dec
08

Oltani kell!

Mikor ezt a cikket írom, már 19-nél jár a H1N1 fertőzésben elhunytak száma. A tisztelt olvasó persze most megkérdezhetné, hogy miért jelenik meg egy járványüggyel kapcsolatban írás egy politikai párthoz közelálló fórumon, és alighanem a kérdése jogos lenne. Tényleg, miért is?

A politika és a járványügy ugyanis két külön műfaj. Akkor mégis hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mi köze a politikának a járványügyhöz? Sajnos kis hazánkban a politika és a politikusok felhatalmazva érzik magukat, hogy az égvilágon mindenhez hozzászóljanak, és véleményt formáljanak (ez demokratikus joguk persze). Csakhogy gondok adódhatnak akkor, hogy ha egy politikus, vagy politikusok csoportja, netán egész pártok orvostudományi szakmai kérdésekben foglalnak állást. Lehet persze, hogy a politikus az a szakember, aki sokoldalúságánál fogva sok dologhoz ért, de talán mégsem mindenhez.

Őszintén szólva a fejemet fogom, hogy a mai Magyarországon politikai kérdéssé vált, válhatott az új influenza elleni oltás. Megdöbbentő számomra, hogy annyira átpolitizálódtak a mindennapjaink, hogy a politikától legtávolabb eső kérdésekben is párthovatartozás alapján alkotnak véleményt emberek. A vörösök oltanak, a narancsosok meg nem oltatnak. Bravó! Csak abban ne legyünk biztosak, hogy a H1N1 vírusok észlelik a színeket, vagy politikai meggyőződést. Könnyen lehet ugyanis, hogy ezek a gaz, idegenszívű (elvégre Mexikóban ütötte fel a fejét, tehát bevándorló!) vírusok képesek megfertőzni a legpatriótább hazafiakat is és nem csak az ármánykodó kormánypártiakat.

Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy egy ilyen orvosszakmai kérdésbe miért avatkozik be a politika? Miért érzi releváns szereplőnek magát a parlamenti ellenzék és a hozzá közelálló média, hogy állást foglaljon, és oltásellenes (politikai) propagandát folytasson? Persze a kutya ugat, a karaván meg halad, szóval biztos, ami biztos, Orbán Viktor azért saját magát mégiscsak beoltatta.

A modern orvostudomány legnagyszerűbb eszközei egyébként éppen a védőoltások. Az a legcsodálatosabb bennük, hogy valójában nem is gyógyszerek, hiszen nem betegséget gyógyítanak, hanem megelőznek. Ha a középkorban a pestis idején lett volna védőoltás, emberek milliói maradhattak volna életben. A mostani H1N1 vírustörzs okozta a 90 évvel ezelőtti spanyolnátha járványt is, ami akkor circa 50 millió ember életét követelte. Nem ugyanez a vírus, de ugyanilyen típus. Mondanom sem kell, hogy akkor még nem volt védőoltás, ami jó néhány millió embert menthetett volna meg. Most már van csodafegyverünk, erre tessék, olyan hülyék vagyunk, hogy nem akarjuk használni. Ez olyan, mintha a tengerbe esett hajótörött kezében lenne a mentőmellény, de ő juszt se akarná felvenni…

Persze értem a kérdés politikai szálát is. A vakcinabizniszben komoly pénz van, és jó magyar szokás szerint átláthatatlan az egész. Nem ad okot a tisztánlátásra az sem, hogy a szerződéseket 25 évre titkosították. Miért is? Mi lehet azokban a szerződésekben, ami miatt titkosításra van szükség? Sajnos elnézve a szocialista kormány elmúlt 8 éves ténykedését, az emberben óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy itt is elsíbolnak egyesek néhány milliárdot. Nem lennék meglepve, ha a vakcinaforintok egy része jövő tavasszal a szegfű kampányfinanszírozását szolgálná…

