máj
29

LMP EP-program: Nemzetpolitika

A közösségek és a kultúrák fontosabbak, mint az országhatárok

Az LMP különösen fontosnak tartja, hogy olyan kapcsolat-rendszer jöjjön létre a Kárpát-medencében, amely az itt élő népek nyugodt fejlődését és egymás mellett élését hosszú távon biztosítja. EP-programjának Nemzetpolitika című fejezete a környező államokkal kialakítandó jószomszédi viszonnyal, a szomszéd országokban élő magyarok hatékonyabb diplomáciai védelmével, a határon túli magyar közösségek kulturális autonómiájának támogatásával, és a helyi önkormányzatiság megteremtésével foglalkozik.

Jászi Oszkár 1912-es, A nemzeti államok kialakulása és a nemzetiségi kérdés címet viselő művében a nemzetiségi béke megteremtésének két legfőbb feltételét így fogalmazta meg:

„Az egyik: a jó iskola, jó közigazgatás, jó bíráskodás a nép nyelvén. A másik: minden nemzetiség ama jogának elismerése, hogy nyelvét, kultúráját szabadon fejlesztheti ki. Ezt neveztem el a minimális nemzetiségi programnak…”

A Lehet Más a Politika EP-programjában is ezzel egybecsengő pontok szerepelnek a nemzetpolitika címszó alatt. Ennek oka nem az, hogy az LMP majd’ száz évre visszamenőleg merít az akkori gondolkodók programjaiból. Jóval inkább az, hogy ugyanazok a problémák jelentenek problémát manapság is, mint a múlt század elején.

Akkor első világháborúba torkollott a közép-európai nemzetek és nemzetiségek szembenállása. Ma ez a veszély – szerencsére – nem fenyeget bennünket. Ellenben roppant fontos, hogy olyan kapcsolat-rendszer jöjjön létre a Kárpát-medencében, amely az itt élő népek nyugodt fejlődését és egymás mellett élését hosszú távon biztosítja.

Ennek egyik legfontosabb elemeként az LMP célja egy olyan jószomszédi viszony kialakítása a környező államokkal, ami a folyamatos párbeszéden alapszik – mind a kormányzatok, mind a civilek szintjén. Tisztázni kell a múltból eredő, ám a jelenben is ható ellentéteket. Erősíteni kell a határokon átívelő együttműködés lehetőségeit az államok és régiók között is. Szükséges a gazdasági kapcsolatok elmélyítése, valamint a közös fellépés előfeltételeinek megteremtése a környezetszennyezések és a természeti katasztrófák elhárítása érdekében.

Az LMP hatékonyabb diplomáciai eszközökkel kívánja védeni a szomszéd országokban élő magyarokat, amennyiben a szükség úgy hozza. Az anyaországba vándorlást viszont természetes medrében kell tartani, sem erősíteni, sem akadályozni nem kell. Az önként hazatelepülők dolgát viszont meg kell könnyíteni, s nem támasztani elébük bürokratikus akadályokat. A hazai és határon túli magyarság rendszeres kapcsolattartásának érdekében viszont a határátlépés könnyítését, és a kishatárforgalom bővítését kell elősegíteni.

Az LMP szorgalmazza a határon túli magyar közösségek kulturális autonómiájának biztosítását. A nemzeti identitás megőrzéséhez elengedhetetlen a szabad nyelvhasználat, s az annak ápolásához szükséges kulturális és oktatási intézmény-hálózat megteremtése. Így olyan legitim szervek alakulhatnak, melyek számon kérhetők és ellenőrizhetők, költségvetésük pedig átlátható – így a helyi adók és az anyaországi támogatások elköltése nyomon követhető.

Fontos a helyi, a települési és regionális önkormányzatiság megteremtése is, ami egybevág az LMP egyik kiemelt alapelvével: a lokális cselekvés gyakorlatával, és összhangban van az EU „régiók Európája” elképzelésével is. Ennek megfelelően az LMP lehetségesnek tartja, hogy a regionális és nemzeti önkormányzatokat közös nevezőre lehet hozni ott, ahol ennek előfeltételei biztosítva vannak.

Olyan Európában akarunk élni, ahol a közösségek és a kultúrák fontosabbak, mint az országhatárok.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr871150701

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én kampányom 2009.06.01. 18:18:16

Csütörtökön Élő Szívdobbanás az Országgyűlés előtt!Többszáz ember részvételével szív jelet alkotunk, és létrehozzuk az élő szívdobbanást.Jelentkezz résztvevőnek! Vagy vállalj el egy "pitvart", és töltsd fel, hozz még 9 embert! Jelentkezni az ep@…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galadhriel 2009.05.29. 18:05:32

Jászi Oszkárt olvastok? Nekem is kedvencem.

(a poLitikát viszont l-lel írják, ott középtájon)

Tvay (törölt) 2009.05.30. 00:16:54

Nagyon örülök, hogy van az LMP-nek EP programja.

Annak már kevésbbé örülök, hogy ha nem barangolok a blogon, akkor ez nem derül ki számomra.

Az utcára miért nem vittétek ki? Vagy csak én nem járok kint eleget?

Nyár 2009.05.30. 08:23:21

@Tvay:
Egyet értek.
Nagyon érdekesek a bejegyzések, (még ha néha belpolitizálásba torkollik is), mindegyik gondolatébresztő, magával ragadó. Jó lenne, ha tv-vitán is hallhatnánk ilyeneket. Meg főleg mások, akik nem ismerik az LMP-t. Azt olvastam, hogy a Bokros Lajos ilyen vitát szeretne, el kéne fogadni a felhívást!

