nov
18

Félelem és reszketés Sajóbábonyban

Adtunk egy újabb pofont a demokráciának, miközben a tudatosan provokáló, önbíráskodásra buzdító Jobbik a helyi cigányság erőszakra könnyen kapható bűnözőivel vállvetve taszigálja a szakadék felé a békés egymás mellett élés reményét. Másképp legalábbis nehéz értékelni azt, ami Sajóbábonyban történt. Persze az okok, és a kifogások számosak. Nyilván. Kifogást keresni mi egyébként is baromi jól tudunk.

De az alap kérdés a következő: hogy lehet az, hogy a magyar rendőrség nem képes elintézni egy ilyen helyzetet? Hogy lehet egyezkedni egy megszüntetett szervezet "parancsnokával", vagy a Siófokról hírhedt cigány "vajdával"? Hogy nem lehet mindenkit simán hazazavarni, a késes, baltás, pusztakezes garázdákat - bőrszíntől függetlenül - meg szépen lesittelni egy picit? Mi ez, valami elcseszett káeurópai Mad Max mozi?

Erőszakmonopólium

Van egy alapvető tétel, amely nélkül szerintem fiatal demokráciánk lassú haldoklását nézhetjük végig az elkövetkező néhány évben, évtizedben. Ez pedig nem más, mint az erőszakmentesség politikája, az erőszak visszaszorítása a társadalomból. Ez eleinte nyilván nem fog szép szóval menni, óriási tehát az állam felelőssége abban, hogy tudatosítsa az emberekben: az erőszak joga - az önvédelem kivételével - kizárólag az államé. Aki ezt a jogot megkérdőjelezi, azt nagy valószínűséggel el kell tudni kapni. Ha ez megtörténik, akkor talán nem lesz igény önbíráskodásra, gárdára, baltával felvonuló romákra sem. Nem élhetünk tovább következmények nélküli országban.

És óriási a felelőssége az államnak abban is, hogy ezzel a monopóliummal ne éljen vissza. Hogy minimális erőszak alkalmazásával - de ha lehet enélkül - érje el a célt: egy erőszakmentes, de legalábbis lényegesen kevésbé erőszakos társadalmat.

Ha azonban az állam ezt nem bírja elfogadtatni az állampolgárokkal, ha elnézi az erőszakot, akkor nehéz jövő vár ránk. Ameddig a rendőr egy családon belüli verekedésnél (verésnél) csak akkor mozdul, ha már vér folyik, ameddig teljes falvakat tarthatnak rettegésben bűnöző életmódú családok, ameddig összeverhetnek egy lányt csak azért, mert a melegfelvonulás pólóját viseli, addig dolga van minden demokratának.

Ahol jó élni

Tudatosítani kell mindenkiben, hogy mik az alapvető értékek, amelyekből nem lehet engedni egy demokratikus országban. Ha valaki ezeket az értékeket vallja, a közösen elfogadott szabályokat betartja, akkor nem szabad hátrányosan megkülönböztetni, legyen akár zsidó, meleg, roma, vagy nő (tetszőlegesen kombinálható). Az élet egyetlen területén sem, az óvodától a munkán keresztül a nyugdíjasotthonig. Aki azonban nem tartja be, nem vallja magáénak az alapvető értékeket, azzal szemben a mainál sokkal keményebben - de egyformán keményen - kell fellépni.

Csak így lehetünk igazán szabad, demokratikus és boldog ország. Ahol jó élni, ahonnét nem elmenni akarnak a fiatalok, és ahol nem félelemben élnek az idősek. Utópia? Tegyünk azért, hogy ne az legyen, hogy a sajóbábonyi "csata" az utolsó legyen, ne pedig valami olyannak a kezdete, amit a többség el sem szeretne képzelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr481530708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Ha valakinek mindez nem tetszik, akkor féljen tőlünk" 2009.11.18. 13:07:16

Hogy miért nem szeretném, ha Jobbik kormányzati tényező lenne? Idézek pár mondatot a Jobbik nagygyűlésről szóló beszámolóból: a Jobbik megerősítené a rendőrséget, csendőrséget hozna létre, és legalizálná a Magyar Gárdát, amely a párt rendfenntartójaké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pgeri 2009.11.22. 15:42:28

@Éhesló: valami azt súgja, hogy teljesen félreértetted azt, amit írtam. Előfordul, bár azért ennyire nem írok szarul tudtommal, szóval ehhez te is kellettél. :-)

Épp azt vetem fel, hogy az állam képtelen megvédeni és jól használni az erőszakmonopóliumot. Emiatt aztán igen sok helyen erőszakos egy-egy kisebbség. Cigányok, fuxos mercisek, buzimenet dobálók. Ennek megoldása szerintem az, hogy rászoktatjuk az embereket arra, hogy nincs erőszak, maximum önvédelemből (ennek állítólagos elvitatását különösen erősen benézted, hiszen a cikkben is szerepel). Eleinte erőszakkal, ha kell.

A k. hosszú hozzászólásodban mintha pont ilyen dolgok MELLETT érvelnél te is a fröcsögést leszámítva.

A gárda betiltása szerintem is egy baromság, de ezt már leírtam egyszer-kétszer (lásd: lehetmas.blog.hu/2009/09/01/meleggarda), ezen sem érdemes tehát lovagolnod.

Akkor miről is beszélünk?

pgeri 2009.11.22. 15:44:28

@valaki76: Mondjuk azért én megkapargatnám azt, hogy miért kerül annyiba a börtön (ha tényleg), hamar kiderülnének ott is BKV jellegű ügyek attól tartok...

pgeri 2009.11.22. 15:46:10

@valaki76: De az jogos (és már írtam is), hogy a kis súlyú bűnök büntetése sima (fizu nélküli) közmunka is lehetne, még őrzés sem nagyon kell, ha ellóg a delikvens, akkor egyszerűen felkerül a "valódi" bűnöző kategóriába.

Bartoki 2009.11.22. 16:13:50

@valaki76: "Vidéken egy kis faluban NÉV SZERINT ismerik azokat az embereket, akiket jobb kikerülni, ill. azokat is akik az utóbbi években odáig süllyedtek, hogy lényegében „GYŰJTÖGETŐ” életmódra tértek át…"

OK, mondjuk hogy ismerik.
És akkor mit csináljanak velük?
Valami konkrétumot légyszi...

Bartoki 2009.11.22. 16:20:19

@darkgreen: "Az egészből az látszik, hogy ahol az erőszak megjelenik, ott nincs többé igaza senkinek! Az erőszaknak véget kell vetni. Tudomásul kell venni, hogy itt már nincs lehetőség igazságot szoltáltani. Bárki, bármit tesz, annak nem lesz igaza."

Ez az, szívemből szóltál.
Háborúkra is dettó.

Bartoki 2009.11.22. 16:27:42

@darkgreen: "Börtön? Iszonyat drága. Javítsatok ki ha rosszul tudom, havonta több mint 1 milla fejenként."

Azt hiszem "csak" 250e Ft fejenként... Ami persze még mindig nagyon sok, de ha ez a bekerülőknél sokszorta több embert visszatart, akkor már "kifizetődő".

"Lényege, hogy a sok összezárt egynemű elítéltnek egymás szexuális aberrációt és erőszakoskodását kell hosszan elviselnie."

Na igen, azt sose értettem hogy ennyi pénzből miért nem lehet megvédeni a delikvenseket egymástól (mondjuk 1-2 fős cellákkal).

Mert az egy dolog hogy "nem nyaralni van benn", de akkor sem kéne hagyni hogy a bekerülő leg-agresszívebbek szabadon terrorizálják a többieket. Végülis be lehet kerülni ártatlanul is...

Bartoki 2009.11.22. 16:35:24

@valaki76: "Aki korábban NYUGDÍJJOGOSULTSÁGOT SZERZETT az joggal tart igényt a befizetései alapján megállapított járadékra. Visszamenőleges hatállyal ez a történet nem működik:)"

Ja, ez így más tészta. Az valóban lehet egy méltányos átmenet, hogy aki már nyugdíjas az marad azon, aki meg már fizetett járulékot X évig a "régi rendszerben", az eszerint arányosan kerül a régi és az új nyugdíj közé.

Szerintem ez elég sok embernek elfogadható lenne így, hiszen sokan most is ezt választják önként és dalolva (minimálbérre bejelentve dolgozás, minimális jövedelemadózás és járulékfizetés).

"Szociális kártya:
Mekkora adminisztráció kell ehhez?
Kik lesznek a beszállítok?
Kik fog részt venni a buliban?
Esetleg külön boltok is kellenek?
KIKET TÁMOGATUNK itt valójában????"

Biztosan lehet úgy is csinálni hogy már megint csak a csókos beszállítók járjanak jól, de akár úgy is hogy jól működjön. Politikai akarat kérdése az egész.

Bartoki 2009.11.22. 17:27:15

@Éhesló: "Tiszta SZDSZ alapvetés LMP köntösben:
- több pénzt a tolvajoknak!"

Egy sztereotípia szerinti, segélyre berendezkedett család most is ennyi pénzt kap, mint a javasolt GMJ.

A GMJ-ben pont az lenne jó hogy más is megkapná ugyanúgy.

"- a többségi társadalom múlhatatlan felelőssége"

Nem hiszem hogy a jelenlegi helyzetet a többségi társadalom okozta volna, de a BÖLCS megoldásban van felelőssége.

