jún
05

Van zöld válasz a válságra!

Összetett válságjelenségről, szociális hálóról, paradigma-váltásról éppúgy beszélt a Magyarországra látogató Phillippe Lamberts, mint a zöld new deal-ről. Az Európai Zöld Párt (EGP) szóvivője biztos benne, hogy ha sikerül megértetnünk az emberekkel a szemléletváltás jelentőségét, véget vethetünk a kilátástalanságnak és az esetleges szélsőséges térnyerésnek is.

Ma nem csak gazdasági válság, hanem egy nagyon speciális krízis sújtja az országokat, amely demonstrálja, hogy az a fejlődési modell, amelyet a nyugati világ kijelölt magának, hová vezet. Éppen ez az, amire az EGP már régóta figyelmeztet. Most viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy itt az utolsó lehetőség a változtatásra. A zöldek nem csak a problémákat sorolják, de megoldásokat is kínálnak. Lamberts pártja biztos benne, hogy reális lehetőség van zöld munkahelyeket teremteni, ahogy például Németország is tette az elmúlt években, amikor közel félmillió zöld beruházáshoz kapcsolódó munkahelyet hozott létre.

A zöld new deal-nek tehát ki kell terjednie a beruházásokra, a mezőgazdaságra éppúgy, mint a szabadpiacok korlátozására is. Ezek ugyanis – érdemeik mellett – nem feltétlenül váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, vagyis nem szolgálják minden esetben a köz érdekeit. Erősebb szabályozásra van tehát szükség, ami nyilván nem jelenthet túlszabályozást, de felismeri, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai kihívásokra milyen típusú beruházásokkal lehet válaszolni. Az EGP természetesen szorgalmazza a szociális védőháló kiterjesztését is, amely azonban meg kell, hogy hagyja az emberek önállóságát, hogy a rászorultak ne váljanak függővé az államtól.

Lamberts közvetítette a paradigma-váltás gondolatát is, miszerint az anyagi javakról és a mennyiségről a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, ami csak oktatással és a tradicionális értékrend továbbfejlődésével érhető el. Ez nyilván nem könnyű Magyarországon, de sehol a világon sem az. Amennyiben el akarjuk érni ezt a változást, be kell mutatnunk, hogy az embereknek előnye származik a változásból. Ha például szigeteljük a lakásunkat, az egyszeri nagyberuházás a következő évek fűtésszámláiban bőven megtérül. Az autónkat sem muszáj háromévente lecserélni, ahogyan azt Nyugat-Európában a családok teszik. A szóvivő a szülei személyes példáját is felhozta, akik tíz éve használják az autójukat (Belgiumban ez nem gyakori!), és nem boldogtalan ettől az életük. Sőt, attól sem lesz senki boldogtalanabb, ha nem eszik télen ízetlen, üvegházban termelt, drága importált epret, aminek a megtermelése hihetetlen energiafelhasználással járt. Fókuszáljunk inkább a minőségre! Muszáj lenne az energiával takarékoskodnunk, és ez a családok pénztárcájának szintjén is megtakarítást jelent.

Lamberts szerint az EP-ben létszámában kisebbnek számító EGP valójában az összefogással és az érdekei nagyon erős képviseletével tud eredményeket elérni. Persze a létszám emelése is fontos előrelépést jelentene, amelyre reményt adhat például az LMP képviselőjének európai jelenléte. Az eddigi magyar zöld pártok sikertelensége persze csalódást kelt az európaiakban, de az LMP-ben nagy lehetőséget látnak. A programok rengeteg ponton találkoznak, bár a „nagytestvér” nem oktrojál rá semmit a Lehet Más a Politikára, mindössze ötleteket, megoldásokat kínál felhasználásra, és örömmel készül a jövőbeli együttműködésre.

A nagypolitikán kívül azonban elengedhetetlen az egyén tudatossága és zöld gondolkodása is, amely azonban a döntéshozatallal befolyásolható. Egyszerű példa erre a közlekedés kérdése. Nyilvánvalóan jó lenne, ha minél többen választanák a tömegközlekedést, de ez csak akkor érhető el, ha megéri bérletet vásárolni az autóhasználat helyett. Fontos látnunk azt is, hogy a válság mindig megnyitja a változás lehetőségét: megerősödhet a zöld gondolat, de akár a szélsőségesség is. Ez tapasztalható ma Magyarországon. A félelem pedig nem szül jót, és nem szabad teret engedni neki. Tisztán kell látnunk, hogy a globális problémákat nem oldhatják meg a nemzetek külön-külön, hiszen például a klímaválságra nem lehet csak magyar, csak szlovák vagy belga választ adni.

Mindig pozitívnak kell lennünk, és arra kell koncentrálnunk, hogy konkrét javaslatokkal megmutassuk: van „zöld” kiút a krízisből.- zárta gondolatait a szóvivő.

Címkék: rovat környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr881166433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.07.06. 21:18:29

Szabadulás a szén-dioxidtól, Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter esszéje

nol.hu/tud-tech/20090706-szabadulas__a_szen-dioxidtol

clownfish 2009.07.08. 11:26:32

Erre kéne reagálni az LMP-nek, már csak saját reklámra is... Obama ugyanazzal a programmal!

www.youtube.com/watch?v=3foa-tAKe1Q&feature=player_embedded
süti beállítások módosítása