feb
15

Cédulák

Kábé egy hete zajlik a kopogtatók gyűjtése. Tanulságos jelentések a frontvonalból, LMP-s aktivisták belső fórumáról minden további kommentár nélkül. 

„Volt egy idős nő aki szimpatizál velünk, ránk is szavazz, de a kopogtatót nem adja. Magyaráztam, hogy lehet az ő cetlije miatt nem tud majd a szavazólapon rá szavazni, de akkor se adta, így hát mosolyogva elfogadtam döntését.”
 
„Mondjuk azt sem értem, miért hajtogatják egyesek olyan rémülten, hogy "nem, én senkinek nem szeretném odaadni", amikor esküszöm, hogy nem öltöztem betörőnek... :/”
 
„tt minden közmunkásnak szóltak,hogy vigyék be a cetlit ma munkába és jön egy hölgy értük (Fidesz)”
 
„Egy fickó mondta, hogy odaadja. Én meg megörültem, és mondtam, hogy nagyon köszönöm. Erre az öreg: Igen, de ára van... :( ”
 
„Miután rámcsukták az ajtót, hallom odabentről:
-Ki volt az?
-Kopogtatócédulások.
-Máris kezdik? Honnan jöttek?
-LMP.
-Micsodaaa?
-Lehet Más a Politika.
-És mit mondtál nekik?
-Hogy már másnak adtuk.
-Te hülye vagy! Miért nem hajtottad el innen a p*csába?”
 
„Tegnap, miután megérkeznek a cetlik (nálunk nem a postás viszi, hanem önkormányzatis dolgozókkal vitetik ki, akik szólnak akinek csak lehet: holnap a férjem jön majd érte!) mentem egy kört. A postaládák feléből lazán kivehettem volna a cetliket. Jól kilógnak. Az egyik ismerősömnél láttam odafele hogy 6 db volt ezért ide visszafelé is becsöngettem, de nem volt otthon, viszont közben minden eltűnt a csőből amit mifelénk sokan postaláda helyett használnak.”
 
„Ma kopogtattunk ketten. (...) A válaszok 5 %: nem politizálok, nem adom senkinek, 95%: már odaadtuk, tegnap már voltak, a Fidesznek adtuk, a Fidesz már tegnap itt volt. Egy igen öreg harcos bácsi pedig üvöltözött, hogy kommunisták vagyunk, szégyelljük magunkat, mindenki kommunista, aki nem a Fideszre szavaz. :D”
 
„Egy néni délelőtt kijelentette, hogy LMP az nincs és hiába győzködtem, hogy vagyunk, ő határozottan állította, hogy nincs olyan szervezet, hogy Lehet Más a Politika. Most sírjak, vagy nevessek? :)”
 
„közöltem, hogy LMP, hogy s mint, megerősítésként kihangsúlyoztam, hogy LEHET MÁS A POLITIKA, a nő konkrétan azt hitte, hogy gúnyt űzök belőle és poénkodok... :D”
 
„A legdurvább, hogy az egyik ismerősünknek aki odaígérte, végül a fidesz adott egy láda NARANCSOT ő pedig odaadta nekik... Rengeteg cetlit pedig ellopnak.”
 
„Sokan odaadták Pirikének, aki valakinek gyűjtötte. de nem is érdekelte őket kinek. Később kiderült, hogy Pirike a fityesznek gyűjt.”
 
„Volt olyan aki jó nagy baromságnak tartja a kopicetlit. Szerinte el kéne törölni! Ő is odaadta Pirikének. Viszont elolvasta a szórólapot amit odaadtam neki. Nagyon tetszett és megígérte, hogy ránk szavaz. Kurva jó, ha egyáltalán rajta leszek a lapon...”
 
„hát én már leadtam, de magukat is szeretem, és nagy tisztelője vagyok Bokros Úrnak”
 
„belvárosi panelekben sokan azt mondták "már eladtam", amikor kérdeztem kinek, nem akarta megmondani”
 
„Amúgy itt az emberek tizede nem nyit ajtót, negyede örökre végzett a politikával, fele odaadta a fidesznek, a maradékkal lehet valamit kezdeni. Az mszp-sek rejtőzködnek.”
 
„- Jó napot! Kopogtató cé...
- Már adom is!!! Itt van valahol...
Aztán adta, készen, kitöltve a fideszes jelölt nevével...
Mondtam neki, hogy azt hiszem, nem minket várt:)))”
 
„A legrosszabb, hogy a volt tanáraim azt mondták, annak ellenére, hogy megígértek az állásukkal játszanak, ha nem a Fidesznek adják. Ezt be kell látni, 6 ból 3 félti az állását, ebből azért az egyik az épp 18 éves lánya cetlijét ideadta, mert azt még le tudja tagadni hogy már felnőtt."
 
„Becsengetek. Nagy svunggal kitárul az ajtó, és egy úr széles mozdulatokkal beljebb invitál: - Jöjjön, jöjjön.
Meglepődve habogok: - Én az LMP-től...
A válasz: - Nem a tévészerelő?
Becsületére legyen mondva, hogy a mosoly csak félig fagyott le az arcáról, és bár a kopicetlijét nem adta oda, sok sikert kívánt.”
 
„Találkoztam fideszes házmesterrel. Kiderült, ismerem régebbről. Garázsán 3 Fidesz-plakát. Aztán az is kiderült, hogy ő a narancsporszívó. 4 lépcsőházban csak egy nénit találtam, akinél még volt cetli, és azt mondta, odaadja a házmesternek, mert csak az tudja mit kell ezzel kezdeni...”
 
„Aztán volt olyan lakás is, ahol matrica volt a csengőnél: "én már leadtam a kopogtatócédulámat. :-)" Gyanús volt, hogy ez régi matrica, mondja is Ikó, hogy legalább megtudjuk, hol lehet ilyet szerezni. 18 körüli lány nyitott ajtót. "Kicsoda? LMP? -Apa gyere, erről meséltem nektek!" Eredmény 3 cetli:)”
 
„Talpaltunk 25 km-t. Fidesz munkaidőben már mindent elvitt innen. Néhány nemadok, eltéptem (kérjen a jegyzőtől másikat) elfogadta a szórólapot "siker" után beültünk egy kocsmába forralt borra, és szereztünk 4 KC-t. Ebéd, szusszanás és irány a többi kocsma :-)”
 
„-Fidesz az melyik?
- ???
-Abban van az Orbán?”
 
„- Már oda ígértem, telefonon szóltak, hogy jönnek érte
- Melyik párt?
- Azt nem tudom, de jönnek”
 
„- Elvitte az unokám, nem is tudom kinek az biztos, hogy nem a kommunistáknak.”
 
„- Melyik párt?
- Lehet Más a Politika
- Igen! Lehet más és legyen is más! Oda is adtam a kommunista pártnak... :)”
 
„- Kopogtató cédulát gyűjtök.
- Már eladtam.
- Legalább jó árat fizettek érte?
- Igen.”
 
„Ja, a legaranyosabb egy fiatal csaj volt, aki elmondta, hogy ő nekünk adná, de a barátja is gyűjt az MDF-nek, így ezt most nem teheti, de majd ránk szavaz. :-)”
 
„Csengetés után néni kijön, rögtön így kezdi:
- Mennyit hozzak?
Meglepett válasz:
- Az összeset, csókolom!
- De mégis, mennyit?
- Hát mindet, ami van.
Na ekkor derült ki, hogy a néni a gázórást várta :) .”
 
„Szombat reggel 8-kor éppen aludtam volna, amikor csöngettek. Lelkes támogatónk hozott kopogtató cetliket. Remélem szörnyen lelkesnek tűntem pizsomában. :)”
 
„Összességében pozitívan élem meg az egészet. Nem a cetlik száma miatt, hanem mert a terepen sok pozitív visszacsatolás van. Elenyészően kevés durvasággal találkoztunk, viszont rengeteg biztatást kapunk, Fideszesektől, MDF-esektől, szociktól is (na nem az aktivistáktól, bár azokkal is jól elbeszélgettünk).”
 
„Velem semmi hardcore gyűjtési szituáció nem volt, MSZP teljesen láthatatlan, mint a pekari antilop a bozótban, két FIDESZ aktivistával találkoztunk, akik kacsingattak a mi szórólapunkra, kértek is, barátságosak voltak és nagy magabiztossággal mentek címekre.”
 
„A Jobbiknak, akikkel szintén csak egyszer találkoztam, gondjai lehetnek a gyűjtéssel, mert annak ellenére, hogy az aluljáróban a Hét Vezérnek öltözve gyűjtik kc-t ,az egyik tömb előtt egy ipariszőke csaj, aki habitus alapján simán a női SS tagja lehetett volna pár évtizeddel ezelőtt, éppen a lakókat szidta két falkatársnak, hogy micsoda prolik laknak erre.”
 
„Ahogy egy szimpatizánstól megtudtam, a fityisz még az értesítő kézbesítésekor, este, gyorsan tarolt. A telepen lévő "Gyivi" gondnoknéni pedig oda sem adta a leveleket a 18 éves "védenceinek" vitte rögtön a pártirodára mind...”

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr781760573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kopicetli 2010.03.01. 22:52:49

Egyes, kevésbé ügyesen manőverező pártoknak és jelölteknek még kérdéses a választásokon való indulás, így időben szólunk. Kopogtató cédulát kell még gyűjteniük, de ~-t nem. Sőt javaslom, hogy ezt ne is próbálják. Mi, a magunk részéről mindenkit kérünk,...

Trackback: Évérték 2010.02.15. 20:10:50

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Trackback: Kétmillió honfitársunkat leférgezni: nem menő 2010.02.15. 19:42:03

Rosenfeld Kampány írása a Kettős Mércén február 11.-én:„Van-e 2.000.001 anti-demokrata szavazó? A Fidesz mostani gyűjtése hasonló szégyenfoltként fog bevonulni a történelembe, mint a kékcédulás választás.” (…) „Nagyjából 15-szö...

Trackback: A pártNézőpont őszödi beszédének hangfelvétele 2010.02.15. 19:29:13

"Nem nemzeti", aki nem Orbánt támogatja és "nem mindenkit kell elvinni, csak ha jó irányba akar szavazni." - mondta Mráz a Nézőpont "elemzője", igazgatója.A fideszes kötődésű Nézőpont a nyilvánosságban jórészt pártfüggetle...