"- aki nem ért velem egyet az náci"

Aki nem ért velem egyet az SZDSZ-es. :)

Bartoki 2009.11.22. 17:44:57

@valaki76: "Ingyen ki fog ezzel BÍBELŐDNI?

Nem hiszem, hogy pl. a Tesco el lenne ragadtatva az ötlettől"

VISA kártyát is elfogadnak meg ételutalványt is. Ráadásul ezek nemhogy ingyen vannak, inkább pénzbe kerülnek a kereskedőnek. Ezzel is fognak bíbelődni, mert a bevétel nekik is kell.

"+ Hogyan tudod megakadályozni azt, hogy a szociális kártyával vett termékeket ne adják tovább pénzért? Vagy, hogy másnak vásároljanak belőle (és utána kapjanak vmi kp-t)?"

Nem tudod teljesen megakadályozni. Bár, ha az országban mindenki kapna GMJ-t, és mindenki szociális kártyára kapná :) akkor tulajdonképpen eltűnne a felvevőpiac.

"az sem elhanyagolható veszély, hogy selejtes, ROSSZ MINŐSÉGŰ, vacak termékeket sóznak rájuk TELJES ÁRON (örüljenek, hogy kapnak vmit…)"

Nem kellenek külön termékek... Az nem úgy van hogy ugyanazt kell megvenni ugyanabban a boltban amit mások is megvesznek pénzért? :O

Bartoki 2009.11.22. 18:18:39

@Éhesló: "Konkrétumként elég a postot idéznem, amiben "am blokk" elvitatjátok az önvédelem jogát bármely közösségtől, melyet támadás, erőszak , agresszió ér"

Nem vagyok benne biztos hogy az Alkotmány+törvényeink szerint az önvédelem közösségi jog...
Az nem az egyes személyek joga?

Amúgy szerintem nincs abban semmi hogy X bántalmazott emberrel szimpatizáló emberek összejönnek a bántalmazott ember házánál. És ha netán ott rájuk támad egy kaszás horda, akkor meg is védik magukat (mármint az egyes emberek).

De miért kell autóba ülni és kimenni a cigánysorra? :O

Igaz, a törvény szerint ez sem tilos, és az adott helyzetben is max. provokáció, ez még nem támadás. Bár jó kérdés hogy mit akartak ott csinálni...

Az is igaz, hogy valószínűleg azok követték el a tényleges agressziót akik a Suzukira támadtak (nem voltam ott, ezért biztosan nem tudhatom) - na itt már lehetett volna helye önvédelemnek, de gondolom a túlerő miatt inkább menekülés lett belőle.

Nemtom miért csinálsz úgy mintha nem értenéd - az az önvédelem, ha védekezel, amikor rádtámadnak.

Lehet hogy jogosnak érzed hogy azért támadj, mert valakik most pont nem, de amúgy szoktak valaki másokra támadni. De ez nem ÖNvédelem.

"Egy mások által tisztelt és kedvelt magyar történelmi jelképcsoport és viselet iránt érzett gyűlöleteteket sem értem, mert ha csegevara, fidel, a maoizmus és CCCP meg a vörös rongy a csillaggal nem fáj nektek sem"

Nekem ezek fájnak. Csak éppen... Csegevara az ifjú szociknál volt, hogy jön az ide? Fidelt hol láttál? Maoizmust is legfeljebb D-nél, de hogy jön ez az LMP-hez?

CCCP? De hát a Vona Gábor is azt mondta hogy hogy "Oroszország stratégiai partner". Márpedig ott az ex-KGBs Putyin és a haverok az urak, szóval jobb ha megbékélsz a CCCP-vel. :)

Én mindenesetre maradok nemszeretni a CCCP-t...

"miért lenne a jogállamból kilépés a turul és az árpád sávos lobogó használata?"

Én úgy látom hogy itt is van aki érzékeny ezekre (ugyebár bárki idejöhet kommentelni), de a többség szerint nem jogállamból kilépés.

Már megint olyat akarsz az LMP-re, LMP-sekre ami nem igaz. Tudom, könnyebb lenne ha az LMP-sek ilyen elvakultak lennének, mert akkor lennének ellenük jó kis érvek. De így nincsenek. :)

"ideje lenne az olyannyira népszerű és jobboldaliaknak javallott "elhatárolódásra és elítélésre""

Te valamit tényleg összekeversz...
Ugyanis nem az LMP szokása elhatárolódást javallani a jobboldaliaknak... :)

"adjunk több erőforrást, pénzt, pozitív diszkriminációt azoknak, akik a szívünknek kedvesebbek, köztük a társadalomra támadó cigányságnak is (bartoki"

Nocsak... Konkrétan mikor mondtam ilyet?

"Már csak a cenzúra hiányzik innen. Gondolom, ha a helyzetetek tovább romlik ez is meg lesz."

Nem hiszem hogy lesz... Az ilyen csúsztatásos, igazságtalanul fröcsögő hozzászólásaiddal saját magadat írod le a normális emberek előtt. Néhány hazugság után már azt sem hiszik majd el az olvasók, amiben már netán igazad lenne... Te döntesz.

Bár, ha jobban belegondolok akkor a sok igazságtalan támadás ugyanolyan hatású lehet, mint az SZDSZ gyűlöletplakátjai (felerősíti az igazságtalanul megvádolt felet). Lehet hogy azzal teszed a legtöbbet az LMP-ért, ha tüntetést, plakátot, meg TV-reklámot intézel a "gücsög LMP" ellen. :))

darkgreen 2009.11.22. 20:08:57

@Bartoki: Különféle börtönök vannak. Az, ahová a bűnözőket zárják, az nem 250 eFt havonta. Egyébként a börtönök dugig vannak. Sorban állás van a bekerülésért. Ez nem vicc. "Pótágyaznak", úgy mint a kórházakban.

Amúgy mitől lenne a börtön elrettentő? Kétágyas szobák, kaja, TV, fűtés. Még munkát is adnak, fizetnek is érte valamit. Azért külön bűnözni fognak, hogy ide bekerülhessenek!

valaki76 (törölt) 2009.11.22. 21:49:53

@Bartoki:

Évek óta kapok étkezési utalványt, amely a jogszabályi rendelkezések szerint kizárólag fogyasztásra kész élelmiszervásárlásra használható fel.

Számos alkalommal vettem belőle alkoholtartalmú italt, néha kaptam egy-két megjegyzést, hogy ebből nem lehet piát venni, de mindig kiszolgáltak…

Tehát a szupermarketek kb. ilyen szinten fognak foglalkozni az üggyel… Azt vesz majd mindenki amit akar…

valaki76 (törölt) 2009.11.22. 21:51:39

@Bartoki: Ha az „erkölcsrendészetet” komolyan akarják venni az drágább lesz, sokkal drágább… És persze azt is ki fogják játszani (ha akarják)

valaki76 (törölt) 2009.11.22. 21:56:26

@pgeri: A rabokra viszonylag kevés jut, 80-90% munkabérköltség, ill. az épületek üzemeltetése. Persze itt is lehetnek „túlszámlázások”.

De azért ez egy drága műfaj, mindenhol.

valaki76 (törölt) 2009.11.22. 22:07:03

@Bartoki:

A polgárőrség jogkörének kiterjesztésénél, a helyi romaközösség vezetőinek a bevonásánál, ill. munkahelyteremtésnél jobbat nem tudok mondani:)

Gondolom gyilkosság, súlyos testi sértés esetében most is közbelép a rendőrség. Garázdasággal, kis értékű lopásokkal már rosszabb hatásfokkal foglalkoznak.

Csendháborítással, fenyegetéssel, szóváltással pedig (szinte) semmit sem tudnak kezdeni – és ez érthető, ez ugyanis elsősorban nem rendőrségi kérdés…

A rendőrségnek egyébként elsősorban az uzsorásokkal és a körülöttük kialakuló bűnszövetkezetekkel kellene foglalkoznia.

Éhesló 2009.11.22. 22:13:52

@darkgreen: A konkrétumokról érdemes vitázni:
1. A biztonsághoz és a magánvagyon védelméhez való jog alapvető állampolgári jog, melynek védelme első sorban az állam feladata, de joga hozzá minden állampolgárnak és közösségeiknek is, a törvények szerint.
A jelenlegi törvények szerint ezek a jogok a nullához tendálnak. Ezen változtatni kell, ahogy a rendőrség hozzáállásán is (bár ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok, és inkább egy teljesen új szervezet felállítását szeretném, a jelenlegi megszüntetése mellett).

2. Ahol rend van ott már lehet mást is csinálni. Ahol viszont nincs rend ott szinte semmit a renden kívül.

3. A fő ellenség a bűnözés. A szegénység az elmúlt 20+40 év "jutalma", amit magunkkal cipelünk még sok tíz évig. De a szegénység nem jár együtt automatikusan sem a kosszal, sem a bűnözéssel és a szegénység felszámolása nem szünteti, szüntette meg a bűnözést.

Nem értek egyet a testi fenyítéssel. Nekem a három dobás törvénye a szimpatikus, az első dobás esetén erős közmunkával, közterületen, emberek között táblával a háton, mellen mit csinált és miért kell a büntetését viselnie. Bántani nem szabadna őket.
A második dobásnál erős végrehajtandó.
A harmadiknál végleges eltávolítás a társadalomból.
A végrehajtási intézmények szerintem a tent cityhez hasonlók kellene legyenek, esetleg bányák. Mindenki annyit kapna, amennyit megtermel, egy fillérrel sem többet. Aki jól dolgozik, fegyelmezett az kedvezményt is kaphatna.