Egyszóval szükség lehet a védőoltás-ügy körül politikai oknyomozásra és tisztánlátásra, akár felelősségre vonásra is. De arra a pártpolitikai csatározás semmiképpen nem adhat alapot, hogy emberek ezreinek életével játsszunk! Egy felelős, kormányzásra készülő pártnak tudnia kell, hogy az emberek hallgatnak rá. Épp ezért viszont felelőtlenség, sőt bűn, ha ezt az hatalmat arra használják fel, hogy egy ilyen komoly és veszélyes kérdésben az ellenfél lejáratása érdekében rémhíreket, valótlanságokat terjesszenek, vagy szimplán csak elbizonytalanítsanak az egészségügyi kormányzat jóvoltából amúgy is tájékozatlan embereket. Ne akarjunk emberek élete árán népszerűséget hajhászni!

Hány embernek kell még meghalnia, hogy végre fuldoklás helyett magunkra öltsük azt a mentőmellényt? Oltást most!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr251582697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2009.12.08. 11:55:02

Hát nem tudom. Én Fideszestől még csak az oltás javaslását hallottam. Először kb. 2,5 hónapja, amikor Mikola István a Kossuth rádióban azt mondta, ő infektológus (vagyis ez a szakmája) hogy az oltás kiváló, a készítőket személyesen ismeri, és ő is be fogja magát oltatni vele.
Tény, hogy a Fidesz kommunikációjában van némi ambivalencia, de egy hónapja Kupper András már a HírTV-ben is azt mondta, hogy az oltás kell, és jó. Az elkészítés körülményeit állították pellengérre.

A helyzet az, hogy szerintem a Bajnai kormány rontotta el a kommunikációt azzal, hogy elkezdte. Mivel az ország nem kis része kapásból nem hiszi el amit mondanak. Úgy vettem észre, hogy azonnal le is álltak az egésszel, amikor ezt látták, azóta csak orvosok nyilatkoznak, egyre eredményesebben. Szóval szerintem Gyurcsány utóhatása, hogy az emberek nagyjából egyetlen állami szervnek sem hisznek túl könnyen, a politikusoknak pedig még kevésbé.

A igazságnak azért van egy másik oldala is. Egy influenza ellen általában nem szokás oltásért rohangálni. Ez nem himlő, vagy ebola. Minden évben van kisebb nagyobb járvány, és halálos áldozatok is vannak minden évben, nem is mindig kevesen.

Bignózi 2009.12.08. 13:14:44

Párthovatartozás nélkül. Az influenza megjelenése óta hány ember halt meg autóbalasetben, rákban, vagy kérdezek jobban alkohol miatt? Nem tudok nektek pontos számokat mondani ugyan is ezekről nem esik szó csak is az új vírus törzs áldozatairól. Azért számomra egy picit érdekes az, hogy miután a kormány berendelt 6 milliárd értékben vakcinát és nem oltatta magát szinte senki, utánna kezdődött a média haddelhad. Mint tudjuk a világon a harmadik legnagyobb üzlet a gyógyszer. A szerződések ködösítése is arra utal, hogy megint csak pénz szerzésről beszélünk. Volt már itt riogatás máderunfluenzával is, és mi lett belőle? Asszem maradok a meleg teánál, a megfelelő étkezésnél és ügyelek arra, hogy most még több vitamint vigyek be a szervezetbe...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.08. 13:23:45

@Bignózi: Úgy néz ki, kb. annyi halott van ebben a járványban is, mint máskor. Csak általában a legyengült szervezetű, főként idős emberek közül szokott áldozatokat szedni, nekik javasolják elsősorban az oltást, most meg kimondottan nem ez a jellemző, szinte bárki lehet áldozat.
A szerződésről meg az egész Omninvestről csak annyit (ez a fideszmédiában nyilván nem jelenhet meg), hogy már a fidesz is tőlük vett vakcinát. Akkor nem volt gyanús, azóta sem, csak most lett hirtelen... Valamint kezdetben, az oltóanyagok beszerzésekor egyszerre szidták a kormányt azért, hogy megvette, meg azért, hogy csak hatmilliót vett, nem 10-et. Hogy a fenébe lehet ezek után komolyan venni bármit is, amit ezek bármiről mondanak???

sztd, ez az utóbbi rész a tiedre is válasz... nagyon szelektíven figyelhetted a híreket, ha következetesnek tűnt a fidesz álláspontja.