Trackback: Kinek lehet a szövetségese az LMP? 2010.02.15. 18:53:24

Az LMP a Parlament előtt figurázta ki az MDF-et, jogos kritikákat fogalmazva meg a pártelit zavaros ügyei és hitelessége kapcsán. A lassan már szentté avanzsált Bokrost sem kímélték. Ezzel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takszi 2010.02.18. 18:55:42

@heima2: Nekem hiába tologatod elém ezeket. Nem érdekel!
Ez az ember már bebizonyította a féregezéssel, hogy nem igazán kompatibilis az lmp-vel. Nem kívánok vele foglalkozni. Töröljék az erre a blogra mutató linkeket az itteni postokból, és ne linkeljék többet. Léci.

heima2 (törölt) 2010.02.18. 20:24:13

@takszi: ez az ember? a köcsöginfo egy közösségi blog, tucatnyi debilebbnél is debilebb nikk írja, közös tényező még bennük az LMP aktivizmus (lásd a blog fejlécét akár). Nem kívánsz foglalkozni a belvárosi törzsszavazók felével?:D hamar el fog fogyni így ez a minimális szervezet is.

takszi 2010.02.18. 22:57:27

@heima2: Az lmp a jellegéből adódóan összetételét tekintve egy kicsinyitett (nagyon kicsinyített) mása az országnak. Vannak benne Fidesz-es lmp-sek MSZP-s lmp-sek, SZDSZ-es lmp-sek, és talán még Jobbik-os lmp-sek is. Erre mondod hogy szar réspolitika. Ha így nézzük akkor igen. Természetes hogy az MSZP-s lmp-sek úgy is viselkednek ahogy az beléjük van programozva. Nem tudom hogy a párt magja ezt hogy képzeli, hogy kívánja lecsillapítani a dolgot. Én a magam részéről lmp-s lmp-s vagyok, és még ha van is véleményem, arra törelszem, hogy pártatlan maradjak a jobb és bal között.

takszi 2010.02.18. 23:27:21

@heima2: Engem amolyan Fidesz ellenes-ként lehetne meghatározni, de azt ami ott megy azt én sem tolerálom.("Embereket lehet utálni, de aki egy emberi csoportot utál az hülye")
Én két féle csoportra tagolom az lmp-t magamban, aki felül tud emelkedni ezen a jobb-bal faszságon, és aki nem. A gond csak az hogy akik nem, azok folyamatosan züllesztik az egészet. Szerintem külön kéne foglalkozni a belső integritással, és valahogy feltételekhez kéne szabni hogy egy lmp-s blogon mi az ami elfogadott és mi nem. így rohad szét az egész.

Rigo' 2010.02.19. 00:08:16

Ma egy sikertelen 9 emeletes után 15 lakásos panelekben gyűjtöttünk. 5 szintesek, tudjátok amelyikben 3 lakás van egy szinten. Már csak nagyon kicsit izgat, hogy 0 lesz e a napi számlálóm, mivel tudom, hogy akkor a többiek gyűjtenek be majd egy párat. Amúgy meg is voltam már a mai 2 órára jutó 2 db-ommal, szóval nem izgultam. A ház közepén találkoztam a fideszes aktivista nénivel, aki kioktatott mindenféle baromsággal és közölte, hogy itt a kutya nem adja már nekem, mert nem olyanok...
Nos, 3 cetlit szedtem a házban és egy fix ígéretet másik EVK-ba. :-) Ne hallgassatok arra, amit a fideszes nénik mondanak! Mivel 12 éve a hülyeséget hallgatják, nem tudnak okosat mondani és persze nem is akarnak... ;-)

Rigo' 2010.02.19. 00:18:25

Amúgy az MSZP tényleg láthatatlanul, de dolgozik. Megvannak a beépített manusaik. Nem tudom, mennyire etikus, hogy a közös képviselők és a gondnokok gyűjtsenek, mert ez a helyzet a legtöbb helyen. Ha nem az MSZP, akkor a fidesz tutira. De biztos csak az irigység beszél belőlem. MDF-ről már hallottam 1x a 10 nap alatt. Még az MSZP-nél is halkabb. Jobbik az akad rendesen, de hál' istennek, mostanában nem látom őket. Gondolom már megvannak itt. Egy zúzós este után majdnem le is kevertem egyet az egyik taknyos feketebakancsos hülyegyerekenek, aki f9-kor óbégatott a lépcsőházban, csak épp meg kellett várnom amíg a néni mosolyogva kitölti az aznapi 13. cetlimet, addigra meg már elliftezett és én ott maradtam a dühömmel...

heima2 (törölt) 2010.02.19. 00:23:04

@takszi: lol, és akkor mitől más a politika? mert mondjuk a fideszben nincsenek baloldalibb meg radikálisabb tagok, támogatók? ennyi erővel.

mint korábban írtam, a tisztán látás, a korrekt helyzetértékelés elengedhetetlen. Az elmúlt mondjuk 3 ciklus ismeretében garantáltan megállapítható, hogy aki harcos antifideszes/"ugyanolyanszarmindegyik" dumát nyom, az egy balfasz. Az LMP meg erre épít mindent, mondom elég a névadásra gondolni, vagy az itteni kommentekből szemezni. Ez a szar réspolitika, a korrekt helyzetértékelés helyett (amiben természetesen a Fidesz hibáira is rá lehet sőt kel mutatni) összemosás, ócska politikaellenes propaganda megy. Ez nagyon üres így. A Jobbik is ezt csinálja, de ők legalább nem akarják magukat hiperértelmiségi cukipártnak eladni.

heima2 (törölt) 2010.02.19. 00:24:24

@Rigo': két kommentben szépen bemutattad hogy milyen egy igazi lmps faszfej. grat :D

takszi 2010.02.19. 00:42:40

@heima2: Én elhiszem, hogy a Fidesz-en belül, és a támogatók között is sokféle ember van. Ezért mondom hogy nem ezen múlik. Nem az a barom aki összegyűjti a 2 millió cédulát, hanem aki "kéri". Na de ez már kezd átmenni off-ba.

hulyeinformatikus 2010.02.19. 09:50:07

@takszi: Az, hogy az LMP feketén fizeti az aktivistáit (pár post-tal arrébb a kolléga konkrétan beárazta az LMP-s kopogtató cédulák árát) az rendben van, de az, hogy a Fidesz a törvényes kereteken belül a szükségesnél több cédulát szed: világvége.
Jó, hogy távol áll Tőled a kettős mérce.

pannonfunk 2010.02.19. 12:50:53

@Mizantrop: Nem értjük egymást, de nagyon. A politika olyan, amilyen, nem mondom, hogy repdesek örömömben, de széttárom a karom, hogy ez van.

Viszont jön egy párt (LMP), amely már a nevében is azt mondja, hogy ezen változtatni fog, közben meg pontosan ugyanazt csinálja, mint a többiek. Azt áruljad el, hogy miért szavazzak ezek után az LMP-re. Ha lehet, akkor még unszimpatikusabbak, mint a többi párt, mert nagy mellénnyel jönnek, hogy ők ugyan nem olyanok, mint a többiek, aztán dehogynem...

Mizantrop 2010.02.19. 13:42:48

@pannonfunk: "Széttárod a kezed", aztán választasz. "Ez van". Nem, nem ez van. Az LMP esetében egyelőre nem az van, ami a többi párt esetében, de az világos, hogy gőzerővel megy a kampány hogy ezt így lássuk; van mindenhol sok-sok nick, aki semmi mást nem érez elrendelt feladatának, csak hogy ezt a vélelmezett tényt ország-világ előtt hajtogassa.
Menj már fel a honlapjukra, olvasd el a megtalálható elméleti anyagaikat, aztán döntsd el, hogy ugyanazt mondják-e, ugyanazt akarják-e mint a többi párt. Legalább vedd a fáradságot, hogy tudd, miért beszélnek másféle politizálásról. És még egyszer: továbbra sem a megszólalásaikban tetten érhető stíluskérdéseket feszegetjük. Attól mert kemények, mert egyes megszólalásaik esetenként erősen ironikusak (performance-ok), attól még lehet maximálisan igazuk.

Mizantrop 2010.02.19. 13:47:12

@hulyeinformatikus: Örülök, hogy neked a parlament jelenlegi pártjai kevésbé debilek, nem tudom, hol voltál az elmúlt 20 évben. Nem, neked pont ez szúrja a szemedet. Egy abszurd világ abszurditására néha csak így lehet felhívni a figyelmet, mert a többi eszköz nem éri el az ingerküszöböt.

Mizantrop 2010.02.19. 13:49:09

@hulyeinformatikus: Kérdezd meg az LMP-seket is erről, hátha ők másképp fogják fel. Sőt magyarázd el nekik, mert sajna nem értik.

hulyeinformatikus 2010.02.19. 14:24:09

@Mizantrop: Nekem pedig az LMP részéről az, hogy egy kalap alá veszi a parlamenti pártokat.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.19. 16:01:29

@Mizantrop:

"Menj már fel a honlapjukra, olvasd el a megtalálható elméleti anyagaikat, aztán döntsd el, hogy ugyanazt mondják-e, ugyanazt akarják-e mint a többi párt."

Újdonsággal szolgálhatok: az MSZP sem ugyanazt akarja, mint a többi párt, a Fidesz sem azt akarja, mint a többi párt stb.

Az LMP vs. Többipárt felosztás pedig olyan bornírt demagógia, amire még a Jobbik sem vetemedik (még ők is különbséget tesznek pl. az MSZP és a Fidesz között).

pannonfunk 2010.02.19. 17:40:06

@Mizantrop: De, sajnos, ez van. Hiszti, hiszti, hiszti. Más párt a hibás, mert szemét módon ők is kopogtatócédulát gyűjtenek. Ez egyszerűen undorító.

Elvileg elég jó kell, hogy legyen az internetes kampányotok, és a szervezettségetek, láthatnatok kell/látnotok kellett, hogy hányan ajánlják fel a kopogtatót. Ha nagyon messze vagytok az 5%-tól, akkor annyi. Lehetett volna ezt úriember módjára is tudomásul venni. Az 1%-otok meg lett volna, kaptatok volna állami támogatást, és lehetett volna tovább építkezni. Le lehetett volna vonni a tanulságot, hogy meg kell jelenni olyan témákkal is, amikre az emberek odafigyelnek. Meg lehetett volna tanulni érvelni, vitatkozni, megtanulni, hogy hogyan kell 1-2 mondatban hatékonyan eljutni a kommunikációt. Azaz megtanulhattatok volna politikusok lenni az elkövetkező négy évben.

Az a nagy probléma, hogy most nem az a tét, hogy bejuttok-e most a parlamentbe vagy sem, mert nem, azt nyilván látjátok az eddigi kopogtatókból. Sajnos most ezzel a fröcsögéssel azt játszátok el, hogy négy év múlva politikai tényezők legyetek.

creativecitizen 2010.02.19. 18:13:58

@pannonfunk:
hm, van egy olyan érzésem, hogy te sohasem kopogtatóztál ... legalábbis LMP módra nem, ahol nem előre megírt köteg címlistákkal, biztos kopicetli adó címekkel rójuk az utcákat ...