Pollack 2009.05.30. 14:57:59

@Galadhriel: Csak annyi biztos, hogy én olvasok. A többiekről nincs ilyen jellegű információm :)

Rebeka LMP 2009.05.31. 09:46:46

@Tvay: Ha a honlapunkon is barangolnál, akkor biztos kiderült volna, ugyanis vagy egy hónapja fent van az EP programunk. Vagy ha elolvasod a listavezetőnkkel, Szabó Timivel készült bármelyik interjút, megnézed valamelyik TV szereplését stb... merthogy folyamatosan az EP programunk elemeiről beszél.
Itt van pl. a legfrissebb: http://www.hirszerzo.hu/cikk.ne_a_multikat_tamogassuk_rengeteg_penzzel.110085.html

Bali77 2009.05.31. 12:06:46

Már több helyen is leírtam, hogy alapvetően egyetértek az elmélettel, a gyakorlatot meg úgy is csinálni kell, nem beszélni róla. Egy dolog van, amit szerintem EP programunkban is képviselni kell, a szórvány magyarság és a csángók kiemelt segítése, védelme. A csángókat az EU is az egyik legveszélyeztetettebb európai kisebbsgnek tartja. Újra értéket kell adni a "nemzet" szónak.

Wahun 2009.05.31. 20:25:03

Ez nem igazán nemzetpolitika, de EU-program és nem találtam más helyet a megvitatására:

- Mi az elképzelésetek az EU jövőjéről?
- További bővítés? Törökország tagsága?
- Mélyülő integráció, avagy hogyan akartok küzdeni a szkepticizmus ellen?
- EU-alkotmány?
- Biztonságpolitika, közös európai haderő?

és még hasonló fincsi témák, melyeket eddig egy szóra sem méltattatok. Szóval?

marokkó marci 2009.06.01. 01:36:47

@Bali77: az én nemzeti identitásomnak van értelme, és értékesnek tartom. ez nem olyan dolog, amit másnak vagy éppen nektek kell értékkel megtelítenie. az, hogy a határon túli magyarsággal több érzékenységgel kéne foglalozni, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének fontosak más problémák is.

Pollack 2009.06.01. 11:23:26

@Wahun: Megpróbálok válaszolni a feltett kérdéseidre. Nem biztos, hogy teljesen kielégítem a kíváncsiságodat, de próba-kemence.

- "Támogatjuk az EU politikai megújulását. Nagyobb beleszólási és kezdeményezési lehetőséget kell biztosítani a választópolgároknak. nagyobb szerephez kell juttatni a közvetlenül választott Európai Parlamentet. Szigorú keretek közé kell szorítani a lobbitevékenységet az uniós intézményekben. uniós szintű szabályozásban kell garantálni az állampolgári részvétel lehetőségét a hatósági és jogalkotási eljárásokban."

- A további bővítést támogatjuk (pl. Horvátország), de Törökország kapcsán még nincs álláspont (személy szerint nem tartom jó ötletnek).

- Célunk az EU közös kül- és biztonságpolitikájának létrehozása/megerősítése. Hazánk számára az EU tagállamaként elsődlegesen az Európai Biztonság és Védelempolitika (EBVP) mentén valósítandó meg a biztonság megteremtése, fenntartása.

Zöld_Dani 2009.06.01. 14:14:13

@Wahun:
A török uniós tagsággal kapcsolatban nekem az alábbi cikk jutott eszembe:
Kubát az EU-ba! www.indy.media.hu/node/5734

prometheus_X 2009.06.01. 22:30:09

@Zöld_Dani: Szerintem a törököknek az únióban a helyük. Egyszer már amúgyis voltak itt. Amúgy meg jó arcok, nem tudom mi a bajod velük :) Ha választhatnék, én inkább a szlovákok úniós tagságát kérdőjelezném meg mint a törökökét...

Rózsa Misi 2009.06.02. 14:26:35

Jászi a radikalizmus híve volt. Mint ilyen soha nem támogatott volna tőkeellenes kirohanásokat, amik mostanában az LMP_t jellemzik sajnos. Kicsit zavarosra sikeredett ez a nemzet politikai rész, minden érdemi konkrétum nélkül egymásnak is ellentmondó lozungokat sorakoztat fel.
Ezt nevezitek tényleg programnak? :-))))

És csodálkoztok közben azon, hogy az összes felmérés egyértelműen azt mondja az LMP-nek semmi esélye bekerülni az EP-be? Nem csoda ez. Ma már biztosra vehető, hogy az LMP elveszti a választásokat. A rá leadott szavazatok kivétel nélkül elvesztett szavazatoknak fognak sajnos számítani.

Bali77 2009.06.02. 15:18:25

@marokkó marci: Megpróbáltam értelmezni a felvetésemre tett hozzászólásodat, de sajnos nem sikerült. (Lehet, hogy én nem kaptam el a fonalat.) Szerinted tehát jó dolog lenne a nemzeti kisebbségek résznél külön is megemlíteni a csángókat, vagy nem? Az identitásod értékkel való megtöltését szintén nem értettem...

