nov
07

Román Obama?

Néhány nappal ezelőtt megbukott az Emil Boc, korábbi kolozsvári polgármester által vezetett román kormány. A nagykoalíciót a szociáldemokraták kiválása döntötte meg. A renitens SZDP azonnal új szövetségesek után nézett, és a korábbi ellenzéki pártokkal – többek között az RMDSZ-szel is – összefogva és többséget alkotva új miniszterelnökre tett javaslatot.

Eddig a történetnek nincsen különösebb jelentősége, annak azonban már igen, hogy a jelölt Klaus Werner Johannis, Nagyszeben szász nemzetiségű polgármestere. Annak a Nagyszebennek, amely soknemzetiségű, erdélyi szász városként 2007-ben Európa Kulturális fővárosa is volt.

A politikai kötélhúzás persze még korántsem ért véget, Basescu elnök ugyanis jelen állás szerint nem akarja aláírni a kinevezését. Azonban ha mégis sikerrel jár a jelenlegi ellenzék kezdeményezése és Románia következő miniszterelnöke szász lesz, annak óriási hatása lenne bel- és külföldön egyaránt. Még akkor is, ha csak átmeneti időre, ügyvezetőként látná el a tisztséget. Végre itt Kelet-Európában is elkezdődhetne valami, ami végül elvezethetne a kicsinyes nemzetiségi és vallási torzsalkodások utáni világhoz.

Egy fecske persze nem csinál nyarat. De mint Obama esetében is láthatjuk, elsőnek lenni a legnehezebb. A többi már jön magától.

Kit tudja, lehet, hogy egy nem is olyan távoli napon a román miniszterelnök magyar nemzetiségű lesz…

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr601454128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galadhriel 2009.11.07. 11:57:21

Nemzetiségi szempontból ez szerencsés kombináció, nagyon jó lenne, ha bejönne. Persze sokkal könnyebb elfogadni egy szász embert miniszterelnöknek, amikor már alig vannak szászok Romániában; mint egy magyart, akikkel szemben még mindig vannak területi stb. félelmek. Mindenesetre reménykedjünk.

Az egész romániai társadalom számára persze a fő kérdés az, hogy sikerül-e megállítani a populista, és elnöki rendszer építő Basescut.

AZ RMDSZ-től ezügyben egyértelmű állásfoglalás volt az elmúlt hetekben, hogy nem léptek be Basescu invitálására a kormányba, hanem az ellenzéki pártokhoz csatlakoztak.

Érdekes párhuzam: a radikálisabb nemzeti párt (Magyar Polgári Párt) elnöke, Szász Jenő hatalmas román színű 'anyakönyv-vezetői' szalaggal fogadta Basescut.
Sokkal rosszabb: Orbán idén nyáron Bálványoson egyértelműen Basescu mellé állt.

netopi 2009.11.07. 19:13:04

@Galadhriel: "Orbán idén nyáron ..."

Köszönjük bazdmeg, te sem bírsz ki egy napot orbánozás nélkül ugye? Na húzzál vissza gyurcsánykád segglyukába de nagyongyorsan. Tudjuk hogy ő az álmaid lovagja nem véletlenül háborogtál a másik topikban azon hogy bántják szegénykét :)

Éhesló 2009.11.07. 19:47:25

Aki bármiféle reményt táplál holmi nemzetiségi kapcsolatok javulásáról odaát, az alapvetően nincs tisztában sem az elmúlt 300 év történelmével, sem a román politika és nemzetstratégia alapjaival.
Ezek az alapok pedig nem egy lmp szemüvegen át szemlélhető "rózsaszín PC" ködében úsznak, hanem alapjuk magyarellenesség és az etnikailag homogén román állam kialakítása bármilyen erre alkalmasnak tűnő módszerrel.
Eddig eredményesen gyakorolták.
Nem adják fel ezután sem.