2009.12.08. 14:26:58

@Bignózi: A különbség, hogy az autóbalesetek elkerülhetetlenek, az influenzás halálesetek viszont elkerülhetők, relatíve olcsón, sokaknak ingyen. És minden évben van influenzaoltás-kampány, csak ebben az évben kicsit nagyobb vihart kavart a kelleténél.

Valahol láttam egy olyan felmérést, ami kimutatta, hogy az ellenzékiek közül jóval többen utasítják el az oltást, mint a kormánypártiak közül. Ami nonszensz, abnormális, ennek ellenére nem emlékszem oltásellenes Fidesz-nyilatkozatra.

Ugyanakkor az Omninvest-ügyet tovább kellene kapargatni, mert az bűzlik, de nagyon. A MOL közgyűlésre nem engedték be az orosz tulajdonost, pedig az egy magáncég, míg a magyar állam stratégiai beszállítójának tulajdonosi háttere ismeretlen. Ismeretlen továbbá az állam által beleölt 2 mrd forint visszatérülése is.

Gandalf Garaboncias 2009.12.08. 14:36:27

"Miért érzi releváns szereplőnek magát a parlamenti ellenzék és a hozzá közelálló média, hogy állást foglaljon, és oltásellenes (politikai) propagandát folytasson?"

Jobban örültem volna, ha a poszt írója mindezt tényekkel támasztja alá, mert így semmivel sem komolyabban vehető, mint Gyurcsány Ferenc témába vágó blogbejegyzései...

Asidotus 2009.12.08. 14:50:14

Közúti halálos balesetekre is van hatásos "védőoltás", csak sokan nem használják: biztonsági övnek hívják.
Az öv és az oltás közt az a különbség, hogy ha nem kötöd be magad, akkor csak te halsz meg. Ha nem oltatod be magad, akkor megfertőzhetsz másokat. Sajnos nem lehet mindenkit oltani, meg az oltás sem 100%-os, így a legbiztonságosabb, ha nem fertőzzük meg egymást.

sztd 2009.12.08. 15:23:19

@bm613:
Nem annyira szelektíven figyeltem, mint te az én hozzászólásomat. ;) Szerinted ez a mondat mit jelent? "Tény, hogy a Fidesz kommunikációjában van némi ambivalencia"

Egyébként a jobboldali média (általam nézett része) sem titkolta el, hogy a Fidesz is rendelt az Omninvesttől. A kezdeti bírálat (ami arról szólt, hogy kevés oltóanyagot rendelt a kormány) nem a 6 millióra vonatkozott, hanem a valahány százezerre (már nem emlékszem a számra, de emlékszem, hogy a 6 milliónál már leálltak ezzel). Csak ez még nyáron volt.

Egyébként nem mentegetőzni akarok, ha ez most annak tűnne.

Bignózi 2009.12.08. 17:07:24

@iii: Nem csak az Omniveszt körül bűzlik itt valami, hanem minden körül. (MVM, BKV, MÁV, stb...) és ebben mindegyik jelenlegi politikai fórum vastagon benne van. Szó nincs itt az ország jobb útra tereléséről. Tisztában vannak ők azzal, hogy 4 max 8 évük van arra, hogy valamit is tegyenek. Csak hát annyira mélyen vagyunk, hogy egy ciklus alatt nem lehet csodákat művelni. Így hát maradnak a rövidtávú tervek és mindegyik csak is a saját boldogulását teszi előtérbe. Az hogy ki milyen érdekeknek fekszik le az már teljesen mellékes, de egy biztos, hogy az nem a közérdek. A mostani egészségügyi rendszerünk sem a megelőzésről szól, ezt ne akarja nekem beadni senki. Számomra az egész influenza balhé is csak egy mondvacsinált lufi. Még mielőtt megbélyegeznétek igen is sajnálom mindazokat akik elvesztették szeretteiket, de hidjétel el hogy a média nem az ő sajnálatuk miatt csinált ekkora feneket a dolgoknak, hanem pontosan azoknak az ismeretleneknek akik az Omnivest mögött sorakoznak. Még mindíg azt mondom, hogy megfelelő étrend, napi többszöri kézmosás, vitaminok plusz bevitele, és melegvizes gargalizálás és orr tisztítás, valamint a tömeges rendezvények elkerülése segít abban, hogy megfertőződjünk. Nem mondom azt hogy ne oltassa be magát senki és azt sem mondom, hogy nem véd az ellenszer, csak azt hogy nekem akkor is pénzszagú ez a botrány. Aki gyenge imunrendszerrel rendelkezik, vagy netán van más krónikus betegsége az feltétlen oltassa be magát! De a jelenlegi körítés számomra a felháborító.

