyébként meg ez a blogposzt sincs kint a tőzeglápos honlapon, majd kirakják, ha akarják, ha meg nem, akkor nem, én ezzel nem foglalkozom.

A szakmai kérdésre rátérve, a helyi civilek illetve a LMCS már tettek bizonyos jogi lépéseket, ezek a tozeglep.freeweb oldalon említve vannak. A mi jogászaink is gondolkoznak, hogy milyen egyéb lehetőségek lehetnek, amint lesz konkrét ötlet, beszélünk a szervezőkkel. Egyébként jogászaink tényleg vannak, anyagi forrásaink már kevésbé, de szerencsére a jogi lépések megtételéhez nincs is szükség pénzre.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.11. 17:40:06

@Rebeka LMP:

Viszont a várhatóan elhúzódó pereskedéshez igen. Jobb apparátussal nekivágni, mint egyedül.

aum 2009.12.11. 22:09:53

Korrupciótól bűzlik a természetvédelmi hivatal. Van szerencsém személyesen ismerni ott egy-két (szabad) jómadarat. Gátlástalan, cinikus, hazudozó banda. A pereskedés hasztalan, mire eljut ítéletig, már rég ledózerolták a lápot. Nyomás alatt tartani őket, petíció összes pártnak, közt. elnöknek, demonstráció.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 22:53:38

Felvetek egy esetleges "problémát".
Tényleg mi lesz, ha ott lesz a Gárda? Ti maradtok?
Ez tényleg komoly kérdés és nagyon nincs kizárva a lehetősége.

Rebeka LMP 2009.12.12. 00:06:23

@aum: ez itt nem a Természetvédelmi Hivatal volt, hanem a regionális, majd az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Amúgy meg azért nem ítélnék el ilyen sommásan egy egész hivatalt. Biztos, hogy ebbe az esetben súlyosan hibáztak, sőt, lehet hogy egyesek anyagi haszonért néztek el dolgokat, de az, hogy en bloc "cinikus banda", szerintem túlzás. Egyébként meg abszurd, hogy ilyen előfordulhat, hogy nincsenek olyan mechanizmusok, amik a nyilvánvalóan képtelen határozatokat kiszűrik (esetleg próbálkozhatnának a "Balaton nem létezik" határozattal a parttól néhány méterre vett talajmintáék alapján...).

Rebeka LMP 2009.12.12. 00:08:46

@Talon Karrde: miért mindenkinek ez a legfontosabb kérdése? :) Amúgy meg ha odajön a gárda, szerintem a szervezők majd megkérik őket, hogy távozzanak, mert direkt jelezték, hogy kerüljük a konkrét politikai jelentésű külsőségeket.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.12. 00:10:34

@Rebeka LMP: miért mindekinek, tudtommal csak én kérdeztem, na mind1 :)
SOK SIKERT HOLNAP!

aum 2009.12.12. 02:26:17

@Rebeka LMP: egyről beszélünk, évek óta hadakozom velük, ismerem a bandát. Nyilván nem mindenkit en bloc, de az ember már csak ilyen: 3-4 rossz tapasztalat után én vagyok az, aki nem csodálkozik, h. nemcsak az én civil szervezetemmel szívóznak. Hivatali visszaélés, közokirathamisítás, személyes adatokkal való visszaélés, hazudozás. Engedd meg, h. igen megalapozott, személyes tárgyalásaim során szerzett tapasztalataim alapján fenntartsam a sommás véleményemet.
Hidd el, nagyon sok hivatalnokkal tárgyaltam már, de ilyen megdöbbentően aljas tagokkal még nem találkoztam. Ha lenne köztük tisztességes, nem megalkuvó, biztos kinézik maguk közül, mert így működik egy hivatal. Kormányváltás után úgyis repül az egész társaság, addig kell kitartani.

valaki76 (törölt) 2009.12.12. 13:42:20

@aum: Előrebocsátom, nem ismerem a konkrét ügyet, de ha beosztottakkal, „mezei köztisztviselőkkel” beszéltél, akkor azok nem a saját véleményüket, hanem a hivatal álláspontját képviselik, amelynek a kialakításában nem feltétlenül játszottak jelentős szerepet…

(Sőt lehet, hogy semmi közük sem volt a kialakításához… Ez a műfaj nem az önmegvalósításról szól…)

„Repül az egész társaság” – a vezetők biztos, de a – már esetleg több ciklust, pl. Fidesz kiszolgált – közkatonák nem feltétlenül…

aum 2009.12.12. 14:24:35

@valaki76: a törvényt, az igazságot kell képviselni, nem a hivatal álláspontját. Ez nem hadsereg, h. azt kelljen tenni, amit a felettes mond. Az internetre kirakott dokumentumok szerint dr. Szabó Sándor főosztályvezető választotta ki szakértőnek a haverját, majd együtt plusz a földtulajdonos kimentek a terepre szakérteni és készítettek egy hamis szakvéleményt. Lebuktak és most megy a magyarázkodás, hazudás.