Bali77 2009.06.02. 15:28:27

@Rózsa Misi: Kedves Misi! Te szerintem kevered a tőkét a multinacionális nagyvállalatokkal. A szabadversenyt a tisztességtelen piaci magatartással és az erőnyfölénnyel való visszaéléssel. Mi az utóbbiak ellen szoktuk felemelni a hangunk. A nemzetpolitikai programunkhoz tett kritikád minden konkrétumot nélkülöz. Melyek az egymásnak ellentmondó részek?
Á, hagyd csak! Költői kérdés volt. Mondandód végén te magad adod meg a választ. Mindez csak felvezető volt ahhoz, hogy ellenünk kampányolhass és liberális barátaid esetlegesen hozzánk pártoló szavazóit visszaédesgesd, visszaijeszd. De ebben is félmunkát végeztél. Azt ugyanis elfelejtetted leírni, hogy az SzDSz még nálunk is kevesebb szavazatban reménykedhet...

Pollack 2009.06.02. 18:14:19

@Rózsa Misi: Teljes izgalomba jöttem, amikor az e-mailjeimet nézegetve láttam, hogy kommenteltél ide. Egyből jöttem olvasni, hogy mit alkottál, hátha megjött az eszed. De nem.

A Jászis megjegyzésed elégtelen!
Leül! Csendben olvas egy kis szakirodalmat!

Amúgy választást nem is akarunk nyerni. Jóval inkább bejutni az EP-be. Ha meg nem sikerül... Na bumm. Majd sikerül 1 év múlva az ogy-be :D

marokkó marci 2009.06.02. 23:03:23

@Rózsa Misi: Én nagyon örülök, hogy Jászi Oszkárt az LMP-ben is szeretik és olvassák. Nem szabad kisajátítani, mert ha Jászi elvbarátai nem lehetnek rossz emberek:) szavazzon az szdszre vagy az lmpre. Szerintem is komoly tétje van az EP-választásnak (fél perce láttam a jobbik kampányfilmjét, és a hideg kirázott...), de ha a liberálisoknak akarsz kampányolni, akkor ne így tedd. szerintem az lmp-n van mit kritizálni, ahogy az szdszen is. ne gondoljuk, hogy csak a másik letaposásán van út a politikai sikerig. sajnálom, hogy se Te, se néhány lmpés nem látja, hogy a másik gondolatainak van létjogosultsága ma magyarországon.


@Bali77: Szerintem kifejezetten jó lenne :) lehet, hogy tényleg félreérthető voltam.

,,Újra értéket kell adni a "nemzet" szónak." erre mondtam, hogy a nemzet szónak van értéke, nekem van, és sztem másoknak is. mindenkinek más, de van. szval nem kell senkinek se értéket adni a nemzet szónak, mert ha ez kívülről vagy felülről jön, az csak rossz lehet. ez az emberek egyik legbennsőbb érzése, ahogy sokaknak a vallás.
tehát nem gondolom, hogy ez egy párt dolga lenne. csak ennyit akartam mondani...

sidux 2009.06.02. 23:28:07

@Bali77: @Rózsa Misi: mindenkinek igér valamit az LMP. Rendszerint azt amit hallani akarnak a delikvensek. Szép lózungok, de sehol sem találom részletesen ennek a megvalósítási módját. Lehet hogy a Demosz pénze a kidolgozására már nem futotta?

Bali77 2009.06.03. 10:59:46

@marokkó marci: A "nemzet" szót nem az LMP-nek kell megtölteni értékkel, hanem az embereknek. Ebben meg lehet, hogy én voltam félreérthető. Nekem rosszul esik, hogy emberek egyik csoportja, igyekszik kisajátítani a jelentését, másik csoportja pedig idegenkedik, fél tőle.

Bali77 2009.06.03. 11:04:04

@sidux: Az alapokat megtalálod eddigi anyagainkban (agenda, EP program stb.) A részletes kidolgozások pedig folyamatban vannak. ... Ne izgulj, sok pénzt nem igényel, társadalmi munkában végezzük.

Rózsa Misi 2009.06.03. 12:55:21

@Bali77:

Nagyon tévedni tetszik. Elég megnézni a közvéleménykutatási felméréseket. Nézhetjük bármelyiket. Mindegyikből az jön le, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat jelentős arányban, második helyre az MSZP fut be és az a kérdés, hogy az SZDSZ vagy a Jobbik lesz e a harmadik erő rajtuk kívül. Az LMP a mérhetetlen, futottak még kategóriájába tartozik, így a rá leadott szavazatok egyértelműen elvesztett szavazatok. De mondjál már mostanról olyan közvéleménykutatást, ahol az jön ki az LMP-nek lehet bármilyen esélye!

Rózsa Misi 2009.06.03. 13:04:36

@Pollack:

Jászi Oszkár az egykori Magyar Radikális Párt elnöke volt. A klasszikus radikalizmus, leginkább a liberalizmushoz áll közel. / Ezért is szoktam mérgelődni nagyon, amikor a média sorozatosan radikálisnak nevezi a Jobbikot és a hasonló söpredék mozgalmakat, hiszen ezeknek a tényleges radikalizmushoz, hiszen ezek nem a radikalizmus hívei, hanem a hungarizmusél, ami lényegesen más. / Jászi feudális viszonyok között küzdött már akkor azért, hogy Magyarországon modern piaci kapitalizmus jöhessen létre. Ha elolvasod például a Magyar kálváriát, abban is látni fogod, hogy egyike volt a neoliberalista gazdaság magyarországi korai képviselőinek. Kőkeményen fellépett mindig az etatista gazdasági elképzelésekkel szemben. Egy apró adalék, Ady is a Magyar radikális Pártnak volt a tagja. A II. VH korszakában a Magyar Radikális Pártot Horthyék betiltották is illegalításba szorult, több politikusát ki is végezték. Végig harcoltak lehetséges eszközeikkel a horthysták és a hungaristák ellen. A háború után újra éledt a párt, ekkor Zsolt Béla és Csécsy Imre fémjelezte. Biztos, hogy én nem vagyok tisztában Jászi szerepével a magyar politikában?