Éhesló 2009.11.22. 22:17:16

@Bartoki: nem, aki nácizik az BIZTOSAN szdsz-es.

Éhesló 2009.11.22. 22:30:54

@Bartoki: Én sem vagyok benne biztos hogy az Alkotmány+törvényeink szerint az önvédelem közösségi jog, de a természetes jogérzékem szerint az lenne...
Amennyiben pedig személyes jog, akkor lehet együtt is gyakorolni.
Senki nem ült autóba és ment ki a cigánysorra, hanem az úton mentek, amíg a rendőr meg nem állította őket. Nos akkor támadtak rájuk, igen, a rendőrre is.
Azt az mszp-s önkormányzati képviselőt védték volna, akit előtte megvertek, mert a boltjában kamerát mert felszerelni. Ennek kapcsán terveztek zárt helyen szolidaritási gyűlésre és oda tartottak (elég sokan).
A felfegyverkezve támadó csőcselék elöl nem csak a fegyvertelen gárdisták futottak, hanem a felfegyverzett rendőr is.
Az önvédelmet nem nekem kell elmagyaráznod, hanem a jogalkotóknak és a jogalkalmazóknak. űők képtelenek a gyakorlat próbáját is kiálló törvényeket alkotni és azokat jól alkalmazni.
A jelképekről olvtársatok írt elítélőleg.

Eléggé hiányosak az ismereteid, amennyiben úgy gondolod, hogy a mai Oroszország azonos a CCCP-vel jelképezett SZU-val.
A jog és a vélemény két különböző dolog. A jog nem tiltja sem a turult, sem az árpád sávos lobogót.
Érdekes játék ez a kint is vagyok bent is vagyok, de ez itt az lmp blogja és akikkel itt vitázni szoktam lmp-sek, vagy szimpatizánsaik. Ezért nehéz azt mondani, hogy itt a jobbik, vagy buktor álláspontja jelenik meg annak ellenére, hogy semmilyen felelősséget nem vállaltok az itt leírtakért.
Érdemes lenne azért megírni, hogy nem csak a cigó áldozatokkal vagytok szolidárisak. próbaképpen megérne egy postot.
Soha nem írtam rólatok azt, hogy: "gücsög LMP"..
Már ha a leírtak szerint számodra oly fontos a hitelesség és az igazmondás...:)

Éhesló 2009.11.22. 22:32:13

@pgeri: az érzékenységetek megint egyoldalú: amennyiben az hogy lmp=szdsz fröcsögés, akkor mi a nácizás?

Bartoki 2009.11.22. 23:06:59

@valaki76: "Számos alkalommal vettem belőle alkoholtartalmú italt, néha kaptam egy-két megjegyzést, hogy ebből nem lehet piát venni, de mindig kiszolgáltak…"

Érdekes, mert a sok helyen a hidegétel-melegétel különbségbe is belekötnek... Mindenesetre azért a kocsmában nem tudnál fizetni vele. :)

Ezek szerint ellenőrzés is kell majd (és bevonni az elfogadó jogát, ha lebukik).

Na meg, gondolom azért is akarnak kártyát csinálni az utalványok helyett, mert azzal valahogy nehezebb lenne csalni.

Bartoki 2009.11.22. 23:09:47

@Éhesló: "nem, aki nácizik az BIZTOSAN szdsz-es."

Akkor is SZDSZ-es ha nem tagja az SZDSZ-nek?

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 10:13:03

@Éhesló:

Ezt a háromdobásos izébizét egész pontosan, hogy érted? A kaliforniai mintát követnéd? Az egyszerűen TRAGIKOMIKUS volt és amennyire tudom most már hivatalosan is befejezték.

Okulásul az alábbi linken 150 „HÁROMDOBÁSOS esetet” érhetsz el. Igen érdekesek, pl.:
• ellopott egy pótkereket,
• találtak nála 0.5 gramm heroint,
• ellopott néhány eldobható borotvát,
• ellopott egy biciklit

és most ÉLETFOGYTIG börtönben ül az adófizetők pénzén… Jelentős részük egyébként borderline személyiség (tehát értelmi fogyatékosság, elmebetegség tekintetében határeset.).

facts1.live.radicaldesigns.org/article.php?list=type&type=20

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 10:27:50

@Éhesló: Klikk az alábbi linkre! Ez a valóság a kedvenc SÁTORTÁBOR-építő marketing, PR és POLITIKUSI vénával megáldott hősödről (aki a tevékenységével kapcsolatos összes költséget beszámítva a LEGDRÁGÁBB börtönt vezeti az USÁ-ban…:

„Sheriff Joe Arpaio: He has saved the taxpayers millions of dollars.

Truth: He has COST the taxpayers MILLIONS OF DOLLARS in legal fees, lawsuits, attorneys fees, settlements, judgments, photographs of himself, videos of himself, and maintaining his personal public relations staff.”

www.arpaio.com/arpaio-truth/index.php

Ezt a kis tábor eddig már önmagában sok millió dollár perköltséget és kártérítést produkált… (az egyéb költségektől most tekintsünk el)

Hol van itt megtakarítás???

Éhesló 2009.11.23. 10:28:17

@Bartoki: ez természetesen annyira igaz, mint az, hogy akit lenáciznak az biztosan a náci párt tagja?
Igen.
Szellemiségében, megnyilvánulásaiban az.

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 10:36:22

@Éhesló:

Ja és arról se feledkezzünk el, hogy leginkább szegény latin amerikai bevándorlókkal keménykedett eddig (velük KÖNNYŰ elbánni, a családjuk sincs a közelben, a többségük nem fog vádat emelni).

“Arpaio's aggressive tactics include the jailing of ILLEGAL IMMIGRANTS in TENT CITIES surrounded by barbed wire in the middle of Arizona's searingly hot summers, the reduction of meal costs to 20 cents per day, the use of pink jail clothing for men, and chain gangs for women inmates”

„Washington STRIPS immigration policing POWERS from Arizona sheriff
Sheriff Joe Arpaio has previously been attacked by critics for racial profiling among illegal immigrants”

www.guardian.co.uk/world/2009/oct/09/obama-immigration-arpaio-arizona-sheriff

Hál istennek múlt hónapban az amerikai kormány MEGFOSZTOTTA az idegenrendészeti hatáskörétől…

Pokolian sok kárt okozott már eddig…

Éhesló 2009.11.23. 10:39:14

@valaki76:
Aki sorozatosan szegül szembe a törvénnyel és büntethető, azt büntetni rendeli a törvény ma is, de láthatóan eredmény nélkül, mert a tendenciák nem javulást mutatnak.
A társadalomnak az az érdeke, hogy azokat akik nem tisztelik a törvényt ettől el legyenek rettentve, vagy ha ez az elrettentés nem sikeres, akkor el legyenek különítve, szigetelve a törvénytisztelő többségtől.
Ezt szolgálja a 3 dobás törvénye, világosan és egyszerűen, mindenki által jól érthetően.
Nehéz lehet ezt nem érteni, és sokkal egyszerűbb azokat tűrni, vagy támogatni, akik sorozatban szegnek törvényt. Ez is egyfajta "liberális" sajátosság, és szdsz-es jellemző az itthoni politikai térben, olyan panelekkel együtt mint a kunce féle megélhetési bűnözés....

Éhesló 2009.11.23. 10:45:24

@valaki76: Feleslegesen ragozod, mert amit példaként felhoztam annak ehhez semmi köze:
Ez az ember bebizonyította, hogy lehet börtönt olcsón és hatékonyan is üzemeltetni.
Ennek meg semmi köze ahhoz, hogy azon a tájon az illegális bevándorlókkal kapcsolatosan a seriffet ki és miért próbálja meg munkájában, hatáskörében korlátozni a hozzád hasonlóan szélsőségesen "liberális" és társadalomellenes ideológiák jegyében. Arról sincs gőzöd sem, hogy ez a jó pár éve választott funkcióban dolgozó ember miért nyeri el minden ciklusban ezt a posztot. Valószínűleg a többség (amit ti annyira gyűlöltök) elégedett vele, és rá szavaz. Ettől még lehet cikkeket írogatni róla a bűnözők védelmében. :)

Éhesló 2009.11.23. 11:03:46

@valaki76:
Sokadszorra hoznád ide ezt a kitűnő embert, holmi a "liberálisok" számára negatív példaként. Feleslegesen.