Azért fog repülni az egész társaság, mert
1. A Fidesz átalakítja a teljes környezet- és természetvédelmi szakigazgazgatás intézményrendszerét
2. Nincs szükség ennyi bürokratára, naplopóra
3. Többség még az SZDSZ-es irányítás idejéből lepottyantott slepp

netopi 2009.12.12. 16:30:34

Na, volt gárda vagy sem? :)

aum 2009.12.12. 16:46:27

belinkelem az omniózus szakértést és egyéb finomságokat:
kuruc.info/r/20/49905/

Elnézést a gyengébb idegzetűektől, igen kurucra tette ki egy vélhetően Nemzeti Parkos bennfentes infokkal rendelkező netező. Az irattári feljegyzés szerint a hivatali dokumentumot a tulaj és a hivatal mellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kapta meg.

aum 2009.12.12. 17:36:32

A dunakeszi lápvilág, az Auchan áruház melletti tőzegtavak megmentéséért demonstráltak szombaton környezetvédők és civilek, mivel attól tartanak, hogy az áruház tervezett bővítése veszélyezteti a természeti értékeket.
Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány szervezésében a helyszínen tartott demonstráción mintegy ötvenen jelentek meg. A szakhatóságok képviselői, bár meghívták őket, nem jöttek el - mondta az MTI-nek Sarkadi Márton, a civilek szószólója.

valaki76 (törölt) 2009.12.12. 19:03:05

@aum: Kinél csapódik le a területérték-növekedésből származó haszon?

Mert ez számomra klasszikus ingatlanpanamának tűnik. A láp eddig nem képviselt nagy értéket, ill. ha természetvédelmi területnek tekintjük akkor forgalomképtelen volt, most azonban megváltozott a helyzet, a főváros közelségére való tekintettel gondolom nyugodtan számolhatunk 4-5 ezer HUF/m2-es forgalmi értékkel…

Az efféle spekulatív ügyletek ellen lehet egyenként és lehet rendszerszinten is harcolni. Rendszerszinten a leghatékonyabb a területérték-növekedés megadóztatása, Dániában, pl. egy efféle „komoly szakmai felkészültséget” igénylő „bomba üzletre” abstart 60% értéknövekedési adót dobnak rá… (csak úgy… kezdetnek…)

„hivatal álláspontja” – a vonatkozó jogszabályok szerint a köztisztviselő köteles végrehajtani a felettese utasítását kivéve, ha az nyilvánvalóan törvénysértő (ergo ha a törvénysértés nem egyértelmű, akkor max. az észrevételeit vezetheti rá az ügyirat aktájára; és innentől kezdve nyilvános különvéleménynek helye nincs.)

Fidesz féle átalakítás: biztos jelentős lesz, gondolom egy jelentős csoportos létszámleépítés benne van a pakliban, de nem hiszem, hogy ez a természet- /környezetvédelmi területen jelentős létszámcsökkenést fog eredményezni, az utóbbi években a hatósági ellenőrzéssel, ill. a jogszabály-előkészítéssel /tervezéssel kapcsolatos területeken (tehát a klasszikus hivatali munka területén) jelentősen csökkentették a létszámot, a „bürokrácia” más területeken burjánzik, pl. pályázatkezelés stb.

aum 2009.12.12. 19:45:20

@valaki76: osztom a kiegészítést, természetesen nem vagyok naív, de létezik pl. passzív ellenállás, amikor a nyilvánvalóan törvénysértő felettesi utasítást finoman el lehet szabotálni.
Velem előfordult, h. a hivatalnok négyszemközt őszinte és segítő volt, miközben hivatalosan a felettesi utasítást végrehajtva eljárást indított, amit persze később, amikor az ügy elcsítult, megszűntetett.
A legfurcsább esetem, amikor a most is érintett hivatal ránk küldött két tucat rohamrendőrt és fegyveres természetőrt, h. ha kell fegyveresen is akadályozzák meg civil szervezetünk demonstrációját. Aztán a helyszínen kiderült, h. jó fejek vagyunk és még segítettek is a szemétszedésben meg fényképeztek, h. utólag ne tudjanak ránk verni természetkárosításért bírságot. Nem vicc: illegális szemétszedésért.