Az LMP-nek nincs semmi esélye bejutni az EP-be. Ezty te is tudod, hiszen egyértelműen ezt mutatja minden felmérés. Az LMP_re leadott szavazatok elveszett szavazatok és csak arra jók, hogy a Jobbik esélyeit növeljék némileg az SZDSZ-el szemben. Vagy ez is a cél?

Rózsa Misi 2009.06.03. 13:09:05

@marokkó marci:

Kedves Marokkó Marci!

Igazad van. De ne felejtsük el, most az EP választás igazi tétje arra szűkült le, hogy a Jobbik vagy az SZDSZ lesz e a harmadik erő aki képviseli Magyarországot az EP-ben. Az LMP biztos nem kerülhet be. Én viszont nagyon fontosnak tartom, szerintem hozzád hasonlóan, hogy a Jobbik ne kerülhessen be, mert az nagy szégyen lenne az országra és tovább erősítené itthon a szélsőjobb megerősödését. Hogy ez ne következhessen be, az természetesen közös érdeke minden demokratának, alapvetően politikai oldaltól függetlenül. Ma a Jobbik ellen társadalmi összefogással lehet tenni. Például oly módon, hogy a választásokon résztveszünk és az SZDSZ-re szavazunk a jobbikkal szemben, így a hungarista szélsőjobbot az EP-n kívül tudjuk tartani, ami itthon is gyengítené pozícióikat.

Nekem vannak normális LMP_s ismerőseim, akik ezt megértették és tudják. Ők majd az OGY választáson az LMP_re fognak szavazni, mert azt kedvelik, viszont most az EP választáson elmennek az SZDSZ-re szavazni, hogy ezzel mondjanak nemet Morvaiéknak.

Pollack 2009.06.03. 13:15:21

@Rózsa Misi: Látom az utóbbi 24 órában felcsaptad a wikipediát. Ügyes.
Amúgy az igaz, amit írsz Jásziról. De adaptálni tudni kell. Gondolok arra, hogy az adott korban radikális neolibnek látszott a tevékenysége, ám ha ezt a szellemiséget továbbvezetjük az elmúlt 100 éven, akkor hamar rájöhetünk, hogy Jászi minden lenne ma, csak nem neolib :D
Középutas politikai attitűdje egyszerűen elképzelhetetlenné teszi számomra, hogy azon a térfélen játszana, ahova te gondolod. Rendszer és társadalomkritikája egyértelművé teszi számomra, hogy leginkább az LMP-ben érezné jól magát.

Na a tudománytalan fejtegetésem ezzel le is zárom.

Téged pedig figyelmeztetlek: vegyél vissza a gyalázkodásból!
Köszipuszi.

Rózsa Misi 2009.06.03. 13:29:25

@Pollack:

Nekem nincs szükségem a wikipédiára ahhoz, hogy ismerjem Jászi politikáját. Miközben számomra jelentősebb politikus volt nála Zsolt Béla, ha már radikalizmus, de ez egy hosszabb történet. És igen. Jászi valóban centrista politikusnak volt tekinthető. Dehát pont a liberalizmus az ami ma itthon és nemzetközi viszonylatban is a centrumban található. A politikai origotól számítva enyhén jobbra. Tehát egy centrista politikus aligha hiszem, hogy nem egy centrista pártban lenne ha ma élne. De ez persze fikció, amit nem tudunk bizonyítani, csak véleményünk lehet róla. Jászi viszont elég sokszor felszólalt a populizmus ellen. Úgy gondolod tényleg, hogy aki a populizmus és az etatizmus ellen szólal fel, az egy olyan pártba lenne ma jelen, amelyik etatista nézeteknek ad hangot és populista? Aligha hiszem.

Te örülnél annak, ha a Jobbik lenne az EP-ben Magyarországról a harmadik erő? Számodra a jobbik vállalhatóbb mint az SZDSZ tényleg?

sétáló bárányfelhők 2009.06.03. 13:42:06

@Rózsa Misi: Annyira átlátszó, kapkodó és szánalmasan erőltetett ez a Jobbik, Fidesz démonizálásod. Jó tudom én, hogy nincs más mivel most kampányolnotok lehetne, de még ha lenne is bármilyen szélsőjobb veszély, azt nektek lehetne köszönni, akik erre terelgettétek az embereket a bűnözők védelmével a vidékrombolással.... Köszönjük, majd meglátod mennyire értékelik ezt az "áldásos" tevékenységet.....

Pollack 2009.06.03. 14:00:23

@Rózsa Misi: populista az LMP :D:D
Ezt megjegyzem.

Amúgy, ha egy párt mellett már semmi más nem szól, csak az, hogy ők lehetnek a széljobberek ellenpólusai, akkor már régen rossz. Nincs se program, se koncepció, se egy halvány gondolat, csak a félelem az elmúlástól. 7 évig nem csináltatok semmit, majd pont most kezditek el mi?

Eredj más blogokra szót fosni, itt senki sem kíváncsi rád!