A seriff arrafelé nem kormánykinevezéstől függ, hanem választott funkció, erre már 3 alkalommal választották meg Arizonában (legutóbb 55%-os eredménnyel úgy, hogy a második 42%-ot kapott), ahol az illegális bevándorlás, a fekete munka és a bevándorlók bűnözése a többséget - a szavazás alapján levonható következtetés alapján - erősen zavarja.
A visszahívására tett (na mégis kik indították és miért?) indítvány elbukott és a közvélemény kutatások szerint a munkáját továbbra is a választóinak 65% ítéli megfelelőnek.
Az pedig természetes, hogy a hozzád hasonlóknak ez nem tetszik, és mindent megtennének kedvenceik érdekében az kemény seriff ellen, de - eddig - nem nyertek, mert nem "liberálsi" "demokrata" mutyipártoknak kell megfelelnie, hanem az amerikai alkotmánynak és a választóinak.
Utóbbiak pedig még nem eléggé agymosottak ahhoz, hogy "liberális" dogmák alapján ítéljenek egy seriffről. Ez az ő szerencséjük, a miénk meg az, hogy minden nappal több ember szeme nyílik fel és ismeri fel kik és mit tettek, tesznek velük.
Egyébként elkelne itthon is pár helyre ilyen seriff.
Lerendezné a bűnözőket alaposan é gyorsan, meg is választanák őt többször, ti meg sipákolhatnátok szerte a világban....:)

Éhesló 2009.11.23. 11:07:20

Valami miatt a hozzászólásom eltűnt, kerestem, újraírtam, majd előkerült, ezért válaszoltam duplán. Elnézést kérek érte.
Az elsőt esetleg lehetne törölni. A másodikat alaposabban szerkesztettem...:)

Éhesló 2009.11.23. 11:11:16

Egy talán errefelé is elfogadhatónak számító link amiben többet meg lehet tudni erről a kemény seriffről:
index.hu/politika/kulfold/vilagtukor/vtukor0307/

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 11:24:37

@Éhesló: Hű de aktuális! Régebbit nem találtál? Mondjuk a XX. századból:)

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 11:25:49

@Éhesló: Ő nem a legkeményebb, hanem a LEGDRÁGÁBB seriff, ráadásul a drogmaffiát széles ívben kikerüli:)

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 11:27:21

@Éhesló: Persze a vele kapcsolatos költségek többsége nem helyben, hanem Arizona állam, ill. a szövetségi kormányzat szintjén csapódik le...

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 11:32:47

@Éhesló: Szerintem ha a hősöd által generált tagállami és szövetségi szinten jelentkező többletköltségeket kifizettetnék a helyiekkel MEGLINCSELNÉK a választói... Csődbe menne a település...

pgeri 2009.11.23. 12:19:06

@Éhesló: mintha nem velem vitatkoznál (amit nekem tulajdonítasz, azt nem én mondtam), pedig direkt kulturáltan válaszoltam, sőt, még linket is adtam. Szóval lenne miről beszélgetni. De mind1.

Éhesló 2009.11.23. 12:53:05

@valaki76: Nem az én hősöm, mert nem vagyok arizonai, hanem azoknak a hőse, akik megválasztották 12 éven át folyamatosan, és mai is megfelelőnek ítélik a munkáját.
A többi addig blabla amíg ott ő a seriff , de még akkor is az lesz, ha az utódja bukik és őt sírják vissza...:)
Nem mellesleg én adtam forrást, olyat amit szerethettek, te miért nem adsz adatokat vagy forrást ahol ezek vannak?

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 14:20:14

@Éhesló:

Adtam én forrást bőségesen, de van itt még néhány. Kurva sok van még, Arpaio nagyon kihúzta a gyufát, csinos "rajongótábort" szedett össze.

Nagyon sokan torkig vannak vele, pl. az arizonai FŐÜGYÉSZ, a helyi RENDŐRFŐNÖK, Phoenix polgármestere, az USA korábbi főügyésze, stb.

A HÜLYESÉGEIVEL kongresszusi szinten foglalkoznak Washingtonban, az FBI mellett a Munkaügyi Minisztérium is vizsgálatot folytat ellene, a Belügyminisztérium visszavonta az idegenrendészeti hatáskörét, stb. És akkor még nem is beszéltünk a több ezer hivatalos panaszról, a több száz folyamatban lévő perről, ill. olyan csekélységekről, hogy lecsukta a politikai ellenfeleit…

Sources: FBI Investigating Joe Arpaio
Maricopa County Sheriff Joe Arpaio's Actions 'Absolutely Unacceptable,' Former US Attorney Says
POSTED: 5:58 pm MST October 29, 2009
www.kpho.com/news/21470567/detail.html

Judiciary Committee Members Call for Investigation of Sheriff Arpaio’s Disregard for Rights of Hispanic Residents
judiciary.house.gov/news/090212.html

crooksandliars.com/david-neiwert/crazy-sheriff-joe-arpaio-facing-fbi
Crazy Sheriff Joe Arpaio facing FBI investigation for abusing his power BY ARRESTING HIS CRITICS

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 14:56:59

@Éhesló: Itt van néhány jogerősen lezárt ügy (a 2007-ig megindított több mint 2700-ból) . Az öt ügy kapcsán közel 18 MILLIÓ DOLLÁR kártérítést ítéltek meg

justdreadful.com/?p=344

Ez aztán az olcsó börtön!!

(Ahol tévedésből ártatlan embereket VERNEK AGYON…)

A Phoenix Times szerint a teljes perköltség már 2007-ben 41 MILLIÓ DOLLÁRNÁL állt…
Sheriff Joe Arpaio Has Cost Taxpayers $41 Million
www.november.org/stayinfo/breaking08/SheriffJoe.html

Gondolom most már inkább 100 millió felé járnak (FBI, kongresszus, minisztériumok, ügyészségek, stb)

És egy sor arizonai RENDŐRSZÖVETSÉG is elhatárolódott tőle…

www.arpaio.com/top-ten/index.php

„Police officers associations throughout the State of Arizona have voted "NO CONFIDENCE" in Joe Arpaio as Sheriff! These include; State of Arizona Fraternal Order of Police, Fraternal Order of Police Lodge Five, Maricopa County Deputies Association, Arizona Cops. „

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 15:12:08

@Éhesló: Sheriff Joe (Arpaio): Wasting Money

www.phoenixnewtimes.com/arpaio/wasting

Egy, hogy ez a világ egyik LEGDRÁGÁBB börtöne:)

valaki76 (törölt) 2009.11.23. 15:17:06

@Éhesló:

Abból a szempontból egyébként lehet ennek a történetnek ÁTHALLÁSA, hogy Arpaio bácsi a bűnözők helyett a KISEBBSÉGET, az idegeneket, a másként gondolkodókat és a SZEGÉNYEKET abajgatta…

Bizonyos tekintetben megértem, én se akarnék a mexikói drogbárókkal foglalkozni… Nagyon veszélyes az…

Éhesló 2009.11.23. 20:27:27

Írhatod tovább is a "liberális" fröcsögésedet egy 3 alkalommal megválasztott és hosszú évtizedek óta a rendvédelemben dolgozó emberről. Az öreg 2012-ig seriff marad, ha nem tudnak rá törvénysértést bizonyítani. A többi blabla, megválasztották és tisztelik a választói, azt is írtam milyen arányban...

A "liberális" "emberjogi" harcosok és szervezeteik céltáblája lett eredményes tevékenysége miatt, mint írtam volt, ez szinte már természetes:
Ezt írja a forrásod:
"None of the investigations resulted in convictions; however, they cost the targets hundreds of thousands of dollars in legal fees and tarnished reputations."

A játékuk ott is erről szól: hírverés, az alaptalanul megvádoltak rossz hírének keltése , a hamis vádakhoz közpénzek elpocsékolása és semmi eredmény, ami alapján a gyűlölt és jelképpé vált seriffet el tudnák távolítani.
Erre még egyenlőre várni kell, míg találnak egy "megbízható" embert, aki majd megfelelő tanúvallomásokkal segíthet....
Ez az idő még nem jött el, ott.
Itthon már rutin eljárás évtizedek óta.

Éhesló 2009.11.23. 20:42:52

www.mcso.org/index.php?a=GetModule&mn=sheriff_bio

Él és virul a hivatalában:

"............You probably know him as “America’s Toughest Sheriff,” a name given to him years ago by the media. It’s a name he certainly has earned as head of the nation’s third largest Sheriff’s Office which employs over 3000 people. But even before he became Sheriff in 1993, Joe Arpaio was one tough lawman. After serving in the U.S. Army from 1950 to 1953, and as a Washington, D.C., and Las Vegas, NV, police officer for almost five years, Arpaio went on to build a federal law enforcement career and a reputation for fighting crime and drug trafficking around the world.

He began his career as a federal narcotics agent, establishing a stellar record in infiltrating drug organizations from Turkey to the Middle East to Mexico, Central, and South America to cities around the U.S. His expertise and success led him to top management positions around the world with the U.S. Drug Enforcement Administration (DEA). He concluded his remarkable 32-year federal career as head of the DEA for Arizona.

In 1992 Arpaio successfully campaigned to become the Sheriff of Maricopa County. Since then he has been reelected to an unprecedented five 4-year terms. During his tenure as Sheriff of Maricopa County, Arpaio has consistently earned extraordinarily high public approval ratings.
.......
On a personal note, Sheriff Arpaio and his wife Ava have been married for over 51 years and have two children, both residing in the Phoenix area. The Arpaios have four grandchildren.

Arpaio looks forward to many more years as Sheriff of Maricopa County.............."

Lehet dühöngeni tovább a kinti testvérekkel...:)

darkgreen 2009.11.24. 13:33:14

@Éhesló: Az 1-ben és 2-ben nagyjából egyetértünk.

