júl
13

Zöld fesztiválok?

Ez még csak vicc. Szerintem. Hétvégén sikerült meghívottként részt vennem a Balaton Sound fesztiválon tartott Zöld Övezet Partnertalálkozón.

Szitáló eső és hűvös, szeles, kora júliusi idő a változó klímának megfelelően. Bogyótól álmatlan afterpartizók között baktatunk befelé, kiemelt státuszunk teljes tudatában a VIP teraszra. Sok-sok fontos ember, úgy mint Gerendai Károly (Sziget inc.), Szabó Imre (KöM), László János (MK), Fenyő Iván (celeb és környezetvédelmi nagykövet) társaságában áhítattal várjuk az értékelő beszédeket és az eszmecserét. Ehelyett a Kraftverk kezdi el behangolni magát, ami miatt egész konkrétan senki nem hallja a saját hangját sem. Mi azért elkezdjük, az emberek beszélnek a mikrofonba, mintha ennek bármi értelme is lenne. Gerendai és Szabó akkor kapja el a szót, amikor annyival halkabb a Kraftverk, hogy van esélyünk hallani őket. Mindenki gratulál magának és az ország "első" fenntartható fesztiváljának...

Biztosan elfogult vagyok, talán mert én egy másik fesztiválnak segítek, de mégis azt gondolom, hogy ez így szupertré volt.

Villogunk a szelektív kukákkal, amikor hajnalban mindenki térdig gázol a szemétben.

Gratulálunk magunknak a tudatformálás eredményeiről, mert a fesztivál sarkában van két  zöld sátor, ahol idétlen játékokat játszhatnak a magukat zöldnek tartó emberek, miközben szó nem esik konkrét tényszámokról, fogyasztási adatokról, ökolábnyomról és hogy ezek mit is jelentenek középtávon…

Felüdülést keresve elkezdek beszélgetni Ivánnal a filmjeiről, majd ravaszul megkérdem, hogy mégis, mit jelent ez a hangzatos státusz. Fájdalom, de itt is kiderül, hogy semmit. Felkérték, elvállalta és néha helyeskedik egy-egy rendezvényen. Azóta már kihúzza a konnektorból a töltőt és kinyomja a standby készüléket. Wow! Kérdeztem, hogy kezdeményezett-e bármilyen projektet, ami annyira megtetszik neki, hogy hazaérvén rögvest fel akarja majd hívni a titkárját egy bringázást népszerűsítő kampányról, bár ő mindenhova autóval jár…

Politikai ellenlábasként minden tiszteletem mellett, az már nagyon fájt, hogy amikor egy kisebb fesztivál szervezője beszélt arról, hogy próbálják a zéró felé vinni a fesztiváljukon keletkező hulladékot és bögréket, meg kemény műanyag poharakat adnak csak a résztvevőket, a miniszter oda sem nézve keresztülsétált a beszélő előtt és elkezdett egy másik résztvevővel hangosan beszélgetni… Pedig az ilyen kezdeményezések megérdemelnék a figyelmet és a tiszteletet, azt hiszem… Mert a zéró hulladék eszméje még egyáltalán nem jellemző a marketingorgiában fuldokló fesztiválokon... 

Szóval mindenki tökjól megveregette egymás és a saját vállát, miközben a motiválás és a tudatformálás -- amiről szerintem egy ilyen fiataloknak rendezett esemény szólhatna --említésre sem került. A szemetet összeszedik az önkéntesek, és vannak szelektív kukáink pár helyen elszórva. Mindenki boldog.

Fel sem merül a fejesekben, hogy lehetne itt kérem motiválni, vagy kőkeményen szankcionálni, figyelmet felhívni a fesztivál tájékoztató anyagaiban, vagy akár minden megjelenés alján, hogy kicsit beégjen azokba, akiken az egész világmegmentő vállalkozás sikere múlik… Szerintem semmit nem ér a szelektív gyűjtés, ha a lakosság 10 %-a használja…

A lényeg, hogy bár nem kenyerem a fikázás, de ezen a területen nagyjából szürkeállománycserére szorul a szervezőktől a "zöld" celebeken keresztül a politikusainkig bezárólag nagyjából mindenki. A környezetvédelmet nem elhasználni, hanem felhasználni kéne ahhoz, hogy egy fesztivál egyedivé, (ne adj' isten hasznossá) és sikeressé váljon, mert ma már az édeskevés, ha jók a "pogramok"... 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr751243600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zöld fesztiválok? Frászt! Önigazoló semmittevés! 2009.07.26. 20:53:19