Rózsa Misi 2009.06.03. 14:22:18

@Pollack:

Az SZDSZ-nek van konkrét és átfogó gazdasági programja. Az SZDSZ oldalán a Korszakváltás programja alatt ezt megtalálhatod. Nem populista demagógiák, amit az LMP durrogtat, hanem konkrétumok. Megmondja mi a probléma, elmondja milyen megoldást javasol a problémára és megjelöli a forrásait is, amiből a megoldás megvalósítható. Ezt hívják programnak és nem azt a bedobott populista kivánságlistát, amit ti nyomattok ezerrel.

Fiatalok támogatását kéritek, miközben számotokra egy füves cigi elszívása súlyos bűn. Miközben Parát szerepeltettétek jó pénzért a reklámotokban. nevetségessé teszitek folyamatosan magatokat. Az LMP legbiztosabb álláspontja, hogy nincs semmi féle álláspontja. De a társadalom nem is vevő látod a populizmusotokra, hiszen az 1%-ot sem éritek el, nem vagytok mérhetőek sem.

Rózsa Misi 2009.06.03. 14:22:42

@Pollack:

Az SZDSZ-nek van konkrét és átfogó gazdasági programja. Az SZDSZ oldalán a Korszakváltás programja alatt ezt megtalálhatod. Nem populista demagógiák, amit az LMP durrogtat, hanem konkrétumok. Megmondja mi a probléma, elmondja milyen megoldást javasol a problémára és megjelöli a forrásait is, amiből a megoldás megvalósítható. Ezt hívják programnak és nem azt a bedobott populista kivánságlistát, amit ti nyomattok ezerrel.

Fiatalok támogatását kéritek, miközben számotokra egy füves cigi elszívása súlyos bűn. Miközben Parát szerepeltettétek jó pénzért a reklámotokban. nevetségessé teszitek folyamatosan magatokat. Az LMP legbiztosabb álláspontja, hogy nincs semmi féle álláspontja. De a társadalom nem is vevő látod a populizmusotokra, hiszen az 1%-ot sem éritek el, nem vagytok mérhetőek sem.

Bernics Gábor 2009.06.03. 14:26:52

@Rózsa Misi: LoL

"Mi liberálisok nem a hatalom monopolizálása és nem az osztogatás lehetőségének megszerzése miatt akarunk a kormányzásban részt venni."

Első két mondat.
Ez Neked nem populista?

:DDDDDDDDDD

korszakvaltas.szdsz.hu/

Rózsa Misi 2009.06.03. 14:47:56

@Bernics Gábor:

Nem. Hiszen utána elolvashatod, hogy az SZDSZ miért akar érdemben fellépni az osztogató etatista állam modellel szemben.

Pollack 2009.06.03. 15:37:11

@Rózsa Misi: Persze Misi. Azt akarjátok helyrehozni, amit elcsesztetek? LOL

Köszönjük a részvételed.
Adios!

sétáló bárányfelhők 2009.06.03. 15:41:12

@Rózsa Misi:" De a társadalom nem is vevő látod a populizmusotokra, hiszen az 1%-ot sem éritek el, nem vagytok mérhetőek sem. "
Az igaz hogy az LMP fél év után, pénz nélkül, alulról közelíti, vagy átlépte az 1%-ot, az SZDSZ meg 20 év után több tíz vagy száz millióból felülről az 1%-ot....
És a pártnak nincs még álláspontja sem a drog kérdésről, ha jól tudom.....

Karcolt lendület 2009.06.03. 16:10:03

@Rózsa Misi:
Miután az összes szavazathoz képest állapítják meg, hogy kinek a listája éri el az 5%-ot és ki nem, így a Jobbik szavazataránya szempontjából teljesen irreleváns, hogy a nem ráadottak az LMP-re, az SZDSZ-re vagy mondjuk az MDF-re mentek.
Ezt vszeg pontosan tudod, csak szokás szerint csúsztatsz és hazudozol továbbra is - úgy tűnik, nemcsak nekünk.

A vicc, hogy pont ugyanezt az érvet fogod a parlamenti választások előtt is előadni az állítólagos ismerőseidnek, akik állítólag majd akkor is belátják, hogy az SZDSZ-re kell szavazniuk és majd mondjuk az önkormányzatin szavaznak csak az LMP-re, de akkor meg megint az SZDSZ-re kell, mert különben bejut a Jobbik a képviselőtestületekbe. Szóval, mindig az SZDSZ-re kell szavazni, mert különben valami qrva nagy baj lesz. Pl. nem sikerül alagutakat fúrni a pusztába vagy interaktív táblákat venni olyan iskolákba, ahova inkább kréta kellene. Esetleg végre sikerülne úgy megcsinálni egy EU-s projektet a fővárosnak, hogy a pályázaton kapott pénz felét ne kérje aztán vissza az EU mindenféle szabálytalanságok miatt.

A programokról is nyugodtan abbahagyhatod a hazudozást, itt van egy kis elemzés róluk a nol-ból:

nol.hu/ajanlo/europai_programok_es_a_belpolitikai_kuzdoter

"Szakmailag és vizuálisan is az LMP programja a legerősebb, az egyetlen, amelyben konkrét törvényjavaslat-tervezetek, szakpolitikai elképzelések, sőt intézkedés-tervek jelennek meg – a többiekénél jóval igényesebb kivitelben. E párt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy európai programjukban csak olyan szakpolitikák szerepeljenek, amelyek ténylegesen az unió hatáskörébe tartoznak a Bázel II. pénzügyi rendszer felülvizsgálata, Tobin-adó bevezetése a pénzügyek terén; a kulturális autonómia támogatása; a Közös Agrárprogram áthangolása környezetbarát kis- és középbirtokon zajló biotermelésre, vagy génmódosított vetőmagok kiszűrése."