A 3-ban azonban nem. A háború előtti keresztény kurzus alatt irgalmatlan szegénység jellemezte az országot. Olvass egy kicsit József Attilát vagy Móricz Zsigmondot, vagy akit akarsz. Vagy II. Rákóczi Ferenc leírását az országról. De a török időkben sem volt itten tejben-vajban folyó kánaán. Hagyjuk már ezt az elmúlt 20+40 évet!!! Ez egy szegény ország. Tudomásul kellene vennünk és nem rázni a rongyot, amíg kilóg a seggünk a gatyánkból.

A bűnözés alapvetően a szegénységben gyökerezik. A szegény embernek nincs vesztenivalója. Ha elbukik sem lesz sokkal rosszabb. Lecsukják? Koszt-kvartéj ingyen. A család meg kapja a segélyt. Ennek aztán rohadt nagy a visszatartó ereje.

Az is igaz, hogy ilyen szintű bűnözés mellett képtelenség fejleszteni, mert senki nem fog befektetni.

A három dobást pedig nettó hülyeségnek tartom, de ezt már egyszer megbeszéltük. Ha te hiszel benne, az a te dolgod. Csak ne nekem kelljen kifizetni!!

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 13:45:33

@Éhesló: Persze, hogy virul a hivatalában, hiszen az összes konkurensét – közvetlenül a választás előtt – KOHOLT VÁDAK alapján letartóztatta (utána később persze kiengedték őket…). Az FBI vizsgálat is ezért folyik ellene! Ez aztán a demokrácia!

A JOGERŐSEN megítélt kártérítések közül (több tucat van már…) az eddigi REKORD egymagában 9 MILLIÓ dollár volt. (egy 33 éves értelmi sérült fiatalembert – mivel nem tudott „viselkedi” – úgy megvertek, hogy néhány óra múlva belehalt a sérüléseibe, az már csak hab a tortán, hogy TÉVEDÉSBŐL HOZTÁK be semmit sem követett el…).

Ez Amerika LEGDRÁGÁBB és legrosszabbul működő börtöne.

Ha neked ez a BULLSHIT tetszik az a te magánügyed:))

Vajon miért van az, hogy a helyileg illetékes rendőrfőnök és főügyész köztörvényes bűnözőnek tekinti ez az embert???

Éhesló 2009.11.24. 13:53:32

@valaki76: amiket idézel és állítasz itt, azok olyan vádak,rágalmak melyek az elmúlt több mint 20 év alatt még arra sem voltak alkalmasak, hogy felfüggesszék érte a hivatalából, nem hogy elítéljék bármelyikért.
Erről írtam, hogy ilyen vádakat egy alaposan felkészült keleti parti "liberális" "jogvédő" csapat ennyi idő alatt nyilván össze tud gyűjteni a sok "ártatlanul" meghurcolt bűnöző érdekében.
Azt pedig (főleg a hazai viszonyok figyelembe vételével) érdemes lenne figyelembe venned, hogy seriffként több mint 3000 főt foglalkoztató vezetőkén, az általa vezetett szervezeten belül történhetnek olyan esetek, melyek - joggal - nevezhetők hibának, de nem az ő felelőssége, mert nem ő követte el őket.
Az - amúgy eredménytelen - lejárató kampányban, ezt természetesen nem kell figyelembe venni.
Neked sem.

Éhesló 2009.11.24. 14:19:07

Darkgreen: A rohadt fórummotor elcseszte a válaszomat.
A lényege: a 40+20 év a Nagy Háború 2. felvonása óta, mint viszonyítási pont óta eltelt időt jelenti. (Akkoriban nagyjából(!!!) egységesen lenullázódott emberileg, erkölcsileg anyagilag a környezetünk.)
Számomra ezt jelenti és nem egy általános nosztalgiát a háború előtti viszonyokhoz.
Azt nem értem miért gondolod, hogy aki szegény annak bűnözővé kell válnia, szerintem a szegénység nem jelenti ezt (Petőfi, Arany, József Attila sem lett bűnözővé, mert szegény volt és még rajtuk kívül sok millióan nem lettek azzá ma sem, akkor sem).
A helyzet javítása csak úgy történhet, ha egy ponton túl, nem a törvénytisztelő többség szenved sérelmeket és erőszakot, hanem a bűnözők.
Ezt fel kell vállalni, mert békésen nem megy: a bűnözés az erőszakról és az agresszióról szól és ellene is így kell fellépni.
Röviden ennyi.

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 14:29:09

@Éhesló: Néhány JOGERŐS ítélet…

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Charles_Agster

lawsuit resulted in a $9 MILLION jury verdict against the county, the sheriff's office, and Correctional Health Services.[42]

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Scott_Norberg

Norberg’s parents filed a lawsuit against Arpaio and his office. The lawsuit was settled for $8.25 MILLION (USD).[47]

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Brian_Crenshaw

The lawsuit against Arpaio and his office resulted in an award of $2 MILLION.[49] As in the Scott Norberg case, it was alleged that Arpaio's office destroyed evidence in the case

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Richard_Post

of his injuries, Post has lost much of the use of his arms.[51] Post settled his claims against the Sheriff's office for $800,000.[52]

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Jeremy_Flanders

On appeal, Flanders was awarded $635,532, of which Arpaio was personally responsible for thirty-five percent

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 15:14:24

@Éhesló:

Family members of inmates who have died or been injured in jail custody have filed lawsuits against the sheriff’s office. Maricopa County has PAID more than $43 MILLION in settlement claims during Arpaio's tenure. [38] [41] About 20 DEATHS ANNUALLY occur in Tent City.

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Inmate_complaints_and_recidivism

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 17:15:17

@Éhesló:

A te seriffed cirka 45 MILLIÁRD forint éves büdzsével dolgozik. A wikipedia szerint 2400 embert lehet a tent city-ben elszállásolni…

Hű, de olcsó!!!!

„The Sheriff's Office is the county's largest department. It has combined operating and detention budgets of about $258 million.”

www.tucsoncitizen.com/daily/local/105290.php

en.wikipedia.org/wiki/Tent_City#Maricopa_County_Jail_Modification

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 17:26:03

@Éhesló:

Egyébként szinte alig van információ ennek az ún. olcsó börtönnek a gazdálkodásáról. Ok olcsó volt megépíteni, de mennyibe kerül az ÜZEMELTETÉS?

Miért nem lehet ezzel is dicsekedni? Miért kell titkolózni! Semmi infó sincs a serif iroda (vagy mi a szent szar…) honlapján. Csak egy rakás BAROMSÁG…

Egyéb helyeken pedig csak annyit írnak, hogy a serif gazdálkodása ÁTLÁTHATATLAN....

Joe Arpaio Finances:
hispanic.cc/joe_arpaio_finances.htm
PHOENIX (By Sarah Fenske, New Times) December 27, 2007 — Sheriff Joe Arpaio has long maintained that he's accountable to the people — but the people's accountants are a different story.
After 15 years in the job, Arpaio has yet to endure a comprehensive audit of his office's finances. Limited audits examining Arpaio's payroll, his travel policies and the county's jail enhancement funds have found plenty of problems. But despite that, and even though the sheriff's $241 MILLION BUDGET is the biggest in the county, Maricopa County supervisors have failed to order a look at the bigger picture.

darkgreen 2009.11.24. 17:40:15

@Éhesló: Azt azért nem vitatod, hogy a szegények közül lényegesen többen válnak bűnözővé, mint a középosztályból? Attól mert valaki szegény, nem feltétlenül lesz bűnöző, csak nagy valószínűséggel.

Szerintem és úgy tűnik mások szerint sem vitatható, hogy mindenek előtt rendet kell csinálni. De az sem vitatható, hogy a szegénységet fel kell számolni, a szegénységben élőknek biztosítani kell a felemelkedés alternatíváját. Személy szerint meggyőződésem, hogy ebbe bele is kell őket szorítani.

A probléma az, hogy a felemelkedés, a szegénységből való kilábalás leghalványabb reménye sem látszik az ország nagyobbik fele számára. Ezen a helyzeten kellene elsősorban változtatni. Szerinted hogyan??

Éhesló 2009.11.24. 17:45:22

Teljesen be vagy vadulva:
Nem az ÉN seriffem, hanem az arizonaiaké, akik sokadszorra választják meg seriffnek, meggyőző fölénnyel.
Egyetlen ELLENE indított eljárásban nem találták szabálytalannak, és nem függesztették fel, nem váltották le, nem ítélték el.
Csúsztatsz amikor a keletiparti "jogvédők" által ezrével indított perek közül próbálsz meg idecitálni olyanokat melyek a több mint 3000 fős hivatala által elkövetett hibákat próbálják peres úton a bűnözők és védőik részére zöldhasúakra váltani, szemmel leáthatóan eredmény nélkül, mert a választói 65%-a szerint a feladatai megfelelően látja el....

