ápr
22

Adócsökkentés-mánia, avagy elkúrja-e a Fidesz is?

No végre, Fideszéket hazugságon kapták! Merthogy mégsem akarnak adócsökkentést. Ez most a nap témája, ezt harsogja a rendkívül hiteles párt arca, az éleslátású, de sajnos bokrosista, ezért most kicsit nyilván csalódott sztárblogger, és még sokan mások.

Node baj-e ez?

Azzal már valószínűleg senki nem vitatkozik, hogy a mai adórendszerünk rossz, igazságtalan és nem hatékony. Aki mégis, az olvasson bele bármelyik közgazdászcsapat tanulmányába (pl. Oriens, CEMI, MNB), hogy egyértelmű problémaleírást kapjon. Tehát az adórendszerhez hozzá kell nyúlni, ez teljesen biztos. De ez nem jelent feltétlenül adócsökkentést. Ma ugyanis nem az a fő baj, hogy sokat költünk, hanem az, hogy rosszul, és hogy a fedezetet igazságtalan, bonyolult és alapjaiban elhibázott terhekkel próbáljuk meg összeszedni.

Irreálisan magas munkaterhek + bonyolultság <=> elterjedt adóelkerülés

Magyarországon ma a közterhek viselése gyakorlatilag egy kisebbség vállát nyomja, az adóelkerülés elterjedt népi játéknak minősül. Ennek oka és következménye is egyszerre, hogy a munkát terhelő elvonások mértéke világviszonylatban is óriási nálunk, az ebből származó bevétel mégis az átlagnál lényegesen alacsonyabb. Ez egy ördögi kör: a magas adókulcs csökkenti a foglalkoztatást, ami viszont szűkíti az adóalapot és ezáltal megnehezíti a kulcsok csökkentését. A magas terhek a minimálbérrel párosítva főleg az alacsony képzettségűeknél nehezítik meg nagyon a legális foglalkoztatást.

A másik fő probléma az adminisztrációs terhek nagysága, amelyet nagyrészt a rendkívül szerteágazó, bonyolult adórendszer okoz. A különféle, szinte csak saját bürokráciájukat eltartó adók, járulékok és díjak átláthatatlan dzsungelét radikálisan meg kell ritkítani.

Van megoldás adócsökkentés nélkül is!

Nem adócsökkentés kell elsősorban, hanem átrendezés. Ahol a fő csapásirány az élőmunkát sújtó irreálisan magas terhek csökkentése. Az LMP programjában felvázolta, hogy meg lehet oldani az adórendszer, és ezáltal a gazdaság fenntartható pályára állítását anélkül, hogy a kiadásokat vissza kéne fogni.

Az adók átrendezésének lényege, hogy a munkát terhelő adó és járulékteher radikális (20-30%) csökkentése, valamint a jelentéktelen terhek (18 adónem) kiiktatása mellett a környezetvédelmi és vagyoni adók növelésére van szükség.

Fidesz: a probléma félrekezelése?

Kövér László ezzel szemben arról beszélt, hogy a vállalkozók terheit (vajon mire gondolhatott...) kellene csökkenteni, a munka terhei majd csak ez után jönnek. Hát, ha a Fidesz tényleg ennyire félreismerte a helyzetet, akkor nehéz évek jönnek. Reméljük nem ez a helyzet, bár sajnos az igazságot majd csak a parlamentben fogjuk megtudni: a Fidesz egyelőre rendkívül jól vigyáz arra, nehogy valami konkrétum kiderüljön arról, mit akar kezdeni soha nem látott támogatásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmas.blog.hu/api/trackback/id/tr531941362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mapol 2010.04.22. 16:07:07

Leginkább a fordított rendszerű adózásnak lenne értelme, mivel az adminisztrációval lehetetlenítik el a kis- és középvállalkozások működését:
magyarpolitika.blogspot.com/2010/03/az-adonormalizalasrol.html

Kosinva 2010.04.22. 22:17:31

A Fidesz nem fogja "elkúrni". A párt szakmai tagozataikban több elismert gazdasági szakértő van mint a Jobbikban és az LMP-ben együttvéve. Másrészt adót emelni nem célszerű sehol se, a Fidesz pedig az adóátrendezés helyett adózási reformot akar végrehajtani.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.22. 22:24:52

@Kosinva: végre egy bennfentes, akit meg lehet kérdezni :) Mit fed az "adózási reform"? Csökkentés? Emelés? (ha már átrendezés nem). És ha csökkentés - hol a fedezet?

aum 2010.04.22. 23:29:34

@Kosinva: Hajatokra kenhetitek a sok szakértőt, Viktor majd kiválasztja a neki legjobban tetsző változatot és nem szakmai, hanem politikai alapon.
Valószínűleg a Fideszhez közeli nagyvállalkozói réteg lesz a kedvezményezett, akiket helyzetbe hoz a Fidesz-féle adóreform. Egész pontosan eltörlik a kisadókat és a helyi iparűzési adót. További érdemi adócsökkentésre legfeljebb akkor lehet számítani, ha fellendülés lesz.
Átfogó, radikális adócsökkentés nem lesz a ciklusban.