Karcolt lendület 2009.06.03. 16:14:42

...a bejegyzéshez nincs mit hozzátennem, egyetértek vele.

Bartoki 2009.06.03. 16:17:09

@Rózsa Misi:

"Én viszont nagyon fontosnak tartom, szerintem hozzád hasonlóan, hogy a Jobbik ne kerülhessen be, mert az nagy szégyen lenne az országra és tovább erősítené itthon a szélsőjobb megerősödését.

[magánvélemény - nem vagyok LMP tag, csak szimpatizáns]

Én nem érzem fontosnak senkinek sem a kirekesztését. Szerintem pont az a helyes, és főleg az a DEMOKRATIKUS, ha a parlamentben minél több társadalmi réteg, gondolkodásmód képviselve van.

Bárkit kiszorítasz, értelemszerűen lázadni fog az egész fennálló rend ellen, és nem fogadja el a közös döntéseket. Netán még tüntetni is elkezd és kukákat is borogat, de már az is elég ha egyszerűen csak nem fizet adót, merthogy "Ezeknek? Mikor úgysem szólhatok bele hogy mire költsék?"

Ha meg bevonod a párbeszédbe, a döntéshozatalba, akkor sokkal inkább elfogadja a közösen hozott döntéseket.

"Hogy ez ne következhessen be, az természetesen közös érdeke minden demokratának, alapvetően politikai oldaltól függetlenül."

A demokratáknak inkább az lenne az érdeke, hogy minél többen, minél többfélék bejussanak. Például ha az országgyűlési választásokra a küszöb nem 5%, hanem max. 1% lenne. Hollandiában például 0.7% a küszöb (náluk olyan kicsi a parlament, hogy 1 képviselői hely pont 0.7%).

Akkor persze biztosan bejutna az SZDSZ, MDF, Centrum, Munkáspárt, de akár még a Jobbik és a MIÉP is külön-külön.

Na és? Pont azért van a parlament, hogy az emberek ott képviselve legyenek, és ott ellenőrzött, minél átláthatóbb módon történjen a döntéshozatal.

Persze világos, hogy ha valamelyik párt alkotmány,- vagy törvényellenesen cselekszik, akkor a megfelelő szankciókat kell alkalmazni (büntetés, feloszlatás).

"Nekem vannak normális LMP_s ismerőseim, akik ezt megértették és tudják. Ők majd az OGY választáson az LMP_re fognak szavazni, mert azt kedvelik, viszont most az EP választáson elmennek az SZDSZ-re szavazni, hogy ezzel mondjanak nemet Morvaiéknak."

Ha az LMP-re szavazol, akkor egyszerre mondasz nemet az összes többi pártra. Ez pont ugyanolyan jó megoldás. Sőt, ha kifejezetten szeretnél a Strabag Demokratákra is nemet mondani, akkor még jobb is. :)

ps: egyébként szerintem az SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánért kár. Ő az egyik legnormálisabb SZDSZ-es politikus, és az EP-s tevékenysége is vállalható, amiatt sem kell nagyon bújtatni... Az is egy vicc hogy minden frászkarika megjelenik az SZDSZ-es EP kampányban csak pont ez nem, hogy konkrétan ki kenne a képviselő és hogy eddig mit tett le az asztalra. :((

Mondjuk szerintem ha idővel átjelentkezik majd az LMP-be, akkor nem fogják elhajtani... :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.06.03. 21:27:19

Misike, az a nagy gáz, hogy az LMP előzi az SZDSZ-t. Tehát ha nem lenne faszság az egész érvelésed, akkor is pont fordítva volna igaz: az SZDSZ-re nem szabad szavazni, át kéne jönni az LMP-hez helyette.

Bali77 2009.06.04. 15:19:39

Jöttem, mert gondoltam, hogy az SzDSz-es bértollnok teleszemetelte, telehazudta a blogunkat, de már látom, hogy lemostátok. Azért figyeljünk, vannak egy páran! Hajrá LMP!

sétáló bárányfelhők 2009.06.05. 10:13:06

@szbéla: Elég gáz, más nevében írni, lejáratni...ennyire félnek? :-) Sajnos ez a "bértollnok" csapat biztos hatásos valamennyire.... :-(

Érzem. Fingottál. 2009.06.05. 12:06:20

@sétáló bárányfelhők: még az is kitelne tőlük, hogy köpcös LMP-sekről hazudozzanak a blogjukon, meg magánlevelezéseket névvel-címmel kirakjanak a netre! Borzasztóak!!! LE a liberalizmussal!

Baucisz 2009.06.05. 12:34:18

@Érzem. Fingottál.: azok az aktivisták voltak, nem a párt, be kéne fejezni ezeket a liberális csúsztatásokat.

Li Taj-po 2009.07.13. 08:33:24

@bm613:

"Misike, az a nagy gáz, hogy az LMP előzi az SZDSZ-t. Tehát ha nem lenne faszság az egész érvelésed, akkor is pont fordítva volna igaz: az SZDSZ-re nem szabad szavazni, át kéne jönni az LMP-hez helyette."