Nyugodjál meg, nem itthon kell egy választáson neked és barátaidnak ellen, nekem és barátaimnak mellette szavazni, hanem az arizonaiaknak, akik ezt meg is teszik...:)

Még valami: a jelen helyzethez vezető PC és "liberális" bűnözőbarát politika "eredményei" ismertek.
A terrorizált törvénytisztelők pedig szemmel láthatóan megtalálták azokat a szervezeteket, melyek hajlandók a gondjaikat a nevükben érthető szavakkal és tárgyszerűen elmondani és kiállni mellettük a bűnözőkkel szembeni harcukban.
Amennyiben ezt a "liberális" és "demokrata" pártok nem ismerik fel (nem akarják felismerni), akkor továbbra is a radikális jobboldal lesz az, aki erről a társadalomnak üzenni tud az áldozatok számára is hitelesen. Ez az üzenet sokkal egyszerűbb, durvább annál, mint amiről itt vitázunk. Ez a cél?
Amennyiben igen, akkor lehet úgy folytatni, ahogy eddig tettétek. amennyiben nem, akkor érdemes olyan üzeneteket küldeni a kirabolt, megalázott, meglopott embereknek, melyeket megértenek és amelyek hatékony, gyors és látható-érzékelhető megoldást jelentenek a számukra. Mert ennek hiányában esély sincs a polgárháború elkerülésére. Már ha egyáltalán el akarják kerülni és nem azért uszítják a bűnözőket, hagyják a vidékieket, és a városok szlömösödött területein magukra.

darkgreen 2009.11.24. 17:45:51

@Éhesló: Abban tévedsz, hogy a háború mindenkit lenullázott. A fő hadviselő országok GDP-je a többszörösére nőtt. Még a németeké is. A pontos számokra már nem emlékszem és nem fogom megkeresni. (Bocsi.) Erre azért emlékszem, mert nagyon meglepő volt.

Magyarország persze ebből is kimaradt, azaz mi tényleg lenullázódtunk. Egy szegény országból lett egy nagyon szegény ország.

Bartoki 2009.11.24. 17:52:06

Na, legalább látjuk hogy még a sheriff-rendszer is milyen vitatott... Hát igen, ha a börtönt meg az eljárásokat nem a helyiek fizetik, akkor könnyű máséval verni a csalánt...

Éhesló, majd ha arra jársz valamikor, és véletlenül benézel egy sebességkorlátozó táblát és "súlyos gyorshajtásért" bekerülsz 1-2 napra (állítólag ez előfordulhat), akkor integess majd a webkamerába. :)

Csak reménykedhetünk hogy tényleg csak illegális tányérmosogatók lesznek éppen benn, és nem tetszel meg egyik benti gang-vezérnek sem azalatt az 1-2 nap alatt...

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 17:54:29

@Éhesló:

Te, engem tényleg egyre inkább érdekel ez a történet! A SÁTORTÁBOR tényleg olcsó! De az ÜZEMELTETÉSSEL kapcsolatban egyszerűen nem találok használható adatokat.

És menet közben egyre BOTRÁNYOSABBÁ válik az egész. A tent city – ebben formában – kurva drágának tűnik…

Itt már 270 millió dolláros (közel 50 MILLIÁRD) forintos éves FŐÖSSZEGRŐL írnak a serif és a pereputtya kapcsán…

www.goldwaterinstitute.org/article/2655
MCSO's flaws result in misguided mission
“MCSO's annual budget, excluding jails, has nearly doubled since 2001 from $37.6 million to $72.5 million - about four times the county's population growth during that period. The total MCSO budget is nearly $270 million. Taxpayers deserve accountability and transparency from the sheriff's office, just as they do from every government agency.”
Ez borzalmasan DRÁGA!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.25. 10:32:15

Nem köll tent szitivel vacakolni, ott a valaki76 által is említett dicső kínai példa. Ott a jogvédőket is tarkón lövik. Onnantól semmi akadálya a hatásos bűnüldözésnek :)

Előre a fényes maoista úton!

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2009.11.26. 02:24:40

Elolvastam a belinkelt sajóbábonyi cikket. Egy rakás ... A cigányok összevissza beszéltek benne és tele van kamuval. Ennél még az én összecsapott blogom is hitelesebb.

valaki76 (törölt) 2009.11.26. 12:56:36

Félreértések elkerülése végett:

Itt is vannak komolyabb börtönök, az enyhébb vétségért elítéltek ezért nem szöknek meg, a súlyosabb bűnökért elítéltek pedig – jó magaviselet esetén – jutalomképpen kerülnek hasonló intézményekbe.

Ez már lényegében rehabilitáció, nem csak úgy kilökik a delikvenst a börtönkapun.

És itt legalább eredmény is van…

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.26. 21:35:23

Azért a minimum az volna, hogy megfizettetik velük az ellátásukat az utolsó fillérig, vagy ha nem megy, akkor ledolgozzák...

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 11:11:12

@valaki76:

Ezt az üdülőtelepre emlékeztető „börtönt” kifejezetten „PROBLÉMÁS” elítéltek számára (súlyos testi sértés, gyilkosság, egyéb ínyencségek) alakították ki.

A „rabok” büntetésük első részét valódi börtönben töltik (bár az is meglehetősen FURCSA magyar szemmel…) általában az utolsó 12-18 hónapra kerülnek ki a szigetre.

A sziget minimális személyi állománnyal dolgozik (és az is elsősorban rehabilitációról, pl. oktatás, szól, alig van itt „börtönőr”…):

„There are 115 prisoners and 69 staff, 40 of whom might be there during the day and 5 at night and at weekends. The governor had resisted higher staff levels arguing that prisoners ARE LEFT TO DO WORK that the staff do not want.”

Reflections on Norwegian Prisons
www.prisonreformtrust.org.uk/subsection.asp?id=1375

Amit lehet az elítéltek maguknak csinálnak meg, pl. karbantartják azt a házat, amelyben élnek, maguknak főznek, bevásárolnak a helyi boltban, stb., itt NINCS KISZOLGÁLÁS. Ez jótékony hatással van a költségekre is…

Eltávozásra is mehetnek (ezt már korábban is megtehették…)

“Every prisoner is eligible for LEAVE OF ABSENCE, subject to a satisfactory risk assessment, after one third of the sentence has been served.”

A börtönnépesség egyébként fajlagosan fele a magyarnak, a börtönök általában kicsik (a legkisebb „börtön” 12 fővel dolgozik,

a büntetések rövidek (az átlag száz NAP), nagyon sok alternatív büntetés van (pl. közmunka, rugalmas szabadságvesztés, pl. csak HÉTVÉGÉN van „börtönben”, pénzbírság, stb.)

életfogytiglan, halálbüntetés nincs,

a visszaesés minimális, a KÖZBIZTONSÁG nemzetközi összehasonlításban KIEMELKEDŐEN JÓ (talán a legjobb a világon).

A hatékony felderítést (sokat lehetne tanulni a norvég közösségi rendőrség gyakorlatából…) , a bűnmegelőzést és a reintegrációt kiemelten kezelik…

A börtönszigetről az utóbbi két évben pl. mindenkit rendezett körülmények között bocsátottak el.

„In the last two years NO ONE has been released from Bastřy WITHOUT ACCOMMODATION AND A JOB to go to.”

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 11:16:06

Tanulságos kisfilm egy dán „high security prison-ról” (ezek bizony komoly dolgokat követtek el…)

PRISONS IN DENMARK
video.google.com/videoplay?docid=750962580192066201&ei=XofvSt2IJo-gwgOhm-n7Aw&q=prison+in+denmark&hl=en&view=2#

Itt egyébként a börtönnépesség fajlagosan a magyar egyharmada, a közbiztonság kitűnő, kisebb vétségek esetében még ennél is finomabb módon kezelik az ügyeket (de az eredményt tekintve NAGYON HATÁSOSAN…)

netopi 2009.11.27. 16:04:27

@valaki76:

A Romanian immigrant brutally raped a young woman on a railway station so he could be sent to prison for a bed, food and English lessons at the same jail as his brother.

Read more: www.dailymail.co.uk/news/article-1123543/Romanian-immigrant-raped-girl-English-lessons-prison-brother.html

Szívből kívánom neked, hogy a te gyerekedet is kapja el egy ilyen alak és utána a tengerparti nyaralóból (=börtön) röhögjön rajtad. De lehet, hogy majd én is beszállok hiszen a "börtönben" jobb az élet mint idekinn, tehát hüye lennék kihagyni. Remélem te is élvezni fogod ;)

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 16:18:03

@netopi: He haragudj, de szerintem az eredmények minősítenek. Nekem tetszik a norvég és a dán KÖZBIZTONSÁG:)

PS: Attól érdemes tanulni, aki valamit elért….

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 16:31:36

@netopi: Különben ezt a kérdést elsősorban nem nekem, hanem mondjuk egy norvégnak vagy egy dánnak kellene címezni:)

A dán „szigorított fegyháztól” (ez a legkeményebb dán börtön…) szóló videótól én is teljesen megdöbbentem.

„Koedukált” intézmény, SPAR üzlet, közös konyha, család, gyerek, lényegében mindenki szabadon közlekedik, mindössze estére kell visszavonulnia a szobájába. Az őrök csak akkor lépnek közbe, ha valaki erőszakosan viselkedik.

Hááát, érdekes….

És állítólag nagyságrendekkel kevesebb a visszaeső…

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 16:36:21

@netopi: Ja és nem állnak tömött sorok a börtönök előtt. Sőt a világon itt a legalacsonyabb a börtönnépesség… (és a legjobb a közbiztonság…)

Az eredmények minősítenek, ebben a „versenyben” ők a legjobbak…

És a legtöbb elítélt nem gyilkos:)

netopi 2009.11.27. 16:57:27

@valaki76: Jó, akkor beteszem még egyszer mert látom nem jutott el az agyadig:

A Romanian immigrant brutally raped a young woman on a railway station so he could be sent to prison for a bed, food and English lessons at the same jail as his brother.