Éhesló 2009.11.07. 19:50:12

Még valami: aki nem vesz részt a "kicsinyes nemzetiségi vallási torzsalkodásban" az nem ismerei erdélyi nagyvárosaink helyzetét, ahol nem a magyar kisebbség, vagy a hazai politika gerjeszti az ellentéteket egyik területen sem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.07. 23:37:51

@Éhesló: És azok a románok, akik ilyet akarnak, a te pontos megfelelőid ott. Szerintem játsszátok le (és persze vigyétek magatokkal a többi nemzet hasonló képviselőit), a tisztességes embereket meg hagyjátok békén. Nekünk tuti jobb lesz, nektek meg... hát az nem érdekel.

2009.11.08. 09:35:17

@Netopi: ahelyett, hogy a konkrét megjegyzéssel foglalkoznál, rögtön elkezdesz bazdmegelni, amint valami kritika éri választott vezéredet.

Ehhez egy megjegyzésem: Bálványos idején úgy tudom, még nem javasolták Johannist miniszterelnöknek és az se volt egyértelmű, hogy ellenezne egy ilyen lépést.

@Éhesló: ahogy nálunk, a románoknál is vannak olyanok, akik nemzetállamban gondolkoznak és vannak, akik túllépnek ezen. Tipikus nacionalista hiba azt feltételezni, hogy az "ellenséges" nemzet tagjai egységesen ellenségesek velünk. Nem igaz: a románok is sokfélék, ahogy mi is sokfélék vagyunk. Ott is vannak normális emberek, akik az együttműködésben és a barátságban gondolkodnak.

Galadhriel 2009.11.08. 19:42:32

Enyje netopi!

Kinek a nevében vagy ilyen alpári? (azt írod, KöszönJÜK).

Látom, ez az igazság mélyre ment. Igazad van, a 'nemzet miniszterelnökétől' ez volt a legkínosabb. Messze felülmúlja a "térdre csuhások" sztorikat, ráadásul ez idén történt, erősen aktuális.

Más; csak, mert fölvidítottál. A kisebbik alpáriságodról eszembe jutott egy régi vicc (amikor Kádár népe még ilyen vicceket mesélt, s nem orbán udvarolt neki):
Kádár és Honecker talákozik Brezsnyev gyomrában. / János, hogy kerültél ide? / Összeszólalkoztunk, és lenyelt keresztben És Te? / Én alulról küzdöttem föl magam.

Jobb hétvégéket!

Éhesló 2009.11.08. 20:51:06

bm613, iii: szeretném megalapozottnak látni a reményeiteket.
Segítenétek pár történelmi példával?
Esetleg frissebbekkel is?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.08. 22:03:55

@Éhesló: Nem értelek. Mire kérsz példát? Hogy a nemzeti/vallási alapú gyűlölködés milyen káros? Vagy hogy az ehelyett választott együttműködés jó?

Éhesló 2009.11.09. 07:51:41

Az olyan (megtörtént) esetekre szeretnék tőletek példát kapni, ahol a román (tót, rác stb.) trianoni utódállam nacionalista hatalmai olyan lépéseket tettek, melyek az ott kisebbségbe került magyarság számára a megmaradást és fejlődést, a jogaik kiterjesztését szolgálták.
Véleményem szerint amennyiben vannak olyan társadalmi mozgalmak arrafelé, amelyek ilyesmit tenni voltak képesek, és ma is ilyesmikre törekszenek, akkor megalapozottak a reményeitek és a törekvéseitek, hogy a "gesztuspolitizálásért" cserébe talán jusson is valami érdemi engedmény az ott élőknek, sé sorsuk javulhasson, jogaik kiteljesedhessenek.
Amennyiben viszont az elmúlt közel 100 év során ilyen tettekből odakint hiány volt, vagy az ilyen (példaként felhozható, szórványos) tettek következményeiként sem változott a határon túli magyarság helyzete, megmaradásának esélye, akkor ezek a remények alaptalanok.
Nem árulok el titkot, ha azt állítom, hogy én az utóbbit találom statisztikai (lét)számadatokkal és kisebbségi jogi státuszukkal alátámaszthatónak, és nem a rózsaszín köddel borított reményeiteket...