Rigo' 2010.04.23. 10:12:00

@Kosinva: Ennyire nem kellene küzdeni a kétharmadért. Meglesz az. Majdnem bizonyos. A többit bízzátok a társpártotokra, hogy imádkozzanak jól. Hacsak meg nem orroltak a CSAK a fidesz szlogenre.
Épp elkerültük az államcsődöt, de már csökkenteni akarjuk megint a bevételeket. Biztos vagyok benne, hogy vannak rátermett és felelősen gondolkodó emberek a fideszben, de az örök miniszterelnök nem az. A baj az, hogy a Vityesszel nem lesz más, de talán kibírunk még négy évet.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 11:48:01

@Kosinva: Nem mások, hanem ŐK MAGUK mondják, hogy nem lesz adócsökkentés. Ami pedig az egyik fő ígéretük volt. Ennyi. Ugyanolyan hazugok, mint az MSZP, és 98-ban is hazugságokkal nyertek. Eszükbe sem volt betartani az ígéreteiket, és most sincs.

darkgreen 2010.04.23. 12:03:52

@Rigo': Voltak itt már törökök, tatárok, osztrákok és oroszok, az egyebekről nem is beszélve. Kibírtuk. Mit számít nekünk négy év?

pgeri 2010.04.23. 18:44:35

@Kosinva: hát ez most olyan volt, mint amikor a VEKE vs. négyesmetró-építők/tervezők vitájának napján a BKV kiadott egy közleményt (kb. a vita kezdetekor), hogy a metróépítő szakemberek együttesen 500 évnyi tapasztalattal meggyőzték a VEKE képviselőit. :-)

A sztorit lásd: veke.hu/index.php?fc=cikk&par=338

Ja, azóta újra kellett számolni a megtérülési adatokat, mert az EU nem fogadta el őket...

Szóval a "sokkal jobbak vagyunk, mint ti, bibíí" tempót érvekre kéne cserélni. :-)

Frank'Leó 2010.04.24. 00:03:57

Geri, eddig úgy tudtam az LMP programjából, hogy káros a munkát terhelő nagy adó.

Most elbizonytalanítottál. Ezek szerint - hogy idézzem - Bajnaiék is elkúrták, hogy januártól csökkentették az szja-t?

:((((((

drkovax 2010.04.24. 15:45:36

Az ugye nem zavar, hogy az első két mondatod, úgy ahogy az le van írva, nem igaz ?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.24. 18:46:33

@drkovax: Téged meg az nem zavar, hogy igaz. Attól függ, melyik nyilatkozót nézed... egyik azt mondja, lesz, másik azt, hogy nem lesz. Igaz, az első a főnök, de a másik sem akárki.

pgeri 2010.04.24. 21:13:02

@Frank'Leó: miért, csökkentették? :-) Nézd meg, hogy az adómentes juttatások (pl. BKV bérlet) megadóztatása és a szuperbruttós trükközés után ki járt jól! Olyan nagyon sokan nincsenek. Sőt! Nézd meg a Pénzügyminisztérium honlapját, látni fogod, hogy az SZJA bevételek emelkednek.

Bajnaival már olyan sok bajom nem volt egyébként, nekiállt fűnyíróval válságot kezelni, a szoci háttérhez képest nem is rosszul. Az előtte garázdálkodókról viszont kicsit más a véleményem...

Ja, ha már munkaterhek: ha megnézed az LMP programját, látni fogod, hogy nem (elsősorban) az SZJA, hanem a bazi magas járulékok alkotják a főellenséget. Ebben egyébként jól lépett Bajnai, csak bátortalanul. Az LMP program nem véletlenül szól ezermilliárdos tehercsökkentésről.