Read more: www.dailymail.co.uk/news/article-1123543/Romanian-immigrant-raped-girl-English-lessons-prison-brother.html

A kedvenc részem: "‘When he was told that he would be deported after his sentence, he seemed horrified.
‘He doesn’t want to go back to Romania. He just wants to stay in a British jail.’" Ez meg engem igazol: a borzalmas börtönöknek nagyobb a visszatartó ereje.

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 19:27:38

@netopi: Előrebocsátom:

Annak, aki erőszak áldozata lesz nem sok vigaszt nyújtanak a tények…

De, azért ez idekívánkozik…

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
List of countries by intentional homicide rate

100 ezer lakosra vetített szándékos emberölések száma

Egyesült Királyság – 2.03
NORVÉGIA – 0.71
DÁNIA – 0.88

Magyarország – 1.64
USA – 5.8

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 19:32:24

@netopi: További apró észrevétel:

ebben a két országban megdöbbentően, szinte zavaróan, nagy a REND…

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 19:35:39

@valaki76:

A videóért pedig a BBC-re hárítom a felelősséget, ők csinálták:)

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 20:00:51

@netopi:

Norvég/dán filozófia:

Borzalmas börtön = méregdrága GENGSZTER-képző akadémia

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 20:24:16

@netopi:
Egy kicsit pontosítsunk a képen:

Kevésbé súlyos kihágások esetén rengeteg találékony szankciót alkalmaznak (pénzbírság, rugalmas szabadságvesztés, közmunka, stb.)

SÚLYOS BŰNCSELEKMÉNY esetén azonban a delikvens először VALÓDI BÖRTÖNBE kerül

kriminalomsorgen.no – high security prisons
www.kriminalomsorgen.no/index.php?id=433048

Ez a rendszer leginkább arra hasonlít, amelyet a dán „szigorított börtönnel” kapcsolatos BBC riport mutatott be…

“Convicted persons who begin serving their sentence in a high-security prison are usually placed in an ORDINARY UNIT. As a rule, such units consist of a number of cells, a kitchen and a COMMON AREA. Inmates are normally occupied with various activities during the day and SPEND EVENINGS/NIGHTS IN THEIR UNIT. In some cases, it may be necessary to place inmates in a unit with a particularly high level of security or in a unit for inmates with special needs.”

A MUNKA, az oktatás, a mentális és fizikai rehabilitáció már a kezdetektől kezdve kiemelkedő szerepet játszik…

FŐSZABÁLY: a börtönnek amennyire lehet a NORMÁLIS ÉLETRE kell hasonlítania (lásd a dán videót, nem véletlenül akadtál ki, ez tényleg megdöbbentő első látásra:) ) elvégre az elítélt előbb utóbb visszatér oda…

Bizonyos idő után – jó magaviselet esetén – kevésbé őrzött “lower-security” börtönbe kerül (korábban ezt “nyitott” börtönnek hívták)

kriminalomsorgen.no – lower-security security prisons
www.kriminalomsorgen.no/lower-security-prisons.78702.en.html

A következő fokozat a “Prison / Halfway house” rendszer

kriminalomsorgen.no – Prison / Halfway house
www.kriminalomsorgen.no/index.php?id=433059

Ezek a reintegrációban és az UTÁNKÖVETÉSBEN játszanak kiemelt szerepet. A visszaesés elkerülése a cél…

További szankció a MEGELŐZŐ FOGVATARTÁS intézménye
A súlyos priusszal rendelkezők esetében ez igen nagy ösztönzés arra, hogy együttműködjenek a rehabilitációs programban…

kriminalomsorgen.no – Preventive detention
www.kriminalomsorgen.no/index.php?id=433056

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.27. 20:30:28

@valaki76: A legaljasabb gyilkosokat örökre be kéne zárni, magánzárkába. Akkor aztán maximum a f...ukat képezhetik, nem a kisstílű bűnözőket. Nem mondom, utóbbiak esetén még van értelme a rehabilitációnak, de azt sem úgy kellene, hogy az adónkból ellébecolnak egy hotelben. Tartsák őket jól, egye fene, de csak ha ledolgozzák az árát.

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 20:33:51

@bm613:

Írd meg nekik a véleményedet:)

www.kriminalomsorgen.no/index.php?id=433042

Norwegian Correctional Services
Box 8005 Dep
N-0030 Oslo, Norway

Telephone : +47 22 24 55 01 / 31
Fax: +47 22 24 55 90
E-mail: postmottak@jd.dep.no

Office Address: Akersgate 42, Oslo

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 20:39:04

@bm613: Komolyabbra fordítva a szót:

Megértem az erkölcsi aggályokat. Korábban hallottam ezt-azt a skandináv gyakorlatról, de ez a LEGVADABB elképzeléseimet is felülmúlta…

Tekintettel arra, hogy ezek az országok – az összes elérhető adat szerint – KÖZBIZTONSÁG, bűnmegelőzés, felderítés és rehabilitáció tekintetében egyaránt a LEGJOBBAK A VILÁGON érdemes tüzetesebben is foglalkozni a tapasztalataikkal.

Persze mindennel nem kell egyetérteni:)

bryan 2009.11.27. 21:01:25

@valaki76:
Tök jó, amiket írsz, csak nem veszed figyelembe az anyagi lehetőségeket és a mentalitásbeli különbségeket. Szép lenne, ha Magyarország megengedhetne magának ilyen csili-vili börtönöket, de basszus, nálunk egy kórházban nem kapsz ilyen ellátást, mint ott egy börtönben. Ami működik az egyik országban, az nem feltétlenül működik egy másikban. Ideális esetben én is hasonló börtönkoncepciót szeretnék, de valljuk be, nálunk még ahhoz is bazi nagy szerencse (mondjuk egy hihetetlen nagyságú, könnyen kiaknázható olajmező felfedezése) kellene, hogy a lakosság többsége ne valami álomutazásként tekintsen egy ilyen börtönre. Én is inkább a börtönök rehabilitációs lehetőségeit fejleszteném szigorítás helyett, de nálunk ez csak apró lépésekkel mehetne, mondjuk az oktatás és a munkalehetőségek növelésével, motivációként büntetéscsökkentéssel, alacsonyabb biztonsági fokozatú börtönökbe való áthelyezéssel. De még ahhoz is rengeteg időre és pénzre lenne szükség, hogy a megfelelő személyzetet kiképezzék erre a munkára. Szóval az irány jó, csak kicsit elszakadunk a valóságtól, ha Magyarországra ilyen börtönöket képzelünk. Pedig tudom, hogy hosszútávon olcsóbbak lennének ezek a létesítmények, de előtte nagy befektetéseket igényelnek.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.27. 21:08:42

@valaki76: Tudom, hogy nagyon jók a mutatóik. Mégis tiltakozik az igazságérzetem... legalább a legaljasabb férgeket igenis meg kell büntetni. Igen, ez bosszú. És? Van, hogy az kell.

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 21:31:56

@bryan:

Mindenekelőtt:

Egy szóval sem mondtam azt, hogy ezt egy az egyben másolni kellene (vissza lehet nézni a kommentjeimet:) )

Egyszerűen megnéztem a közbiztonság tekintetében „BAJNOK” országok gyakorlatát – és roppant érdekesnek találtam…

Anyagi lehetőségek:

· A LEGFONTOSABB: az emberi munkaerő képviseli a legnagyobb költségelemet (a magyar bérek jóval alacsonyabbak a norvégnál)
· Norvégiában és Dániában nagyon KEVÉS EMBER van klasszikus börtönben
· A kisebb kihágások esetén ALTERNATÍV BÜNTETÉSEK színes kavalkádja áll rendelkezésre
· A NEM-AGRESSZÍV BŰNÖZŐK max. kevésbé őrzött „lower security” börtönbe vonulnak be
· A kevésbé őrzött „lower security” börtönök és az átmenti szállásokból álló „prison/halfway house” rendszer sokkal OLCSÓBB, mint egy klasszikus börtön.

Ezzel lényegében arra akarok kilyukadni, hogy a rendszer nem olcsó, de KORÁNTSEM olyan drága, mint amilyennek első látásra tűnik,

az amerikai rendszernél, pl. abszolút értékben is sokkal olcsóbb (pl. Arpaio bácsi illegális mexikói bevándorlókra szakosodott sátortáboros műintézménye…)

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 21:38:26

@bm613:

Ez teljesen természetes. Számomra az az egyik legérdekesebb kérdés ebben a történetben, hogy a többségi társadalom ezt hogyan tudta „LENYELNI”…

Mert lenyelték, itt nem a saját agyszüleményeimet idéztem a Norwegian Correctional Services/ KRIMINALOMSORGEN a magyar BVOP (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) megfelelője…

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.27. 22:02:56

@valaki76: Nem is mondtam, hogy nem így van. Ettől még nem érzem helyesnek. A bűnösnek igenis bűnhődnie kell. Ettől eltérő véleménye hivatalosan a keresztény egyházaknak van, de valahogy a nagyon vallásos országokban sem látom, hogy bármikor a történelem során ennek megfelelő törvényeik lettek volna :-)
Az alternatív büntetésekkel egyetértek. Tök fölösleges mindenkit bezárni, aki elkövet valamit, annyi jobb lehetőség van, aminek több értelme is volna. De valahogy bűnhődjön már a delikvens, hát az milyen büntetés, hogy beteszik egy hotelba, de még haza is mehet néha, gyilkos létére?