Éhesló 2009.11.09. 08:47:13

Még valami, ami talán releváns a vitával kacsolatban:
Lovas István: Samospráva
Dunajská Stredában a Magyar Koalíció Pártja több mint tízezres tüntetést szervezett, ahol – mint látható a címoldali fotón – „Megoldás az autonómia” feliratú táblával is tüntettek a megalázó szlovák nyelvtörvény ellen, amelyet az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke európai ügynek nevezett.
Az „autonómia” – önrendelkezés - szlovákul „samosprávát” jelent.
Dunajská Streda pedig Dunaszerdahelyet.
Miután mi állandóan gesztusokat gyakorlunk (az MTI egyik csütörtöki tudósításában a Dunaszerdahely neve mellé írta a szlovák nevet zárójelben, mint ahogyan azt a szlovák államnyelvtörvény történelemkönyvek esetében megköveteli, miközben a Ferihegyi repülőtéren a kijelző táblán Tirgu Mures áll Marosvásárhely helyett), arra gondoltam, hogy e gesztusok terén túlteljesítek.
Ez az oka a szlovák címnek és a Dunajská Stredában kezdetű mondatnak.
Kezdem egyébként megrögzötten azt hinni, hogy gesztusbetegségben szenvedünk. Mi állandóan gesztusokat gyakorlunk, mert évtizedek óta azt hisszük, hogy az eredményre vezet.
A gesztusok gyakorlásában egyébként nincs semmi baj. Sőt. De mindent gyakoroljunk a maga helyén.
Gesztusokat pedig ne pazaroljunk azoknak, akiktől viszontgesztust se nem kaptunk, se nem várhatunk el. És főleg ne akkor gyakoroljunk egyoldalú gesztusokat, amikor éppen a másik oldal a legfájdalmasabbat rúgja belénk.
Surján László, néppárti európai parlamenti képviselő például szintén csütörtökön „az EP rendjében kissé szokatlan módon – a szakbizottsági ülést használta fel arra, hogy jóindulatáról biztosítsa szlovák kollégáit, és köszöntötte őket nemzeti ünnepük alkalmából”, állt az EurActiv.hu uniós internetes portálon.
Hát nem szép?
Mint ahogyan az a gesztus is, amelyről a Hvg.hu számolt be. Egyebek között Hushegyi Gábort, az ötven éves pozsonyi esztétát kérdezte meg „Kiröhögjük azt, ami van” – a szlovákiai magyar értelmiség válaszol címen arról, hogy miként reagálnak a diszkriminatív nyelvtörvényre. „Kitűnően érzem magam”, mondta Hushegyi. Majd nyilatkozata végén az SZDSZ-es Bauer Tamást dicsérte.
Vajon akkor, amikor Dél-Tirolban a megindult kényszerű asszimiláció ellen még robbantgattak az ottani osztrákok, pontosan a Befreiungsausschuss Südtirol, vajon milyen gesztusokat gyakorolt a dél-tiroli vagy a határon túl élő osztrák értelmiség? Tapsolt.
Azóta Dél-Tirolban nőtt a németajkúak aránya.
Mindez egyáltalában nem jelent bátorítást erőszakra.
De hagyjunk már fel a simogatásra hiába váró gesztuspolitikával.
És támogassuk a dunaszerdahelyi tüntetők autonómiakövetelését.
(Lovas István - Magyar Nemzet Képeslap)
2009.09.08.

2009.11.09. 11:57:04

Amit idelöktél Lovastól, abszolút irreleváns. Nem is értem, mi a mondandója, az erőszakosság bátorításán kívül.

A magyar kisebbség Szlovákiában és Romániában is volt már kormányon, elértek jó pár pozitív eredményt. Az EU-csatlakozással helyzetük gyökeresen megváltozott. Persze a küzdelem nem ért végett, messze vagyunk még a dél-tiroli helyzettől. De ahelyett, hogy a környező népekben "en bloc" ellenséget lássunk, disztingválni kell és nem ajtóstól rontani a házba. A mai trianoni utódállamok már nem "nacionalista hatalmak", aki ezt állítja, elmaradt úgy 50 évvel a valóságtól. Vannak náluk nacionalista hangok, igen, ahogy nálunk is vannak. De ne csak ezt halljuk ki állandóan, a szlovák nyelvtörvény ellen például jó néhány szlovák publicista és média is tiltakozott.