netopi 2009.12.08. 18:57:31

Az egyébként tiszteletreméltóan visszafogott indítás után végre megtalálta az igazi hangját az LMP:
a Gyurcsány-, Szadesz- és Nyakó-féle hardcore fideszmocskolást. Gratulálok hozzá.

@Pisti, az aragorn: A tények "ezeknek", nem számítanak, soha nem is számítottak. Jön a patásorbán, aki ellen ugye bármi megengedett, bármilyen mocskos hazugság ...

2009.12.08. 20:13:54

@netopi: Ismét egy lényegi hozzászólás. Gratulálok hozzá.

2009.12.08. 20:24:32

@Bignózi: Sok bűzös dolog van, de azért túlzásba nem kell esni: nincs itt földalatti összeesküvés a magyarság elveszejtésére, nem fogott össze a kormány, a hatóságok, az orvosok meg a média, hogy jól megszedjék magukat az oltásból. Ne gondold azt, hogy csak te vagy becsületes, rajtad kívül mindenki aljas.

Ezer érv elhangzott már, hogy miért jó az oltás, én nem akarom ezt újra elismételni. Kézmosás és vitamin jó dolog, de ha a bacit rádfújják, cseszheted.

Az a gond, hogy ha az Omninvest-ügyet piszkáljuk, azzal óhatatlanul is az oltás ellen hangoljuk a közvéleményt és ez a borzasztó, hogy egy ilyen életfontosságú dologba keveredhetnek tisztázatlan részletek.

8kerlakos 2009.12.08. 21:21:09

Vagy mégse?
Amerikai kutatás a H1N1-ről:

A pandémiás influenza halálozási aránya nagyjából azonos a szezonális influenza halálozási arányával, és legtöbb esetben enyhe lefolyású - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói az eddigi egyik legmódszeresebb tanulmányban.

forrás:
hungary.indymedia.org/node/14800
www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1000207

fh 2009.12.08. 21:46:18

hogy a szkepszisnek is legyen helye:

eszmefuttatás a madárinfluenzáról egy könyv apropóján:
www.urbanlegends.hu/2009/12/egy-pusztito-vilagjarvany-reme/

:-)))

8kerlakos 2009.12.08. 21:58:23

a "narancsosok" úgy látszik, Lengyelországban sem oltanak ...

avagy a magyar belpolitikai csatározás sertésflu ügyben a lengyel egészségügyi miniszterasszonyt (orvos mellesleg) is "megfertőzte"?

www.youtube.com/watch?v=RhZesZe33cw

darkgreen 2009.12.08. 23:10:10

Általában oltáspárti vagyok. A gyerekeimet be is oltattam, de én még ellenállok. Az egész bűzlik.

Mindenek előtt egy járványt szokás kategorizálni. A veszélyessége szerint. Hát ez sertésinfluenza ingerküszöb alatti. Mit gondoltok mi történne, ha valahol feltűnne egy rezisztens pestis törzs? Karantén, fertőtlenítés és minden gyanús azonnali elkülönítése és vizsgálata. Mi történik most, ha beballagsz egy orvoshoz, hogy valami influenza jellegű betegséged van? Kis hümmögés, "valami vírus", szedjen C vitamint.