és kicsit álnaiv az a érvelés, hogy megfelelő témák megtalálásával és hatékony érveléssel vagy vitakultúrával ma olyan simán és egyértelműen be lehet kerülni a mainstream médiába ...

az LMP esetében nem egy párt keres "valamilyen" szavazótábort, és "valamilyen" %-ot a közelgő választásokon, hanem egy értékrend és szemléletmód váltási igény keres politikai érvényesülési lehetőséget ...

Asztamoncsi 2010.02.19. 18:28:07

Szemelvények az iwiwen kiküldött levelek utáni reakciókból:

"NEM VAGYOK BIZONYTALAN!!! Ne küldjön nekem senki különböző "lehet más a politika" reklámokat mert meglehetősen elkeserít hogy ennyire befolyásolható, buta emberek vannak...másrészt fel is idegesít nagyon-nagyon-nagyon. Lehet más a politika, és más is lesz de ahhoz ilyen faszom pártoknak köze nem lesz!!! "

"Köszönöm a leveledet a tanácsodat megfogadtam a mostani kormány már nem az igazi ,viszont a fideszt meg rühellem:) "

"Szia!
Kérlek a politikai nézetedet legközelebb ne oszd meg velem!
Azonkívül az lmp-nek elég nagy köze van az szdsz-hez!
Köszönöm megértésedet!"

"Szerintem az LMP nem (sem) megoldás, de ha megmondod, hogy jobb vagy baloldali párt, akkor adok cédulát. "

heima2 (törölt) 2010.02.19. 19:54:12

@creativecitizen: "és kicsit álnaiv az a érvelés, hogy megfelelő témák megtalálásával és hatékony érveléssel vagy vitakultúrával ma olyan simán és egyértelműen be lehet kerülni a mainstream médiába" a Jobbik sem került be a mainstream médiába (más okokból is, sőt a helyzetéhez képest még inkább nem került be), mégse para nekik a cetligyűjtés. jobban kell politizálni, stabil szavazókat szerezni, akik stabil adják a cetlit, és nem arra építeni, hogy hátha a többi párt nem fogja elkérni a bizonytalanoktól, utána meg sírni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.19. 20:02:11

@pannonfunk: "Lehet más a politika" = "lehet más a matematika". (Ez nem teljesen igaz, de részben igen.) Nem tetszik nekik sok minden a politikából. NEM a mostani magyar belpolból, hanem a politikából általában. Ezek nem politikus alkatok, vagy próbálják magukban elnyomni a politikust, miközben politikai pártot csinálnak. Mindenhol léteznek ilyen emberek, sőt, a többség osztja az érzelmeiket (pl. a politikusellenességet), nem is politikus az emberek többsége. De antipolitikus alkattal, gondolkodással és viselkedéssel a politikában nem lehet túlélni. Ez a párt abból él (de nem túl fényesen), hogy a politikát utálók cukinak tartják. Mihelyt a párt politikusabb lesz, ezt a cukiságát elveszti, azaz jelenlegi támogatóit is. Viszont csak úgy lehet sikeres, ha tartja magát a politika szakmai szabályaihoz. A helyzetnek kétféle megoldása van: (1) a párt tanulva a nehézségeiből, elkezd professzionalizálódni, elfelejti az LMP nevet és elkezd normális pártként viselkedni, vagy (2) marad LMP, marad az a párt, ami mindenkinek szimpatikus, de amelyre senki sem szavaz.

Végül, van a 3. lehetőség: hogy egyre rosszabb válaszokat adnak a nehézségekre, és a párt se népszerű demokratikus politikai párttá nem válik, se komolytalan, de szimpatikus pártnak nem marad meg, hanem jelentéktelen, de ellenszenves párttá fajul.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.19. 20:10:43

@creativecitizen:

"és kicsit álnaiv az a érvelés, hogy megfelelő témák megtalálásával és hatékony érveléssel vagy vitakultúrával ma olyan simán és egyértelműen be lehet kerülni a mainstream médiába ..."

Bekerülni a mainstream médiába nem könnyű, ehhez teljesítmény kell. Ha nem kellene hozzá teljesítmény, akkor nem csak 4-5 párt lenne szabad szemmel látható a 300 bejegyzett párt közül. Ezt a teljesítményt, amiről beszélek, politizálásnak hívják. Ismeretségeket kötni, az egész országra kiterjedő hálózatot építeni, megnyerni a mozgalomnak hírességeket, újságírókat, tévéseket, nagyvállalkozókat, ők támogassák a pártot, egy idő után legyen a párttal szimpatizáló újság, tévé, stb. Megy ez - keveseknek. Azoknak, akik értenek a politikához, illetve vállalják a politikát annak minden - finnyás értelmiségieket esetleg elriasztó - aspektusával együtt.

pannonfunk 2010.02.19. 20:44:32

@creativecitizen: Tökéletesen elhiszem, hogy nehéz kopogtatókat szedni. Csak vegyük észre, hogy a két legrosszabb dolog, amit elkövethettek, az

1. Vinnyogtok, hogy hű de nehéz.

2. Elkezdtek sárdobálni.

Azért mégiscsak politikusok akartok lenni, nem? Az emberek megoldásokat akarnak látni, nem siránkozást, hogy mi miért nem megy. Volt honlapotok, a 176, jó ötletnek tűnt. Ha nem megy, akkor szálljatok magatokba, hogy mit rontottatok el, de vinnyogjatok, mint egy kölyökkutya, senki nem kíváncsi rá. Illetve, dehogynem, a valóságshowk világában élünk, mindenki ide fog járni röhögni, hogy jé, sok kis PP, itt siránkozik. Csak ebből nem lesz 5%.

A sárdobálásról a véleményem meg már kifejtettem.

Szóval, amit itt folytattok a kopogtatók összegyűjtésével, azzal azt fogjátok elérni, ami @dzsucseharcos: 3. lehetősége: se népszerű profik, se szimpatikus amatőrök nem lesztek.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.19. 20:50:51

@hulyeinformatikus:
"az LMP feketén fizeti az aktivistáit (pár post-tal arrébb a kolléga konkrétan beárazta az LMP-s kopogtató cédulák árát) az rendben van"

Nincs rendben, de ilyen nem is történik. Vannak egyetemista szimpatizánsok, akiknek fizetünk (mert különben más munkát kellene csinálniuk, s nem tudnának jönni), de megbízási szerződéssel, TB, adó, minden.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.19. 21:43:11

@Lastres: Az azért nem semmi, hogy épp ez a grassroots alternatív antiglobsi love-peace-and-flowers párt az, amelyik fizet a cédulagyűjtőknek :))))

Van az ismerősi körömben fideszes és szoci kisaktivista, ráérő nyugdíjas bácsiktól diákokig. Senki sem pénzért csinálja.

És a nagy titok, amiért a nagy pártoknak megy, az LMP-nek meg nem, az nem az, hogy a nagy pártok lopnakcsalnakhazudnak és genyók, meg felfeszítik a levélszekrényeket, hanem az, hogy ha körzetenként van 30-40 aktivista (fidesznél sok helyen inkább 100 vagy még több), akik rászánnak két-három hétvégét vagy 6-8 hétköznapi délutánt erre a történetre (még egyszer mondom: nem pénzért!), akkor sok cetli összegyűlik.

Megoldás: lelkes legyen a tagság, lelkesedjen az ökopolitikai izéért, ne csak pénzt akarjon keresni. És legyenek körzetenként 20-an vagy 100-an.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.19. 22:03:53

Köszi, ilyen jó tanácsokat még sosem hallottam.

Nem akarsz tanácsadó lenni? Fizetünk szívesen.

panelburzsuj 2010.02.19. 23:11:04

Két apróság:

1. Népszerű, aktuális, ám ugyanakkor időtálló témákat kell feldobni. Trianon népszerű téma - lám, két-három pártot is elbír a hátán egyszerre (Jobbik főtéma, de Fidesz, KDNP és ősMDF is gyűjtegetett belőle jócskán tartalékos szimpatizánsokat), vagy sokat egymás után ((Antall)-Csurka-Torgyán-Orbán-Vona és leágazásaik). Fontos: a népszerű téma annál tartósabb kovász, minél kisebb a kockázata annak, hogy egyszercsak valahogy hirtelen megoldódik. (Ld: Trianon ...) Az LMP bátran alapozhatja egzisztenciáját a főtémáira (környezeti válság, társadalmi egyenlőtlenség, globál-lokál ellentétek) - egyik gubanc se fog hirtelen magától megoldódni, kilopva a hajtóerőt a nagykeservesen felépített pártmárka alól.

2. Aki a "Small is beutiful" elvet propagálja, az használja is. (Rendes Amway-forgalmazó nem Ultrával mosogat.) Lehet az uniós választásoknak fejjel nekirontani, utána keseregni a hazai oligarchákon, és végül rácsodálkozni, hogy egy kisvárosi képviselői ajánlást két terjedelmesebb família kopicédulájával le lehet tudni - de ez a sorrend nem igazán kompatibilis a "helyi piac" gondolatával, a választó meg olyan kikupálatlan barom, hogy zsigerből irtózik a kognitív disszonanciától.

panelburzsuj 2010.02.19. 23:30:12

(Ja és addig tessék a gyökereket fürgén növeszteni, amíg a most alámerülő bankárpártról le nem válik egy virtigli plebejus/proli párt, mert amint megjelenik a felszínen egy emelt fővel vállaltan csonkamagyar és papkerülő Die Linke, rögtön megint össze fog gubancolódni a hazai politológia tudománya.)

Mizantrop 2010.02.19. 23:55:19

@hulyeinformatikus: Oda valók mind, az egy kalap alá. Csak rá kell nézni erre az országra.

Mizantrop 2010.02.19. 23:56:07

@hulyeinformatikus: Arra a részre gondoltam, amelyben kifejted, hogy miért jó nekik igazából, hogy KC-t gyűjthetnek.

Mizantrop 2010.02.19. 23:58:32

@dzsucseharcos: Én is újdonsággal szolgálhatok: el kéne olvasni annak az előzményeit, amire reagálsz.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.20. 00:17:33

@Mizantrop: @Lastres: Ez a sértődős, arrogáns, lekezelő hangnem és főleg a kommunikáció- és vitaképtelenség üdítő hiánya az, ami az átlagos szavazót rögtön megragadja az LMP-ben, mihelyt kicsit megismerkedik a párttal :)))

Mizantrop 2010.02.20. 07:46:59

@dzsucseharcos: Van egy közmondás, amely az adjonistenről meg a fogadjistenről szól. Kalapáccsal érkezel, aztán csodálkozol, hogy hullik a fejedre a vakolat. Egyébként pont annyit engedtem meg magamnak, amennyit te. Baj?

Mizantrop 2010.02.20. 07:53:40

@dzsucseharcos: Ugyanis két dologról beszéltél "sértődős, lekezelő és arrogáns" hangnemben:

1. Elmagyaráztad egy tudatlannak (itt a hangsúly), hogy a magyar pártok különböző programokkal rendelkeznek (szerinted mi ezt nem tudjuk). Merthogy - úgy tűnik - lusta vagy visszaolvasni.
2. Kifejtetted azon meggyőződésedet, hogy álláspontunk bornírt demagógia.