Éhesló 2009.11.09. 17:17:01

@iii: Látom Lovas olyannyira leblokkolt, hogy képtelen voltál megérteni, miről próbált írni. Sebaj.
Sajnos konkrét példád nincs, csak a szósz:
- nincsenek olyan eredmények a majd 100 év alatt, melyek a helyzetüket reményteljesebbé tették volna;
- nincsenek olyan adatok sem, melyek pozitív változásokról adhatnának számokat.
Helyette van (ön?)gyűlölet és mindazok megbélyegzése, akik nacionalista ellenfeleink nacionalista megoldásaira, nacionalista válaszokat adnának.

Bartoki 2009.11.09. 17:58:11

Egy érdekesség az eredeti témához - Szlovákia előző köztársasági elnöke, Rudolf Schuster is egyfajta szlovák Obama volt: ő is német származású, és magyarul is jól beszél:

hu.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Schuster

Igaz, a szlovákiában nem elnöki rendszer van, az államfő ott is "csak" kb. olyasmi szerepet tölt be mint itthon.

Annyiban azért fontos, hogy ott a nép választ, és hát ugye megválasztották. Ezek szerint van egy kis remény hogy a megfelelő helyzetben a szlovákok is kaphatóak a normális, kiegyezős megoldásokra (akkoriban választották meg az előző, reform-kormányt is).

Bartoki 2009.11.09. 18:17:04

@Éhesló: "Az olyan (megtörtént) esetekre szeretnék tőletek példát kapni, ahol a román (tót, rác stb.) trianoni utódállam nacionalista hatalmai olyan lépéseket tettek, melyek az ott kisebbségbe került magyarság számára a megmaradást és fejlődést, a jogaik kiterjesztését szolgálták."

Nekem nagymamám úgy mesélte hogy "az első republikában" (Trianon utáni Csehszlovákia a második világháborúig) még magától értetődő volt hogy az állami hivatalokban magyarul is ment az ügyintézés - de az írásos is! volt magyar nyomtatvány. Amíg Masaryk volt hatalmon, addig úgy-ahogy komolyan vették a Trianoni vállalásokat (kisebbségek jogai).

A II. vh után persze "háborús bűnösök" lettek a magyar és német nemzetiségűek, na az már nem volt olyan jó (kitelepítések). :(

Mindenesetre én nem szeretném ha bárki is robbantgatna a szlovákiai magyarokért, szerintem jelenleg nem történnek olyan dolgok Szlovákiában vagy Romániában ami ilyet indokolna.

Ha meg már tényleg annyira rossz lenne a helyzet, akkor már inkább pakoljon fel mindenki és jöjjenek át Magyarországra.

Surko 2009.11.09. 21:19:42

@Éhesló: A magyarság nem azért fogy Erdélyben, mert ott a helyi nacionalisták "falják" őket, hanem azért, mert Magyarországra emigrálnak tömegesen a jobb megélhetés miatt.

Majd akkor fognak ott maradni, ha az életszínvonal kilátásaik jobbak, vagy legalább olyan jók lesznek ott is.
De ezt meg nem habzószájú nacionalista handabandázással, meg robbantgatással lehet elérni, hanem konstruktív együttműködéssel az ottani többségi nemzettel.

Építeni kell, nem rombolni!

Együttműködni, nem elkülönülni! Tudod, párbeszéd, közös munka, közös siker. Persze hála égnek a józan többség ott is pontosan ugyanezt teszi. Cserébe szépen haladnak is előre.

Surko 2009.11.09. 21:27:10

@Éhesló: Még egy gondolat.

A történelem egyik legkárosabb fejleménye a nacionalizmus és a nyomában megjelenő nemzetállami törekvés.

A török korban persze még pozitív jelenség volt a nacionalizmus, mert a megmaradást segítette. Csak az a gond a nacionalizmussal, hogy mindig csak fenyegetettségben érzi jól magát. Ellenségkép nélkül a nacionalizmus életképtelen.

Ezért akkor is kreál magának ellenségeket, amikor a valódi ellenségek már régen eltűntek.