Naponta ketten halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban. A H1N1 halálozási rátája azonos a normál influenzáéval. Csak más a fő veszélyeztetett csoport. Szóval mi a fenéről beszélünk? Persze, minél többen oltatják be magukat annál jobb. De ez azért nem egy ebola.

Arra is kíváncsi lennék, hogy akit a vírus áldozatának mondtak, az valóban az volt-e? Csak mert két kismama valóban vérzéses tüdőgyulladásban halt meg, de a szervezetükben nem sikerült a H1N1-et kimutatni. A fertőzést a szövődmények alapján minősítették.

Miért is politikai ügy? A politika a hatalomról szól. Itt most azt látjuk, ahogy egy kicsiny csoport visszaélt a hatalmával. Ez pedig igen is politikai ügy. A tragédia az benne, hogy a hétköznapi vetülete az "oltassak vagy ne oltassak" kérdés.

Az is jól látszik, hogy mi történik ott, ahol a magántőke megjelenik az egészségügyben.

fh 2009.12.08. 23:51:52

a narancsközeli (???) NOL október cikkéből:
"Németországban eddig mintegy 22 ezren betegedtek meg a H1N1 vírus okozta fertőzésben. A halottak száma három, de közülük csak egyetlen esetben bizonyosodott be az, hogy a közvetlen kiváltó ok az új vírus volt."

nol.hu/mozaik/h1n1__orvosi_vitak_nemetorszagban_is_

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.12.09. 05:29:23

@iii: Az autóbalesetek elkerülhetetlenek? Dehogyis! Ha mindenki kerékpárral és közösségi közlekedéssel közlekedne, máris nem lennének autóbalesetek. Vagy elég otthon maradni. Ráadásul ezzel a légszennyezést, és az ebből eredő megbetegedések és halálozások arányát is csökkentenék.

Mottó: "Úriember vasúton utazik." (Rózsa Sándor, ökobetyár)

Bignózi 2009.12.09. 09:01:41

@iii: El kell szomorítsalak, hogy nem szövögetek összeesküvés elméleteket és nem csak magamat tartom becsületesnek. Amikre támaszkodom azok a tények. Az influnza megbetegedések semmivel sem magasabbak mint bármelyik más szezonális influenzától. A halál esetek sem kirívóak. Nálunk mégis a járványokkal riogatják a jónépet és amennyire csak lehet felfújak a dolgot. Miért? Kérlek szépen azért mert jó pénzvan az új oltóanyagokban.

darkgreen 2009.12.09. 11:03:27

@iii: Az a helyzet, hogy 25 évre titkosított szerződések és stróman cég által üzemeltetett Omninvest mellett bármi belefér. Akár az is, hogy a vírust is mesterségesen állították elő. Nem mintha ebben hinnék, de aki hisz benne, még akár igaza is lehet. Képtelenség cáfolni. A tiéd is csak egy olyan vélemény, mint bárki másé. Senki nem tud semmit.

Vannak olyan dolgok, amikben a teljes és tökéletes transzparencia az elvárt minimum. És az oltóanyag gyártás ide tartozik.

Éhesló 2009.12.10. 21:16:44

@Bignózi: Én beoltatnám magamat és a családomat is azok ellen a katasztrófák ellen, amiket felsoroltál.
Sajnos nincs ilyen vakcina.
De akkor ami ellen van, miért ne védeném meg magamat és a családomat, ha egy pici esélyt is ad a védelemre?
A többi magánügy. Sose érdekelt, hogy a gyógyszerbizniszt kik viszik kies kis hazánkban. Nem az Omninvest a legnagyobb az tuti. Popsikrémből és korpaelleni samponból nagyobb a forgalom egy évben, mint influenzavakcinából...

Éhesló 2009.12.10. 21:18:36

@iii: Az Omninvest tulajdonosi háttere csak nekünk ismeretlen, a politikusoknak nem.
ellenben a Baxter hátterét sem ismerem, és a Bayerét sem. Ettől még beszedem a gyógyszereiket ha dögrováson vagyok.

Éhesló 2009.12.10. 21:22:40

@darkgreen: van WHO besorolása 5. fokozatú pandémiás járvány késő tavasz óta(legmagasabb fokozat).