aum 2009.12.12. 20:47:20

Egy személyes élményemet megosztanám a mostanra hírdedtté vált hivatallal kapcsolatban.
Felhívom a központi számot, keresem az ügyemben illetékes ügyintézőt.
- Nem tudom adni, beteg.
- Akkor kérem a helyettesét.
- Az nincs.
- Akkor a főnökét.
- Éppen tárgyal a minisztériumban.
- Akkor annak a főnökét.
... és így tovább, nem hagyom magam lerázni ...
- Nézze, az ügyintéző beteg, de lehet, hogy holnap bejön.
- Akkor hívják fel és kérdezzék meg, hogy be tud-e jönni.
- Azt nem lehet, mert beteg.
- Értem. Akkor honnan tudjam meg, hogy kereshetem-e holnap?
- Adja meg a telefonszámát és felhívjuk.

Megadtam. Másnap nem hívtak, úgyhogy fogtam magam és bememntem személyesen, ügyfélfogadási időben.
Csodák csodája, az ügyintéző benn volt.
- Azt mondták, maga beteg.
- Az is vagyok.
- Akkor miért nincs otthon?
- Be kellett jönnöm. Nézze, magával nincs miről beszélnem.
(Korábban ez az ügyintéző azzal vádolt, hogy hátráltatom az eljárást.)
Nos, a magyarázat a következő:
a hivatal aulájában 30-40 fő számára csinos svédasztalos fogadás előkészületei zajlottak. A dolgozók ki-kitekintgettek irodájuk ajtaján, a bátrabbak már a folyosón zsizsegve várták a hivatali munkaidő végét. Mint a portástól megtudtam, a Zöld Pont Ügyfélszolgálati Iroda egész nap zárva volt, h. az ügyfelek ne zavarják a svédasztalos előkészületet.
A Nagy Zabálásra még a beteg - táppénzcsaló is befáradt.
Végül kerestem egy főnököt. Végig zsebredugott kézzel beszélt velem. Időnként helytelen testbeszédére figyelmeztetve megérintettem a vállát, h. kivegye a zsebéből a kezét, de folyton visszatette.
Először próbált hülyének nézni, majd amikor erre figyelmeztettem, időt kért. Végül azzal próbált elhesegetni, h. az ügy iratai nincsenek a hivatalban. (Talán kirepültek az ablakon?) Jöjjek vissza jövő hétfőn. Mivel hétfő pont munkaszüneti napra esett, kértem h. adja írásba, mert nem hiszem. Nagy botrányt csaptam, rendőrt nem mertek hívni, én hívtam volna, de le voltam merülve, úgyhogy kértem a portást, h. használnám a telefont egy rendőrségi hívásra.
- A telefont nem lehet külső hívásra haszálni.
- És mi van ha ég a ház?
- Megoldjuk valahogy.
Szóval így kedélyesen, visszafogottan elbeszélgettem mindenkivel, hogy tudják hol a helyük.

aum 2009.12.13. 00:59:16

Találtam egy tavalyi határozatot:
www.orszagoszoldhatosag.gov.hu/index.php?akt_menu=86&details=810&PHPSESSID=a83cb6ce41888027d0d5d8151f03888d

Jé, akkor még a hivatal szerint is láp volt a láp!
Érdekesség, h. ebben a határozatban annak a dr. Szabó Sándor által vezetett hivatalnak az elsőfokú határozatát semmisítették meg, akit később átdobtak az országos hivatalba és aki aztán papíron megsemmisítette a lápot. Ez véletlenül nem összeférhetetlenség?

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2009.12.13. 22:51:04

Sziasztok!

Az LMP nagyon duzzoghatott, hogy alik voltak kint. Lehetne más.

Frank'Leó 2009.12.14. 00:39:02

@meta_: Te legalább írtál valamicskét a tüntetésről, de kicsit egyoldalúan.
Hányan voltak, kik voltak, akik a lápot védték? (már amennyire meg lehetett állapítani: helyiek, LMP, Gárda, főov. úr, akit már negyedszázada is csak SunyiSanyinak hívtak?)

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2009.12.14. 08:03:10

@Frank'Leó:

voltak helyiek (horgászok, természetvédők), biciklisek, Levegő Munkacsoport megbízott, több élőláncos, kb. 4 iskolás lány, jobbikosok, magyarok szövetsége. A max. létszém kb. 100 volt. Kellemes hangulatú volt. Kint volt Lányi András, csináltak egy vicces távcsövet. Két lyuk volt rajta, egyiken keresztül a lápot láttad, a másikon meg 20 ezer forintot. Szóval békés hangulató, vicces rendezvény volt.