Pl. az előző rendszerben egység volt az orosz megszállók kiűzése kérdésében. Aztán ez megtörtént, és a nacionalisták nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel. Nem tudják feldolgozni a sikert, mert így okafogyottá vált az ellen üldözése.

Sebaj, ők erről az apróságról nem vesznek tudomást, keresnek maguknak újabb és újabb ellenségeket. Kívül, vagy belül, ha kell.

Kár. Mert így Ti sosem tudtok örülni annak, hogy sikerült.

Magyarország szabad és független! Győztünk!

A háborúnak vége van...

Éhesló 2009.11.09. 22:16:36

@Surko: még száz ilyen "jó" év és nem élnek majd egyik "problémás területen" sem magyarok. Igaz gond sem lesz a MAGYAR nacionalizmussal. A kérdés csak annyi, kel-e majd a Tiszántúl, vagy a Kisalföld valakinek, esetleg Szentendréről derül ki, hogy echte rác föld volt már több száz éve is....
Ez sikertörténet valóban.
Szerinted és a trianoni utódállamok szerint egészen biztosan.

Éhesló 2009.11.09. 22:29:58

@Surko: A hozzászólásodban egy dologgal értek egyet: komolyan nem ugyan annak örülök mint te.
Azt, hogy mások minek örülnek, nem tudom olyannyira magabiztosan kijelenteni, mint te rólam és a velem egyívásúnak gondoltakról.
Magyarország hiába független és szabad, ha a határon túli magyarok (egyre fogyatkozó számban de még mindig több mit milliónyian)jogfosztottak és az őket jogfosztottságban tartó nemzetállami létre áhítozó népek nacionalizmusa és arcátlansága erősebb bármilyen liberális és ejrópaji maszlagnál mellyel jóllakatni gondoltok bárkit, aki erre a lassan száz éve tartó az elnyomásra emlékeztetni mer benneteket.
szemetekben nem az elnyomók a rossz fiúk, hanem azok, akiknek ez az elnyomás nem tetszik.
60 év után ez kissé unalmas már sokunknak.
Többek között ettől sem lesz más a politika, ha így próbáljátok csinálni. Ez grammra pontosan megegyezik az szdsz eddigi nemzetellenességével, és zsákutcába vezet.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.09. 23:05:43

@Éhesló: Csak a lényeget nem érted. Az elnyomók szerintünk is rossz fiúk. A különbség köztünk és közted ott van, hogy szerinted az elnyomás, a gyűlölet, a küzdelem a másik nép ellen helyes, ha a mieink teszik, és helytelen, ha ellenünk valaki más. Mi meg mindenki részéről helytelennek látjuk. Úgy véljük, hogy azzal járnánk mindannyian a legjobban, ha együttműködnénk.
Aki nem így gondolkodik, rövid távon haszonra is szert tehet. De hosszú távon mindenkinek rosszabb lesz, neki is, még ha RELATÍVE jobban is jár a legyőzöttnél, mégsem lesz jobb neki sem, mintha béke lett volna.
Lásd: "közlegelők tragédiája", klasszikus játékelméleti példa. Ha nem ismered, egy google-keresést megér, hidd el.

Éhesló 2009.11.10. 08:51:30

@bm613: Ez a stratégia bármennyire is jól mutat a játékelméletben, a valóságban árpát medencében - nem hozott eredményt. Pontosabban, nem hozott közös sikert, hanem a magyar kisebbség kulturális és számbeli pusztulását okozta, jogfosztottságát tartósítja.
Amennyiben nem volt elég 100 év ennek megértéséhez, akkor nem tudom még mennyi kellene hozzá?

2009.11.10. 09:46:57

@Éhesló: Lovas nem érthetetlen, hanem mondanivaló nélküli. Olyan mint a villám: csapkod ide-oda. :-)

Válaszomban konkrét dolgokat mondtam, hogy mi változott. Arról nem tehetek, hogy te ezeket negligálod és tovább szajkózod a "semmi sem változott 100 év alatt" szöveget.

Igen, elítélem azokat akik nacionalista válaszokat adnak. (Ön)gyűlöletet meg nem tudom, miből gondolod.
süti beállítások módosítása