Éhesló 2009.12.10. 21:24:47

@darkgreen: ezt érdemes lenne számon kérni pár multin is (jót nevetnének). Kezdjed a TEVA-val talán, ők vásárolták fel a legtöbb hazai kapacitást.

Éhesló 2009.12.10. 21:26:41

@Bignózi: érdekes, a világ járványügyi és virológus szakértői nem ezt írják. De te jobban tudod biztosan, mint a WHO és az OKI, többen is vagy és okosabb is mint azok.

Frank'Leó 2009.12.10. 21:47:58

Volt Surkónak egy humanista bejegyzése, azután meg azt lehet olvasni, hogy nem is halnak meg annyian, hogy huszonkétezerből csak három, hurrá.
Eszeteknél vagytok? Mintha az lenne a világ rendje, hogy néhányan úgyis elhullanak ...

Akkor most a szigorú szakmai tények:
* Ez a vírus a szokásosnál is változékonyabb, már volt is mutációja. Mit érnek a mai halálozási arányok, ha télen bejön egy hatékonyabb mutáns? Mit mond az elővigyázatosság elve (egy környezetvédő párt oldalán ez az érv csak számít, nem?)
* Ha csak annyira veszélyes, mint a korábbiak: hát nem volt szokás eddig is oltani? (fh: az amerikai vizsgálat, úgy tudom, friss eredmény, a korábbi döntésekre, politikai megszólalásokra hogy vonatkozik ez?)
* És ha több ember hal meg balesetben? Ebből az következne, hogy hadd haljon meg influenzában is jónéhány. (Bocs, érzelmes leszek: Eszeteknél vagytok?) (Bocs, politika: a mindenértfelelős kormány hozta azokat a szabályokat, hogy azóta százakkal kevesebben haltak meg az utakon.)
* A szokásos influenzában az idősek haltak meg jellemzően, a sertés-ben inkább a középkorúak (Darkgreen, szerintem inkább oltasd be magad, már csak a gyermekeid miatt is (+ válaszoltam a múltkori kérdésedre)).
* Igen, kategorizálják a járványokat. Ez a mostani abban veszélyesebb, hogy állatról emberre is terjed. (Még egy friss hír: emberről állatra is, bár ez számomra kevésbé érdekes.)

Egy gondolat, amiért érdemes volt elolvasni a kommenteket (Rózsa S. ökobetyár): a kerékpár valóban nem öl (és valószínűleg nem is butít).

Tehát, ahogy a gőték mondják: több fényt. (És humanizmust.

@8kerlakos:

8kerlakos 2009.12.10. 22:42:38

@Frank'Leó:
a dilemmával úgy tűnik, nem vagyunk egyedül:
index.hu/kulfold/2009/10/30/svajc/

több fényt Svájcba és Franciaországba is :-))
meg több humanizmust :-))

Frank'Leó 2009.12.10. 23:50:06

@8kerlakos:
Ne keverjük össze a biológiai megbízhatóságot a pénzügyi kérdésekkel.

A hazai védőoltásnál nem volt a klinikai ellenőrzéssel probléma.

Az offshore-kérdést nyugodtan tisztázhatja a Fidesz a választási győzelem után. Akkor mát ez nem kerül emberéletekbe. (Már, ha ez fontos nekik, vagy Neked.)

Éhesló 2009.12.11. 11:14:42

@Bignózi: ez mit cáfol azokból az állításokból, amelyeket le mertem írni a WHO és az OKI nyomán?
Nem 5. fokozatú pandémia a WHO minősítése?
Nem rendelt el az OKI járványügyi vészhelyzetet és oltást?
Erről nem írnak a cikkben és még nem vagyunk túl a járványon, hogy értékelni lehessen helyesen döntött-e a WHO és az OKI. (Akkor sem feltétlenül az index lenne ebben a mérvadó, velem és veled együtt sem.)

Bignózi 2009.12.11. 12:17:50

@Éhesló: Például az derül ki a cikkből, hogy azok a szervezetek is beismerték nem pontosak az adataik. Így a nevükkel való takarózásod sem tárgyilagos.