Végre egy tényeket közló cenzúramentes írás! No comment. That's all falks! Ennyit a "fesztiválokról", azok "tartalmáról", a "programokról", pláne arról, hogy mennyire zöldek...Olvassátok el az egyik LMP-s rövid írását, val...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeeCee 2009.07.13. 19:06:58

Gyűjtök én szelektíven, de háztól nálunk nem viszik el, mire kijutok vele a gyűjtőhöz, addigra az csurig van, mellé talán mégse szórjam le. Olvastam olyan belga v. holland városról, ahol csipes a kuka és mindenki a kirakott szemét mennyisége/súlya után fizet szemétszállítási díjat. Én meg még mindig annak örülök, ha rendesen kiürítik a kukát.

Win Elen 2009.07.13. 19:16:26

Most ez igy ettol fuggetlenul pattan ki belolem, de kapcsolodva a marketing (es profit) mamor kiszolashoz. Alapvetoen, bar elengedhetetlen fontosagunak tartom a kornyezettudatossagot, ugy velem, hogy az a legfobb ellenlabasa mai gazdasagi rendnek. Es ezert az epp csak annyira engedi erveyesulni, amennyire reklamertekvel, a profitmaximalizalas elvehez kepes igazodni. Talan epp ezert is erezheto - de nem csak ezert! - hogy a zold gondolkodast azok, akik valoban igy latjak es azok akik csak kabalanak hasznaljak az atlag fogyaszto felelosgekent kezelik. (ertem ezt pl. az elbagatelizalt kornyzetvedelmi szabalyozas, es az orias cegek bunteteseire).

Termeszetesen a fogyasztoi gondolkodas megvaltozasa oriasi elorelepst jelenthetne ebben az ugyben. De az a szimbiozis ahogyan a gazdasag szereploi kapcsolatban allnak az atlag emberrel, majdnem remenytelenne teszi ennek a folyamatnak az eredmenyesseget.

Vegulis a vilagunk, barmennyire is probaljuk (probaljak) szepnek es jonak "PR-ozni" a rombolason es pusztitason alapszik. Az az elv, hogy ha lerombolok valamit, abbol majd ujat teremtunk, megint az emberre jellemzo isten-komplexus egyik megnyilvanulasa. Termeszetesen ez a rombolas, nem direkt, hanem sokkal inkabb kozvetett, es hosszutavon ervenyesiti hatasat.

Masik aprosag, ami eszembe jutott. A mostani G8 csucson (sicc) megallapodtak, hogy az eves atlaghomersekletet nem engedik 2 fokkal emelkedni. Es akkor ebben egyet is ertettek. Ez szep es jo. De komolyan, hogyan hangzik ez? A kovetkezon megemlitik, hogy az egyertelmu emberi korlatoltsagbol, felelotlensegbol, termeszet-tagadásból fakadoan kipusztult fajok helyett akkor ujakat teremtenek? Es majd a finanszirozo cegekrol kapjak a nevuket? Ez szamomra, megint a fent emlitett komplexusrol tanuskodik. (ezzel persze nyilvan ferditettem egy picit)

Osszessegeben, azert meg mindig jobb, ha ilyen "szupertre" esemenyek vannak, mintha semmilyenek. Egy eset a kivtel, ha magat az ertelmezeset ferditik el. A jelentoseget kicsinyitik ezaltal le a dolognak. Erre pedig ezen a teruleten is szep szammal lattunk peldat. (ilyen a toltos hasonlatod is)

Bocs ha nagyon elkalandoztam volna. :)