Miközben megköszönöm a kioktatást, valamint tudomásul veszem a kinyilatkoztatásodat, megkérdezném: melyik megjegyzésedet tartod a kettő közül vitaalapnak?

pannonfunk 2010.02.20. 10:43:15

@Mizantrop: Úgy bizony. Egyszer sikerült valami LMP-aktivistával értelmesen beszélgetni környezetvédelemről, és slusz passz.

Ja, kedves LMP-sek a spammelésről leszoktatok, vagy csak bannoltak titeket? :P

Az utóbbi 1-1.5 hétben kevés spammet találtam a politikai postokban, ami alapvetően jó, de nem elégséges. Ugyanis azt még nem látom, hogy szakértők jönnének vitatkozni ezekbe a blogokba. Ugye van oktatás-specifikus blog, ott a Török Gábor blogja, stb. Tudjátok, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Szeretnék LMP-s szakértőket látni ezekben a blogokban. Lehetőleg ne fröcsögjenek (persze sok fröcsögő közt, ezt nehéz megtenni, de ugye megbeszéltük, hogy vinnyogás befejezve, senki nem kíváncsi rá, hogy mennyire nehéz valamit megcsinálni a politikában...), hanem értelmesen, röviden ismertessék a programjukat.

heima2 (törölt) 2010.02.20. 12:43:13

@Mizantrop: "Oda valók mind, az egy kalap alá. Csak rá kell nézni erre az országra."

látod pont ez a bornírt demagógia. és ez az LMP létezésének alapja.

"Egyébként pont annyit engedtem meg magamnak, amennyit te. Baj?" neked kell(ene) eladni hogy lehet más a politika

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.20. 13:22:20

@Mizantrop: Súlyos félreértés. A helyzetünk nem szimmetrikus. Én vagyok a kívülálló, egyszerű állampolgár. Maga meg az aktivista, szimpatizáns, tag, vagy nem tudom mi. A maga feladata a politizálás, mármint ha a győztesek között akarja látni az LMP-t. A maga feladata nem az, hogy verbális csatákat vívjon az állampolgárral, hanem az, hogy elbűvölje az állampolgárt azzal, hogy arcoskodás helyett érvel, dühöngés helyett mosolyog stb. Meggyőző, az állampolgár pedig szégyelli magát, hogy nem bízott kezdettől fogva ebben a remek pártban és kiváló tagjaiban. A politika mikroszinten kezdődik azzal, hogy az aktivisták és párttagok a társadalomban jegecesedési pontok, különösen képesek kapcsolatteremtésre, összehangolásra, konszenzus keresésére és megtalálására stb.

A politika mestersége nem ott kezdődik, amikor valaki a saját közegében, hozzá teljesen hasonló és vele egy véleményen lévő értelmiségi arcokkal kedélyesen el tud dumcsizni a Sirályban, vagy okos kérdéseket fűz hozzá TGM előadásához a Spinoza Házban a neoposztfeminista vitaesten, hanem ott, amikor valaki képes a kapcsolatfelvételre a különböző társadalmi miliőkből származó emberekkel is. Egy helyi aktivistának akkora ismerősi kört kell menedzselnie, mint egy körzeti megbízottnak. Persze ha maguk lenézik a plebst, akkor nehéz lesz.

"melyik megjegyzésedet tartod a kettő közül vitaalapnak?"

Mind a kettőt. Érdekelne a cáfolat. Ha maguk azt akarnák, hogy a pártjuk népszerű legyen, akkor minden esetben, amikor megkapják a szokásos ellenvetések valamelyikét, egy megfelelő, kidolgozott ellenérvvel kellene előjönniük fáradhatatlanul. Nem szokványos kritikára pedig gondolkodva kell reagálni. A sértődésnek, az ideges hangnemnek nincs helye a politikában, vagy ha van helye, akkor meg kell fontolni, mikor alkalmazzák. Érdekes, hogy ezt még a legsötétebb jobbikos is tudja, ők el vannak igazítva, hogy milyen ellenvetésre mit kell válaszolniuk, mókás is, amikor szóról szóra ugyanazt a szöveget elő lehet csalogatni mindegyikből, mert előre megírt szövegekkel dolgoznak ("Pl. Nekedottpestenkönnyű Bezzeghalejönnélborsodba" és a többi). Úgy látom, az LMP-nél még ilyen szintet sem ért el a politikai professzionalizálódás.

Ami nem zavar, mert minthogy az LMP egyre ellenszenvesebb nekem, egyre kevésbé érdekel, hogy elérnek-e valamit.

Mizantrop 2010.02.20. 14:36:55

@dzsucseharcos: Ezt írta maga nekem:
"Újdonsággal szolgálhatok: az MSZP sem ugyanazt akarja, mint a többi párt, a Fidesz sem azt akarja, mint a többi párt stb."

Ezt írtam én válaszként:
"Én is újdonsággal szolgálhatok: el kéne olvasni annak az előzményeit, amire reagálsz."

Erre maga:
"Ez a sértődős, arrogáns, lekezelő hangnem és főleg a kommunikáció- és vitaképtelenség üdítő hiánya az, ami az átlagos szavazót rögtön megragadja az LMP-ben, mihelyt kicsit megismerkedik a párttal :)))"

Nincsenek politikai nézetkülönbségeink, hogy is lehetnének. Odáig el sem jutunk. Valami másról szól ez: maga a saját arroganciáját véli felfedezni a szembejövőben. Nem vagyok politikus, nem vagyok LMP-tag. Saját jogomon írok ide, a saját nevemben beszélek. Nem feladatom magát meggyőzni semmiről. Úgy vélem, maga elég erős karakter ahhoz, hogy ha okot akar találni arra, hogy a bebizonyítsa a maga számára, hogy az LMP szimpatizánsai ellenszenves alakok, azt meg fogja találni. Csak azért idefáradnia, hogy megbizonyosodjék arról, hogy az LMP szimpatizánsai között is akadnak hevesebb vérmérsékletű emberek - felesleges. Maga ezt nyilván pontosan tudja. Tartalmi kérdésekről meg majd akkor lehet beszélni, ha egy beszélgetést maga ugyanazzal a jóhiszeműséggel kezd el, amit egyébként vitapartnerétől elvár.

panelburzsuj 2010.02.20. 14:48:08

@dzsucseharcos:

"egyre kevésbé érdekel, hogy elérnek-e valamit."

Pedig nagyon is érdekes, hogy elérnek-e valamit. Az utóbbi húsz év ugyanis arról is szólt, hogy amire egy vagy több párt komolyan rávetette magát, az hosszú távra tönkre lett téve (pl: termőföld és mezőgazdaság), de legalábbis sikerült a zemberek szélés köreivel megutáltatni a témát (pl: esélyegyenlőség).

Nagyon nem mindegy tehát, hogy az LMP milyen további témaköröket vesz ki a normális, szakszerű, higgadt megbeszélsere és döntéshozatalra alkalmas kupacból, és taszít át a butítással, manipulációval, erőszakoskodással aláaknázott "párttárgyalási térbe".

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.20. 14:50:00

@Mizantrop:

>Nem vagyok politikus, nem vagyok LMP-tag.

Ne is legyen, mert csak rontaná a párt esélyeit ezzel a stílussal. Akkor tehát nem kíván érdemben vitázni, rendben, tudomásul veszem. Téma lezárva.

heima2 (törölt) 2010.02.20. 18:09:22

@Mizantrop: elhatárolódtunk a köcsöginfo blogtól és szerzőitől, mos tőled, tényleg, mi marad a végén így az LMPből?

hulyeinformatikus 2010.02.20. 18:10:33

@dzsucseharcos: "Ne is legyen, mert csak rontaná a párt esélyeit ezzel a stílussal"

Igazán megható Harczos elvtárs a haladó értelmiséget egyedül képviselő LMP iránt érzett végtelen felelőssége. Ellenberger nem feltétlenül biztos, hogy a Foxi-Maxin szerzett széleskörű politikai ismeretei valóban előrébb viszik a párt szekerét.

Éhesló 2010.02.21. 19:13:04

Szomorú látleletek azokról, akik az ország sorsát meghatározó "demokratikus" döntésre készülnek.

creativecitizen 2010.02.21. 21:41:01

@dzsucseharcos:
korábban ez a válasz érkezett a mainstream médiában bekerülés rejtelmei kapcsán:
"Megy ez - keveseknek. Azoknak, akik értenek a politikához, illetve vállalják a politikát annak minden - finnyás értelmiségieket esetleg elriasztó - aspektusával együtt."

ezeket a finnyás aspektusokat ki tudnád fejteni bővebben?

creativecitizen 2010.02.21. 21:50:41

@pannonfunk:
ezt írod:
"1. Vinnyogtok, hogy hű de nehéz.
2. Elkezdtek sárdobálni."

1. hát igen, kicsit vinnyogunk, mert q'va nehéz 176 evk-ban egyszerre evk-ként 750 kopicetlit gyűjteni, ráadásul most baromi hideg is van, ami jócskán betesz főleg a nők állóképességének, ami kis empátiával azt hiszem érthető ...

2. viszont nem sárdobálásról van szó, hanem az okok feltárásáról és látlelet készítésről. Nem a hírvivőt kell legyilkolni, ha rossz hírt hoz ...

pannonfunk 2010.02.21. 22:04:13

@creativecitizen: Mókuskám, mióta készültök összeszedni mind a 176 választókerületben a kopogtatókat? Kb. az EP választások éjszakája este 11 óra óta? És az utóbbi két hétben jöttetek rá, hogy hoppá, ez nehéz? Ezek után mit vártok a szavazópolgároktól? Válasszunk be a parlamentbe, aztán majd ott is két hét után jöjjetek rá, hogy hoppá, hát politizálni az nehéz? Ha nem vagytok képesek a kopogtatók begyűjtését megszervezni, akkor mit akartok?

Én nagyon empatikus vagyok mindenkivel, kivéve a főnökeimet. A főnök attól főnök, hogy állja meg a helyét, vezesse a céget sikeresen. A képviselőnek is egyfajta főnöknek kell lennie, meg kell állni a helyét a parlamentben. Nem fogok senkit képviselőnek válaszani olyan alapon, hogy "jajj, de cuki, igazi kétbalkezes, de olyan-olyan ari..."

2. ponthoz: 1-2 millió választópolgár leférgezése nem sárdobálás, á.... Meg az sem, hogy kinevezitek a fideszt bűnbaknak azért, mert ti nem bírtátok megszervezni a kopogtatók összegyűjtését, ááááá, az sem... Goto 1: hogy is kezdtétek ennek a megszervezését? Na ugye.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.21. 23:06:55

@pannonfunk: "hogy is kezdtétek ennek a megszervezését?"