Egyébként csomó helyen írtak róla.

Szerintem kevesen voltunk. Semmi baj, a tüntetni vágyók majd kimennek unokáinknak tetsző klímatörvényért tüntetni. A Hősök terén legalább nem kell besározni a westendben vett cipellőket.

aum 2009.12.14. 12:24:30

Az Auchan meghátrált?
kdvktvf.zoldhatosag.hu/?menu=index&page=hirek&id=1542

"A Kérelmező 2009. november 23-án benyújtott levelében a tárgyi eljárás megszüntetését kérte. Kérelmének indokaként előadta, hogy a jelen kedvezőtlen gazdasági helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a tárgyi beruházást bizonytalan időre elhalasztja."

Avatar 2009.12.14. 12:38:30

@Talon Karrde: @Éhesló:

Okt 31
www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=22761

Nov 1
criticalmass.hu/forum/20091101/parkolo-lesz-dunakeszi-lap-helyen
nol.hu/belfold/a_hipermarket_megeszi_a_lathatatlan_lapot

A NOL cikk megelőzte a Vastagbőr postot. Fúúúú! Akkor eszerint az MSZP még nagyobb környezetvédő, mint a Jobbik! Értem én!
:)

Hungryhorse 2009.12.14. 13:00:56

Le vagyok tiltva, még pár napig.
A linkeken nincs szó a kedvenc pártodról.
Az enyémről sincs.
Ezért továbbra is fenntartom az eredeti állításomat, ami a probléma (országos) politikai (párt) szintre emelését illette.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.14. 13:24:47

@Avatar:

Hál' Istennek semmi közünk egyik párthoz se.
A postunk végén meg ott van, hogy
"(forrás: NOL, Greenfo, dr.Kriska honlapja)"

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.12.14. 20:10:25

@meta_: voltak lmp-sek is, de nem látszott rajtuk, mert így kérték a szervezők. Csak őket nem ismerted fel arcról :)
@Talon Karrde: @laspalmas: marha elegáns itt folytatni, amit a levlistán kifogásoltatok - miért nem írtatok az ott lévőknek, megvan a címük, nem?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.14. 20:14:52

@óvadóc: Csak és kizárólag LMP-sekkel volt problémám, de mivel ott (a levlistán) szépen megkértek hogy legyek csendben, ezért csendben voltam.
Itt is be kell-e fogjam a számat, vagy kirekesztett leszek, mert lehet más a véleményem?

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.12.14. 20:18:03

És a levlistán lévőknek nem tudsz írni magánban? Mert én igen.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.14. 20:19:11

@Avatar: légy szives olvasd el még 1x az általad kifogásolt kommentemet, lehet hogy szövegértési problémáid vannak.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.14. 20:28:00

Az LMP egy párt, én nem vagyok párt, nem is képviselek pártot. Zavar ha összemosnak egy párttal. Ha ezt tisztázzuk, akkor minden jó lesz, ígérem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.14. 20:29:33

@óvadóc: csak szólok, jószándékból, hogy a "http://lmpdunakanyar.hu/" oldal nem müxik. Biztos "http://lmpdunakanyar.blog.hu/"-t akartál írni.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2009.12.14. 23:21:48

@óvadóc: elempés ismerősömmel mentem ki, ő mondta, hogy összesen 3-an voltatok, és az imserősömet is én ráncigáltam ki...

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2009.12.15. 09:17:34

@meta_: az nem lehet, az én családomból eleve hárman voltak, plusz az ismerősöd, az már minimum négy :)
De az kétségtelen tény, hogy sokkal kevesebb elempés volt, mint kellett volna. :(

Avatar 2009.12.15. 13:53:40

@Talon Karrde: Nyugi, csak azon röhögök, hogy itt egyesek hogy kaparnak, hogy ki szólalt fel az ügyben először, és ez alapján próbálják maguknak vindikálni a fő környezetvédő címet...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.15. 17:58:16

@Avatar: Idézném a mondatomat amit eredetileg is kifogásoltál és kiemelem a fontos szavakat:
"A Vastagbőr volt TALÁN az első (2009.11.02) BLOG amelyik foglalkozott a témával."
"ez alapján próbálják maguknak vindikálni a fő környezetvédő címet..."
Én ilyen törekvést nem véltem felfedezni sem laspalmas sem a magam részéről.
Konkrétan ki kapar itt szerinted?