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 22:13:56

@bm613:

Súlyos bűncselekmény esetében néhány évig egész biztosan nem jöhetnek ki, utána is csak akkor, ha megfelelnek a követelményeknek.

Ettől eltekintve tényleg „formabontó” a rendszer…

Érhető a megütközés. Én is meglepődtem…

bryan 2009.11.27. 22:15:48

@valaki76:
Szerintem kicsit túlzás a rehab-rendszerre, meg az alternatív büntetésekre fogni a börtönben lévők arányának skandináviai előnyét. Jólétben ami ott van, a motivációs tényezők száma is kisebb. Ha mindig meg lehet segélyből, meg minimál alkalmi munkákból élni, a bűnözés sokkal kevésbé tűnik vonzónak.
@bm613:
Büntetni persze kell valamennyire, azért ott is vannak húsz éves büntetések, de az a menthetetleneknek van fenntartva. Az igazi elrettentő erőt nem a büntetés hosszúsága, hanem az elkerülhetetlensége jelenti. Gondolj bele, hogy mit szólnál, ha egy évig nem élhetnél a szabadságoddal. Pedig ez még egy viszonylag enyhe büntetés a magyar gyakorlatban.

bryan 2009.11.27. 22:19:53

@valaki76:
Ja, mint mondtam, a hosszútávú olcsóságot nem vitattam, a rövid táv az, ami viszont elképesztően drága. Új börtönök, új börtönőr képzés, a jelenlegi állomány jó részének kirúgása, átképzése, nyugdíjba küldése, pszichológusok, nevelőtisztek, börtöntanárok képzése, cégek keresése akik hajlandóak börtöntöltelékek foglalkoztatására és még rengeteg apróság.

pgeri 2009.11.27. 22:24:25

@valaki76: jó ez a sziget, elég olcsó lehet őrizni például. :-) Kár, hogy nálunk nincs ilyen. Vagy lakoltassuk ki Csepelt? Na, hogy kicsit komolyabbra fordítsam a szót. Azért ennek, hogy Skandináviában a legalacsonyabb a világon a bűnözés, ezernyi más oka is van, például a kis népsűrűség, a nagyon erős szociális rendszer, úgy általában az egyenlőséget sokkal komolyabban vevő, azt fontos erénynek tartó társadalom, és még sorolhatnám.

Szóval lehet, hogy fordított a logikai sorrend, és ők azért engedhetnek meg maguknak ilyen laza börtönöket, mert egyébként sincsenek teljesen állat módjára viselkedő bűnözőik, de legalábbis nagyon kevesen vannak. És nem azért olyan jók ott az emberek, mert ilyen börtöneik vannak.

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 22:38:32

@bryan: Nekem vmi olyan jött le, hogy szigorított intézménybe kerüléshez minimum súlyos testi sértés kell.

Az azonban igaz, hogy a magyar értelemben vett „gyűjtögető” életmódot folytató megélhetési „bűnözők” lényegesen kisebb szerepe jelentősen árnyalja a képet. (azért itt is vannak szegények és bevándorlók)

Velük kapcsolatban azonban a közmunka-kötelezettség, ill. rugalmas szabadságvesztés (pl. hétvégére vonul be vmi olcsón fenntartott helyi intézménybe közmunkára/képzésre) érdekes opció lehet.

A közösségi rendőrség, a tág értelemben vett bűnmegelőzés és rehabilitáció gyakorlata pedig sok hasznos tanulsággal szolgálhat (pl. az átmeneti szállás a büntetés végén nem rossz ötlet).

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 22:39:55

@bryan:

Nem javasoltam programszerű változást:) Egyszerűen érdekesnek találtam a rendszert.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.27. 22:42:07

@bryan: Én megőrülnék. De ebben az országban nagyon sok olyan ember van, aki ha hirtelen ilyen börtöneink lennének, kapva kapna az alkalmon, hogy bemehessen. A csövesek közül egyesek még a jelenlegi rendszerben is inkább elkapatják magukat valami piti lopásért a télre, mert bent van kaja meg fűtés...

Skandinávia meg külön világ. Sok jó dolgot át kéne venni tőlük, de nem lehet mindent.

valaki76 (törölt) 2009.11.27. 22:49:29

@pgeri:

Sziget:

Klikk az alábbi linkre!

www.kriminalomsorgen.no/lower-security-prisons.78702.en.html

A képen lévőhöz mit szólsz? Az Oslo fjordban lévő intézmény csak egy volt a sok közül (bár kétségkívül nem véletlenül ezen vannak a legveszélyesebb delikvensek…)

Elvetemült gazemberek:

A belinkelt klipekben több szereplő – finoman fogalmazva – durva priusszal rendelkezett… (magyar viszonylatban is)

Szociális rendszer:

Ez nagyon fontos,

És itt szögezzük le külön is: hogy ez alapvetően nem pénzkérdés, pl. az USA büntetés-végrehajtási rendszerhez képest ez olcsó…

Éhesló 2009.11.30. 10:37:19

Valamikor sok kommentel korábban ezt mertem állítani:
"Tiszta SZDSZ alapvetés LMP köntösben:
- több pénzt a tolvajoknak!
- a többségi társadalom múlhatatlan felelőssége
- viccből sem önvédelmi jogot senkinek
- aki nem ért velem egyet az náci
- a (tökös) bírónő mindenkit betiltott aki radikális jobboldali, a lacafacázás holmi zászlókkal, bármilyen nevekkel, akármilyen öltözettel nem számít: börtönbe minddel.
Gratulálok.
Ez segít az egyszázalék alulmúlásához és Isten engem úgy segítsen, ahol lehet megírom, elmondom mit röfögtök itt ki magatokból egy kaszával kapával felfegyverzett átkozott horda magyarokat lincselni próbáló erőszaka kapcsán, amit a rendőrök lábhoz tett fegyverrel, a mocskos cigányhordát védve asszisztáltak végig, majd a ballib média hazugságözönének leple alatt már a sokadik férget tartóztatják le az elképesztő események után (nem az odaözönlő magyarok közül).
Szerencsétlenek, ti...."

Most, hogy eljutottunk itt a magas ejrópa közepén a skandináv modell alkalmazásának üdvözítő mivoltához, felhívnám a tisztelt figyelmeteket, hogy felénk csak az állam rabszolgáira kivetett adók hasonlítanak a skandinávok adóira, a rabszolgák életkörülményei, jövedelmei, viszonyuk az őket kifosztottságban és terrorban tartó államhoz és társadalom egyéb fontos jellemzői nem hasonlítanak, hanem szöges ellentétben állnak.
Bár ez a doktriner gondolkodásotoknak nem számít, mint fentebb is olvashattuk.

valaki76 (törölt) 2009.11.30. 12:42:50

@Éhesló:

Sajóbábony – nekem kb. ennyi erről a reflexióm:

Hatékony, integrált VIDÉKFEJLESZTÉSI politika kell (ebben természetesen rendészet is van:) )

Éhesló 2009.11.30. 15:57:19

@valaki76: Felesleges olyan vizsgálatok linkjeit idehoznod sokadszorra, melyekben:
1. a seriffet támadják személy szerint, de eredmény nélkül
2. A több mint 3000 főt foglalkoztató hivatalának tevékenységén át támadják őt, több kevesebb sikerrel feltúrbózott emberijogvédő-pénzbehajtó cégek.
Miért is?
1. Mert itthon (sajnos) egyetlen ilyen kemény - a választói által megválasztott - rendőri vezető sincs, nem hogy 20 éve, de még 1 napja sem.
2. A sajóbábonyi eseményekkel és az ilyen esetek megelőzésével, elkerülésével kapcsolatban nulla relevanciája van, és ti rángattátok ide egy korábbi topikba beírt hozzászólásomból, nem én.

valaki76 (törölt) 2009.11.30. 16:54:49

@Éhesló:

Azért ez elég gyorsan előjött nálad is:)

„A végrehajtási intézmények szerintem a tent cityhez hasonlók kellene legyenek, esetleg bányák. Mindenki annyit kapna, amennyit megtermel, egy fillérrel sem többet. Aki jól dolgozik, fegyelmezett az kedvezményt is kaphatna”

Más:

A CBS riport nem igazán emberjogi vonatkozású, olyan ügyek vannak benne, mint pl. Arpaio eldurvuló vitája a county manager-rel (kb. megyei jegyző), aki arra volt kiváncsi, hogy mire megy el évi 280 millió dollár…

Ez azért még 3000 ember mellett is tekintélyes összeg, egy főre vetítve közel 93 ezer dollár…

Persze 32000 illegális munkavállaló/bevándorló lesittelése valószínűleg sok munkaerőt kíván:)

pgeri 2009.12.01. 10:22:10

@Éhesló: pont amellett érveltem, hogy nálunk a skandináv modell nem alkalmazható, részben az általad említett hiányok miatt. Szerintem mondjuk viszonylag jó cél lehet egy olyan típusú társadalom, persze elég sokat jártam arra (Svédország), így látom az árnyoldalakat is. A legnagyobb kérdés talán az, hogy fenntartható-e egy skandináv típusú modell úgy, hogy a világ többi részén, netán már a szomszédban nem az van.

Ami most nálunk van, az egyébként egyesíti a skandináv és az angolszász modellek hátrányait: magas adószint és gyenge közszolgáltatások.
süti beállítások módosítása