És a fidesz hogy kezdte? "Lopj el pár milliárdot". Az első szórólapja és annak terítése többe került valószínűleg, mint az LMP egész kampánya.

Úgyhogy nagyarcodból lehet visszavenni. Lehetsz büszke arra, hogy egy tolvaj megapárt jobban meg tudja szervezni a gyűjtést, mint egy kispárt, ahol mindenkinek van rendes munkahelye is (nem csak 20 éve politikus), de szerintem nem érdemes.

"A képviselőnek is egyfajta főnöknek kell lennie, meg kell állni a helyét a parlamentben."

Persze. Egy politikusnak az a legfőbb jellemzője, hogy meg tud-e szervezni 15-20 embert. Szerintem meg ez menedzseri feladat; a politikus dolga képviselni a választói értékeket és érdekeket, vizióval rendelkezni, szakértőkkel konzultálni, azt szintetizálni tudni, nem elkurvulni.
De szerinted a legfontosabb atribútuma, hogy hogyan tud parancsolgatni pár egyetemistának. Hát meg is látszik a fideszen, hogy ilyen szellemben irányítják.

Nyár 2010.02.22. 08:58:11

Kedves LMP szimpatizánsok! Hagyjátok ezeket a trollokat magukra! (Bár nagyon tetszenek a hozzászólásaitok.)Ők jól elvannak LMP-sek nélkül is. Minden cikkhez ők szólnak hozzá a legtöbbet, a legtöbbször. Fröcsög a szájuk.
Trollok, ha annyira esélytelen és visszataszító számotokra az LMP, akkor miért itt csüngtök állandóan? Igazán nem értelek benneteket. Az LMP továbbra is a változást, tiszta politizálást, átláthatóságot, környezetvédelmet, és a leszakadó rétegek felzárkóztatását tűzi ki célul maga elé. Én ezért szimpatizálok velük, hogy mindez meg is valósuljon.

pannonfunk 2010.02.22. 12:38:02

@Lastres: Most tök jószándékból mondom, hogy figyeljed meg, hogy ezzel a fröcsögéssel iszonyat nagyot fogtok bukni.

Kell, hogy legyen egy politikusnak, főleg egy parlamenti képviselőnek egy 15-20 fős háttércsapata. Nem parancsolgatni kell, de utasításokat kell tudni adni. Anélkül fejetlenség, káosz, anarchia lesz. Bocs, hogy kemény szavakat használok, de az egy naív, dilletáns, amatőr, aki ezt nem látja. Még a szakértőket is meg kell szervezni, ember! Mégis, hogy képzeled, hogy van öt szakértőd, azok mindegyike egymástól függetlenül mondja a saját ötleteit, a politikus meg "szintetizál"?

Ugyanígy tegyünk már különbséget a diktatúra és a hierarchia között. Attól, hogy hierarchia van, még nincs diktatúra. Annyiban igazat adok Neked, hogy a fideszben a visszacsatolás, az alulról jövő jelzések nagyon gyatrán mennek felfelé, és ennek az okát nem azok adják, akik alul állnak. Ettől még a hierarchikus szervezés elengedhetetlenül fontos, és a hierarchikus szervezésben a fidesz veri az összes pártot. Ha nem tudod szétválasztani a rosszat a jótól, és emiatt az egészet elutasítod, nagyon megjárod, aztán csodálkozol, hogy miért nem érted a világot, ugyanúgy, mint az egyszeri kínai mesében, amelyikben a ronda lány grimaszokat vágott, mintha fájna a hasa, mert az amúgy hasfájós szépséget megbámulták a férfiak.

@Nyár:
Az megfordult már a fejedben, hogy esetleg nem trollok vagyunk, hanem valódi problémákat vetünk fel?

"bla-bla-bla... tűzi ki célul maga elé": Áh, frankó, akkor én meg még szebb, még frankóbb célok megvalósítását tűzöm ki célul magam elé. Akkor már szinte alanyi jogon jár nekem, hogy mind a 176 választókerületben meglegyen az összes kopogtatóm, és meglegyen az 5%-om a választáson, ugye? És ha nem, akkor majd fröcsögünk együtt, hogy júúj, a csúnya antidemokratikus, mutyizó nagypártot, azok, hűű, azok miatt nem jutottunk be.

"Én ezért szimpatizálok velük, hogy mindez meg is valósuljon." Ne szimpatizáljál, TEGYÉL érte. Szervezzed meg, hogy legyen meg a szükséges kopogtató a körzetedben! Ja, a szervezés az már nem a politikusok feladata, ld. Lastres előző kommentje? Akkor szintetizáljál, vazze. Kopogtatókat, azt. Bocs, most kicsit felhúztam az agyamat rajtatok. Kezdtek egyre unszimpatikusabbakká válni, ahogy képtelenek vagytok elfogadni a kritikákat. Mintha Lastressel is pont abban értenénk egyet, hogy a fidesz vezetőség nehezen fogadja el a kritikákat. Frankón nem lesz más így a politka, gratulálok nektek...

Bartoki 2010.02.22. 13:07:38

@pannonfunk: "Ha nagyon messze vagytok az 5%-tól, akkor annyi. Lehetett volna ezt úriember módjára is tudomásul venni. Az 1%-otok meg lett volna, kaptatok volna állami támogatást, és lehetett volna tovább építkezni."

Aztán mégis hogy lett volna meg az 1%, ha az LMP feladja a kopogtatócédula-gyűjtést, és csak néhány körzetben indít jelöltet? :O

Ne keverd össze az eddigi választásokat a mostanival - az időközi választások idején az volt a tapasztalat, hogy a kis pártok gyakran 70-80%-ban fénymásolt kopogtatócédulával operálva érték el a 750-et. Az akkori botrányok miatt most van az első választás, amikor a kopogtatócédula "komolyan van véve".

Egyébként meg lehet hogy "csak" 3% az LMP támogatottsága a biztos pártválasztók körében, de hát eleve bizonytalan a választók majdnem fele, van itt még mozgástér bőven.

pannonfunk 2010.02.22. 13:23:11

Na, akkor egy kicsit lenyugodva elmagyarázom szépen, türelmesen, nehogy már az legyen a baj, hogy kicsit éles nyelvvel fogalmazom (bár sajnos egy politikusnak el kell tűrnie azt...)

Alaptézis: az LMP-nek létezik legalább 2.5%-os támogatottsága az ország teljes lakosságában. Ugye enélkül teljesen felesleges vitatkoznunk, hogy kopogtatók így, kopogtatók úgy, ha nincs meg a 2.5%-otok a teljes népesség körében, akkor nincs az a szituáció, hogy megugorjátok az 5%-os küszöböt a parlamenti választáson.

Namost egy kis matek:
176 x 750 = 132000
132000 / 8000000 = 0.0165 = 1.65% (8 millió kb. a választópolgárok száma)
1.65/2.5 = 0.66 = 66%

Feladat: lépjetek kapcsolatba a szimpatizánsaitok 2/3-ával, és beszéljétek rá őket, hogy adják oda a kopogtatót. A szimpatizánsaitok felül vannak reprezentálva a fiatalok, internetet használók között, így vessetek be olcsó elektronikus kampányt: hírdessétek a cetlik leadási helyét online, indítsatok SMS kampányt: "cetlit itt-és-itt kell leadni, add tovább!"

Szépen várjatok, hogy három szimpatizánsból kettő leadja a kopogtatócetlit, és utána lehet sört nyitni.

Ha ez nem megy, akkor két eset van:

1. rohadt bénák vagytok. Ez esetben tessék ezt elismerni, és nem beállni a sárdobálók közé. Nem győzöm hangsúlyozni, LEHET sárt dobálni, mert igenis LEHET UGYANOLYAN A POLITIKA, kivéve annak a pártnak a számára, amelyiknek az a neve, hogy Lehet Más Politika. Ugye ebben egyetértünk.
2. Nagy urban legend, hogy van 2.5% támogatottságotok a teljes népesség körében. Ez utóbbi esetben, nem tudom, hogy mit feszkóztok itt, hogy kopogtatók így meg úgy. Nem mindegy?

Ne tessék azzal jönni, hogy nincs pénz. Egyrészt a nagy pártok sem pénzért szedik be a kopogtatókat. Csak a saját lakóhelyemet ismerem, itt a fidesz önkormányzati területi képviselőjének van 5-10 segítője, kb. minden utcára 1. Mivel a fidesz már létesített kapcsolatot a szavazóikkal, így a területi képviselők segítőire jutó 1-2 utcát könnyen meg lehet csinálni. Ami nagyjából az ismerettségi kör. TESSÉK MEGISMERNI A SZIMPATIZÁNSAITOKAT, és akkor menni fog minden. Feltéve, ha vannak szimpatizánsaitok, ld. fennt.

Az egyenlőtlen eloszlás sem feltétlenül akadály az országos listához, mondom gyorsan, mielőtt azzal jöttök, hogy de a 132000 szavazatnak egyenletesen kell eloszlania. Nem kell, elég minden megyében és a fővárosban a választókörzetek negyedében (de legalább kettőben) jelöltet állítani, hogy meglegyen a 20 területi listátok. Sőt, volt már példa arra (KDNP, '90-es évek), hogy egy párt úgy jutott be a parlamentbe, hogy az országos listája mellé nem volt meg a 20 területi listája.

Szóval kíváncsian várom, hogy meglesz-e az LMP-nek az országos listája. Ha nem, akkor egy dologra voltatok jók: megelőztétek az SZDSZ-t a tavalyi EP-n, azért mondjuk örök hálám :)

Persze ha nem lesz meg az országos listátok, akkor is még van esély, hogy négy év múlva felépüljön belőletek egy értelmes politikai erő, de ahhoz komolyan el kell gondolkoznotok a kritikákon, és nem letrollozni azt, aki kritikát mond (még ha kicsit csípős nyelvvel is teszi azt...)

pannonfunk 2010.02.22. 13:31:18

@Bartoki: Ki mondta, hogy adja fel a kopogtatócédula-gyűjtést? Én ugyan egy szóval sem, csak annyit mondtam, hogy rohadt gusztustalan másra kenni a problémákat, és ebből valószínűleg rosszul jönnek ki. A szimpatikus amatőrökből egy csapásra gusztustalan politikusok lettek. És mivel a "brand" az volt, hogy ők mások, mint a többi politikus, ezzel el is úszott minden pozitívumuk.