Avatar 2009.12.16. 16:05:24

@Talon Karrde:
Leginkább Éhesló kapart.
"Amennyiben nem mutatsz országos reprezentáltságú pártot aki ezzel publikusan (honlapján, sajtójában) foglalkozott a jobbik előtt addig igen."
Ugyebár a Népszabit általában az MSZP sajtójának szokás tartani...

De azért gyorsan kerestem még blogot is, ami megelőzte a Vastagbőrt, mert látom ezt nagyon hiányolod... :)
greenr.blog.hu/2009/11/01/botrany_korrupt_az_orszagos_zoldhatosag_betemetnek_egy_elo_lapot

TALÁN második BLOG azért még lehet a Vastagbőr. :)

Hungryhorse 2009.12.17. 17:17:37

@Avatar: Nem kapartam, megjegyeztem egy kommentben, de annak ellenére, hogy idézed ami írtam sem vagy képes sem megérteni, sem aszerint eljárni.
"Országos reprezentáltságú PÁRT" - nem érted?
Semmi baj.

Avatar 2009.12.17. 17:39:57

@Hungryhorse: Ott a magyarázatom az előző kommentemben. Te írtad, hogy "honlapján, sajtójában" és a Népszabit általában az MSZP sajtójának szokás tartani...
Vagy ez csak akkor áll, ha olyan cikket közölnek, ami antipatikus és lehet nyomni a szokásos "mocskos komcsi mszps népszabisok" szöveget? Vagy az MSZPt nem tartod országos reprezentáltságú pártnak? Vagy mégis mi nem teszik?
Szóval inkább Te nem érted.
Kaparj csak tovább...

Hungryhorse 2009.12.17. 20:32:57

@Avatar: Nem kaparok, megjegyzést tettem, amit nem akarsz megérteni és saját magadat cáfolod a saját szavaiddal: "általában...."szokás"....

Szóval adj linket, amit mszp-s írt alá. Bárki maszp-s, aki le merte írni: például az mszp dunakeszi konzervgyári alapszervezetének vezetője, akinek nem tetsz a láp osanosítása.
Várom a linket.
Ami nem tetszik, az a maszatolás és annak a fikázása, aki ezt szóvá meri tenni: adtam linket, hivatkozást, no nem tőletek és nem a maszoptól.
Ezért még kitiltás is járt.

Auchan bojkott 2010.04.09. 14:12:51

Sziasztok!

Egy pár info a témával kapcsolatban, csatlkozzatok!!

**Lápszag terjeng Dunakeszin -- Csatlakozz Te is az Auchan bojkotthoz!*

Biztos Te is hallottad már, hogy az Auchan dunakeszi áruházát épp egy
értékes tőzegláp területén bővítené újabb kockaépülettel és méretes
parkolóval. A beruházás súlyosan veszélyezteti az áruház melletti
élőhelyet.

Civil szervezetek levélben fordultak az Auchanhoz, arra kérve a multi
vezetőségét, hogy álljon el a beruházástól. Nem tették. Ezért országos
bojkott indult az Auchan ellen.

A vállalat ahelyett, hogy visszalépne a beruházástól, a láp vitatott
jogi besorolásával takarózik (láp-e a láp), és továbbra is ködösít.
Cinizmusára az is jellemző, hogy miközben a természetpusztítás veszélye
nem múlt el, Föld Napi rajzpályázatot hirdetett gyerekek számára. Az
áruház kezébe került terület a Nemzeti Ökológia Hálózat része, még a
legkisebb beavatkozás is súlyos következményekkel járhat. Ezt nem
hagyhatjuk!

*Ha Te is úgy gondolod, hogy az építkezés visszafordíthatatlan
természeti károkat okozna, csatlakozz a bojkotthoz! Ne vásárolj semmit
az Auchanban, amíg a vállalat nem áll el a tervétől!*

Eddig 30 civil szervezet és 1800 aláíró csatlakozott! Küldd tovább Te is
ezt a levelet, hogy még többen legyünk!

A bojkott mellett írd meg a véleményed az Auchannak! Ha regisztrálva
vagy a Facebook-on, jelentkezz be az Auchan Magyarország nevű csoportba,
és írd meg a véleményed az ügyről! Mutassuk meg, hogy az olcsó árak és a
föld napi rajzpályázat nem kábítanak el minket!

Csatlakozás és további információk: www.tudatosvasarlo.hu/auchan
<www.tudatosvasarlo.hu/auchan> és a Facebook "Bojkott Auchan"
csoportjában.

A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállásról
www.tozegto.freeweb.hu <tozegto.freeweb.hu/> oldalon tájékozódhatsz.
süti beállítások módosítása