Hiába szép bármely elmélet, pl. a multikultúra, hisz az illetlen beszéd, a polgárpukkasztó feeling, a Kossuth-fan elkötelezettség, az empátia helyetti gyanakvás, súlyos tehertétel.

alfredo 2009.07.13. 11:43:53

@Li Taj-po: Így igaz! Viszont egy ilyen elszólásból sem okos dolog általános érvényű következtetéseket levonni sem az illető által védett közössségre (itt: párt: az LMP), de még csak az illetőre nézve sem.
;)

alfredo 2009.07.13. 11:46:01

@Bartoki:
Szent.Iványit!
No, de Misikét? :D

Li Taj-po 2009.07.13. 14:26:02

@alfredo:

"Így igaz! Viszont egy ilyen elszólásból sem okos dolog általános érvényű következtetéseket levonni sem az illető által védett közössségre (itt: párt: az LMP), de még csak az illetőre nézve sem.
;)"

Részben.

1.
Szándékosan elfeledve az általam nehezményezett szobor applikációs performanceot, nyitottan jöttem többes identitásommal multikultúrát olvasgatni, Jászi-ig még örömmel is olvastam, viszont utána megállapítottam, hogy a hazai nemzetiségekről megfeledkezve, törzsi (magyar) szubkultúra mentén képzelik errefele a multilaterális kapcsolatokat.

2.
Elszólás valóban van...

3.
Excentrikus nick elnevezés valóban van...

4.
Szubjektívan átértelmezett liberalizmus, monnyon le jelszóvel ékesítetten, valóban van.

5.
Summa summárum a Kérpát-medencei népek egyóttélését továbbra sem képzelem el a Kossuthi kettávágott haza alapján.

5.
Summa summárum a multikultúrát továbbra sem tudom elképzelni törzsi nagyvonalúság mentén.

Továbbra is tisztelve álláspontod, megtartva az enyémet:

o|;-)

alfredo 2009.07.13. 22:50:55

@Li Taj-po:

Kedves Li! Kicsit sértettnek tűnsz, remélem, rosszul látom!


1. Az LMP az EP-választásokra készült programjában általában beszélt a kisebbségek jogairól, majd hozzátette, hogy a határainkon túli magyarság jogaiért határozottabban kell fellépni. Na most, hogy nem említette meg az itthoni bolgárokat, németeket, szlovákokat, cigányokat, stb. külön annak talán az is az oka, hogy
a) az említett nemzetiségekre nem helyeződik olymértékű asszimilációs nyomás, mint némely más országban élő magyarokra.

b) Egy magyar párt nem léphet fel a Föld összes országa nevében: amennyiben az 'a' pontban tévedtem volna és a magyar politikai élet szereplői (most már: az LMP is) sem, az adott nemzetiségek sem jelzik az esetleges hátrányos megkülönböztetést, akkor esetleg az anyaországoknak kellene mindezt megtenni, hogy az itthoni kisebbségek ne szenvedjenek kárt.

off
Természetesen mondható a cigányság problémája, hiszen nekik nincs anyaországuk, ráadásul a legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbségünk. Azonban rájuk nem asszociációs nyomás nehezedik, hanem kölcsönös idegenkedés és kölcsönös rasszista indulatok távolítják el őket nem egyszerűen a többségi magyarságtól, hanem a többségi "nemcigányságtól". Úgy vélem hát, ez nem nemzetpolitikai kérdés, hanem attól külön, avval egy hierarchiaszinten kezelendő: a cigánykérdés.
on


2. Igen, megesik. tekintve, hogy egy kommentelő tette, nem vonnék le következtetéseket ebből az egy indulatszóból a pártra. De még csak a kommentelőre sem. Persze, megteheted, de lásd be, az általánosítás lenne.

3. Biztos. Bár fogalmam sincs, mire gondolsz és mi a jelentősége. Excentrikus? bm613? alfredo? Vagy mi?


4.
?
5. pontok: Vannak a magyarnál nyitottabb társadalmak, tény. Azonban a társadalomban működik egy kollektív mérlegelés is, a közvetlen környezethez való viszonyítás. Ez pedig azt látja, jelenleg itthon sokkal inkáb b megengedő a társadalom a multikulturalizmussal, mint egynémely szomszéd országban. Az itteni viszonyok NB I-et jelentenek egyes környező országok megye II-jéhez képest.

Való igaz azonban, az NB I. sehol sincs pl. a BL-hez képest.
No de mindez egy újonnan alakult párt hibája?

Li Taj-po 2009.07.14. 11:24:50

Kedves Alfredo!

3-4

"Érzem. Fingottál. 2009.06.05. 12:06:20
@sétáló bárányfelhők: még az is kitelne tőlük, hogy köpcös LMP-sekről hazudozzanak a blogjukon, meg magánlevelezéseket névvel-címmel kirakjanak a netre! Borzasztóak!!! LE a liberalizmussal!"

5.
Nyilván, a nemzeti ökoszocializmus növeli a diverzitást, és ez kedves nekem is.
Nyilván, a nemzeti ökoszocializmus nem kedvez a Euro-Med Naperőmű Rendszernek, az meg az én problémám.

További barátsággal:
Li

o|;-)

alfredo 2009.07.14. 18:23:50

@Li Taj-po:

Szia!

3-4. Miből gondolod, hogy az idézett ("Érzem.Fingottál") LMP-s? Mert írt ebbe a blogba? Akkor hát Te is LMP-s vagy?
Szerintem pedig egyértelmű, hogy nem LMP-s az illető. Persze, ez feltételezés a részemről, de valószínűleg helyes feltételezés, hiszen az illető az LMP "Érzed?" kezdetű kampányszövegét gúnyolja ki ezzel a nickkel.