ranger1 2009.07.13. 22:39:22

Hello!Azt gondolom hogy még az LMP-n (nyíltan ökopolitikai elveket valló párt)belül is komoly vitákat váltana ki ha az ökológiai lábnyomhoz, a fagysztói társadalamhoz, vagy az EU gazdasági növekedésnek mindent alárendelő politikájához való viszonyról kellene elfogadni egy határozatot.
Mit várjunk akkor egy volt nagy néppárt által delegált minisztertől! Magánvéleményem hogy egy sikeres nagy tömegbázisú néppártot csak a népbutítás magasfokú művészetével lehet létrehozni ( lásd. vizit díj eltörlése, egymillió új munkahely)
"Az emberiség pusztít és rombol tevékenységével" gondolatsoron már én is sokat gondoloztam. Amikor egy fakitermelő brigád tagja vagy elsősorban nem a globális felmelegedésen gondolkozol, hanem egy munkaközösség tagja vagy ahol igyekszel megfelelni a követelményeknek, sőt a munka utáni sörözésnél jó kapcsolatot kialakítani a társaiddal. Nem elhanyagolható szempont az sem hogy ha elegendő pénzt adsz haza akkor a kedves feleséged és gyermekeid is jobb kedvel vannak.
Persze vasárnap délután a haverokkal megbeszélitek hogy milyen nagy hülyeség egy ilyen gyönyörű tölgyest tarravágni, de hétfön reggel 5-kor csörög a vekker és indítanod kell a közelítő traktort.
Nagyon kevesen tudják ellensúlyozni meggyőződéssel a versenyben való lemaradásból származó lelki sérüléseket.
Még egy gondolat: Az ÉS-ben olvastam egy cikket 1938-ról.
Ebben az évben Magyarország lakossága 10 100 000 körül volt.
valamint volt az országban 700 db tehergépkocsi és 24000 személygépkocsi! Az éhező iskolás gyerekek száma nagyobb volt mint ma? És a boldogtalan elkeseredett emberek száma? Ha igen arányosan csökkent a lehetőségek bővülésével?

A környezet és természetvédelem és Magyarország ügyét legjobban a társadalmi igazságtalanságok mérséklése segítené.

Rigo' 2009.07.17. 13:54:26

@ranger1:
Igen igen igen! Mivel amúgy is szegényebb rétegek a kiszolgáltatottabbak és az érzékenyebbek az összes környezeti hatásra.
Az USA állítólag már gabonasilókat fúrt az Antartkisz alá. :-D Értik ők, hogy jön a klímaváltozás, hát a maguk módján reagáltak. Azt is hallottam, hogy van ózonfoltozó rakétájuk, csak azért nem lövik ki, mert nem tudják a mellékhatásokat. :-P Bájos. Nekik aztán magyarázhatsz harmóniáról, szükséges javakról, meg együttélésről, vagy arról, hogy a kicsi szép...


MeeCee:
Annak örüljünk sztem ami van. Mindent lehet profibban, csak épp nem gazdaságos most erre egy fillért is kiadni, hogy behalt a másodnyersanyag-piac. De a szomorú igazság az, hogy jelenleg jobbak vagyunk az európai átlagnál amennyire én tudom.

Win Elen:
Jó is ezen filózni és én úgy tudom, hogy ez európai hagyomány. Más törzseknek népeknek nem volt ennyire a vérükben a tarolás, csak a Cro-magnoninak.
Azért is érdemes, mert ha genetikai kód szemszögéből nézed, akkor mást tekintesz sikernek mint egyébként. Szóval talán több sikerélményünk lesz. :-)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.07.17. 14:51:38

Most olvastam, hogy a Hegyalja fesztiválon kicsit komolyabban vették a témát.

Bartoki 2009.07.20. 19:14:41

@ranger1: "Az ÉS-ben olvastam egy cikket 1938-ról.
Ebben az évben Magyarország lakossága 10 100 000 körül volt.
valamint volt az országban 700 db tehergépkocsi és 24000 személygépkocsi! Az éhező iskolás gyerekek száma nagyobb volt mint ma? És a boldogtalan elkeseredett emberek száma?"

Hát... én nem gondolok ilyen nosztalgiával az ennyire régi időkre...

Az éhező iskolás gyerekek száma valószínűleg sokkal több volt mint ma, mivelhogy eleve 2-3x annyi gyerek volt. :) De valószínűleg arányaiban is sokkal több volt az éhezők száma mint most...

Valószínűleg minden objektív mérce szerint jobban élünk mint 1938-ban.

A boldogság/elégedettség persze már egy szubjektívabb téma - azt az elvárások legalább annyira meghatározzák mint a lehetőségek, és az elvárások legalább annyira megnőttek.

De én ezzel együtt is azt gondolom hogy jobb most mint akkor volt. Gondolj csak bele az akkori gyermekhalandóságba vagy a várható átlagéletkorra (akkor még Penicilin sem volt)...

"Ha igen arányosan csökkent a lehetőségek bővülésével?"

Könnyen lehet hogy nem csökkent arányosan, de ez nem is lehet reális elvárás... Ha a sportoló felkészítésére 10x annyi pénzt költünk, akkor tized annyi idő alatt futja a maratont? :)
süti beállítások módosítása