A kommentemben arra utaltam, hogy nem értem a siránkozást: ha fel sem tudnak állítani országos listát, akkor úgyis annyi, eltűnnek a süllyesztőbe. Akkor felesleges erőlködni, ugyan minek, nem lehet méltósággal veszíteni? Ha meglesz az országos listájuk, akkor legalább 1%-ot fognak kapni nagyon nagy valószínűséggel, azért ők mégsem egy Munkáspárt2006 vagy mi a szösz. Ekkor lenne állami támogatás, lehetne építkezni. Arra utaltam, hogy pont ezt az építkezést ássák alá ezzel nyavajgós, fogjunk mindent a másikra kampányukkal. Teljesen kiábrándító.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 13:34:40

@pannonfunk:
"Kezdtek egyre unszimpatikusabbakká válni, ahogy képtelenek vagytok elfogadni a kritikákat."

"Mókuskám,"
"Vinnyogtok, hogy hű de nehéz."
"Ez egyszerűen undorító."

"Ha nagyon messze vagytok az 5%-tól, akkor annyi. Lehetett volna ezt úriember módjára is tudomásul venni. Az 1%-otok meg lett volna, kaptatok volna állami támogatást, és lehetett volna tovább építkezni. Le lehetett volna vonni a tanulságot, hogy meg kell jelenni olyan témákkal is, amikre az emberek odafigyelnek. Meg lehetett volna tanulni érvelni, vitatkozni, megtanulni, hogy hogyan kell 1-2 mondatban hatékonyan eljutni a kommunikációt. Azaz megtanulhattatok volna politikusok lenni az elkövetkező négy évben."

Ez volna a kritika? Amit nekünk el kell fogadni? Már ne haragudj, de a legtöbb minden, amit mondasz, közhelyek gyűjteménye, jó adag kioktató rosszindulattal fűszerezve. Kell egy csapat/csapatok? El kell juttatni az üzeneteket hatékonyan és egyszerűen? Az embereket érdeklő téma kell? Tényleg annyira naívnak nézed az LMP-t, hogy ezt nem tudtuk az első pillanattól kezdve? Nem az a probléma, hogy nem tudjuk ezeket, hanem nehéz megvalósítani (miközben nagyon könnyű elmondani). Az meg emberileg furcsa, hogy nem túl barátságos "kritikádra" elvárod, hogy mókusszelíden bólogassunk. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Én nem vagyok politikus, se az itt lévő szimpatizánsok nagy része, ezzel kár érvelned; egyenrangúak vagyunk.

"Azt áruljad el, hogy miért szavazzak ezek után az LMP-re."

Ne szavazz. Úgy tűnik, neked fontosabb, hogy egy politikus "hatékony", jó főnok, jó kommunikátor legyen, és kevésbé fontos, hogy elképzelései és értékei legyenek (sőt az olyan "szdsz"-es, gyanús dolog), hogy tartalmilag mit képvisel. Neked nem érték vagy szempont, hogy verseny (lehetőleg tisztességes) legyen a politikai játszótéren; és elbírja a gyomrod, ha a pártkasszák állami/önkormányzati projektek során visszacsorgó pénzekből telnek ("hisz a politika ilyen, naív, aki ezen változtatni akar"). A zöld dolgok iránt se vagy túl fogékony. Szóval az LMP nem a te pártod, úgy tűnik.

pannonfunk 2010.02.22. 13:49:10

@Lastres: "Tényleg annyira naívnak nézed az LMP-t, hogy ezt nem tudtuk az első pillanattól kezdve?" Akkor fel kellett volna készülni arra is, hogy mi lesz akkor, ha nem sikerül. Ráfogni a másikra, eléggé unszimpatikus.

"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten." Nekem ugyan nem kell, hogy udvariasan beszéljél velem, vagy akár bármit megköszönjél. Elég, ha elgondolkozol azon, amit mondtam. Nem kell mókusszelíden bólogatni sem. Viszont érdemi válaszra kíváncsi lennék: szerinted az LMP pozitívan fog kijönni a kopogtató összegyűjtéséből saját maga által keltett viharból? Ha igen, akkor miért? Ha nem, akkor mit csináljátok itt a fesztivált, ahelyett, hogy gyorsan bocsánatot kérnétek, amiért leférgeztetek közel 2 millió szavazópolgárt, és megígérnétek, hogy legközelebb nem másra fogjátok, ha valami bajotok van?

Nem kevésbé vagyük észre, hogy bizony nem vagyunk egyenrangúak: én max. egy választópolgár vagyok, Ti meg be akartok kerülni a parlamentbe.

"A zöld dolgok iránt se vagy túl fogékony." Aha, persze, te már csak tudod :) Ezt írtam a fenti kommentebe is: ismerjétek meg a választópolgárokat.

Amúgy nem tudom, hogy hogyan lehet valaki hatékony anélkül, hogy elképzelései lennének.

Szerintem most is van verseny a politikai játszótéren, és mintha ez most az LMP-nek lenne a legnagyobb fájdalma. A feladat konkrétan az, hogy össze kellene gyűjteni a kopogtatókat. Ehhez elég lenne megtalálni a szimpatizánsaitok 2/3-át. Hogy ez tisztességes verseny-e, abban valószínűleg eltér a véleményünk...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 14:44:18

@pannonfunk:
A matematikával csak annyiban vitatkoznék, hogy lehetetlen a szimpatizánsok mindegyikét elérni; a 2/3-ad az nagyon magas arány. A kérdés az, nem korlátozza-e a versenyt szükségtelenül egy olyan korlát, ami a kicsiket kétszeri megmérettetésre (kopogtató + küszöb) kényszeríti. Szerintünk igen, és ez nem csak a kicsiknek rossz, hanem az egész politikai rendszernek, mert kevesebb lesz a kihívás, nagyobb a kontraszelekció, stb.

De persze, akinek ekkora népszerűsége sincs, az ne álmodozzon parlamentről. Mi ugyanakkor azt gondoljuk, hogy sokkal nagyobb igény mutatkozna arra, amit képviselünk, ha többen tudnának rólunk; tehát a pillanatnyi népszerűség jóval kisebb, mint egy kampány utáni - s ennek a kibontakoztatásában gátol meg minket egy korai lépcső.

Amúgy meg tudtuk, hogy nehéz lesz (ezt nyilatkozták is mindenhol a szóvivők, hogy az LMP-nek ez az igazi próbatétel), tehát nem arról van szó, hogy elszámítottuk magunkat.

"A szimpatizánsaitok felül vannak reprezentálva a fiatalok, internetet használók között, így vessetek be olcsó elektronikus kampányt: hírdessétek a cetlik leadási helyét online, indítsatok SMS kampányt: "cetlit itt-és-itt kell leadni, add tovább!"

Igen, ezt mind megtettük. A Facebook-on az LMP csoportban 6-7000 ember van, ezzel sokáig a legnagyobb magyar csoport volt (Orbán: 13.000, Mesterházy: 475). Az iwiw-en, a tumbliron, meg mittomén hol is vannak emberek, hirdettünk is már ilyen felületeken. SMS ment minden, a 176-ra beregisztrált embernek.

A fidesz gyűjtésével nem az a baj, hogy a szimpatizánsaitól beszedi; hanem hogy a bizonytalanoktól is, közösségi nyomásra, akitől egy új párt sokat remélhetne (adjon egy esélyt). Ez lehet a fidesz részéről racionális, viszont a verseny szempontjából nem jó, mert pl. így a fidesznek nem kell vitatkoznia, elképzeléseit megvédenie egy kampányban (de esetleg az LMP-ről sem derül ki, hogy hülyeségeket beszél). Egy beágyazott párt nyilván könnyebb helyzetben van, de ez nem jelenti azt, hogy egy kevéssé beágyazottnak ne lehetne létjogosultsága, ha egyszer 5% szimpatizál vele. Egy 5%-os pártnak viszont sose lesz 200 aktivistája egy választókörzetben, ez nem szervezési hiányosság kérdése.

Ami a pénzt illeti: sokat könnyít egy párt helyzetén, ha nem kell azon filóznia, hogy akkor most kapányújságot nyomatok vagy óriásplakátot; hogy megengedhet 3 kör szórólap terítést vagy csak egyet. És hogy vannak-e önkormányzati káderei, akiket azért fizetnek, hogy politizáljanak, vagy pedig mindenki munka mellett kénytelen tolni. Tehát nem csak pénz kérdés, de ha van, az nagy előny.

A magyar pártrendszer nyilvánvalóan kizárja a regionális pártokat. Szerintem ez nem jó, de ez nem is volt eddig központi téma (egyébként vidéken most jobban állunk, mint Budapesten).

"akkor egy dologra voltatok jók: megelőztétek az SZDSZ-t a tavalyi EP-n, azért mondjuk örök hálám :)"
Ebben egyetértünk, ha más nem is, ez mindenképp megmarad :)

Országos lista: nagy valószínűséggel lesz 20 területi lista. A kérdés az, mekkora az az efektus, amire Török Gábor utalt, hogy nem szívesen szavaznak szét az emberek, azaz ha nincs egyéni jelölt, akkor kevesebbet kap a lista is.

"az LMP pozitívan fog kijönni a kopogtató összegyűjtéséből saját maga által keltett viharból?"
Szerintem jól. Ha nincs ez, a fidesz most is töretlenül gyűjtene, még jobban csökkentve az esélyeinket. Így azért már nehezebb rávenni az önkénteseket, hogy órákig talpaljanak egy-egy cetliért, hogy mindenki arról beszél, jó-e ez, vagy sem.

"leférgeztetek közel 2 millió szavazópolgárt," Nem "mi", hanem egy szimpatizáns blogger, és nem csak én, de sokan közülünk is sérelmezték. Talán ennek is eredménye:
"Először is bocsánatot kérek mindazoktól, akiket korábbi cikkemben féregnek neveztem. Hibáztam."
magyarinfo.blog.hu/2010/02/21/politikai_versenyhivatal_a_fidesz_visszaelt_erofolenyevel

heima2 (törölt) 2010.02.22. 15:53:41

tudod az a tipikusan szdszes, amikor ha valaki nem kér a hülyeségeitekből, az már rögtön csak korrupt környezetszennyező értéknélküli geci lehet. Hát lófaszt.

De a legszebb amibe be le se gondoltok, hogy automatikusan nézitek hülyének az állampolgárt, amikor tarolásról, túlgyűjtésről értekeztek. Nem nézitek ki a népekből azt, hogy van annyi képessége, hogy eldöntse hogy kinek adja vagy nem adja a cetlijét?

hulyeinformatikus 2010.02.22. 16:20:03

@Lastres: "Az első szórólapja és annak terítése többe került valószínűleg, mint az LMP egész kampánya."

Érdekes módon eddig már láthattuk, hogy valamiből mégis van az LMP-nek:

- óriásplakát kampánya,
- telemarketing kampánya,
- fizetett aktivistái.

Ezek nem két Forintos tételek.
Biztosan a manóktól.

Sok értelme nincs a két pártot összevetni.
A Fidesz talán Közép-Európa legnagyobb politikai szövetsége.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 16:20:15

@heima2:
"ha valaki nem kér a hülyeségeitekből, az már rögtön csak korrupt környezetszennyező értéknélküli geci lehet."
Miért, nem az? Érvelj! :)
(egyébként nem írtam, hogy érték nélküli, csak azt, hogy fontos LMP-s értékek neki nem fontosak.)