5. Fogalmam sincs, hogy jön ide az, hogy "nemzeti ökoszocializmus", pláne az, hogy lenne bármi is, ami nem kedvez az említett naperőmű-rendszernek. Az LMP éppen a megújuló energiaforrások arányának emelését szorgalmazza. Szocializmust semmiképp.

Pollack 2009.07.14. 19:23:55

@Li Taj-po: alfredo remekül elmondta, hogy a hazai kisebbségek helyzete sokkal kevésbé érdekes (problémás), mint a határon túli magyarságé. ha minden szomszédos állam (főleg a szlovák) úgy bánna magyar anyanyelvű honpolgárával, mint mi a sajátjainkkal, akkor nagyon kevés bajunk lenne egymással.

a roma-kérdésről pedig nem az ep-programban kell beszélni, lévén az határon inneni probléma.

Li Taj-po 2009.07.15. 13:11:34

@alfredo:

3-4
Az altéma itt idult:

@Bali77 2009.06.04. 15:19:39

Egyértelműen az SZDSZ liberalizmusa/bértollnokai elleni támadás megfogalmazás érdekében...

5a

lehetmas.blog.hu/2009/04/05/reszek_az_egeszben
vs.
www.freeweb.hu/eszmelet/39/wallis39.html

Elmondhatjuk, hogy a liberális (helyesen értelmezve: fair play, nemzetközileg és lokálisan szabályozott
euromed.blog.hu/2009/07/09/title_95681 ), globalista gazdaság preferálásával szemben az ökoszocializmus inkább jellemzi az LMP-t.

Természetesen ennek semmi köze az általad felbontott öko és szocialista felsoroláshoz.

5b
Az inditó posztban kifejtett programban a nemzeti nemzetpolitika hangsúlyozása egybeesik a nemzeti gazdaság (5a) hangsűlyozásával. Ezáltal nyugogodtan nevezhető az LMP nemzeti ökoszocialistának.

Természetesen, ennek semmi köze a nemzeti, öko, és szocialista szavak permutálásából származó általad sugalmazott pejorativ asszociációkhoz.

5c
A nemzeti érdekek tűlhangsúlyozása véleményem szerint a törzsek (nemzetek) együttműködésének gátja lehet.

5d
Továbbra is rokonszenves az ökoszemlélet, továbbra sem sajátom az itt leírt nemzetpolitika, és az idézett cikkben leírt gazdaságpolitika, és továbbra is örülök a diverzitás növekedésének.

/Li

Li Taj-po 2009.07.15. 13:44:41

@Pollack:

"alfredo remekül elmondta..."

Így van. Mivel én még nem fejtettem ki világosan álláspontom, pótlom.

Példaként a kettős állampolgárságot hozom fel.

A kettős állampolgárság kérdése mikor felmerült, akkor az úgy volt elképzelve, hogy a határmódosítás miatt kivülrekedt magyar nemzetiségű honfitársaink legyenek a kedvezményezettek. Véleményem szerint pedig a kisebbségi törvényben anyanyelvi képzésben részesíthető minden nemzetiség* (
a bolgár, a cigány (romani, illetve beás), a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán ajkua nemzezetiség {http://www.mtaki.hu/docs/cd2/Magyarorszag/Nyelvhasznalat_reszl_hu.htm}) megérdemelné. Ennek egyetlen megoldása pedig az Europa Polgár ( europa.eu/abc/12lessons/lesson_9/index_hu.htm )fogalmának implementálása.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy a "kettős állampolgárságért" vagy az "europa polgárságért" áll ki.

*Nem szeretem kisebbségben levők további szortírozására alkalmazott etnikum kifejezést.

"A roma-kérdésről pedig nem az ep-programban kell beszélni, lévén az határon inneni probléma."

A lokális nemzetiségi kérdések EU problémává nótték ki magukat

www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/019-48421-033-02-06-902-20090204IPR48420-02-02-2009-2009-false/default_hu.htm

clownfish 2009.07.15. 15:07:16

@Li Taj-po: a roma-kérdés egész európára kiterjed. igenis lehet és kell is kihasználni az eu nyújtotta lehetőségeket a probléma kitárgyalására és a lehetséges megoldás(ok) megalkotására. ez mindenkinek érdeke. magyaroknak, a cigányságnak és európának is!

annyiban lehet igazad, hogy a mi országunkban ez a probléma (mélyszegénység) nem csak a cigányságot sújtja, ezekre az emberekre is gondolni kell majd!

clownfish 2009.07.15. 15:15:51

a szlovák nyelvtörvény nagy szívás szegény honfitársainknak, de emellett meg kell jegyeznem, hogy a régi, nagymagyar egységben le se sz*rtuk a kisebbségeinket, ami sérelmeket most kamatostul kapunk vissza tőlük. az a baj, hogy akkor nem működött így az igazságérzetünk. bár lehet úgy is érvelni, hogy mi közünk az 1800-as évek és az azelőtti magyarság kisebbségeivel szemben tanúsított magatartásához... én egyébként bátran vállalom az ősöket, azzal együtt, hogy elismerem hibáikat.
kíváncsi vagyok, a magyar diplomácia mit fog tenni most, hogy az eu megmondta, ne is várjunk segítséget tőlük... merthogy ez presztízskérdés.
süti beállítások módosítása