Hungryhorse 2009.12.11. 12:50:16

@Bignózi: csúsztatsz, hogy eufémisztikusan fogalmazzak.
De azért idézd ahol visszavonják a járvány minősítését, oszt akkor megkövetlek szívesen. Ellenkező esetben tőled várom el ezt.

Bignózi 2009.12.11. 14:36:18

@Hungryhorse: Elnézést a pontatlanságomért. Én nem a járvány visszavonásáról beszéltem, hanem az influenzás megbetegedések számáról. "Mivel a H1N1-járvány az északi féltekén csak szeptemberben kezdődött és jelenleg a közepén járunk, egyelőre nem lehet összevetni a halálozási adatokat a szezonális influenzáéval, és nincsenek is ilyen adatok az új influenzáról, mondta az Index kérdésére Pusztai Zsófia a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. Pusztai Zsófia utalt arra, hogy a CDC novemberben közölt egy tanulmányt, amely alapján a szezonális influenza halálozása jelenleg körülbelül másfélszer nagyobbra becsülhető, mint az új influenzáé." Speciel erre a részre gondoltam a gyors válaszomban.

raven_seldon 2009.12.11. 16:57:49

én támogatom az LMP-t (mint pártot) úgy alapvetően, de remélem kevés olyan ember van a pártban, mint a cikkíró, mert ez a poszt ez kriminális...
én pl egész egyszerűen azért nem oltattam magam, mert sima influenza ellen sem szoktam, amúgy sem vagyok egy betegeskedős típus és nagyon tisztán a fülembe csengenek azok a nyilatkozatok, amiket a madárinfluenza riadalom idején hallottam (ugyanúgy példáuloztak akkor mindenféle történelmi járványokkal, hogy majd ez is olyan lesz, aztán olyan lett?)

Surko 2009.12.12. 13:59:06

Az igazság az, hogy minél sikeresebb az oltókampány, minél többen oltatják be magukat, annál inkább "igazolódik" majd az oltásellenesek állítása.

Hiszen ha sokan oltatnak, akkor elkerülhetjük a járvány kiszélesedését. Viszont ha az oltás sikere következtében meg kevesen halnak meg, akkor ebben az oltásellenesek a maguk igazának bizonyítékát látják majd.

"lám, mondtuk mi, hogy felesleges ez a hisztéria, hiszen nem is volt itt semmilyen járvány..."

Surko 2009.12.12. 14:06:22

@raven_seldon: A madárinfluenza, azaz a H5N1 soha nem eredményezett járványt, ugyanis annak nem jött létre emberről emberre is terjedni képes fajtája. Ez óriási különbség a mostani influenzához képest.

Gyakorlatilag akkor tényleg nem volt járvány, csak járványveszély, és pánik. Most már nem pánik van, meg nem veszély, hanem effektív járvány.

Nem vagy betegeskedő típus, ezt örömmel hallom. Bár, mintha Fekete-Afrikában is említették volna ugyanezt az életerős férfiak, amikor elutasították a condom használatát. Mondván, őket nem gyűri le a HIV...

De tudod, mit, legyen neked igazad és ne legyen nagyobb méretű járvány, mint amit most tapasztalunk.

Mindenesetre a 3000 forintos oltás még mindig olcsóbb, mint a legolcsóbb temetés...

P.S. a szezonális influenza ellen én sem oltatok. Ott ugyanis nem az én korosztályom a veszélyeztetett. Most igen.

Frank'Leó 2009.12.14. 00:35:36

@fh: Az a baj ebben a cikkben, olyan általánosan ír, hogy összekeveredik benne a Monsanto meg BillGates összes gazembersége az oltóanyagok messze korrektebb kipróbálásával.

Vagyis keverednek a bizalomvesztés indokolt és (bocsánat) butaságból eredő folyamatai.

(A cikk társadalmi utalásai pedig komolytalanok, a Manchester-i kapitalizmus szinte idilli állapot ... Megérdemelné a szerző, hogy abban éljen.)
süti beállítások módosítása