Megint megkérdezem, gyűjtöttél már életebe kopogtatót?
Vannak nagyon tudatos emberek (és nemcsak a legképzettebbek/legokosabbak között), s vannak, akik azt se tudják, mi ez, vagy tudják, de nem nagyon érdekli őket. Ez utóbbiakból is nagyon sok van.

heima2 (törölt) 2010.02.22. 16:53:45

@Lastres: Nem, nem az.
Nekem nagyon fontos a környezet, az átláthatóság, a korrupció és a bürokrácia felszámolása, pont ezért nem fogok az LMPre szavazni. És ennek millió és millió oka lehet, inkább nem részletezném, még elsírnátok magatokat. Pontosan erről próbálunk itt beszélni, hogy ez a tipikus SZDSZ attitűd, ha nem csápolsz velünk az aktuális antifa szeánszunkon, akkor nem vagy igazi antifasiszta (jobb esetben, mer lehetsz még lappangó náci is ha épp az az érdekünk), etc

Ízleled a két mondat közötti különbséget:

Az LMP alapértéknek gondolja a környezet védelmét, azaz aki nem szavaz ránk, annak nem fontos a környezete.

Az LMP alapértéknek gondolja a környezet védelmét, és szívesen várja azoknak a támogatását, akiknek szintén fontos ez az ügy.

"Megint megkérdezem, gyűjtöttél már életebe kopogtatót? "

Rá kéne ébredni, hogy nem erről van szó. Állampolgár megkapja a cetlit, és szabad akaratából (!!!), saját döntése alapján (!!!) annak adja, akinek akarja. Egy demokráciában teljesen mindegy, hogy az állampolgár bizonytalan vagy tudatos, hogy az a döntési szempontja, hogy a leggyorsabbnak/legjobb csajt küldőnek/legcukibbnak adja vagy nem adja a cetlijét. Nem szabhatod meg hogy kinek adja vagy kinek nem, vagy hogy hány ember támogathat egy pártot.

Ezzel az egész kampánnyal azt bizonyítjátok, hogy hülyének nézitek az embereket (finomabb megfogalmazásban ugye a "bizonytalan"), aki nem tudja, hogy neki a mi a jó, aki segg, mert az első aktivistának odaadja a cetlijét. Kérdezem én, az lenne a demokrácia, hogy kétségbe vonjuk más véleményalkotási szabadságát és módszerét?

Levéltetű 2010.02.22. 16:58:39

@Lastres: "egyébként nem írtam, hogy érték nélküli, csak azt, hogy fontos LMP-s értékek neki nem fontosak."

Horrorrajongó vagyok. Ha nem vagyok hajlandó megnézni egy gagyi horrorfilmet, akkor mégsem szeretem a horrort?

Elég furcsa lenne, nem?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 17:07:29

@heima2:
oké, azt elismerem, hogy lehet valakli környezetvédő, és nem LMP-s. De azt magyarázd már meg nekem, hogyan ellenezheti valaki a korrupt politikai mutyivilágot, és támogathatja közben a fideszt? Ez szerintem tényleg nem fér össze. Vagy belülről akar reformálni? eddig nem sok látszatja van. (A minimális bizonyíték: a fidesz az utóbbi 3 alkalommal elgáncsolta a pártfinanszírozási törvény módosítását).

"még elsírnátok magatokat."

Ez aranyos, hogy aggódsz :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 17:13:43

@heima2: amit szdsz-ességnek nevezel, az egyébként ugyanúgy benned is megvan, csak nem veszed észre. Ugyanúgy nácizol/fasisztázol, csak nálad ennek a szónak a szerepét az "szdsz" tölti be. Mindenben igen jó orral felfedezed az "szdsz-ességet", és szapulod. Alázod az LMP idealista elképzeléseit és tagjait, közben olyan idealizált képed van a választókról, hogy magadat kiröhögnéd, ha észrevennéd, mit mondasz.

heima2 (törölt) 2010.02.22. 17:17:54

@Lastres: "De azt magyarázd már meg nekem, hogyan ellenezheti valaki a korrupt politikai mutyivilágot, és támogathatja közben a fideszt?"

Nem látom az ellentmondást. Nem látom a bizonyítékok tömegét, a feljelentéseket, a fideszes alapprogrammá tett korrupciót. Ellenben például Debrecen költségvetését és gazdálkodását bátran ajánlom tanulmányozásra.

Elhiszem hogy te a "mind egyforma" bornírt hülyeségre építed a világképed, de hidd el hogy nem csak kiábrándult ballerekből az ország, és van aki képes gondolkodni és helyén értékelni a dolgokat, ha arról van szó.

"A minimális bizonyíték: a fidesz az utóbbi 3 alkalommal elgáncsolta a pártfinanszírozási törvény módosítását"

És ennek egyetlen feloldása az, hogy a Fidesz a korrupt politikai mutyivilág? Más opció fel sem merülhet?

heima2 (törölt) 2010.02.22. 17:25:14

@Lastres: olvasd el a két példamondatot, abból tökéletesen látszik a különbség. nem kell tettetni a debilt, nem arról van szó, hogy nem lehet minősíteni, jelzőket használni, kritikát megfogalmazni.

"közben olyan idealizált képed van a választókról, hogy magadat kiröhögnéd, ha észrevennéd, mit mondasz."

egyszer életedben elolvasod az Alkotmányt, vagy a nemzetközi szervezetek emberi jogi alapokmányait, és hasonló idealizmusokkal találkozhatsz. A végén még képed is lesz a demokráciáról.

De én benne vagyok a hiperrealista világban is, csak akkor a magyar lakosság 80%-nak máris nincs választójoga, 800k mélyen tisztelt állampolgár pedig munkatáborban tanulja Európát, ha már.

De a harmadik opció nem megy, hogy hülyének nézünk mindenkit, aki nem mi vagyunk, és mindezt a demokráciára hivatkozva tesszük.

heima2 (törölt) 2010.02.22. 17:28:24

@Lastres: meg van azért különbség mondjuk az emberi méltóság eszméje és a között, hogy egy szervezet azt próbálja eladni, hogy az ő tagjaik között soha nem volt és soha nem lesz (legyen akármekkora erő) korrupció, korrupt ember/tag.

heima2 (törölt) 2010.02.22. 19:38:57

@Lastres: btw nem szeretnéd itt elmagyarázni a halandó, tudatlan, bizonytalan állampolgárnak az LMP fantasztikus adóelképzeléseit? magyarinfo.blog.hu/2010/01/23/mdf_vege/fullcommentlist/1#c8443036 itt félbemaradt a megvilágosulásom

sztd 2010.02.22. 22:10:40

@Lastres: "A matematikával csak annyiban vitatkoznék, hogy lehetetlen a szimpatizánsok mindegyikét elérni; a 2/3-ad az nagyon magas arány."
Csak finoman jelezném, hogy a Fidesz is ezt a célt tűzte ki hivatalosan maga elé. Szeretne 3 millió szavazót, és 2 millió választópolgárral személyesen találkozni. Az a cél (vagy a hivatalos ideológia, hisz a fejekbe én sem látok bele), hogy így mozgósítsák a szavazótábort, mert ezt hatékonyabbnak gondolják.

Ezen kívül egy kellemetlen hír:
"beültünk egy kocsmába forralt borra, és szereztünk 4 KC-t. Ebéd, szusszanás és irány a többi kocsma :-)"
emiatt:
index.hu/belfold/2010/valasztas/ovb_tilos_kocsmaban_es_konyvesboltban_ajanloszelvenyt_gyujteni/

és egy kellemes:
www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=157&p=1

No minden jót.

hulyeinformatikus 2010.02.22. 22:27:22

@Lastres: "De azt magyarázd már meg nekem, hogyan ellenezheti valaki a korrupt politikai mutyivilágot, és támogathatja közben a fideszt?"

Felmérések szerint az emberek 20%-a meg van győződve, hogy Orbán Patás Viktornak hívják a regnáló miniszterelnököt.
Úgy tűnik, Te is ebbe a csoportba tartozol.

hulyeinformatikus 2010.02.22. 22:31:29

@sztd: Az hagyján:

"Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda
H-P: 9-17, de a postaládába bármikor be lehet dobni a cetliket"

maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&oe=UTF8&msa=0&msid=109519987627503029959.00047d5b585d3f9f9f424&z=12

Amikor az LMP vezér ügyvéd helyből leszarja a törvényeket.

"Meg kell semmisíteni a munkahelyen, munkaidőben gyűjtött ajánlószelvényeket - mondta ki az V. kerületi választási bizottság"

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100222-kopogtatocedula-ervenytelenitettek-az-mdf-konyvtarban-gyujtott-ajanloszelvenyeit.html

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 22:50:59

@sztd: Ez agyrém. Nevetséges.
Na nem az 5% :)

"a Fidesz is ezt a célt tűzte ki hivatalosan maga elé" Nem is fog nekik sikerülni... De nekünk igen :)

@hulyeinformatikus: ez nem a törvény, csak egy dilettáns testület (OVB) állásfoglalása.

Ezen az alapon az aluljáró is munkaterület, mert néhány utcaseprő ott sertepertél (meg szocmunkás). Meg a lakásom is, mert néha vállalok fordítást pénzért. Vagy épp a vízgáz csövet szereli a szerelő.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.22. 23:02:07

@hulyeinformatikus: "Felmérések szerint"
Milyen felmérés? Meg lehetne nézni?

"Úgy tűnik, Te is ebbe a csoportba tartozol."

Nem.

heima2 (törölt) 2010.02.22. 23:39:23

@Lastres: ott már minden létező nikkemet bannolták (itt még csak a 2-nél járok:), így itt válaszolnék:

nagyon jól összefoglaltad a TB és a költségvetés közötti átjárást, a költségvetésből ki lehet pótolni a Tb-t, a Tb-ből viszont nem lehet finanszírozni a központi költségvetést, és ez utóbbi irány, ami számít esetünkben, hiszen a minimálbéres SZJA-t nem fizet.

Nem az egyéni számla függvénye a tb járulék helyzete, ha nem fizeted, nem kapsz ellátást, ez benne a poén. Ha nincs meg a szolgálati időd, nem lesz nyugdíjad, akármilyen nyugdíjrendszer van is éppen. Mivel a minimálbérre csak Tb járulék rakódik, amiért cserébe a saját jogú ellátás jár (ha nem fizetné, nem kapna ellátást, míg ha nem fizetsz adót ugyanúgy kijön hozzád a rendőr), így a minimálbéres nem vesz részt a közteherviselésben.