minorita 2010.04.25. 07:08:33

Adócsökkentés mögött valóban a hiteles beszéd hiteltelensége érhető tetten. A fidesz az elmúlt 8 évben valóban folyamatosan adócsökkentésről beszélt, de a válság után/alatt/közben sem hagyott alább ez a szakmai/kampány kommunikációja. Közben kiderült, hogy mi állampolgárok egy dolgot felejtettünk meg megkérdezni tőlük, hogy mikor. Mára kiderült, hogy OV. mintegy több cikluson átivelő kormányzásban gondolkodik, s ő a pl. 2006. ban ostorozott és szorgalmazott adócsökkentését mondjuk 2014-ben, vagy 2018-ban gondolta megvalósíthatónak. Azért kevés ilyen "stratégia szemléletű" politikusunk van, aki ekkora távlatokban képes gondolkodni és tervezni. Szóval az adócsökkentést, mint ígéretet valóban számon kell az lmp-nek kérnie a fidesztől, mert az egész fidesz ellenzéki offenzíva erre alapozta az elmult éveit.
Az adót csökkenteni pedig kell és lehet is. Sokan persze megkérdezik, hogy hogyan, miből? Szerintem abból, hogy a kisebb és átrendezett, no meg a sok-sok áttekinthetetlen adónem megszüntetésével és rendezésével valóban egy jól átgondolt, de összegében csökkentett adótartalmat létrehozó adórendszert vezetünk be, amely a legális szintre próbálja vinni az adómorált. Ma kevesen sok adót fizetünk, az adóreform lényege éppen az kell, hogy legyen, hogy sokan fizessünk bevállalható nagyságú adót.
Sajnos a magyar gazdaságban, ma minden adóalany "kicsit hunyó". A multi cégek valóban nagy adózók, de az elmúlt években/évtizedekben kapott kilönböző beruházási és munkahelyteremtő támogatások révén, olyan juttatásokhoz jutottak melyek lehetővé teszik számukra, hogy magas profitot realizálva ne adóelkerülők legyenek. A kis vállalkozások pedig, akik ma hihetetlen sokan vannak, éppen azért, mert egy-egy vállalkozás révén pl. adót tudnak minimalizálni. Pl. Evás cégeket hoznak folyamatosan létre, s tevékenységük árbevételét egyszer ebben, egyszer abban a cégben számolják el. Miután nem kapnak kivételes állami "ingyen" pénzeket, az ő profit maximalizálásuk ebben fejeződik ki. Az lmp-nek tehát ezeket az anomáliákat kell felszámolnia gazdasági programajánlatában.

Tehát az unalomig hangsúlyozott " miből" kérdést fogjuk most felerősödve hallani, ahogy az elmúlt években unalomig hallottuk az "adócsökkentést", mint kulcsszót, mint a fidesz mozgósító és hívó szavát.

Én úgy gondolom, hogy igenis van fedezet az adócsökkentésre éppen egy jól átgondolt adóreform révén. Csak ezt nehéz előre meghatározni, számokban konkretizálni, mert csak becsülni tudjuk a fekete gazdaság, az adóelkerülés mértékét. Úgyhogy én, mint lmp tag nagyon markánsan számonkérném, mint párt a fidesz ígéretet a párttól, mert ha ez nem történik meg, akkor az adóreform is el fog sikkadni, ahogy elsikkadt az elmúlt években, s maradunk a kellemes langyos, nem fehéredő, a vállalkozásokra, magánszemélyekre egyenlőtlen terheket rakó rendszerben.

Frank'Leó 2010.05.09. 14:28:14

@pgeri: Látom, egy másik bejegyzésben, hogy azóta utánanéztél: alapvetően csökkent az szja januártól.

Én is kicsit pontosítok:
- Az szja a munkavállalók zöménél csökkent (mármint a plusz jövedelmet terhelő, mondjuk így, marginális szja-kulcs).
- A tb-járulék jelentősen, 5%-ponttal csökkent.

Összességében a munkaterhek (amik az adóelkerülést, feketegazdaságot növelik) két oldalon is csökkentek.
Tehát a Bajnai-kormány nemcsak sivár módon, fűnyíróval kezelte a válságot. Amennyire a gazdasági mozgástér lehetővé tette, reformértékű lépéseket is tett.
Nekrológként ennyit.

pgeri 2010.05.09. 23:58:10

@Frank'Leó: Így igaz, volt adócsökkenés főleg a középső jövedelmi sávban. Viszont azért szóltam a cafeteriáról, mert azt nem figyelembe venni elég nagy tévedésekre adhat okot, hiszen a nem állami alkalmazottak körében elég divatos (a magas adóval magyarázható) juttatásról van szó. A nem államiak pedig jórészt az alsó és a felső jövedelmi sávba esnek, tehát a változásoknak amúgy nem nyertesei.

Az 5% TB csökkenés a munkaadókat érintette, de valóban ez a legkomolyabb lépés, amit Bajnaiék tettek. Nem elég, közel sem, de jó irányba mutat. Reméljük ezt a Fidesz is látja. Ha nem, majd az LMP megpróbálja felhívni rá a figyelmüket (na nem mintha erre nagy esélye lenne, de mégis...)
süti beállítások módosítása