Elképzelésekhez: durva ellentmondásokat érzek. Gyakrabban hívnád be a járadékosokat de csökkentenéd a bürokráciát pl. De a komolyabb probléma a szociális ellátások - minimálbér - bérköltség háromszögben van.

Ha azt mondod, hogy a képzetlenek nem kapnak munkát, mert drága a foglalkoztatásuk, akkor hiába teszed a teljes minimálbért adó és járulékmentessé, mert akkor ez az mutatja, hogy a "természetes", piaci minimálbér már rég magasabb mint a törvényben meghatározott. Bár kevered a munkakereslet és munkakínálat fogalmát, de a probléma gyökere felé járták: a szociális ellátások felfelé tolják a természetes minimálbért, ami így olyan tartományba kerül, ami már adóterheléssel együtt kitermelhetetlen legálisan képzetlen munkaerővel. de ez nem a minimálbér adózásának függvénye, 2002 előtt kellett fizetni szja-t minimálbér után is, és akkor volt az elmúlt 20 év legnagyobb munkahelyteremtése, míg a 100 napos őrjöngésben bevezették a kiegészítő adójóváírást, ezzel megszűnt a minimálbér adózása, eredménye viszont nem több munkahely lett, hanem másfél millió minimálbérre bejelentett.

El kellene felejteni a régi logikákat, a szoci bürokratikus gondolkodást, az újraelosztó logikát. Például a teljes állami munkaerőpiaci szolgáltatói hálózatot piaci alapra lehetne helyezni, a munkaügyi biztosítással egyetemben, világos logika mentén felépíteni a rendszert, ahol mindenkinek érdeke (állam, munkaügyi biztosító, álláskereső, magánközvetítő), hogy magánközvetítő), hogy minél hamarabb elhelyezkedjen az illető, vagy kevésbé innovatív ötletként a szociális járadék keret terhére közkonyha hálózatot kiépíteni a nyomortelepes falvakban (több probléma megoldása együttesen, a nők dolgoznak, havi fix bért, így rendszeres életet kapnak, megszűnik a gyermekéhezés, helyi élelmiszergazdaságnak piaca lesz, hátrébb szorul az uzsora stb ), stb stb stb

szóval ha már lehet más a politika akkor legyen más is, és ne a megszokott potméter tologatásokkal és megoldásokkal jöjjenek, jöjjetek elő, hanem kreatív közpolitikai programokkal. ennek lehet 15%-ot szerezni, annak hogy szeretjük a zöldet, szavazz ránk, nem.

hulyeinformatikus 2010.02.24. 09:11:39

@Lastres: Ez konkrétan a törvény:

"(2) Nem gyűjthető ajánlószelvény:

a) az ajánló vagy az aláírást gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,"

www.valasztas.hu/nep97/jo/to/to97c07.htm

Most már ott tartunk, hogy az LMP nyíltan és büszkén törvényt sért.

hulyeinformatikus 2010.02.24. 10:43:17

@Lastres: A törvény világosan és egyértelműen kimondja, hogy munkahelyen, munkaidőben nem lehet gyűjteni.
Miért kell ezen lovagolni?

Artur, a mesélő 2010.02.24. 13:45:48

Csak annyit szólnék hozzá, hogy az LMP mostani KC gyűjtési gondjai szerintem abból fakadnak, hogy az EP választások óta ellazsálták a pártszervezést.

A képviselőjelölteket nem most, az utolsó 1-2 hétben kellett volna megkeresni/megtalálni (ismerek olyat, akit febr. elején kerestek meg, hogy bocs, nem akarsz LMP képviselőjelölt lenni?), ezt már múlt ősszel le kellett játszani, LEGKÉSŐBB nov. végére mind a 176 EVK-ban és utána még mindig maradt volna kb. 2 hónap arra, hogy a párt, a képviselőjelöltek találjanak EVK-ként 20 lelkes embert, akik életüket és vérüket adják (de legalábbis az idejüket) a KC-gyűjtés során...

ui: a családból 2-en még rajtam kívül az LMP-nek adták a cédulát, úgy, hogy velünk a pártnak semmi tennivalója nem volt (mi vittük el a jelöltnek), de úgy gondolom, hogy rendkívül szívós, aprólékos szervezőmunka nélkül (ld. jobbik, akik viszonylag kevesebb pénzzel, de annál nagyobb lelkesedéssel dolgoznak) nem fog menni a dolog...

creativecitizen 2010.02.24. 13:47:01

@hulyeinformatikus:

a törvény egyértelmű: a pincér nem győzködheti a vendégeket, a kávézó tulajdonosa nem cseszegetheti az alkalmazottait: erről szól a törvény betűje és szelleme ...

arról nem, hogy egy gyűjtődoboz kihelyezése hogyan és miért sértené bárki munkavégzését, vagy bármi munkahelyi nyomásgyakorlásra lehetőséget adna akkor, amikor bárki oda betér, és bedob egy kopicetlit ...

hulyeinformatikus 2010.02.24. 17:13:23

@creativecitizen: Jobban jártok, ha nem folytatjátok, ebből nem jöhettek ki jól.

Levéltetű 2010.02.24. 18:12:19

Botrány! A Fidesz már az LMP aktivistákat is felporszívózza!
hircsarda.hu/politika/3067-lmp-aktivistakat-porszivoztak-fel-fideszesek/

creativecitizen 2010.02.24. 23:34:09

@Artur, a mesélő:
a kevesebb pénzben nagyon biztos vagy?
:-)

creativecitizen 2010.02.24. 23:51:22

@hulyeinformatikus:

hááát, van a törvénynek betűje, meg van szelleme, meg vannak a paragrafus csavarók, meg némi szofizmus köznapi értelemben, meg a jogértelmezés bámulatba ejtő cikkcakkjai Magyarországon ...
meg választás 2010, kampányidőszak, bámulatosabbnál bámulatosabb ötletekkel ... még biztos nem vagyunk túl minden meglepetésen ...
:-)

ha azért egy kicsit közelebbről nézegetjük a dolgot, akkor az a házmester/közös képviselő pl., aki begyűjti a cetliket (néha ráadásul kitöltetlenül) - pedig lakóházban teszi, az a törvény betűje és szelleme értelmében is jogszerűtlenül jár el, hiszen saját munkahelyén gyűjt, ráadásul nyomást is gyakorol, és (egyéniségétől függően)különböző hatalmi eszközöket is bevethet (erre kopogtatásnál hallottunk példát) ...

ezzel szemben a "Jó napot, kopi cetlit hoztam az LMP-nek, hova tegyem?" kávéházi/éttermi/stb. beszélgetésben sem nyomásgyakorlás, sem hoszú távú függelmi viszony, sem befolyásolással visszaélés, stb. még leghaloványabban sem érhető tetten ...

na, erre ki varr gombot?

hulyeinformatikus 2010.02.25. 10:16:51

@creativecitizen:

Untat ez a magyarázkodás.
A törvény egyértelmű: munkaidőben, munkahelyen nem gyűjtünk kopogtatócédulát. Kevés helyen tiltja a gyűjtést, a fenti pont ilyen.

Tele van jogászokkal az LMP, az összes ennyire retardált lenne?

Úgy lett volna valóban más a politika, ha azt mondják, hogy:

"A következő pontokon ...... rossz a jelenlegi szabályozás, amennyiben bejutunk a következőek ...... alapján fogjuk megváltoztatni, de addig - jogtisztelő állampolgárok szabad gyülekezeteként - kötelességünk betartani a törvényeket."

(Valószínűleg a Kádár rendszer öröksége az az LMP-ben is látható felfogás, hogy rossz törvényt nem megváltoztatni, hanem megkerülni kell.)

Ez helyett felmegy a pályára, majd mérkőzés közben kezd el toporzékolni, hogy márpedig rosszak a szabályok, mert kicsesznek velünk.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.02.25. 11:10:24

@hulyeinformatikus:
"Untat ez a magyarázkodás."

Akkor mit lógsz itt éjjel-nappal?

creativecitizen 2010.02.25. 11:31:04

@hulyeinformatikus:
akkor őszinte kíváncsisággal érdeklődöm, hogy a magánlakásom ajtaján túl milyen közterületet lehet megnevezni, amely nem tekinthető valaki munkahelyének?

pannonfunk 2010.02.25. 14:13:07

Kedves LMP-sek! Szeretném felhívni a figylemeteket a ide-ide.blog.hu/ tulajára. Kedves bloggertársunk az OVB szerint három helyen is összeszedte a 750 kopogtatót, pusztán annyival, hogy minden politikai posztba betolta, hogy küldjetek nekem kopogtatót. (Mondjuk őt is megkérdezném, hogy a szükséges mennyiség hányszorosát szedte be így, ugye minimum háromszorosát, de ki tudja, hogy 750 felett hány kopogtatót szedett össze...)

Kérdezzétek meg őt, hogy mennyire nehéz összeszedni a kopogtatókat.

hulyeinformatikus 2010.02.25. 14:54:18

@hulyeinformatikus: Schiffer a házmesteres érved egy az egyben elismételte egy körzeti tv-ben. Ez a briliáns gondolatmenet lett a hivatalos kommunikáció erre a kis "stiklire"?

hulyeinformatikus 2010.02.25. 14:57:15

@creativecitizen: Ez valami jó anyag lehet, körbeadjátok az irodában?

creativecitizen 2010.02.26. 00:01:44

@hulyeinformatikus:
lehet, hogy kettőnk között az a különbség, hogy én ipari mennyiségben kopogtattam, és nem karosszékből beszélek?
:-))

hulyeinformatikus 2010.02.26. 09:05:56

@creativecitizen: Vigyázz, nehogy felporszívózzon a Fidesz.

creativecitizen 2010.02.26. 11:31:17

@hulyeinformatikus:
a vákumot azért már érezzük ...
:-)

Vaandor 2010.03.01. 12:25:49

@pannonfunk: Kedves Pannonfunk!
Az IDÉzett bloggertárs mindössze annyit ért el (nem is 3, de 6 helyen), hogy bekerült a neve az OVB táblázataiba. És mindannyiszor mellékerült, hogy "Nyilv. vétel elutasítva" és "Nem indulhat".

Ennek prózai oka, hogy a jelöltre NEM ÉRKEZETT 750 aánlószelvény. Valószínűleg még tíz sem.

Az OVB-táblázatban bentmarad, mert elvileg 19.-éig kiegészítheti a szükséges mennyiségre. Nyilvánvalóan nem fogja. Ez egy érdekes ötlet volt, valahol világmegváltás és médiahekk között, jelentős spammerkedéssel megtámogatva.
De nem több.

pannonfunk 2010.03.01. 16:57:34

@Vaandor: Igen, közben kiderült, hogy ez inkább médiahekk. Pedig el bírtam volna képzelni, hogy egy ilyen kicsit hóbortos alaknak összejön az indulás. Azért _ennyire_ tényleg nem egyszerű kopogtatókat összegyűjteni...
süti beállítások módosítása